hirdetés

Országgyűlés

címke rss

Hangzavarral fogadta a Fidesz a Horthy-kritikát

Itthon2012.06.05, 11:56

Bár a kormány képviselői már unják a földügyeket, az ellenzékiek nem hajlandók leszállni róla, kedden is ebben az ügyben hangzott el a legtöbb kérdés. Lázár János azzal búcsúzott a Fidesz-frakció éléről, hogy tiltott, külföldi pártfinanszírozással vádolta meg az ellenzéket. A Horthyt támadó Vadai Ágnesbe a fideszesek kiabálással próbálták belefojtotani a szót. Ez történt kedden a parlamentben.

Kibabrálnak a gyűlöletbeszéd ellen küzdő MSZP-vel a kormánypártok

Itthon2012.06.05, 11:55

A módosító indítványok napja lesz kedden a parlamentben: a képviselők várhatóan kétkötetesre bővítik az alkotmányt, kijavítják Matolcsy György tévedését, kedvezményes áfakulcsot szavaznak meg a Szigetnek, vagy éppen vállalkozásra buzdítják a rokkantakat. Az MSZP-vel viszont csúnyán elbánnak a kormánypártok: a gyűlöletbeszéd elleni, korábban még támogatott javaslatból épp a lényeget veszik ki.

A jogalkotó még nem ad lehetőséget az ivarsejt-adományozó megismerésére

Gazdaság2012.05.28, 23:23

Abban a tekintetben, hogy Magyarországon ki lehet ivarsejtdonor viszonylag egyértelműek a jogszabályok, ám a donor anonimitása az egyik legizgalmasabb kérdés lesz az elkövetkezendő időszakban a magyar jogalkotó előtt - a nyugati világban ugyanis a hazaihoz képest jóval megengedőbb a jogi szabályozás. Hasonlóan vannak nyitott kérdések az egyedülálló nőkre vonatkozó szabályozásban is.

Történelmi bakit vétett a kommunisták áldozataira emlékező fideszes

Itthon2012.05.22, 16:39

Egy olyan korszakba vizionált kommunista diktatúrát egy fideszes képviselő, amikor az még nem létezett. Menczer Erzsébet emléknapot kezdeményezett a Szovjetunióba hurcolt magyaroknak, de arra nem emlékezett, hogy mikor kiket és milyen okból hurcoltak el. A parlamenti bizottság észlelte és kijavította a hibát.

Elfogadták a gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló törvényt

Gazdaság2012.05.23, 00:29

Egyes bűncselekmények sértettjeinek a nagykorúvá válásuktól még öt évig lehetőségük lesz feljelentés megtételére, garanciákat építenek be a fiatalkorú terhelt és a kiskorú tanúk meghallgatásának lebonyolításába, plusz szabályokat vezetnek be a gyermekek idézésénél - többek közt ezek a változtatások szerepelnek az Országgyűlés által hétfőn elfogadott, a gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló jogszabály rendelkezéseiben.

Pottyantós budira panaszkodnak a közmunkások - parlament percről percre

Itthon2012.05.21, 19:57

Sürgősen módosítani kell a médiatörvényt, ezért a héten a szokásos kettő helyett három napon át ülésezik a parlament. Kövér László a parlament hétfői ülésén felháborítónak nevezte, hogy a Jobbik két év után sem tud viselkedni az ülésteremben. Az ellenzéki párt képviselők ugyanis transzparanseket tartottak a magasba egyik frakciótársuk beszéde alatt. A kereszténydemokraták kifejtették, hogy nem tetszik nekik az abortusztabletta, Gőgös Zoltán ismét a földbérletek pályáztatása miatt kelt ki magából, az LMP-s Szél Bernadett arról beszélt, hogy embertelen körülmények között, szinte rabszolgaként dolgoztatják a közmunkásokat Pusztaottlakáán, ...

