Népszabadság

címke rss

Egy orvos kismamától mégis leveszik az őssejteket

Itthon2003.05.15, 09:06

Mégsem indul per az egyik kórház ellen őssejtügyben. Egy orvos házaspár azért akart eljárást indítani az intézmény ellen, mert ott nem akarták levenni születendő gyermekük köldökzsinórvérét. A kórház végül meggondolta magát, és hajlandó az őssejt levételére.

Újabb ingatlanok kerülnek vissza az egyházakhoz

Itthon2003.05.14, 07:48

Várhatóan szerdán dönt a kormány 48 katolikus tulajdonú ingatlan sorsáról - köztük lesz a főváros V. kerületében lévő Postaforgalmi Szakközépiskola is, amelyet az angolkisasszonyok kapnak vissza - írja a Népszabadság. Az épület értéke meghaladja a 900 millió forintot. Az állam előreláthatólag még 50-60 milliárdot fordít a volt egyházi ingatlanok tulajdonjogának rendezésére.

Paks: a biztosító milliárdos összeget fizet

Itthon2003.05.13, 07:02

A Paksi Atomerőmű Rt. tavaly decemberben kötött biztosítást üzemzavarok esetére - értesült a Népszabadság, és ezt megerősítette Kocsis István vezérigazgató is. A hazai és nemzetközi biztosítókból szerveződött Atompoolnak Paks eddig 49 millió forintos díjat fizetett - a mostani üzemzavar kárenyhítéseként viszont 1,3 milliárd forintra számíthat.

Kendertüntetés: a rendőröket kritizálja Salgó

Itthon2003.05.12, 08:38

A belügyminiszternek pénteken elküldött, de egyelőre a nyilvánosság számára nem megismerhető jelentésében Salgó László főkapitány a kendertüntetés rendőri előkészületeit hiányosnak nevezte, és véleménye szerint ez vezetett oda, hogy nem tudtak megfelelősen intézkedni a kialakult helyzetben - tudta meg a Népszabadság. A drogfogyasztás szabályozásának enyhítéséért tüntető Kendermag Egyesület jogásza pénteken bejelentette, hogy polgári pert indít a rendőrség ellen.

Székházat terveztet magának az MSZP

Itthon2003.05.10, 11:56

Új székházat terveztet magának az MSZP, miután a párt vezetői egyetlen pártközpontnak alkalmas épületet sem találtak - írja a Népszabadság. A lap információi szerint a terveket műegyetemisták készítik majd. A legjobb terv alapján pedig várhatóan fel is épül majd az új pártszékház, melybe az MSZP már a következő választások előtt beköltözne.

Gyanúsított lehet a vámőrség volt vezetője

Itthon2003.05.09, 11:01

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal gyanúsítottként tervezi kihallgatni a VPOP közelmúltban nyugalmazott vezetőjét, Arnold Mihály altábornagyot - írja a Népszabadság. A lap szerint Arnold felelőssége a vámőrség 2000-2001-es ingatlan-beruházásaival kapcsolatban merült fel. Az ügyben másfélmilliárdos hűtlen kezelés gyanúja miatt folyik nyomozás. A lap értesülését hivatalos ügyészségi források nem kívánták kommentálni, Arnold Mihály pedig közölte, még nem kapott idézést az ügyészségtől.

Júniusban döntenek a kismamapótlékról

Itthon2003.05.09, 07:24

Várhatóan júniusban kerül a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati tanácsa elé a kismamaper - írja a Népszabadság. A soron kívül tárgyalt ügyben arról kell döntenie a bíróságnak, hogy jár-e az 1998 és 2002 között gyesen lévő kismamáknak a havi 6700 forintos elmaradt jövedelempótló támogatás.

Államtitoksértés gyanúja a titkos Kehi-jelentés miatt

Itthon2003.05.08, 07:36

Az Állami számvevőszék azt vizsgálja, megegyezik-e a Postabank túlkonszolidációjáról szóló kiszivárogtatott Kehi-jelentés a Kehi eredeti dokumentumával. Ha igen, feljelentést tesznek államtitoksértés gyanújával - írja a Népszabadság.

A kormány sem tudott a paksi gázképződésről

Itthon2003.05.08, 08:08

A kormány vizsgálja, hogy a paksi atomerőmű miért csak több napos késéssel adott tájékoztatást a május 3-án történt újabb rendellenességről. A kormányszóvivő szerint, ha kiderül, hogy mulasztás történt a gázképződésről való tájékoztatás során, annak lesznek következményei. Egy orosz szakember a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: az április 10-én történt üzemzavar oka az volt, hogy a magyar fél többször is megsértette a biztonsági előírásokat.

Kendertüntetés: a rendőrség belső vizsgálatot tart

Itthon2003.05.08, 11:14

Több súlyos és számtalan kisebb szakmai hibát követtek el a BRFK illetékesei, akik a vasárnapi kendertüntetés biztosításáért, előkészítéséért és lebonyolításáért felelősek. Ezt a Népszabadság adta hírül független közbiztonsági szakértőkre és névtelenséget kérő rendőrségi forrásokra hivatkozva. Hivatalosan Salgó László rendőrfőkapitány péntekre kért jelentést az ügyről. A téren tüntetéseket szervező csoportok és a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet is hibáztatja a rendőrséget.

Májusban dönthetnek a gödörről

Itthon2003.05.07, 07:25

Még májusban eldőlhet a az Erzsébet téri gödör sorsa, ekkor kerül ugyanis a kormány elé az ezzel kapcsolatos előterjesztés. A döntést hamar meg kell hozni, mert az építésre felvett 2,5 milliárd forintos kölcsönt november végéig vissza kell fizetni. Ez az összeg kamatokkal együtt már csaknem 3 milliárdra rúg, illetve a létesítményt emellett fél- egymilliárd forintból be is kell fejezni, amit a főváros és a kultusztárca sem vállal - írja a Népszabadság.

Települések versenyeznek a kormányülésért

Itthon2003.05.07, 07:43

Deák Ferenc születésének 200. évfordulójára kihelyezett kormányülést tartanak, de arról még nem született döntés, hol legyen az októberi esemény. A kormányülés lehetséges helyszíneként két település küzd egymással, Kehidakustány, ahol évtizedekig élt és Söjtör, ahol született Deák Ferenc - írja a Népszabadság.

