hirdetés

Országgyűlés

címke rss

Újra döntenek a Margitszigetről

Itthon2013.06.26, 07:51

A parlament szerdai ülésén ismét elfogadhatják a Margitszigetről szóló törvénymódosítást. A kormány annak ellenére nem változtatott az előterjesztésen, hogy az államfő több pontját is kifogásolta. Dönthetnek a földtörvény elfogadása miatt tiltakozó ellenzéki képviselők büntetéséről is.

Szilikon menti meg Kossuthot az enyészettől

Itthon2013.06.25, 11:33

Kapjon-e 300 négyzetméteres belvárosi irodát minden képviselő? Ezt is el kell döntenie az államnak a Kossuth tér átalakításával és a parlament létszámának csökkentésével párhuzamosan. A tér átvariálását az árvíz, régészeti leletek, jogviták hátráltatják. A legfrissebb tervek szerint a metrómegálló épületéből alagút visz majd a Parlamentbe, az érdeklődők pedig az Országház tetejéről leszedett, eddig soha nem látott kőszobrokat is megnézhetik majd. Bár kevesebb képviselő dolgozik majd a parlamentben 2014-től, mégis megnő a hivatal.

Fehér port küldtek egy képviselőnek

Itthon2013.06.03, 14:38

Fehér porral teli boríték érkezett a Képviselői Irodaházba hétfőn, emiatt rendőrök és tűzoltók voltak az épületben.

Ha Brüsszel nem enged, jöhet az ötödik alkotmánymódosítás

Gazdaság2013.05.29, 14:41

Ha az Európai Uniónak nem felel meg az az indoklás, amelyet a magyar kormányzat a különadók kivetéséhez fűzött, az Országgyűlés akár egy alkotmánymódosítással is megtámogathatja a Brüsszelbe küldött levélben szereplő érvelést - értesült az Index. Ez lenne a 2012-ben hatályba lépett alaptörvény ötödik módosítása.

Devizahiteleseknek áll a világ

Gazdaság2013.05.28, 14:07

Szabad a pálya, 2017-ig bármikor be lehet szaladni a bankba a fix árfolyamú hiteltörlesztésért. Az Országgyűlés eltörölte az árfolyamgát határidejét, és egy váratlan csavarral még vonzóbbá tette a lehetőséget. Az MSZP és a Fidesz versenyben igyekszik a devizahitelesek kedvében járni.

Szanyi Tibor beszélni akar a trafikokról

Itthon2013.05.27, 16:36

Szanyi Tibor MSZP-s képviselő a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul, hogy elmondhassa interpellációját

Három képviselőt büntetett meg Kövér

Itthon2013.05.26, 13:34

Közel kétszázezer forintnyi büntetést szabott ki a rosszul viselkedő képviselőkre Kövér László. A Párbeszéd Magyarországért két tagja transzparenslengetésért, Vona Gábor sértő szavakért fizet.

Tévedésből szavazott nemmel két fideszes képviselő

Itthon2013.05.22, 16:23

Három fideszes képviselő nemmel szavazott, egy tartózkodott kedden, amikor a parlament elfogadta a trafiktörvény módosítását. Szerdán ketten azt mondták, valójában támogatják a módosítást.

Négy fideszes nem szavazta meg a trafiktörvény módosítását

Itthon2013.05.22, 10:27

Módosította a parlament a trafiktörvényt. Ezentúl a trafikokban is lehet fagyni venni, és növelték a trafikosok profitját is. Három fideszes képviselő nemmel szavazott, egy tartózkodott.

Jövőre a pártokon is spórolnak

Itthon2013.05.18, 08:13

A jövő évi költségvetésben 2-2,5 milliárd forintos megtakarítást jelentene a pártok állami támogatásának a felfüggesztése a teljes 2014-es évre.

Törvényigazítás

Vélemény2013.05.13, 12:29

Miért kell módosítani a nemzetbiztonsági törvényt? Egy kormányrendelet miatt.

Kövér 200 ezerre büntette a PM-eseket

Itthon2013.05.06, 17:02

Karácsonyék egy "Loptok, csaltok, hazudtok" feliratú tábla miatt kaptak pénzbírságot.

