hirdetés

Népszabadság

címke rss

Rekordmélységben a húsvéti sonka ára

Gazdaság2003.04.19, 11:20

A húsvéti ünnepek előtt idén is megugrott a kiskereskedelmi forgalom elsősorban az élelmiszerüzletekben, azonban a kereskedők és a termelők bevételei az alacsony árak miatt nem nőnek jelentősen. A vásárlók ugyanakkor jól járnak az ünnepekkel; a tojás és a sonka is a szokásosnál jóval olcsóbb most a boltokban - írja szombati számában a Népszabadság.

A nőket ritkábban ítélik börtönre

Itthon2003.04.19, 08:56

Az erőszakos bűncselekményt elkövető nőket ritkábban ítélik letöltendő börtönbüntetésre, mint a férfiakat - derül ki az Igazságügyi Minisztérium elemzéséből. A vizsgálat szerint a férfiak hajlamosabbak a jogszabályok megsértésére

Békefenntartókat küldhetünk Irakba

Itthon2003.04.18, 07:35

Az Egyesült Államok informális csatornákon kérte Magyarországot, hogy küldjön békefenntartókat Irakba - értesült a Népszabadság. A honvédelmi tárca nem akarta kommentálni a hírt. A minisztériumban azt közölték: ha hivatalos megkeresés érkezik, akkor azt négypárti tanácskozáson jelentik be.

Új pozíciót kaphat Pető az SZDSZ-ben

Itthon2003.04.17, 07:37

Az SZDSZ országos tanácsának elnökeként dolgozhat tovább Pető Iván, ha elfogadja a megyei szervezetek felkérését. Az SZDSZ volt elnökének feladata a pártvezetés pozícióinak megerősítése és a szervezeti átalakítások sikerre vitele lesz - értesült a Népszabadság.

Újabb gyenge szezont várnak a Balatonnál

Gazdaság2003.04.17, 09:58

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is gyenge turistaforgalomra számítanak a szakemberek a Balaton partján. A Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság szerdán ismertetett adatai szerint és az eddigi foglalások alapján 8-12 százalékkal eshet vissza a külföldi vendégek száma. A visszaesést az iraki háború miatti bizonytalansággal, a német gazdasági recesszióval, és a hazai infrastruktúra elmaradottságával magyarázzák - írja csütörtöki számában a Népszabadság.

A fővárosban egyre több az ittas vezető

Itthon2003.04.16, 08:43

Nyolcvan százalékkal emelkedett Budapesten az ittas vezetők által okozott, személyi sérüléssel járó, balesetek száma. A statisztika miatt a Fővárosi Közlekedésbiztonsági Társaság több szabály szigorítását tervezi - írja a Népszabadság.

Szívesen fényképezek mindent, ami emberekkel kapcsolatos - Gárdi Balázs díjnyertes fotóriporter a Társalgóban

Vendégszoba2003.04.15, 15:30

Az [origo] Társalgója február 7-én Gárdi Balázs fotóst látta vendégül. A Népszabadság 26 éves fotóriportere Elnökváltás című képével elnyerte az Év Sajtófotójának járó díjat a Sajtófotó 2000 pályázaton. Ebben az évben ő győzött a Természet és Környezet elnevezésű kategóriában is, valamint övé lett a legjobb kollekcióért felajánlott Munkácsi Márton különdíj is.A nyertes fotókat, a pályázatra beérkezett legjobb munkákkal együtt, március 20-tól láthatják az érdeklődők a Magyar Nemzeti Múzeumban. Március 22-én pedig megnyílik Gárdi Balázs önálló kiállítása, a Magyar Fotográfusok Házában.

A MeH szerint törvényesen választottak fordítócéget

Itthon2003.04.12, 19:27

A Miniszterelnöki Hivatal azt állítja, hogy jogszerű közbeszerzési eljárás keretében kötött szerződést a Nemzeti Fejlesztési Terv fordítására a Bereczky, Paller és Társai Fordító és Szolgáltató Bt.-vel. A Népszabadság szombaton azt írta, hogy az a cég kapott százmillió forintos megbízást a hivataltól fordítási feladatokra, amely Medgyessy Péter kormányfőnek is rendszeresen szokott tolmácsi munkát végezni. A MeH közlése szerint a nyertes fordítóirodát a legalacsonyabb összegű ajánlat alapján választották ki.

Százmilliós fordítási megbízás egy kormányközeli cégnek

Itthon2003.04.12, 10:17

Százmillió forintos megbízást kapott a Miniszterelnöki Hivataltól fordítási feladatokra az a cég, amely Medgyessy Péter kormányfőnek is rendszeresen szokott tolmácsi munkát végezni. Bereczky Tamás vállalkozása két meghívásos eljáráson győzött úgy, hogy a kiírás sajátosságainak köszönhetően mindkettőn csak ő tett érvényes ajánlatot - írja a Népszabadság.

Belvíz helyett aszály fenyeget

Itthon2003.04.10, 07:40

Egy hónapja még a hóolvadás miatti belvízveszély jelentett problémát a mezőgazdaság számára, mostanra azonban a kevés csapadék miatt megnőtt a veszélye az aszály kialakulásának - írja a Népszabadság.

Újabb alkotmánymódosítás készül az EU miatt

Itthon2003.04.10, 08:38

Hamarosan politikai egyeztetést kezdeményeznek az alkotmány és az alkotmánybírósági törvény módosításáról, valamint a jogalkotásról és a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló új törvényekről - írja a Népszabadság Hankó Faragó Miklósra, az igazságügyi tárca politikai államtitkárára hivatkozva. Ősszel már kis mértékben módosították az alkotmányt, ugyancsak az EU-csatlakozás érdekében.

Még két ítélet vár Tocsikra

Itthon2003.04.10, 10:49

A bíróság várhatóan pénteken tűzi napirendre azt a polgári peres eljárást, amelyet a 804 millió forintos sikerdíj miatt indított a Legfőbb Ügyészség Tocsik Márta és az ÁPV Rt. ellen. A jogásznő ellen a keddi ítéletet követően most egy másik per újraindul, amelyet az ÁPV Rt. indított - írja a Népszabadság.  