Eltűnhetnek a vendéglátóteraszok a belvárosból

Itthon2003.05.06, 10:46

Közel harminc százalékkal emelték a területhasználati díjat a belvárosban, ami miatt sok vendéglátós nem nyit teraszokat üzlete mellett. Budapest más részein ugyanakkor kevésbé emelték a díjat, sőt egyes helyeken még kedvezményt is kapnak a vendéglátósok - írja a Népszabadság.

Leállítják a négyes blokkot is Pakson

Itthon2003.05.06, 10:56

Az évi szokásos karbantartás miatt hamarosan leállítják a paksi atomerőmű négyes blokkját is. A kettes blokkot addigra valószínűleg nem tudják újraindítani, így más forrásból kell biztosítani az ország energiaszükségletének húsz százalékát. A kettes blokknak eredetileg keddtől kellett volna újra üzembe állnia. Csak a tervezettnél további állás napi 50 milliós bevételkiesést jelent az atomerőműnek. Ehhez még hozzájárul a helyreállítás költsége és az üzemanyag-kazetták több százmilliós értéke is.

Korrupció gyanúja az egészségbiztosítónál

Itthon2003.05.06, 10:53

Orvosok adatainak korrupciós kiszivárogtatása gyanúja miatt indult belső vizsgálat az egészségbiztosítónál. Elképzelhető ugyanis, hogy egyes cégek megvesztegették a hivatal informatikusait, az orvosok gyógyszerfelírási adataiért - írja a Népszabadság.

Kevés az esély Duna-hídra Vácnál

Itthon2003.05.05, 08:34

Három szervezet ellenállása meghiúsíthatja a váciak tervét, hogy hidat építsenek a Dunán a város közelében. A váciak szerint tarthatatlan, hogy a térségben nincs összekötetés a túlparttal, az ellenzők viszont a természetet és a fővárost is ellátó vízbázist féltik - írja a Népszabadság.

Öt hónapjuk van az elavult játszótereknek

Itthon2003.05.05, 07:41

Az európai uniós csatlakozás után akár az Európai Bírósághoz is fordulhatnak a szülők, ha gyermeküket a játszótéri eszközökön éri baleset. Az ország körülbelül százezer, nagyrészt elavult játszóterének EU-szabványos újjáépítése megközelítené a 2012-es olimpia költségeit. A játszótéri eszközöknek szeptembertől megfelelő tanúsítvánnyal kell rendelkezniük - írja a Népszabadság.

Kormánybizottság alakul a reformok érdekében

Itthon2003.05.03, 09:15

A kormány bizottságot hoz létre annak felmérésére, hogy mely reformtervek valósíthatók meg még ebben a ciklusban. Mindezt azért teszik a Népszabadság szerint, hogy a következő választásokon a "reformok kormányának" jelszavával kampányolhasson a két kormánypárt. Jól áll a haderőreform és az egészségügy, rosszul a közigazgatás átszervezése.

Az internetezők költik a legtöbbet távközlésre

Gazdaság2003.04.30, 09:13

A távközlési szolgáltatások közül a mobiltelefonálás jelenti a legnagyobb kiadást a magyar háztartásoknak. A családok mindössze 7 százaléka rendelkezik az összes kommunikációs eszközzel, ők Internetre, mobilra, vezetékes telefonra és kábeltévére 38 ezer forintot költenek egy hónapban.

Sztráda-napijegy feltöltőkártyával

Gazdaság2003.04.29, 11:01

A kisebbik kormánypárt siófoki csoportja új javaslattal állt elő az M7-es autópályára szóló napijegyek ügyében. Az elképzelés szerint a napijegyek a mobiltelefonok feltöltőkártyáihoz lennének hasonlatosak, és sms-ben lehetne igazolni a díj befizetését - írja keddi számában a Népszabadság.

Sikertelen a Széchenyi-kártya

Gazdaság2003.04.29, 08:24

Az érintett háromszázezer vállalkozásból mindössze 2726 kapott Széchenyi-kártyát tavaly augusztus óta. A vártnál kisebb érdeklődés oka minden bizonnyal a viszonylag alacsony egymillió forintos hitelkeret és a néhány adminisztratív korlátozás - írja keddi számban a Népszabadság.

Martonyi lehet a Fidesz európai listavezetője

Nagyvilág2003.04.29, 07:35

Martonyi János egykori külügyminiszter lehet a Fidesz listavezetője a 2004-es európai parlamenti választásokon - értesült a Népszabadság. A legnagyobb ellenzéki párt várhatóan két partnerszervezetének, a Fidelitasnak, illetve a Magyar Kereszténydemokrata Szövetségnek is biztosít egy-egy befutó helyet a listán.

Pokornit aggasztja a kollégiumépítési program

Itthon2003.04.28, 08:54

Pokorni Zoltán, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint kifogásolható, hogy a kormány által elfogadott kollégiumépítési program szerint kiválasztott befektetők a Magyar Fejlesztési Bank hiteléből, közbeszerzés nélkül építhetnének kollégiumokat - írja a Népszabadság. Pokorni szerint aggodalomra ad okot az is, hogy a bérleti díjat akkor is kifizetnék a üzemeltetőnek, ha az épület nem telne meg. Magyar Bálint oktatási miniszter szerint azonban a liberális megoldás fizetőképes keresletet támaszt majd.

A betegek is megismerhetik a kórházak minősítését

Itthon2003.04.26, 11:17

Hamarosan független minősítés alapján választhatnak a betegek a kórházak között - írja a Népszabadság. A betegek ezentúl megtudhatják, hogy az egyes kórházakban bizonyos beavatkozásoknál milyen arányban fordulnak elő szövődmények, műtét utáni sebfertőzések, netán műhibák.

Varga nem engedi használni a Vén Európát Szlovákiában

Itthon2003.04.26, 09:29

Varga Mihály szövegíró és Varga Miklós zeneszerző nem engedi a Vén Európa című dal szlovákiai előadását, mert azt a szlovák kormány beleegyezésük nélkül hangszerelte és a szövegét lényegesen megváltoztatta - közölte a szerzőpár a Népszabadságban.

