energiatakarékosság

címke rss

Díszfényeket kapcsoltak le a Föld óráján

Időjárás2012.03.31, 22:48

Beleolvadt a szombat esti Budapest hátterébe a Lánchíd, a Margit híd és  a Parlament számos más város ikonikus épületével együtt fél kilenctől fél tízig. A világméretű lekapcsolási mozgalmat szervező WWF szerint az otthoni gyertyafény ilyenkor arra emlékeztet, mennyire áramfüggővé vált szűk százötven év alatt az emberiség.

Vízi naperőmű épült Olaszországban

Időjárás2012.02.24, 16:19

Vízi naperőművet fejlesztettek ki olasz mérnökök. A tutajszerű platformokon úszó objektumot olcsóbb megépíteni a szárazföldre telepített változatnál.

A jövő konnektorát fejleszti a Sony

Techbázis2012.02.15, 10:36

A Sony Tokióban mutatta be első intelligens konnektorait, amelyek automatikusan mérik és szabályozni is tudják a beléjük dugott eszközök fogyasztását.

Kevesebb áram fogy az enyhe tél miatt

Időjárás2012.01.27, 08:23

A november óta a szokásosnál enyhébb időjárás miatt 2-5 százalékkal kevesebb volt az áramfogyasztás még a tavaly télen mérthez képest is. A rendszerirányító Mavir Zrt. adatai szerint 2011-ben is viszonylag kevés áramot használt a lakosság, írja a Napi Gazdaság.

Érzékeli a konnektor, ha feltöltött a telefon

Techbázis2012.01.04, 13:41

Kilöki magából a be nem kapcsolt eszközök dugóit a zöld konnektor. Az egyelőre még csak tervként létező energiatakarékos eszköz nem hagyja, hogy a kütyük készenléti módban áramot vegyenek fel.

Összement a fűtésszámla az újrahasznosított házban

Időjárás2011.12.17, 13:20

A válság miatt is egyre többen keresik meg egy Budakeszin álló ház tervezőit olyanok, akik élhető méretű házat akarnak, és olcsón szeretnék fenntartani. Szerintük terjed a gondolat, hogy egy lakóépület nemcsak a mérete, hanem a tudása miatt is lehet státusszimbólum. Mit tud egy minimalista független ház?

Fűtés helyett meleg ruhát ajánl a kormány a didergő japánoknak

Nagyvilág2011.11.02, 12:15

Bár kemény télre számítanak Japánban, a kormány arra kéri a japánokat, hogy 20 Celsius-foknál ne tekerjék magasabbra a fűtést a lakásokban és az irodákban. A márciusi földrengés és cunami után több atomerőműben is leállt az energiatermelés, ezért spórolni kell.

Robotnak is beillene a jövő háza - Önmagát tartja el a passzívház

Life.hu2011.10.07, 09:55

A környezetvédelemre és a költségtakarékosságra az egyik legjobb alternatíva a passzívház.

Automata kapszulákban lehet utazni a Heathrow reptéren - videó

Időjárás2011.09.29, 12:06

Lézer vezérelte, automata, ultrakönnyű személyszállító rendszert helyeztek a londoni Heathrow repülőtéren. A vezető nélküli járművek négy személyt képesek szállítani a repülőtér fő épülete és a parkoló között. A futurisztikus jellegű, ultrakönnyű személyszállító 40 kilométer/óra sebességgel közlekedik.

Rutinvásárlásból beruházássá vált az izzócsere

Időjárás2011.09.26, 15:32

Jóval többe kerülnek az új generációs, energiatakarékos villanyégők, mint a száz forint alatt is kapható hagyományosak. Kipróbáltuk, az energiatakarékosak közül melyik a legjobb egy teljes szoba bevilágítására. Számításaink szerint a kompakt fénycsövek térülnek meg a leghamarabb. Szeptembertől már a hagyományos 60-as izzókat is kivonták a forgalomból az Európai Unióban.

Így csökkentsd a villanyszámlát lemondások nélkül! - A környezetednek is jót teszel

Life.hu2011.09.23, 10:34

Tavaly szeptember óta már a 75 wattos villanykörtéktől is el kellett búcsúznunk a 100 wattos után, 2012-től pedig már egyáltalán nem lehet majd kapni hagyományos izzókat. Ami a villanyszámla szempontjából talán nem is baj...  

Nyolcvan liter biodízellel kerüli meg a Földet két magyar hajós - videó

Időjárás2011.08.26, 12:24

Kevesebb mint 80 liter üzemanyag felhasználásával tervezi körbehajózni a Földet két magyar sportember. A középkategóriás vitorláson napelemek és szélkerék szolgáltatja az áramot, a páros LED-es világítással takarékoskodik. Ivóvizet a tengerből nyernek, és a fő táplálékforrás a hal lesz a másfél évesre tervezett Föld körüli úton.  

Foghíjra épül a világ legkeskenyebb háza Varsóban

Időjárás2011.08.17, 11:15

Jó eséllyel indulhat a Guinness-rekord megszerzéséért az az építmény, amely 14,5 négyzetméteres alkotóházként működhet a lengyel fővárosban. A házat helytakarékos módon két meglevő épület közötti térközben húznák fel, acélszerkezetét préselt faforgács lapokkal borítják. A fölcsukható lépcsőbejárat egyben a nappali padlója is.

Harminc százalékkal drágábbak az energiatakarékos házak az USA-ban

Időjárás2011.07.25, 08:47

A fenntarthatóság jegyében épült energiatakarékos családi házak eladási ára akár harmadával is meghaladhatja a hagyományos házakét az Egyesült Államok északnyugati területén.

Állandóan repülhetnének az okos vitorlázógépek

Időjárás2011.07.04, 14:28

Órákon, sőt akár napokon keresztül is a levegőben tudnak maradni az ölyvek, sólymok és albatroszok . Egy új fejlesztésű robotpilóta-rendszerrel hamarosan a vitorlázó repülőgépek is képesek lesznek gyakorlatilag állandóan a levegőben maradni, a különböző sebességű szeleket és a felfelé tartó, meleg légáramlatokat, a termikeket felhasználva. Így lenne igazán környezetbarát felderítő gépeket üzemeltetni.

Energiavámpír a tévé tetején - sokat fogyaszt a buta set-top box is

Időjárás2011.06.29, 09:06

Háromszázkilencvenmillió kWh - szűken számolva is ennyit fogyaszt évente a hazai háztartásokban föllelhető több millió tévés dekóder, azaz set-top box. Mindez tizenkilenc milliárd forinttal növeli felhasználók villanyszámláját egy év alatt. A szolgáltató kizárólagos döntése, milyen műszaki teljesítményű készüléket telepít az előfizetőhöz, akinek rendszerint fogalma sincs, mitől nő meg az áramszámla.

