hirdetés

Népszabadság

címke rss

Kitüntetné Demszky Schmitt Pált

Itthon2003.08.22, 07:38

Kitüntetné többek között Schmitt Pált, tavalyi kihívóját is Demszky Gábor főpolgármester.  A Fidesz alelnökét és a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét Budapestért-díjra javasolja Demszky, aki emellett díszpolgári címre terjesztette fel Demján Sándort, Marián István nyugállományú tábornokot, és Raoul Wallenberget - írja a Népszabadság.

Reklámszerződés a XIII. kerületi rendelők falaira

Itthon2003.08.21, 07:29

Sok kérdést vet fel etikailag - törvényileg ugyan nem tiltott -, hogy reklámhordozóként értékesítsék az egészségügyi intézetek falait. A XIII kerületben a rendelők falain csak egy kft.-n keresztül lehet reklámot elhelyezni - írja a Népszabadság.

Uniós átlag alatt megyünk szabadságra

Gazdaság2003.08.19, 09:03

A minimálisan kiadható szabad- és ünnepnapok száma uniós átlagban 34, ami eggyel több annál, amennyi egy 31-32 éves magyar munkavállalónak jut - írja a Népszabadság a Mercer Human Resource Consulting felmérése alapján.

Szász Károly visszahívását tervezik

Itthon2003.08.19, 11:33

A Népszabadság értesülései szerint a kormány a parlament első őszi ülésnapján kezdeményezi Szász Károly visszahívását. A Pénzügyminisztérium érdemben nem reagált a hírre. A PSZÁF-elnök menesztését valószínűsíti azonban a miniszterelnök egy hétfői rádiónyilatkozata is. E szerint "elfogyott az emberek türelme azokkal az állami intézményekkel és hivatalnokokkal szemben, akik eddig nem bizonyították be, hogy nem politikai szándékok vezérlik őket". Ezzel félreérthetetlenül a PSZÁF-re és Szász Károlyra utalt a kormányfő.

Megint eltűnt Kisbandi

Itthon2003.08.18, 07:38

Az alvilág bankárjaként elhíresült Kisbandi megint eltűnt, miután legalább félmilliárd forintot gyűjtött össze. Állítólag Lakatos András az éjszakai élet két rivális csoportja egyikének megbízásából nyúlta le a pénzt a másik társaságtól - írja a Népszabadság.

Kulcsár hazahozataláig nincs újabb gyanúsított

Itthon2003.08.18, 11:59

A brókerügyben folyó nyomozást felügyelő ügyész úgy döntött, Kulcsár Attila hazahozatala előtt nem neveznek meg újabb gyanúsítottat a milliárdos sikkasztási ügyben. A nyomozás eddigi adatai szerint a K&H Equities volt brókere a legtöbb kárt - 9,125 milliárd forintot - a Betonút Rt.-nek okozta, amit a brókercégnek és anyabankjának kell megfizetnie. A nyomozók szerint az ügyletek legalább egy mozzanatához a K&H vezetőinek engedélye is kellett - írja a Népszabadság.

15 milliárd kellene a fővárosi hidak felújítására

Itthon2003.08.18, 12:17

Nem lenne szabad tovább halogatni a fővárosi Duna-hidak nagyfelújítását, ám pénzhiány miatt még éveket kell várni erre. A szakemberek szerint élet- és balesetveszélyről nincs szó, ám a hidak többségén utoljára minimum húsz éve végeztek nagyfelújítást. A munkálatok legalább 15 milliárd forintba kerülnének - írja a Népszabadság.

Meleg vízzel hűtik a paksi turbinákat

Itthon2003.08.15, 11:30

Első fokozatú védelmi készültséget rendeltek el a paksi atomerőműben, vagyis gyakrabban ellenőrzik a létesítmény működését és végeznek méréseket a Duna alacsony vízállása és magas vízhőmérséklete miatt - írja a Népszabadság.