Fél nap alatt lezavarja az új adótörvények vitáját a parlament

Itthon2012.05.21, 08:31

Sürgősen el kell fogadnia a parlamentnek a médiatörvény módosítását, ezért a szokásos kettő helyett három napon át fog ülésezni ezen a héten. Már hétfőn eldőlhet a sokat vitatott szakképzési törvény sorsa, elveszik az önkormányzatoktól a szabálysértési bírságokat, és felhatalmazhatják a kormányt arra, hogy levelezzen az állampolgárokkal. Négy képviselő mentelmi ügye is a parlament elé kerül, de valószínűleg csak az ittasan vezető fideszesnek kell az igazságszolgáltatás elé állnia.

A telefonadóról dönt a parlament

Itthon2012.05.18, 11:43

Az Országgyűlés akár már pénteken dönthet a távközlési adó bevezetéséről, míg a médiaszabályozás változtatásáról szóló kormányzati javaslat esetében várhatóan csak a benyújtott módosító indítványokról határoznak. A Ház emellett pénteken kezdhet tárgyalni a svájci CERN kutatóintézet Csillebércre tervezett új adatközpontjának állami támogatásáról, valamint a Budapesti Olimpiai Központ rekonstrukciójáról.

Most kiderül, le szabad-e lőni a tolvajt

Itthon2012.05.16, 07:45

Az új büntető törvénykönyvről szóló vitával kezdődik a parlament szerdai ülése, a képviselők arról vitáznak, meddig mehet el a polgár a bűnözőkkel szemben. Szó lesz négyszázhatvan törvényt megsemmisítéséről, valamint a piaci felügyeleti törvényről is, amelynek alapján az importőr és a forgalmazó sem hozhatna forgalomba a használójára veszélyt jelentő árut.

Napokon belül megszavazhatják a telefonadót

Itthon2012.05.13, 12:38

Az Országgyűlés akár már a jövő héten dönthet a távközlési adóról, amennyiben a képviselők hétfőn felveszik a parlament háromnaposra tervezett napirendjére az erről szóló kormányzati előterjesztést, továbbá péntekre új ülésnapot hívnak össze az indítvány elfogadására. A Ház a hét utolsó munkanapján szavazhat a kabinet médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő törvénymódosító javaslatáról is, ezt megelőzően, szerdán pedig az új Büntető törvénykönyvről kezdődhet általános vita.

Az AB intelmei szerint módosítaná a kormány a médiatörvényt

Itthon2012.05.10, 22:20

Az Alkotmánybíróság tavaly decemberben minősítette alkotmányellenesnek a médiatörvény több pontját. A csütörtökön benyújtott módosítás mindenben eleget tesz az Alkotmánybíróság kéréseinek, egy apró trükkel azonban azt a szabályt is megszüntetné a kormány, amely szerint politikusok nem vonhatják vissza nyilatkozatukat.

Az alaptörvény első módosításáról vitáznak a parlamentben

Itthon2012.05.08, 08:36

Az Országgyűlés keddi ülésén dönthet az Eximbank és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. közvetlen állami tulajdonba vételéről, majd vitát kezdhet az év elején hatályba lépett új alaptörvény első módosításáról, illetve a jegybanktörvény ahhoz kapcsolódó változtatásáról.

Tették már lapátra Orbánt

Itthon2012.05.08, 09:07

Kétnapos ülésbe kezdett hétfőn a parlament: napirendre kerül az alaptörvény első módosítása, és a képviselők gyorsított eljárásban tárgyalják meg a Magyar Export-Import Bank államosításáról szóló javaslatot. A napirend előtti felszólalások többsége az új adókról és a Széll Kálmán-terv 2-ről szólt. Az LMP-s Vágó Gábor szerint ahol a Fidesz pénzt szagol, ott megszorít, Cséfalvay Zoltán államtitkárnak babérlevelet és fűszerpaprikát akart adni egy jobbikos, az ülést vezető Lezsák Sándor pedig kínosnak nevezte a képviselők viselkedését. Orbán Viktor egyik válaszában úgy fogalmazott: előfordulhat, hogy a választók lapátra teszik, hiszen eez ...

