útdíj

címke rss

Indokolatlannak tartják az útdíj emelését

Piacvédelemt kérnek a hazai áruszállítók.

Rendkívüli parlamenti ülés lesz az útdíj miatt

Gazdaság2014.12.16, 15:19

Rendkívüli parlamenti ülésnap összehívását kezdeményezte az MSZP, hogy még karácsony előtt kiderüljön, hogy ki támogatja, és ki ellenzi az M0-s és a bevezető autópálya-szakaszok fizetőssé tételét. 

Visszavonták a képviselői útdíj-mentességet

Itthon2014.12.16, 10:47

Visszaléptek a kormánypártok attól a botrányt okozott javaslattól, miszerint a parlamenti képviselőknek ne kelljen kifizetni a bevezetendő új útdíjat. Pontosabban visszavonták azt a javaslatot, hogy ezt a közpénzből biztosított üzemanyagkártyájukkal fizethessék.

Tarlós próbaidőt akar, de nem veti el az útdíjat

Itthon2014.12.15, 19:26

Mintegy másfél órás, helyenként parázs vita után anélkül ért véget hétfőn a budapesti kerületek polgármestereinek és Tarlós IStván főpolgármesternek a kormány által tervezett útdíjról szóló egyeztetése, hogy annak bármi haszna lenne - mondták az Origónak a résztvevők. Tarlós a tanácskozás után csupán arra tett javaslatot, hogy az új útdíjrendszernek legyen egy egyéves próbaidőszaka.

Akik csak két megyematricával mehetnek majd kórházba

Gazdaság2014.12.16, 12:01

Dunaújvárosnál és Szekszárdnál a Duna-hidak autópálya-kezdemények részei, ezért a kormány tervei szerint 2015-től fizetősek lennének. Viszont megyehatáron fekszenek, tehát ha valaki a Duna bal partjáról át akar menni Dunaújvárosba kórházba, annak nem egy, hanem két megyematricát kell vennie, vagy valamilyen időalapú matricát. Fónagy János államtitkár szerint két megyematrica havi szinten nem kerül többe négy gombóc fagyinál.

Az MSZP-sek ha kell, fizetni fogják az útdíjat

Itthon2014.12.15, 17:40

Ha az embereknek újabb útdíjat kell fizetni, az MSZP képviselői is fizetni fognak – közölték a szocialisták. Hasonló a véleménye a Demokratikus Koalíciónak is. 

Amit a megyematricákról eddig tudni lehet

Gazdaság2014.12.15, 13:29

A kormány azt tervezi, hogy díjkötelessé tesz olyan útszakaszokat, amelyeknek a használatáért eddig nem kellett fizetni, például az M0-s bizonyos szakaszait. Sok még a tisztázatlan pont a javaslatban, azt például Orbán Viktor sem tudja, hogy kell-e majd fizetni a Megyeri híd használatáért. Cserébe viszont lesz olyan éves matrica, amellyel egy megye minden fizetős útját használni lehet majd. Kérdések és válaszok az útdíjfizetés tervezett változásairól.

M0-s: nincs egyezség, szerdán dönthet a kormány

Itthon2014.12.15, 18:25

Egyeztettek délelőtt az M0-s díjfizetéséről a fővárosi és agglomerációs polgármesterek a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, de megegyezés még nincs. Világossá vált: a kormány pluszbevételt keres, ám a polgármesterek sterint erre a célra alkalmatlannak és szakmiatlannak tartják a díjfizetést, bár a megyei matricarendszerrel egyetértenek. A Megyeri híd és az M3-as egy szakasza kivétel lehet. 

Polgármester, aki támogatja az új sztrádamatricát

Itthon2014.12.13, 17:00

Tárnok lakói is olcsóbban és kényelmesebben autózhatnak a jövő évtől az útdíjrendszer változásainak köszönhetően - közölte a csaknem tízezres lélekszámú pest megyei település polgármestere.