Újjáalakulna az LMP-frakció

Itthon2013.05.02, 14:23

Frakciót alakítana az LMP. A párt ezt csütörtökön jelentette be. Ugyanarra az alkotmánybírósági határozatra hivatkoztak, amelyikben a múlt héten elutasították a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció beadványát.

Rezsicsöppentés - parlament percről percre

Itthon2013.04.22, 20:25

A Fidesz a rezsicsökkentéssel, az MSZP pedig a nyugdíjazások körülményeivel foglalkozott hétfőn a parlamentben. Németh Szilárd fideszes képviselő egészen odáig ment, hogy a rezsicsökkentést egy új világ felépítésének nevezte, Szanyi Tibor szerint ez semmit sem ér, miközben minden drágul. Novák Elődöt kétszer is el kellett némítani, Budai Gyula válaszát pedig majdnem nem fogadták el a képviselők. De legalább az ülés elején béke volt: a pártokat napirend előtt pár percre összebékítette a magyar jégkorong- válogatott bronzérme.

Vörös csillag és horogkereszt a parlament napirendjén

Itthon2013.04.09, 11:03

Újra törvényben tiltanák az önkényuralmi jelképek használatát. A javaslatról kedden tárgyal a parlament, miután a korábbi szabályozást megsemmisítette az Alkotmánybíróság.

Nem mehet közmunkára, aki nem járatja iskolába a gyerekét

Itthon2013.04.08, 19:12

Nem végezhet közmunkát büntetésből három hónapon át az, aki nem járatja iskolába a gyermekét. A gyerekeket védi a változtatás a Fidesz szerint.

Újra elfogadták a választási eljárási törvényt

Itthon2013.04.08, 19:04

A parlament hétfőn módosításokkal ismét elfogadta a választási eljárási törvényt, amelynek több pontját - Áder János államfő beadványa nyomán - januárban alaptörvény-ellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság.

Pusztulásra vagyunk ítélve - parlament percről percre

Itthon2013.04.08, 16:32

Az azonnali kérdések órájában több ellenzéki képviselőnek is Orbán Viktor válaszolt: a miniszterelnök védte az árvízi védekezésben dolgozókat és világossá tette, hogy az Élet menete emléknapját senki sem zavarhatja meg. A húsvét utáni első plenáris ülésen a jobbikos képviselők a Microsoft vállalat kezébe kerülő Magyarországról fantáziáltak, a szocialisták a bányásznyugdíjak és a luxusáron mért ócsai szociális lakások miatt aggódtak. Napirend előtt az is kiderült, hogy az ország pusztulásra van ítélve, Ujhelyi István szerint pedig Kubatov Gábor már Erdélyben is listáz. Az [origo] percről percre tudósítása.

Felfüggeszthetik három képviselő mentelmi jogát

Itthon2013.03.19, 16:43

Egy kormánypárti és két ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a parlamentnek a mentelmi bizottság. Részleteket még nem tudni, csak azt, hogy a határozatok kikerülnek az Országgyűlés honlapjára.

Megzavarták az alaptörvény szavazását - parlament percről percre

Itthon2013.03.11, 17:39

Hétfőn a parlament kormánypárti többsége elfogadta az alaptörvény negyedik módosítását, amely miatt napok óta tüntetnek civilek és ellenzéki politikai pártok. A szavazást néhány LMP-s és független képviselő performansza zavarta meg: a politikusok a terem közepére vonultak süteményekkel és táblákkal. Napirend előtt felszólalt Orbán Viktor is, aki újabb rezsicsökkentést jelentett be. Az MSZP úgy döntött: távol marad a hétfői üléstől, a frakció székei üresek, a parlament ablakából fekete zászlókat lógattak ki. Osztolykán Ágnest annyira kiborították a jobbikos Novák Előd szavai, hogy kiabálni kezdett, majd viharosan távozott az üléstereemből. ...

Tüntetők a Parlament főbejáratainál

Itthon2013.03.11, 13:34

Az alkotmánymódosítás ellen tiltakozó fiatalok jelentek meg a Parlament északi és déli főbejáratánál. Megérkeztek a rendőrök is, akik elvitték a fiatalokat.

Vallásszabadságról szó se essék

Vélemény2013.03.05, 12:56

Az Alkotmánybíróság döntése nem a vallásszabadságról szól, hanem az elmúlt évek talán legfontosabb problémáiról: a korlátlan parlamenti szuverenitásról és a megfontolt törvénykezés lehetetlenné tételéről.

