hirdetés

Országgyűlés

címke rss

Évi plusz kétmilliárd a képviselőknek

Itthon2012.02.24, 08:50

A képviselői fizetés csak aprópénz azoknak a politikusoknak, akik ügyvédként, vállalkozóként is jövedelemhez jutnak - írja a Blikk.

A Malév-csődről és az e-cigiről is vitáztak a parlamentben

Itthon2012.02.20, 19:35

Lázár János napirend előtt ajánlott ötpárti tárgyalásokat a párttörvényről és a választási eljárásról. A parlament ülésén még mindig slágerkérdés volt, hogy meg lehet-e élni 47 ezer forintból, de visszatérő motívumként jelent meg a komáromi Nokia-gyár tömeges leépítése is. A hétfői ülésen először szólalt fel Németh Lászlóné, aki szerint ő nem felelős a Maláv csődjéért. Tudósítás percről percre.

Nemzeti dohányboltokat hozna létre Lázár

Üzletrész2012.02.20, 12:22

A fokozatos bevezetés helyett egyszerre, 2013. január 1-jén lépne hatályba a cigarettaárusítás tilalma a trafiktörvényhez benyújtott utolsó módosító csomag értelmében. A kisebb falvakban nem lenne kötelező a nemzeti dohányboltnak elnevezett, különálló üzletek megnyitása, viszont az ottani boltokban nem lehetne közszemlére tenni az árut.

Ki segít Kövér Lászlónak megtörni a szellemi rabságot?

Itthon2012.02.20, 17:55

Egy diák elbóbiskolt, többen a fotósokat nézegették, mások pedig inkább arról szerettek volna hallani, hogyan lehet megélni 47 ezer forintból. Két középiskolás osztály járt hétfőn a Parlamentben, ahol Kövér László házelnök arról győzködte őket, foglalkozzanak a közügyekkel, és rázzák fel a társaikat. Több diák ugyanakkor azt mondta, az országtól is elvette a kedvüket az, hogy szűkítették a felsőoktatási keretszámokat.

Ha nem akarnak amnesztiát az LMP-sek, a kormánypártoktól akkor is megkapják

Itthon2012.02.17, 15:25

Az új alaptörvény történelmi jelentőségével indokolják fideszes képviselők, hogy közkegyelemben részesítenék a tavaly december 23-án magukat az Országház kapuinál összeláncoló LMP-s képviselőket és aktivistákat. Az LMP szerint egy lyukra futott büntetőeljárást próbálnak meg így elsimítani, és kifogásolják, hogy nem lehet lemondani a közkegyelemről.

Egyelőre csak szavakban békül az ellenzékkel a Fidesz

Itthon2012.02.16, 07:38

Bár Martonyi János, Lázár János, Navracsics Tibor és a kormánypártok más vezetői ígérték, a parlament napi munkájában eddig nincs nyoma annak, hogy a Fideszben és a KDNP-ben nyitottabbak lennének az ellenzékkel szemben. Fideszes képviselők szerint erre külön nincs is szükség, a lassabb parlamenti tempó önmagában is segíti a nyitottságot. Orbán Viktor hétfőn fegyverszünetet ajánlott az ellenzéki pártoknak, de feltétellel: ne szítsanak további nemzetközi vitákat a kormány lépéseiről.

A Fidesz még nem akar végszavazást a dohánytörvényről

Üzletrész2012.02.13, 17:00

A Fidesz kérni fogja, hogy a parlament plenáris ülése vegye le a napirendről a szavazást a dohánytermékek kereskedelmét szigorító törvényjavaslatról. A kormánypártok megosztottak a kérdésben, jogászok szerint a törvény mostani változatában több hiba van.

Küzd a dohánylobbi a trafiktörvény ellen

Üzletrész2012.02.13, 16:14

Nincs egyetértés a kormánypártok között a dohánykereskedelem monopolizásáról - írja a Napi Gazdaság. Jogászok szerint a törvény a jelenlegi formájában több hibát tartalmaz.

A középosztály emeltyűjét keresi Orbán Viktor

Itthon2012.02.13, 20:36

Saját kormányának sikereként beszélt a parlamentben Orbán Viktor arról, hogy az EU fiskális unióról szóló paktumában nem szerepel az adóharmonizáció, és csak akkor kell alkalmazni a szabályokat, ha csatlakozunk az euróövezethez. A miniszterelnök szerint Magyarországnak az EU-ban van a helye, de küzdeni kell annak reformjáért és a további bővítésért.

