fogyatékkal élők

címke rss

Nem hülye! Fogyatékos

Egészség új2008.12.19, 13:12

Legjobb esetben is csak gombválogatós, sepregető munkát bíznak a különböző fogyatékkal élőkre. Igaz, ha kapnának is igényesebb munkát, oda se tudnának elmenni. A BKV-nál nem csak kevés az akadálymentes busz, de ráadásul titkolják, hogy azok mikor járnak.

Legyen fogyatékos a postán!

Egészség új2008.12.01, 10:43

Ismerje meg az autisták életét maffiózók megfigyelésével, vagy a vakokét egy lelőtt nyomozó lakásán! Ha olyan helyet keresnek Budapesten, ahol játék közben valami egészen mást is megtanulhatnak és megtapasztalhatnak, amit eddig tudtak a világról, az Ability Parkban jó helyen járnak.

Válságkampányra költ a spórolásra fogott MeH

Itthon2008.11.25, 07:04

Lefaragnak több mint félmilliárd forintot a kormányzati kommunikációs keretből - írja a Népszababdság. A kormány lefújta a szociális ellátórendszerekről és a fogyatékkal élők társadalmi beilleszkedéséről szóló tájékoztatást, illetve az Új Magyarország kiadvány legújabb száma sem jelenik meg. A válsággal kapcsolatos tudnivalókról viszont új kampányt indítanak.

Az elmebetegek szavazata is számíthat az elnökválasztáson

Nagyvilág2008.11.03, 00:18

Bár sok amerikai állam korlátozza az értelmi fogyatékosok szavazati jogát, amerikai ügyvédek szerint a mentális betegségekben szenvedők jelentős részének is szavatolni kellene a szabad választást. A baj csak az, hogy ha valamelyik párt megkörnyékezi ezeket az embereket, azt azonnal magatehetetlenek manipulálásával vádolja az ellenfele - írja a CNN. Hogy a fogyatékosok jogai ne sérüljenek, a mostani választás előtt átfogó tájékoztatási programmal világosították fel őket jogaikról.

Cserélgetni kell a fogyatékosokat a plusz pénzért

Itthon2008.03.09, 08:28

Nemhogy nem örülnek, inkább rettenetesen feldühődtek a fogyatékosokat nevelő családok a kormány új ötletén, miszerint akkor egészítenék ki jelenlegi 30 ezer forintos ápolási díjukat ugyanennyivel, ha bevállalnák még egy fogyatékos gondozását. A szülők szerint jár nekik a minimálbér, hisz ha intézetbe adnák gyereküket, havi 70-80 ezret kellene fizetniük.  

Turizmus akadályok nélkül

[origo] utazás2008.02.13, 15:51

Világszerte sikeres üzleti vállalkozás a kerekes-székesek és a fogyatékkal élők utaztatása, üdültetése, vendégül látása. Csak erre mi még nem jöttünk rá.

Megéri a cégeknek a hátrányos helyzetűek segítése

Állás 20112007.12.03, 09:33

Kismamák, romák, pályakezdők, 45 év felettiek, fogyatékkal élők. Mind-mind olyan csoportot képviselnek, amelyek hátránnyal indulnak az állások megszerzésénél. A munkáltatók egy része problémásnak ítéli őket. Pedig a munkavállalók teljesítménye elsősorban a motiváltságtól, a lelkesedéstől, a szakmai felkészültségtől függ, nem az élethelyzettől vagy az életkortól. Vannak cégek, amelyek felismerték ezt. Az ő példáikat mutatta be az ENSZ munkaügyi szervezete. 

Szétharapdált ujjak mutatják a fogyatékosok rossz sorsát

Nagyvilág2007.11.17, 13:04

Ingerszegény környezetben önpusztítás veszélye miatt évekre lekötözött gyerekek. Sötét, kopár szobákba zárt felnőttek. Megrázó képet mutat a szerbiai fogyatékosokkal foglalkozó intézetekről egy amerikai civil szervezet a héten közzétett jelentése. A fogyatékosok jogainak védelmére létrejött Mental Disability Rights International életveszélyes helyzetről beszél. A szervezetnek nem ez az első ilyen jelentése: nyolc országot vett már górcső alá, a tapasztalatok hasonlóak voltak. 1997-ben Magyarországgal kezdték vizsgálni a térséget. A hazai helyzet azóta javult, de így is "érdekes viszonyokat lehet találni" - mondta az [origo]-nak egy  magyar ...