Kommunistázás az emléknapon - percről percre a parlamentből

Itthon2013.02.25, 17:56

Hétfőn új ülésrenddel indította munkáját a parlament, mert a megszűnő LMP-frakciót az utolsó padokba ültette Kövér László. Az LMP-sek maradtak a Fidesz mögött, míg a szakadár LMP-sek a Jobbik mögött kaptak helyet. A parlamentben minden frakció megemlékezett a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról, csak az MSZP nem, amit Rogán Antal szóvá is tett. A frakcióvezető még azt is elmondta, hogy Kádárék és az MSZP ugyanúgy adósították el az országot. Parlamenti tudósítás percről percre.

Főműsoridőben ekézi Bajnait a Fidesz

Itthon2013.02.18, 21:12

Az LMP-frakció megszűnt, Bajnai Gordont viszont megidézték a képviselők a parlament hétfői ülésnapján. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője egy egész napirend előtti felszólalást szentelt a volt miniszterelnöknek és pártjának, a Haza és Haladásnak, akik szerinte csökkenteni akarják a minimálbért. A volt miniszterelnököt nem tudta senki megvédeni, így a párt csak egy közleményben tudta cáfolni Rogán állításait. A Fidesz emellett aggódott a székely kisebbség ügyéért, az MSZP a felsőoktatásért a Jobbik pedig ezúttal sem hagyta ki a cigányozást és a zsidózást. A képviselők az este szavazni fognak a trafiktörvény módosításáról, valamintt ...

Megszavazták az új polgári törvénykönyet

Itthon2013.02.11, 20:14

A kft.-k törzstőkéje az eddigi 500 ezer forint helyett 3 millió lesz, leszármazott hiányában az egész hagyatékot a házastárs örökli majd, örökbefogadó csak az lehet, aki a gyereknél legalább 16 évvel idősebb, aki pedig személyiségi jogot sért, sérelemdíjat fizethet. Az új Ptk. jövő márciusban lép hatályba.

Kövér begurult, az MSZP szaunázik - parlament percről percre

Itthon2013.02.11, 17:38

Elkezdődött a tavaszi ülésszak hétfőn a parlamentben. Orbán Viktor hatalmas brüsszeli sikerről beszélt, az ellenzék szerint azonban a miniszterelnök csak trükközik a számokkal. Az MSZP-sek a kormány szerint sokat szaunáznak,  Hoffmann Rózsának pedig pártállami múltja miatt kellett magyarázkodnia. Ma debütált az Országgyűlési Őrség is. Kövér végül nem hívta az őröket, pedig egyszer begurult.

Orbán kikerülte a kényes kérdéseket

Itthon2013.02.11, 13:41

Példátlan magyar sikerként értékelte Orbán Viktor a parlament tavaszi ülésszakán a brüsszelben megkötött uniós egyezséget. A miniszterelnök szerint azért tudtunk sikeresek lenni, mert bátrak voltunk, kiálltunk magunkért, és szövetségseket is sikerült találnunk. Orbán szerint több pénzünk lesz, mint eddig.

Költöznek a titkos kormányzati iratok

Itthon2013.01.22, 07:46

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormánydöntés értelmében áthelyezik az Országházban lévő kormányzati irattárakat a közigazgatási, valamint a belügyi tárca épületébe. A költöztetés 37,7 millióba kerül.

Matolcsy az idén is rekorder lett

Gazdaság2012.12.30, 10:22

Idén is a nemzetgazdasági tárca javaslatára fogadta el a legtöbb törvényt az Országgyűlés, Matolcsy György a 225 megszavazott jogszabály ötödét kezdeményezte. A parlament tízszer módosította a költségvetést és háromszor az alkotmányt. Ellenzéki javaslatból nem lett törvény.

Esküt tettek a zöld-fekete egyenruhások

Itthon2012.12.29, 10:18

Letették esküjüket a január 1-jétől működő Országgyűlési Őrség tagjai a Parlament kupolatermében, a Szent Korona előtt péntek délután. Az őrség tagjai Kövér László házelnöktől csapatzászlót, a házelnök feleségétől díszszalagot, a történelmi egyházaktól pedig áldást kapott. Az Országgyűlési Őrség egyenruhája zöld-fekete, bordó díszítéssel.