Vastaps és Székely himnusz az új köztársasági elnöknek

Itthon2012.05.02, 19:06

Egyetlen fordulóban lebonyolította az Országgyűlés az államfőválasztást, a plágiumügy miatt lemondott Schmitt Pál helyét nyolc nap múlva Áder János veheti át. Áder első beszédében a teljesítmény megbecsülésének fontosságáról beszélt, a képviselők vastapssal és a Székely himnusszal köszöntötték. Az ellenzék egy része részt sem vett a szavazáson, a szocialisták be sem mentek a terembe. A fogadáson Orbán Viktor nevetve dicsérte az Alkotmánybíróságot. Tudósítás percről percre.

Új Btk. harmincöt év után: alapvető változások a magyar büntetőjogban

Gazdaság2012.04.28, 10:38

Az 1978. évi IV. törvény, a jelenlegi Büntető törvénykönyv után harmincöt évvel, 2013-ban lehet Magyarországnak új büntetőjogi kódexe. Még a legfontosabb változásokat is nehéz felsorolni, de eddig a legnagyobb figyelmet az élet elleni bűncselekmények elkövetői büntethetőségi korhatárának leszállítása, a családon belüli lelki bántalmazás, illetve a gazdasági csalás új törvényi tényállása, a jogos védelmi helyzetben lévők jogainak növelése, a termőföld jogellenes megszerzésének büntetése, a hangsúlyosabbá vált természetvédelmi szabályok, a drogszabályok változásai kapták. Kiegészítik tovább a közúti veszélyeztetés tényállását, és új bbüntetési ...

A jobbikos Zagyva kiborult a parlamentben, Kocsist lehazugozta

Itthon2012.04.23, 16:27

A tavaly tavaszi gyöngyöspatai eseményekkel foglalkozó jelentést a jobbikos Zagyva György Gyula vágta falhoz. A képviselő Wittner Máriával is szóváltásba keveredett az Országgyűlés emberi jogi bizottságának ülésén.

Hetven kórház kerül állami kézbe

Itthon2012.04.23, 19:46

Az Országgyűlés hétfői döntése alapján május 1-jével összesen hetven egészségügyi intézmény kerül át az önkormányzatoktól az államhoz, közülük 54 kórháznak az állam lesz a tulajdonosa és a fenntartója is.

A gazdasági bizottságnak tetszik a jegybanktörvény módosítása

Gazdaság2012.04.23, 15:45

Az országgyűlés gazdasági bizottsága rábólintott a jegybanktörvény módosítására - legalábbis általános vitára alkalmasnak találta azt a kormánypárti többség.

Rubovszky vitt is ajándékot, meg nem is

Itthon2012.04.16, 19:40

A korábbi viták ellenére kormánypárti ellenszavazat nélkül elfogadta az Országgyűlés a saját működését szabályozó sarkalatos törvényt. 2014-től ezért semmilyen mellékállása nem lehet majd a képviselőknek, cserébe a fizetési rendszer átalakítását is a következő ciklusra halasztották. Rubovszky György és Salamon László KDNP-es képviselők jelen voltak ugyan a szavazáskor, de nem nyomták meg a gombot.

Önmagáról alkot törvényt hétfőn az Országgyűlés

Itthon2012.04.15, 18:27

Ismét az egészségügy és a földkérdés lesz a slágertéma a parlamentben, de egy kérdésben már felbukkan a sárgacsekk-adó is. Hétfőn egyetlen igazán fontos döntés vár a képviselőkre: el kell fogadniuk az Országgyűlésről szóló törvényt, amely a saját fizetésük reformját is tartalmazza. Kedden a kommunista állambiztonság adatainak nyilvánosságáról vitáznak a képviselők.

Elhalasztják a képviselői fizetésreformot a kormánypártok

Itthon2012.04.16, 08:25

Csak a 2014-ben megválasztott parlament képviselőire lesznek érvényesek az új fizetési szabályok. A Fidesz és a KDNP az utolsó pillanatban állapodott meg a halasztásról, amelyet Gulyás Gergely képviselő zárószavazás előtti módosító indítványa írna bele a törvény szövegébe. A kereszténydemokraták által kifogásolt összeférhetetlenség viszont nem változik, 2014-től főállású képviselők lesznek.

Hétfőn lesz a zárószavazás a képviselők fizetéséről

Itthon2012.04.12, 23:06

A jövő hétfői parlamenti ülésnapon lesz az Országgyűlésről szóló törvényjavaslat zárószavazása - derül ki a parlament honlapján olvasható napirendből. A fideszes és KDNP-s képviselőknek így már csak néhány napjuk maradt arra, hogy megegyezzenek a vitás pontokról.

