fogyatékkal élők

címke rss

Visszaéltek a kanizsai fogyatékosok pénzével

Itthon2013.01.17, 16:40

Időnként indokolatlanul zárták be őket és visszaéltek a fogyatékkal élők magánvagyonával a nagykanizsai Fogyatékkal Élők Integrált Intézményében az ombudsman szerint.

Schmitt Pál megkezdte a jótékonykodást

Itthon2012.08.31, 06:18

A volt köztársasági elnök egymillió forintot adott egy fogyatékkal élő fiatalokat segítő alapítványnak - írja a Blikk. Schmitt Pálnak 54 milliós keret áll rendelkezésére az adományozáshoz.

Kilóg-e a műláb az olimpiáról?

Techbázis2012.07.31, 11:29

Először áll rajthoz olimpián egy műlábas futó: Oscar Pistorius néhány nap múlva a 400 méteres síkfutásban indul. Nagy vita zajlik azon, hogy protézisei valóban előnyt jelentenek-e számára, és sokak szerint az sem egyértelmű, hogy műtaggal rendelkező sportolónak van-e helye az olimpián.

A beteg gyerekeken spórolnak? Az ombudsman is felszólalt

Life.hu2012.07.28, 20:25

A speciális nevelési igényű gyermekek kísérőinek utazási kedvezmény jár. Elvileg. Úgynevezett költségtakarékossági okokból viszont több esetben régi, lejárt típusú nyomtatványt adnak a családnak, így nem igényelhetik vissza a lakóhelyüktől távoli intézményben tanuló gyermekük miatt felhalmozódott útiköltséget. Pedig a napi kétszeri oda-vissza autóút a mostani benzinárak mellett - is - igencsak megterhelheti a családi kasszát.

Fegyelmi indul a nagykanizsai fogyatékosotthon igazgatója ellen

Itthon2012.07.18, 16:07

A fogyatékosokat ellátó nagykanizsai intézmény vezetője lenézi az ápoltakat, megalázza a beosztottakat, és még a masszázsfotelt is kisajátította - állítják az intézmény dolgozói a Zalai Hírlap által idézett jegyzőkönyvek szerint. Az egyik dolgozó zaklatással is megvádolta a főnökét, aki ellen az önkormányzat most fegyelmi eljárást indít.

Kalandpark nyílik a fogyatékkal élőknek Sárváron

[origo] utazás2012.07.13, 14:36

Megépült hazánk első, fogyatékkal élők és mozgáskorlátozottak által is használható kalandparkja Sárváron, amit ma délután adnak át a vendégeknek. A megnyitó utáni futóversenyen szépségkirálynők és ortopédusok magas sarkú cipőben futnak majd, hogy felhívják a figyelmet a magas sarkaknak az egészséges testtartást károsító hatására is.

Egy bárban hagyta fogyatékos lányát egy amerikai nő

Nagyvilág2012.07.11, 16:33

Nem követett el bűncselekményt, ezért nem indítanak eljárást azzal az amerikai nővel szemben, aki két héttel ezelőtt magára hagyta értelmi fogyatékos lányát. A nő azzal indokolta ezt, hogy van egy másik fogyatékos gyereke is, és a kettő együtt sok volt számára.

Kiszorulnak a fogyatékosok a munkaerőpiacról

Itthon2012.07.03, 10:43

Szabó Máté ombudsman szerint nem valósult meg a fogyatékossággal élő embereknek az alaptörvényben deklarált védelme, és az egyenlő bánásmód követelménye sem.

Fogyatékkal élő lengyel drukkerek Eb-jegyét törölte az UEFA

Archívum2012.05.24, 13:40

Több lengyel fogyatékkal élőnek az Európa-bajnokságra megvásárolt jegyét törölte az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), mert nem igazolták időben a fogyatékosságukat.

Emlékezetből, vonal mellett oldják meg a fogyatékos focisták

Archívum2012.04.09, 14:09

Napjaink labdarúgásában minden korábbinál nagyobb a fizikai igénybevétel, modernkori gladiátorok küzdenek egymással, így csak az állhatja meg a helyét a legjobbak között, aki tökéletes fizikai állapotban van. Kivételek azonban vannak: az északír Dean Shiels fél szemmel is ontja a gólokat Skóciában, a futball hőskorában pedig akadt félkarú világbajnok is.

Kilencedik éve támogatja a gyermekegészségügyet a Gyógyvarázs program

Life.hu2012.03.22, 15:07

A K&H gyógyvarázs idén kilencedik alkalommal indul útjára, hogy támogatást biztosítson a gyermek-egészségügyi intézmények, mentőállomások számára. Ebben az évben is életmentő műszereket és felszerelést juttat összesen 25 millió forint értékben a forráshiánnyal küzdő területre, amelyek segítségével az orvosok és ápolók hatékonyabban és pontosabban végezhetik gyógyító, olykor életmentő tevékenységüket. 2012-ben a csecsemő,- és gyermek kardiológiai, valamint a fogyatékkal élőket segítő intézmények tevékenysége kap nagyobb figyelmet.