Kövér háromhetes parlamenti ciklust akar

Itthon2012.12.17, 21:16

Kibővítette az Országgyűlés a levezető elnökök jogkörét, így a sértő beszédet mondó képviselőket ki lehet zárni az adott napi munka további részéről, és pénzbírság is kiszabható rájuk. Kövér László házelnök egy interjúban pedig arról beszélt, hogy háromhetes parlamenti munkát vezetne be: egy hét együttes vita, egy hét bizottsági munka és egy hét a választókkal.

Mátrai Mártát jelöli háznagynak Kövér László

Itthon2012.12.13, 13:22

Először választ háznagyot az Országgyűlés, Kövér László Mátrai Márta fideszes képviselőt jelölte a posztra. A parlament december 17-én dönt a kinevezésről.

Növelik a kölcsönzött munkavállalók és az iskolaszövetkezeti tagok biztonságát

Gazdaság2012.12.13, 11:03

A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény módosításával növelné az Országgyűlés a kölcsönzött munkavállalók és az iskolaszövetkezeti tag munkavállalók szociális biztonságát, és ugyanezen célból módosították a Bérgarancia Alapról szóló 1994. évi LXVI. törvényt oly módon, hogy a kölcsönvevő, illetve gazdálkodó szervezet felszámolása ne veszélyeztesse e munkavállalói kör munkabérhez való jogát.

Rúghatnak is az Országgyűlés új őrei

Itthon2012.12.11, 10:39

Elkészült az Országgyűlési Őrség szabályzatának tervezete, amely alapjaiban megegyezik a rendőrségi szolgálati szabályzattal. Az őröknek először szóval kell rendet tenni, de bilincselhetnek is, és komolyabb esetben sokkolót is használhatnak. Fegyvere nem mindenkinek lesz - írja a Blikk.

A hitel a megoldás - parlament percről percre

Itthon2012.12.10, 16:23

A parlament hétfői ülésén aggódtak a világban tomboló keresztényüldözésért és éltették a kormány árcsökkentő népjóléti intézkedéseit. Az LMP-s Schiffer András diáklázadásokat vizionált, Hoffmann Rózsa szerint viszont tandíj nincs, csak önköltség, ahhoz meg mindenkinek ott van a diákhitel.

Kitilthatnák a zsidózó képviselőket a parlamentből

Itthon2012.12.06, 12:39

Módosítaná az országgyűlési törvényt az MSZP és az LMP.

Visszatér a Fidesz által megsebzett menedzser

Itthon2012.12.03, 12:38

Orbán Viktor legközvetlenebb bizalmasaként kezdte, de amikor megjósolta a Fidesz bukását, mennie kellett. Hosszú harc után a Fidesz támogatásával bevette és teljesen átalakította a Magyar Rádiót, de újra félreállt, mert az elsöprő győzelemre készülő Fidesznek nem kellett az önjáró rádióelnök. Most újra a Fidesz hívására, Kövér László mellett tér vissza a politika közelébe. Nyers modorát sokan nem szeretik, és szigorú elvei miatt sok a súrlódása a politikusokkal is. Mégis mindenkivel jóban van, és nem először ő a magyar politika legkisebb közös többszöröse. Such György portréja.

Titokban készülnek az új díszegyenruhák

Itthon2012.12.01, 10:36

Veszprémben gyártják az Országgyűlési Őrség díszegyenruháit. Az új formaruhákról csak annyit tudni, hogy méregzöldek lesznek, bordó szegélyekkel.

Megszavazták a választási eljárási törvényt

Itthon2012.11.27, 10:17

Előzetes regisztrációhoz kötötték a választási részvételt, és szűkítették a pártok kampánylehetőségeit is.

Győzike a Tisztelt Házban - parlament percről percre

Itthon2012.11.26, 17:07

A Semjén Zsolt ellen indított hvg.hu-s rágalomhadjáratról, a szocialisták hazugsággyáráról, Hoffmann Rózsa és Hiller István szokásos csörtéjéről, valamint a jobbikosok cigányozásáról szólt a parlament hétfői ülése. A független padsorokba kényszerített Lenhardt Balázs odáig merészkedett, hogy Győzike adócsalásával példálózott a teremben, a szocialisták pedig annyira nem bírtak magukkal, hogy többször rendre kellett utasítani őket.