Válaszra sem méltatják a roma nevű álláskeresőket

Itthon2007.06.21, 12:21

A romák és a fogyatékkal élők ritkábban kapnak választ az álláshirdetésekre beküldött önéletrajzaikra - derült ki a TÁRKI tesztelésén. Egy hasonló vizsgálaton már korábban is kiderült, hogy a szomorú arckifejezésű roma álláskeresők ritkán válhatnak titkárnővé, viszont a komoly arcú roma férfiak jó eséllyel pályáznak portásmunkára.

Széttárt kezekkel kellene beérniük a fogyatékosoknak

Itthon2007.04.25, 16:19

Dunát lehetne rekeszteni a fogyatékosoknak adott kormányzati ígéretekkel, de a sok szép vállalás mindig elsikkad valahogy. A politikusok kényszerpályára hivatkozva tárják szét a kezüket, de akad olyan minisztérium is, amely egész egyszerűen nem válaszol a témával kapcsolatos kérdésekre. Mit ígért a kormány a fogyatékosoknak és mi valósult meg belőle? Olvassa el az [origo] összeállítását munkalehetőségekről, utazásról, akadályokról!

A diákkedvezmények elvesztése a legfájóbb

Gazdaság2007.01.03, 13:57

A főiskolásokat és egyetemistákat sújtja legjobban az utazási kedvezmények megszüntetése, így e téren várható a legnagyobb vita a társadalmi szervezetekkel, amelyek az új koncepciónak ezt a részét elfogadhatatlannak tartják. A fogyatékkal élők ugyanakkor pontosításokat tartanának szükségesnek, míg a 65 év alatti nyugdíjasok lemondanak ugyanazokról a kedvezményekről, ami e kor fölött már jár.

A munkavállalók egyötödét éri lelki terror

Állás 20112006.11.03, 09:02

A britek ötöde tapasztalta az elmúlt két évben a munkahelyi pszichoterror valamilyen fajtáját. Leggyakrabban a nőket, a feketéket, az ázsiaiakat a fogyatékkal élőket éri zaklatás. A munkahelyi piszkálódás nem csak az önbizalmat, hanem a teljesítményt is rombolja - áll egy felmérésben.

Összerakható a Fidesz programja

Itthon2006.03.14, 16:50

Gyakorlatilag nyilvános a Fidesz választási programja, bár hivatalosan csak a vasárnapi kongresszuson ismertetik a dokumentumot. Orbán Viktor február óta folyamatosan ismertette pártja elképzeléseit egy-egy témakörben az Országépítő találkozásoknak nevezett rendezvénysorozaton. A Fidesz elnöke a vállalkozásfejlesztésről, energiapolitikáról, közlekedésről, egészségügyről, közbiztonságról, az önkormányzatokról, a fiatalok helyzetéről, a gyerekvállalás támogatásáról, a vidékfejlesztésről és a fogyatékkal élők helyzetéről fejtette ki pártja elképzeléseit.

11 milliárdot ígért a fogyatékosoknak Orbán

Itthon2006.03.13, 17:34

A halmozottan fogyatékosok ápolásának munkaviszonyként való elismerésére, valamint a gépjármű-beszerzési támogatás jelentős emelésére tett ígéretet Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az Országépítő találkozások fórumsorozatának utolsó állomásán, Budapesten.

Sólyom visszadobta az esélyegyenlőségi törvényt

Itthon2006.03.02, 13:55

Visszaküldte az Országgyűlésnek az esélyegyenlőségi törvény módosítását Sólyom László köztársasági elnök. A jogszabály kitolta a középületek akadálymentesítésének egy éve lejárt határidejét. Az államfő szerint hat és fél éve volt az intézményeknek az akadálymentesítésre, a törvény ezt újabb öt, illetve nyolc évvel meghosszabbítaná, ami méltatlan lenne a fogyatékkal élőkre nézve.