Úgy él egy átlagmagyar, mintha száz rabszolgája lenne

Időjárás2011.06.22, 16:41

Nagyságrendekkel több energiát fogyaszt a magyar lakosság, mint amennyit a maga erejéből elő tudna állítani. Az energiapazarlás által okozott környezeti károkat ráadásul nem feltétlenül érdemes utólag elhárítani, ezzel ugyanis csak növeljük a világ rendezetlenségét és a szennyezés mértékét. Mit lehet tenni az energiapazarlás ellen?

Nem lesz zöld a londoni olimpia fáklyája

Időjárás2011.06.20, 15:02

Nem felel meg az alacsony szén-dioxid-kibocsátási elvárásoknak a 2012-es londoni olimpia legfőbb szimbóluma, pedig a játékokat a fenntarthatóság jegyében rendezik meg. A szervezők ugyanis "kifutottak az időből" - többek között az olimpiai stadion áramfogyasztását sem sikerül megújuló forrásból fedezni a megígért mértékben.

Apró dobozépület a világ legtakarékosabb háza

Időjárás2011.06.06, 14:59

Mindössze kilenc négyzetméteres az a különlegesen energiatakarékos épület, amellyel egy brit pszichológus teszteli, miért húzódoznak az emberek az energiatakarékos technológiák használatáról. A Kocka nevű házba belefért a konyha, a zuhanyzó és a mosdó is, de a nappali már csak az ágy alá.  

Mitől leszel frissebb?

Life Network 2.02011.11.22, 11:14

Az egészséges életmód nagykövete, Sarah Snow arra a kérdésre keresi a választ ebben a sorozatban, hogy hogyan lehet összehozni az átlag hétköznapokat a tudatosan egészséges élettel. Persze hamar be is bizonyítja, hogy ez nem csak hogy nem lehetetlen, hanem egy kis odafigyeléssel még szórakoztató is. Bemutatja nekünk azokat az embereket, akik már a kocsijuktól kezdve a ruháikon át, a hűtőszekrényükben található élelemig, mindent lecseréltek egy környezetbarátabb típusra. Követendő példa!

Mi az igazi energiatakarékosság?

Időjárás2011.05.16, 08:01

Az amerikaiak jelentős része úgy véli, szimpla megszorításokkal lehet a legtöbbet lefaragni az energiaszámlából, de arról is folyik tudományos kutatás, valójában mennyire környezettudatosak a magyarok. Válaszoljon kérdéseinkre, hogy megtudja, hogyan lehet hatékonyan takarékoskodni - akár 30 százalékot is megtakaríthat!

Zöld szerverekkel spórol a Facebook

Techbázis2011.04.08, 09:10

A Google nyomába lépve saját szervereket tervez a Facebook is. A világ legnagyobb közösségi oldala a HP-vel, a Dell-lel és a két nagy processzorgyártóval dolgozik a jövő kiszolgálóin.

Káros mellékhatásai lehetnek az óraátállításnak!

Archívum2011.03.25, 21:15

Holnaptól kevesebbet alszunk egy órával. Az évente kétszer aktuális procedúrára elsősorban energiatakarékossági okokból kerül sor a téli és a nyári időszámítás fordulóján. Az óraátállításnak azonban kellemetlen, káros, sőt tragikus mellékhatásai is vannak!

Egyszerűbb lesz környezetbarát háztartási gépet venni

Techbázis2011.03.07, 08:53

Újfajta, az éves energiafogyasztásról tájékoztató energiacímke kerül a háztartási gépekre. Az Európai Unióban kötelező szabályozás révén a vásárlók több és pontosabb információt kapnak a berendezésekről.

A lakásfelújítási ígéretek töredéke került bele a Széchenyi-tervbe

Gazdaság2011.01.26, 17:45

A kormány által beharangozott forrásoknak csak a töredéke szerepel az Új Széchenyi-tervben épületenergetikai felújításokra, a lakossági program pedig egyelőre teljesen hiányzik, pedig korábban évi 100 ezer lakás megújításáról volt szó. A januárra ígért zöld bank sem működik még, és nem tudni, mikorra állhat föl.

Károsak az egészségre a könnyen törő takarékos izzók

Techbázis2010.12.06, 09:36

Új bizonyítékot tárt fel a német környezetvédelmi hivatal (UBA) az energiatakarékos izzók veszélyességét illetően: törésük esetén jelentős mennyiségű mérgező higany juthat a helyiség levegőjébe.

Hamar vége lesz az olcsó energiának a szénfaló Kína miatt

Időjárás2010.11.18, 18:15

Hamisak azok a remények, amelyek szerint a 2060-as évekre jórészt elfogyó kőolajat a másik fontos energiahordozóval, a szénnel lehetne pótolni. A világ gyárközpontjává vált Kína olyan ütemben pusztítja a szenet, hogy ugyanúgy megugorhat az ára, mint ahogyan az olajé az utóbbi évtizedben.

Nagy család, kis lábnyom: energiahatékonysági program indult nagycsaládosoknak

365 környezettudatos ötlet2010.10.31, 09:36

Takarékossági ötletekkel, a klímabarát háztartás létrehozásához adott tanácsokkal segít két szervezet a családoknak. Verseny is lesz, ahol egy klímabarát karácsonyi szünetet kell megtervezni.

Filléres anyagokból készült az Év Háza-díjas ökoépület

Időjárás2010.10.25, 16:06

Némi áramon és ivóvízen nincs szüksége közművekre annak a környezetbarát elvek szerint készült épületnek, amelyet saját használatra tervezett egy építészpáros. A padlót narancshéjas biolakkal kezelték, a szennyvizet baktériumok dolgozzák fel, a falait pedig összedarált újságpapírral szigetelték. Az ökoház ráadásul nem került többe, mint egy átlagos családi ház, igaz, kisebb azoknál.

Környezetbarát magyar porszívók a boltokban - miben jobbak?

365 környezettudatos ötlet2010.10.19, 18:33

A Jászberényben gyártott porszívók újrahasznosított műanyagból és energiatakarékos motorral készülnek. Az öt modellből álló környezetbarát termékcsalád javarészt magyar szakemberek munkája.

November végére elkészül a megújuló energia cselekvési terv

Gazdaság2010.10.08, 13:05

Várhatóan november 30-ig készül el Magyarország megújuló energiával kapcsolatos cselekvési terve. Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára szerint 1300 milliárd forintnyi befektetésre lesz szükség a célok megvalósításához, melyet 80 százalékban a tőkepiacok finanszíroznának.