2008-ra többségbe kerülnek az idősek

Itthon2003.04.25, 10:44

2008 végére már többségben lesznek az idős emberek Magyarországon. A társadalom öregedésének jelensége nem újdonság, ám az utóbbi időkben egyre gyorsul a folyamat - írja a Népszabadság a KSH Népességtudományi Kutató Intézetének tanulmánya alapján.

Újra járhatnak motorcsónakok a Balatonon

Itthon2003.04.25, 11:10

A kormány a közeljövőben módosítja azt a márciusi határozatát, amelyben megtiltotta a motorcsónakok közlekedését a Tisza-tavon és a Balatonon. A módosítást azért hajtják végre, mert sokan jelezték, érdekeik sérülnek a tiltással. A terv szerint visszaállítják a korábbi helyzetet - írja a Népszabadság.

Székházcserét sürget az MSZP alelnöke

Itthon2003.04.25, 09:32

Hiller István, az MSZP alelnöke azt javasolja, hogy a párt elnöksége következő ülésén döntsön arról, lecserélik-e a Köztársaság téri székházat. A politikus szerint a következő választásokra már új székházban kellene felkészülnie az MSZP-nek - írja a Népszabadság.

Korrupciós vizsgálat indulhat az EU-rajzfilm miatt

Nagyvilág2003.04.24, 09:13

Korrupció gyanúja miatt Keller Lászlóhoz fordult a Varga Stúdió az európai uniós ismeretek terjesztésére kiírt rajzfilmpályázat miatt - írja a Népszabadság. A stúdió ezért nem is jelentkezett a pályázatra, amelyen nyolc induló közül a Gát György producer vezette konzorcium lett a nyertes.

SARS: öregek a hazai lélegeztető gépek

Itthon2003.04.24, 07:49

Az atípusos tüdőgyulladás kezelésében fontos hazai lélegeztető gépek többsége  elöregedett, régen cserére szorul. A szakma szerint azonban ez nem okozna gondot az esetleges magyarországi SARS-betegek kezelésében. Az egészségügyi tárca idén kétmilliárdért tervez gép- és műszercserét, de ebben nem szerepelnek a lélegeztető gépek - írja a Népszabadság.

Még mindig nincs döntés a régiókról

Itthon2003.04.24, 08:24

A regionális önkormányzati választás tervezett időpontjáról még nincs kormányzati döntés - így kommentálták a Belügyminisztérium illetékesei Ágh Attila politológus, a tárca közigazgatási reformprogramja kidolgozásáért felelős szakértői csoport vezetőjének korábbi nyilatkozatát, amelyben azt mondta, hogy a regionális önkormányzati választásokat 2005 tavaszán kellene megrendezni. Egy csoport tagjaként dolgozó MSZP-s politikus reális esélyt lát a regionális önkormányzatok kialakulásához szükséges politikai konszenzusra. 

Egyre kevesebb magyar szimpatizál az USA-val

Itthon2003.04.23, 07:45

Az iraki háború miatt csökkent az amerikaiak iránti rokonszenv Magyarországon, és egyre kevesebben vannak azok is, akik jónak tartanák, ha az Egyesült Államok vezető szerepet játszana a világban - derül ki a Medián felméréséből. Más országokban is hasonló eredményre jutottak a kutatások: Németországban például egy év alatt 61 százalékről 25 százalékra csökkent az USA iránti szimpátia.

Közel duplájára nőtt a méhészek bevétele

Gazdaság2003.04.23, 09:11

A korábbi évekhez képest 2002-ben a fő európai piacokon megduplázódott a méz ára, ezt kihasználva a mintegy 15-16 ezer magyar méhész az összes mézét eladta. Tavaly a méhészek 36,6 millió dolláros árbevételt értek el, ami csaknem duplája az előző évesnek. A jó értékesítési lehetőségek mögött az argentin gazdasági válság és a kínai méz minőségi problémái állnak - írja a Népszabadság. 

Marihuánanapot szerveznek május 4-re

Itthon2003.04.22, 10:28

Ismert személyiségek felszólalása mellett zenekarok szórakoztatják majd az egybegyűlteket május 4-én, az első magyarországi marihuánanapon. A fővárosi Vörösmarty térre szervezett esemény fővédnöke Jancsó Miklós, és beszédet mond többek között Konrád György író. A szervezők a füves cigik tiltása ellen, nem pedig a szívás mellett szeretnének kampányolni - írja a Népszabadság.

A nőket ritkábban ítélik börtönre

Itthon2003.04.19, 08:56

Az erőszakos bűncselekményt elkövető nőket ritkábban ítélik letöltendő börtönbüntetésre, mint a férfiakat - derül ki az Igazságügyi Minisztérium elemzéséből. A vizsgálat szerint a férfiak hajlamosabbak a jogszabályok megsértésére

Rekordmélységben a húsvéti sonka ára

Gazdaság2003.04.19, 11:20

A húsvéti ünnepek előtt idén is megugrott a kiskereskedelmi forgalom elsősorban az élelmiszerüzletekben, azonban a kereskedők és a termelők bevételei az alacsony árak miatt nem nőnek jelentősen. A vásárlók ugyanakkor jól járnak az ünnepekkel; a tojás és a sonka is a szokásosnál jóval olcsóbb most a boltokban - írja szombati számában a Népszabadság.

Békefenntartókat küldhetünk Irakba

Itthon2003.04.18, 07:35

Az Egyesült Államok informális csatornákon kérte Magyarországot, hogy küldjön békefenntartókat Irakba - értesült a Népszabadság. A honvédelmi tárca nem akarta kommentálni a hírt. A minisztériumban azt közölték: ha hivatalos megkeresés érkezik, akkor azt négypárti tanácskozáson jelentik be.

Újabb gyenge szezont várnak a Balatonnál

Gazdaság2003.04.17, 09:58

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is gyenge turistaforgalomra számítanak a szakemberek a Balaton partján. A Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság szerdán ismertetett adatai szerint és az eddigi foglalások alapján 8-12 százalékkal eshet vissza a külföldi vendégek száma. A visszaesést az iraki háború miatti bizonytalansággal, a német gazdasági recesszióval, és a hazai infrastruktúra elmaradottságával magyarázzák - írja csütörtöki számában a Népszabadság.