"Taszítja a csonk, ha hozzáér a bőréhez" - Hogyan lehet testi fogyatékossággal szexuális életet élni?

Life.hu2011.12.12, 10:37

A társadalom a mai napig némileg bizarrnak tekinti a testi sérültek szexualitását, pedig attól, hogy valaki fizikailag sérült, éppen olyan izgalmas és teljes szexuális kultúrával rendelkezhet, mint ép társai. Ráadásul a szexuális élethez való jog szikrányit sem csorbul, legyen bármekkora is a szerzett vagy veleszületett sérülés mértéke.

12 000 csecsemő született végtag nélkül - A 20. század legnagyobb gyógyszerbotrányaként emlegetik

Life.hu2011.11.29, 15:26

Ötven éve annak, hogy Németországban kivonták a forgalomból a rettegett gyógyszert, ami miatt több ezer csecsemő született olyan súlyos fizikai károsodással, mely önellátásra képtelenné tette őket.

"Hová raknak bennünket?" - fogyatékkal élő százai válhatnak munkanélkülivé

Itthon2011.10.26, 13:46

Januártól visszamenőlegesen csökken a több száz fogyatékkal élő embert foglalkoztató Összefogás Rehabilitációs Közhasznú Kft. állami támogatása, a második félévre pedig az intézmény vezetője szerint még semennyi pénzt nem kaptak. A kft. csömöri telephelyét a bezárás fenyegeti, pedig évek óta több száz fogyatékkal élő kap rendszeres munkát itt, igaz, két hónapja fizetés már nem jár mellé.

"Olyan voltam, mint a kibelezett kenyér" - gondnokság alatt élő emberek Magyarországon

Itthon2011.07.20, 08:55

Nem vállalhat munkát, nem szavazhat, önállóan nem adhat nevet a gyerekének, viszont a megkérdezése nélkül elválaszthatják a házastársától. Több mint 55 ezer ember jogait korlátozzák így Magyarországon, ők a gondnokság alatt élők - köztük lecsúszott alkoholisták, fogyatékosok, pszichiátriára került bírók, főorvosok vagy gépészmérnökök, magatehetetlen idős emberek. A gondnokok célja, hogy óvják azokat, akik állapotuk miatt nem képesek jó döntéseket hozni, a gyakorlatban azonban a rendszer sokszor örökre meghosszabbított gyerekkort jelent. A kormány változtat a szabályozáson, de a hamarosan társadalmi vitára kerülő elképzelés felemás, ...

Nem garantáltak az önkormányzati szolgáltatások a fogyatékkal élőknek az ombudsman szerint

Itthon2011.07.14, 12:18

A fogyatékossággal élők jogairól és az esélyegyenlőségről szóló törvény rendelkezései nincsenek összhangban egymással, ez pedig sérti a jogbiztonságot, illetve a hátrányos megkülönböztetés tilalmát - állapította meg jelentésében az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté egy civil szervezet panaszát vizsgálta, amely szerint a vecsési önkormányzat megsértette az egyenlő bánásmód elvét.

Idén is pályázhatnak a cégek a Fogyatékosbarát munkahely címre

Üzletrész2011.05.30, 11:58

Folyamatosan pályázhatnak a munkaadók az NFM és civil szervezetek által odaítélt Fogyatékosbarát munkahely címre. Aki még 2011-ben meg akarja kapni a címet, annak augusztusig igazolnia kell egy három hónapos program teljesülését a fogyatékkal élők foglalkoztatása terén.

"Majd mindig hármasban megyünk ki" - önálló életet kezd három fogyatékos Tapolcán

Itthon2011.05.15, 23:56

Több évtized intézeti élet után saját lakásba költözik három értelmi fogyatékos férfi Tapolcán - ők az elsők, akiknek erre lehetőségük van Magyarországon. Egy szobában alszanak majd, hogy tudják fogadni barátnőiket, a szomszédoktól nem tartanak, az esetleges csúfolódók mellett pedig egyszerűen elmennek. A cél, hogy idővel megálljanak a saját lábukon.

Különbözöm, tehát vagyok

Life Network 2.02012.06.12, 15:02

Ez a sorozat azokról a gyerekekről szól, akik fogyatékkal születtek. Ha valaki soha nem élt teljesen egészségesen, lehet hogy nem is zavarja őt annyira a fogyatéka, hiszen ezeknek a gyerekeknek is ugyanúgy mint bárkinek, vannak boldog, vidám, és természetesen szomorú pillanatai is.

Tíz gyerek égett benn egy észt árvaházban

Nagyvilág2011.02.20, 21:03

Leégett egy fogyatékos árvák számára fenntartott otthon Észtországban. Tíz gyerek veszett oda a lángokban.

Lábbal fest és perzsaszőnyegeket készít egy karok nélkül született nő

Life.hu2011.02.08, 16:25

A 49 éves iráni nő egy ritka születési rendellenesség miatt karok nélkül született, de nem tartja magát fogyatékosnak: festés közben eszébe sem jut, hogy nincsenek karjai. Videó egy végtagok nélkül is teljes életet élő nőről.