Pénzt alig spórolnak az új tévék

Techbázis2010.10.06, 17:42

Míg korábban inkább csak a hűtőszekrénynél és a mosógépnél számított, ma már a televíziókat is sokszor kimagasló energiatakarékossági tulajdonságaikkal reklámozzák. Igaz, hogy a plazmatévék tulajdonosai kifizetik a gatyájukat készülékeik működtetésére, az LCD-sek pedig sokat spórolnak? Cikkünkből megtudhatja.

Milyen élelmiszerből mennyi kerül a kukákba az USA-ban?

Időjárás2010.10.04, 13:02

Mennyi energiába kerül megtermelni, megvenni és végül nem elfogyasztani azt a kenyeret, húst, zöldséget, ami végül a kukába kerül? Az USA-ban sokmilliárd megajoule energiát lehetne megtakarítani azáltal, ha kevesebb élelmiszert pazarolnának el. Az így megspórolt mennyiséggel fedezni lehetne Los Angeles és Chicago városi lakosságának egyévi energiaszükségletét.

Lakásokat fűtenek a metrózók Párizsban

Időjárás2010.09.09, 13:28

Ezentúl nem veszhet kárba az utasok testhője a párizsi Rue Beaubourg metrómegállójában. A teljesen szén-dioxid-semleges fűtési rendszer azt a meleget hasznosítja, melyet a tömegközlekedést használók bocsátanak ki. A rendszer kiépítéséhez viszont szerencse is kellett egy régi lépcsőház képében.

Az elsötétített felhőkarcolók védik a vándormadarakat

Időjárás2010.09.07, 16:19

Elsötétítéssel próbálják védeni a madarakat a New York-i felhőkarcolók: amennyire csak lehet, nem lesznek kivilágítva november elejéig, ugyanis addig fejeződik be a vándormadarak őszi vonulása.

Foltmentesen világító utcai lámpákat mutattak be Tatabányán

Időjárás2010.09.07, 15:43

A hagyományos utcai lámpák fogyasztásának mindössze feléből világít a LED-es közvilágítás. A fejlesztő cég kombinálta a szúró és a terítő fényt adó diódákat, így nincsenek sötétben hagyott foltok az utcán.

Ugrásra kész az építőipar

Üzletrész2010.08.30, 07:43

Évi 100 milliárd forintból 100 ezer lakást korszerűsítene a kormány energiatakarékossági programja, melynek tervéről, illetve buktatóiról ír a Világgazdság.

Kiseprik a 75 wattos izzókat is az EU-ból szerdától

Időjárás2010.08.30, 15:53

Már 75 wattos hagyományos izzókat sem rendelhetnek az üzletek szerdától az EU-tagországokban. A volfrámszálas égők kivonásáról arra hivatkozva döntöttek az uniós tagországok, hogy nem környezetbarátak.

Zöld tippek a hűtőszekrény vásárlásához és üzemeltetéséhez

365 környezettudatos ötlet2010.07.02, 12:23

A hűtőkészülékek összességében sok energiát fogyasztanak, mivel folyamatosan működnek. Kellő odafigyeléssel jelentős mennyiségű energiát és pénzt takaríthatunk meg.

Zöld céglista: a Microsoft károsabb, mint a Nokia

Időjárás2010.07.01, 10:05

Melyek a környezettel legtöbbet és legkevésbé törődő elektronikai cégek? Élen jár a Nokia, közepesen teljesít az Apple, és csak a lista végén kullog a laptopjairól közismert Lenovo és a gyerekjátékokat gyártó Nintendo - derül ki a Greenpeace legfrissebb jelentéséből.

Korán fekvés: ez a japán kormány ötlete klímaváltozás ellen

Időjárás2010.06.25, 13:56

Egy órával korábban küldené ágyba a japánokat a szigetország kormánya, amely az intézkedéstől azt várná, hogy csökken a háztartások éghajlatra káros szén-dioxid-kibocsátása - azért, mert kevesebb áramot használnak a lakások világítására.

Folyékony fa is lesz Egerben

365 környezettudatos ötlet2010.06.09, 11:13

A megújuló energiaforrások és az energiatakarékos háztartási berendezések a fő témái annak a rendezvénysorozatnak, amely 2010. június 10-én, csütörtökön kezdődik Egerben. A szervező az Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Kara. A rendezvény lehetőséget nyújt arra, hogy a régió lakossága megismerkedhessen a megújuló energiákhoz kapcsolódó legújabb technológiákkal és az azokat képviselő cégekkel.   A témák között szerepel például a napenergia (napkollektorok és napelemek); a geotermikus energia; az alternatív építkezés, az ökoházak; a szélenergia, a kompakt szélerőművek; a biomassza, pellet és brikett.   Június 10-én szakmai ...

Sokat lehet spórolni az ablakkal a fűtésszámlán

Üzletrész2010.05.26, 12:48

Több százezer lakás fűtésének korszerűsítését ígéri a leendő kormány, amivel csökkentenék az energiafelhasználást, s így a költségeket. Egyben munkát adnának az építőiparnak is. A spórolás egyik módja az ajtók, ablakok cseréje, melynek részleteit az Energia Klub segítségével járta körbe az [origo].

Csak passzívházat lehet építeni 2020-tól

Időjárás2010.05.14, 15:43

Már csak olyan épületek építését engedi 2020-tól az átdolgozás alatt álló, az épületek energiahatékonyságáról szóló uniós irányelv, amelyeknek a károsanyag-kibocsátása közel nulla. Spórolós épületekkel negyedével lehetne csökkenteni Magyarország energiafüggőségét.

Uszonyok hajthatják meg a jövő hajóit

365 környezettudatos ötlet2010.05.14, 14:23

A hajók energiatakarékosabb meghajtására megoldást keresve német kutatók a természethez fordultak: a vízben évmilliók óta hatékonyan mozgó halakhoz. A bonni egyetem zoológusai pisztrángok mozgását elemezték, darmstadti kollégáik pedig robothalat konstruáltak, hogy utánozzák mozgásukat.

Felére kell csökkenteniük a tévék fogyasztását a gyártóknak

Időjárás2010.05.04, 16:09

A tévékészülékeknek csaknem 50 százalékkal kell kevesebbet fogyasztaniuk a korábbi határértékhez képest a május elejétől érvényes új amerikai energiafelhasználási szabvány szerint, ha a gyártó továbbra is használni akarja a készüléken az Energy Star jól ismert logóját.

