hirdetés

Népszabadság

címke rss

Szonda: fej fej mellett a két nagy párt

Itthon2003.08.26, 11:38

Fejfej mellett az MSZP és a Fidesz - ez a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásának eredménye, melyet a Népszabadság közöl. Ez azonban változik, ha csak a biztos pártválasztókra szűkítjük a fókuszt: a korábbinál kisebb előnnyel, de még vezet az MSZP. A Gallup és a Medián legfrissebb felmérései szerint ugyanakkor a Fidesz előnybe került az MSZP-vel szemben.

Pénzmosást gyanít a PSZÁF elnöke

Itthon2003.08.25, 06:50

A rendőrség várhatóan egyesíti a pénzügyi felügyelet által tett feljelentést, melyben három bankot gyanúsított meg pénzmosással, és a K & H Equitis-botrány kirobbanása óta indult büntetőeljárásokat - értesült a Népszabadság. A feljelentés két szíriai férfi készpénzfelvételére vonatkozik, akik több tételben 6,2 milliárd forintot vettek fel az Inter-Európa Banktól. A PSZÁF feljelentésében két másik pénzintézetet, az OTP-t és a Volksbankot is érintettnek tart a pénzmosásban.

Az adóról egyeztet az MSZP és az SZDSZ

Itthon2003.08.25, 08:27

Medgyessy Péter kormányfő hétfőn tárgyalóasztalhoz ül Kovács Lászlóval, az MSZP és Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével, hogy a személyi jövedelemadó mértékéről és a költségvetésről megkíséreljenek egyetértésre jutni. A Népszabadság úgy tudja, a közszféra kiadásainak csökkentése és a rászorultság elvének erősítése lehet a koalíciós csúcs közös nevezője.

Kitüntetné Demszky Schmitt Pált

Itthon2003.08.22, 07:38

Kitüntetné többek között Schmitt Pált, tavalyi kihívóját is Demszky Gábor főpolgármester.  A Fidesz alelnökét és a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét Budapestért-díjra javasolja Demszky, aki emellett díszpolgári címre terjesztette fel Demján Sándort, Marián István nyugállományú tábornokot, és Raoul Wallenberget - írja a Népszabadság.

Túl olcsónak tartják a paksi kárelhárítást

Itthon2003.08.22, 07:08

Az Energia Klub civil szervezet szerint túl olcsó az orosz TVEL - a paksi atomerőmű vezetése által hétfőn elfogadott - ajánlata a sérült fűtőelemek kiemelésértől. A társaság úgy véli, a költségek egy részét az atomerőmű magára vállalta. Aszódi Attila miniszteri biztos ezzel szemben azt mondja, az ajánlatban szereplő ár reális és azért ilyen alacsony, mert az oroszok olcsó és egyszerű technológiával dolgoznak - írja a Népszabadság.

Reklámszerződés a XIII. kerületi rendelők falaira

Itthon2003.08.21, 07:29

Sok kérdést vet fel etikailag - törvényileg ugyan nem tiltott -, hogy reklámhordozóként értékesítsék az egészségügyi intézetek falait. A XIII kerületben a rendelők falain csak egy kft.-n keresztül lehet reklámot elhelyezni - írja a Népszabadság.

Uniós átlag alatt megyünk szabadságra

Gazdaság2003.08.19, 09:03

A minimálisan kiadható szabad- és ünnepnapok száma uniós átlagban 34, ami eggyel több annál, amennyi egy 31-32 éves magyar munkavállalónak jut - írja a Népszabadság a Mercer Human Resource Consulting felmérése alapján.

Szász Károly visszahívását tervezik

Itthon2003.08.19, 11:33

A Népszabadság értesülései szerint a kormány a parlament első őszi ülésnapján kezdeményezi Szász Károly visszahívását. A Pénzügyminisztérium érdemben nem reagált a hírre. A PSZÁF-elnök menesztését valószínűsíti azonban a miniszterelnök egy hétfői rádiónyilatkozata is. E szerint "elfogyott az emberek türelme azokkal az állami intézményekkel és hivatalnokokkal szemben, akik eddig nem bizonyították be, hogy nem politikai szándékok vezérlik őket". Ezzel félreérthetetlenül a PSZÁF-re és Szász Károlyra utalt a kormányfő.

