hirdetés

Országgyűlés

címke rss

Tették már lapátra Orbánt

Itthon2012.05.08, 09:07

Kétnapos ülésbe kezdett hétfőn a parlament: napirendre kerül az alaptörvény első módosítása, és a képviselők gyorsított eljárásban tárgyalják meg a Magyar Export-Import Bank államosításáról szóló javaslatot. A napirend előtti felszólalások többsége az új adókról és a Széll Kálmán-terv 2-ről szólt. Az LMP-s Vágó Gábor szerint ahol a Fidesz pénzt szagol, ott megszorít, Cséfalvay Zoltán államtitkárnak babérlevelet és fűszerpaprikát akart adni egy jobbikos, az ülést vezető Lezsák Sándor pedig kínosnak nevezte a képviselők viselkedését. Orbán Viktor egyik válaszában úgy fogalmazott: előfordulhat, hogy a választók lapátra teszik, hiszen eez ...

Vastaps és Székely himnusz az új köztársasági elnöknek

Itthon2012.05.02, 19:06

Egyetlen fordulóban lebonyolította az Országgyűlés az államfőválasztást, a plágiumügy miatt lemondott Schmitt Pál helyét nyolc nap múlva Áder János veheti át. Áder első beszédében a teljesítmény megbecsülésének fontosságáról beszélt, a képviselők vastapssal és a Székely himnusszal köszöntötték. Az ellenzék egy része részt sem vett a szavazáson, a szocialisták be sem mentek a terembe. A fogadáson Orbán Viktor nevetve dicsérte az Alkotmánybíróságot. Tudósítás percről percre.

Új Btk. harmincöt év után: alapvető változások a magyar büntetőjogban

Gazdaság2012.04.28, 10:38

Az 1978. évi IV. törvény, a jelenlegi Büntető törvénykönyv után harmincöt évvel, 2013-ban lehet Magyarországnak új büntetőjogi kódexe. Még a legfontosabb változásokat is nehéz felsorolni, de eddig a legnagyobb figyelmet az élet elleni bűncselekmények elkövetői büntethetőségi korhatárának leszállítása, a családon belüli lelki bántalmazás, illetve a gazdasági csalás új törvényi tényállása, a jogos védelmi helyzetben lévők jogainak növelése, a termőföld jogellenes megszerzésének büntetése, a hangsúlyosabbá vált természetvédelmi szabályok, a drogszabályok változásai kapták. Kiegészítik tovább a közúti veszélyeztetés tényállását, és új bbüntetési ...

Hetven kórház kerül állami kézbe

Itthon2012.04.23, 19:46

Az Országgyűlés hétfői döntése alapján május 1-jével összesen hetven egészségügyi intézmény kerül át az önkormányzatoktól az államhoz, közülük 54 kórháznak az állam lesz a tulajdonosa és a fenntartója is.

A gazdasági bizottságnak tetszik a jegybanktörvény módosítása

Gazdaság2012.04.23, 15:45

Az országgyűlés gazdasági bizottsága rábólintott a jegybanktörvény módosítására - legalábbis általános vitára alkalmasnak találta azt a kormánypárti többség.

A jobbikos Zagyva kiborult a parlamentben, Kocsist lehazugozta

Itthon2012.04.23, 16:27

A tavaly tavaszi gyöngyöspatai eseményekkel foglalkozó jelentést a jobbikos Zagyva György Gyula vágta falhoz. A képviselő Wittner Máriával is szóváltásba keveredett az Országgyűlés emberi jogi bizottságának ülésén.

Rubovszky vitt is ajándékot, meg nem is

Itthon2012.04.16, 19:40

A korábbi viták ellenére kormánypárti ellenszavazat nélkül elfogadta az Országgyűlés a saját működését szabályozó sarkalatos törvényt. 2014-től ezért semmilyen mellékállása nem lehet majd a képviselőknek, cserébe a fizetési rendszer átalakítását is a következő ciklusra halasztották. Rubovszky György és Salamon László KDNP-es képviselők jelen voltak ugyan a szavazáskor, de nem nyomták meg a gombot.