Debrecenbe megy az Álmok álmodói

Itthon2003.04.09, 10:36

Debrecen a Millenáris Parkban tavaly bezárt Álmok álmodói című kiállításhoz hasonlót nyitna a városi repülőtér hangárjaiban. Az önkormányzat több tízmillió forintot különített el erre a célra. Debrecennek segítséget ígért a Millenáris Kht. is, miután az önkormányzat levélben fordult a miniszterelnökhöz és a kulturális miniszterhez a kiállítás érdekében - írja a Népszabadság.

Törvényt módosíttat a rendőrség a bélyeghamisítás miatt

Itthon2003.04.09, 07:12

Az illetéktörvény módosítását kezdeményezi a rendőrség, miután országosra duzzadt az okmánybélyeg-hamisítási botrány. A bélyegárusító helyeken belső ellenőrzés folyik, hogy kiszűrjék a hamisítványokat. Az ál-bélyegek feltehetően abban a szerb nyomdában készítették, ahol korábban 500 eurósokat is hamisítottak - írja a Népszabadság.

Több mint 200 ezer kismama kéri a jövedelempótlékot

Itthon2003.04.09, 10:39

Eddig több mint 200 ezer kismama kérelmezte elmaradt jövedelempótlékát a pár héttel korábban Somogy megyében hozott precedensértékű ítéletek nyomán. A kismamák azonban hiába folyamodnak ilyen irányú igényeikkel az államháztartási hivatalokhoz, azok első fokon jogalap hiányában elutasítják a kérelmeket - írja a Népszabadság.

Félszáz közpénzügyi feljelentés - hat vádemelés

Itthon2003.04.08, 09:24

2000 óta 49 esetben tettek büntetőfeljelentést közpénzek törvénytelen felhasználásának gyanújával, az ellenőrzésre jogosult állami szervek, képviselők és magánszemélyek. Vádemelési javaslat hat ügyben készült, 17 feljelentést nem találtak megalapozottnak - írja a Népszabadság.

A legdrágább villamos nyerte a nagykörúti tendert

Itthon2003.04.08, 10:31

A legdrágább ajánlatot tevő cég nyerte a nagykörúti villamostendert - írja a Népszabadság. A nyertes Siemens körülbelül 2 milliárd forinttal drágább ajánlatot tett, mint versenytársai. Független szakértők és a vesztes cégek furcsállják, hogy az elbírálás előtt nem tudatták, mi volt az ajánlatok műszaki tartalma. A BKV felügyelőbizottságának egyik tagja vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

Befednék a Puskás-stadiont

Itthon2003.04.07, 10:37

A sporttárca tervei szerint 2,3-2,8 milliárdba kerülne a volt Népstadion átalakítása, melynek során lebontanák a felső karéjt, befednék az épületet, és növelnék a férőhelyek számát. Más vélemények szerint azonban a költségek egymilliárddal magasabbak is lehetnek - írja a Népszabadság.

Nem fizetnek visszamenőleg a kismamáknak

Itthon2003.04.05, 09:04

Nem fizetik ki visszamenőlegesen a 6700 forintos jövedelempótló támogatást a pereskedő kismamáknak a Területi Államháztartási Hivatalok. A hivatalok álláspontja szerint ugyanis a pótlék nem illeti meg azokat, akik az új gyest választották az 1996-os módosításkor - írja a Népszabadság. Korábban a Somogy Megyei Bíróság három kismama esetében is jogosnak ítélte a jövedelempótló támogatásra bejelentett visszamenőleges igényt.

Gulyás Kálmán lehet az egyházügyi államtitkár

Itthon2003.04.04, 07:02

Gulyás Kálmánt, a Munkaügyi Döntőbírói Szolgálat jelenlegi vezetőjét kérték fel a Miniszterelnöki Hivatal egyházi ügyekért felelős államtitkári posztjának betöltésére - tudta meg a Népszabadság. Az értesülést kormányzati források sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták, de a jelölt megerősítette, hogy felkérték.

Kiss Ernő lehet Angyalföld rendőrkapitánya

Itthon2003.04.02, 07:00

Kiss Ernő dandártábornok a legesélyesebb jelöltje Budapesten a jövő hónap elsejétől várhatóan megüresedő XIII. kerületi rendőrkapitányi posztnak - értesült a Népszabadság. Kiss Ernő a Horn-kormány alatt a KBI-t vezette, majd az ORFK bűnügyi főigazgatója lett az Orbán-kormány hivatalba lépésekor. Innen hivatalosan egészségügyi okok miatt váltották le 1998-ban.

A régióban nálunk a legdrágább a cigaretta

Gazdaság2003.04.01, 08:04

A cigaretta jövedéki adója ugyan április elsejétől nő, a fogyasztók azonban várhatóan csak a hónap végétől érezhetik a drágulást. Ameddig ugyanis a raktárakban felhalmozott régi áras termékek el nem fogynak, a dohánygyártókk nem emelik áraikat. Az emelések miatt az uniós csatlakozásra készülő országok közül Magyarországon lesz a legdrágább a cigaretta - írja a Népszabadság.

Csökkent az idegenellenesség

Itthon2003.04.01, 07:29

A tavaly őszi állapothoz képest csökkent az ellenszenv a menekültekkel szemben - állapította meg a Tárki legújabb felmérése, melyet a Népszabadság közöl. Az idegenellenesek aránya azonban még így is magas, 34 százalékos.

A hazai turizmus lehet a háború nyertese

Gazdaság2003.03.31, 09:43

Az alig másfél hete tartó iraki háború már most érezteti hatását a nemzetközi idegenforgalomra. Franciaországban 15-25 százalékkal csökkent a foglalások száma az egy évvel korábbihoz képest, Németországban minden második ember nyaralási terveit befolyásolhatja a háború, Nagy-Britanniában pedig már napi egy fontért is kínálnak földközi-tengeri apartmanokat. A háború miatt azok az országok járhatnak jól, amelyek biztonságot, civilizált körülményeket kínálnak az utasoknak. Magyarországon egyelőre nem tapasztalható a háború negatív hatása, sőt a hazai turisztikai ipar akár nyertese is lehet a konfliktusnak - írja hétfői számában a Népszabadság.