Kulcsár hazahozataláig nincs újabb gyanúsított

Itthon2003.08.18, 11:59

A brókerügyben folyó nyomozást felügyelő ügyész úgy döntött, Kulcsár Attila hazahozatala előtt nem neveznek meg újabb gyanúsítottat a milliárdos sikkasztási ügyben. A nyomozás eddigi adatai szerint a K&H Equities volt brókere a legtöbb kárt - 9,125 milliárd forintot - a Betonút Rt.-nek okozta, amit a brókercégnek és anyabankjának kell megfizetnie. A nyomozók szerint az ügyletek legalább egy mozzanatához a K&H vezetőinek engedélye is kellett - írja a Népszabadság.

15 milliárd kellene a fővárosi hidak felújítására

Itthon2003.08.18, 12:17

Nem lenne szabad tovább halogatni a fővárosi Duna-hidak nagyfelújítását, ám pénzhiány miatt még éveket kell várni erre. A szakemberek szerint élet- és balesetveszélyről nincs szó, ám a hidak többségén utoljára minimum húsz éve végeztek nagyfelújítást. A munkálatok legalább 15 milliárd forintba kerülnének - írja a Népszabadság.

Megint eltűnt Kisbandi

Itthon2003.08.18, 07:38

Az alvilág bankárjaként elhíresült Kisbandi megint eltűnt, miután legalább félmilliárd forintot gyűjtött össze. Állítólag Lakatos András az éjszakai élet két rivális csoportja egyikének megbízásából nyúlta le a pénzt a másik társaságtól - írja a Népszabadság.

A jogdíj miatt drágulhatnak az ábécéskönyvek

Itthon2003.08.15, 11:32

Emelkedhet az ábécéskönyvek és a szöveggyűjtemények ára a szerzői jogi törvény tervezett módosítása miatt. A jelenlegi szabályzás szerint idézeteket szabadon át lehet venni a forrás megjelölésével, az uniós irányelvek szerint azonban csak nem üzletszerű felhasználás esetén lehet ezt a gyakorlatot követni - írja a Népszabadság. 

Meleg vízzel hűtik a paksi turbinákat

Itthon2003.08.15, 11:30

Első fokozatú védelmi készültséget rendeltek el a paksi atomerőműben, vagyis gyakrabban ellenőrzik a létesítmény működését és végeznek méréseket a Duna alacsony vízállása és magas vízhőmérséklete miatt - írja a Népszabadság.

Kiáll a mentőszolgálat a menesztett vezetők mellett

Itthon2003.08.14, 07:18

Hibák előfordultak, azonban a bírálatok és vádak jó része félreértésen alapul - az Országos Mentőszolgálat főigazgató-helyettese, dr. Gorove László szerint. A mentőszolgálat főigazgatóját és gazdasági vezetőjét augusztus elején gazdasági, pénzügyi és szakmai hiányosságok miatt menesztette a minisztérium. Egyes mentősök szerint a menesztés hátterében valójában a betegszállítás privatizációja áll - írja a Népszabadság.

Nyáron még nem, de jövőre már drágul a sör

Gazdaság2003.08.14, 15:34

A gabonafélék termelői árának 8,7 százalékos növekedése több termék árában is megjelenik majd, azonban az alapanyagok jelentős drágulása ellenére a sör ára idén nyáron nem lesz magasabb. Áremelésre januárban, a sör jövedéki adójának emelésekor lehet majd számítani - írja keddi számában a Népszabadság.

Nyáron kap hópénzt Hajdú-Bihar

Itthon2003.08.14, 08:02

Az év eleji hóeltakarítási munkák többletköltségeire a már kifogyott megyei támogatás mellett a Belügyminisztérium most biztosít fedezetet. Összesen 150 millió forintot osztanak szét így a napokban több Hajdú-Bihar megyei település között - írja a Népszabadság.

