útdíj

címke rss
Angliába lehet menni szendvicset csomagolni

Angliába lehet menni szendvicset csomagolni

Újabb csavarokkal bonyolódott Vida Ildikó ügye, miközben a diplomások és az orvosok elhúznak az országból. Új adók jönnek, régiek emelkednek, 1000 milliárd forintnyi áfát csalnak el évente, viszont a Számvevőszék szerint a 2015-ös költségvetés rendben van. A vasutasok küzdenek a kormánnyal a korkedvezményes nyugdíjért, az Alkotmánybíróság megküzdött önmagával a devizahitelesekért. A gazdaság jobban teljesít, az Audi húzza. Ez volt a héten a gazdaságban.

Az év informatikai rendszere a Hu-Go

Techbázis2014.09.23, 12:36

A rekord idő alatt beüzemelt Hu-Go, magyar fejlesztésű e-útdíj rendszer nyerte az év információs és kommunikációs technológiai projektjének járó díjat.

Uniós jogot sérthet a tervezett német úthasználati díj

Gazdaság2014.08.03, 17:51

Uniós jogot sérthet a tervezett német útdíjrendszer, amelynek az a célja, hogy bevonja a külföldi autósokat a német úthálózat fenntartásának és fejlesztésének finanszírozásába, a német autósok terheit pedig ne növelje.

Útadót csalt a volt görög közlekedési miniszter

Nagyvilág2013.12.17, 21:03

Őrizetbe vették kedden Michalisz Liapiszt, a korábbi görög közlekedési minisztert, mert a gyanú szerint csalt az útdíjfizetéssel. Pár éve még ő vezette a kampányt a görögök autózási moráljának és szokásainak javításáért.

Se rezsicsökkentés, se áremelés a MÁV-nál

Gazdaság2013.12.03, 07:51

Nem változnak a vasúti és az úthasználati tarifák januártól – írja a Napi Gazdaság. A lap idézi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) válaszát, eszerint a tárca a közszolgáltatási személyszállítás költségeit a közlekedési társaságok hatékonyságának növelésével, a szervezeti struktúrák egyszerűsítésével, a vezetői létszám csökkentésével faragja le, így nem tervez változást januártól a vasúti személyszállítás tarifáiban és az úthasználat után fizetendő díjtételekben. A lap emlékeztet, hogy a legutóbbi átfogó emelés a vasúttársaságnál 2010 februárjában volt, akkor a jegyek ára 15, a bérleteké 10 százalékkal nőtt. Megjegyzi azt is, ...

Szétbarmolják a falvakat a megsarcolt kamionok

Auto2013.11.02, 08:00

Autópálya helyett az olcsóbb falusi főutakon dübörgő kamionok, dráguló élelmiszer és tüzelő, munka nélkül maradó vagy külföldre költöző sofőrök. Íme, a teherautókra nemrég kivetett útdíj legkellemetlenebb mellékhatásai, amiért sovány vigasz, hogy lassan eltűnnek a kormot okádó IFA-k.

Az uniónak nem tetszik a magyar útdíj

Üzletrész2013.10.09, 10:32

Az Európai Bizottság hivatalosan kifogásolta a magyar útdíjrendszer egyes elemeit. A szaktárca szerint Brüsszel meggyőzhető lesz, de ha mégsem, akkor újabb kötelezettségszegési eljárásba is torkollhat a vita.

Az útdíj miatt drágulhatnak az élelmiszerek

Gazdaság2013.08.06, 09:14

Az útdíjat az élelmiszerek előállítóinak kell megfizetniük, ezért áremelés várható a tej- és baromfipiacon.

Ne támadjon nyugdíjasra, ne vezessen ittasan!

Itthon2013.07.01, 08:59

Rengeteg szabály megváltozik július elsejétől Magyarországon. Ezek befolyásolják majd többek között, hogy mennyit fizetünk a szemétért, hogy milyen büntetést kapunk, ha megszegjük a törvényeket, hogy hol vásárolhatunk cigarettát, mikor vagyunk lesen gólhelyzetben, és hogy rámehetünk-e ingyen az autópályára. Pontokba szedtük a legfontosabb újdonságokat.