Akár 6 milliós bírság, ha állásinterjún diszkriminálnak

Állás 20112006.01.09, 16:39

Kellemes női hang jelentkezik telefonon a meghirdetett állásra. A HR -es, vagy a cégtulaj bizakodóan hallgatja a sok éves szakmai tapasztalatról szóló beszámolót. Majd személyes találkozásra invitálja. Hősnőnk mégis csalódik: amikor a helyszínen észreveszik kreolos arcbőrét, már be is töltötték a kívánt pozíciót. "A tapasztalatok azt mutatják: a romák, a fogyatékkal élők és a 40 év feletti nők esnek leggyakrabban áldozatául a munkaerőpiacon előforduló diszkriminációknak - összegzi észrevételeit Demeter Judit, a tavaly februárja óta működő Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke.

Hét lépés a fogyatékkal élők érdekében

Itthon2005.12.21, 19:58

A Száz lépés programon belül a fogyatékossággal élő emberek helyzetével foglalkozó hét lépést ismertett Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter szerdán Budapesten. A Fidesz szerint a fogyatékosok ügyében megalapozatlan kormányzati öntömjénezés tanúi vagyunk.

Beperelték az OTP-t a bankautomaták miatt

Itthon2005.12.06, 12:53

A bankjegy-automaták miatt bírósághoz fordult két látássérült. A fogyatékkal élők újabb próbapere arra alapoz, hogy az esélyegyenlőségi törvény a bankautomatákra is vonatkozik, így azokat is akadálymentesíteni kell. A látássérültek szerint egy vak ember jelenleg nem tud egyedül a pénzéhez jutni - írja a Népszabadság.

A gazdagabb nyugdíjasotthonoknak jut kevesebb pénz

Itthon2005.11.14, 18:24

Miközben hétfőn fogyatékosokat és időseket tömörítő civil szervezetek tüntettek a szerintük csökkenő állami támogatások miatt, a kormány pont azt állítja, hogy 2006-ban több pénz jut ezekre a csoportokra. Az esélyegyenlőségi tárca szerint az otthonok több helyről kapnak majd pénzt, ráadásul a támogatások többségét a luxusotthonok helyett a rászorulókat gondozó intézmények kapják.

Törvény rontja a fogyatékosok esélyeit

Itthon2005.09.15, 16:56

A közoktatási törvény radikálisabb módosítását szeretné elérni három civil szervezet, mert szerintük a jogszabály pedagógiai és anyagi értelemben is hátrányba hoz 2500 súlyosan fogyatékos gyereket és családjukat. A gyerekek sokszor annak ellenére nem részesülhetnek alapfokú oktatásban, csak pár órás fejlesztő képzésben, hogy sokuk nem értelmi fogyatékos, csak kommunikációs képességeivel vannak gondok. A civilek szerint a szerény képzés miatt a gyerekek minden lehetőséget elveszítenek a beilleszkedésre, családjuk pedig teljesen elszegényedik.

Minimálbért követelnek a fogyatékosok hozzátartozói

Itthon2005.08.12, 11:28

Közel 70 ezer aláírást gyűjtött össze egy érdekvédő szervezet, hogy az Országgyűlés foglalkozzon az ápolási díj kérdésével. Azt szeretnék ugyanis elérni, hogy teljes értékű munkaként ismerjék el a súlyos fogyatékos és állandó felügyeletre szoruló családtagot ellátó hozzátartozó gondozási tevékenységét, és ennek megfelelően az ápolási díj összege ne lehessen alacsonyabb a mindenkori minimálbér összegénél. Az aláírásgyűjtő íveket már hitelesítette az Országos Választási Bizottság.