Augusztus végén utazik Kínába Medgyessy

Itthon2003.08.13, 11:49

Háromnapos munkalátogatásra Kínába utazik Medgyessy Péter. A kormányfőt miniszterek, államtitkárok és üzletemberek kísérik el. Kínában 44 éve nem járt magyar miniszterelnök - írja a Népszabadság.

Elégedetlenebbek a fővárosiak a vidékieknél

Itthon2003.08.12, 11:55

Tizenhat területről - többek között tömegközlekedés, ivóvízellátás, hulladékszállítás, iskolát színvonala - kérdezte meg a Marketing Centrum fővárosiak és vidékiek véleményét. A felmérés szerint a vidékiek általában elégedettebbek a szolgáltatások színvonalával, mint a budapestiek. Tavalyhoz képest jelentősen romlott a fővárosiak véleménye az általános iskolákról és a hulladékszállításról - írja a Népszabadság.

Továbbra sem fotózhatnak a tilosban parkoló traffipaxok

Itthon2003.08.12, 11:21

Érvényben marad az előző fővárosi rendőrfőkapitány rendelete, amely a KRESZ előírásainak betartására szólította fel a traffipaxos autókat, így azok nem fényképezhetnek szabálytalanul parkolva. A főkapitányváltást követően ugyan újra megjelentek a szabálytalanul parkoló sebességmérő kocsik, ám a BRFK közölte, továbbra is betartják a korábbi rendeletet - írja a Népszabadság.

Eladhatatlan a leselejtezett magyar hadieszköz

Itthon2003.08.12, 11:53

Nehezen értékesíthetők a honvédség elhagyott ingatlanjai, és eladhatatlanok leselejtezett hadieszközei. A honvédelmi tárca ezért kiiktatná az ÁPV Rt.-t az ingatlanok értékesítéséből, így a jelentkező önkormányzatok könnyebben jutnának hozzá az ingatlanokhoz. A hadieszközökkel, felszerelésekkel ugyanakkor nem tudni mi lesz, eladni gyakorlatilag nem lehet, megsemmisíteni is csak parlamenti jóváhagyással - írja a Népszabadság.

Gyorsítani szeretnék a tűzoltók kiérkezését

Itthon2003.08.11, 11:51

A katasztrófavédelem szeretné elérni, hogy 15-20 percen belül az ország egész területén kiérkezzenek a tűzoltók. Ehhez 80 új egységre lenne szükség. A szervezet igazgatója szerint nyomkövetőkkel kellene ellátni a veszélyes szállítmányokat, és tervbe vették egy veszélyhelyzet-kezelési ügyeleti központ létrehozását is - írja a Népszabadság.

Csökken az abortuszok száma, de így is háromszor több, mint az EU-átlag

Itthon2003.08.11, 11:49

Tavaly háromszor annyi volt a nem kívánt terhességek száma Magyarországon, mint az uniós átlag. A KSH Népszabadság által ismertetett felmérése szerint száz élve születésre 58 abortusz jutott 2002-ben, idén pedig hat hónap alatt csupán 36 ezer gyermek született.

Tízezerig szabad pénzt hamisítani

Itthon2003.08.09, 08:26

Nem bűncselekmény a pénzhamisítás, ha azt tízezer forintot meg nem haladó értékű pénzre követik el - így foglalt állást a legfőbb ügyész megkeresésére a közelmúltban a Legfelsőbb Bíróság jogegységi tanácsa. A rendőrségen a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati tanácsa fenti határozatának kihirdetése óta sorra szüntetik meg azokat a büntetőeljárásokat, amelyekben a gyanúsítottak tízezer forintot meg nem haladó összegű pénzt hamisítottak, illetve kíséreltek meg forgalomba hozni - írta a Népszabadság.

Demonstrálhatnak a patikusok

Itthon2003.08.09, 08:33

A gyógyszerészek azzal fenyegetnek, ha nem kapnak kedvező választ a petíciójukra, augusztus 16-tól teljes áron adják ki a támogatott készítményeket a betegeknek - írta a Népszabadság. Terveik szerint egy nappal előtte, pénteken megerősített ügyeletek mellett országos leltár címén zárva tartanának a patikák.

