hirdetés

Népszabadság

címke rss

Orbán támogatása miatt bírálnak egy bírót

Itthon2004.12.14, 07:18

Politikai tevékenység miatt bírálnak kollégái egy kecskeméti bírót. Boda Ilona ugyanis a Fidesz december 2-i kecskeméti kapmányrendezvényén kiült a tribünre Orbán Viktor mögé, aki beszédet mondott az Árpád-városi sportcsarnokban - írja a Népszabadság.

Kilenc hónapja keresnek új alkotmánybírákat

Itthon2004.12.13, 07:40

Április óta nem sikerült megegyezni az új alkotmánybírák személyéről, a négytagú jelölőbizottságnak. Jelenleg még csak két hiányzó alkotmánybíró van, ám december 23-tól a testület újabb tagja távozik. Ezzel működőképességének határára sodródik az alkotmánybíróság - írja a Népszabadság.

Hatméteres kőriseket ültetnek az Andrássy útra

Itthon2004.12.13, 07:21

Évtizedek óta nem tapasztalt mértékű faültetésre kerül sor a fővárosban. 2005-ben 1500 fát helyez el tizenhárom kerületben, negyvenhárom helyszínen a Főkert Rt. Az ültetés költségei kétszázmillió forintra rúgnak - írja a Népszabadság.

Rák miatt küldik el a dolgozókat

Itthon2004.12.10, 09:55

A munkáltatók gyakran felmondanak rákbeteg dolgozóiknak. A vezetők leggyakrabban a fizikai munkásoktól válnak meg azzal az indokkal, hogy daganatos betegséggel nem bírják majd a munkát. A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság vezetője szerint a rákbetegek nem merik elmondani, mivel kezelik őket, mert félnek, hogy elveszítik az állásukat. A munkáltatók hozzáállása miatt a leszázalékolási kérelmek harmadik leggyakoribb oka a daganatos megbetegedés.

Újraindíthatják a paksi kettes blokkot

Itthon2004.12.10, 07:12

Elképzelhető, hogy az áprilisban szétszóródott fűtőelemekkel indítják újra a paksi atomerőmű kettes blokkját - tudta meg a Népszabadság. Az év végén kiemelik a blokkból azokat a fűtőelemeket, amelyek még áprilisban estek szét. A kettes blokk újraindításával kapcsolatos adatok eltitkolása miatt zöld szervezetek tiltakoztak az Országos Atomenergia Hivatalnál.

Érvényteleníthetik az esztergomi népszavazást

Itthon2004.12.09, 08:32

Az esztergomi MSZP-szervezet szerint érvénytelen volt a december 5-i helyi népszavazás, azon ugyanis - az országos referendummal ellentétben - nem 25, hanem 50 százalék fölötti részvétel szükséges - írja a Népszabadság. A helyi népszavazáson a vezetékes vízhálózatról döntöttek az esztergomiak.

Új szóvivői hálózat a bíróságokon

Itthon2004.12.09, 08:00

Külső szakértőt bíznak meg a bíróságok hatékonyabb kommunkációjának kidolgozására. A bíróságokon szóvivői hálózatot alakítanak ki a jövőben - írja a Népszabadság.

Nincs felmérés Csernobil hatásairól

Itthon2004.12.09, 07:26

Hegyeshalom után Záhonyban is azt vizsgálódnak a tisztiorvosok, hogy a környéken több lett-e a daganatos megbetegedések száma a 18 évvel ezelőtti csernobili katasztrófa után. A következmények utólagos tisztázását nehezíti, hogy Magyarországon nem készült a csernobili baleset egészségügyi hatásait feltáró vizsgálat - írja a Népszabadság.

Évi hétszáz mobilt koboznak el a raboktól

Itthon2004.12.08, 07:23

Naponta két-három mobiltelefont találnak a felügyelők a büntetés-végrehajtási intézetekben fogva tartottaknál, illetve a nekik küldött csomagokban elrejtve. A mobilok használatának megakadályozására felmerült a börtönök leárnyékolása is - írja a Népszabadság.

Vizsgálat az MTV népszavazási műsora miatt

Itthon2004.12.07, 07:49

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint az MTV megbukott a közszolgálatiságból vasárnap, mert csak este fél tízkor kezdett foglalkozni a népszavazás eredményének alakulásával. Mások pedig a Friderikusz-műsorban feltűnő Hajós András szereplését kritizálják - írja a Népszabadság.

Vezető nélkül a Millenáris

Itthon2004.12.06, 06:45

Ügyvezető és művészeti vezető nélkül maradt a budai Millenáris Park. A kulturális központnak jelenleg érvényes programfüzete sincs, ugyanakkor az informatikai minisztérium szerint a felmentéseknek éppen az volt a céljuk, hogy a programokat zavartalanul megtarthassák - írja a Népszabadság.

Halált is okozhatnak a felírt gyógyszerek

Itthon2004.12.06, 07:02

Szakértői becslések szerint Magyarországon több ember halálát okozhatják a súlyos gyógyszer-mellékhatások, mint a közlekedési balesetek. Az említett halálokok nagy többsége megelőzhető lenne, ha az orvosok körültekintőbben rendelnék, a betegek pedig több információ birtokában szednék a gyógyszereket - írja a Népszabadság.