Levélben keresnek orvosokat a fogyatékkal élőknek

Itthon2005.06.10, 07:47

Nyitott, az értelmi fogyatékkal élőkkel szemben türelmes orvosokat keresnek az ilyen gyerekek szüleinek. A Csupaszívek Társasága listát szeretne összeállítani a segítőkész orvosokról, hogy a szülők könnyen találjanak gyermeküket megfelelően kezelő szakembert - írja a Népszabadság.

Elszegényednek a fogyatékosok szülei

Itthon2005.04.22, 07:26

A súlyosan-halmozottan fogyatékos embereket gondozó családok több mint 70 százaléka él a létminimumon - derül ki a Kézenfogva Alapítvány jelentéséből. A családoknak az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a gyerekek nem tankötelesek, nem járhatnak iskolába, ezért az egyik szülőnek fel kell adnia hivatását.

Csak a fogyatékosok között tanulhattak a cseh romák

Nagyvilág2005.03.02, 13:12

Tizennyolc csehországi roma szülő azért indított pert, mert Ostrava városában csak speciális, szellemi fogyatékosok számára működtetett iskolákban taníttathatták gyerekeiket. A családok azt állítják, hogy a gyerekeket származásuk miatt sorolják kisegítő iskolába. Magyarországon egy program keretében 2100 fogyatékos osztályba járó gyereket vizsgáltak meg, és 222-t helyeztek vissza a hagyományos képzésbe. Sok esetben a szülők ragaszkodtak ahhoz, hogy ép gyerekük továbbra is a fogyatékosok közé járjon. 

Rámpák helyett honlapokkal segítenék a fogyatékosokat

Itthon2005.01.18, 16:22

Átdolgozzák az esélyegyenlőségi törvényt, mert gyakorlatban betarthatatlannak bizonyult az az előírás, hogy a fogyatékosoknak átjárhatóvá tegyék a közforgalmú épületeket. A jelenlegi törvény előírásainak teljesítéséhez még 100 milliárd kellene. Az esélyegyenlőségi tárca szerint nem az épületek átalakítása, hanem a közszolgáltatások elérése a fontosabb, így a fizikai akadálymentesítés mellett inkább az információk elérhetőségét támogatják.

A minimálbérért küzdenek a fogyatékosok szülei

Itthon2005.01.18, 15:37

A minimálbér összegét szeretnék támogatásként megkapni a súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülők. Ennek érdekében aláírásokat gyűjtöttek, most arra várnak, hogy a választási iroda hitelesítse őket. Jelenleg havi 22 ezer forintot kapnak azok a szülők, akik nem tudnak dolgozni, mert fogyatékos gyerekük állandó ápolásra szorul.

Fontos adatok tűntek el a fogyatékosok otthonából

Itthon2004.08.17, 07:24

A miniszteri biztos érkezése előtti éjszaka - vasárnap éjjel - betörtek a Reménysugár Habilitációs Intézetbe, elvitték az otthon számítógépét, és vele feltehetően fontos információkat - írja a Népszabadság. A biztost az intézetben gyanított sorozatos visszaélések miatt küldte az egészségügyi miniszter.

A törvényalkotók miatt rúgják ki a fogyatékosokat

Itthon2004.05.17, 14:23

Nem megfelelő az érintett tárcák együttműködése a fogyatékosok munkavállalásával kapcsolatban, az elégtelen szabályozás miatt pedig sokan vagy nem kapnak állást, vagy utcára teszik őket - derül ki az állampolgári jogok országos biztosának vizsgálatából. Az ombudsman arra kérte a miniszterelnököt, állítson fel egy tárcaközi bizottságot a fogyatékosok munkavállalásának elősegítésére. 

A kormány idén nem üdülteti a rászorulókat

Itthon2004.01.07, 09:05

Korábban évente 400 millió forintot fordított az állam a nyugdíjasok, a fogyatékkal élők és nagycsaládosok üdülésének támogatására, idén viszont erre nem különítettek el pénzt - írja a Népszabadság. Az egészségügyi szaktárca illetékese ezt pénzhiánnyal indokolta.