Hiányoznak a fővárosi utcanévtáblák

Itthon2003.08.08, 08:41

Valószínűleg kevés olyan európai főváros van, ahol annyi utcanévtábla hiányzik, mint Budapesten - írja a Népszabadság. A tájékozódás gyakran nemcsak az idelátogatóknak, hanem a fővárosiaknak is gondot okoz.

Új roma mozgalom indul

Itthon2003.08.07, 06:52

Egy Nyíregyházán megrendezett, botrányos jelenetekkel tarkított fórumon új mozgalom létrehozását jelentette be Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője - írja a Népszabadság. A Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vitatott körülmények között leváltott elnöke közölte: a mozgalom alapító gyűlését augusztus 16-án, Budapesten tartják. Hozzátette: az új mozgalom augusztus 30-án országos romagyűlést rendez Ónodon.

Szigor az állami cégvezetőkkel szemben

Gazdaság2003.08.07, 07:56

Korlátozta a kormány az állami cégvezetők prémiumát, végkielégítését, és a nagyobb társaságok menedzsereit szeptember 9-ig vagyonbevallás elkészítésére kötelezte - értesült a Népszabadság.

A bankvezetőknek járt a MeH belépő

Itthon2003.08.05, 08:51

1998 és 2002 között 800, a kormányváltás után 400 belépőt adtak ki. A listákon szerepel az összes nagyobb bank vezetője. Rejtő E Tibornak, a K & H Bank lemondott vezérigazgatójának mindkét időszakban állítottak ki igazolványt - tudta meg a Népszabadság. Szombaton derült ki, hogy a milliárdos sikkasztással gyanúsított brókernek, Kulcsár Attilának is volt belépője a kancelláriára.

Szabálytalanságok a választási pénzek felhasználásában

Itthon2003.08.04, 15:53

A személyes felelősség megállapítását kéri az ÁSZ, mert a tavalyi választások lebonyolításához biztosított pénz felhasználásának ellenőrzése során több szabálytalanságot is találtak. Az ellenőrzés során kiderült, hogy egy vállalkozó a húszmilliós szerződésben foglalt kötelezettségeinek csak részben tett eleget, és ezért 3,7 millió forint kötbért kellett volna fizetnie, ennek behajtásától azonban a BM Központi Hivatal eltekintett.

Tizenegy állami gazdaságot adnak el

Gazdaság2003.08.04, 10:17

Tovább szűkül az állami agrártulajdon. A kormányzat újabb állami agrárcégek privatizációjáról dönt augusztus közepén. A privatizáció nyílt versenyeztetéssel zajlik majd, előnyben részesülnek a cégek dolgozói. Az eladásra kínált cégek között van a Bábolna Rt., és a Tokaj Kereskedőház Rt. is - értesült a Népszabadság.

Csehák veszített népszerűségéből

Itthon2003.08.04, 07:50

Ha a mintahibán belül is, de a politikusok többségének népszerűségi indexe változott az elmúlt hónapokban. A közelmúlt vesztese Csehák Judit, aki jelenleg a lista középső részéhez sorolható - derül ki a Szonda Ipsos júliusi közvélemény-kutatásából, melyet a Népszabadság közöl.

Tananyag lesz a haldoklók ellátása

Itthon2003.08.04, 08:44

Több helyen is elégtelen a haldokló betegek ellátása, gondozásuknak nincsenek meg az emberhez méltó feltételei - egyebek mellett ezt állapította meg az a vizsgálat, melyet az országgyűlés erre kijelölt albizottsága készített - írja a Népszabadság. A jelentés az anyagi fedezet biztosítását, új intézményi formák kialakítását és az orvosképzés átalakítását javasolja.

Tovább késik az Erzsébet híd rozsdamentesítése

Itthon2003.08.01, 08:25

Nincs döntés az Erzsébet híd korrózióvédelmére kiírt pályázatokról. A legolcsóbb ajánlatot tevő Ganz Acélszerkezet Kft. mellett szóló döntés érvénytelenítették, noha erre látszólag nem volt ok. Közben kiderült, hogy a másik három pályázó kapcsolatba hozható egymással. A közbeszerzésen történt szabálytalanságok miatt Közbeszerzési Döntőbizottság korábban már egymillió forintos bírságot szabott ki a Főpolgármesteri Hivatalra - írja a Népszabadság.