"Logikai játék az egész életem" - mozgássérülten, autóval

Auto2011.02.18, 10:18

Előfordul, hogy vadidegeneknek adja oda a slusszkulcsot, hogy ő maga beszállhasson az autójába, amelybe csak azért tudja egyedül betenni a kerekesszékét, mert bebizonyította, hogy aktív életet él, ezért kiutaltak neki egy szétszedhető darabot. Egy olyan, autóval közlekedő mozgássérült mesél mindennapjairól, aki nem lett "otthonülős ember".

Különleges étterem: halláskárosult szakács, tolószékes pincérnő

Life Network2011.01.06, 15:34

Egy étterem, csakis fogyatékkal élők dolgoznak - ez bizony nem "divat" Magyarországon.

Okirat-hamisítással gyanúsítják a kiskunhalasi pszichiátria vezetőjét

Itthon2010.10.20, 15:04

Vagyon elleni bűncselekmény és okirat-hamisítás miatt meggyanúsították a kiskunhalasi pszichiátria igazgatóját és belső ellenőrét is. A nyomozás ügyészi felügyelet mellett zajlik. A kiskunhalasi intézményben januárban is indult egy nyomozás: azóta három ápoló ellen emeltek vádat, mert az ügyészség szerint vertek és szexuális játékokra kényszerítettek betegeket.

Jogsértő volt a kerekes székes rab felborítása az ombudsman szerint

Itthon2010.10.20, 16:12

Nem akart beszállni a biztonsági öv nélküli rabszállítóba egy megbilincselt kerekes székes elítélt, ezért az őrök rabtársaival rakatták be, és félmeztelenül, a földre borítva szállították. Az elítélt az ombudsmanhoz fordult panasszal, aki megállapította, hogy az elítélt emberi méltósága és a fogyatékkal élők jogai is sérültek.

Magas büntetődíj csinált kedvet a lenézett munkavállalókhoz

Állás 20112010.10.15, 15:27

Egyre több cég érdeklődik a fogyatékkal élő vagy valamilyen egészségi problémával rendelkező munkavállaló iránt azóta, hogy ötszörösére emelkedett az ilyen embereket nem alkalmazó cégekre kirótt büntetődíj. Sok munkáltató nincs is tisztában vele, hogy mit jelent a megváltozott munkaképesség és előítéleteik alapján nem mernek munkát adni a problémásnak hitt embereknek.

Kevesebb a fogyatékkal élő szereplő a sorozatokban, mint a valóságban

Tévé2010.10.08, 10:15

Az amerikai főműsoridő 587 rendszeres sorozatszereplője közül mindössze hat rendelkezik valamilyen testi fogyatékossággal, mutatja ki a GLAAD melegjogi szervezet friss jelentése.

Műlábbal versenyez a Survivor egyik játékosa

Tévé2010.09.15, 11:07

Az Egyesült Államokban szeptember 15-én indul a Survivor huszonegyedik évadja, melyben az egyik nő műlábbal versenyez.

Különleges kalandtábor sérülteknek

Life Network2010.08.16, 10:25

Mozgás- és értelmi sérülteknek nyílt kalandtábor a Vlagyivosztoktól 8 kilométerre, a Nagy Péter-öbölben lévő lévő Klikova lakatlan szigeten.

"A lényeg, hogy a fogyatékosoknak jobb legyen" - társadalmi vállalkozások Magyarországon

Gazdaság2010.06.27, 13:07

Hatékonyabb működésre törekednek, de nyereséget hajszoló céggé semmiképp sem válnának a társadalmi és a környezeti szempontokat is fontosnak tartó társadalmi vállalkozások. A válság miatt egyre nehezebb a kalapozás, így saját lábukra állnának, de sem gépekkel, sem jobb képességű egészségesekkel nem cserélnék le a náluk dolgozó fogyatékosokat.

"Az őrülteket ki kell ebrudalni" - hogyan felejtette el Magyarország az intézetben élő fogyatékosokat

Itthon2010.06.09, 23:40

Magyarországon még ma is a szocialista rendszerben kialakított, zsúfolt tömegintézetekbe zárva gondozzák az értelmi fogyatékosokat. A helyzetet az állam saját, 12 éve megalkotott törvényét figyelmen kívül hagyva bebetonozta, pedig 2010-ig az intézeti lakókat a társadalomba integrált kisközösségekbe kellett volna helyeznie. Milyen hibák vezettek a kudarchoz, és hogyan fordulhatott elő, hogy az utolsó kiskaput csak idén májusban zárták be?

Szállásfoglalás fogyatékkal élők részére is

[origo] utazás2010.02.23, 09:34

Az egyik legnagyobb utazási portál, az Expedia új szolgáltatást vezetett be a fogyatékkal élők számára. A portál keresőrendszerében mostantól a fogyatékkal élők is megkereshetik az igényeiknek leginkább megfelelő szálláshelyeket. Jelenleg 15 ezer amerikai szállásadó kínálja akadálymentes szobáit és közös helységeit az Expedia oldalain. A braille nyelvű étlap és az úgynevezett beguruló zuhany szerencsére ma már nem akadály.