Megkezdődtek a minisztériumi leépítések

Itthon2004.12.04, 11:45

Több ezer állami alkalmazottat bocsátanak el már az idén - írja a Népszabadság. A jövő évi költségvetés tervezete szerint takarékossági okok miatt tízezerrel kell csökkenteni az állami alkalmazottak számát. Az előrehozott létszámleépítés oka, hogy a megtakarítás minél korábban jelentkezzen. A legnagyobb létszámcsökkentés a földművelésügyi és a honvédelmi tárcánál várható.

Költözik az RTL Klub, az MTV és a rádió is

Itthon2004.12.04, 09:57

Új székházba költözik a Magyar Rádió, a Magyar Televízió és az RTL Klub - írja a Népszabadság. Az RTL Klub a Fehérvári útról jövő év végén költözik át Budafokra, a Campona mellé. Az MTV Óbudára teszi át székhelyét, a köztévének az új székházra nincs pénze, így béreli majd. A Magyar Rádió új központjának helyszínét még nem választották ki.

Aligazgató-helyettes lesz Salgó az Europolnál

Nagyvilág2004.12.03, 07:00

Igazgató már biztos nem lesz az Europolnál Salgó László, viszont helyette elnyerte a szervezet aligazgató-helyettesi posztjára kiírt pályázatot. A volt országos főkapitány a terrorizmus elleni küzdelemért felel majd új helyén - írja a Népszabadság.

Nehezebb lesz az anonim betét nevesítése

Gazdaság2004.12.03, 07:59

2005-től az anonim betétek tulajdonosai csak úgy juthatnak pénzükhöz, ha ahhoz az ORFK is hozzájárul - írja pénteki számában a Népszabadság. Ez akár két hétig is eltarthat.

Magánpraxisban kevesebb baba jön korán

Itthon2004.12.03, 07:19

A társadalmi státus függvénye a koraszülés. Országos átlagban a születő gyermekek 8,4 százaléka jön korábban, míg magánpraxisokban ez az arány alig 1-2 százalékos - írja a Népszabadság. A lap szerint koraszülöttek fokozottan érzékenyek a betegségekre, kezelésük hatalmas összegbe kerül az egészségügynek.

Újabb újságíró mondott fel Orbán-interjú miatt

Itthon2004.12.03, 17:48

Újabb újságíró mondott fel egy Orbán Viktorral készített interjú miatt. Ezúttal a Duna tévé műsorvezetője, Kumin Viktória távozik, akit az interjúval kapcsolatban nyíltan bírált a Magyar Nemzetben Belénessy Csaba alelnök - írja a Népszabadság.

Egészségkárosító gyertyák és füstölők

Itthon2004.12.02, 07:40

Egészségtelenebb begyertyázott templomban misézni, mint sétálni egy forgalmas út mellett - derül ki egy kutatásból. A zárt térben égetett gyertyák és füstölők által kibocsátott apró részecskék komoly egészségkárosító hatásúak, de már dolgoznak egy jogszabályon, amely az otthonokban is szabályozná a káros anyagok határértékeit.

Persányitól várják a Margitsziget megmentését

Itthon2004.12.02, 07:13

Természetvédelmi oltalom alá szeretné helyeztetni a Margitszigetet a Mozgalom a Margit-szigetért Egyesület, ezért a környezetvédelmi miniszterhez fordultak beadvánnyal. A társaság emellett azt is szeretné elérni, hogy a főváros ne adja tulajdonosi hozzájárulását a szigetre tervezett uszodához, amíg a környezetvédelmi tárca nem dönt az ügyben - írja a Népszabadság.

Ittasan vezetett a jeges úton Bubik

Itthon2004.12.02, 09:00

Ittas volt, és feltehetően nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezetett Bubik István, aki vasárnap hajnalban szenvedett halálos balesetet Szolnokról Budapest felé autózva - írja a Népszabadság a rendőrség szakértői jelentése alapján.

Kevesebben kíváncsiak a koronára

Itthon2004.12.01, 07:29

Az utóbbi években visszaesett a magyar korona látogatóinak száma. A kincseket eddig több mint hárommillióan nézték meg a Parlament épületében kiállított kincseket, akik ingyen utazhattak koronanézőbe. A látogatóknak biztosított kedvezményeket a kormányzat most hosszú távon is rendezni akarja - írja a Népszabadság.

Összeomolhat a vád a móri rablás ügyében

Itthon2004.12.01, 09:10

Szerdán az ügyész perbeszédével folytatódik a móri rablás vádlottjainak tárgyalása. A védők szerint összeomolhat a vád - írja a Népszabadság.

Megszűnik a Nőház

Itthon2004.12.01, 07:07

Feloszlatta magát a Budapesti Nőház működtetésére létrehozott egyesület - írja a Népszabadság. A lap a fő ok, hogy az intézmény túl drága, havi fenntartási költsége eléri a másfélmillió forintot.

Később takarékoskodik a kormány

Gazdaság2004.11.30, 08:05

Az idei, vártnál nagyobb deficit és a 2006-os választási év késlelteti a takarékoskodást - derül ki a kormány új gazdasági programjának fő számíiból, melyet a Népszabadság ismertet. Az euró bevezetése a tervezet szerint nem csúszik.