Önmagáról alkot törvényt hétfőn az Országgyűlés

Itthon2012.04.15, 18:27

Ismét az egészségügy és a földkérdés lesz a slágertéma a parlamentben, de egy kérdésben már felbukkan a sárgacsekk-adó is. Hétfőn egyetlen igazán fontos döntés vár a képviselőkre: el kell fogadniuk az Országgyűlésről szóló törvényt, amely a saját fizetésük reformját is tartalmazza. Kedden a kommunista állambiztonság adatainak nyilvánosságáról vitáznak a képviselők.

Elhalasztják a képviselői fizetésreformot a kormánypártok

Itthon2012.04.16, 08:25

Csak a 2014-ben megválasztott parlament képviselőire lesznek érvényesek az új fizetési szabályok. A Fidesz és a KDNP az utolsó pillanatban állapodott meg a halasztásról, amelyet Gulyás Gergely képviselő zárószavazás előtti módosító indítványa írna bele a törvény szövegébe. A kereszténydemokraták által kifogásolt összeférhetetlenség viszont nem változik, 2014-től főállású képviselők lesznek.

Hétfőn lesz a zárószavazás a képviselők fizetéséről

Itthon2012.04.12, 23:06

A jövő hétfői parlamenti ülésnapon lesz az Országgyűlésről szóló törvényjavaslat zárószavazása - derül ki a parlament honlapján olvasható napirendből. A fideszes és KDNP-s képviselőknek így már csak néhány napjuk maradt arra, hogy megegyezzenek a vitás pontokról.

Minden mellékállás tiltott lesz a képviselők számára

Itthon2012.04.11, 13:43

Hiába tiltakozott a KDNP, a Fidesz a Jobbik szavazataival és a szocialisták hallgatólagos támogatásával megszavazta, hogy 2014-től a képviselők semmilyen más munkát ne végezhessenek. A kereszténydemokraták azt kifogásolták, hogy az orvosok vagy az ügyvédek sem folytathatják praxisukat a parlamenti munka mellett.

Saját pénzükről szavaznak a képviselők

Itthon2012.04.10, 11:44

Szigoríthatják a képviselői összeférhetetlenségi szabályokat a parlament keddi ülésén. Ha a képviselők elfogadják az Országgyűlésről szóló törvényjavaslatot, akkor más kereső foglalkozásuk nem lehet, fizetésük pedig havi 750 ezer forintra nő. Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára a képviselők szavaznak a szabálysértési törvény szigorításáról is, majd tárgyalnak a kórházak állami átvételéről és a járási rendszer kialakításáról.

Büntetheti a parlament a kisebbségeket szidalmazó képviselőket

Itthon2012.04.10, 18:25

Orbán Viktor szerint a kormány visszautasít minden, az emberi méltóságot sértő megnyilvánulást. Az Országgyűlés megszavazhatja, hogy alakuljon állandó etikai bizottság a rasszista, antiszemita, idegenellenes és iszlamofób képviselői magatartás szankcionálására.

Elrontott törvény miatt szakadt meg a szavazás a parlamentben

Itthon2012.04.10, 20:43

Az úgynevezett stabilitási törvényével ellentétes módosító javaslatot nyújtott be kedden a parlamentnek a költségvetési bizottság, hogy kijavítson egy korábbi hibát. Az elrontott módosító egy korábbi, szintén elhibázott javaslatot lett volna hivatott kijavítani. Rendkívüli szünetet kellett elrendelni.

Több pénzt szavaztak meg maguknak a képviselők

Itthon2012.04.11, 10:52

Magasabb fizetést a bizottsági alelnököknek, ingyenes mobiltelefont és több üzemanyagot szavazott meg a képviselőknek a parlament. Azt viszont nem tudta elérni egy fideszes képviselő, hogy az egész fizetésreformot halasszák 2014-re, és az is benne maradt a törvényjavaslatban, hogy csak ülésszakonként ötször lehet hiányozni a bizottsági ülésekről.