Eljárás indul egy fideszes képviselő ellen

Itthon2003.03.28, 10:55

Bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség Papcsák Ferenc fideszes képviselőt és társait. Papcsák, és több más ügyvéd még 2001-ben kapott megbízást a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosától jogi tanácsadásra. A kormánybiztost, Sík Zoltánt 400 milliós hűtlen kezeléssel gyanúsítják az ügyben. A rendőrség a napokban adja át a nyomozati iratokat az ügyészségnek

Jövő héten feláll a korrupcióellenes bizottság

Itthon2003.03.28, 10:51

A jövő héten hozzák nyilvánosságra a korrupcióellenes bizottság tagjainak névsorát. A tíztagú testület elnöke Solt Pál, volt Legfelsőbb Bírósági elnök, aki már megtette a testület tagjara vonatkozó javaslatát a miniszterelnöknek. A tagok társadalmi munkában vállaják a munkát, korrupcióellenes intézkedésekre tesznek majd javaslatokat - írja a Népszabadság.

Elköltözhet a Néprajzi Múzeum

Itthon2003.03.27, 08:10

A kormányszóvivő is megerősítette a Népszabadság információit, hogy a héten kezdődik a Néprajzi Múzeum Kossuth téri épületének műszaki felmérése. A lap szerint az eseményekből arra lehet következtetni, hogy az egykori Kúriát visszakapja a Legfelsőbb Bíróság.

Átvilágítás: kevesebb mint száz érintett újságíró

Itthon2003.03.27, 10:38

Több mint háromezer újságírót világítottak át az átvilágítóbírák, közülük kevesebb mint százat találtak érintettnek a korábbi rendszer állambiztonsági szolgálataival való együttműködésben - írja a Népszabadság. Az érintettekenek egyötöde lemondott, 25 százalékuk tisztázta magát, a többiek esetében még folyik a bizonyítóeljárás.

Nyáron megkezdődhet a balatoni partrendezés

Itthon2003.03.26, 10:40

Már idén nyáron megkezdődhet a Balaton partrendezése, a tó területe várhatóan 10-11 hektárral lesz kisebb. Vízpótlásra azonban belátható időn belül nem kerül sor, mivel vízügyi és környezetvédelmi szempontok ezt nem indokolják - nyilatkozta a Népszabadságnak Szabó Mátyás, a tó miniszteri biztosa.

Megkezdődött az orális szexet ajánló képviselő pere

Itthon2003.03.26, 10:24

Kedden kezdődött Malinák Árpád pere, akit azzal vádolnak, hogy visszatartotta az általa foglalkoztatott polgári szolgálatosok egymillió forintnyi illetményét. A vádiratban az is szerepel, hogy orális szexet ajánlott fel két fiatalnak, akik fel akarták magukat vetetni hozzá polgári szolgálatosnak. A képviselő a tárgyaláson visszavonta korábbi részleges beismerő vallomását - írja a Népszabadság.

Az ombudsman szerint törvényt sért a Főtáv

Itthon2003.03.25, 10:34

Alkotmányos visszásságot is okoz és sérti a tulajdonhoz való jogot a Fővárosi Távfűtő Művek Rt. a szolgáltatásainak elszámolásával kapcsolatos eljárása - állapította meg az állampolgári jogok biztosa. Az ombudsman a távhőszolgáltatásokról szóló törvény módosítását javasolja - írja a Népszabadság.

Újra megismételhetik a tévéelnöki pályázatot

Itthon2003.03.25, 10:30

A Népszabadság értesülései szerint a koalíciós pártok szakértői egyetértettek, hogy újra meg kell ismételni az MTV elnöki posztjára kiírt pályázatot. A szakértők szerint erre azért van szükség, mert az MTV kuratóriumi elnökségének nem volt ideje áttanulmányozni a pályázatokat.

Leállt a nyomozás az olajügyek fő gyanúsítottja ellen

Itthon2003.03.24, 09:33

Elévülés miatt megszüntették a Portik Tamás ellen folyó eljárást. Portikot, az Energol Rt. volt igazgatóját rossz minőségű termék forgalomba hozatalával és adócsalással gyanúsították a hatóságok. A cég több mint nyolcmilliárdos kárt okozott. A cég más vezetői és segítőik ellen februárban emeltek vádat. Portikot azóta nem találták, hogy 1997-ben megindult ellene az eljárás - írja a Népszabadság.

Perlik a Lilly Hungáriát a megfigyelési ügy miatt

Itthon2003.03.24, 10:44

A Posys Kft. már akkor is gyűjtött adatokat Matejka Zsuzsáról, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatójáról, Bánki M. Csaba professzorról és a minisztérium egyik volt vezetőjéről, amikor Németh Attila marketingmenedzser még nem is dolgozott a Lilly Hungária Kft.-nél. A Lilly ügyvezetője mégis azt állította egy Népszabadságnak adott interjúban, hogy Németh rendelte meg az adatokat. Az érintett ezért bepereli a céget és a lapot is - írja a Maqgyar Hírlap.

Motozás a Városházán

Itthon2003.03.24, 10:31

A Népszabadság információi szerint az iraki háború miatt a Demszky Gábor szigorította a főpolgármesteri hivatalba belépők ellenőrzését. A bejáratnál mindenkit megmotoznak, fémdetektorral ellenőriznek.

Nem változnak a pártpreferenciák

Itthon2003.03.21, 07:06

Stabil a pártok támogatottsága a parlamenti választások óta. A múlt nyáron kialakult és hónapokon át folyamatosan tartó MSZP-előnyt az önkormányzati választások felerősítették. Az év fordulójától azonban visszaállt az őszi kiinduló állapot: a szocialista párt előnye az összes választókorú körében jelenleg 7, a biztos pártválasztók körében 11 százalékpont - derül ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásából, amit a Népszabadságban tett közzé.

A gyógyszercég alkalmazottai figyeltettek meg

Itthon2003.03.19, 09:35

Az OEP-megfigyelési ügy kapcsán hírbe hozott gyógyszercég, a Lilly Hungária ügyvezetője állítja: a cég nem figyeltette meg az OEP vezetőjét és főtanácsadóját, viszont tudomására jutott, hogy a cég két munkatársa - az ügyvezető engedélye nélkül - megfigyeltette a főtanácsadót. A Népszabadságnak a cég ügyvezetője elmondta: a két alkalmazottat elbocsátották, majd személyesen találkozott a megfigyeltetett Elek Csabával.