Útdíj: már regisztrálhatnak a fuvarozók

Gazdaság2013.06.24, 20:45

Már regisztrálhatnak a szerződni kívánó fuvarozók az Elektronikus Útdíjszedési Rendszerben.

Elfogadták az útdíjtörvényt

Gazdaság2013.05.28, 08:18

Az elmúlt fél év alatt a mintegy 40 százalékkal csökkenő áraknak köszönhetően Kína az idei első négy hónapban dupla annyi, 6112 tonna ritkaföldfémet tudott exportálni az előző év azonos időszakához képest - olvasható az aranybefektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. elemzésében.

Bajnaizás, trafikozás, cigányozás

Itthon2013.05.12, 15:47

Háromnapos parlamenti ülést tartanak a héten, amelyen minden párt a kedvenc témájával jelentkezik. A Fidesz Bajnait támadja a Hajdú-Bét ügyével, az MSZP tovább üti a kormányt a trafikokkal, a Jobbik ismét cigányozik. Közben a kormánypártok szupersebességgel tárgyalják az útdíjjavaslatot, amelyet csak pénteken nyújtottak be, és megmenik a bírósági tárgyalástól Daher Pierre-t. A hét parlamenti legjei.

Nem szorították sarokba Németh Lászlónét

Gazdaság2013.04.15, 13:47

Babák Mihály fideszes képviselő kis híján ellopta a show-t Németh Lászlóné elől a fejlesztési miniszter hétfői parlamenti meghallgatásán, de a kormány legrutintalanabb tagjának végül nem volt szüksége efféle segítségre ahhoz, hogy az ellenzéki képviselők lagytamag támadásait visszaverje.

Mégis szerződhet a Getronics

Investor2013.01.07, 09:50

Az elektronikus útdíjrendszer kiépítését a Getronics végezheti a Népszabadság információi szerint, mivel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szinte bármi áron az eredeti győztessel szerződne annak ellenére, hogy nem írták alá a papírokat január 2-án.

Megvan, melyik cég építi ki az e-útdíj rendszerét

Gazdaság2012.12.16, 10:07

Lezárult a megtett úttal arányos útdíjszedési rendszer kiépítésére kiírt közbeszerzés, a nyertes cég júliusra működő rendszert ígér.

Kihirdették az állami mobil fizetési rendszer szabályait

Itthon2012.12.13, 20:45

A kormány kihirdette a nemzeti mobil fizetési rendszer részletszabályait csütörtökön. A nemzeti mobil fizetési rendszerről szóló törvény végrehajtásáról szóló rendelet a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

Megdrágítja az áruszállítást az e-útdíj

Gazdaság2012.12.03, 13:09

A kormány a jövő év közepétől útdíjat akar szedni a 3,5 tonnánál nehezebb gépjárművek után, de az erről szóló törvény tervezete csak hétfőn jelent meg a kormány oldalán. A jövő júliusi hatálybalépést veszélyezteti azt is, hogy egyelőre nem választották ki azt a céget, amelyik kiépítheti a díjszedés rendszerét. A fuvarozók ipartestülete azonban már jelezte: kénytelenek lesznek a megrendelőkre hárítani a többletköltséget.

Az uniós plafonnál magasabb útdíjak jöhetnek

Gazdaság2012.09.24, 08:19

A fuvarozók egyesülete nem érti, hogy a kormány hogyan számította ki az e-útdíj tarifáját, amely számításuk szerint magasabb, mint ami a vonatkozó uniós irányelv szerint kivethető volna. Az adóknál kompenzálnának, például azt kérik, hogy az útdíjat levonhassák az iparűzési adó alapjából.

A T-Systems indul az e-útdíj tenderen

Techbázis2012.09.06, 15:02

A T-Systems Magyarország GPS-alapú megoldásával indul a kormány tervei szerint jövő júliustól induló, kilométeralapú, elektronikus útdíjbeszedési rendszer kifejlesztését célzó tenderen.

Őszig biztos nem döntenek a dugódíjról

Itthon2012.06.28, 10:55

Tarlós szerint folyik a tervezés, de a zónákról és a díjtételekről szeptemberig nem várható döntés.