Új pozíciót kaphat Pető az SZDSZ-ben

Itthon2003.04.17, 07:37

Az SZDSZ országos tanácsának elnökeként dolgozhat tovább Pető Iván, ha elfogadja a megyei szervezetek felkérését. Az SZDSZ volt elnökének feladata a pártvezetés pozícióinak megerősítése és a szervezeti átalakítások sikerre vitele lesz - értesült a Népszabadság.

A fővárosban egyre több az ittas vezető

Itthon2003.04.16, 08:43

Nyolcvan százalékkal emelkedett Budapesten az ittas vezetők által okozott, személyi sérüléssel járó, balesetek száma. A statisztika miatt a Fővárosi Közlekedésbiztonsági Társaság több szabály szigorítását tervezi - írja a Népszabadság.

Szívesen fényképezek mindent, ami emberekkel kapcsolatos - Gárdi Balázs díjnyertes fotóriporter a Társalgóban

Vendégszoba2003.04.15, 15:30

Az [origo] Társalgója február 7-én Gárdi Balázs fotóst látta vendégül. A Népszabadság 26 éves fotóriportere Elnökváltás című képével elnyerte az Év Sajtófotójának járó díjat a Sajtófotó 2000 pályázaton. Ebben az évben ő győzött a Természet és Környezet elnevezésű kategóriában is, valamint övé lett a legjobb kollekcióért felajánlott Munkácsi Márton különdíj is.A nyertes fotókat, a pályázatra beérkezett legjobb munkákkal együtt, március 20-tól láthatják az érdeklődők a Magyar Nemzeti Múzeumban. Március 22-én pedig megnyílik Gárdi Balázs önálló kiállítása, a Magyar Fotográfusok Házában.

A MeH szerint törvényesen választottak fordítócéget

Itthon2003.04.12, 19:27

A Miniszterelnöki Hivatal azt állítja, hogy jogszerű közbeszerzési eljárás keretében kötött szerződést a Nemzeti Fejlesztési Terv fordítására a Bereczky, Paller és Társai Fordító és Szolgáltató Bt.-vel. A Népszabadság szombaton azt írta, hogy az a cég kapott százmillió forintos megbízást a hivataltól fordítási feladatokra, amely Medgyessy Péter kormányfőnek is rendszeresen szokott tolmácsi munkát végezni. A MeH közlése szerint a nyertes fordítóirodát a legalacsonyabb összegű ajánlat alapján választották ki.

Százmilliós fordítási megbízás egy kormányközeli cégnek

Itthon2003.04.12, 10:17

Százmillió forintos megbízást kapott a Miniszterelnöki Hivataltól fordítási feladatokra az a cég, amely Medgyessy Péter kormányfőnek is rendszeresen szokott tolmácsi munkát végezni. Bereczky Tamás vállalkozása két meghívásos eljáráson győzött úgy, hogy a kiírás sajátosságainak köszönhetően mindkettőn csak ő tett érvényes ajánlatot - írja a Népszabadság.

Még két ítélet vár Tocsikra

Itthon2003.04.10, 10:49

A bíróság várhatóan pénteken tűzi napirendre azt a polgári peres eljárást, amelyet a 804 millió forintos sikerdíj miatt indított a Legfőbb Ügyészség Tocsik Márta és az ÁPV Rt. ellen. A jogásznő ellen a keddi ítéletet követően most egy másik per újraindul, amelyet az ÁPV Rt. indított - írja a Népszabadság.  

Belvíz helyett aszály fenyeget

Itthon2003.04.10, 07:40

Egy hónapja még a hóolvadás miatti belvízveszély jelentett problémát a mezőgazdaság számára, mostanra azonban a kevés csapadék miatt megnőtt a veszélye az aszály kialakulásának - írja a Népszabadság.

Újabb alkotmánymódosítás készül az EU miatt

Itthon2003.04.10, 08:38

Hamarosan politikai egyeztetést kezdeményeznek az alkotmány és az alkotmánybírósági törvény módosításáról, valamint a jogalkotásról és a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló új törvényekről - írja a Népszabadság Hankó Faragó Miklósra, az igazságügyi tárca politikai államtitkárára hivatkozva. Ősszel már kis mértékben módosították az alkotmányt, ugyancsak az EU-csatlakozás érdekében.

Több mint 200 ezer kismama kéri a jövedelempótlékot

Itthon2003.04.09, 10:39

Eddig több mint 200 ezer kismama kérelmezte elmaradt jövedelempótlékát a pár héttel korábban Somogy megyében hozott precedensértékű ítéletek nyomán. A kismamák azonban hiába folyamodnak ilyen irányú igényeikkel az államháztartási hivatalokhoz, azok első fokon jogalap hiányában elutasítják a kérelmeket - írja a Népszabadság.

Debrecenbe megy az Álmok álmodói

Itthon2003.04.09, 10:36

Debrecen a Millenáris Parkban tavaly bezárt Álmok álmodói című kiállításhoz hasonlót nyitna a városi repülőtér hangárjaiban. Az önkormányzat több tízmillió forintot különített el erre a célra. Debrecennek segítséget ígért a Millenáris Kht. is, miután az önkormányzat levélben fordult a miniszterelnökhöz és a kulturális miniszterhez a kiállítás érdekében - írja a Népszabadság.

Törvényt módosíttat a rendőrség a bélyeghamisítás miatt

Itthon2003.04.09, 07:12

Az illetéktörvény módosítását kezdeményezi a rendőrség, miután országosra duzzadt az okmánybélyeg-hamisítási botrány. A bélyegárusító helyeken belső ellenőrzés folyik, hogy kiszűrjék a hamisítványokat. Az ál-bélyegek feltehetően abban a szerb nyomdában készítették, ahol korábban 500 eurósokat is hamisítottak - írja a Népszabadság.

Félszáz közpénzügyi feljelentés - hat vádemelés

Itthon2003.04.08, 09:24

2000 óta 49 esetben tettek büntetőfeljelentést közpénzek törvénytelen felhasználásának gyanújával, az ellenőrzésre jogosult állami szervek, képviselők és magánszemélyek. Vádemelési javaslat hat ügyben készült, 17 feljelentést nem találtak megalapozottnak - írja a Népszabadság.

