tasmán ördög

címke rss
Csúnya vége lett a tasmán ördögök betelepítésének

Csúnya vége lett a tasmán ördögök betelepítésének

Nagy pusztítást végeztek a tasmán ördögök egy ausztráliai sziget madárvilágában.

Háromezer év után ismét erszényes ördögök születtek az ausztrál vadonban

Tudomány2021.05.25, 11:36

Kihalásuk után háromezer évvel újra erszényes, más néven tasmán ördögök születtek a vadonban az ausztrál kontinensen, ahol egy természetvédő civil szervezet telepített be 26 fiatal és egészséges példányt egy védett területre az elszaporodás reményében.

Újból felcsillant a remény az erszényes ördög megmentésére

Tudomány2018.05.02, 11:56

Újból felcsillant a remény az erszényes ördög (Sarcophilus harrisii) megmentésére, mivel ausztrál kutatók makkegészséges egyedek egy teljesen elszigetelt populációját fedezték fel Tasmánia egy nehezen megközelíthető vidékén.

Pechje van a rákkal az erszényes ördögnek

Tudomány2018.04.15, 12:18

A fertőző betegségeket egy faj egyedei átadhatják egymásnak. A rák nem ilyen – általában. De ritka kivételek akadnak. Vajon miért annyira peches a tasmán ördög, hogy kétféle fertőző rák is tizedeli?

Legyőzheti az erszényes ördög a fajt tizedelő rákos megbetegedést

Tudomány2016.08.31, 13:14

Képesek lehetnek legyőzni az erszényes ördögök az őket a kihalás szélére sodró fertőző pofadaganatot - állapították meg a kutatók, akik szerint az állat genomjának két apró része nagyon gyorsan változik és ezek a területek olyan géneket tartalmaznak, amelyek képesek lehetnek a rák kialakulásának akadályozására.

Rókacsöcs és egérkuki? Ezekhez az állatokhoz hasonlítjuk manapság intim részeinket

Life.hu2015.04.24, 19:41

A "szexelnek, mint a nyulak" kifejezést nincs olyan ember, aki még ne hallotta volna. Ami egyébként helytálló is, hiszen a tapsifülesek tényleg elég gyakran űzik az ipart. De mostanában egyre több olyan hasonlat jár szájról szájra, amelyek hallatán csak pislogunk, mint a halak. Összegyűjtöttük a legjobbakat.

A szex közbeni harapdálás lehet a tasmán ördögök veszte

Tudomány2011.09.23, 22:37

Tizedére csökkent a legnagyobb erszényes ragadozó populációjának mérete egy harapdálással terjedő, fertőző rákbetegség miatt. Bár egyes külföldi kutatók nem tartják elképzelhetetlennek, hogy hasonló kór az emberek körében is megjelenhet, a hazai szakértő szerint nem kell ettől tartani.

A genomelemzés segíthet a tasmán ördögökön

Tudomány2010.09.17, 12:09

Ausztrál kutatók bejelentették, hogy elkészültek a tasmán ördög genetikai állományának vázlatos szekvenciájával, ami reményre adhat okot a faj megmentésében folytatott küzdelem kimenetelét illetően. A tasmán ördögből már csak 20 ezer egyed él bolygónkon, így a fajt a kihalás fenyegeti - az egyedek pusztulásának oka egy fertőzéses eredetű ráktípus, amely idővel képtelenné teszi az állatokat a táplálkozásra.

Előző
  • 1
Következő