Nem mind arany: energiatakarékos égők tesztje

Időjárás2010.05.03, 11:32

Egy izzószálas körte kiválasztása a boltok kínálatából sosem okozott különösebben nagy fejtörést, az új energiatakarékos kompakt fénycsöveknél viszont nagy különbségek is lehetnek az egyes termékek között. Nemzetközi tesztekből az derült ki, nem minden fénycső teljesíti azt, amit a gyártó a dobozán ígér; veszélyes anyagokat tartalmaznak, így megszabadulni sem könnyű tőlük, ha eltörnek.

Kevesebbet fogyasztó tévéket akar az USA

Techbázis2010.05.03, 15:36

A május elejétől érvényes új amerikai energiafelhasználási szabvány szerint a tévékészülékeknek a korábbi határértékhez képest csaknem 50 százalékkal kell kevesebbet fogyasztaniuk, ha továbbra is viselni kívánják az Energy Star jól ismert logóját.

Matolcsy: Célunk a háromgyerekesek adómentessége

Gazdaság2010.04.29, 09:36

Mindenekelőtt a képzetlen embereknek szeretnének munkalehetőséget kínálni: 850 ezer embert foglalkoztatna a Fidesz a lakásépítések, energiahatékonyságot szolgáló felújítások és mezőgazdasági programok keretében - derül ki a Heti Válasz Matolcsy Györggyel készített interjújából. A kormányra kerülő párt első számú gazdaságpolitikusa kritizálta a jegybankot, valamint állította, hogy törekszenek a legalább három gyerekes szülők adómentességére.

Hová tűnt az energia - milliós díjazású pályázatok iskolák számára

365 környezettudatos ötlet2010.04.13, 10:36

Az E.ON Hungária - az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmai támogatásával - energiatakarékosság témakörben két új pályázatot ír ki általános és középiskolás diákoknak, "Az energiatakarékosság ábrázolása" és "Hová tűnt az energia?" címmel. A pályázatok részei az EnergiaKaland elnevezésű, környezet- és energiatudatossági szemléletet erősítő oktatási programnak.

Rekordrészvétel a Föld óráján

Időjárás2010.03.29, 18:49

Világszerte és Magyarországon is részvételi rekordokat döntött a WWF Föld órája elnevezésű akciója. A főváros nevezetességei mellett több mint 140 településen aludtak ki a fények március 27-én szombaton este. Egy órára elsötétült az [origo] címoldala és az iWiW, és adásszünetet tartott az OzoneNetwork is.

Sötétbe borult a világ - képek a Föld Órájáról

Tudomány2010.03.28, 09:51

2010. március 27-én este fél 9-kor 125 országban kapcsolták le a világítást a Föld Órája alkalmából. A WWF természetvédelmi szervezet ezzel az akcióval szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy apró cselekedettel és összefogással tehetünk a klímaváltozás hatásainak enyhítéséért.

Szombaton este jön a Föld órája

365 környezettudatos ötlet2010.03.27, 07:59

Jelképes villanylekapcsolással figyelmeztet az energiatakarékosságra és a környezetszennyezésre a Sydney-ből indult Föld órája akció, mely mára világmozgalommá nőtte ki magát. Március 27-én este elsötétül az [origo] címoldala és adásszünetet tart az OzoneNetwork. Egy óra takarékoskodás viszont nem váltja ki, ha valaki az év többi, nyolcezer-egynéhányszáz órájában nem törődik a környezettel. A minden időzónában március 27-én, szombaton este fél 9-kor kezdődő, egyórás elsötétítéssel az esemény szervezője, a WWF (Természetvédelmi Világalap) az éghajlatváltozás veszélyeire hívja fel a világ figyelmét. A teljes cikk A Föld órája - WWF Maagyarország ...

Milliárdokért alszunk kevesebbet vasárnap

Gazdaság2010.03.27, 12:23

Vasárnap kell átállni a Magyarországon nyári időszámításra, amit harminc évvel ezelőtt energiatakarékossági okokból vezettek be a világ több országában. Ma már nem egyértelmű, hogy a lépés valóban jelentős megtakarítást eredményez, mindenesetre a magyar mérések szerint az, hogy vasárnap egy órával kevesebbet alszunk, milliárdos spórolást jelent az országnak.

Sokat spórolhatunk a pelletgyárakkal

Üzletrész2010.03.25, 10:40

A gázfűtés olcsóbb alternatívája lehet a pellettüzelés, ám ehhez a mostaninál jóval több pelletgyárra van szükség - derül ki a Magyar Pellet Egyesület elemzéséből.

Hatvan perc fontos sötétség: jön a Föld órája

Időjárás2010.03.25, 14:06

Jelképes villanylekapcsolással figyelmeztet az energiatakarékosságra és a környezetszennyezésre a Sydney-ből indult Föld órája akció, mely mára világmozgalommá nőtte ki magát. Március 27-én este elsötétül az [origo] címoldala és adásszünetet tart az OzoneNetwork. Egy óra takarékoskodás viszont nem váltja ki, ha valaki az év többi, nyolcezer-egynéhányszáz órájában nem törődik a környezettel.

Új klímavédelmi program háztartási gépek cseréjére

365 környezettudatos ötlet2010.03.22, 18:17

A Zöld Beruházási Rendszer részeként, a Klímabarát Otthon és az Izzócsere Program után a zöldtárca újabb klímavédelmi programot indít: a Klímabarát Háztartás Program keretében a rászorulók energiafaló hűtő- és mosógépeket cserélhetnek energiatakarékosra - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter kedden. A környezetvédelmi minisztérium az egymilliárd forintos keretösszegű csereakcióval közel 15 ezer korszerű és energiahatékony háztartási gép beszerzéséhez nyújt gépenként 60-70 ezer forintos támogatást. Ezzel mintegy 2 ezer tonnával csökken a háztartások éves szén-dioxid-kibocsátását, ami egy 200 hektáros tölgyerrdő ...

Energiakalkulátor: számolja ki, mennyit fogyaszt!

365 környezettudatos ötlet2010.03.23, 20:14

Mennyi áramot fogyaszt a hűtőszekrénye? Mennyi pénzt költ világításra? Meglepő, mennyit spórolhat, ha hagyományos izzók helyett energiatakarékos égőket használ. Számolja ki! http://www.energiakalkulator.hu/  

Megduplázódik a világ energiaigénye 2050-re

Időjárás2010.03.19, 11:20

A mostaninál 100 százalékkal több energiára lesz szükség a világon 2050-re, miközben a szén-dioxid-kibocsátást a felére kell csökkenteni. Az épületek fűtésére és az ipari felhasználásra szánt energia 70 százaléka szénből, földgázból származik, miközben alig nő a kereslet a megújuló energiaforrásokra.