Kiadatás nélkül akarták hazahozni Kulcsárt

Itthon2003.08.01, 10:48

Az azonosítására Bécsbe küldött magyar nyomozók el akarták kerülni a kiadatási eljárást, és rá akarták beszélni Kulcsár Attilát, hogy menjen velük Magyarországra - írja a Népszabadság. Ez azonban nem sikerült, mert az osztrák rendőrök gyorsan őrizetbe vették a volt brókert.

Vallási terrorizmussal számolnak a haderő átalakítói

Itthon2003.08.01, 08:05

A hagyományos katonai támadás helyett a vallási szélsőségekre támaszkodó terrorszervezetek jelenthetik a fő veszélyt Magyarországra az elkövetkezendő tíz évben - derül ki a haderő átalakítását célzó védelmi koncepcióból. Az átalakítási elképzelések értelmében jelentősen csökken a hadsereg létszáma és a laktanyák száma is - írja a Népszabadság.

Alig drágítja az importautókat az új adó

Gazdaság2003.08.01, 10:46

A jelenlegi gyakorlat helyett a jövő év elejétől az importautó motorjának mérete és számlája helyett a környezetvédelmi besorolása alapján határoznák meg a fogyasztási adót felváltó regisztrációs adót - értesült a Népszabadság. A regisztrációs adó várhatóan drágítja majd a gépkocsikat.

Hirdetésben kért gumikesztyűt a szegedi intenzív osztály

Itthon2003.07.31, 07:07

A Szegedi Tudományegyetem docense segítségkérő hirdetést adott fel, mert elfogyott a gumikesztyű az intenzív osztályon. Dr. Rudas László célja nem pánikkeltés, hanem a figyelem felhívása.

Tízmilliárdokba kerül a tűzoltókészülék-csere

Itthon2003.07.31, 07:18

Jövő április végégig ki kell vonni a használatból a halont tartalmazó tűzoltó készülékeket és rendszereket. A gáz ugyanis károsítja az ózonréteget, használatát nemzetközi egyezmények tiltják. A kétmillió kézi készülék, és több száz oltórendszer kivonása, átalakítása több tízmilliárdba kerül - írja a Népszabadság.

Hatvan főtisztviselő távozott egy év alatt

Itthon2003.07.31, 08:51

A kormányváltás óta hatvanhatan távoztak különböző jogcímmel az Orbán-kormány idején létrehozott 300 fős főtisztviselői karból - írja a Népszabadság.2002. február 2-án tettek első ízben hivatali esküt a főtisztviselői kar tagjai, akiket pályázat útján a miniszterelnök nevezett ki. A főtisztviselőket kiemelt juttatás és fokozott munkajogi védelem illeti meg.

Nem kapott építési engedélyt a Budapest Plázs

Itthon2003.07.31, 07:40

A XIII. kerület állat-egészségügyi okokra hivatkozva nem adott építési engedélyt a Budapest Plázs vendéglátó létesítményeinek. A plázs főszervezője politikai szándékot gyanít, de közölte, mindenképpen kinyit a rendezvény. Ezt meg is tehetik, mert területfoglalási engedélyük viszont van - írja a Népszabadság.

A házelnök új alkotmányt javasol

Itthon2003.07.30, 07:25

Az Országgyűlés elnöke azt szeretné, ha a parlament még ebben a ciklusban új alkotmányt alkotna. Az új törvény megalkotását Szili a parlament elnökeként is kezdeményezhetné, de mint mondta, ezt csak a kormánnyal egyeztetve tenné. A Népszabadság úgy tudja, ilyen egyeztetésekre még nem került sor.

Lasszóval fognak tartalékos katonát

Itthon2003.07.26, 08:46

Hiába ad fel hirdetéseket a honvédség, hogy önkéntes tartalékos katonákat toborozzon. A munkaadók ugyanis nem engedik elalkalmazottaikat a kiképzésekre, mert ezért semmivel sem kompenzálják őket - írja a Népszabadság.