Találtak egy gyanús szobát a kecskeméti gyermekotthonban

Itthon2010.02.12, 10:39

Rátaláltak a rendőrök egy olyan szobára, amely hasonlít arra a dühöngőre, ami a kecskeméti gyermekotthon elleni feljelentésben szerepel - közölte a rendőrség az [origo]-val. Az állítólagos 101-es szobába zárták be egykori dolgozók szerint az átmenetileg kezelhetetlennek tartott gyerekeket, amíg le nem nyugodtak. A fenntartó megyei önkormányzat és az intézmény vezetője is tagadja a szoba létét.

Az önkormányzat is elismerte a kecskeméti dühöngő létezését

Itthon2010.02.12, 23:56

A Bács-Kiskun megyei önkormányzat vizsgálata is arra jutott, hogy volt dühöngő szoba a kecskeméti gyermekotthonban - közölték péntek délután. A szoba létét az önkormányzat korábban tagadta: most azt mondták, hogy ugyan használták a fogyatékos gyerekek elkülönítésére, de csak alkalomszerűen.

A 101-es szobát keresik a gyerekbántalmazással vádolt iskolában

Itthon2010.02.11, 13:00

A korábbi és jelenleg dolgozók egy része szerint létezik egy belülről kinyithatatlan, sivár szoba a kecskeméti speciális iskolában, ahová nehezen kezelhető gyerekeket zárnak büntetésből. Más részük állítja, a szoba nem létezik, csak azok találták ki, akik bosszút akarnak állni a sok konfliktust vállaló igazgatónőn. A megyei önkormányzat alelnöke szerint a rendőrségi nyomozás tudja eldönteni, de tény, hogy bizonyos helyzetekben meg kell oldani a gyerekek izolációját.

Történelmet írt a félkezű futballista

Archívum2009.11.10, 13:43

Történelmet írt vasárnap Alex Sanchez, aki az első félkezű futballistája lett a spanyol élvonalnak. A Real Zaragoza csatárát - akinek születésétől fogva hiányzik a jobb kézfeje - a 75. percben cserélték be a Valenciában 3-1-re elvesztett találkozón.

Néhány paragrafus összetörte a mozgássérült életét

Itthon2009.10.04, 10:43

Egy egyszerű kormányrendelettel sikerült tönkretenni egy 32 éves mozgássérült férfi életét, aki a megszorítások miatt nem tud visszatérni munkahelyére, más állásra esélye sincs, és lehet, hogy kellemes lakóotthonából is át kell költöznie egy rideg állami intézetbe. A kormány szeptember elsejétől vezette be, hogy nem kapnak többé állami bértámogatást azok a cégek, amelyek fogyatékkal élő embert szeretnének felvenni.

Kezdődik a fogyatékosokat összeugrasztó pere

Nagyvilág2009.08.14, 00:53

Fejlődési rendellenességgel született embereket kényszerített harcra egy texasi intézet személyzete. A harc késő esténként zajlott. A szórakoztatónak szánt verekedéseket szervező fővádlott akár 10 év börtönt is kaphat.

Az alázó rendőröket mentő bíróságot bírálják jogvédők

Itthon2009.06.17, 12:29

Tiltakozik a Magyar Helsinki Bizottság a Pécsi Ítélőtábla ítélete ellen, amely enyhítette azoknak a rendőröknek a büntetését, akik szellemi fogyatékosokat aláztak meg. Helytelen döntés volt, hogy a bíróság nem tiltotta el őket a foglalkozásuktól - véli a jogvédő szervezet, amely szerint nem ritka, hogy a bíróságok szakmai múltjukra hivatkozva kivételeznek a súlyos bűncselekményt elkövető rendőrökkel.

Enyhítették a fogyatékosokat alázó rendőrök büntetését

Itthon2009.06.16, 14:15

Felfüggesztett szabadságvesztés helyett pénzbüntetéssel megússza az a három rendőr, akik megalázóan bántak fogyatékos gyanúsítottakkal a csurgói rendőrőrsön. A Pécsi Ítélőtábla kedden enyhítette a rendőrökre első fokon kiszabott ítéletet a vádlottak büntetlen előéletére és rendőri munkájára hivatkozva.

A fogyatékos dolgozók javítják az eredményt

Gazdaság2009.06.14, 11:07

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, illetve az ehhez igényelhető támogatások rendszere bonyolult és soktényezős, ezért nehéz megmondani, hogy kinek és milyen esetben éri meg fogyatékos embereket foglalkoztatni. A kiinduló helyzet egyszerűnek tűnik: aki nem foglalkoztat fogyatékos embereket, az befizet, aki foglalkoztat, az támogatást kaphat. A valóságban azonban ez ennél sokkal bonyolultabb.

Veszélyben a fogyatékkal élő dolgozók?