Energiafaló háztartási gépek cseréjére ad pénzt a KVVM

Időjárás2010.03.05, 15:34

Energiapazarló háztartási gépek cseréjére készül pályázatot kiírni a környezetvédelmi minisztérium. A támogatási programmal az idősek, a nagycsaládosok és a regisztrált munkanélküliek csökkenthetik a villanyszámlájukat.

Biciklizéssel és videózással zöldítik a brit külügyet

Időjárás2010.02.22, 17:32

A diplomaták repülőútjainak csökkentésével, az irodákban energiatakarékossággal és egy kerékpáron munkába járó nagykövet példaként állításával küzd a globális felmelegedés ellen a brit külügyminisztérium.

Ne pakold körül!

365 környezettudatos ötlet2010.02.16, 10:01

A sok kicsi sokra megy tanácsok sorába illeszkednek az alábbi intelmek is: a radiátort ne pakoljuk körül bútorokkal, mert az akadályozza a hő szabad áramlását. Az sem szerencsés, ha egy földig érő nehéz szövetből készült függöny lóg a fűtőtest előtt, de fontos a rendszeres és alapos portörlés is. A takarításnak ez a fázisa elég gyakran a "feledés homályába vész", pedig a radiátoron vastagon álló por is csökkentik a hő hatékonyságát. Az alapos portörlésnél is fontosabb a rendszeres karbantartás, hiszen egy levegős fűtőtest akár 15 százalékkal is nagyobb energiafogyasztást, ebből kifolyólag vaskosabb fűtésszámlát eredményezhet. A szakkemberek ...

A pára a lényeg

365 környezettudatos ötlet2010.02.15, 09:54

Az sem szerencsés, ha az előszoba és a fürdő hőmérséklete megegyezik. (Utóbbiban érdemes valamivel jobban befűteni, hiszen itt a legkönnyebb megfázni.) Ha tehetjük, és nap közben nem tartózkodik senki a lakásban, akkor mindig tekerjük le a fűtést, de azokat a helyiségeket sem érdemes "túlmelegíteni", amelyeket csak ritkán használunk (például vendégszoba). Érdemes odafigyelni arra, hogy mindig párologtassunk, hiszen amellett, hogy egészséges, a hőérzetünket is megemeli. Éjszaka 2-3 fokkal is lejjebb csavarhatjuk a hőmennyiség-szabályozót, és ilyenkor érdemes lehúzni a redőnyt is a hő megtartása miatt. Nyugodtan lejjebb vehetjük a fűttést ...

Szellőztetés mesterfokon

365 környezettudatos ötlet2010.02.14, 09:57

Télen nagyon fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk, hiszen a lakásban megrekedő és elhasználódott levegő is növeli az ilyenkor egyébként sem ritka megbetegedések számát. A fűtésszámlánkat viszont csökkenthetjük, ha mindezt az alábbi instrukciók szerint tesszük: "a nagyra kitárt ablakkal történő 5-10 percig tartó szellőztetés sokkal költségkímélőbb, mintha huzamosabb ideig, résnyire nyitva hagynánk azt. Ennyi idő alatt kicserélődik a levegő a helyiségben, viszont a falak és a bútorok nem hűlnek át, megőrzik a lakás melegét. Ilyenkor csavarjuk lejjebb a fűtést, hiszen a radiátorra áramló hideg anélkül fokozza annak teljesítményét, ...

Öltözz fel!

365 környezettudatos ötlet2010.02.13, 09:32

A takarékoskodás egyik leghatékonyabb módja, ha lejjebb tekerjük a radiátor szabályozóját. A természetesen csak ésszerű keretek között javallott megoldással akár 30 százalékkal is csökkenthetjük a fűtésre fordított energiát, és így jelentékeny összeget spórolhatunk meg. A magyar háztartásokra általában jellemző a túlfűtés, szeretünk kis trikóban szaladgálni otthon. Viszont ha 1 fokkal lejjebb csavarjuk a fűtést, körülbelül 5-6 százalék energiát spórolunk. Bár ez így kevésnek tűnhet, gondoljunk bele, hogy ha 26 fokról - ami nem ritka - 22-re csökkentjük a lakás hőmérsékletét, akkor máris kb. 20 százaléknyi fűtési energiát takarítottuunk ...

Hőtervezés otthon

365 környezettudatos ötlet2010.02.11, 09:22

A fűtésszabályozó készülék beállításával az összes helyiség hőmérsékletét az az egy helyiség határozza meg, amelyben a fűtésszabályozó készülék felszerelésre került. Ez azt jelenti, hogy abban a helyiségben, amelyikben a vezérlőegység elhelyezése történt és termosztáttal felszerelt fűtőtestek vannak beépítve, azokat állandó jelleggel nyitva kell tartani. Nem célszerű abban a helyiségben elhelyezni a szabályozó egységet, ahol egyéb fűtési lehetőséget is igénybe veszünk, vagy a nap passzív energiája által nyert hő jobban felmelegíti ezt a helyiséget. Amennyiben a többi helyiségben alacsonyabb hőmérsékletre van szükség, mint a vezérlőhhelyiségben, ...

Még egy hétig lehet pályázni energiatakarékos fénycsövekre

365 környezettudatos ötlet2010.02.05, 13:52

A nagy érdeklődésre való tekintettel még egy hétig lehet pályázni az energiatakarékos izzók cseréjére: a zöldtárca 2010. február 12-ig meghosszabbította az Izzócsere Program pályázatának végső beadási határidejét. Az Izzócsere Program keretében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium európai uniós forrásból pályázat útján 230 millió forint értékben oszt ki energiatakarékos fénycsöveket nagycsaládosokat, időseket és óvodákat segítő szervezeteknek. A zöldtárca számításai szerint ezzel a légkört 23 900 tonnával kevesebb szén-dioxid szennyezi, és az erőműveknek 3,14 megawattal kevesebb áramot kell előállítaniuk. A hagyományos égőknéll ...

Kevés a lakások hőszigetelésére az évi 28 milliárd

Időjárás2010.02.05, 16:11

Csak harminc év alatt lehetne hőszigetelni a lakásokat a jelenlegi követelményeknek megfelelően, amennyiben csak a mostani 28 milliárd forint állami támogatás áll a fejlesztők rendelkezésére évente.

Facsarjuk ki az elemeket! Olvasónk tippje

365 környezettudatos ötlet2010.01.29, 10:58

Ha egy játékot vagy bármely más terméket veszünk, amelyhez nem újratölthető ceruzaelemeket kapunk, az előbb-utóbb annyira lemeríti az elemeket, hogy a készülék működtetéséhez már nem tartalmaznak elegendő energiát. Ugyanakkor még használhatóak más készülékekhez, melyek kevesebb energiát igényelnek: például elektromos falióra, táskarádió, ledlámpák vagy egyéb kis teljesítményű készülékek. Ha már ezek sem üzemelnek a használt elemekkel, meg lehet válni tőlük, és leadhatjuk őket a gyűjtődobozokba. Ne sajnáljuk a pénzt az újratölthető akkukra és egy jó minőségű töltőre. A megfelelő töltővel több százszor is újra lehet tölteni az akkukatt, ...