Nem szeretne háznagy lenni Gulyás Gergely

Itthon2012.04.04, 08:23

Nem pályázom az Országgyűlés háznagyi posztjára - mondta az [origo]-nak Gulyás Gergely fideszes képviselő, akiről a Magyar Hírlap és a Népszabadság azt írta, ő lehet a házelnök első számú politikai helyettese. A képviselő szerint őt senki nem értesítette arról, hogy ő tölthetné be majd az új országgyűlési törvény által létrehozott tisztséget.

Kövér László lett ideiglenesen az államfő

Life.hu 20142012.04.02, 19:30

Lemondott államfői hivataláról Schmitt Pál köztársasági elnök. Az államfő ezt hétfőn jelentette be az Országgyűlésben, napirend előtt. Döntését azzal magyarázta, plágiumügye megosztja a nemzetet, noha államfőként annak egységét kell kifejeznie.

Nem tárgyal a parlament az államfő lemondatásáról

Itthon2012.04.02, 10:41

Vita nélkül utasította el az alkotmányügyi bizottság azokat az ellenzéki határozati javaslatokat, amelyek Schmitt Pál lemondását sürgették volna. Az MSZP és a DK javaslatai eredetileg nem szerepeltek a napirenden, de egy fideszes képviselő gyorsan le akarta szavazni őket.

Schmitt Pál felszólal a parlamentben

Itthon2012.04.02, 12:25

A parlamentben magyarázza plágiumügyét Schmitt Pál, aki korábban magához kérette Orbán Viktor miniszterelnököt. Emiatt félbeszakadt a Fidesz frakcióülése is, amelyen vita alakult ki arról, hogy le kell-e mondania a doktori címétől megfosztott köztársasági elnöknek.

A brüsszeli aggályokra is reagál a parlament

Itthon2012.04.01, 15:12

Az Országgyűlés jövő heti kétnapos ülésén fogadhatja el azt a törvénymódosító javaslatot, amellyel a kormány az adatvédelmi hatóság függetlenségét erősítené az Európai Bizottság aggályaira reagálva. A képviselők emellett elfogadhatják az új hungarikumtörvényt, továbbá a helyi adózásra vonatkozó rendelkezések megváltoztatásával egymilliárdos összegű telekadó fizetésére kötelezhetik a Liszt Ferenc repülőtér tulajdonosát.

Tartást kérhetnek volt élettársak és változnak a tartási szerződés szabályai is

Gazdaság2012.03.30, 23:55

Az élettárs is kérhet majd bizonyos esetekben tartást volt élettársától és a jelenlegi szabályozással ellentétben erre nem csupán valamelyik volt élettárs önként vállalása esetén lesz mód. A tartási szerződések egyes szabályain is változtatnak, így az úgynevezett tartási jogot minden esetben kötelező lesz bejegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba, a megfelelő tartás fogalmát pedig a jelenleginél pontosabban határozzák meg.

Támogatást kap a magyar-magyar örökségi turizmus

Itthon2012.03.28, 13:12

A nemzeti örökségről szóló határozati javaslatot nyújtottak be kormánypárti képviselők az Országgyűlésnek szerdán. Az indítvány elfogadásával a törvényhozás egyebek mellett elkötelezné magát, hogy "Kárpát-medencei nemzeti kulturális örökségünket utódaink, valamint az emberiség számára megőrizze és továbbadja".

Gyurcsányék frakciójáról vitáznak a parlamentben

Itthon2012.03.27, 09:01

Új parlamenti tisztségekről, a képviselők  javadalmazásáról, a képviselők és polgármesterek összeférhetetlenségét szabályozó törvényjavaslatról kezd vitát a parlament. A javaslat nem teszi lehetővé, hogy parlamenti frakciót alakítsanak a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalícióhoz tartozó független országgyűlési képviselők. Ezután tárgyalják a képviselők Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes javaslatát, amely gyengítené az Országos Bírói Hivatal hatalomkoncentrációját.