Karitatív sorsjegyeket árulhatnak a fogyatékosok

Itthon2003.12.11, 13:54

A fogyatékkal élők részére szeretne ezer munkahelyet teremteni a Szerencsejáték Rt. az egészségügyi tárcával, valamint a Magyar Kórház Szövetséggel kötött együttműködési megállapodás alapján. Ennek értelmében a kórház szövetség azt javasolja egészségügyi intézményeinek, hogy biztosítsanak díjmentesen területet a  sorsjegyek árusítóinak.

Messze a valóság a törvénytől a fogyatékosok ügyében

Itthon2003.11.26, 08:27

Magyarországon feleannyi fogyatékosnak van felsőfokú végzettsége, mint nem fogyatékosoknak, lakásaik komfortfokozata jóval alacsonyabb az átlagnál, és a lakosság majdnem 70 százaléka úgy gondolja, hogy a fogyatékosoknak nem szükséges dolgozniuk. A kérdés jóval több mint egymillió embert érint. A jogszabályok ugyan megvalósítják az esélyegyenlőséget, ám a valóság ettől fényévnyire van - írja a Magyar Hírlap.

Honlap fogyatékkal élők számára

Techbázis2003.07.04, 09:05

Fogyatékkal élők számára indított internetes oldalt az egészségügyi tárca, a portálon pályázatok és programok egyaránt olvashatók.

Leküzdhetetlen hátrányban a nők és a romák

Itthon2003.05.13, 07:28

A nők, a romák, a fogyatékosok, a tartós betegségben szenvedők, a melegek és a 45 év felettiek: őket diszkriminálják továbbra is a munkahelyeken. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet jelentése szerint az utóbbi időben csak annyi változott, hogy a megkülönböztetés egyre kifinomultabb formát ölt.

Jövőre még kevesebb jut a fogyatékosoknak

Itthon2002.12.03, 16:48

Több ezer fogyatékos ember vett részt a Parlament előtt tartott keddi figyelemfelkeltő demonstráción. A tüntetők azt kérték a kormánytól, hogy tartsa be a már meglévő, fogyatékosokat érintő jogszabályok rendelkezéseit, köztük azt, amely a középületek akadálymentesítését írja elő. A jelenlegi helyzetben a súlyos fogyatékosok 80 százaléka a saját háziorvosához sem tud ellátogatni. A Szociális Minisztérium államtitkára szerint a jogszabályban megszabott - és egyelőre nem teljesített - vállalások határidejét újra kell gondolni.

Tüntettek a mozgássérültek

Itthon2001.10.29, 09:24

Demonstrációt szerveztek vasárnap a mozgássérültek és a kerékpárosok szervezeti Budapest belvárosában az akadálymentes közlekedés érdekében. A kerekes székesek képviselői érvényesíteni szeretnék a fogyatékosok alapvető emberi jogait.

Tiltakoznak a mozgássérültek az új támogatási rendszer ellen

Itthon2001.08.22, 08:03

Tiltakozó levelet jutattak el a miniszterelnökhöz és a két szakminiszterhez a mozgássérültek. Szerintük az új rendeletek rászorulók tízezreit zárják ki a 15 éve működő támogatási rendszerből. A kormány sikerprogramjából ők annyit éreznek: csak a fogyatékossági támogatáson keresztül 8 milliárdot, más juttatásokon pedig százmilliókat spórol meg a büdzsé a fogyatékosok számlájára. A szociális tárca szerint viszont eddig nem létező juttatás is került a rendszerbe, így megtakarításról nem lehet beszélni.

A fogyatékosok jelentős része nem jut támogatáshoz

Itthon2001.08.02, 15:57

Ezen a héten kezdik meg a magyarországi fogyatékosok szociális támogatásának folyósítását, de az összeget az eddiginél jóval kevesebben vehetik majd kézhez. Egy tavalyi törvénymódosítás értelmében ugyanis a jogszabályban előírt segédeszközök nélkül élő fogyatékosok nem jogosultak támogatásra.

Előző
  • 1
Következő
Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Olvasnivaló