Állás 20112009.06.11, 08:22

Jövőre akár tízezer, fogyatékkal élő munkavállaló maradhat állás nélkül, illetve negyven velük foglalkozó civilszervezet nyolc-tíz év alatt kiépített hálózata mehet tönkre a kormány újabb döntése miatt - írja a Magyar Nemzet.

Nem hülye! Fogyatékos

Egészség új2008.12.19, 13:12

Legjobb esetben is csak gombválogatós, sepregető munkát bíznak a különböző fogyatékkal élőkre. Igaz, ha kapnának is igényesebb munkát, oda se tudnának elmenni. A BKV-nál nem csak kevés az akadálymentes busz, de ráadásul titkolják, hogy azok mikor járnak.

Legyen fogyatékos a postán!

Egészség új2008.12.01, 10:43

Ismerje meg az autisták életét maffiózók megfigyelésével, vagy a vakokét egy lelőtt nyomozó lakásán! Ha olyan helyet keresnek Budapesten, ahol játék közben valami egészen mást is megtanulhatnak és megtapasztalhatnak, amit eddig tudtak a világról, az Ability Parkban jó helyen járnak.

Válságkampányra költ a spórolásra fogott MeH

Itthon2008.11.25, 07:04

Lefaragnak több mint félmilliárd forintot a kormányzati kommunikációs keretből - írja a Népszababdság. A kormány lefújta a szociális ellátórendszerekről és a fogyatékkal élők társadalmi beilleszkedéséről szóló tájékoztatást, illetve az Új Magyarország kiadvány legújabb száma sem jelenik meg. A válsággal kapcsolatos tudnivalókról viszont új kampányt indítanak.

Az elmebetegek szavazata is számíthat az elnökválasztáson

Nagyvilág2008.11.03, 00:18

Bár sok amerikai állam korlátozza az értelmi fogyatékosok szavazati jogát, amerikai ügyvédek szerint a mentális betegségekben szenvedők jelentős részének is szavatolni kellene a szabad választást. A baj csak az, hogy ha valamelyik párt megkörnyékezi ezeket az embereket, azt azonnal magatehetetlenek manipulálásával vádolja az ellenfele - írja a CNN. Hogy a fogyatékosok jogai ne sérüljenek, a mostani választás előtt átfogó tájékoztatási programmal világosították fel őket jogaikról.

Cserélgetni kell a fogyatékosokat a plusz pénzért

Itthon2008.03.09, 08:28

Nemhogy nem örülnek, inkább rettenetesen feldühődtek a fogyatékosokat nevelő családok a kormány új ötletén, miszerint akkor egészítenék ki jelenlegi 30 ezer forintos ápolási díjukat ugyanennyivel, ha bevállalnák még egy fogyatékos gondozását. A szülők szerint jár nekik a minimálbér, hisz ha intézetbe adnák gyereküket, havi 70-80 ezret kellene fizetniük.  

Turizmus akadályok nélkül

[origo] utazás2008.02.13, 15:51

Világszerte sikeres üzleti vállalkozás a kerekes-székesek és a fogyatékkal élők utaztatása, üdültetése, vendégül látása. Csak erre mi még nem jöttünk rá.

Megéri a cégeknek a hátrányos helyzetűek segítése

Állás 20112007.12.03, 09:33

Kismamák, romák, pályakezdők, 45 év felettiek, fogyatékkal élők. Mind-mind olyan csoportot képviselnek, amelyek hátránnyal indulnak az állások megszerzésénél. A munkáltatók egy része problémásnak ítéli őket. Pedig a munkavállalók teljesítménye elsősorban a motiváltságtól, a lelkesedéstől, a szakmai felkészültségtől függ, nem az élethelyzettől vagy az életkortól. Vannak cégek, amelyek felismerték ezt. Az ő példáikat mutatta be az ENSZ munkaügyi szervezete. 

Szétharapdált ujjak mutatják a fogyatékosok rossz sorsát

Nagyvilág2007.11.17, 13:04

Ingerszegény környezetben önpusztítás veszélye miatt évekre lekötözött gyerekek. Sötét, kopár szobákba zárt felnőttek. Megrázó képet mutat a szerbiai fogyatékosokkal foglalkozó intézetekről egy amerikai civil szervezet a héten közzétett jelentése. A fogyatékosok jogainak védelmére létrejött Mental Disability Rights International életveszélyes helyzetről beszél. A szervezetnek nem ez az első ilyen jelentése: nyolc országot vett már górcső alá, a tapasztalatok hasonlóak voltak. 1997-ben Magyarországgal kezdték vizsgálni a térséget. A hazai helyzet azóta javult, de így is "érdekes viszonyokat lehet találni" - mondta az [origo]-nak egy  magyar ...

Válaszra sem méltatják a roma nevű álláskeresőket

Itthon2007.06.21, 12:21

A romák és a fogyatékkal élők ritkábban kapnak választ az álláshirdetésekre beküldött önéletrajzaikra - derült ki a TÁRKI tesztelésén. Egy hasonló vizsgálaton már korábban is kiderült, hogy a szomorú arckifejezésű roma álláskeresők ritkán válhatnak titkárnővé, viszont a komoly arcú roma férfiak jó eséllyel pályáznak portásmunkára.