A jogdíj miatt drágulhatnak az ábécéskönyvek

Itthon2003.08.15, 11:32

Emelkedhet az ábécéskönyvek és a szöveggyűjtemények ára a szerzői jogi törvény tervezett módosítása miatt. A jelenlegi szabályzás szerint idézeteket szabadon át lehet venni a forrás megjelölésével, az uniós irányelvek szerint azonban csak nem üzletszerű felhasználás esetén lehet ezt a gyakorlatot követni - írja a Népszabadság. 

Kiáll a mentőszolgálat a menesztett vezetők mellett

Itthon2003.08.14, 07:18

Hibák előfordultak, azonban a bírálatok és vádak jó része félreértésen alapul - az Országos Mentőszolgálat főigazgató-helyettese, dr. Gorove László szerint. A mentőszolgálat főigazgatóját és gazdasági vezetőjét augusztus elején gazdasági, pénzügyi és szakmai hiányosságok miatt menesztette a minisztérium. Egyes mentősök szerint a menesztés hátterében valójában a betegszállítás privatizációja áll - írja a Népszabadság.

Nyáron még nem, de jövőre már drágul a sör

Gazdaság2003.08.14, 15:34

A gabonafélék termelői árának 8,7 százalékos növekedése több termék árában is megjelenik majd, azonban az alapanyagok jelentős drágulása ellenére a sör ára idén nyáron nem lesz magasabb. Áremelésre januárban, a sör jövedéki adójának emelésekor lehet majd számítani - írja keddi számában a Népszabadság.

Nyáron kap hópénzt Hajdú-Bihar

Itthon2003.08.14, 08:02

Az év eleji hóeltakarítási munkák többletköltségeire a már kifogyott megyei támogatás mellett a Belügyminisztérium most biztosít fedezetet. Összesen 150 millió forintot osztanak szét így a napokban több Hajdú-Bihar megyei település között - írja a Népszabadság.

Augusztus végén utazik Kínába Medgyessy

Itthon2003.08.13, 11:49

Háromnapos munkalátogatásra Kínába utazik Medgyessy Péter. A kormányfőt miniszterek, államtitkárok és üzletemberek kísérik el. Kínában 44 éve nem járt magyar miniszterelnök - írja a Népszabadság.

Továbbra sem fotózhatnak a tilosban parkoló traffipaxok

Itthon2003.08.12, 11:21

Érvényben marad az előző fővárosi rendőrfőkapitány rendelete, amely a KRESZ előírásainak betartására szólította fel a traffipaxos autókat, így azok nem fényképezhetnek szabálytalanul parkolva. A főkapitányváltást követően ugyan újra megjelentek a szabálytalanul parkoló sebességmérő kocsik, ám a BRFK közölte, továbbra is betartják a korábbi rendeletet - írja a Népszabadság.

Eladhatatlan a leselejtezett magyar hadieszköz

Itthon2003.08.12, 11:53

Nehezen értékesíthetők a honvédség elhagyott ingatlanjai, és eladhatatlanok leselejtezett hadieszközei. A honvédelmi tárca ezért kiiktatná az ÁPV Rt.-t az ingatlanok értékesítéséből, így a jelentkező önkormányzatok könnyebben jutnának hozzá az ingatlanokhoz. A hadieszközökkel, felszerelésekkel ugyanakkor nem tudni mi lesz, eladni gyakorlatilag nem lehet, megsemmisíteni is csak parlamenti jóváhagyással - írja a Népszabadság.

Elégedetlenebbek a fővárosiak a vidékieknél

Itthon2003.08.12, 11:55

Tizenhat területről - többek között tömegközlekedés, ivóvízellátás, hulladékszállítás, iskolát színvonala - kérdezte meg a Marketing Centrum fővárosiak és vidékiek véleményét. A felmérés szerint a vidékiek általában elégedettebbek a szolgáltatások színvonalával, mint a budapestiek. Tavalyhoz képest jelentősen romlott a fővárosiak véleménye az általános iskolákról és a hulladékszállításról - írja a Népszabadság.