M0: utólag egyeztet a minisztérium

Itthon2014.12.13, 15:14

A szakmai szervezetek nyitottak voltak az útdíjjal kapcsolatos párbeszédre a fejlesztési tárcával folytatott szombati egyeztetésen. Több kérdést, véleményt is megfogalmaztak, amiket a tárca feldolgoz - mondta Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

Hétfőn egyeztetnek az útdíjról

Itthon2014.12.13, 11:34

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az önkormányzatok képviselőivel egyeztet az útdíjrendszer változásairól. A tárca közleménye szerint a tárca a változások okairól és előnyeiről tájékoztatják majd a településvezetőket „a felmerült aggályok eloszlatása érdekében”.

Fizetős M0-s: együtt utálja bal és jobb

Itthon2014.12.13, 07:01

Blokádok, tüntetések az egyik oldalon, egyeztetés és aláírásgyűjtés a másikon. Különböző módszerekkel ugyan, de a civil társadalom és a politikusok is megmozdultak az M0-s autópálya fizetőssé tétele ellen. Kérdés csak az, hatásos lesz-e bármelyik, vagy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mindenáron véghezviszi sokat kritizált tervét. Az már biztos, hogy évek óta nem alakult ki olyan konszenzus kormánypárti és ellenzéki képviselők között, mint most. Az M0-s díja ellen még Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke is tiltakozott.

Ők járhatnak jól a megyematricákkal

Gazdaság2014.12.12, 16:56

Azok járhatnak jól a megyematricák bevezetésével, akik az országban főleg csak egy útvonalon autóznak, és néhány ötezer forintos megyematricával ki tudják váltani az éves matricát. A költségvetésbe viszont nem fog befolyni az a 20 milliárd forint pluszbevétel, amit a kormány vár. Ahhoz 1000 kilométer utat kellene fizetőssé tenni, az M0-s részei és a budapesti bevezetők hossza ehhez nagyon kevés.

Újra jöhetnek a gigadugók Budapesten

Gazdaság2014.12.11, 16:05

Nőhet a légszennyezettség, és emiatt többen betegedhetnek meg. Drágul a közlekedés, de olyan is lesz, aki majd jól jár a tervezett új útdíjrendszerrel.

Autópályadíjakban inkább a nyugati nyitás érvényesül

Nagyvilág2014.12.11, 13:44

Szomszédaink közül inkább a tőlünk nyugatabbra fekvő példákat követi a kormány terve, hogy január 1-jével fizetőssé teszik a város környéki körgyűrűt és az autópályák bevezető szakaszait. Ausztriában és Szlovéniában is fizetősek ezek az utak. Az északi és déli szomszédok nagyvonalúbbak, a keletiekkel viszont nehéz az összehasonlítás.

A fizetős M0-ás jó lesz az autósoknak

Itthon2014.12.11, 12:26

A kormányszóvivő szerint a megyei útdíj-matricák bevezetése jelentős könnyebbséget jelent a forgalomban részt vevőknek, az M0-s autóút egy részére kiterjesztett térítési kötelezettség miatt pedig nem nő a budapesti belvárosi forgalom.

Angliába lehet menni szendvicset csomagolni

Gazdaság2014.11.15, 10:42

Újabb csavarokkal bonyolódott Vida Ildikó ügye, miközben a diplomások és az orvosok elhúznak az országból. Új adók jönnek, régiek emelkednek, 1000 milliárd forintnyi áfát csalnak el évente, viszont a Számvevőszék szerint a 2015-ös költségvetés rendben van. A vasutasok küzdenek a kormánnyal a korkedvezményes nyugdíjért, az Alkotmánybíróság megküzdött önmagával a devizahitelesekért. A gazdaság jobban teljesít, az Audi húzza. Ez volt a héten a gazdaságban.

Az év informatikai rendszere a Hu-Go

Techbázis2014.09.23, 12:36

A rekord idő alatt beüzemelt Hu-Go, magyar fejlesztésű e-útdíj rendszer nyerte az év információs és kommunikációs technológiai projektjének járó díjat.

Uniós jogot sérthet a tervezett német úthasználati díj

Gazdaság2014.08.03, 17:51

Uniós jogot sérthet a tervezett német útdíjrendszer, amelynek az a célja, hogy bevonja a külföldi autósokat a német úthálózat fenntartásának és fejlesztésének finanszírozásába, a német autósok terheit pedig ne növelje.