Akadozások a gyógyszerellátásban

Itthon2004.11.30, 07:35

Az utóbbi hetekben időnként hiánycikké váltak egyes gyógyszerek - láz- és fájdalomcsillapítók, illetve egyes olcsóbb antibiotikumok és vérnyomáscsökkentők. A gyógyszerészkamara és a gyógyszer-nagykereskedők szerint nincs szó hiányról, csupán egy-két napos kimaradásról - írja a Népszabadság.

Törvénysértő lehet az esztergomi népszavazás

Itthon2004.11.30, 11:12

A megyei választási bizottság szerint nem írták ki időben az esztergomi helyi népszavazást, ezért nem lehetne az országos népszavazással egy időben, december ötödikén, megtartani - írja a Népszabadság. Az esztergomiak ivóvizükről szavaznak vasárnap a kettős állampolgárság és az egészségügyi privatizáció mellett.

A prostituáltak zaklatása miatt bírálják a rendőröket

Itthon2004.11.29, 10:19

Az ügyészség szerint az 1950-es évekre emlékeztető módon bánnak a rendőrök a prostituáltakkal - derül ki egy ügyészségi tanulmányból. A rendőrök szerint az önkormányzatok és ellentmondásos jogszabályok nehezítik a prostitúció kezelését, így ők kénytelenek szigorúan fellépni az örömlányok ellen - írja a Népszabadság.

430 magyar orvos már külföldön dolgozik

Itthon2004.11.29, 07:09

Több mint ezren kérték orvosi diplomájuk külföldi honosítását az uniós csatlakozás óta, közülük 430-an már külföldön dolgoznak. A kinti bér a hazai nyolc-tízszerese - írja a Népszabadság.

Szonda: egyre nő Mádl előnye

Itthon2004.11.29, 09:09

Mind nagyobb Mádl Ferenc előnye a politikusok népszerűségi rangsorának élén. A köztársasági elnöktől leszakadt a korábban vele szinte fej-fej mellett lévő Dávid Ibolya. Dobogós helyen áll Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter, akit egy ponttal leszakadva követ Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc és Szili Katalin - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos felmérése alapján.

Állami cég kapná a sztrádakoncessziókat

Gazdaság2004.11.26, 11:55

A pénzügyi tárca egy újabb - negyedik - javaslattal állt elő a folyamatban lévő, illetve induló sztrádaberuházások koncesszióba adására. Az új verzió szerint lényegében nem is lenne szükség magánbefektetőkre, elég lenne megtalálni a beruházások teljes finanszírozását vállaló bankokat - értesült a Népszabadság.

Újra elszállítanák a tilosban parkolókat

Itthon2004.11.26, 07:49

Keresik annak lehetőségét, hogy a közterület-felügyelet végezhesse a tilosban parkoló autók elszállítását. Korábban a rendőrség szállította el ezeket az autókat, de az elszállítás egy éve szünetel. A városrendészeti bizottság elnöke szerint törvényt kell módosítani - írja a Népszabadság.

Ingyen busszal többen járnak szűrésre

Itthon2004.11.25, 07:53

Kevés nő vesz részt nőgyógyászati rákszűrésen, a veszélyeztetett korban lévőknek összesen három százaléka jelent meg méhnyakrákszűrésen. Különösen vidéken csak akkor mennek el az nők, ha utaztatásukról is gondoskodnak a szervezők - írja a Népszabadság.

Nőtt a Fidesz előnye

Itthon2004.11.24, 07:30

Aktívabbak lettek az elmúlt időszakban a Fidesz szavazói, 71 százalékuk menne el biztosan szavazni. A Fidesz mögé a lakosság 29, az MSZP mögé 23 százaléka sorakozik fel - derül ki Szonda Ipsos kutatásából, melyet a Népszabadság közöl.

Utalványokat osztott az MSZP soproni jelöltje

Itthon2004.11.23, 07:23

A választási bizottsághoz fordul a Fidesz, mert szerintük az MSZP soproni jelöltje megsértette az időközi választás tisztaságát. A szocialista jelölt ugyanis vásárlási utalványokat osztott a Sopronhoz tartozó Ágfalván - írja a Népszabadság.

M. G. P. könyvet ír a múltjáról

Itthon2004.11.23, 18:20

A távolabbi jövőben könyv formájában megírja a történetét Molnár Gál Péter - mondta a kritikus az [origo]-nak. Ügynökmúltja részleteiről nem volt hajlandó nyilatkozni, azt mondta: el kell olvasni a dokumentumokat, ami azokban áll, azt vállalja. Elismerte: "rosszul érinti" az ügy, de mint mondta, egy ideig lehet szüneteltetni a kritikaírást. Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a Népszabadság főszerkesztője bejelentette: kritikát nem, de más írást közölnek Molnár Gáltól.

Törvénysértő a prostitúció kezelése

Itthon2004.11.22, 07:37

Alkotmánysértő, hogy a tiltott helyen ajánlkozó prostituáltakat bíróság elé állítják, ügyfeleiket viszont csak figyelmeztetik, ugyanis mindketten szabálysértést követnek el. A Legfőbb Ügyészség szerint az önkormányzatok is megsértik a prostitúcióról szóló törvényeket. A Népszabadságban megjelent tanulmány megállapítja: a prostitúció kezelése visszatért az ötvenes évek gyakorlatához.