Mennyit keressenek a képviselők? Mi legyen a járásokkal?

Itthon2012.02.13, 08:29

Negyvenhárom új jogszabályt tervez a kormány elfogadtatni a parlamenttel a most kezdődő tavaszi ülésszakon, ez hússzal kevesebb, mint amit az őszi terv tartalmazott. Igaz, akkor jócskán túlteljesített az Országgyűlés, hatvanhárom helyett kilencvenkilenc jogszabályt szavaztak meg a képviselők. Tavasszal a legnagyobb viták a pártok gazdálkodásáról, a képviselők juttatásairól, a járásokról, illetve a választási eljárásról szóló jogszabályok elfogadása előtt lehetnek - nemcsak a parlamenten, a kormánypártokon belül is.

A parlament nem kérte Rogán Antalt Kövér László arab körútjának előkészítésére

Itthon2012.02.10, 16:46

Két hét múlva hivatalosan is elutazik az Egyesült Arab Emírségekbe Rogán Antal, aki januárban egy titokzatos magánúton egyszer már ellátogatott az arab országba. A gazdasági bizottság elnöke Kövér László házelnökkel látogatja meg újra az emíreket, hogy pénzt szerezzen együttműködésekhez. Előző útjának célja körül tovább sűrűsödött a homály, mivel az Országgyűlés az [origo]-nak megerősítette: nem küldték ki Rogánt Abu-Dzabiba semmilyen előkészítő tárgyalásra.

Megbélyegzi a közkegyelem a blokádoló LMP-seket

Itthon2012.01.08, 15:52

Közkegyelemben részesítené a kormány azokat a képviselőket, akik december 23-án összeláncolták magukat az Országgyűlés bejáratánál, és ezzel akadályozták a ki- és bejutást. A kegyelemmel az érintettek mentesülnének akciójuk jogi következményei alól, de egyúttal azt is törvénybe foglalnák, hogy bűncselekményt követtek el, pedig ez korántsem biztos.

Ellenzéki szájakra mutogat a hallgató fideszes

Itthon2012.01.06, 17:30

Elfoglaltságaival magyarázza több kormánypárti képviselő, hogy tavaly miért nem szólalt meg egyáltalán a parlamentben. A hallgatag képviselők közül tizennégy fideszes, egy jobbikos és egy független. Az egyik fideszes szerint a szájukat inkább az ellenzékieknek kell járatniuk. Más azt ígérte, idén megtöri a csendet.

Törvényhozási rekordot döntött 2011-ben a parlament

Itthon2012.01.01, 18:53

Minden előzőnél több jogszabályt fogadott el a parlament 2011-ben. A képviselők 213 törvényjavaslatot, 376 kormányrendeletet és 588 miniszteri rendeletet hagytak jóvá 2011-ben. Minden napra több mint három új jogszabály jutott.

Vállon veregette Orbán Lázárt az év utolsó parlamenti ülésén

Itthon2011.12.30, 20:47

Kivonult a szavazások előtt a parlamentből az MSZP és az LMP az év utolsó ülésnapján, ahol az új jegybanktörvényt, az egyházügyi törvényt, az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit és a házszabály módosítását is elfogadták a képviselők. A Jobbik szerint a spekuláció éve volt 2011, és a pártelnök "az amerikai-izraeli lobbit" emlegette, míg a kormánypártok az idei intézkedéseket dicsérték. A kormányfő megveregette Lázár János vállát a frakcióvezető felszólalása után.

Megszavazták a mobilparkolás államosítását

Techbázis2011.12.23, 13:49

Az Országgyűlés megszavazta azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében a jövő évtől egy állami cég értékesíthet a jövőben mobiltelefonnal fizethető parkolójegyet, autópályamatricát, a későbbiekben pedig tömegközlekedési menetjegyeket is.

Orbán nemmel szavazott a családvédő törvény egy részére

Itthon2011.12.23, 15:22

A családok védelméről szóló törvény ellen szavazott pénteken Orbán Viktor. Egyedül a kormányfő szavazott nemmel a javaslatra, valószínűleg félrenyomta a gombot.