Eltűnhetnek a polcokról egyes népszerű cigaretták

Gazdaság2003.03.18, 08:10

Egyes népszerű cigarettafélék - például a Multifilter, a Marlboro vagy a Pall Mall - eltűnhetnek a hazai trafikok polcairól, és csak pult alól árusíthatják őket, mivel a kereskedők így próbálnak a nagy kereskedelmi láncoknak, benzinkutaknak és újságárusoknak nyújtott kedvezményekhez hasonló könnyítést kiharcolni - írja a Népszabadság.

Négy rúgás Simon koponyáján

Itthon2003.03.17, 11:06

Fordulatot hozhat a Simon-ügyben a bíróság kérésére nemrég elkészített újabb orvos szakértői jelentés. A korábbi jelentésekkel ellentétben ugyanis ez beszámol négy rúgás nyomairól is Simon koponyáján, vagyis elképzelhető, hogy nem önmagában a nagy ökölcsapás, majd az aszfaltnak csapódó koponya sérülései okozták Simon Tibor halálát.

Gyulai István lehet a tévéelnök

Itthon2003.03.14, 07:43

Gyulai István volt sportriporter, a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség főtitkára esélyes az MTV elnöki posztjára. Gyulai lehet a megfelelő kompromisszumos jelölt, megválasztását egyik oldal sem ellenzi - írja a Népszabadság. Az MTV közalapítvány kuratóriuma Mendreczky Károly korábbi elnök tavalyi lemondása óta nem tudott elnököt választani.

Fegyelmi a pedagógia-CD-s pornóképek miatt

Itthon2003.03.14, 12:38

Intézményen belüli mulasztás miatt kerültek fel pornóképek a Bács-Kiskun megyei önkormányzat pedagógiai intézetének CD-romjaira - derítette ki az önkormányzat vizsgálata. Az önkormányzat vezetője fegyelmit javasol az intézet igazgatója ellen. Az igazgató nyolcmillió forintért közös megegyezéssel távozna is posztjáról - írja a Népszabadság.

Szerbiában keresik a hamis okmánybélyeg-nyomdát

Itthon2003.03.13, 07:01

A szerb rendőrség magyar kérésre Szerbiában keresi azt a nyomdát, ahol a feltételezések szerint a Magyarországon forgalomba került hamis illetékbélyegeket nyomtatták. Az országszerte elterjedt hamisítványok okozta kár elérheti az egymilliárd forintot is - írja a Népszabadság.

Egymilliárdnyi ruhapénzért perelhetnek a rendőrök

Itthon2003.03.13, 07:52

Két próbapert is megnyertek azok a rendőrök, akik visszatartott ruhapénzük miatt indítottak eljárást tavaly. A precedens értékű ítéletek értelmében 22 ezer egyenruhásnak jár a ruhapénz, ami közel egymilliárdos tételt jelent - írja a Népszabadság.

Vér és Becsület: újabb megmozdulás

Itthon2003.03.13, 08:12

Pénteken március 15-i megemlékezést tart a Vér és Becsület Kulturális Egyesület, amit a rendőrség is tudomásul vett. Az ügyészség már korábban kezdeményezte a neonácinak tartott szervezet törlését, az ügyet március 26-án tárgyalja a Fővárosi Bíróság - írja a Népszabadság.

Kevesebb akciós termék lesz a boltokban

Gazdaság2003.03.12, 09:11

A kereskedők áprilistól nem adhatják olcsóbban a hazai élelmiszereket annál, mint amennyiért beszerezték, valamint szállítóikat harminc napon belül ki kell fizetniük, a parlament ugyanis elfogadta az új agrárpiaci rendtartásról szóló törvényjavaslatot. A harmincnapos határidő nem vonatkozik a sörre, a párlatokra, a dohányipari termékekre.

Aláírást gyűjtenek a Fidesz postai tartozása miatt

Itthon2003.03.12, 06:54

Azt kéri híveitől a Fidesz által létrehozott Demokrácia Központ, hogy küldjék el aláírásaikat, amennyiben nem, vagy csak késve kapták meg a párt 2002-es kampánylevelét. Így kívánják bizonyítani azt, hogy a posta nem teljesítette a tavalyi szerződésben foglaltakat, így hiába követeli a párttól a 109 milliós kézbesítési díjat - írja a Népszabadság.

Görgey Gábor valószínűleg távozik a kormányból

Itthon2003.03.11, 12:05

A májusra tervezett kormányátalakítás során biztos, hogy Görgey Gábor, a nemzeti és kulturális örökség minisztere távozik, de felmerült több más miniszter és államtitkár leváltása is - írja a Népszabadság. A lap szerint feltehetően szakmai okok miatt távozik még az átalakítások előtt Szalay István, egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

Engedély nélkül működik az őssejtes vállalkozás

Itthon2003.03.10, 08:36

Több magyar magáncég próbálkozott üzleti alapon újszülöttek köldökzsinórvéréből nyert őssejtek külföldi tárolásával, ám a hatóságok arra hivatkozva, hogy nincs garancia a kivitt őssejt megfelelő minőségben való visszakerülésére, nem adtak engedélyt. Ennek ellenére van egy cég, amely tavaly több mint 900 csecsemő őssejtjeit juttatta külföldre - holott nincs is engedélye - írja a Népszabadság.

300 milliós kártérítésért perlik a postát

Itthon2003.03.10, 07:17

Szerződésszegés miatti ellehetetlenülésre hivatkozva perelte be a Magyar Postát a Body Guard Hungary Kft. A biztonsági cég közel 300 millió forintot követel, mert a posta 2002-ben felbontotta azt a távfelügyeleti rendszer kiépítésére vonatkozó szerződést, amelyet három éve teszteltek - írja a Népszabadság. A posta új biztonsági stratégiájára hivatkozott.