A legdrágább villamos nyerte a nagykörúti tendert

Itthon2003.04.08, 10:31

A legdrágább ajánlatot tevő cég nyerte a nagykörúti villamostendert - írja a Népszabadság. A nyertes Siemens körülbelül 2 milliárd forinttal drágább ajánlatot tett, mint versenytársai. Független szakértők és a vesztes cégek furcsállják, hogy az elbírálás előtt nem tudatták, mi volt az ajánlatok műszaki tartalma. A BKV felügyelőbizottságának egyik tagja vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

Befednék a Puskás-stadiont

Itthon2003.04.07, 10:37

A sporttárca tervei szerint 2,3-2,8 milliárdba kerülne a volt Népstadion átalakítása, melynek során lebontanák a felső karéjt, befednék az épületet, és növelnék a férőhelyek számát. Más vélemények szerint azonban a költségek egymilliárddal magasabbak is lehetnek - írja a Népszabadság.

Nem fizetnek visszamenőleg a kismamáknak

Itthon2003.04.05, 09:04

Nem fizetik ki visszamenőlegesen a 6700 forintos jövedelempótló támogatást a pereskedő kismamáknak a Területi Államháztartási Hivatalok. A hivatalok álláspontja szerint ugyanis a pótlék nem illeti meg azokat, akik az új gyest választották az 1996-os módosításkor - írja a Népszabadság. Korábban a Somogy Megyei Bíróság három kismama esetében is jogosnak ítélte a jövedelempótló támogatásra bejelentett visszamenőleges igényt.

Gulyás Kálmán lehet az egyházügyi államtitkár

Itthon2003.04.04, 07:02

Gulyás Kálmánt, a Munkaügyi Döntőbírói Szolgálat jelenlegi vezetőjét kérték fel a Miniszterelnöki Hivatal egyházi ügyekért felelős államtitkári posztjának betöltésére - tudta meg a Népszabadság. Az értesülést kormányzati források sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták, de a jelölt megerősítette, hogy felkérték.

Kiss Ernő lehet Angyalföld rendőrkapitánya

Itthon2003.04.02, 07:00

Kiss Ernő dandártábornok a legesélyesebb jelöltje Budapesten a jövő hónap elsejétől várhatóan megüresedő XIII. kerületi rendőrkapitányi posztnak - értesült a Népszabadság. Kiss Ernő a Horn-kormány alatt a KBI-t vezette, majd az ORFK bűnügyi főigazgatója lett az Orbán-kormány hivatalba lépésekor. Innen hivatalosan egészségügyi okok miatt váltották le 1998-ban.

Csökkent az idegenellenesség

Itthon2003.04.01, 07:29

A tavaly őszi állapothoz képest csökkent az ellenszenv a menekültekkel szemben - állapította meg a Tárki legújabb felmérése, melyet a Népszabadság közöl. Az idegenellenesek aránya azonban még így is magas, 34 százalékos.

A régióban nálunk a legdrágább a cigaretta

Gazdaság2003.04.01, 08:04

A cigaretta jövedéki adója ugyan április elsejétől nő, a fogyasztók azonban várhatóan csak a hónap végétől érezhetik a drágulást. Ameddig ugyanis a raktárakban felhalmozott régi áras termékek el nem fogynak, a dohánygyártókk nem emelik áraikat. Az emelések miatt az uniós csatlakozásra készülő országok közül Magyarországon lesz a legdrágább a cigaretta - írja a Népszabadság.

A hazai turizmus lehet a háború nyertese

Gazdaság2003.03.31, 09:43

Az alig másfél hete tartó iraki háború már most érezteti hatását a nemzetközi idegenforgalomra. Franciaországban 15-25 százalékkal csökkent a foglalások száma az egy évvel korábbihoz képest, Németországban minden második ember nyaralási terveit befolyásolhatja a háború, Nagy-Britanniában pedig már napi egy fontért is kínálnak földközi-tengeri apartmanokat. A háború miatt azok az országok járhatnak jól, amelyek biztonságot, civilizált körülményeket kínálnak az utasoknak. Magyarországon egyelőre nem tapasztalható a háború negatív hatása, sőt a hazai turisztikai ipar akár nyertese is lehet a konfliktusnak - írja hétfői számában a Népszabadság.

Eljárás indul egy fideszes képviselő ellen

Itthon2003.03.28, 10:55

Bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség Papcsák Ferenc fideszes képviselőt és társait. Papcsák, és több más ügyvéd még 2001-ben kapott megbízást a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosától jogi tanácsadásra. A kormánybiztost, Sík Zoltánt 400 milliós hűtlen kezeléssel gyanúsítják az ügyben. A rendőrség a napokban adja át a nyomozati iratokat az ügyészségnek

Jövő héten feláll a korrupcióellenes bizottság

Itthon2003.03.28, 10:51

A jövő héten hozzák nyilvánosságra a korrupcióellenes bizottság tagjainak névsorát. A tíztagú testület elnöke Solt Pál, volt Legfelsőbb Bírósági elnök, aki már megtette a testület tagjara vonatkozó javaslatát a miniszterelnöknek. A tagok társadalmi munkában vállaják a munkát, korrupcióellenes intézkedésekre tesznek majd javaslatokat - írja a Népszabadság.

Átvilágítás: kevesebb mint száz érintett újságíró

Itthon2003.03.27, 10:38

Több mint háromezer újságírót világítottak át az átvilágítóbírák, közülük kevesebb mint százat találtak érintettnek a korábbi rendszer állambiztonsági szolgálataival való együttműködésben - írja a Népszabadság. Az érintettekenek egyötöde lemondott, 25 százalékuk tisztázta magát, a többiek esetében még folyik a bizonyítóeljárás.

Elköltözhet a Néprajzi Múzeum

Itthon2003.03.27, 08:10

A kormányszóvivő is megerősítette a Népszabadság információit, hogy a héten kezdődik a Néprajzi Múzeum Kossuth téri épületének műszaki felmérése. A lap szerint az eseményekből arra lehet következtetni, hogy az egykori Kúriát visszakapja a Legfelsőbb Bíróság.