Mi történt közben a parlamentben?

Itthon2011.12.23, 18:34

Az új választási rendszerről, a családvédelmi törvényről és az Európai Bizottság elnöke által kifogásolt törvényekről is szavazott pénteken a parlament. A hadaró házelnök által nagyon gyorsan levezetett ülésen döntöttek az új titkosszolgálat felállításáról, és államosították a mobilparkolást is. Az MSZP kivonult az ülésről, az LMP az utcán tüntetett.

Elfogadták az új választási törvényt

Itthon2011.12.23, 16:15

Nagy többséggel elfogadta az új választási törvényt pénteken délután a parlament. Az új törvény értelmében a következő választásokon 199 tagú lesz az országgyűlés, szavazati jogot kapnak a határon túli magyarok, és egyfordulóssá alakul a választási rendszer.

Nem szól bele a kormánytöbbség az MNB-s fizetésekbe

Gazdaság2011.12.23, 15:14

Elfogadta az Országgyűlés pénteken a Rogán Antal és az általa vezetett parlamenti bizottság által a jegybanktörvény tervezetéhez benyújtott módosító javaslatokat. A kormánytöbbség ezzel figyelembe vette az Európai Központi Bank több, a törvénytervezethez fűzött észrevételét. A törvényjavaslat zárószavazása a következő ülésen, a jövő héten várható.

Blokáddal kezdődött, hazaárulózással végződött - Így zajlottak a kormányellenes tüntetések

Itthon2011.12.23, 22:19

Többezres kormányellenes tüntetés volt péntek délután a Kossuth téren, miközben bent a Parlamentben sorban fogadott el a kormánypárti többség több fontos törvényt. A demonstrációt az LMP hirdette meg, és hivatalosan fél 6 körül véget ért ugyan, sokan maradtak még a téren, és a kormányt bíráló jelszavakat skandáltak (részletek itt). Délelőtt az LMP-nek már volt egy demonstrációja, amikor a párt képviselői és szimpatizánsai leláncolták magukat a bejáratokhoz, hogy így tiltakozzanak a kormányzati intézkedések ellen. A résztvevőket - összesen 43 embert, köztük 15 országgyűlési képviselőt - a rendőrök előállították, még a demonstrációhozz ...

Robbanásveszélyes törvényekről dönt a parlament

Itthon2011.12.23, 09:03

Súlyos konfliktusok terhelnek több olyan törvényt is, amelyről a karácsony előtti utolsó ülésen, pénteken fognak szavazni a parlamentben. Erre az ülésre maradt az a két jogszabály, amelynek visszavonását kérte Jose Manuel Barroso európai bizottsági elnök, de döntenek a Pintér Sándor belügyminiszter és Kövér László házelnök közti vitás kérdésről és a kommunisták bűneiről is.

Kitiltották az Index újságíróit a parlamentből

Itthon2011.12.22, 14:26

Az Országgyűlés házvezetése szerint az Index újságírói karácsonyi videójukkal megsértették a parlament méltóságát, ezért a portál újságírói nem kaphatnak parlamenti belépőt.

A jegybanktörvény és a cigimonopólium a parlament napirendjén

Itthon2011.12.20, 09:25

A hajnalig tartó ülés után kedden reggel kilenckor folytatódik a parlament ülése, amelyen a képviselők tárgyalják a jegybanktörvény módosításáról szóló javaslatot, a házszabályról szóló előterjesztést és a dohányáruk kereskedelmét átalakító indítványt. Az új jegybanktörvény tervezetét az alkotmányügyi bizottság nyújtotta be, és javasolta benne a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonását. Az [origo] értesülései szerint az Európai Bizottság elnöke többek között ennek a javaslatnak a visszavonására szólította fel Orbán Viktort a neki írt személyes hangvételű levélben.

Ki kerül ki győztesként Pintér és Kövér ütközetéből?