A magyar férfiak keveset költenek virágra

Gazdaság2003.03.08, 12:17

Az európai országok közül Magyarországon költik szinte a legkevesebbet virágvásárlásra az emberek, évente személyenként mindössze 3700 forintot. Egy magyar nő egy évben átlagosan csupán három alkalommal kap virágot. Az idei nőnapon hóvirágot már 80 forintért, rózsát 400 forintért, azáleát pedig 100 forintért lehet kapni - írja a Népszabadság.

Nem köthető biztosítás ártéri ingatlanra

Gazdaság2003.03.06, 08:33

A hazai biztosító-társaságoknál továbbra sem lehet biztosítást kötni a folyók menti ár- és hullámtereken épült házakra árvízkárok esetére. A kormány a tavaly nyári áradások idején a probléma megoldását sürgette, de a biztosítók nem hajlandók egyedül állni a rendszeres árvizek nyomán keletkező károkat - írja a Népszabadság.

Emelkednek a betéti kamatok

Gazdaság2003.03.06, 07:39

Fokozatosan emelkednek a forint elleni spekulációt követően mélybe zuhant betéti kamatok. Néhány kereskedelmi bank március 1-jétől már felemelte a lakossági megtakarításokra fizetett kamatait, és szerdán az OTP Bank is bejelentette, hogy negyed százalékponttal növeli a lekötött betétek kamatait - írja a Népszabadság.

Tanúként meghallgatják Járait a Postabank-ügyben

Itthon2003.03.05, 08:34

Öt újabb tanút, köztük Járai Zsigmond jegybankelnököt, volt pénzügyminisztert hallgat meg a rendőrség a Postabank-ügyben - írja a Népszabadság. A Princz Gábor és társai ügyében nyomozó rendőrök úgy vélik, az ügyészség már nem a kisebb súlyú ügyek bizonyítására koncentrál. Princzet ma kihallgatják egy a Budapesti Hengermalom Rt.-nek évekkel ezelőtt nyújtott hitelügylet kapcsán is.

Budapesten 4 milliárdot költöttek parkolásra tavaly

Gazdaság2003.03.05, 08:57

Összesen négymilliárd forint parkolódíjat fizettek be tavaly a fővárosi autósok a három fővárosi parkolási társulásnak. A legtöbb parkolóhelyet felügyelő Centrum Parkoló Rendszer Kft. kevesebbet fizet az érintett önkormányzatoknak, mint a két kisebb társulás - írja a Népszabadság.

Csökkent a kormány népszerűsége

Itthon2003.03.03, 07:32

Csaknem mindegyik kormányzati politikus népszerűségi mutatója kisebb lett néhány ponttal - derül ki a Szonda Ipsos februári közvélemény-kutatásában, melyet a Népszabadságban tett közzé. A legnépszerűbb politikus már három hónapja Dávid Ibolya, őt követi Mádl Ferenc, a harmadik és negyedik helyen Medgyessy Péter és Bárándy Péter áll.

Tiltakozás a szükségtározók ellen

Itthon2003.03.01, 09:39

Polgári engedetlenségi megmozdulásra és fővárosi tüntetésre is készek azok a Hajdú-Bihar megyei gazdák, akik úgy tudják, hogy földjükön a Vásárhelyi-terv keretében vésztározókat készül létesíteni az állam. Az érintettek attól tartanak, hogy birtokukon emiatt lehetetlenné válik a gazdálkodás. A vízügyi hatóság illetékese szerint az aggodalom alaptalan - írja a Népszabadság.

Hazahívják a magyarokat Irakból

Nagyvilág2003.02.28, 09:20

Pénteken megkezdik a bagdadi magyar diplomáciai testület evakuálását. Az ötfős küldöttség mellett négy vámőr, és egy fegyverzetellenőr is tartózkodik Irakban - írja a Népszabadság. Más magyarok - például tudósítók - is vannak még Szaddam országában, amelyet a határlezárások miatt szárazföldön már szinte lehetetlen elhagyni.

Medián: az Orbán-kormány volt a legkorruptabb

Itthon2003.02.27, 08:55

A megkérdezettek több mint fele szerint Kiss Elemér volt kancellária-miniszternek mennie kellett, miután kiderült hogy a résztulajdonában lévő ügyvédi iroda állami megrendelést kapott. Az eseménnyel kapcsolatban a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végzett felmérést. Eszerint a megkérdezettek 50 százaléka gondolta úgy, hogy a történtek a kormány tisztességét bizonyítják. A Népszabadság által ismertetett felmérésből kiderül: a megkérdezettek 34 százaléka szerint a rendszerváltás után az Orbán-kormány volt a legkorruptabb.

Hamarosan újabb vádemelés Tasnádi ellen

Itthon2003.02.27, 07:47

Befejezték a súlyos testi sértés és más bűncselekmények miatt elítélt Tasnádi Péter ellen negyedmilliárd forintos adócsalás miatt elrendelt nyomozást. Az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága napokon belül megküldi a nyomozati iratokat és vádemelési javaslatot az ügyészségnek - írja a Népszabadság.

NATO-kórház épülhet Magyarországon

Itthon2003.02.26, 08:09

Washingtonban egyre komolyabban fontolgatják, hogy a németországi katonai bázisokat az iraki háború után Kelet-Közép-Európába helyezik át. Lengyel források szerint a főerőket hozzájuk irányítanák, de Magyarországra is érkezhetnek újabb amerikai egységek. Az is elképzelhető, hogy itthon építenek fel egy eredetileg német földre tervezett katonai kórházat - írja a Népszabadság.

Csányié lehet a Mizo

Gazdaság2003.02.25, 08:47

A Népszabadság információi szerint a Dalmandi Mezőgazdasági Rt. és érdekeltsége tulajdonába került az egyik legnagyobb magyar tejipari cég, az Új-MiZo Rt. A lap úgy tudja, hogy Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója tárgyalásokat folytat a Dalmand Rt. meghatározó tulajdonrészének megvásárlásáról.

Negyven felett nyelvvizsga nélkül lehetne diplomázni

Itthon2003.02.25, 09:18

Az oktatási tárca változtatna a felsőoktatási diplomához szükséges nyelvvizsgák rendszerén. A felsőoktatási törvény módosításának tervezete szerint negyven év felett eltörölnék a kötelező nyelvvizsgát, a fiatalabbaknak pedig lehetővé tennék, hogy anélkül diplomázzanak, de csak a nyelvvizsga-bizonyítvány ellenében kapnák meg a diplomát írja a Népszabadság.