Havi egymilliót venne ki Kövér László zsebéből Lázár fizetésreformja

Itthon2012.03.27, 18:16

Lázár János nem adja fel: őszi kudarca után most az Országgyűlésről szóló törvényben reformálná meg képviselőtársai fizetését. A javaslat megszüntetné a pótlékok átláthatatlan rendszerét, és közel egyforma fizetést adna mindenkinek. Az [origo] számításai szerint a képviselők kétharmada rosszul járna, veszteségeiket a parlamenti benzinkártya is csak tompítani tudná.

Kétszázmilliót buknak Gyurcsányék frakció nélkül

Itthon2012.03.24, 09:40

Nem részesülhet a képviselőcsoportoknak jutatott, a jelenleginél milliókkal nagyobb állami támogatásból a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, ha nem sikerül frakciót alakítania. Összesen 200 millió forintot veszíthetnek a ciklus végéig.

Milliókkal többet kapnak a pártok

Itthon2012.03.23, 09:50

Mind az öt képviselőcsoport a jelenleginél milliókkal nagyobb támogatást kapna, ha a parlament megszavazza Lázár János és Gulyás Gergely javaslatát.

Rendezi az államfő lemondásának a szabályait a Fidesz

Itthon2012.03.23, 20:25

A köztársasági elnök távozásával kapcsolatos szabályokat is tartalmaz az a javaslat, amelyet a házszabály módításához nyújtottak be a kormánypártok frakcióvezetői. Az indoklás szerint a javaslat célja, hogy összhangot teremtsen a házszabály és a közelmúltban benyújtott országgyűlési törvény között. A Fidesz szerint a javaslatnak semmi köze Schmitt Pál plágiumügyéhez.

Napirenden a devizában eladósodottak ügye

Itthon2012.03.19, 09:20

Az Országgyűlés elfogadhatja azt a törvénymódosító javaslatot, amely a húszmillió forint alatti devizakölcsönnel rendelkezőknek teszi elérhetővé hiteltörlesztésük árfolyamának befagyasztását. Dönthetnek a devizaeladósodást vizsgáló jelentésről is.

Húszmilliós tartozás lesz az árfolyamgát felső határa

Itthon2012.03.19, 19:41

A parlament hétfői döntése szerint a korábbi visszalépőkkel azonos feltételekkel térhet vissza az állami nyugdíjrendszerbe az a mintegy százezer ember, aki korábban a magánkasszékat választotta. Eldőlt az is, hogy 20 milliós eredeti tartozásig lehet kérni az árfolyamrögzítést. A kormánypárti többség a korábbi kormányokat, a bankokat és a lakosságot tette felelősség a devizaalapú eladósodásért.

Gyurcsányéknak ebben a ciklusban aligha lesz frakciójuk

Itthon2012.03.14, 22:32

A következő parlamentben már öt fővel is lehet majd képviselőcsoportot alakítani.

Büntetési jogköröket kap a házelnök

Itthon2012.03.14, 22:33

Lesz majd háznagy és parlamenti főigazgató, létrejön az országgyűlési őrség.

Bocsánatot kértek a Balsai-jelentést megszavazó MSZP-sek

Itthon2012.03.13, 13:21

Elnézést kért négy szocialista képviselő, amiért hétfő este igennel szavazott a 2006. őszi rendőri erőszakot vizsgáló Balsai-jelentésre. Az MSZP elnökétől nyílt levélben kért magyarázatot a történtekre a Demokratikus Koalíció.

A devizahitelezés megakadályozásáról tárgyal a parlament

Itthon2012.03.13, 08:29

A magáncsődről, a pénzügyi alapismeretek oktatásáról és a devizahitelezést gátló szabályozásról is tárgyal kedden a parlament. Módosítanák a munkahelyi dohányzást szigorító törvényt is.

A Malév-csőd vizsgálatába kezd a parlament

Itthon2012.03.12, 11:27

Az Országgyűlés hétfőn vizsgálóbizottságot állíthat fel a Malév 2010 előtti működésének elemzésére, továbbá megnevezheti a kolontári vörösiszap-katasztrófa felelőseit, és elfogadhatja a 2006-os erőszakos rendőri fellépést vizsgáló miniszterelnöki megbízott jelentését is.