Európában sem ismeretlen az elektronikus útdíj tervezett rendszere

Gazdaság2012.05.17, 00:46

A megtett távolsággal arányos elektronikus útdíj rendszere nem ismeretlen Európában, hasonló működik például Szlovákiában, vagy Ausztriában. Bár a kormánydöntést követő végleges jogszabály csak a nyár elején várható, a jelenlegi magyar tervek szerint az útdíj csak a 3.5 tonna megengedett össztömegnél súlyosabb járműveket érintené, az ennél könnyebb járműveket és a buszokat továbbra is időalapú díjjal lehet használni a díjfizetéssel érintett utakon - mondta el az [origo] - nak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Jövő nyártól jön a budapesti dugódíj és az e-útdíj

Gazdaság2012.04.24, 13:08

Fokozatosan kivonul a kormány a BKV finanszírozásából, amit a jövőre bevezetett budapesti dugódíjból kell majd kipótolni - áll a hétfőn nyilvánosságra hozott második Széll Kálmán-tervben. A dugódíj jövő júliusban léphet életbe, ahogy az új, országos elektronikus úthasználati díj is.

Elkészültek a spórolási javaslatok a minisztériumoknál

Gazdaság2012.03.20, 09:05

A múlt heti határidőig mindegyik minisztérium megtette javaslatait a kiigazításokról. A BKV-t, a gyógyszerkasszát és az útdíjat érintő tervekről hamarosan dönt a kormány - írja a Világgazdaság.

Rogán: A kormány nem engedi meg, hogy fizetésképtelen legyen a BKV

Itthon2012.02.11, 12:58

A normatív támogatás folyósításának feltétele, hogy 2012-ben a főváros vállaljon nagyobb részt a BKV működéséből - mondta az V. kerületi polgármester egy interjúban. Rogán Antal arról is beszélt, hogy a kormány várhatóan májusig megállapodást köt az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal.

Rogán: A BKV-nak adott támogatásokat sem fogják szeretni Brüsszelben

Itthon2012.02.06, 11:42

A parlament és a főváros gazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint az idén a BKV esetében is felmerülhet a tiltott állami támogatás problémája, csakúgy mint a közelmúltban a Malév esetében.

Miért kell a dugódíj?

Vélemény2012.02.01, 15:07

Nagy vitát kavart és gyors cáfolatot hozott az a javaslat, amely szerint a főváros a BKV finanszírozási gondjainak enyhítésére minden budapesti autóra egységes útdíj bevezetését tervezi. Miért megfontolandó mégis a népszerűtlen ötlet?

Tarlós: Semmi sem lesz az útdíjból

Itthon2012.02.01, 08:50

A kormánynak benyújtott koncepcióban főleg az útdíj kockázatairól értekeztek Tarlós István szerint, a főpolgármester úgy véli, a sajtóban hibásan, mint valós lehetőségről írtak a havi tízezer forintos útdíj ötletéről, és biztos abban, hogy az útdíjat nem vezetik be.

Demonstrálhatnak a hivatásos sofőrök a tervezett útdíj miatt

Itthon2012.01.31, 08:03

A taxisok és a fuvarozók is elfogadhatatlannak tartják a tervezett útdíj bevezetését, úgy vélik, azokkal akarják finanszíroztatni a BKV-t, akik nem veszik igénybe a szolgáltatásait.

Később dönt az útdíjról a kormány

Itthon2012.01.31, 13:04

A kormány néhány nap múlva dönt a BKV helyzetének megoldására benyújtott javaslatokról - mondta Tarlós István főpolgármester a keddi kormányülés után, amelyen a BKV finanszírozásáról tárgyaltak. A főpolgármester arról nem beszélt, hogy a kormány támogatta-e a havi tízezer forintos útdíjat, amelyet minden Budapestre érkező autósnak meg kellene fizetnie.