Hamarosan átadják a belvárosi mélygarázsokat

Itthon2003.02.25, 07:43

Késve ugyan, de heteken belül két új mélygarázzsal bővül a parkolási lehetőségek száma a fővárosban. A 3,2 milliárdos Szabadság téri, illetve a 2,8 milliárd forintba kerülő Szent István téri létesítményekben összesen 1204 autó elhelyezésére nyílik lehetőség - félóránként 180 forintért, vagy havi közel 30 ezerért - írja a Népszabadság.

Országértékelések: Medgyessy beszéde többeknek tetszett

Itthon2003.02.24, 07:41

Az arról tájékozott lakosság körében Medgyessy Péter országértékelő beszéde közel húsz százalékkal több embernek tetszett, mint Orbán Viktor korábbi miniszterelnöké - írja a Népszabadság a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet február 14-i felmérése alapján. A Medgyessy-beszédből főleg az "egy Magyarország" eszméje ragadta meg a hallgatóság figyelmét.

Az MFB nem finanszírozhat sztrádaépítést

Gazdaság2003.02.19, 09:29

A jövőben a Magyar Fejlesztési Bank csak fejlesztési céllal fektethet be tőkét, és nem finanszírozhat eleve veszteséges állami beruházásokat, például sztrádaépítést, áll az MFB új stratégiájának a kormány által elfogadott irányelveiben - írja a Népszabadság.

Négypárti egyeztetés az amerikaiak úthasználatáról

Itthon2003.02.17, 06:39

Hétfőn négypárti egyeztetést tartanak az Egyesült Államok kéréséről, hogy fegyveres erői személy- és teherszállításra igénybe vehessék az ország közútjait és vasútvonalait. A Népszabadság információi szerint az úthasználat mellett a légtér használatára is érkezett kérés a magyar kormányhoz. Az amerikai igény támogatásához kétharmados többségre lesz szükség az Országgyűlésben, Orbán Viktor szerint azonban nemet kell mondani az ENSZ-felhatalmazás nélküli kérésre.

Utazásokon és jutalmakon spórolna a honvédség

Itthon2003.02.14, 06:48

Takarékossági intézkedéseket tervez a Magyar Honvédségnél Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. Idénre 10 százalékos megtakarítást irányoztak elő, melyet a külföldi utazásokon és a vendégek fogadásán kell megspórolni, de kevesebb lesz a kiosztott jutalom is - írja a Népszabadság.

Bővül a főtisztviselői kar

Itthon2003.02.13, 06:29

61 új főtisztviselő kinevezéséről döntött a kormányfő. A megüresedett, illetve megüresedő helyekre pályázók pár hét múlva - nemzetbiztonsági ellenőrzésük lezárta után - válhatnak véglegesen a főtisztviselői kar tagjaivá - írja a Népszabadság.

Nagyszabású sztrádaprogram készül

Itthon2003.02.12, 07:56

Hamarosan a kormány elé kerül az autópálya-építések eddigi legambiciózusabb terve - írja a Népszabadság. A lap birtokába került iratok szerint 2006-ig 1740 milliárd forintot fordítana a kormányzat autópálya-építésre, ami 850 kilométernyi új utat jelentene. A pénzügyminisztérium azonban úgy véli hogy a terv finanszírozhatósága kétséges.

Bérelné a Tetra-rendszert az állam

Gazdaság2003.02.12, 08:24

Állami beruházás helyett a kormány várhatóan magáncégre bízza a készenléti kommunikációs rendszer kiépítését - értesült a Népszabadság. A konstrukció a 10 milliárd forinttal drágább, mint a jelenlegi, elavult rendszer fenntartása.

Tömegesen bliccelnek a besorozottak

Itthon2003.02.11, 07:34

A Honvédelmi Minisztérium tisztában van vele, hogy egyre több sorköteles fiatal próbálja meg valamilyen trükkel elbliccelni a bevonulást. Elterjedt módszer a hamis orvosi papírok beszerzése, de sokan egyszerűen nem veszik át a behívókat, nem jelennek meg a sorozáson, bevonuláson. Ezek szankcionálása nem elég hatékony - írja a Népszabadság.

Hamarosan vádat emelhetnek Simek Kitti ügyében

Itthon2003.02.11, 10:09

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság napokon belül vádat emelhet a nevelőapjának meggyilkolásával gyanúsított Simek Kitti ügyében. A nyomozás szinte befejeződött, a rendőrök csupán két szakértői véleményre várnak - írja a Népszabadság.

Orbán hajlik arra, hogy újra pártelnök legyen

Itthon2003.02.10, 08:23

"Hajlok arra, hogy elvállaljam a Fidesz elnöki tisztségét" - nyilatkozta szombaton a Népszabadságnak Orbán Viktor. A volt miniszterelnök ugyanakkor csak február 15-e után kívánja kimondani a "végső szót". A Fidesz országos választmánya a hét végén úgy döntött, hogy május 17-re hívja össze a párt tisztújító kongresszusát. A lap szerint a kongresszus után a szűk pártelnökségben Orbán Viktor mellett Kövér László, Áder János és Pokorni Zoltán kaphat szerepet.

Több jogot kaphatnak az élettársak

Itthon2003.02.10, 08:11

A jelenleginél több jogot kívánnak biztosítani az élettársaknak a készülő új polgári törvénykönyvben. A változások oka főleg az, hogy az elmúlt tíz évben kétszer annyian választották az élettársi kapcsolatot - írja a Népszabadság. A változás azonban nem jön gyorsan: a jogok kibővítése 2005-ben kerül napirendre.

Antall-kormány minisztere dönthet az állambiztonsági iratokról

Itthon2003.02.08, 09:00

Gálszécsy András, az Antall-kormány egykori titkosszolgálati minisztere is tagja lesz annak a bizottságnak, amely az új állambiztonsági levéltárhoz kerülő iratok sorsáról hivatott dönteni - írja a Népszabadság. A Történeti Hivatal jogutódjaként felálló Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára kezeli majd a rendszerváltás előtti összes titkoszolgálati dokumentumot.

