hirdetés

Népszabadság

címke rss

Orbán-Dávid találkozó kedden

Itthon2003.06.28, 12:13

Az előzetes tervek szerint kedden találkozik Dávid Ibolya, az MDF és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke - írja a Népszabadság. A találkozót a Fidesz kongresszusa után Dávid Ibolya kezdeményezte.

Kedden megáll a hivatali élet

Itthon2003.06.28, 13:56

Július 1-jén, a köztisztviselők napján nem lesz félfogadás a polgármesteri hivatalokban, az okmányirodákban, a kormányhivatalokban és a minisztériumokban, az ombudsman hivatalában. Nem fogadják az ügyfeleket az APEH-nál, az egészségbiztosítónál, és a bevándorlási hivatalokban sem. A BM központi okmányirodáján csak a sürgős útlevélkérelmeket veszik át - írja a Népszabadság.

Meneszthetik az atomerőmű és az OAH vezetőjét

Itthon2003.06.27, 11:16

Hamarosan leváltják a Paksi Atomerőmű és az Országos Atomenergia Hivatal vezetőjét - írja a Népszabadság. A lap egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztviselőre hivatkozott, aki közölte, " a gondolattal foglalkozik a kormány".

Jelentősen drágul a közlekedés

Gazdaság2003.06.27, 07:29

Nyolcszázalékos tarifaemelést tervez a MÁV a vasúti reformkoncepció szerint, és az inflációt meghaladó áremelésre készülnek jövőre a Volán-társaságok is - írja a Népszabadság.

Nő a Tisza-tó népszerűsége

Itthon2003.06.26, 07:36

10-15 százalékkal több a vendég - külföldiek és hazaiak egyaránt -, akik 23 százalékkal több napot töltenek el a Tisza-tó környékén. A térségben főleg az ökoturizmust igyekeznek fejleszteni, ennek keretében élményparkot terveznek Poroszlón bemutatószigetekkel, háromdimenziós mozival, és egy hatalmas akváriummal, amely a térség állatvilágát ismertetné meg a látogatókkal - írja a Népszabadság.

Új pártok várhatók a következő választáson

Itthon2003.06.26, 11:23

Valószínűleg új pártok is indulnak a 2006-os parlamenti választáson, a zöld és liberális politikai alakulatok vagy a paletta közepét, vagy egy speciális témakört célozhatnak meg. Hack Péter úgy véli, lesz helyük az új pártoknak is - írja a Népszabadság.

Az adatvédelmi biztos vizsgálódik a PSZÁF-nál

Itthon2003.06.25, 11:06

Az adatvédelmi biztos pár hete vizsgálatot indított a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél. Az állampolgári bejelentés nyomán indult vizsgálat során arra keresi a választ Péterfalvi Attila, hogy a törvényeknek megfelelően működtetik-e a szervezet épületének biztonsági rendszerét.

15 gyanúsítottnak hoz szabadságot az új törvény

Itthon2003.06.25, 09:10

Július 1-ével 15 gyanúsított szabadul ki előzetes letartóztatásából, mivel akkor lép életbe az új büntetőeljárásról szóló törvény, amely maximálja az előzetesben tölthető időt. A törvény emellett a nyomozás idejét is maximálja. Több szakember attól tart, hogy az új szabály a trükkös bűnözőknek kedvez majd - írja a Népszabadság.

Lógtak az autósokat ellenőrző rendőrök

Itthon2003.06.24, 11:15

Fegyelmi eljárás indul azok ellen a rendőrök ellen, akik a hétvégi közúti ellenőrzések helyett kijelölt posztjuk közelében hűsöltek és napoztak. A közrendőrök mellett várhatóan azok a megyei vezetők is elmarasztalásban részesülnek, akik megpróbálták elszabotálni az ellenőrzéseket - írja a Népszabadság.

Sikeres a négynapos sztrádamatrica

Itthon2003.06.24, 09:27

Az autósok többsége visszatért az M7-esre, miután bevezették a négynapos matricát, így csökkent a párhuzamos utak forgalma - írja a Népszabadság.