Nyáron megkezdődhet a balatoni partrendezés

Itthon2003.03.26, 10:40

Már idén nyáron megkezdődhet a Balaton partrendezése, a tó területe várhatóan 10-11 hektárral lesz kisebb. Vízpótlásra azonban belátható időn belül nem kerül sor, mivel vízügyi és környezetvédelmi szempontok ezt nem indokolják - nyilatkozta a Népszabadságnak Szabó Mátyás, a tó miniszteri biztosa.

Megkezdődött az orális szexet ajánló képviselő pere

Itthon2003.03.26, 10:24

Kedden kezdődött Malinák Árpád pere, akit azzal vádolnak, hogy visszatartotta az általa foglalkoztatott polgári szolgálatosok egymillió forintnyi illetményét. A vádiratban az is szerepel, hogy orális szexet ajánlott fel két fiatalnak, akik fel akarták magukat vetetni hozzá polgári szolgálatosnak. A képviselő a tárgyaláson visszavonta korábbi részleges beismerő vallomását - írja a Népszabadság.

Újra megismételhetik a tévéelnöki pályázatot

Itthon2003.03.25, 10:30

A Népszabadság értesülései szerint a koalíciós pártok szakértői egyetértettek, hogy újra meg kell ismételni az MTV elnöki posztjára kiírt pályázatot. A szakértők szerint erre azért van szükség, mert az MTV kuratóriumi elnökségének nem volt ideje áttanulmányozni a pályázatokat.

Az ombudsman szerint törvényt sért a Főtáv

Itthon2003.03.25, 10:34

Alkotmányos visszásságot is okoz és sérti a tulajdonhoz való jogot a Fővárosi Távfűtő Művek Rt. a szolgáltatásainak elszámolásával kapcsolatos eljárása - állapította meg az állampolgári jogok biztosa. Az ombudsman a távhőszolgáltatásokról szóló törvény módosítását javasolja - írja a Népszabadság.

Perlik a Lilly Hungáriát a megfigyelési ügy miatt

Itthon2003.03.24, 10:44

A Posys Kft. már akkor is gyűjtött adatokat Matejka Zsuzsáról, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatójáról, Bánki M. Csaba professzorról és a minisztérium egyik volt vezetőjéről, amikor Németh Attila marketingmenedzser még nem is dolgozott a Lilly Hungária Kft.-nél. A Lilly ügyvezetője mégis azt állította egy Népszabadságnak adott interjúban, hogy Németh rendelte meg az adatokat. Az érintett ezért bepereli a céget és a lapot is - írja a Maqgyar Hírlap.

Motozás a Városházán

Itthon2003.03.24, 10:31

A Népszabadság információi szerint az iraki háború miatt a Demszky Gábor szigorította a főpolgármesteri hivatalba belépők ellenőrzését. A bejáratnál mindenkit megmotoznak, fémdetektorral ellenőriznek.

Leállt a nyomozás az olajügyek fő gyanúsítottja ellen

Itthon2003.03.24, 09:33

Elévülés miatt megszüntették a Portik Tamás ellen folyó eljárást. Portikot, az Energol Rt. volt igazgatóját rossz minőségű termék forgalomba hozatalával és adócsalással gyanúsították a hatóságok. A cég több mint nyolcmilliárdos kárt okozott. A cég más vezetői és segítőik ellen februárban emeltek vádat. Portikot azóta nem találták, hogy 1997-ben megindult ellene az eljárás - írja a Népszabadság.

Nem változnak a pártpreferenciák

Itthon2003.03.21, 07:06

Stabil a pártok támogatottsága a parlamenti választások óta. A múlt nyáron kialakult és hónapokon át folyamatosan tartó MSZP-előnyt az önkormányzati választások felerősítették. Az év fordulójától azonban visszaállt az őszi kiinduló állapot: a szocialista párt előnye az összes választókorú körében jelenleg 7, a biztos pártválasztók körében 11 százalékpont - derül ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásából, amit a Népszabadságban tett közzé.

A gyógyszercég alkalmazottai figyeltettek meg

Itthon2003.03.19, 09:35

Az OEP-megfigyelési ügy kapcsán hírbe hozott gyógyszercég, a Lilly Hungária ügyvezetője állítja: a cég nem figyeltette meg az OEP vezetőjét és főtanácsadóját, viszont tudomására jutott, hogy a cég két munkatársa - az ügyvezető engedélye nélkül - megfigyeltette a főtanácsadót. A Népszabadságnak a cég ügyvezetője elmondta: a két alkalmazottat elbocsátották, majd személyesen találkozott a megfigyeltetett Elek Csabával.

Eltűnhetnek a polcokról egyes népszerű cigaretták

Gazdaság2003.03.18, 08:10

Egyes népszerű cigarettafélék - például a Multifilter, a Marlboro vagy a Pall Mall - eltűnhetnek a hazai trafikok polcairól, és csak pult alól árusíthatják őket, mivel a kereskedők így próbálnak a nagy kereskedelmi láncoknak, benzinkutaknak és újságárusoknak nyújtott kedvezményekhez hasonló könnyítést kiharcolni - írja a Népszabadság.

Négy rúgás Simon koponyáján

Itthon2003.03.17, 11:06

Fordulatot hozhat a Simon-ügyben a bíróság kérésére nemrég elkészített újabb orvos szakértői jelentés. A korábbi jelentésekkel ellentétben ugyanis ez beszámol négy rúgás nyomairól is Simon koponyáján, vagyis elképzelhető, hogy nem önmagában a nagy ökölcsapás, majd az aszfaltnak csapódó koponya sérülései okozták Simon Tibor halálát.

Fegyelmi a pedagógia-CD-s pornóképek miatt

Itthon2003.03.14, 12:38

Intézményen belüli mulasztás miatt kerültek fel pornóképek a Bács-Kiskun megyei önkormányzat pedagógiai intézetének CD-romjaira - derítette ki az önkormányzat vizsgálata. Az önkormányzat vezetője fegyelmit javasol az intézet igazgatója ellen. Az igazgató nyolcmillió forintért közös megegyezéssel távozna is posztjáról - írja a Népszabadság.

Gyulai István lehet a tévéelnök

Itthon2003.03.14, 07:43

Gyulai István volt sportriporter, a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség főtitkára esélyes az MTV elnöki posztjára. Gyulai lehet a megfelelő kompromisszumos jelölt, megválasztását egyik oldal sem ellenzi - írja a Népszabadság. Az MTV közalapítvány kuratóriuma Mendreczky Károly korábbi elnök tavalyi lemondása óta nem tudott elnököt választani.