Tiltakoznak a Zengő csúcsára épülő radar ellen

Itthon2003.02.07, 06:53

Nyugtalankodnak a Baranya megyei Hosszúhetény és Pécsvárad lakói, mert a közeli Zengő hegyre hamarosan lokátorállomás épül. A katonai létesítmény hatásairól azonban a két baranyai település önkormányzata szinte semmit sem tud.

Próbaper indul a tizenkét állami gazdaság ügyében

Gazdaság2003.02.06, 11:37

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet bírósághoz fordul az Orbán-kormány alatt privatizált 12 állami társaság ötven éves földbérleteinek ügyében - értesült a Népszabadság. Az első próbaper a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság jogutódja ellen indul. A társaságok ügyében október óta nyomozást folytat a rendőrség is.

Betilthatják a Vér és Becsületet

Itthon2003.02.06, 06:43

Befejeződött a Fővárosi Főügyészségen a Vér és Becsület Kulturális Egyesület törvényességét firtató vizsgálat. A szervezetet a Nemzetbiztonsági Hivatal évkönyve a legjelentősebb és legveszélyesebb újfasiszta szervezetként említi. A Népszabadság úgy tudja, hogy az ügyészség napokon belül indítványozza az egyesület bejegyzésének megszüntetését.

Titkos bizonyítékok a móri Kaiser Edével szemben

Itthon2003.02.05, 08:45

A Népszabadság információi szerint a nyomozóknak objektív bizonyítékaik vannak arra, hogy Kaiser Ede és Hajdú László a móri mészárosok. A rendőrök szerint egy videofelvétel egyértelműen alátámasztja azt a gyanújukat, hogy Kaiser Ede részt vett a Mammut üzletkozpontban található pénzváltó kifosztásában.

Csúszik a Terror Háza kuratóriumának bővítése

Itthon2003.02.03, 06:57

Nem szerepel a kormány hétfői ülésének napirendjén a Terror Háza Múzeumot fenntartó közalapítvány kuratóriumának kiegészítése - értesült kormányzati forrásból a Népszabadság. A kabinet a közeljövőben sem akar dönteni a jelenleg ötfős testület 11 tagúra bővítéséről, pedig a kormány január 31-i határidővel kért előterjesztést erről Görgey Gábor minisztertől.

Átszervezik a kormányfőt segítő apparátust

Itthon2003.02.03, 06:40

Kettéválik a kormányfőt közvetlenül segítő apparátus. Új csoport alakul Draskovics Tibor kabinetfőnök vezetésével, amely távlati koncepciókkal foglalkozik majd. A közigazgatási és adminisztratív területet, valamint az önálló államtitkárságokat továbbra is Kiss Elemér miniszter felügyeli.

Veszett marha húsából ettek Derecskén

Itthon2003.02.01, 09:09

Veszett marha húsából evett négy derecskei család - értesült a Népszabadság. A kényszervágott állatt húsából egy vágóhídi hentes adott el néhány kilót.

Miniszteri biztost kap a Balaton

Itthon2003.02.01, 07:28

Miniszteri biztosa lesz a Balatonnak - tudta meg a Népszabadság. A biztos legfontosabb feladata a Balaton mesterséges vízutánpótlásával kapcsolatos hatástanulmányok előkészítése lesz.

Közpénzből akarnak az EU-csatlakozás ellen kampányolni

Nagyvilág2003.01.30, 09:06

Február 4-én kezdi az EU-csatlakozás elleni kampányát a Szabad Magyarországért Mozgalom. Elsőként röplapokat fognak osztani, később azonban előadásokat és tömegdemonstrációkat is szerveznek. A mozgalom - amelynek az Erzsébet-hídi tüntetés egyik szervezője is tagja - az EU-csatlakozást népszerűsítő közalapítványhoz fordult, hogy pénzt kapjon a kampányra.

Csak különgépen jöhetnek az irakiak

Itthon2003.01.29, 07:56

Csak különgépeken és csak Taszárra érkezhetnek a magyar és az amerikai kormány korábbi megállapodása értelmében azok az iraki önkéntesek, akiket a taszári amerikai bázison képeznek ki a következő hónapokban. A Népszabadság információi szerint ugyanakkor a Pentagon arról tájékozatta a magyar kormányt, hogy az irakiak civilként érkeznek majd Magyarországra. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter jelezte, hogy a magyar kormány ragaszkodik a korábbi megállapodáshoz.

Több ponton finomodott a Jürgens-jelentés

Itthon2003.01.29, 10:39

Az Európa Tanács jogi bizottsága kedden kezdte meg a magyar kedvezménytörvényről szóló jelentés vitáját Strasbourgban. Bár a vita során több ponton is közeledett egymáshoz az ET és a magyar kormány álláspontja, Erik Jürgens, az ET jelentéstevője továbbra is több kivetnivalót talál a státustörvényben - írja a Népszabadság. Tabajdi Csaba, a magyar delegáció vezetője az egyeztetést követően kijelentette: sajnálatos, hogy a magyar küldöttségnek magyarázkodnia kellett az Európa Tanácsban.

Egyre több diák tetves a fővárosban

Itthon2003.01.29, 10:21

Egyre több fővárosi diák lesz tetves az iskolában. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szakembereinek nem feladatuk a tetvek eltüntetése, a szülőket pedig nem lehet kötelezni gyermekük tetvetlenítésére. Egy felmérés szerint tavaly csak a Józsefvárosban 1317 gyermek lett tetves, de a XI. kerületben is 341 gyereknek viszketett nem hiába a feje - írja a Népszabadság.

A héten döntenek a Terror Háza kuratóriumáról

Itthon2003.01.28, 07:05

A kulturális tárca arra készül, hogy hat fővel kiegészítse a Terror Háza Múzeumot működtető közalapítvány kuratóriumát. Az új kurátorok feladata lesz, hogy gondoskodjanak a kiállítás kiegészítéséről. Az új koncepcióról és a kuratóriumi tagokról valószínűleg a pénteki kormányülésen döntenek.