Besúgó volt Molnár Gál Péter

Itthon2004.11.22, 16:51

Molnár Gál Péter színikritikus elismerte, hogy 1963-ban aláírt egy beszervezési nyilatkozatot. A Népszabadság főszerkesztőjét nagyon megrázta, hogy régi szerzőjük besúgó volt, de szerinte ez az eddigi életművét nem tette tönkre. A főszerkesztő elvárta volna, hogy megkövesse azokat, akikről jelentett. Verebes István szerint a tények ismeretében abszurd Molnár Gál megítélése, mivel a hivatás gyakorlása morális üzenetet hordoz.

Több pénzt kapnak az önkormányzatok

Gazdaság2004.11.22, 07:52

35 milliárd forint átcsoportosításáról egyeztek meg a koalíciós pártok és a Pénzügyminisztérium a 2005-ös büdzsé kapcsán: több pénzhez jutnak a helyhatóságok és az iskolák is - írja a Népszabadság.

Nem lesznek pontosabbak a BKV járatai

Itthon2004.11.22, 09:12

Sok utas fordul azzal a BKV-hoz, hogy a külföldön szokásos gyakorlat szerint, percre pontosan lehessen tudni, mikor érkezik a busz és a villamos a megállóba. A BKV szerint azonban a budapesti közlekedési viszonyok között szinte lehetetlen a menetrend szerint közlekedni - írja a Népszabadság.

Távozhat Demszky helyettese

Itthon2004.11.19, 07:58

Távozhat posztjáról Atkári János gazdasági főpolgármester-helyettes. Atkári szerint a költségvetési rendelettel kapcsolatosan fontolgatja a távozást, ám a háttérben az is állhat, hogy Demszky Gábor kivette kezéből az idei kerületekkel folytatott forrásmegosztási vita irányítását - írja a Népszabadság

Tízmilliárdot perelhetnek ki az államtól

Itthon2004.11.19, 09:14

Rendőrök, tűzoltók és határőrök ezrei indíthatnak pert az állam ellen elmaradt távolléti díjuk utólagos megfizetéséért. Más most több száz peres beadvány készül. Ha a bíróság helyt ad a követeléseknek, több mint tízmilliárd forintot kell fizetnie az államnak - írja a Népszabadság.

Pénzbüntetés a védőoltás elutasítása miatt

Itthon2004.11.18, 07:19

Másodfokon pénzbüntetést kapott az a család, akik ellen azért indult eljárás, mert nem engedték, hogy néhény védőoltást beadjanak gyereküknek. A szülőket első fokon felfüggesztett börötönre ítélték - írja a Népszabadság.

Kevesebbett sózzák az utakat idén télen

Itthon2004.11.17, 06:59

Kissé csökkenti az utakra kiszórt sómennyiséget a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Rt., ám azt nem ígéri, hogy belátható időn belül véglegesen kiiktatják a sót a téli síkosságmentesítésből. Csak szélsőséges esetekben sóznak majd a hidakon, felüljárókon és a védett fasorokban, több útszakaszon alternatív anyagokat vetnek be. A vállalat egyik utolsó ZIL-je pedig múzeumba vonul - írja a Népszabadság.

Megszűnés fenyegeti a tiszalöki gimnáziumot

Itthon2004.11.17, 07:08

Jövőre megszűnhet a tiszalöki Teleki Blanka Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. Annyira kevés ugyanis a diák, hogy a fenntartó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat már idén sem engedélyezte új osztály indítását. A városi önkormányzat ugyanakkor átvenné a fenntartói feladatokat, ha sikerülne a fenntartási költségeket a felére lefaragni - írja a Népszabadság.

Tarnabodra költöznek a hajléktalanok

Itthon2004.11.16, 08:08

Kiderült, melyik falut szemelte ki a szociális tárca befogadó falu programja keretében, hogy fővárosi hajléktalanokat költöztessen oda. A sokáig titokban tartott település a Népszabadság szerint a Heves megyei Tarnabod lesz, ahova olyan családok költöznek, amelyek nem tudtak gyökeret ereszteni Budapesten és otthontalanná váltak.

Pénzért lehet újraírni az érettségit

Itthon2004.11.16, 07:24

A régebben érettségizett, de idén felvételiző diákoknak jóval többe kerülhet a felvételijük, ha újraírják az idén bevezetett kétszintű érettségit. Ezt ugyanis csak pénzért tehetik meg. Az oktatási tárca helyettes államtitkára szerint azért kell majd fizetni, mert a vizsgáztatásnak komoly költségei vannak - írja a Népszabadság.

Környezetvédelmi felmérés meglepő eredményekkel

Itthon2004.11.15, 07:10

A szakembereket is meglepte annak a környezetvédelemmel kapcsolatos felmérésnek több eredménye, amelyet augusztusban végeztek. Kiderült, az emberek többsége aktívan is részt venne - a környezetvédelmi problémák megoldásában, és már nem a hozzáállás, hanem a gyenge infrastruktúra akadályozza a szelektív hulladékgyűjtést - írja a Népszabadság.