Húszmillió forintos hitel alatt igényelhető az árfolyamgát

Gazdaság2012.03.12, 20:08

A kormánypárti és szocialista képviselők támogatták hétfőn azt a módosító javaslatot, amelynek értelmében az árfolyamgát ne a lakás értéke, hanem a hitel felvételkori összege alapján legyen igényelhető azoknak, akik húszmillió forint alatt adósodtak el.

A Közgépet és Simicskát emlegették a parlamentben

Itthon2012.03.12, 20:02

Az oligarchákat, a Közgép Zrt.-t, Nyerges Zsoltot és Simicska Lajost is emlegették hétfőn a parlamentben. Több szocialista képviselő próbált kérdést feltenni a fejlesztési miniszternek, de ő nem volt jelen, így a képviselőknek várniuk kell. Főszereplő volt Budai Gyula államtitkár is, aki keményen vágott vissza a kormányt kritizáló MSZP-nek. Tudósítás percről percre!

A Malt hibáztatja a parlament a vörösiszap-katasztrófáért

Itthon2012.03.12, 19:21

A 2010 októberi vörösiszap-katasztrófa döntően a Mal Zrt. ipari tevékenységével összefüggésben, az ő felelősségi körében következett be - mondta ki hétfői határozatában a parlament.

Elkészült az Országgyűlésről szóló sarkalatos törvény

Itthon2012.03.09, 08:10

A Magyar Nemzet úgy tudja, egyéni képviselői indítványként kerülhet a parlament elé az Országgyűlés jövőbeli működését szabályozó kétharmados törvényjavaslat.

Elfogadták a lőfegyvertartás új szabályait

Itthon2012.03.05, 19:41

A vadászok, sportlövők szempontjából könnyítéseket tartalmaz a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény, amelyet hétfőn fogadott el a parlament. A törvénymódosítás értelmében egyszerűbb lesz az új fegyver vásárlása, ha valakinek már van fegyvertartási engedélye.

Döntenek a magukat leláncoló LMP-sekről

Itthon2012.03.05, 08:41

Az Országgyűlés a hétfői ülésén szavazhat a fegyvertartás szabályainak lazításáról és a tavaly év végi LMP-s demonstráció után büntetőeljárás alá vontak közkegyelméről szóló javaslatokról. A határozathozatalok után döntenek arról, hogy vizsgálja-e külön bizottság a Volánbuszt.

A négynapos ünnep után nekifut az ügynökaktáknak a Fidesz és a KDNP

Itthon2012.03.05, 16:45

A Fidesz-frakcióban nagy vita van arról, hogy nyilvánosságra kell-e hozni az ügynökaktákat, és ha igen, kié az adat, az államé, vagy azé, akiről információt gyűjtöttek. A Fidesz és a KDNP március 19-ei frakcióülésén újra előveszi a témát. Orbán Viktor a parlament hétfői ülésén azt mondta, hogy a megoldás mikéntjéről komoly vita zajlik a kormánypárti frakcióban, és "amíg a vitát nem zárjuk le, addig nem is tudunk előállni olyan megoldási javaslattal, amely megfelelne azoknak a szempontoknak, amelyeket ön felvetetett".

Nyilvánosságra hozná az ügynökaktákat Lázár

Itthon2012.02.27, 16:31

Nagy vita van a Fideszben arról, hogy egy illegitim társadalmi-politikai rendszerben megszerzett információk az állam tulajdonát képezik-e, vagy azé az adat, akiről az információt gyűjtötték - mondta Lázár János hétfőn. A frakcióvezető szerint az ügynökmúlttal összefüggő minden adatot nyilvánosságra kell hozni, még akkor is, ha ez egyébként személyiségi jogokat sért.

Elkerítették a Kossuth tér egy részét

Itthon2012.02.26, 19:09

Mélygarázs és látogatóközpont lesz a Kossuth tér Jászai Mari tér felé eső részén, az átalakítás idejére lezárták a tér egy részét. Az általakítás után csak villamosok és kerékpárosok járhatnak a téren. József Attila egyelőre a helyén marad.