Útadót csalt a volt görög közlekedési miniszter

Nagyvilág2013.12.17, 21:03

Őrizetbe vették kedden Michalisz Liapiszt, a korábbi görög közlekedési minisztert, mert a gyanú szerint csalt az útdíjfizetéssel. Pár éve még ő vezette a kampányt a görögök autózási moráljának és szokásainak javításáért.

Se rezsicsökkentés, se áremelés a MÁV-nál

Gazdaság2013.12.03, 07:51

Nem változnak a vasúti és az úthasználati tarifák januártól – írja a Napi Gazdaság. A lap idézi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) válaszát, eszerint a tárca a közszolgáltatási személyszállítás költségeit a közlekedési társaságok hatékonyságának növelésével, a szervezeti struktúrák egyszerűsítésével, a vezetői létszám csökkentésével faragja le, így nem tervez változást januártól a vasúti személyszállítás tarifáiban és az úthasználat után fizetendő díjtételekben. A lap emlékeztet, hogy a legutóbbi átfogó emelés a vasúttársaságnál 2010 februárjában volt, akkor a jegyek ára 15, a bérleteké 10 százalékkal nőtt. Megjegyzi azt is, ...

Szétbarmolják a falvakat a megsarcolt kamionok

Auto2013.11.02, 08:00

Autópálya helyett az olcsóbb falusi főutakon dübörgő kamionok, dráguló élelmiszer és tüzelő, munka nélkül maradó vagy külföldre költöző sofőrök. Íme, a teherautókra nemrég kivetett útdíj legkellemetlenebb mellékhatásai, amiért sovány vigasz, hogy lassan eltűnnek a kormot okádó IFA-k.

Az uniónak nem tetszik a magyar útdíj

Üzletrész2013.10.09, 10:32

Az Európai Bizottság hivatalosan kifogásolta a magyar útdíjrendszer egyes elemeit. A szaktárca szerint Brüsszel meggyőzhető lesz, de ha mégsem, akkor újabb kötelezettségszegési eljárásba is torkollhat a vita.

Az útdíj miatt drágulhatnak az élelmiszerek

Gazdaság2013.08.06, 09:14

Az útdíjat az élelmiszerek előállítóinak kell megfizetniük, ezért áremelés várható a tej- és baromfipiacon.

Ne támadjon nyugdíjasra, ne vezessen ittasan!

Itthon2013.07.01, 08:59

Rengeteg szabály megváltozik július elsejétől Magyarországon. Ezek befolyásolják majd többek között, hogy mennyit fizetünk a szemétért, hogy milyen büntetést kapunk, ha megszegjük a törvényeket, hogy hol vásárolhatunk cigarettát, mikor vagyunk lesen gólhelyzetben, és hogy rámehetünk-e ingyen az autópályára. Pontokba szedtük a legfontosabb újdonságokat.

Útdíj: már regisztrálhatnak a fuvarozók

Gazdaság2013.06.24, 20:45

Már regisztrálhatnak a szerződni kívánó fuvarozók az Elektronikus Útdíjszedési Rendszerben.

Elfogadták az útdíjtörvényt

Gazdaság2013.05.28, 08:18

Az elmúlt fél év alatt a mintegy 40 százalékkal csökkenő áraknak köszönhetően Kína az idei első négy hónapban dupla annyi, 6112 tonna ritkaföldfémet tudott exportálni az előző év azonos időszakához képest - olvasható az aranybefektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. elemzésében.

Bajnaizás, trafikozás, cigányozás

Itthon2013.05.12, 15:47

Háromnapos parlamenti ülést tartanak a héten, amelyen minden párt a kedvenc témájával jelentkezik. A Fidesz Bajnait támadja a Hajdú-Bét ügyével, az MSZP tovább üti a kormányt a trafikokkal, a Jobbik ismét cigányozik. Közben a kormánypártok szupersebességgel tárgyalják az útdíjjavaslatot, amelyet csak pénteken nyújtottak be, és megmenik a bírósági tárgyalástól Daher Pierre-t. A hét parlamenti legjei.