Büntetheti a parlament a kisebbségeket szidalmazó képviselőket

Itthon2012.04.10, 18:25

Orbán Viktor szerint a kormány visszautasít minden, az emberi méltóságot sértő megnyilvánulást. Az Országgyűlés megszavazhatja, hogy alakuljon állandó etikai bizottság a rasszista, antiszemita, idegenellenes és iszlamofób képviselői magatartás szankcionálására.

Minden mellékállás tiltott lesz a képviselők számára

Itthon2012.04.11, 13:43

Hiába tiltakozott a KDNP, a Fidesz a Jobbik szavazataival és a szocialisták hallgatólagos támogatásával megszavazta, hogy 2014-től a képviselők semmilyen más munkát ne végezhessenek. A kereszténydemokraták azt kifogásolták, hogy az orvosok vagy az ügyvédek sem folytathatják praxisukat a parlamenti munka mellett.

Elrontott törvény miatt szakadt meg a szavazás a parlamentben

Itthon2012.04.10, 20:43

Az úgynevezett stabilitási törvényével ellentétes módosító javaslatot nyújtott be kedden a parlamentnek a költségvetési bizottság, hogy kijavítson egy korábbi hibát. Az elrontott módosító egy korábbi, szintén elhibázott javaslatot lett volna hivatott kijavítani. Rendkívüli szünetet kellett elrendelni.

Saját pénzükről szavaznak a képviselők

Itthon2012.04.10, 11:44

Szigoríthatják a képviselői összeférhetetlenségi szabályokat a parlament keddi ülésén. Ha a képviselők elfogadják az Országgyűlésről szóló törvényjavaslatot, akkor más kereső foglalkozásuk nem lehet, fizetésük pedig havi 750 ezer forintra nő. Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára a képviselők szavaznak a szabálysértési törvény szigorításáról is, majd tárgyalnak a kórházak állami átvételéről és a járási rendszer kialakításáról.

Több pénzt szavaztak meg maguknak a képviselők

Itthon2012.04.11, 10:52

Magasabb fizetést a bizottsági alelnököknek, ingyenes mobiltelefont és több üzemanyagot szavazott meg a képviselőknek a parlament. Azt viszont nem tudta elérni egy fideszes képviselő, hogy az egész fizetésreformot halasszák 2014-re, és az is benne maradt a törvényjavaslatban, hogy csak ülésszakonként ötször lehet hiányozni a bizottsági ülésekről.

Nem szeretne háznagy lenni Gulyás Gergely

Itthon2012.04.04, 08:23

Nem pályázom az Országgyűlés háznagyi posztjára - mondta az [origo]-nak Gulyás Gergely fideszes képviselő, akiről a Magyar Hírlap és a Népszabadság azt írta, ő lehet a házelnök első számú politikai helyettese. A képviselő szerint őt senki nem értesítette arról, hogy ő tölthetné be majd az új országgyűlési törvény által létrehozott tisztséget.

Schmitt Pál felszólal a parlamentben

Itthon2012.04.02, 12:25

A parlamentben magyarázza plágiumügyét Schmitt Pál, aki korábban magához kérette Orbán Viktor miniszterelnököt. Emiatt félbeszakadt a Fidesz frakcióülése is, amelyen vita alakult ki arról, hogy le kell-e mondania a doktori címétől megfosztott köztársasági elnöknek.

Nem tárgyal a parlament az államfő lemondatásáról

Itthon2012.04.02, 10:41

Vita nélkül utasította el az alkotmányügyi bizottság azokat az ellenzéki határozati javaslatokat, amelyek Schmitt Pál lemondását sürgették volna. Az MSZP és a DK javaslatai eredetileg nem szerepeltek a napirenden, de egy fideszes képviselő gyorsan le akarta szavazni őket.