Egymillióba fáj hőszigetelni egy sátortetős házat

Időjárás2010.01.26, 14:01

Egyre-másra építették a jellegzetes, sátortetős családi házakat a múlt század hatvanas éveitől Magyarországon. Egy ilyen épület hőszigetelése legalább 900 ezer forintba kerülne. Mivel a gázszámla harmadával csökken, az elért megtakarítás a mai gázárak mellett 10-12 év alatt térülne meg.

Nem a házi szélkerék a megoldás a szén-dioxid-stopra

Időjárás2010.01.21, 17:42

Nem fog csökkenni Nagy-Britannia szén-dioxid-kibocsátása attól, hogy egyre többen telepítenek kis teljesítményű napelemeket és szélturbinákat  a családi házukhoz. A megújuló energiát csak elpazarolják azok az épületek, amelyeken még az ablak is csak egyetlen üvegrétegből áll, figyelmeztetnek a brit mérnökök.

Energiatakarékos világítási tippek

365 környezettudatos ötlet2010.01.19, 14:07

Ahol huzamosabb ideig világítunk, használjunk izzólámpa helyett halogénizzót vagy hatszor, tízszer jobb fényhasznosítású hagyományos vagy kompakt fénycsövet! Cserénél az elhasználódott normál fénycső helyett 30%-kal jobb fényhasznosítású 3 sávost vegyünk! Cseréljük elektronikusra a hagyományos fénycső előtéteket! Ezek villamosenergia-fogyasztása akár 60%-kal kisebb lehet! Válasszunk opálburás fénycső helyett tükrös, rácsos lámpatestet. Ezek hatásfoka 25%-kal jobb, mint az opálburásoké. Hasznos ajándék lehet a kompakt fénycső! Ha a helyiséget öt percnél hosszabb időre elhagyjuk, kapcsoljuk le a hagyományos vagy a halogén világítást! ...

Hogyan használhatjuk ki a természetes fényt?

365 környezettudatos ötlet2010.01.17, 19:32

Tartsuk tisztán ablakainkat, hogy minél több fény tudjon behatolni az üvegen. A bútorok, lakástextíliák, padló és a fal színének megválasztásakor vegyük figyelembe, hogy a világos színek jobban visszaverik a fényt, ezáltal világosabb teret eredményeznek. Napközben tárjuk ki a spalettákat, húzzuk föl a redőnyt, reluxát, húzzuk szét a sötétítő függönyöket. Fényáteresztő csipkefüggönyt válasszunk. A sűrű szövésű vagy horgolású, vastag szálból készült függönyök nagyon dekoratívak lehetnek ugyan, de bizony sok fényt elvonnak a szobától. Kifejezetten sötét, pl. szuterén lakások esetében, érdemes lehet a párkányokat körberakni tükörcsempévvel, ...

Süssön be a téli nap! Zöld tippek

365 környezettudatos ötlet2010.01.14, 17:20

Otthonunk helyes megvilágításáról legokosabb már a kialakításkor gondoskodnunk. Erre a legtöbb lehetőségünk új ház építésénél vagy lakásfelújításnál van. Alapszabály, hogy elsősorban a természetes fény adta lehetőségeket használjuk ki. Ez a legegészségesebb és legolcsóbb megoldás. Mesterséges megvilágításhoz csak akkor folyamodjunk, ha a természetes fény már nem elegendő. A nappalit érdemes déli irányba tájolni, mivel nálunk az év nagyobb részében hűvösebb az idő, és ez a fényviszonyokat is kellemesebbé teszi. Új lakás építésénél, a meglévők felújításánál válasszunk nagyméretű, hőszigetelt ablakokat, alakítsunk ki minél több üvegfellületet ...

Hogyan szellőztessünk télen?

365 környezettudatos ötlet2010.01.08, 20:20

A hő megőrzésének első lépése a helyes szellőztetés: szellőztessünk naponta többször, rövid ideig! Ne csak résnyire nyissuk, hanem tárjuk ki az ablakokat, így a levegő hamar kicserélődik, miközben nem hűl ki a lakás. Eközben persze érdemes lejjebb tekerni a fűtést. Ha folyamatosan résnyire hagyott ablakkal szellőztetünk, miközben megy a fűtés, az utcát fűtjük a lakás helyett! Energiatakarékossági tippjeink

Tippek ajtók, ablakok utólagos résszigeteléséhez

365 környezettudatos ötlet2010.01.07, 21:53

Az ajtók, ablakok hővesztesége igen jelentős: még a dupla üvegezésű ablakokon is elszökhet a hő 25 százaléka. Ezt csökkenthetjük, ha télen sötétedés után leeresztjük a redőnyt, és behúzzuk a sötétítőt. Ha a "csúcsra járatott" radiátor mellett is hideg a lakás, legtöbbször a hiányos szigetelés felől fúj a szél, hiszen a hő nemcsak az ablakfelületeken, hanem a tok mentén is elszökhet. Az ajtók, ablakok utólagos résszigetelése viszonylag olcsó megoldás, és általában saját kezűleg is elvégezhető. Egy jól kivitelezett, tartós szigetelés évi 15-20 százalék körüli fűtési energiamegtakarítást eredményez.   A piacon több szigetelőanyag közüll ...

Öt lámpa évi 400 kiló szén-dioxid

365 környezettudatos ötlet2010.01.03, 13:36

Ha lekapcsol öt olyan lámpát, amire nincs szükséged (hagyományos 60 wattos izzó) nemcsak pénzt takaríthat meg, de körülbelül évi 400 kilogrammal csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást is.

Klímavédelem: 220 ezer izzót cserélhetnek energiatakarékosra a rászorulók

365 környezettudatos ötlet2009.12.20, 17:14

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium uniós forrásból 230 millió forint keretösszegű pályázatot írt ki energiatakarékos izzók cseréjére az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése és a klímatudatosság erősítése érdekében. Az energiatakarékos izzók vásárlására az időseket és a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok és egyesületek, valamint óvodák pályázhatnak. Az izzócsere program során mintegy 220 ezer hagyományos, 100 wattos izzót cserélnek ki, ez éves szinten a fogyasztóknál mintegy 780 millió forint költségmegtakarítást, évi 23 900 tonnányi szén-dioxid megtakarítást és 3,14 megawatt erőművi kapacitásigény csökkkenést ...