Széttárt kezekkel kellene beérniük a fogyatékosoknak

Itthon2007.04.25, 16:19

Dunát lehetne rekeszteni a fogyatékosoknak adott kormányzati ígéretekkel, de a sok szép vállalás mindig elsikkad valahogy. A politikusok kényszerpályára hivatkozva tárják szét a kezüket, de akad olyan minisztérium is, amely egész egyszerűen nem válaszol a témával kapcsolatos kérdésekre. Mit ígért a kormány a fogyatékosoknak és mi valósult meg belőle? Olvassa el az [origo] összeállítását munkalehetőségekről, utazásról, akadályokról!

A diákkedvezmények elvesztése a legfájóbb

Gazdaság2007.01.03, 13:57

A főiskolásokat és egyetemistákat sújtja legjobban az utazási kedvezmények megszüntetése, így e téren várható a legnagyobb vita a társadalmi szervezetekkel, amelyek az új koncepciónak ezt a részét elfogadhatatlannak tartják. A fogyatékkal élők ugyanakkor pontosításokat tartanának szükségesnek, míg a 65 év alatti nyugdíjasok lemondanak ugyanazokról a kedvezményekről, ami e kor fölött már jár.

A munkavállalók egyötödét éri lelki terror

Állás 20112006.11.03, 09:02

A britek ötöde tapasztalta az elmúlt két évben a munkahelyi pszichoterror valamilyen fajtáját. Leggyakrabban a nőket, a feketéket, az ázsiaiakat a fogyatékkal élőket éri zaklatás. A munkahelyi piszkálódás nem csak az önbizalmat, hanem a teljesítményt is rombolja - áll egy felmérésben.

Összerakható a Fidesz programja

Itthon2006.03.14, 16:50

Gyakorlatilag nyilvános a Fidesz választási programja, bár hivatalosan csak a vasárnapi kongresszuson ismertetik a dokumentumot. Orbán Viktor február óta folyamatosan ismertette pártja elképzeléseit egy-egy témakörben az Országépítő találkozásoknak nevezett rendezvénysorozaton. A Fidesz elnöke a vállalkozásfejlesztésről, energiapolitikáról, közlekedésről, egészségügyről, közbiztonságról, az önkormányzatokról, a fiatalok helyzetéről, a gyerekvállalás támogatásáról, a vidékfejlesztésről és a fogyatékkal élők helyzetéről fejtette ki pártja elképzeléseit.

11 milliárdot ígért a fogyatékosoknak Orbán

Itthon2006.03.13, 17:34

A halmozottan fogyatékosok ápolásának munkaviszonyként való elismerésére, valamint a gépjármű-beszerzési támogatás jelentős emelésére tett ígéretet Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az Országépítő találkozások fórumsorozatának utolsó állomásán, Budapesten.

Sólyom visszadobta az esélyegyenlőségi törvényt

Itthon2006.03.02, 13:55

Visszaküldte az Országgyűlésnek az esélyegyenlőségi törvény módosítását Sólyom László köztársasági elnök. A jogszabály kitolta a középületek akadálymentesítésének egy éve lejárt határidejét. Az államfő szerint hat és fél éve volt az intézményeknek az akadálymentesítésre, a törvény ezt újabb öt, illetve nyolc évvel meghosszabbítaná, ami méltatlan lenne a fogyatékkal élőkre nézve.

Akár 6 milliós bírság, ha állásinterjún diszkriminálnak

Állás 20112006.01.09, 16:39

Kellemes női hang jelentkezik telefonon a meghirdetett állásra. A HR -es, vagy a cégtulaj bizakodóan hallgatja a sok éves szakmai tapasztalatról szóló beszámolót. Majd személyes találkozásra invitálja. Hősnőnk mégis csalódik: amikor a helyszínen észreveszik kreolos arcbőrét, már be is töltötték a kívánt pozíciót. "A tapasztalatok azt mutatják: a romák, a fogyatékkal élők és a 40 év feletti nők esnek leggyakrabban áldozatául a munkaerőpiacon előforduló diszkriminációknak - összegzi észrevételeit Demeter Judit, a tavaly februárja óta működő Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke.

Hét lépés a fogyatékkal élők érdekében

Itthon2005.12.21, 19:58

A Száz lépés programon belül a fogyatékossággal élő emberek helyzetével foglalkozó hét lépést ismertett Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter szerdán Budapesten. A Fidesz szerint a fogyatékosok ügyében megalapozatlan kormányzati öntömjénezés tanúi vagyunk.

Beperelték az OTP-t a bankautomaták miatt

Itthon2005.12.06, 12:53

A bankjegy-automaták miatt bírósághoz fordult két látássérült. A fogyatékkal élők újabb próbapere arra alapoz, hogy az esélyegyenlőségi törvény a bankautomatákra is vonatkozik, így azokat is akadálymentesíteni kell. A látássérültek szerint egy vak ember jelenleg nem tud egyedül a pénzéhez jutni - írja a Népszabadság.