Kövér László lett ideiglenesen az államfő

Life.hu 20142012.04.02, 19:30

Lemondott államfői hivataláról Schmitt Pál köztársasági elnök. Az államfő ezt hétfőn jelentette be az Országgyűlésben, napirend előtt. Döntését azzal magyarázta, plágiumügye megosztja a nemzetet, noha államfőként annak egységét kell kifejeznie.

A brüsszeli aggályokra is reagál a parlament

Itthon2012.04.01, 15:12

Az Országgyűlés jövő heti kétnapos ülésén fogadhatja el azt a törvénymódosító javaslatot, amellyel a kormány az adatvédelmi hatóság függetlenségét erősítené az Európai Bizottság aggályaira reagálva. A képviselők emellett elfogadhatják az új hungarikumtörvényt, továbbá a helyi adózásra vonatkozó rendelkezések megváltoztatásával egymilliárdos összegű telekadó fizetésére kötelezhetik a Liszt Ferenc repülőtér tulajdonosát.

Tartást kérhetnek volt élettársak és változnak a tartási szerződés szabályai is

Gazdaság2012.03.30, 23:55

Az élettárs is kérhet majd bizonyos esetekben tartást volt élettársától és a jelenlegi szabályozással ellentétben erre nem csupán valamelyik volt élettárs önként vállalása esetén lesz mód. A tartási szerződések egyes szabályain is változtatnak, így az úgynevezett tartási jogot minden esetben kötelező lesz bejegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba, a megfelelő tartás fogalmát pedig a jelenleginél pontosabban határozzák meg.

Támogatást kap a magyar-magyar örökségi turizmus

Itthon2012.03.28, 13:12

A nemzeti örökségről szóló határozati javaslatot nyújtottak be kormánypárti képviselők az Országgyűlésnek szerdán. Az indítvány elfogadásával a törvényhozás egyebek mellett elkötelezné magát, hogy "Kárpát-medencei nemzeti kulturális örökségünket utódaink, valamint az emberiség számára megőrizze és továbbadja".

Gyurcsányék frakciójáról vitáznak a parlamentben

Itthon2012.03.27, 09:01

Új parlamenti tisztségekről, a képviselők  javadalmazásáról, a képviselők és polgármesterek összeférhetetlenségét szabályozó törvényjavaslatról kezd vitát a parlament. A javaslat nem teszi lehetővé, hogy parlamenti frakciót alakítsanak a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalícióhoz tartozó független országgyűlési képviselők. Ezután tárgyalják a képviselők Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes javaslatát, amely gyengítené az Országos Bírói Hivatal hatalomkoncentrációját.

Havi egymilliót venne ki Kövér László zsebéből Lázár fizetésreformja

Itthon2012.03.27, 18:16

Lázár János nem adja fel: őszi kudarca után most az Országgyűlésről szóló törvényben reformálná meg képviselőtársai fizetését. A javaslat megszüntetné a pótlékok átláthatatlan rendszerét, és közel egyforma fizetést adna mindenkinek. Az [origo] számításai szerint a képviselők kétharmada rosszul járna, veszteségeiket a parlamenti benzinkártya is csak tompítani tudná.

Kétszázmilliót buknak Gyurcsányék frakció nélkül

Itthon2012.03.24, 09:40

Nem részesülhet a képviselőcsoportoknak jutatott, a jelenleginél milliókkal nagyobb állami támogatásból a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, ha nem sikerül frakciót alakítania. Összesen 200 millió forintot veszíthetnek a ciklus végéig.

Rendezi az államfő lemondásának a szabályait a Fidesz

Itthon2012.03.23, 20:25

A köztársasági elnök távozásával kapcsolatos szabályokat is tartalmaz az a javaslat, amelyet a házszabály módításához nyújtottak be a kormánypártok frakcióvezetői. Az indoklás szerint a javaslat célja, hogy összhangot teremtsen a házszabály és a közelmúltban benyújtott országgyűlési törvény között. A Fidesz szerint a javaslatnak semmi köze Schmitt Pál plágiumügyéhez.

Milliókkal többet kapnak a pártok

Itthon2012.03.23, 09:50

Mind az öt képviselőcsoport a jelenleginél milliókkal nagyobb támogatást kapna, ha a parlament megszavazza Lázár János és Gulyás Gergely javaslatát.