Szánjon egy kis időt a termosztátra: ne fűtsön, ha nincs rá szükség!

365 környezettudatos ötlet2009.12.07, 10:07

Egy átlagos háztartás energiafelhasználásának 75%-át a fűtés jelenti, így kis odafigyeléssel itt sok pénzt megspórolhatunk. Ha a hőmérsékletet 1 fokkal csökkentjük, 5-6%-kal kevesebb energiát fogyasztunk. Ám azzal is jelentősen csökkentheti a fűtésre használt energiát, ha megfelelően beprogramozza a termosztátot: ha nem tartózkodik otthon, illetve éjszaka elég az alacsonyabb hőmérséklet is.

Tíz centi elég, hogy távol tartsd az energiaárakat

365 környezettudatos ötlet2009.11.25, 20:45

A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS) álláspontja szerint egy átlagos lakásnál akár 60%-kal is csökkenthetők a fűtési költségek. Az 1980-as években nagy számban épült, ún. B30-as falú épületek esetében ugyanis az a gyakorlat alakult ki, hogy 5 cm vastag tetőtéri hőszigetelést alkalmaztak, így egy ilyen lakást 180 kWh energia elhasználásával lehet megfelelően felfűteni egy évben. Ugyanez az épület a mai igények szerint felújítva, 12 cm vastag homlokzati és 25 cm vastag tetőtéri hőszigeteléssel már 70 kWh/m 2 energiával is beéri évente. Gyakran fordul elő, hogy az építtetők az új építésű házak, lakások esetébeen ...

Télen rövid ideig, de intenzíven szellőztessünk, és párásítsuk a lakás levegőjét!

365 környezettudatos ötlet2009.11.23, 14:04

Egy átlagos háztartás energiafelhasználásának 75%-át a fűtés jelenti, így kis odafigyeléssel itt sok pénzt megspórolhatunk. A fűtési szezonban többször, de rövid ideig szellőztessünk, ezzel is csökkenthetjük a fűtésre fordított energiát! Ha folyamatosan résnyire hagyjuk nyitva az ablakot, akkor az utcát melegítjük a lakás helyett. Ha naponta legalább kétszer 3-5 percig szellőztetünk kitárt ablakokkal, akkor az elhasznált levegő gyorsan és tökéletesen kicserélődhet a kinti friss levegőre. A megfelelő páratartalom nem csupán egészségügyi szempontból fontos: ha elég párás a levegő, az alacsonyabb hőmérsékletet is melegnek érezzük, így ...

Kapcsolja ki az elektromos készülékeket a készenléti üzemmódból is!

365 környezettudatos ötlet2009.11.22, 11:08

Ha a televíziót vagy a számítógépet éjszakára áram alatt hagyja, energiafelvétel akkor is végbemegy. Egy átlagos televízió készenléti állapotban használja el áramfogyasztása kétötödét. Talán kevesen tudják, hogy a teljes háztartási áramfogyasztásnak körülbelül 10%-át a készenléti (standby) üzemmódban lévő készülékek viszik el. Kis odafigyeléssel akár havi ezer forintot is megspórolhat - olvasható a Kapcsold k(i) http://www.euvonal.hu/kapcsoldki országos éghajlatváltozás elleni kampány hírlevelében. Ezért ne hagyja készenléti állapotban az elektromos készülékeket. A legjobb, ha például egy elosztó kapcsolóját használva áramtalanítja ...

Kaliforniában betiltják az energiazabáló tévéket

Techbázis2009.11.19, 13:24

Az amerikai államban 2011-től szigorúbb energiatakarékossági szabványoknak megfelelő tévékészülékeket lehet csak majd árusítani, mivel a szakértők attól tartanak, az óriásképernyős modellek elterjedésével - melyekből egy házban gyakran több is van - jelentősen megemelkedne a háztartások áramfogyasztása.

Csökkentse a hőmérsékletet, és ne fűtsön, ha nincs rá szükség!

365 környezettudatos ötlet2009.11.18, 21:39

Egy átlagos háztartás energiafelhasználásának 75%-át a fűtés jelenti, így kis odafigyeléssel itt sok pénzt megspórolhatunk. Ha a hőmérsékletet 1 fokkal csökkentjük, 5-6%-kal kevesebb energiát fogyasztunk. A nappali és dolgozószobát általában elegendő 20-21 Celsius-fokra felfűteni, a gyerekszobát 22 fokra, éjszaka pedig 18-19 fokos hőmérséklet is elég. A túlfűtött lakás nem is egészséges, inkább öltözzünk fel melegebben. Ha nem tartózkodunk otthon, tekerjük lejjebb a fűtést, és ne fűtsük állandóan a ritkábban vagy nem használt helyiségeket! Utóbbi esetben azonban figyeljünk arra, hogy a hidegebb sarkokban ne induljon meg a penészedéss. ...

Csak megújuló energiával zöldek a villanyautók

Időjárás2009.11.09, 10:35

Ugyan az elektromos autó nem füstöl, de nagyon nem mindegy, hogy az áramot termelő erőmű szenet éget vagy szelet hasznosít. A legtisztább megoldás persze az egykerekű bicikli: dinamóval termeli az áramot, alig kell hozzá acél és még az egyensúlyérzéket is fejleszti.

Melyik a legolcsóbb fűtési módszer?

365 környezettudatos ötlet2009.11.06, 08:32

Akár tart a fűtési szezon, akár nyár van, nem árt elgondolkodunk, hogy mivel fűtsünk a jövőben. A Műszakiak.hu rövid összeállítása.

Ne vegyünk távoli élelmet!

365 környezettudatos ötlet2009.11.02, 12:59

Lehetőleg a friss élelmiszerek mellett döntsünk, a fagyasztott termékek előállítása és tárolása ugyanis tízszer annyi energiát emészt fel. Vásároljunk helyben készült termékeket és a szezonra jellemző zöldségeket, gyümölcsöket a sok ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt és tartósított áruk helyett! Kerüljük az "agyoncsomagolt" termékeket: amiből lehet, kimért formában vásároljunk. További energiatakarékossági és pénztárcakímélő tippek a www.egymozdulat.hu oldalon.