Gyorsítani szeretnék a tűzoltók kiérkezését

Itthon2003.08.11, 11:51

A katasztrófavédelem szeretné elérni, hogy 15-20 percen belül az ország egész területén kiérkezzenek a tűzoltók. Ehhez 80 új egységre lenne szükség. A szervezet igazgatója szerint nyomkövetőkkel kellene ellátni a veszélyes szállítmányokat, és tervbe vették egy veszélyhelyzet-kezelési ügyeleti központ létrehozását is - írja a Népszabadság.

Csökken az abortuszok száma, de így is háromszor több, mint az EU-átlag

Itthon2003.08.11, 11:49

Tavaly háromszor annyi volt a nem kívánt terhességek száma Magyarországon, mint az uniós átlag. A KSH Népszabadság által ismertetett felmérése szerint száz élve születésre 58 abortusz jutott 2002-ben, idén pedig hat hónap alatt csupán 36 ezer gyermek született.

Tízezerig szabad pénzt hamisítani

Itthon2003.08.09, 08:26

Nem bűncselekmény a pénzhamisítás, ha azt tízezer forintot meg nem haladó értékű pénzre követik el - így foglalt állást a legfőbb ügyész megkeresésére a közelmúltban a Legfelsőbb Bíróság jogegységi tanácsa. A rendőrségen a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati tanácsa fenti határozatának kihirdetése óta sorra szüntetik meg azokat a büntetőeljárásokat, amelyekben a gyanúsítottak tízezer forintot meg nem haladó összegű pénzt hamisítottak, illetve kíséreltek meg forgalomba hozni - írta a Népszabadság.

Demonstrálhatnak a patikusok

Itthon2003.08.09, 08:33

A gyógyszerészek azzal fenyegetnek, ha nem kapnak kedvező választ a petíciójukra, augusztus 16-tól teljes áron adják ki a támogatott készítményeket a betegeknek - írta a Népszabadság. Terveik szerint egy nappal előtte, pénteken megerősített ügyeletek mellett országos leltár címén zárva tartanának a patikák.

Hiányoznak a fővárosi utcanévtáblák

Itthon2003.08.08, 08:41

Valószínűleg kevés olyan európai főváros van, ahol annyi utcanévtábla hiányzik, mint Budapesten - írja a Népszabadság. A tájékozódás gyakran nemcsak az idelátogatóknak, hanem a fővárosiaknak is gondot okoz.

Új roma mozgalom indul

Itthon2003.08.07, 06:52

Egy Nyíregyházán megrendezett, botrányos jelenetekkel tarkított fórumon új mozgalom létrehozását jelentette be Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője - írja a Népszabadság. A Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vitatott körülmények között leváltott elnöke közölte: a mozgalom alapító gyűlését augusztus 16-án, Budapesten tartják. Hozzátette: az új mozgalom augusztus 30-án országos romagyűlést rendez Ónodon.

Szigor az állami cégvezetőkkel szemben

Gazdaság2003.08.07, 07:56

Korlátozta a kormány az állami cégvezetők prémiumát, végkielégítését, és a nagyobb társaságok menedzsereit szeptember 9-ig vagyonbevallás elkészítésére kötelezte - értesült a Népszabadság.

A bankvezetőknek járt a MeH belépő

Itthon2003.08.05, 08:51

1998 és 2002 között 800, a kormányváltás után 400 belépőt adtak ki. A listákon szerepel az összes nagyobb bank vezetője. Rejtő E Tibornak, a K & H Bank lemondott vezérigazgatójának mindkét időszakban állítottak ki igazolványt - tudta meg a Népszabadság. Szombaton derült ki, hogy a milliárdos sikkasztással gyanúsított brókernek, Kulcsár Attilának is volt belépője a kancelláriára.

Szabálytalanságok a választási pénzek felhasználásában

Itthon2003.08.04, 15:53

A személyes felelősség megállapítását kéri az ÁSZ, mert a tavalyi választások lebonyolításához biztosított pénz felhasználásának ellenőrzése során több szabálytalanságot is találtak. Az ellenőrzés során kiderült, hogy egy vállalkozó a húszmilliós szerződésben foglalt kötelezettségeinek csak részben tett eleget, és ezért 3,7 millió forint kötbért kellett volna fizetnie, ennek behajtásától azonban a BM Központi Hivatal eltekintett.