A gazdagabb nyugdíjasotthonoknak jut kevesebb pénz

Itthon2005.11.14, 18:24

Miközben hétfőn fogyatékosokat és időseket tömörítő civil szervezetek tüntettek a szerintük csökkenő állami támogatások miatt, a kormány pont azt állítja, hogy 2006-ban több pénz jut ezekre a csoportokra. Az esélyegyenlőségi tárca szerint az otthonok több helyről kapnak majd pénzt, ráadásul a támogatások többségét a luxusotthonok helyett a rászorulókat gondozó intézmények kapják.

Törvény rontja a fogyatékosok esélyeit

Itthon2005.09.15, 16:56

A közoktatási törvény radikálisabb módosítását szeretné elérni három civil szervezet, mert szerintük a jogszabály pedagógiai és anyagi értelemben is hátrányba hoz 2500 súlyosan fogyatékos gyereket és családjukat. A gyerekek sokszor annak ellenére nem részesülhetnek alapfokú oktatásban, csak pár órás fejlesztő képzésben, hogy sokuk nem értelmi fogyatékos, csak kommunikációs képességeivel vannak gondok. A civilek szerint a szerény képzés miatt a gyerekek minden lehetőséget elveszítenek a beilleszkedésre, családjuk pedig teljesen elszegényedik.

Minimálbért követelnek a fogyatékosok hozzátartozói

Itthon2005.08.12, 11:28

Közel 70 ezer aláírást gyűjtött össze egy érdekvédő szervezet, hogy az Országgyűlés foglalkozzon az ápolási díj kérdésével. Azt szeretnék ugyanis elérni, hogy teljes értékű munkaként ismerjék el a súlyos fogyatékos és állandó felügyeletre szoruló családtagot ellátó hozzátartozó gondozási tevékenységét, és ennek megfelelően az ápolási díj összege ne lehessen alacsonyabb a mindenkori minimálbér összegénél. Az aláírásgyűjtő íveket már hitelesítette az Országos Választási Bizottság.

Levélben keresnek orvosokat a fogyatékkal élőknek

Itthon2005.06.10, 07:47

Nyitott, az értelmi fogyatékkal élőkkel szemben türelmes orvosokat keresnek az ilyen gyerekek szüleinek. A Csupaszívek Társasága listát szeretne összeállítani a segítőkész orvosokról, hogy a szülők könnyen találjanak gyermeküket megfelelően kezelő szakembert - írja a Népszabadság.

Elszegényednek a fogyatékosok szülei

Itthon2005.04.22, 07:26

A súlyosan-halmozottan fogyatékos embereket gondozó családok több mint 70 százaléka él a létminimumon - derül ki a Kézenfogva Alapítvány jelentéséből. A családoknak az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a gyerekek nem tankötelesek, nem járhatnak iskolába, ezért az egyik szülőnek fel kell adnia hivatását.

Csak a fogyatékosok között tanulhattak a cseh romák

Nagyvilág2005.03.02, 13:12

Tizennyolc csehországi roma szülő azért indított pert, mert Ostrava városában csak speciális, szellemi fogyatékosok számára működtetett iskolákban taníttathatták gyerekeiket. A családok azt állítják, hogy a gyerekeket származásuk miatt sorolják kisegítő iskolába. Magyarországon egy program keretében 2100 fogyatékos osztályba járó gyereket vizsgáltak meg, és 222-t helyeztek vissza a hagyományos képzésbe. Sok esetben a szülők ragaszkodtak ahhoz, hogy ép gyerekük továbbra is a fogyatékosok közé járjon. 

A minimálbérért küzdenek a fogyatékosok szülei

Itthon2005.01.18, 15:37

A minimálbér összegét szeretnék támogatásként megkapni a súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülők. Ennek érdekében aláírásokat gyűjtöttek, most arra várnak, hogy a választási iroda hitelesítse őket. Jelenleg havi 22 ezer forintot kapnak azok a szülők, akik nem tudnak dolgozni, mert fogyatékos gyerekük állandó ápolásra szorul.

Rámpák helyett honlapokkal segítenék a fogyatékosokat

Itthon2005.01.18, 16:22

Átdolgozzák az esélyegyenlőségi törvényt, mert gyakorlatban betarthatatlannak bizonyult az az előírás, hogy a fogyatékosoknak átjárhatóvá tegyék a közforgalmú épületeket. A jelenlegi törvény előírásainak teljesítéséhez még 100 milliárd kellene. Az esélyegyenlőségi tárca szerint nem az épületek átalakítása, hanem a közszolgáltatások elérése a fontosabb, így a fizikai akadálymentesítés mellett inkább az információk elérhetőségét támogatják.

Fontos adatok tűntek el a fogyatékosok otthonából

Itthon2004.08.17, 07:24

A miniszteri biztos érkezése előtti éjszaka - vasárnap éjjel - betörtek a Reménysugár Habilitációs Intézetbe, elvitték az otthon számítógépét, és vele feltehetően fontos információkat - írja a Népszabadság. A biztost az intézetben gyanított sorozatos visszaélések miatt küldte az egészségügyi miniszter.