Egymilliárdnyi ruhapénzért perelhetnek a rendőrök

Itthon2003.03.13, 07:52

Két próbapert is megnyertek azok a rendőrök, akik visszatartott ruhapénzük miatt indítottak eljárást tavaly. A precedens értékű ítéletek értelmében 22 ezer egyenruhásnak jár a ruhapénz, ami közel egymilliárdos tételt jelent - írja a Népszabadság.

Vér és Becsület: újabb megmozdulás

Itthon2003.03.13, 08:12

Pénteken március 15-i megemlékezést tart a Vér és Becsület Kulturális Egyesület, amit a rendőrség is tudomásul vett. Az ügyészség már korábban kezdeményezte a neonácinak tartott szervezet törlését, az ügyet március 26-án tárgyalja a Fővárosi Bíróság - írja a Népszabadság.

Szerbiában keresik a hamis okmánybélyeg-nyomdát

Itthon2003.03.13, 07:01

A szerb rendőrség magyar kérésre Szerbiában keresi azt a nyomdát, ahol a feltételezések szerint a Magyarországon forgalomba került hamis illetékbélyegeket nyomtatták. Az országszerte elterjedt hamisítványok okozta kár elérheti az egymilliárd forintot is - írja a Népszabadság.

Kevesebb akciós termék lesz a boltokban

Gazdaság2003.03.12, 09:11

A kereskedők áprilistól nem adhatják olcsóbban a hazai élelmiszereket annál, mint amennyiért beszerezték, valamint szállítóikat harminc napon belül ki kell fizetniük, a parlament ugyanis elfogadta az új agrárpiaci rendtartásról szóló törvényjavaslatot. A harmincnapos határidő nem vonatkozik a sörre, a párlatokra, a dohányipari termékekre.

Aláírást gyűjtenek a Fidesz postai tartozása miatt

Itthon2003.03.12, 06:54

Azt kéri híveitől a Fidesz által létrehozott Demokrácia Központ, hogy küldjék el aláírásaikat, amennyiben nem, vagy csak késve kapták meg a párt 2002-es kampánylevelét. Így kívánják bizonyítani azt, hogy a posta nem teljesítette a tavalyi szerződésben foglaltakat, így hiába követeli a párttól a 109 milliós kézbesítési díjat - írja a Népszabadság.

Görgey Gábor valószínűleg távozik a kormányból

Itthon2003.03.11, 12:05

A májusra tervezett kormányátalakítás során biztos, hogy Görgey Gábor, a nemzeti és kulturális örökség minisztere távozik, de felmerült több más miniszter és államtitkár leváltása is - írja a Népszabadság. A lap szerint feltehetően szakmai okok miatt távozik még az átalakítások előtt Szalay István, egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

300 milliós kártérítésért perlik a postát

Itthon2003.03.10, 07:17

Szerződésszegés miatti ellehetetlenülésre hivatkozva perelte be a Magyar Postát a Body Guard Hungary Kft. A biztonsági cég közel 300 millió forintot követel, mert a posta 2002-ben felbontotta azt a távfelügyeleti rendszer kiépítésére vonatkozó szerződést, amelyet három éve teszteltek - írja a Népszabadság. A posta új biztonsági stratégiájára hivatkozott.

Engedély nélkül működik az őssejtes vállalkozás

Itthon2003.03.10, 08:36

Több magyar magáncég próbálkozott üzleti alapon újszülöttek köldökzsinórvéréből nyert őssejtek külföldi tárolásával, ám a hatóságok arra hivatkozva, hogy nincs garancia a kivitt őssejt megfelelő minőségben való visszakerülésére, nem adtak engedélyt. Ennek ellenére van egy cég, amely tavaly több mint 900 csecsemő őssejtjeit juttatta külföldre - holott nincs is engedélye - írja a Népszabadság.

A magyar férfiak keveset költenek virágra

Gazdaság2003.03.08, 12:17

Az európai országok közül Magyarországon költik szinte a legkevesebbet virágvásárlásra az emberek, évente személyenként mindössze 3700 forintot. Egy magyar nő egy évben átlagosan csupán három alkalommal kap virágot. Az idei nőnapon hóvirágot már 80 forintért, rózsát 400 forintért, azáleát pedig 100 forintért lehet kapni - írja a Népszabadság.

Emelkednek a betéti kamatok

Gazdaság2003.03.06, 07:39

Fokozatosan emelkednek a forint elleni spekulációt követően mélybe zuhant betéti kamatok. Néhány kereskedelmi bank március 1-jétől már felemelte a lakossági megtakarításokra fizetett kamatait, és szerdán az OTP Bank is bejelentette, hogy negyed százalékponttal növeli a lekötött betétek kamatait - írja a Népszabadság.

Nem köthető biztosítás ártéri ingatlanra

Gazdaság2003.03.06, 08:33

A hazai biztosító-társaságoknál továbbra sem lehet biztosítást kötni a folyók menti ár- és hullámtereken épült házakra árvízkárok esetére. A kormány a tavaly nyári áradások idején a probléma megoldását sürgette, de a biztosítók nem hajlandók egyedül állni a rendszeres árvizek nyomán keletkező károkat - írja a Népszabadság.

Tanúként meghallgatják Járait a Postabank-ügyben

Itthon2003.03.05, 08:34

Öt újabb tanút, köztük Járai Zsigmond jegybankelnököt, volt pénzügyminisztert hallgat meg a rendőrség a Postabank-ügyben - írja a Népszabadság. A Princz Gábor és társai ügyében nyomozó rendőrök úgy vélik, az ügyészség már nem a kisebb súlyú ügyek bizonyítására koncentrál. Princzet ma kihallgatják egy a Budapesti Hengermalom Rt.-nek évekkel ezelőtt nyújtott hitelügylet kapcsán is.

Budapesten 4 milliárdot költöttek parkolásra tavaly

Gazdaság2003.03.05, 08:57

Összesen négymilliárd forint parkolódíjat fizettek be tavaly a fővárosi autósok a három fővárosi parkolási társulásnak. A legtöbb parkolóhelyet felügyelő Centrum Parkoló Rendszer Kft. kevesebbet fizet az érintett önkormányzatoknak, mint a két kisebb társulás - írja a Népszabadság.