Itthon2011.12.19, 12:19

Hétfőn szavaz a parlament Kövér László házelnök azon javaslatairól, amelyek jelentősen szűkítenék a Pintér Sándor belügyminiszter által tervezett új titkosszolgálati szerv hatásköreit. Kövér szerint egyrészt túl befolyásos lenne a szervezet, másrészt az új rendszer támadhatósága is aggasztja. Hétfőn eldől, hogy a vitában a kormánypárti frakció a Fidesz egyik legbefolyásosabb politikusa vagy az egyik legbiztosabb pozíciójú kormánytag mellé áll-e.

Magda Marinko és a bűnös város is szóba került a Parlamentben

Itthon2011.12.19, 18:23

Szent tehenekről, egy bűnös városról, egy sorozatgyilkosról, és a szirupossá vált karácsonyról is szó esett a parlament hétfői ülésén. A szünet után megkezdődik egy igazán sűrű hét: gyakorlatilag újraírják a költségvetést, felszámolják a magánnyugdíjpénztári rendszer maradékát, szavaznak a köznevelési törvényről, létrehozzák a csúcs-titkosszolgálatot. Olyan ütemet diktálnak a kormánypártok, hogy valószínűleg a két ünnep között is össze kell ülnie az országgyűlésnek.

Elnapolták a döntést Kövér és Pintér vitájában

Itthon2011.12.19, 18:43

A leghamarabb pénteken derülhet ki, hogy Kövér László vagy Pintér Sándor nyerte a titkosszolgálatok átszervezése körüli vitát. A parlamentnek hétfőn kellett volna döntenie a házelnök által a belügyminiszter törvényjavaslatához benyújtott módosítókról, de inkább elnapolták a szavazást.

Hipersebességre kapcsolnak a kormánypártok

Itthon2011.12.18, 20:19

Végleg megássák a magánnyugdíj sírját, százmilliárdokkal variálják át az ország költségvetését, eldöntik, hogy létrejöjjön-e egy, a magyar állampolgárok minden rezdülését figyelni képes szervezet - kemény munkát hagytak a karácsony előtti hétre a kormánypártok, amelyek a hétfőn kezdődő rendkívüli parlamenti ülésszakon próbálnak lezárni rengeteg nagy horderejű kérdést. Lesznek trükkel átverekedett javaslatok, és döntenek néhány olyan, látszólag apró dologról is, aminek komoly következménye lehet.

Hatályon kívül helyezik az elfogadott egyházügyi törvényt

Itthon2011.12.16, 18:32

A parlamentnek még idén új egyházügyi jogszabályt kell alkotnia Lázár János szerint. Az [origo] úgy tudja, a döntés hátterében az áll, hogy a kormányban úgy vélték, az Alkotmánybíróság megsemmisítheti a törvényt.

A Házszabály módosításával pörgetnék fel a törvényalkotást

Itthon2011.12.15, 19:33

Vita nélkül határozhatna az országgyűlés a törvényjavaslatok tárgyalásáról annak a házszabály-módosításnak az értelmében, amelyet Lázár János fideszes frakcióvezető és nyolc társa nyújtott be.

A napirend szerint harmincnégy órás ülést tart szerdán a parlament

Itthon2011.12.14, 07:55

Többek között arról a fideszes indítványról is vitáznak a képviselők a parlament szerdán reggel kezdődő ülésén, amely szülői felügyelethez kötné a kiskorúak éjszakai szabadtéri időtöltését. A napirend szerint harmincnégy órás időkeretük van a képviselőknek a törvényjavaslatok megvitatására.

Sportszerűtlen volt Orbán kifakadása az ellenzék szerint

Itthon2011.12.13, 16:35

Csak felületesen beszélt a kormány terveiről a múlt hét végi EU-csúcs előtt Orbán Viktor abban a bizottságban, ahol a kormány és a parlamenti pártok egyeztetnek bizalmas körülmények között az európai uniós találkozók előtt. Ezt állították az MSZP-t és az LMP-t a bizottságban képviselő politikusok az után, hogy Orbán Viktor hétfői parlamenti beszédében azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy hátba támadták.

A KDNP is elhalasztaná a képviselői fizetés reformját

Itthon2011.12.07, 16:39

A következő parlamenti ciklusra halasztaná a képviselők új fizetési rendszerének életbe lépését a KDNP-s Rubovszky György. A parlament alkotmányügyi bizottsága több ponton is átalakítaná Lázár János előterjesztését: pluszpénzt adnának a bizottsági tagságért, a bizottsági ülésektől távol maradókat pedig nem büntetnék tiszteletdíj-megvonással.