A törvényalkotók miatt rúgják ki a fogyatékosokat

Itthon2004.05.17, 14:23

Nem megfelelő az érintett tárcák együttműködése a fogyatékosok munkavállalásával kapcsolatban, az elégtelen szabályozás miatt pedig sokan vagy nem kapnak állást, vagy utcára teszik őket - derül ki az állampolgári jogok országos biztosának vizsgálatából. Az ombudsman arra kérte a miniszterelnököt, állítson fel egy tárcaközi bizottságot a fogyatékosok munkavállalásának elősegítésére. 

A kormány idén nem üdülteti a rászorulókat

Itthon2004.01.07, 09:05

Korábban évente 400 millió forintot fordított az állam a nyugdíjasok, a fogyatékkal élők és nagycsaládosok üdülésének támogatására, idén viszont erre nem különítettek el pénzt - írja a Népszabadság. Az egészségügyi szaktárca illetékese ezt pénzhiánnyal indokolta.

Karitatív sorsjegyeket árulhatnak a fogyatékosok

Itthon2003.12.11, 13:54

A fogyatékkal élők részére szeretne ezer munkahelyet teremteni a Szerencsejáték Rt. az egészségügyi tárcával, valamint a Magyar Kórház Szövetséggel kötött együttműködési megállapodás alapján. Ennek értelmében a kórház szövetség azt javasolja egészségügyi intézményeinek, hogy biztosítsanak díjmentesen területet a  sorsjegyek árusítóinak.

Messze a valóság a törvénytől a fogyatékosok ügyében

Itthon2003.11.26, 08:27

Magyarországon feleannyi fogyatékosnak van felsőfokú végzettsége, mint nem fogyatékosoknak, lakásaik komfortfokozata jóval alacsonyabb az átlagnál, és a lakosság majdnem 70 százaléka úgy gondolja, hogy a fogyatékosoknak nem szükséges dolgozniuk. A kérdés jóval több mint egymillió embert érint. A jogszabályok ugyan megvalósítják az esélyegyenlőséget, ám a valóság ettől fényévnyire van - írja a Magyar Hírlap.

Honlap fogyatékkal élők számára

Techbázis2003.07.04, 09:05

Fogyatékkal élők számára indított internetes oldalt az egészségügyi tárca, a portálon pályázatok és programok egyaránt olvashatók.

Leküzdhetetlen hátrányban a nők és a romák

Itthon2003.05.13, 07:28

A nők, a romák, a fogyatékosok, a tartós betegségben szenvedők, a melegek és a 45 év felettiek: őket diszkriminálják továbbra is a munkahelyeken. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet jelentése szerint az utóbbi időben csak annyi változott, hogy a megkülönböztetés egyre kifinomultabb formát ölt.

Jövőre még kevesebb jut a fogyatékosoknak

Itthon2002.12.03, 16:48

Több ezer fogyatékos ember vett részt a Parlament előtt tartott keddi figyelemfelkeltő demonstráción. A tüntetők azt kérték a kormánytól, hogy tartsa be a már meglévő, fogyatékosokat érintő jogszabályok rendelkezéseit, köztük azt, amely a középületek akadálymentesítését írja elő. A jelenlegi helyzetben a súlyos fogyatékosok 80 százaléka a saját háziorvosához sem tud ellátogatni. A Szociális Minisztérium államtitkára szerint a jogszabályban megszabott - és egyelőre nem teljesített - vállalások határidejét újra kell gondolni.

Tüntettek a mozgássérültek

Itthon2001.10.29, 09:24

Demonstrációt szerveztek vasárnap a mozgássérültek és a kerékpárosok szervezeti Budapest belvárosában az akadálymentes közlekedés érdekében. A kerekes székesek képviselői érvényesíteni szeretnék a fogyatékosok alapvető emberi jogait.

Tiltakoznak a mozgássérültek az új támogatási rendszer ellen

Itthon2001.08.22, 08:03

Tiltakozó levelet jutattak el a miniszterelnökhöz és a két szakminiszterhez a mozgássérültek. Szerintük az új rendeletek rászorulók tízezreit zárják ki a 15 éve működő támogatási rendszerből. A kormány sikerprogramjából ők annyit éreznek: csak a fogyatékossági támogatáson keresztül 8 milliárdot, más juttatásokon pedig százmilliókat spórol meg a büdzsé a fogyatékosok számlájára. A szociális tárca szerint viszont eddig nem létező juttatás is került a rendszerbe, így megtakarításról nem lehet beszélni.

A fogyatékosok jelentős része nem jut támogatáshoz

Itthon2001.08.02, 15:57

Ezen a héten kezdik meg a magyarországi fogyatékosok szociális támogatásának folyósítását, de az összeget az eddiginél jóval kevesebben vehetik majd kézhez. Egy tavalyi törvénymódosítás értelmében ugyanis a jogszabályban előírt segédeszközök nélkül élő fogyatékosok nem jogosultak támogatásra.

Előző
  • 1
  • 2
Következő