Nem szorították sarokba Németh Lászlónét

Gazdaság2013.04.15, 13:47

Babák Mihály fideszes képviselő kis híján ellopta a show-t Németh Lászlóné elől a fejlesztési miniszter hétfői parlamenti meghallgatásán, de a kormány legrutintalanabb tagjának végül nem volt szüksége efféle segítségre ahhoz, hogy az ellenzéki képviselők lagytamag támadásait visszaverje.

Mégis szerződhet a Getronics

Investor2013.01.07, 09:50

Az elektronikus útdíjrendszer kiépítését a Getronics végezheti a Népszabadság információi szerint, mivel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szinte bármi áron az eredeti győztessel szerződne annak ellenére, hogy nem írták alá a papírokat január 2-án.

Megvan, melyik cég építi ki az e-útdíj rendszerét

Gazdaság2012.12.16, 10:07

Lezárult a megtett úttal arányos útdíjszedési rendszer kiépítésére kiírt közbeszerzés, a nyertes cég júliusra működő rendszert ígér.

Kihirdették az állami mobil fizetési rendszer szabályait

Itthon2012.12.13, 20:45

A kormány kihirdette a nemzeti mobil fizetési rendszer részletszabályait csütörtökön. A nemzeti mobil fizetési rendszerről szóló törvény végrehajtásáról szóló rendelet a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

Megdrágítja az áruszállítást az e-útdíj

Gazdaság2012.12.03, 13:09

A kormány a jövő év közepétől útdíjat akar szedni a 3,5 tonnánál nehezebb gépjárművek után, de az erről szóló törvény tervezete csak hétfőn jelent meg a kormány oldalán. A jövő júliusi hatálybalépést veszélyezteti azt is, hogy egyelőre nem választották ki azt a céget, amelyik kiépítheti a díjszedés rendszerét. A fuvarozók ipartestülete azonban már jelezte: kénytelenek lesznek a megrendelőkre hárítani a többletköltséget.

Az uniós plafonnál magasabb útdíjak jöhetnek

Gazdaság2012.09.24, 08:19

A fuvarozók egyesülete nem érti, hogy a kormány hogyan számította ki az e-útdíj tarifáját, amely számításuk szerint magasabb, mint ami a vonatkozó uniós irányelv szerint kivethető volna. Az adóknál kompenzálnának, például azt kérik, hogy az útdíjat levonhassák az iparűzési adó alapjából.

A T-Systems indul az e-útdíj tenderen

Techbázis2012.09.06, 15:02

A T-Systems Magyarország GPS-alapú megoldásával indul a kormány tervei szerint jövő júliustól induló, kilométeralapú, elektronikus útdíjbeszedési rendszer kifejlesztését célzó tenderen.

Őszig biztos nem döntenek a dugódíjról

Itthon2012.06.28, 10:55

Tarlós szerint folyik a tervezés, de a zónákról és a díjtételekről szeptemberig nem várható döntés.

Európában sem ismeretlen az elektronikus útdíj tervezett rendszere

Gazdaság2012.05.17, 00:46

A megtett távolsággal arányos elektronikus útdíj rendszere nem ismeretlen Európában, hasonló működik például Szlovákiában, vagy Ausztriában. Bár a kormánydöntést követő végleges jogszabály csak a nyár elején várható, a jelenlegi magyar tervek szerint az útdíj csak a 3.5 tonna megengedett össztömegnél súlyosabb járműveket érintené, az ennél könnyebb járműveket és a buszokat továbbra is időalapú díjjal lehet használni a díjfizetéssel érintett utakon - mondta el az [origo] - nak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Jövő nyártól jön a budapesti dugódíj és az e-útdíj

Gazdaság2012.04.24, 13:08

Fokozatosan kivonul a kormány a BKV finanszírozásából, amit a jövőre bevezetett budapesti dugódíjból kell majd kipótolni - áll a hétfőn nyilvánosságra hozott második Széll Kálmán-tervben. A dugódíj jövő júliusban léphet életbe, ahogy az új, országos elektronikus úthasználati díj is.