Megelégelte a végtelen parlamenti üléseket a Fidesz

Itthon2011.12.05, 18:19

Véget vetett a Fidesz az ellenzék időhúzó akciójának, és időkeretet szabott a parlamenti vitáknak. Az ellenzék kifogásolta a döntést, Kósa Lajos szerint viszont ez az ő érdekük is, mert így a tévénézők nem hallják a "sok marhaságot", amit beszélnek. A múlt heti, végtelenített ülés után ezen a héten is zsúfolt a parlament napirendje, a kormánypártokat sürgeti az idő.

A Nemzeti Eszközkezelőről szavaznak hétfőn a parlamentben

Itthon2011.12.05, 08:15

Az új civiltörvényről, illetve a betegek orvosi együttműködésére is alapozó egészségügyi salátatörvényről is dönthet hétfőn az országgyűlés. A legrászorultabb hiteladósok segítését célzó Nemzeti Eszközkezelő működési feltételeit is meghatározhatják.

Lista készül a hadra fogható férfiakról januártól

Itthon2011.12.06, 08:52

Olyan nyilvántartási rendszer kialakításáról döntött a parlament hétfőn, amelyben a nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező, magyar állampolgárságú férfiaknak a katonai szolgálat teljesítéséhez, a sorozáshoz és a behíváshoz szükséges adatait vezetik majd. A honvédelmi miniszter javaslatára elfogadott rendelet szerint a vészhelyzetben hadra fogható férfiak adatait a személyiadat- és lakcím-nyilvántartási központból hívják majd le.

Jobbik-MSZP együttműködésről és Matolcsyról is beszéltek - parlament percről percre

Itthon2011.12.05, 21:57

A fideszes politikusok Azori-szigeteken tett látogatásáról, a múlt heti hajnali ülésezésről és Matolcsy György alkalmasságáról is vitáztak a képviselők hétfőn a parlamentben. A kormánypártok szerint a múlt héten "összeborult" a Jobbik és az MSZP, míg a Jobbik a Fidesz és a szocialisták nagykoalíciójáról beszélt. Az LMP  és az MSZP a nemzetgazdasági miniszter leváltását sürgette. A Fidesz megszavazta, hogy kötött időkeretben vitázzon a parlament a héten, vagyis az ellenzék nem nyújthatja el a vitákat.

Megint legyűrheti a kétharmadot a feszített parlamenti tempó

Itthon2011.12.05, 11:44

Kicsúszhatnak a saját maguk által megszabott határidőből a kormánypártok, ha az ellenzék nem hagy fel a múlt héten megkezdett obstrukcióval. A parlamentben ezen a héten is olyan sok napirendet kellene megtárgyalni, hogy szinte lehetetlen lesz a végére érni, ha az ellenzéki képviselőknek sok a mondanivalója. Elvileg erővel is le lehetne zárni a vitát, de ehhez többséget kellene biztosítani a kora hajnali órákban is.

Elfogadták a nem engedelmeskedő betegeket megbüntető törvénymódosítást

Itthon2011.12.06, 08:23

A parlamenti képviselők hétfői döntése értelmében az orvosoknak akár heti 16 óra ügyeletet is előírhatnak, létrejön az úgynevezett Betegségregiszter, szigorítják az új pszichoaktív szerekre vonatkozó szabályozást, az egészségügyi ellátás pedig nem régiós, hanem területi alapon szerveződik majd.

Elhalasztaná a képviselői fizetés reformját egy fideszes politikus

Itthon2011.12.02, 14:20

A tervezetthez képeset egy évvel később vezetné be egy fideszes politikus a képviselők új fizetési rendszerét. Az új rendszer szerint a többségnek csökkenne a fizetése, a fideszes képviselő szerint a zökkenőmentes alkalmazás elősegítése miatt kellene halasztani.

Tizenöt millióért tanulnak angolul és németül a jobbikosok

Itthon2011.12.02, 11:32

A Jobbik parlamenti frakciója közbeszerzési eljárás keretében bérelt fel egy nyelvoktató céget, hogy angolul és németül tanítsa a párt képviselőit és munkatársait. A frakció ezért tizenöt millió forintot fizet.