Tizenegy állami gazdaságot adnak el

Gazdaság2003.08.04, 10:17

Tovább szűkül az állami agrártulajdon. A kormányzat újabb állami agrárcégek privatizációjáról dönt augusztus közepén. A privatizáció nyílt versenyeztetéssel zajlik majd, előnyben részesülnek a cégek dolgozói. Az eladásra kínált cégek között van a Bábolna Rt., és a Tokaj Kereskedőház Rt. is - értesült a Népszabadság.

Csehák veszített népszerűségéből

Itthon2003.08.04, 07:50

Ha a mintahibán belül is, de a politikusok többségének népszerűségi indexe változott az elmúlt hónapokban. A közelmúlt vesztese Csehák Judit, aki jelenleg a lista középső részéhez sorolható - derül ki a Szonda Ipsos júliusi közvélemény-kutatásából, melyet a Népszabadság közöl.

Tananyag lesz a haldoklók ellátása

Itthon2003.08.04, 08:44

Több helyen is elégtelen a haldokló betegek ellátása, gondozásuknak nincsenek meg az emberhez méltó feltételei - egyebek mellett ezt állapította meg az a vizsgálat, melyet az országgyűlés erre kijelölt albizottsága készített - írja a Népszabadság. A jelentés az anyagi fedezet biztosítását, új intézményi formák kialakítását és az orvosképzés átalakítását javasolja.

Vallási terrorizmussal számolnak a haderő átalakítói

Itthon2003.08.01, 08:05

A hagyományos katonai támadás helyett a vallási szélsőségekre támaszkodó terrorszervezetek jelenthetik a fő veszélyt Magyarországra az elkövetkezendő tíz évben - derül ki a haderő átalakítását célzó védelmi koncepcióból. Az átalakítási elképzelések értelmében jelentősen csökken a hadsereg létszáma és a laktanyák száma is - írja a Népszabadság.

Alig drágítja az importautókat az új adó

Gazdaság2003.08.01, 10:46

A jelenlegi gyakorlat helyett a jövő év elejétől az importautó motorjának mérete és számlája helyett a környezetvédelmi besorolása alapján határoznák meg a fogyasztási adót felváltó regisztrációs adót - értesült a Népszabadság. A regisztrációs adó várhatóan drágítja majd a gépkocsikat.

Tovább késik az Erzsébet híd rozsdamentesítése

Itthon2003.08.01, 08:25

Nincs döntés az Erzsébet híd korrózióvédelmére kiírt pályázatokról. A legolcsóbb ajánlatot tevő Ganz Acélszerkezet Kft. mellett szóló döntés érvénytelenítették, noha erre látszólag nem volt ok. Közben kiderült, hogy a másik három pályázó kapcsolatba hozható egymással. A közbeszerzésen történt szabálytalanságok miatt Közbeszerzési Döntőbizottság korábban már egymillió forintos bírságot szabott ki a Főpolgármesteri Hivatalra - írja a Népszabadság.

Kiadatás nélkül akarták hazahozni Kulcsárt

Itthon2003.08.01, 10:48

Az azonosítására Bécsbe küldött magyar nyomozók el akarták kerülni a kiadatási eljárást, és rá akarták beszélni Kulcsár Attilát, hogy menjen velük Magyarországra - írja a Népszabadság. Ez azonban nem sikerült, mert az osztrák rendőrök gyorsan őrizetbe vették a volt brókert.

Hirdetésben kért gumikesztyűt a szegedi intenzív osztály

Itthon2003.07.31, 07:07

A Szegedi Tudományegyetem docense segítségkérő hirdetést adott fel, mert elfogyott a gumikesztyű az intenzív osztályon. Dr. Rudas László célja nem pánikkeltés, hanem a figyelem felhívása.