Elkészültek a spórolási javaslatok a minisztériumoknál

Gazdaság2012.03.20, 09:05

A múlt heti határidőig mindegyik minisztérium megtette javaslatait a kiigazításokról. A BKV-t, a gyógyszerkasszát és az útdíjat érintő tervekről hamarosan dönt a kormány - írja a Világgazdaság.

Rogán: A kormány nem engedi meg, hogy fizetésképtelen legyen a BKV

Itthon2012.02.11, 12:58

A normatív támogatás folyósításának feltétele, hogy 2012-ben a főváros vállaljon nagyobb részt a BKV működéséből - mondta az V. kerületi polgármester egy interjúban. Rogán Antal arról is beszélt, hogy a kormány várhatóan májusig megállapodást köt az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal.

Rogán: A BKV-nak adott támogatásokat sem fogják szeretni Brüsszelben

Itthon2012.02.06, 11:42

A parlament és a főváros gazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint az idén a BKV esetében is felmerülhet a tiltott állami támogatás problémája, csakúgy mint a közelmúltban a Malév esetében.

Tarlós: Semmi sem lesz az útdíjból

Itthon2012.02.01, 08:50

A kormánynak benyújtott koncepcióban főleg az útdíj kockázatairól értekeztek Tarlós István szerint, a főpolgármester úgy véli, a sajtóban hibásan, mint valós lehetőségről írtak a havi tízezer forintos útdíj ötletéről, és biztos abban, hogy az útdíjat nem vezetik be.

Miért kell a dugódíj?

Vélemény2012.02.01, 15:07

Nagy vitát kavart és gyors cáfolatot hozott az a javaslat, amely szerint a főváros a BKV finanszírozási gondjainak enyhítésére minden budapesti autóra egységes útdíj bevezetését tervezi. Miért megfontolandó mégis a népszerűtlen ötlet?

Később dönt az útdíjról a kormány

Itthon2012.01.31, 13:04

A kormány néhány nap múlva dönt a BKV helyzetének megoldására benyújtott javaslatokról - mondta Tarlós István főpolgármester a keddi kormányülés után, amelyen a BKV finanszírozásáról tárgyaltak. A főpolgármester arról nem beszélt, hogy a kormány támogatta-e a havi tízezer forintos útdíjat, amelyet minden Budapestre érkező autósnak meg kellene fizetnie.

Tarlós István: Rogán Antal ragaszkodott az útdíjhoz

Itthon2012.01.31, 23:59

Biztos abban Tarlós István főpolgármester a keddi kormányülés után, hogy a kormány sem támogatja a havi tízezer forintos útdíj bevezetését, amelyet szerinte Rogán Antal belvárosi polgármester javasolt a BKV finanszírozásának megoldására. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kedd délután kijelentette, hogy "ha nincs, aki felvállalja, nem lesz útdíj". A kormányülésen nem döntöttek a BKV finanszírozásáról, de Tarlós István nem zárta ki, hogy egy újabb hitel menti meg a BKV-t.

Demonstrálhatnak a hivatásos sofőrök a tervezett útdíj miatt

Itthon2012.01.31, 08:03

A taxisok és a fuvarozók is elfogadhatatlannak tartják a tervezett útdíj bevezetését, úgy vélik, azokkal akarják finanszíroztatni a BKV-t, akik nem veszik igénybe a szolgáltatásait.

Tarlós nem támogatja a rejtélyes eredetű útdíjötletet

Itthon2012.01.30, 16:26

Egymásra mutogatás kezdődött a fővárosban arról, hogy kinek az ötlete volt az útdíj bevezetése a fővárosban. Tarlós István főpolgármester azt közölte, hogy nem támogatja az útdíjat, amely szerinte egy általa meg nem nevezett kerületi polgármester ötlete volt. Az egyik szóba jöhető polgármester, Rogán Antal az [origo]-nak azt írta, hogy nem hozzá kötődik az elképzelés, és örülne, ha visszavonná ezt a főpolgármester. Az útdíj abban a javaslatcsomagban szerepel, amelyet a főváros készített a kormány számára a BKV finanszírozásának rendezésére.

Előző
  • 1
  • 2
Következő
Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Olvasnivaló