Évi plusz kétmilliárd a képviselőknek

Itthon2012.02.24, 08:50

A képviselői fizetés csak aprópénz azoknak a politikusoknak, akik ügyvédként, vállalkozóként is jövedelemhez jutnak - írja a Blikk.

Nemzeti dohányboltokat hozna létre Lázár

Üzletrész2012.02.20, 12:22

A fokozatos bevezetés helyett egyszerre, 2013. január 1-jén lépne hatályba a cigarettaárusítás tilalma a trafiktörvényhez benyújtott utolsó módosító csomag értelmében. A kisebb falvakban nem lenne kötelező a nemzeti dohányboltnak elnevezett, különálló üzletek megnyitása, viszont az ottani boltokban nem lehetne közszemlére tenni az árut.

Ki segít Kövér Lászlónak megtörni a szellemi rabságot?

Itthon2012.02.20, 17:55

Egy diák elbóbiskolt, többen a fotósokat nézegették, mások pedig inkább arról szerettek volna hallani, hogyan lehet megélni 47 ezer forintból. Két középiskolás osztály járt hétfőn a Parlamentben, ahol Kövér László házelnök arról győzködte őket, foglalkozzanak a közügyekkel, és rázzák fel a társaikat. Több diák ugyanakkor azt mondta, az országtól is elvette a kedvüket az, hogy szűkítették a felsőoktatási keretszámokat.

A Malév-csődről és az e-cigiről is vitáztak a parlamentben

Itthon2012.02.20, 19:35

Lázár János napirend előtt ajánlott ötpárti tárgyalásokat a párttörvényről és a választási eljárásról. A parlament ülésén még mindig slágerkérdés volt, hogy meg lehet-e élni 47 ezer forintból, de visszatérő motívumként jelent meg a komáromi Nokia-gyár tömeges leépítése is. A hétfői ülésen először szólalt fel Németh Lászlóné, aki szerint ő nem felelős a Maláv csődjéért. Tudósítás percről percre.

Ki segít Kövér Lászlónak megtörni a szellemi rabságot?

Itthon2012.02.20, 17:55

Egy diák elbóbiskolt, többen a fotósokat nézegették, mások pedig inkább arról szerettek volna hallani, hogyan lehet megélni 47 ezer forintból. Két középiskolás osztály járt hétfőn a Parlamentben, ahol Kövér László házelnök arról győzködte őket, foglalkozzanak a közügyekkel, és rázzák fel a társaikat. Több diák ugyanakkor azt mondta, az országtól is elvette a kedvüket az, hogy szűkítették a felsőoktatási keretszámokat.

Ha nem akarnak amnesztiát az LMP-sek, a kormánypártoktól akkor is megkapják

Itthon2012.02.17, 15:25

Az új alaptörvény történelmi jelentőségével indokolják fideszes képviselők, hogy közkegyelemben részesítenék a tavaly december 23-án magukat az Országház kapuinál összeláncoló LMP-s képviselőket és aktivistákat. Az LMP szerint egy lyukra futott büntetőeljárást próbálnak meg így elsimítani, és kifogásolják, hogy nem lehet lemondani a közkegyelemről.

Egyelőre csak szavakban békül az ellenzékkel a Fidesz

Itthon2012.02.16, 07:38

Bár Martonyi János, Lázár János, Navracsics Tibor és a kormánypártok más vezetői ígérték, a parlament napi munkájában eddig nincs nyoma annak, hogy a Fideszben és a KDNP-ben nyitottabbak lennének az ellenzékkel szemben. Fideszes képviselők szerint erre külön nincs is szükség, a lassabb parlamenti tempó önmagában is segíti a nyitottságot. Orbán Viktor hétfőn fegyverszünetet ajánlott az ellenzéki pártoknak, de feltétellel: ne szítsanak további nemzetközi vitákat a kormány lépéseiről.

Most
Top 12 óra
Ajánlat
Ajánlat