Cukorbeteg jogait sértette a rendőrség

Itthon2004.11.12, 13:12

A rendőrség veszélyeztette egy cukorbeteg fogva tartott alkotmányos jogát, amikor megtagadta tőle az étkezést - állapította meg egy vizsgálatában Takács Albert. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese jelentésében az is szerepel, hogy a zárka hiányos berendezése miatt a férfinak a kuka tetején kellett ennie - írja a Népszabadság.

Lézerrel mérik a kátyúkat

Itthon2004.11.12, 07:48

Speciális mérőberendezéssel felszerelt svéd fejlesztésű bérelt géppel mérik fel az idén is az ország közúthálózatát. Várhatóan jövőre sem lesz elegendő pénz az elöregedett burkolatok felújítására.

Minden második ember szavazna decemberben

Itthon2004.11.11, 08:08

A megkérdezettek csaknem fele biztosra ígéri a részvételét a december 5-i népszavazáson - derül ki a Capital Research felméréséből, melyet a Népszabadság közöl. A kórház-privatizáció leállítása biztos igenre számíthat, de a kettős állampolgárság ügyében is ez a válasz számíthat több támogatóra.

Lebomlik az újfajta szatyor

Itthon2004.11.10, 07:01

A néhány hét alatt lebomló környezetbarát szatyor bevezetésével Magyarországon is csökkenthető lenne a hulladék mennyisége. Az olcsó anyagból készülő zacskó lebomlási ideje szabályozható - néhány hétig vagy több hónapig is lehetne használni.

Sok cég idén nem kapja meg a visszaigényelt áfát

Gazdaság2004.11.10, 07:59

Mintegy százmilliárd forintnyi áfát zárolt idén a Pénzügyminisztérium, vagyis több mint tízezer, közösségi adószámmal rendelkező vállalkozás csak jövőre kapja meg az idei évről visszaigényelt áfát - adta hírül a Népszabadság.

Tájékoztató kampány a kettős állampolgárságról

Itthon2004.11.09, 08:43

A kormány hamarosan tájékoztató kampányt indít a kettős állampolgárságról szóló népszavazás várható hatásáról - tudta meg a Népszabadság. Ha a kettős állampolgárságra a többség igennel voksol, a parlamentnek a jövő év tavaszán meg kell alkotnia a szükséges törvénymódosítást. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint a kettős állampolgárság kérdésében előzetes gondolkodásra van szükség.

Sokan halnak meg megelőzhető betegségekben

Itthon2004.11.08, 08:49

Még mindig nagyon sokan halnak meg olyan betegségekben, melyeket megfelelő életmóddal, szűrésekkel meg lehetne előzni - derül ki a legfrissebb országos egészségfelmérés adataiból. Legrövidebb ideig az észak-magyarországi régió lakói élnek. Ennek a környezeti veszélyek, a szegénység és a munkanélküliség az oka - írja a Népszabadság.

Házfoglalók az Úttörő Áruházban

Itthon2004.11.08, 08:44

Kulturális célokra használnák az Úttörő Áruházat azok az aktivisták, akik tíz napja költöztek az elhagyatottan álló épületbe. A házfoglalók addig maradnak az áruházban, amíg a tulajdonos fel nem szólítja őket távozásra. Akciójukkal a műemlékvédelmi intézkedések eltussolására és a fiatalok lakásproblémáira is szeretnék felhívni a figyelmet - írja a Népszabadság.

Újraosztották a feladatokat az MSZP-ben

Itthon2004.11.08, 07:30

Elkészült az új szocialista vezetés belső szereposztása. Szekeres Imrénél lesz a választási felkészülés, Juhász Ferenc viszi a szövetségi politikát, Újhelyi István a média és a határon túli magyarság ügyeit - írja a Népszabadság.

Külföldön is voksolhatunk a kettős állampolgárságról

Itthon2004.11.06, 10:36

Még két hétig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékekre azok a választók, akik a december 5-i népszavazás idején külföldön tartózkodnak, de szeretnének élnek szavazti jogukkal. Az európai parlamenti választáson 2500-an szavaztak a külképviseleteken - írja a Népszabadság.

Jogalap nélkül tilthatták be a fűszerpaprikát

Itthon2004.11.05, 08:07

Nem volt jogalapja a fűszerpaprika betiltásának, csak sajtónyilatkozatokra alapozva vetették le az árut a polcokról - írja a Népszabadság. A lap szerint a kormány nem hozott erről határozatot, az ÁNTSZ döntéseiben nem szerepelt konkrétan mely termékekről van szó, és a fogyasztóvédőknek sem volt erről hivatalos dokumentumuk.

Vascipős emlékmű lesz a Duna-parton

Itthon2004.11.05, 07:20

Ötven-ötvenöt pár öntöttvas cipőt állítanak fel várhatóan 2005-ben a pesti rakparton. A kompozíció az 1944-45-ben a Dunába lőtt emberekre emlékeztet majd - írja a Népszabadság.

Kisebbségi akarat is érvényesülhet a népszavazáson

Itthon2004.11.05, 08:16

Akár az is előfordulhat, hogy kisebbségi akarat érvényesül a kórház-privatizációról, illetve a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson - írja a Népszabadság. A referendum ugyanis akkor is eredményes lehet, ha a választók legalább negyede azonos módon szavaz, és a többiek nem mennek el.