Egyre szegényebbek a szegények

Itthon2003.06.24, 11:07

A legfrissebb adatok szerint Magyarország lakosságának 12-13 százaléka halmozott szegénységben él. Immár ötödik alkalommal készített felmérést az ENSZ és az MTA Világgazdasági Kutatóintézete a magyarországi szegénységről. A tanulmányt kedden mutatja be a Magyar Tudományos Akadémia - írja a Népszabadság.

Ötmilliárdot kap a BKV

Itthon2003.06.24, 07:32

Jármű-, villamospálya- és aluljáró-felújításra fordítja a BKV azt a korábban megajánlott összeget, amelyet most lehívhat a fővárosi költségvetésből - írja a Népszabadság.

Az áfa miatt drágul a nyelvtanulás

Itthon2003.06.24, 13:04

Várhatóan drágítja a nyelvtanfolyamokat, hogy az áfatörvény július elsején életbe lépő rendelkezése 25 százalékos áfára kötelezi a nem akkreditált nyelvtanfolyamokat. Ugyanakkor eddig még egyetlen nyelvi képzés sem kapott ilyen tanúsítványt, és hiába is kap, mert tanárainak akkor is külön akkreditációra van szükségük az áfamentességhez. Így a minőségi tanúsítványt megszerző iskolák is emelni kénytelenek áraikat - írja a Népszabadság.

Sztrádadíj helyett teharautóadót javasolnak

Gazdaság2003.06.23, 08:43

A nemrég bevezetett négynapos, 1000 forintba kerülő sztráda matrica sem jelent valódi megoldást a fizetős autópályák kialakításának negatív mellékhatásaira - idézi a Népszabadság azt a szakértői tanulmányt, amelyet a környezetvédelmi tárca készített. A tanulmány készítői eltörölnék a sztrádadíjat, és egységes úthasználati díjat vezetnének be a teherautók számára.

Szonda Ipsos: Csökkent az MSZP előnye

Itthon2003.06.23, 11:24

Csökkent az MSZP és a Fidesz támogatottsága közötti különbség. A vezető kormánypártnak 32, fő riválisának pedig 30 százalékos a támogatottsága az összes választókorú körében. A biztos pártválasztók esetében ez az arány 49, illetve 42 százalék az MSZP javára - ismerteti a Népszabadság a Szonda Ipsos június első felében végzett közvélemény-kutatásának eredményeit.

Telefondoktorokat alkalmazna az OEP

Itthon2003.06.21, 08:28

Az ésszerűbb közpénzfelhasználás érdekében hamarosan egy virtuális doktort alkalmaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A jövőre induló, éjjel-nappal hívható, a laikus kérdésre válaszoló telefonos szolgáltatás célja, hogy csak azok menjenek orvoshoz, akiknek valóban szükségük van rá - írja a Népszabadság.

Az ORFK is vizsgálja a PSZÁF pénzügyeit

Itthon2003.06.20, 07:35

Egy állampolgár csalás és hűtlen kezelés miatt tett feljelentése és a legfőbb ügyész átirata nyomán feljelentéskiegészítés keretében vizsgálja az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága a PSZÁF gazdálkodását - írja a Népszabadság.

Indul a nemzetközi vizsgálat Pakson

Itthon2003.06.19, 07:02

Jövő hét keddig van ideje a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakembereinek, hogy befejezzék a paksi atomerőmű üzemzavarával kapcsolatos vizsgálatot. A nemzetközi szakemberek egyebek mellett az atomerőmű minőségbiztosítási rendszerét, sugárvédelmét, és az üzemzavar okait is vizsgálják. Az eredményről jövő hét közepén számolnak be - írja a Népszabadság.

Kotorják a Balatont a szárazság miatt

Itthon2003.06.18, 07:18

Ha nem érkezik jelentősebb mennyiségű eső, az eddigi legnagyobb mértékű aszály sújthatja az országot. A Balaton vízgyűjtőjén kialakult 30-40 százalékos csapadékhiány miatt több helyen vált szükségessé a tó kotrása. Ugyanakkor sok más hazai tó vízmennyisége is lecsökkent - írja a Népszabadság.