Mégis lehetnek politikai hirdetések az interneten

Itthon2012.11.23, 12:21

A választási eljárási törvényjavaslat tartalma az utolsó pillanatban is módosulhat. Az egyik módosítás értelmében a pártok mégis hirdethetnének az internetes hírportálokon.

Nekifut a parlament a cigányok problémáinak

Itthon2012.11.18, 19:32

Bőven lesz vita a héten az országgyűlésben, a három napon át ülésező parlament kedden a cigányságról, szerdán pedig a polgári törvénykönyvről tart majd vitanapot. Még mindig nem derül ki, hogy pontosan hogyan választjuk majd meg a következő parlamentet, mert a választási eljárásról szóló törvény zárószavazását elhalasztották. Áder János kérésére újra napirendre kerül viszont a hulladékgazdálkodást és az EU-s bűnügyi együttműködést szabályozó törvény, de olyan slágertémákról is lesz szó, mint a Balaton vízszintje, a bicikliutak és az artmozik.  

Korrigálják a választási eljárási törvényjavaslatot

Itthon2012.11.16, 09:22

A részleges ellentmondásokat egy zárószavazás előtti módosítócsomaggal küszöbölnék ki a kormánypártok. Rogán Antal szerint az ilyen nagy jelentőségű törvényeknél gyakran előfordul koherenciazavar.

Belebonyolódtak a saját javaslataikba a fideszesek

Itthon2012.11.13, 18:39

Bár már csak a végső szavazás van hátra a parlamentben, még mindig nem világos, hogy milyen szabályok szerint fogunk szavazni a következő országgyűlési választásokon. Hétfőn a parlament több tucat új szabályt szavazott meg, de ezek között vannak olyan is, amelyek teljesen ellentmondanak egymásnak. Összeszedtük, milyen jelentősebb pontokon módosult a zárószavazásra váró eljárási törvény.  

Bukik a kormány rokkantterve

Gazdaság2012.11.09, 09:22

Bár a kormány 100 milliárdos megtakarítást várt a rokkantreformtól, lehet, hogy a tervezettnél 10 milliárddal több megy el az idén a rokkantak ellátására.

A volt rádióelnök lesz az Országgyűlés főigazgatója

Itthon2012.11.08, 16:08

Such György, a Magyar Rádió korábbi elnöke lesz az Országgyűlés hivatalának főigazgatója. Such György az [origo]-nak megerősítette, hogy Kövér László házelnök valóban felkérte a posztra, amelyet csak január elsejétől fog betölteni, de már október 25-én munkába állt, hogy fel tudjon készülni a feladatra.

Húsz napot kell várni egy útlevélre

Itthon2012.11.05, 18:28

Januártól gyorsabban lehet hozzájutni az erkölcsi bizonyítványokhoz és az útlevelekhez. Gyorsul a külföldről behozott járművek származásának ellenőrzése is.

Lex Bajnai

Vélemény2012.10.30, 18:55

Pár napja jelentette be Bajnai Gordon, hogy a következő választásokon a Haza és Haladás Egyesület összefogná az ellenzéki pártokat, mozgalmakat. A Fidesz pedig kizárná a választásokból az egyesületeket.

Orbán Viktor maga a válság

Itthon2012.10.29, 21:06

Ismét kétnapos ülésbe kezd hétfőn a parlament: rögtön hétfőn az alaptörvénybe vésik a választási regisztrációt. Az ellenzéki képviselők a megszorítások miatt lázonganak napirend előtt, a jobbikos képviselők a vidékfejlesztési minisztert vegzálják az állatkínzás miatt. Az MSZP-s Józsa István szerint orbáni csoda nem létezik, Orbán Viktor maga a válság. Rogán újjáéledő Gyurcsány-Bajnai szövetséget vizionál. Talabér Márta flamingónak öltött, az MSZP páholyában pedig a táncos Karsai Zita üldögélt. Az [origo] percről percre tudósítása.

Csak a díszgombok milliókba kerülnek a házőrség ruháján

Itthon2012.10.13, 09:56

Az új országgyűlési őrség tagjainak csak a ruházati kiegészítőire tízmilliókat költenek. A Blikk számításai szerint összesen bruttó 215 millió forintba kerül a 339 házőr felruházása, a díszítéssel együtt pedig fejenként 635 ezer forintba kerül a teljes öltözet.

Most
Top 12 óra