Tízmilliárdokba kerül a tűzoltókészülék-csere

Itthon2003.07.31, 07:18

Jövő április végégig ki kell vonni a használatból a halont tartalmazó tűzoltó készülékeket és rendszereket. A gáz ugyanis károsítja az ózonréteget, használatát nemzetközi egyezmények tiltják. A kétmillió kézi készülék, és több száz oltórendszer kivonása, átalakítása több tízmilliárdba kerül - írja a Népszabadság.

Hatvan főtisztviselő távozott egy év alatt

Itthon2003.07.31, 08:51

A kormányváltás óta hatvanhatan távoztak különböző jogcímmel az Orbán-kormány idején létrehozott 300 fős főtisztviselői karból - írja a Népszabadság.2002. február 2-án tettek első ízben hivatali esküt a főtisztviselői kar tagjai, akiket pályázat útján a miniszterelnök nevezett ki. A főtisztviselőket kiemelt juttatás és fokozott munkajogi védelem illeti meg.

Nem kapott építési engedélyt a Budapest Plázs

Itthon2003.07.31, 07:40

A XIII. kerület állat-egészségügyi okokra hivatkozva nem adott építési engedélyt a Budapest Plázs vendéglátó létesítményeinek. A plázs főszervezője politikai szándékot gyanít, de közölte, mindenképpen kinyit a rendezvény. Ezt meg is tehetik, mert területfoglalási engedélyük viszont van - írja a Népszabadság.

A házelnök új alkotmányt javasol

Itthon2003.07.30, 07:25

Az Országgyűlés elnöke azt szeretné, ha a parlament még ebben a ciklusban új alkotmányt alkotna. Az új törvény megalkotását Szili a parlament elnökeként is kezdeményezhetné, de mint mondta, ezt csak a kormánnyal egyeztetve tenné. A Népszabadság úgy tudja, ilyen egyeztetésekre még nem került sor.

Lasszóval fognak tartalékos katonát

Itthon2003.07.26, 08:46

Hiába ad fel hirdetéseket a honvédség, hogy önkéntes tartalékos katonákat toborozzon. A munkaadók ugyanis nem engedik elalkalmazottaikat a kiképzésekre, mert ezért semmivel sem kompenzálják őket - írja a Népszabadság.

Csőposta az Alpok alá

Nagyvilág2003.07.26, 08:59

Kilométeres dugók, szerencsétlenségek jelzik, hogy nem terhelhető tovább Európa legforgalmasabb észak-déli útvonala, a Brenner-hágón átvezető autópálya-hálózat - írja a Népszabadság. Osztrák építészek most tervet dolgoztak ki az Alpok átfúrására Németország és Olaszország között. A csőpostában személy- és teherkonténerek száguldanának, kímélve a környezetet és az utazók idegeit.

Vizsgálja a türelmi zónákat az ombudsman

Itthon2003.07.25, 07:41

A türelmi zónákat vizsgálja az ombudsman, majd várhatóan kérni fogja az Országgyűlést, hogy módosítsa az erről szóló jogszabályt, amely visszás helyzetet teremtett, és törvénysértésbe sodort több önkormányzatot - írja a Népszabadság.

Nem induló szakoknál is megjelent a felvételi ponthatár

Itthon2003.07.25, 07:21

Félrevezető az egyetemek szerint az, hogy olyan szakok mellett is megjelent felvételi ponthatár az újságokban, amelyre még jelentkező sem akadt. A hiba oka, hogy a nagy sietségben a számítógépes program körülbelül 800 ilyen szak mellé beírta a minimum ponthatárt. A felvételi iroda szerint csupán esztétikai hiba történt - írja a Népszabadság.

Újabb súlyos csapás a mesterséges táplálék-kiegészítőkre

Tudomány2003.07.24, 11:04

Egy nagyszabású vizsgálat követési eredményei szerint sem a béta-karotin, sem az E-vitamin leggyakoribb formája (alfa-tokoferol), pontosabban ezek mesterséges adagolása nem fejtett ki védőhatást férfi dohányosokban a rákkal szemben a szedésüket követő nyolc éves időszakban. Sőt, újabb adatok támasztják alá, hogy a mesterségesen bevitt béta-karotin éppen ellentétes hatást válthat ki.