A főtárgyaló szerint zavarbaejtő a hazai vita

Nagyvilág2003.01.28, 14:51

Juhász Endre nagykövet Magyarország főtárgyalója volt az Európai Unióval négy éven át folytatott tárgyalásokon. A folyamatot lezáró koppenhágai csúcstalálkozó után kialakult heves vitába nem folyt bele, noha személyesen vett részt mindkét kormány idején az összes fontos tárgyaláson. Kedden a Népszabadságban egész oldalas cikkben vette védelmébe a integráció terén elért eredményeket, és zavarbaejtőnek nevezte a csúcstalálkozó után kirobbant belpolitikai vitát.

Gyógyszerpiaci reform a láthatáron

Gazdaság2003.01.24, 08:17

A Gazdasági Versenyhivatal gyógyszerpiaci szabályozás átalakításáról készített tanulmánya lehetővé tenné a patikák közötti árversenyt és egyes recept nélkül megvásárolható szerek gyógyszertáron kívüli árusítását. A javaslatokat a gyógyszerészek aggályokkal, míg az egészségügyi kormányzat örömmel fogadta - írta a Népszabadság.

Egyre több az EU-szkeptikus Magyarországon

Nagyvilág2003.01.23, 08:14

Fél évvel ezelőtt még az emberek 62 százaléka gondolta alapvetően előnyösnek az Európai Unióhoz való csatlakozást, most már csak 45 százalékuk, miközben az inkább hátrányokra számítók aránya szinte megduplázódott: 20 százalékról 39-re nőtt - derül ki a Szonda Ipsos közvéleménykutatásából, amit a Népszabadság tett közzé. A baloldali szavazok inkább a pozitívumokat látják az integrációban, a jobboldaliak inkább a negatívumokat.

Oblath távozik a Monetáris Tanácsból

Gazdaság2003.01.23, 10:37

Szerdán lemondási szándékáról tájékoztatta Medgyessy Péter miniszterelnököt Oblath Gábor, a jegybank Monetáris Tanácsának tagja - értesült a Népszabadság. A szakember jóval korábban akart kamatot csökkenteni.

Infláció alatt a betéti kamatok

Gazdaság2003.01.22, 15:16

Alig egy héttel a jegybank kamatcsökkentései után a kereskedelmi bankok többsége jelentős mértékben, 2-3 százalékkal csökkentette betéti kamatait. Az új feltételek életbe lépését követően a lekötött betétekre fizetett kamat az 5, de egyes hitelintézeteknél a 4 százalékot sem éri el - írja szerdai számában a Népszabadság.

Doszpot egyelőre képviselő marad

Itthon2003.01.22, 07:12

Doszpot Péter még nem mondott le mandátumáról, így az MSZP elnöksége mai ülésén nem dönt a képviselő utódjáról. Az egykori rendőr várhatóan csak akkor távozik, ha kezében lesz minden papír, amely szükséges ahhoz, hogy kinevezhessék a vám- és pénzügyőrség különleges osztályának élére.

Ismét sztrájkolhatnak a buszvezetők

Itthon2003.01.21, 08:17

Újabb Volán-sztrájk várható, ha a dolgozók bérfelzárkóztatásáról tárgyaló felek január 31-ig nem tudnak megállapodni. Az álláspontok hétfőn sem közeledtek egymáshoz - írja a Népszabadság. A tárgyalásokat a hét közepén folytatják.

A sértettek harmada nem bízik a rendőrökben

Itthon2003.01.20, 08:45

Az ORFK megbízásából a múlt év végén országos felmérést készített a Gallup közvélemény-kutató arról, hogyan értékeli a lakosság a rendőrség munkáját, milyen a polgárok biztonságérzete, és hogy milyen szempontok alapján minősítik az emberek jónak vagy rossznak a testület tevékenységét. Az adatokból kiderül, hogy a személyes tapasztalatokkal nem rendelkezők jobb véleménnyel vannak a rendőrökről - írja a Népszabadság.

Éberségre szólítják fel a polgári köröket

Itthon2003.01.20, 09:13

A Hajrá Magyarország honlapján Ötletkatalógussal segítik a polgári körösöket. A polgári köröket szervező Hende Csaba a Népszabadságnak azt mondta, csak kéréseket fogalmaztak meg, melyet a polgári körök pályázata alapján állítottak össze. A kérések többségében az élet legkülönbözőbb területén való ellenőrzésre szólítják fel a tagokat, így például arra, hogy írjanak levelet az újságoknak, telefonáljanak be a rádiókba, járjanak tüntetni, figyeljenek a korrupcióra, írjanak levelet a politikusoknak. Ugyanakkor hasznos tanácsként szerepel, hogy keressék a kapcsolatot a munkás- és a paraszttöbbségű körökkel, keressék meg a magyar cégeket, ...

Szlovák tiltakozás, magyar vizsgálat Esztergomban

Itthon2003.01.17, 07:10

Diplomáciai bonyodalmat okozott Szlovákia és Magyarország között, hogy az Illyés Közalapítvány esztergomi hivatalvezetője kilenc szlovákiai magyar szülőnek adott hétfőn oktatási támogatást, írja a Népszabadság. A státustörvényben meghatározott segélyezés rendjét a két ország között hivatalosan még nem rögzítették.

A kamatcsökkentések után olcsóbbak lehetnek a hitelek

Gazdaság2003.01.17, 07:47

A Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentéseit, illetve az állampapírpiac drasztikus áremelkedését követően a banki hitel-, és betéti kamatok jelentős csökkenésével számolnak a szakemberek. A következő hónapokban elsősorban az áru- és személyi kölcsönök kamata mérséklődhet - írja pénteki számában a Népszabadság.

Titkosszolgálati vizsgálat az iraki menekült ügyében

Itthon2003.01.16, 07:02

Vizsgálatot indít a Nemzetbiztonsági Hivatal, hogy kiderüljön: kik és miért szivárogtatták ki a sajtónak, hogy a múlt hétvégén elfogott iraki menekültek egyike Szaddám Huszein volt ezredesének vallotta magát. Állítólag fordítási hibából származott a félreértés, hogy a menekült iraki ezredes lenne, a titkosszolgálat azóta mát tisztázta, hogy valójában ki az elfogott menekült.

Most
Top 12 óra