Csőposta az Alpok alá

Nagyvilág2003.07.26, 08:59

Kilométeres dugók, szerencsétlenségek jelzik, hogy nem terhelhető tovább Európa legforgalmasabb észak-déli útvonala, a Brenner-hágón átvezető autópálya-hálózat - írja a Népszabadság. Osztrák építészek most tervet dolgoztak ki az Alpok átfúrására Németország és Olaszország között. A csőpostában személy- és teherkonténerek száguldanának, kímélve a környezetet és az utazók idegeit.

Nem induló szakoknál is megjelent a felvételi ponthatár

Itthon2003.07.25, 07:21

Félrevezető az egyetemek szerint az, hogy olyan szakok mellett is megjelent felvételi ponthatár az újságokban, amelyre még jelentkező sem akadt. A hiba oka, hogy a nagy sietségben a számítógépes program körülbelül 800 ilyen szak mellé beírta a minimum ponthatárt. A felvételi iroda szerint csupán esztétikai hiba történt - írja a Népszabadság.

Vizsgálja a türelmi zónákat az ombudsman

Itthon2003.07.25, 07:41

A türelmi zónákat vizsgálja az ombudsman, majd várhatóan kérni fogja az Országgyűlést, hogy módosítsa az erről szóló jogszabályt, amely visszás helyzetet teremtett, és törvénysértésbe sodort több önkormányzatot - írja a Népszabadság.

Rendhagyó módon osztott segélyeket Farkas Flórián

Itthon2003.07.24, 11:45

Az Országos Cigány Önkormányzat több képviselője is igényelt és kapott támogatást tavaly Farkas Flórián elnöki keretéből. Az OCÖ gazdálkodásáról Horváth Aladár vitatott körülmények között leváltott elnök által készíttetetett jelentés szerint a Farkashoz intézett beadványok egy részét ugyanaz az ember írta, csak más és más néven - írja a Népszabadság.

Kulcsár: kevesebb, mint egy milliárd forintom maradt

Itthon2003.07.24, 15:53

Az [origo] információi szerint Kulcsár Attila, a K & H brókerügy gyanúsítottja szerdán Bécsben találkozott Friderikusz Sándorral, és közölte, hogy hozzájárult a kiadatáshoz. Az MTV műsorvezetőjének azt állította, hogy nála kevesebb, mint egy milliárd forint maradt, de a többi pénz sorsáról csak a rendőrséget tájékoztatja majd. Kulcsár a Népszabadság kiküldött tudósítójával is találkozott. Szászi Júliának azt mondta: kitaláció, hogy bármiféle tiszteletbeli konzuli kapcsolatai lettek volna.

Fizetésemelést követel a taszári személyzet

Itthon2003.07.24, 12:09

A taszári amerikai bázison dolgozó magyar munkavállalók szakszervezete év elejéig visszamenőleg követeli a dolgozók órabérének emelését. A taszári magyar alkalmazottak az országos átlagnál 20 százalékkal kevesebb bért kapnak a bázis amerikai működtetőjétől. Ha nem sikerül megállapodni, akár sztrájkot is szerveznek - írja a Népszabadság.

Tízmilliárdot lehetne megtakarítani az új M0-s hídon

Itthon2003.07.24, 11:28

Más elrendezéssel és kevésbé költséges építészeti megoldásokkal 10 milliárd forinttal olcsóbban is meg lehetne építeni az M0-s északi hídját - írja a Népszabadság.

Újabb súlyos csapás a mesterséges táplálék-kiegészítőkre

Tudomány2003.07.24, 11:04

Egy nagyszabású vizsgálat követési eredményei szerint sem a béta-karotin, sem az E-vitamin leggyakoribb formája (alfa-tokoferol), pontosabban ezek mesterséges adagolása nem fejtett ki védőhatást férfi dohányosokban a rákkal szemben a szedésüket követő nyolc éves időszakban. Sőt, újabb adatok támasztják alá, hogy a mesterségesen bevitt béta-karotin éppen ellentétes hatást válthat ki.

Most
Top 12 óra