Rövidzárlat okozhatta a raktártüzet

Itthon2004.11.04, 08:30

Egy hulladéknak minősített és selejtezett, lejárt szavatosságú speciális galvánelem-hulladékban fellépő rövidzárlat okozhatta a tüzet a vegyi raktárban, ahol hétfőn este keletkezett tűz. A keletkezett kárt 100 millió forintra becsülik - írja a Népszabadság.

Egyenruhások őriznék a lomokat

Itthon2004.11.03, 07:36

A Fővárosi Közterület-fenntartó szerint csak úgy tudnának gátat szabni a lomtalanítás idején a várost ellepő szemétdomboknak, ha a lomokat egyenruhások őriznék - írja a Népszabadság. Az illetékesek Bécsről vagy Berlinről vennének példát, ahol folyamatosan figyelik a lomozást.

Kulcsár nem kérheti a tárgyalás mellőzését

Itthon2004.11.03, 07:04

A brókerbotrány fő gyanúsítottja, Kulcsár Attila nincs abban a helyzetben, hogy tárgyalás nélkül vonják felelősségre - közölte a Népszabadsággal a bróker védője. Kulcsár kihallgatása hamarosan folytatódik, korábbi vallomásának részleteit tisztázzák majd.

Egy kutya lehet az újpesti lakásokban

Itthon2004.11.03, 07:45

Az újpesti társasházakban a jövőben - külön engedély nélkül - csak egyetlen kutyát tarthatnak a lakók. A családi házakban legfeljebb két kutya tartására lesz lehetőség - írja a Népszabadság.

Újra jelentősen emelhetik a csatornadíjat

Itthon2004.11.02, 08:30

Az idei negyven százalék után jövőre 25 százalékos csatornadíj-emelésre számíthatnak a fővárosiak - tudta meg a Népszabadság. A díjemelés mértékéről csak decemberben várható döntés.

Az orvosokat is megtévesztik a reklámok

Itthon2004.11.02, 07:23

Nem csak a betegeket, hanem időnként az orvosokat is megtévesztik a gyógyszergyártók tájékoztatói - írja a Népszabadság. A Gyógyszerészeti Intézet szinte hetente indít eljárást a forgalmazók ellen, mert nem tartják be a gyógyszerek reklámozására vonatkozó jogszabályokat.

Tanú lehet a fővárosi főügyész

Itthon2004.10.29, 08:21

A fővárosi főügyész tanúkénti meghallgatását kezdeményezi Molnár Csaba ügyvédje, Zamecsnik Péter. Az ügyvéd úgy értesült, múlt nyáron a főügyész még egyetértett azzal, hogy a rendőrség nem nyomoz a Pannonplast-ügyben, három héttel később azonban mégis úgy látta, megalapozott a rendőrségi nyomozás megindítása - írja a Népszabadság.

Ázott paprikával jöhetett a penész

Itthon2004.10.29, 08:41

Valószínűleg egy megázott dél-amerikai fűszerpaprika-szállítmány penészedett be, ez okozhatja, hogy a paprika gombaméreggel szennyeződött - írja a Népszabadság. A szerdán betiltott készítményeket az ÁNTSZ vizsgálja és közzéteszi a fogyasztható termékek listáját.

Gyurcsány nem ad rendszeres rádióinterjúkat

Itthon2004.10.29, 07:03

Felajánlotta a Magyar Rádió alelnöke Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a rendszeres interjúlehetőséget, Gyurcsány azonban nem él vele - írja a Népszabadság. Gyurcsány szerint nincs szükség rá, hogy szerda reggelenként "mikrofonállványok" kérdezzék.

Bejegyeztethető lesz az egyneműek kapcsolata

Itthon2004.10.29, 08:07

Várhatóan Magyarországon is lehetőség lesz az egynemű kapcsolatok regisztrálására - jelentette be Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter. Az egynemű párok házassága azonban még hosszú ideig nem lesz napirenden - írja a Népszabadság.

Tiltakoznak az oroszok a magyar atomszemét ellen

Itthon2004.10.28, 07:02

Ötezer cseljabinszki lakos aláírásával ellátott levelet juttattak el Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz - írja a Népszabadság. Az oroszok a magyar nukleáris hulladék odaszállítása ellen tiltakoznak. Levelükben azt írják, hogy a nukleáris hulladék problémáját nem lehet úgy megoldani, hogy egy másik ország lakóit mérgezik vele.

Több légi irányítóra lehet szükség Ferihegyen

Itthon2004.10.27, 09:13

Ferihegyi repülőtér légi forgalma egy év alatt negyedével nőtt meg, és a légi irányítás egyre nehezebben birkózik meg a feladattal - írja a Népszabadság. Két hónap alatt hét esetben közelítették meg egymást veszélyesen.

Elégedetlenek a fővárossal a budapestiek

Itthon2004.10.27, 07:18

Rossz tömegközlekedés, kátyús utak, és rengeteg kutyapiszok - ezeket a problémákat tartják legzavaróbbnak a Budapesten élők. A fővárosiak úgy látják, megtorpant Budapest fejlődése. Demszky Gáborról is rosszabb véleménnyel vannak, mint korábban - derül ki a Népszabadság megbízásából készített közvélemény-kutatásból.