Tarlós István: Rogán Antal ragaszkodott az útdíjhoz

Itthon2012.01.31, 23:59

Biztos abban Tarlós István főpolgármester a keddi kormányülés után, hogy a kormány sem támogatja a havi tízezer forintos útdíj bevezetését, amelyet szerinte Rogán Antal belvárosi polgármester javasolt a BKV finanszírozásának megoldására. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kedd délután kijelentette, hogy "ha nincs, aki felvállalja, nem lesz útdíj". A kormányülésen nem döntöttek a BKV finanszírozásáról, de Tarlós István nem zárta ki, hogy egy újabb hitel menti meg a BKV-t.

Tarlós nem támogatja a rejtélyes eredetű útdíjötletet

Itthon2012.01.30, 16:26

Egymásra mutogatás kezdődött a fővárosban arról, hogy kinek az ötlete volt az útdíj bevezetése a fővárosban. Tarlós István főpolgármester azt közölte, hogy nem támogatja az útdíjat, amely szerinte egy általa meg nem nevezett kerületi polgármester ötlete volt. Az egyik szóba jöhető polgármester, Rogán Antal az [origo]-nak azt írta, hogy nem hozzá kötődik az elképzelés, és örülne, ha visszavonná ezt a főpolgármester. Az útdíj abban a javaslatcsomagban szerepel, amelyet a főváros készített a kormány számára a BKV finanszírozásának rendezésére.

A használatarányos útdíjtól várja a kormány a kátyúk betömését

Üzletrész2011.04.27, 21:00

Az elmúlt években a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése vitte el az úthálózatra szánt szűkös források nagy részét, ezért elmaradásban van a hazai úthálózat felújítása. A közlekedési helyettes államtitkár szerint a használatarányos útdíj bevezetése után lehet ledolgozni az útfelújítási elmaradást.

Csak a kamionokra vonatkozik az új útdíjrendszer eltolt határideje

Auto2011.03.01, 21:01

2013-tól vezetik be az elektronikus útdíjat - derült ki a kormány reformcsomagjának keddi ismertetésén. A teherautók nagyjából 40 forint körüli összeget fizethetnek majd kilométerenként, de ez függhet a súlyuktól és a környezetvédelmi besorolásuktól is - mondta az [origo]-nak Völner Pál államtitkár.

Húszezres útdíjra is számíthatnak a kamionok jövőre

Auto2011.02.18, 11:20

Jövő év elejétől építené az elektronikus kapukat a kormány, és 2012 második felétől már beszednék a teherautóktól a használatarányos útdíjat - mondta Völner Pál államtitkár az [origo]-nak. Az egyszeri, több tízmilliárdos beruházással a kormány megháromszorozhatná a fuvarozóktól jelenleg beszedett évi húszmilliárd forintnyi matricadíjat. Később a személyautósok is a megtett kilométerek után fizethetnének.

Két év múlva csak a teherautósok fizetnének útdíjat az autópályákon

Auto2011.02.15, 17:16

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az MR1-Kossuth Rádió kedd reggeli műsorában elárulta, hogy 2013-tól csak a teherautóknak kell majd kilométer-alapú, használatarányos útdíjat fizetnie az autópályákon. A személyautóknál és motorkerékpároknál várhatóan 2020-ban vezetik be a rendszert.

Népszabadság: Útdíj válthatja az autópálya-matricát

Auto2011.02.14, 11:19

Kilométerenként hatforintos útdíj bevezetését tervezi a kormány az autókra és a motorokra 2013-2014-től az e-matrica fokozatos megszüntetése után - írja hétfői számában a Népszabadság. Az újság szerint a kamionok akár 34 forintot is fizethetnek egy kilométer után.

Kilenc százalékkal drágul az úthasználat

Gazdaság2010.12.27, 13:44

Jövő év elejétől átlagosan 9 százalékkal kell többet fizetni az úthasználatért itthon. Negyedével drágul a személyautókra érvényes négynapos matrica azzal, hogy megszűnik a téli/nyári díjszámítás. A két héten belül befizetett pótdíjak kisebbek, azon túl viszont nagyobbak lesznek.

Blokád alá vehetik hétfőn a szlovák benzinkutakat

Nagyvilág2010.01.02, 13:51

Szlovákiában a fuvarozók bejelentették, hogy hétfőn blokád alá veszik a benzinkutakat az elektronikus útdíj bevezetése miatt.