Vasalás helyett

365 környezettudatos ötlet2009.11.01, 22:56

Ha mosás után kihúzkodjuk a nedves ruhát, és simára terítve vállfára akasztva hagyjuk megszáradni, a legtöbb esetben nincs is szükség vasalásra (energia- és időmegtakarítás). További energiatakarékossági és pénztárcakímélő tippek a www.egymozdulat.hu oldalon. További háztartási zöld tippek

Három perc hideg zuhanyt ajánl a spóroló Chávez

Nagyvilág2009.10.28, 09:45

Hugo Chávez venezuelai elnök jó tanácsokkal nyugtatgatja áram- és vízhiányban szenvedő népét. Elmondta, hogy az úszómedencék vizét kell felhasználni, háromperces hideg vizes zuhanyt kell venni és lejjebb kell állítani a klímák fokozatát. Az államfő a népszerűségét veszélyeztető helyzetért a gazdagokat és az El Nino-jelenséget tette felelőssé.

Egy háborút könnyebb menedzselni: a klímastop esélyeiről

Időjárás2009.10.27, 16:39

A klímaváltozás ellen fellépni olyan többfrontos háborúval ér fel, amelyről nem tudni, mikor következik be, pontosan milyen stratégiákkal érdemes felkészülni ellene, de semmit sem tenni a leginkább kockázatos. Antal Z. László és Hetesi Zsolt az utóbbi idők merész brit, finn és magyar CO 2 -csökkentési terveit értékeli.

Kiválthatná egész Franciaország CO2-lábnyomát, ha az amerikaiak kissé változtatnának az életmódjukon

Időjárás2009.10.27, 15:52

Meg lehetne spórolni Franciaország teljes éves üvegházhatású gázkibocsátását, ha az amerikaiak odafigyelnének néhány mindennapi apróságra - állítják a michigani egyetem kutatói.

Függönyhasználat a fűtési szezonban

365 környezettudatos ötlet2009.10.20, 20:18

Egy átlagos háztartás energiafelhasználásának 75%-át a fűtés jelenti, így kis odafigyeléssel itt sok pénzt megspórolhatunk. Használjuk ki a napsugárzás erejét: tegyük szabaddá az ablakokat, engedjük, hogy a napfény melegítse a lakást! A téli napnak is van ereje, ráadásul ilyenkor alacsonyabban jár a Nap, így szinte egész nap besüt egy déli fekvésű ablakon. Sötétedéskor, a redőnyök leeresztésével és a függönyök behúzásával kevesebb meleg szökik el. A pénztárcája mellett ezzel a környezetnek is jót tesz. Magyarországon az összes felhasznált energia több mint egyharmadát közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékeenységek ...

Tippek fűtésszámla ellen

365 környezettudatos ötlet2009.10.15, 17:46

A hirtelen beköszöntött tél elején az első magyar környezeti tanácsadó iroda, az Ökoszolgálat Alapítvány segítségével összeszedtük az energiamegtakarítási tippeket a fűtési szezonra. A legnagyobb megtakarítást a korszerű szigetelési rendszerekkel, nyílászárócserével és a megújuló energia használatával érhetjük el, de filléres ötletekkel is megspórolhatunk akár 20-25%-ot.

Csak energiatakarékos égők lesznek Moszkvában

Időjárás2009.09.29, 17:18

Kizárólag energiatakarékos izzókat vásárolhat az orosz főváros, adta ki az utasítást a moszkvai polgármester, Jurij Luzskov. Az orosz dumában eközben a hagyományos égők oroszországi gyártásának és forgalmazásának betiltásán dolgoznak.

Takarékos öntözési technológiákra is jár támogatás

365 környezettudatos ötlet2009.09.13, 10:15

A víz- és energiatakarékos öntözési technológiákra is lehet igényelni vissza nem térítendő támogatást ősztől - egyebek mellett ezt is tartalmazza a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter rendelete, amely a Magyar Közlönyben jelent meg. A rétegvízből történő öntözés esetén csak a víz- és energiatakarékos mikroöntözési technológia támogatható a rendelet szerint. A jogszabály meghatározza a nyújtható támogatások maximális összegét, amely lineár- és körforgó öntözésnél 30 hektárig legfeljebb 72 ezer eurónak, míg afelett hektáronként legfeljebb 2400 eurónak megfelelő forint összeg lehet. Csévélődobos öntözésnél pedig 36 ezer, illeetve ...

Búcsú a százwattostól - órák, wattok, forintok a hagyományos és az új izzólámpákkal kapcsolatban

365 környezettudatos ötlet2009.09.01, 18:01

2009. szeptember elsejétől nem szerezhetnek be többé a boltok régi típusú, 100 wattos villanykörtéket az Európai Unióban, így Magyarországon sem. A károsanyag-kibocsátás csökkentését és az energia-megtakarítást célzó rendelkezést még tavaly decemberben fogadta el az EU. Mi a különbség egy hagyományos és egy új izzó között konkrét számokban? A Műszakiak.hu adatai.

Keddtől eltűnnek a százwattos izzók

Itthon2009.09.01, 09:56

Kivonják a forgalomból keddtől a százwattos izzókat az Európai Unióban. A hagyományos villanykörtéket 2012-ig fokozatosan váltják fel az energiatakarékos és halogénizzók. Az EU szerint az intézkedéssel évi 15 millió tonnával csökkenhet a károsanyag-kibocsátás, és a háztartások többezer forintot spórolhatnak meg évente.

Klímabarát otthon: mérhető klímavédelem, csökkenő számlák - a KlímaBónusszal akár 60%-os támogatás

365 környezettudatos ötlet2009.08.18, 22:18

A zöldtárca kiírta Magyarország első klímavédelmi lakossági programját, a Zöld Beruházási Rendszer részét képező Klímabarát Otthon pályázatot. A szén-dioxid-kvóta eladásokból származó bevételből a tárca első lépésként panelházak energiatakarékossági felújítását támogatja, melytől jó hatásfokú, mérhető szén-dioxid-kibocsátás csökkentést vár, miközben ez jelentős megtakarítást jelent a panellakók közüzemi számláiban - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi miniszter.

Edényméret, fedő, lángnagyság - az Ökoszolgálat krajcáros tippjei sütés-főzéshez

365 környezettudatos ötlet2009.08.17, 22:32

A fedő nélküli főzés kétszer akkora energiát igényel fél liter víz felmelegítésénél, mint  fedő használatakor; tegyünk fedőt a fövő ételre. Ne főzzük agyon ételeinket! A nyersen vagy párolva fogyasztott étel nemcsak "energiatakarékosabb", de egészségesebb is, mert a zöldség és a gyümölcs fövés során sokat veszít az ízéből, vitamintartalmából. A burgonyát, zöldségeket ne főzzük bő lében, így kevesebb vizet kell felmelegíteni és az ételek sem lúgozódnak ki. Főzéshez olyan méretű edényt használjunk, amely illeszkedik a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez. Ha például a főzőlap átmérője 18 centiméter, az edényé pedig csak 15 centiméter, akárr ...

Előző
Következő