Túl kevés biomasszát használunk fel

Itthon2004.10.26, 08:04

Hiába termelődik annyi biomassza Magyarországon, amennyiből bőven lehetne biztosítani a hazai energiaigényeket, ha a gyakorlatban alig pár százalékos a felhasználás. A hazai biodízelprogram leállt, a biogázhasználat pedig elenyésző, alig néhány településen alkalmazzák áram, illetve hőtermelésre - írja a Népszabadság.

Tiltott eszközöket is ajánlanak a magánnyomozók

Itthon2004.10.26, 07:56

Poloskák és rejtett kamerák telepítését is vállalja hirdetéseiben számtalan hazai magánnyomozó iroda, miközben ezen eszközök használatát törvény tiltja - írja a Népszabadság. A szakmai kamara elnöke arra hivatkozik, hogy a hirdetés nem, hanem a poloskák üzemeltetése törvényellenes.

Tüntetésre készülnek a vasutasok

Itthon2004.10.26, 13:07

A MÁV Rt. egyes tevékenységeinek kiszervezése, ingatlanjainak eladása és létszámleépítési tervei ellen tiltakoznak a vasutasok. A Népszabadság úgy tudja, már jövő héten a gazdasági minisztérium elé vonulhatnak a MÁV dolgozói.

Aktivizálódtak az MSZP-szavazók

Itthon2004.10.25, 07:29

Szavazókat vesztett a Fidesz, a szocialisták szavazói viszont aktívabbak lettek, javítottak a biztos pártválasztók körében a pozíciójukon - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, melyet a Népszabadság közöl. A Fidesz-szavazók tábora azonban még mindig nagyobb, mint a szocialistáké.

Orbán szerint vállalhatóak kivágott mondatai

Itthon2004.10.22, 12:49

Orbán Viktor szerint vállalhatóak azok a mondatok, amelyeket egy vele készült interjúból vágtak ki, mielőtt leadták volna a Hír TV-ben - írja a Népszabadság. A megvágott interjú miatt távozott a televíziótól az interjút készítő újságíró.

Lakiteleknek elege van a nevét használó MDF-esekből

Itthon2004.10.22, 10:32

Lakitelek megelégelte, hogy az MDF belső ellenzéke az ő településük nevét használja. A helyiek úgy vélik, nem tesz jót a nagyközségnek, hogy neve egy politikai perpatvarban forog közszájon. Varga Sándor polgármester levélben közölte Lezsák Sándorékkal: a jövőben nem járulnak hozzá, hogy településük nevét használják - írja a Népszabadság.

Popsztár-apa és erős ember is küzd a képviselőségért

Itthon2004.10.21, 09:29

Közel egy tucat induló várható a szécsényi választókörzetben kiírt időközi országgyűlési képviselő-választáson. A képviselői helyre pályázók között politikusok mellett egy popénekes édesapja - idősebb Gáspár Győző -, illetve az erős ember, Fekete László is szerepel - írja a Népszabadság.

Kelta temető helyén épül a szennyvíztisztító

Itthon2004.10.21, 08:06

Ritka régészeti leletek kerültek elő a Csepel-sziget északi csücskéről, ahol az új, központi szennyvíztisztító építését készítik elő. A leletmentő ásatásokon egy kelta temető, avar kori ház és bronzkori település nyomait találták, miután több mint egy mázsa világháborús lőszert szedtek össze a területen- írja a Népszabadság.

Három miniszter él szolgálati lakásban

Itthon2004.10.21, 07:08

Jelenleg kevesebb állami vezető él szolgálati lakásban, mint a kilencvenes évek közepén - írja a Népszabadság.  Az új miniszterek közül hárman, az államtitkárok közül pedig négyen igényeltek szolgálati lakást. A bérleti díjat az állam, a rezsit és a kisebb javításokat viszont az állami vezetők fizetik.

Tiszalökön és Szombathelyen épülhet magánpénzből börtön

Itthon2004.10.20, 08:11

Tiszalök és Szombathely ad majd helyet annak a két új börtönnek, amelynek kialakításában és üzemeltetésében jelentős szerepet kap a magántőke - írja a Népszabadság. A költségvetés összesen 25 milliárd forint építési költségtől mentesül így.

Alapcsomagban sugároznák a négy új MTV-csatornát

Itthon2004.10.20, 07:43

Szerdán dől el, indíthat-e négy új tematikus csatornát a köztévé. Ha az ORTT is rábólint a tervre, akkor ezeket a programokat alapcsomagban kell majd sugározniuk a kábeltévéknek. Emiatt azonban várhatóan ki kell venni egy-egy régebbi adót, ami indulatokat gerjeszthet, nem beszélve arról, hogy a négy csatorna miatt szűkülnek az új kereskedelmi csatornák lehetőségei is - írja a Népszabadság.

Megújult a Fidesz szegedi elnöksége

Itthon2004.10.20, 07:19

A lemondott a régi elnökség helyére teljesen újat választott a Fidesz szegedi szervezete hétfőn. A helyi elnök egy 23 éves ügyvédjelölt lett - írja a Népszabadság.

Megtelnek az ötvenhatos emlékhelyek

Itthon2004.10.20, 07:12

Szinte ellepik a főváros és az ország ötvenhatos emlékhelyeit a közjogi méltóságok, politikusok és civil szervezetek - írja a Népszabadság. A pártok idén sem tartanak közös programot.