Csökkent a kormány népszerűsége

Itthon2003.03.03, 07:32

Csaknem mindegyik kormányzati politikus népszerűségi mutatója kisebb lett néhány ponttal - derül ki a Szonda Ipsos februári közvélemény-kutatásában, melyet a Népszabadságban tett közzé. A legnépszerűbb politikus már három hónapja Dávid Ibolya, őt követi Mádl Ferenc, a harmadik és negyedik helyen Medgyessy Péter és Bárándy Péter áll.

Tiltakozás a szükségtározók ellen

Itthon2003.03.01, 09:39

Polgári engedetlenségi megmozdulásra és fővárosi tüntetésre is készek azok a Hajdú-Bihar megyei gazdák, akik úgy tudják, hogy földjükön a Vásárhelyi-terv keretében vésztározókat készül létesíteni az állam. Az érintettek attól tartanak, hogy birtokukon emiatt lehetetlenné válik a gazdálkodás. A vízügyi hatóság illetékese szerint az aggodalom alaptalan - írja a Népszabadság.

Hazahívják a magyarokat Irakból

Nagyvilág2003.02.28, 09:20

Pénteken megkezdik a bagdadi magyar diplomáciai testület evakuálását. Az ötfős küldöttség mellett négy vámőr, és egy fegyverzetellenőr is tartózkodik Irakban - írja a Népszabadság. Más magyarok - például tudósítók - is vannak még Szaddam országában, amelyet a határlezárások miatt szárazföldön már szinte lehetetlen elhagyni.

Hamarosan újabb vádemelés Tasnádi ellen

Itthon2003.02.27, 07:47

Befejezték a súlyos testi sértés és más bűncselekmények miatt elítélt Tasnádi Péter ellen negyedmilliárd forintos adócsalás miatt elrendelt nyomozást. Az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága napokon belül megküldi a nyomozati iratokat és vádemelési javaslatot az ügyészségnek - írja a Népszabadság.

Medián: az Orbán-kormány volt a legkorruptabb

Itthon2003.02.27, 08:55

A megkérdezettek több mint fele szerint Kiss Elemér volt kancellária-miniszternek mennie kellett, miután kiderült hogy a résztulajdonában lévő ügyvédi iroda állami megrendelést kapott. Az eseménnyel kapcsolatban a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végzett felmérést. Eszerint a megkérdezettek 50 százaléka gondolta úgy, hogy a történtek a kormány tisztességét bizonyítják. A Népszabadság által ismertetett felmérésből kiderül: a megkérdezettek 34 százaléka szerint a rendszerváltás után az Orbán-kormány volt a legkorruptabb.

NATO-kórház épülhet Magyarországon

Itthon2003.02.26, 08:09

Washingtonban egyre komolyabban fontolgatják, hogy a németországi katonai bázisokat az iraki háború után Kelet-Közép-Európába helyezik át. Lengyel források szerint a főerőket hozzájuk irányítanák, de Magyarországra is érkezhetnek újabb amerikai egységek. Az is elképzelhető, hogy itthon építenek fel egy eredetileg német földre tervezett katonai kórházat - írja a Népszabadság.

Hamarosan átadják a belvárosi mélygarázsokat

Itthon2003.02.25, 07:43

Késve ugyan, de heteken belül két új mélygarázzsal bővül a parkolási lehetőségek száma a fővárosban. A 3,2 milliárdos Szabadság téri, illetve a 2,8 milliárd forintba kerülő Szent István téri létesítményekben összesen 1204 autó elhelyezésére nyílik lehetőség - félóránként 180 forintért, vagy havi közel 30 ezerért - írja a Népszabadság.

Csányié lehet a Mizo

Gazdaság2003.02.25, 08:47

A Népszabadság információi szerint a Dalmandi Mezőgazdasági Rt. és érdekeltsége tulajdonába került az egyik legnagyobb magyar tejipari cég, az Új-MiZo Rt. A lap úgy tudja, hogy Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója tárgyalásokat folytat a Dalmand Rt. meghatározó tulajdonrészének megvásárlásáról.

Negyven felett nyelvvizsga nélkül lehetne diplomázni

Itthon2003.02.25, 09:18

Az oktatási tárca változtatna a felsőoktatási diplomához szükséges nyelvvizsgák rendszerén. A felsőoktatási törvény módosításának tervezete szerint negyven év felett eltörölnék a kötelező nyelvvizsgát, a fiatalabbaknak pedig lehetővé tennék, hogy anélkül diplomázzanak, de csak a nyelvvizsga-bizonyítvány ellenében kapnák meg a diplomát írja a Népszabadság.

Országértékelések: Medgyessy beszéde többeknek tetszett

Itthon2003.02.24, 07:41

Az arról tájékozott lakosság körében Medgyessy Péter országértékelő beszéde közel húsz százalékkal több embernek tetszett, mint Orbán Viktor korábbi miniszterelnöké - írja a Népszabadság a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet február 14-i felmérése alapján. A Medgyessy-beszédből főleg az "egy Magyarország" eszméje ragadta meg a hallgatóság figyelmét.

Az MFB nem finanszírozhat sztrádaépítést

Gazdaság2003.02.19, 09:29

A jövőben a Magyar Fejlesztési Bank csak fejlesztési céllal fektethet be tőkét, és nem finanszírozhat eleve veszteséges állami beruházásokat, például sztrádaépítést, áll az MFB új stratégiájának a kormány által elfogadott irányelveiben - írja a Népszabadság.

Négypárti egyeztetés az amerikaiak úthasználatáról

Itthon2003.02.17, 06:39

Hétfőn négypárti egyeztetést tartanak az Egyesült Államok kéréséről, hogy fegyveres erői személy- és teherszállításra igénybe vehessék az ország közútjait és vasútvonalait. A Népszabadság információi szerint az úthasználat mellett a légtér használatára is érkezett kérés a magyar kormányhoz. Az amerikai igény támogatásához kétharmados többségre lesz szükség az Országgyűlésben, Orbán Viktor szerint azonban nemet kell mondani az ENSZ-felhatalmazás nélküli kérésre.