Rendhagyó módon osztott segélyeket Farkas Flórián

Itthon2003.07.24, 11:45

Az Országos Cigány Önkormányzat több képviselője is igényelt és kapott támogatást tavaly Farkas Flórián elnöki keretéből. Az OCÖ gazdálkodásáról Horváth Aladár vitatott körülmények között leváltott elnök által készíttetetett jelentés szerint a Farkashoz intézett beadványok egy részét ugyanaz az ember írta, csak más és más néven - írja a Népszabadság.

Kulcsár: kevesebb, mint egy milliárd forintom maradt

Itthon2003.07.24, 15:53

Az [origo] információi szerint Kulcsár Attila, a K & H brókerügy gyanúsítottja szerdán Bécsben találkozott Friderikusz Sándorral, és közölte, hogy hozzájárult a kiadatáshoz. Az MTV műsorvezetőjének azt állította, hogy nála kevesebb, mint egy milliárd forint maradt, de a többi pénz sorsáról csak a rendőrséget tájékoztatja majd. Kulcsár a Népszabadság kiküldött tudósítójával is találkozott. Szászi Júliának azt mondta: kitaláció, hogy bármiféle tiszteletbeli konzuli kapcsolatai lettek volna.

Fizetésemelést követel a taszári személyzet

Itthon2003.07.24, 12:09

A taszári amerikai bázison dolgozó magyar munkavállalók szakszervezete év elejéig visszamenőleg követeli a dolgozók órabérének emelését. A taszári magyar alkalmazottak az országos átlagnál 20 százalékkal kevesebb bért kapnak a bázis amerikai működtetőjétől. Ha nem sikerül megállapodni, akár sztrájkot is szerveznek - írja a Népszabadság.

Tízmilliárdot lehetne megtakarítani az új M0-s hídon

Itthon2003.07.24, 11:28

Más elrendezéssel és kevésbé költséges építészeti megoldásokkal 10 milliárd forinttal olcsóbban is meg lehetne építeni az M0-s északi hídját - írja a Népszabadság.

Rendőrök és mentősök verhettek halálra egy afrikait Bécsben

Nagyvilág2003.07.23, 09:42

Emberölés miatt indult eljárás több bécsi rendőr és mentős ellen, mert szemtanúk szerint bántalmazásuk miatt halt meg egy afrikai fiatalember az osztrák fővárosban. A rendőrök és a mentősök állítólag percekig álltak a földön fekvő férfin - írja a Népszabadság.

Újabb titkos jutalmak fővárosi cégvezetőknek

Itthon2003.07.23, 11:25

A Városháza tulajdonosi bizottsága ismét prémiumot szavazott meg fővárosi közcégek vezetőinek - írja a Népszabadság. Ezúttal három közműcég - az Enviroduna Kft., a Főkétüsz Kft és a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. - első embere kapott összesen több mint 20 milliós forintos prémiumot. A Főpolgármesteri Hivatal titkosította a jutalmakkal kapcsolatos adatokat.

Szonda: Javított népszerűségén az MSZP

Itthon2003.07.23, 11:32

Júniushoz képest javított népszerűségén az MSZP a Szonda Ipsos felmérése alapján. A Népszabadság által ismertetett közvélemény-kutatás szerint az összes választó körében az MSZP-re júliusban 4 százalékkal szavaznának többen, mint a Fideszre, míg egy hónapja csak 2 százalék volt a vezető kormánypárt előnye.

Folytatják a vérvételes rákszűrést

Itthon2003.07.23, 11:33

Folytatja a vérvételes rákszűrést Tulok István, a módszer feltalálója. A szakember laboratóriumának a múlt héten tiltották meg, hogy diagnózist állapítson meg, ezért  házi- és szakorvosokkal együttműködését várja, akik segítenek értelmezni a laboratóriumi leleteket a betegeknek - írja a Népszabadság.

Most
Top 12 óra
Ajánlat
Ajánlat