Csak egy mentő áll készenlétben Ferihegyen

Itthon2004.10.19, 07:28

Az Országos Mentőszolgálatnak csupán egy mentőautója van állandó készenlétben a Ferihegyi repülőtéren. Egy sok sérülttel járó szerencsétlenség idején a fővárosi utakról kellene átirányítani több mentőkocsit, ami azonban lassú lehet - írja a Népszabadság.

19 kilométer fővárosi utat újítanának fel

Itthon2004.10.19, 07:10

Ha a költségvetésben is szerepel majd a központi kormányzat korábbi útfelújítás-támogatási ígérete, 19 kilométer fővárosi utat újíthatnak fel 2005-ben - írja a Népszabadság. A tízmilliárdos beruházás az országos útfelújítási keret nagy részét elviszi majd. A fővárosi közutak közel fele rossz minőségű, felújításra szorul.

Megkezdődött az M6-os építése

Gazdaság2004.10.19, 08:00

A kivitelező elkezdte az Érdi-tető és Dunaújváros között húzódó M6-os gyorsforgalmú út építését, miután a tenderen győztes konzorcium átvette az építési telkeket - írja a Népszabadság.

Ohióban ünnepli október 23-át Orbán

Itthon2004.10.18, 11:46

Egy amerikai magyar szervezet meghívására az Egyesült Államokban, Ohióban tölti az október 23-i ünnepet Orbán Viktor. A volt miniszterelnök egy clevelandi megemlékezésen mond beszédet - írja a Népszabadság.

Tízezreket várnak az antifasiszta tüntetésre

Itthon2004.10.15, 08:07

A pénteki antifasiszta tüntetésre több tízezer embert várnak a Terror Háza elé - írja a Népszabadság. A hungarista csoport nem rendezheti meg azt a demonstrációt, amely ellen a demokratikus tüntetést meghirdették a nyilas-hatalomátvétel hatvanadik évfordulóján. A rendőrség azt ígéri, hogy senkit nem ér atrocitás a demonstráción.

Sok a fölösleges röntgenvizsgálat

Itthon2004.10.15, 07:37

Gyakran végeznek röntgen- és CT-vizsgáaltot olyan betegeken is, akiknek nem lenne feltétlenül szükségük a nagy sugárterheléssel járó vizsgálatokra. A kezelések során nem mindig veszik figyelembe, hogy az embert érő sugárdózisnak a lehető legkisebbnek kell lennie - írja a Népszabadság.

Medgyessy levélben búcsúzik a szocialistáktól

Itthon2004.10.15, 07:43

A vezetők fele biztosan lecserélődik az MSZP pénteken kezdődő tisztújító kongresszusán, Kovács László után a szocialista párt elnöke szombaton szinte bizonyosan Hiller István lesz - írja a Népszabadság. Medgyessy Péter volt miniszterelnök személyesen nem vesz részt a kongresszuson, a Népszabadság pénteki számában megjelent levelében köszön el a szocialistáktól. Levelét azzal zárja, hogy még korainak tartaná, hogy személyesen vegyen részt az MSZP összejövetelén.

Még járnak tűzveszélyes buszok

Itthon2004.10.14, 08:09

Harmincnál több tűzveszélyes BKV-busz közlekedik még a városban, bár a társaság minden óvintézkedést megtett, hogy ezek se gyulladjanak ki menet közben, utasokkal a fedélzeten. A BKV várhatóan év végéig fejezi be a hibás buszok átalakítását - írja a Népszabadság.

Külföldre készülnek az orvosjelöltek

Itthon2004.10.13, 07:26

Újra nőtt az orvosi egyetemek népszerűsége, kétszeres a túljelentkezés az iskolákba. Az érdeklődés azonban első sorban a külföldi álláslehetőségeknek szól - írja a Népszabadság. A májusi EU-csatlakozás óta háromszáznál több orvos hagyta el az országot.

A kormánypártok módosítanák a jegybanktörvényt

Gazdaság2004.10.13, 10:25

A Magyar Nemzeti Bank elnökének a Monetáris Tanács tagjaira vonatkozó jogkörét korlátozná az a törvénymódosító javaslat, amelyet kormánypárti képviselők nyújtottak be az MNB-ről szóló jogszabály módosítására. A javaslat szerint a jövőben a kormányfő is kinevezhetne tagokat a testületbe - írja a Népszabadság.

Szívbeteg volt a rendőri intézkedéskor meghalt fiú

Itthon2004.10.13, 08:56

A kardiológus orvos szakértő véleménye szerint is örökletes szívelégtelenség okozta a júliusban rendőri intézkedés közben elhunyt kecskeméti roma fiatalember halálát - tudta meg a Népszabadság. A család ügyvédje önvédelmi fogásokat oktató szakembert kért fel az ügy vizsgálatára, szerinte az intézkedő rendőr szakmai hibát követett el.

Negatív adó vagy családi pótlék a gyerekkedvezmény helyett

Gazdaság2004.10.12, 12:37

A jövő év közepétől megváltozik a családtámogatási rendszer, de a változás mikéntje egyelőre bizonytalan. Két elképzelés létezik, az egyik a munkavállalást ösztönözné, és negatív adót vezetné be, a másik pedig családi pótlékká alakítaná a gyerekkedvezményt - írja keddi számában a Népszabadság.

Most
Top 12 óra