Kedd reggelig sem végzett a hétfői napirenddel az országgyűlés

Itthon2011.11.29, 08:50

A parlament kedd reggel nyolc óráig nem fejezte be a munka törvénykönyvének részletes vitáját, ekkor pedig már - a hétfőn elfogadott napirend szerint - Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek kellett volna mondania a zárszót a jövő évi költségvetéshez. A szocialista Nyakó István szerint nyílt obstrukció részükről a munka törvénykönyve részletes vitájának kedd reggelig történő elnyújtása a parlamentben.

Frédi, Béni és Lenin is szóba került a hétfői parlamenti vitában

Itthon2011.11.28, 19:28

A Jobbik egy kommunista hajóról szóló viccel, az MSZP Frédi-Béni-filmekkel példálózva próbálta sarokba szorítani a kormányt a hétfői parlamenti vitán, ahol az esztergomi patthelyzetet és a fagyasztott húsokat is érintették a képviselők. Az államtitkárok válaszaiból kiderült, hogy a "zöld fordulat" elakadt a minisztériumok között, az EVA visszavonásáról szóló tanulmányban pedig adózási kiskapukat rejteget a kormány. Erről vitatkoztak hétfőn a parlamentben.

Több mint hatszáz módosító érkezett az önkormányzati törvényjavaslathoz

Itthon2011.11.25, 01:22

Fideszes városvezetők továbbra is a megyei jogú város és a megyei közgyűlés elnevezést használnák a kormány által javasolt formulák helyett, és még az előterjesztés címén is többféleképpen változtatnának. Az önkormányzati törvényjavaslathoz több mint hatszáz módosító javaslat érkezett.

Az állami kitüntetésekről vitázik a parlament

Itthon2011.11.24, 07:54

A honvédelmi kötelezettségek teljesítéséről és a csődeljárásról szóló törvényjavaslatok általános vitáját tartják a parlamentben csütörtökön. Az ülésnap végén szó lesz az állami kitüntetések rendszerének kormány által kezdeményezett változtatásairól is.

A nagy pártokat pumpálja még tovább Lázár javaslata

Itthon2011.11.21, 13:13

A Fidesz a saját választási elképzeléseit nyújtotta be az országgyűlésnek. A győztes az eddigieknél is többet vihet, a kis pártoknak pedig még nehezebb lesz elindulniuk a választásokon. A cigányok mellett kapnak egy esélyt a parlamenti képviseletre a németek és a szlovákok is.

Átszabja a választási rendszert Lázár törvényjavaslata

Itthon2011.11.21, 07:57

Önálló képviselői indítványként Lázár János benyújtotta az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényjavaslatot vasárnap este. A Fidesz frakcióvezetőjének javaslata a jelenleginél lényegesen kisebb létszámú, 199 fős parlamentet, egyfordulós választási rendszert tartalmaz és átszabja az egyéni választókerületek határát.

A hatoslottó adójából fizetik a filmgyártást a jövőben

Itthon2011.11.21, 20:40

2012-től a hatoslottó játékadó-bevételeiből finanszírozzák majd a magyar filmgyártást - döntött a parlament hétfőn. A befolyt adó 80 százaléka filyk majd be a Magyar Nemzeti Filmalapba, az eddigi filmes források így felszabadulnak.

Régi bűnöket támaszt fel a Fidesz

Itthon2011.11.21, 11:02

A költségvetési lyukakat különadókkal is be lehet majd foltozni, az önkormányzati választások ötévente lesznek, a kommunizmus nevében elkövetett bűnöket pedig újra megvizsgálják az új alaptörvény átmeneti intézkedéseiről szóló törvényjavaslat szerint. A Fidesz és a KDNP frakcióvezetője által benyújtott javaslat egyéves határidőt szab a korhatár előtti nyugdíjak átalakítására, és tartalmaz egy, közvetve az MSZP elleni vádiratot is.

A szabálysértők 300 ezres büntetéséről is vitáznak a parlamentben

Itthon2011.11.18, 07:52

Az új önkormányzati törvényjavaslatról, illetve a szabálysértésekről szóló előterjesztésről vitatkoznak pénteken a képviselők az Országgyűlésben.

Most
Top 12 óra
Ajánlat
Ajánlat