Napirenden a devizában eladósodottak ügye

Itthon2012.03.19, 09:20

Az Országgyűlés elfogadhatja azt a törvénymódosító javaslatot, amely a húszmillió forint alatti devizakölcsönnel rendelkezőknek teszi elérhetővé hiteltörlesztésük árfolyamának befagyasztását. Dönthetnek a devizaeladósodást vizsgáló jelentésről is.

Húszmilliós tartozás lesz az árfolyamgát felső határa

Itthon2012.03.19, 19:41

A parlament hétfői döntése szerint a korábbi visszalépőkkel azonos feltételekkel térhet vissza az állami nyugdíjrendszerbe az a mintegy százezer ember, aki korábban a magánkasszékat választotta. Eldőlt az is, hogy 20 milliós eredeti tartozásig lehet kérni az árfolyamrögzítést. A kormánypárti többség a korábbi kormányokat, a bankokat és a lakosságot tette felelősség a devizaalapú eladósodásért.

Gyurcsányéknak ebben a ciklusban aligha lesz frakciójuk

Itthon2012.03.14, 22:32

A következő parlamentben már öt fővel is lehet majd képviselőcsoportot alakítani.

Büntetési jogköröket kap a házelnök

Itthon2012.03.14, 22:33

Lesz majd háznagy és parlamenti főigazgató, létrejön az országgyűlési őrség.

Bocsánatot kértek a Balsai-jelentést megszavazó MSZP-sek

Itthon2012.03.13, 13:21

Elnézést kért négy szocialista képviselő, amiért hétfő este igennel szavazott a 2006. őszi rendőri erőszakot vizsgáló Balsai-jelentésre. Az MSZP elnökétől nyílt levélben kért magyarázatot a történtekre a Demokratikus Koalíció.

A devizahitelezés megakadályozásáról tárgyal a parlament

Itthon2012.03.13, 08:29

A magáncsődről, a pénzügyi alapismeretek oktatásáról és a devizahitelezést gátló szabályozásról is tárgyal kedden a parlament. Módosítanák a munkahelyi dohányzást szigorító törvényt is.

Húszmillió forintos hitel alatt igényelhető az árfolyamgát

Gazdaság2012.03.12, 20:08

A kormánypárti és szocialista képviselők támogatták hétfőn azt a módosító javaslatot, amelynek értelmében az árfolyamgát ne a lakás értéke, hanem a hitel felvételkori összege alapján legyen igényelhető azoknak, akik húszmillió forint alatt adósodtak el.

A Közgépet és Simicskát emlegették a parlamentben

Itthon2012.03.12, 20:02

Az oligarchákat, a Közgép Zrt.-t, Nyerges Zsoltot és Simicska Lajost is emlegették hétfőn a parlamentben. Több szocialista képviselő próbált kérdést feltenni a fejlesztési miniszternek, de ő nem volt jelen, így a képviselőknek várniuk kell. Főszereplő volt Budai Gyula államtitkár is, aki keményen vágott vissza a kormányt kritizáló MSZP-nek. Tudósítás percről percre!

A Malév-csőd vizsgálatába kezd a parlament

Itthon2012.03.12, 11:27

Az Országgyűlés hétfőn vizsgálóbizottságot állíthat fel a Malév 2010 előtti működésének elemzésére, továbbá megnevezheti a kolontári vörösiszap-katasztrófa felelőseit, és elfogadhatja a 2006-os erőszakos rendőri fellépést vizsgáló miniszterelnöki megbízott jelentését is.

A Malt hibáztatja a parlament a vörösiszap-katasztrófáért

Itthon2012.03.12, 19:21

A 2010 októberi vörösiszap-katasztrófa döntően a Mal Zrt. ipari tevékenységével összefüggésben, az ő felelősségi körében következett be - mondta ki hétfői határozatában a parlament.

Elkészült az Országgyűlésről szóló sarkalatos törvény

Itthon2012.03.09, 08:10

A Magyar Nemzet úgy tudja, egyéni képviselői indítványként kerülhet a parlament elé az Országgyűlés jövőbeli működését szabályozó kétharmados törvényjavaslat.

Most
Top 12 óra
Ajánlat
Ajánlat