Feldarabolhatják az autópálya-kezelőt

Gazdaság2008.07.15, 09:17

Két év múlva már elektronikusan fizethető lesz az útdíj Magyarországon, ha a kormány jóváhagyja a közlekedési minisztérium terveit - írja a Népszabadság.

Jogellenesen szednek útdíjat Budapesten

Itthon2008.04.11, 10:52

Az Alkotmánybíróság egyik rendelete szerint az önkormányzatok nem szedhetnek úthasználati díjat, ezért jogellenes a Fővárosi Közgyűlésnek az a határozata, amely útdíjat kér a teherfuvarozóktól - írja a Népszabadság.

Lecserélik a főváros közlekedési tervét

Itthon2007.12.18, 07:34

Újabb közlekedésfejlesztési tervet készíttet a főváros, pedig az előző még érvényes, sőt alig valami teljesült belőle - írja a Népszabadság. Az új koncepció útdíjat bevezetését javasolja, valamint néhány rövidebb és egy-egy hosszabb közúti alagút építését.

Nem terheli útdíj a személygépkocsikat

Gazdaság2007.02.23, 13:36

A személygépkocsik után nem kell április 1-jétől útdíjat fizetni - jelentette be pénteken Danks Emese kormányszóvivő. A teherjárművek esetében azonban bevezetik az új díjat.

A használókra hárítanák az útdíjat

Gazdaság2006.09.06, 11:32

A gazdasági tárca tervezetét, miszerint fizetőssé tennék több mint 50 főút használatát a nagyobb teherautók számára, a szállítók fanyalogva fogadták. A használattal arányos díjfizetés azonban méltányos megoldás lenne a szakértők szerint, erre viszont még várni kell.

Útdíjat vezethetnek be a fővárosban

Gazdaság2006.05.17, 11:21

Már megvannak a tervek, amelyek szerint útdíjat szednének, illetve bizonyos főútvonalakat egy sávval szűkítenének a gépjárművek kiszorítása és a környezetvédelem szempontjainak érvényesítésére Budapesten.

Minden mérföldért fizethetnek a brit autósok

Nagyvilág2005.06.09, 15:08

Egyetlen brit utat sem használhatnának ingyen az autósok, ha a kormány megvalósítja ezzel kapcsolatos elképzelését. A díj mértéke az út fontosságától és zsúfoltságától függene, és akár 500 forintnyi fontba kerülhet egy drágább mérföld. A műholdas rendszerrel működtetett útdíjat tíz-tizenöt év múlva vezetnék be, amelynek célja az utak már-már elviselhetelen mértékű zsúfoltságának enyhítése.

Útdíjat vezetnének be Budapesten is

Gazdaság2004.12.08, 12:38

A tervek szerint az év végéig elkészül a kormányzati városi közlekedéspolitikai koncepció, amely a tömegközlekedés előnyben részesítését fogalmazza meg a gépjármű-közlekedéssel szemben. Az elképzelések szerint a londonihoz hasonló városi útdíjat fizetnének be Budapesten is - írja a Világgazdaság.

Harmincszorosára is nőhet az osztrák útdíj

Gazdaság2003.11.08, 11:42

Jövőre jelentősen emelkedik az Ausztriába, vagy Ausztrián keresztül szállítmányozó magyar cégek osztrák sztrádadíjra kifizetett költsége, ugyanis nyugati szomszédunknál bevezetik azt az új úthasználati rendszert, amely a megtett út után számítja a díjat. A változás nyomán akár harmincszorosára is nőhet a sztráda-használati díj - írja a Magyar Hírlap.

Útdíjjal a forgalom csökkentéséért

Itthon2002.06.11, 13:21

A Norvég és a szingapúri főváros példájára Budapesten is útdíj bevezetését javasolja a Levegő Munkacsoport, hogy csökkenjen az autós forgalom. Ezekben a városokban ugyanis töredékére csökkent a forgalom, mivel az egyszeri belépés körülbelül egy éttermi ebéd árának felel meg. A Fővárosi Önkormányzatnál nem tudnak róla, hogy a főváros tervezné az útdíj bevezetését.

Előző
  • 1
Következő
Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Olvasnivaló