Folyik a csatlakozás előtti utolsó uniós vizsgálat

Nagyvilág2003.06.18, 07:27

A belügy és az igazságügy felkészültségét kezdték vizsgálni uniós szakértők a napokban. Az Európai Unióhoz történő csatlakozás előtti utolsó ilyen jellegű vizsgálat során a schengeni akcióterv végrehajtását, az illegális migrációt, a pénzügyi bűncselekményeket és a korrupciós jelenségeket vizsgálják a szakértők - írja a Népszabadság.

Szerveződnek a roma polgári körök

Itthon2003.06.14, 10:02

A Fidesz jó esélyt lát egy jobboldali cigány társadalmi mozgalom kialakulására - írja a Népszabadság. Varga József, a párt parlamenti képviselője szerint már szerveződnek a roma polgári körök.

Pénzt kérnének a bevetésekért a kommandósok

Itthon2003.06.13, 07:43

A Készenléti Rendőrség egyes vezetői úgy javítanák a veszélyes bűnözők elfogására szakosodott egység pénzügyi helyzetét, hogy a jövőben pénzt kérnének a bevetésekért. Más rendőri vezetők elfogadhatatlannak tartják, hogy a kapitányságok külön fizessenek a kommandósok munkájáért.

Hét végétől négynapos sztrádamatrica

Gazdaság2003.06.12, 11:14

A hét végétől kapható lesz a várhatóan ezer forintba kerülő, négynapos autópálya-matrica - értesült a Népszabadság. A sztrádajegyeket augusztus közepéig vásárlhatják meg az autósok. Az autókat ugyanakkor szigorúbban fogják ellenőrizni.

Az éhség ellen dohányoznak a fiatal lányok

Itthon2003.06.11, 17:51

A 17 éves korosztályból a fiúk 40, a lányok 35 százaléka gyújt rá rendszeresen - derült ki az Országos Egészségfejlesztési Központ jelentéséből, amit a Népszabadság közöl. A lányok közül sokan azzal indokolják a dohányzást, hogy fogyókúráznak, és azzal, hogy segít elfojtani az éhségérzetet. Az alkohol- és drogfogyasztási szokásokról is elmondható: egyre kisebb a különbség a két nem között, a lányok utolérik a fiúkat.

Felélte készleteit a honvédség

Itthon2003.06.11, 08:51

A honvédség mára teljesen felélte készleteit: a teherautók többsége a laktanyát sem tudná elhagyni, a katonák saját mobiltelefonjaikat használják a gyakorlatokon. Szenes Zoltán vezérkari főnök attól tart, hogy a haderőreform könnyen a lobbiérdekek áldozatává válhat, akárcsak a korábbi megújítási tervek. Magyarország teljesítménye miatt az utóbbi időben felerősödtek a NATO-kritikák is.

Nemzetközi fórumon bírálta Orbán a kormányt

Itthon2003.06.11, 09:38

Nyilatkozatban ítélte el a magyar kormány tevékenységét a Nemzetközi Demokratikus Centrum (IDC) nevű szervezet. Az IDC nyilatkozatában megállapítja, Magyarországon a tavalyi parlamenti választások óta folyamatosan sérülnek a polgári és politikai szabadságjogok. A Népszabadság információi szerint a nyilatkozat elfogadását az IDC ülésén résztvevő Orbán Viktor kezdeményezte. Kovács László külügyminiszter példátlannak nevezte, hogy egy politikus saját hazáját elítélő határozat elfogadását kezdeményezi egy nemzetközi fórumon.  

Az ideális képviselő ígéretei felét betartja

Itthon2003.06.10, 08:37

Egy közvélemény-kutatás szerint az ideális képviselő hűséges a házastársához, és legalább minden második választási ígéretét beváltja. Az ideális képviselő felsőfokú végzettségű 43 éves férfi - derül ki a kutatásból, amit a Népszabadság tett közzé.

Egyelőre csak tárgyalnak a munkaidő-csökkentésről

Itthon2003.06.07, 09:10

Türelmetlenek a szakszervezetek, mert még mindig nem kezdődtek el a tárgyalások a heti munkaidő csökkentéséről. A kormány, a munkaadók és a munkavállalók képviselői tavaly novemberben abban egyeztek meg, hogy az idén május végéig megállapodnak a heti kötelező munkaidő többlépcsős csökkentéséről. Ez azonban mind a mai napig nem történt meg - írja a Népszabadság.

A titkosszolgálatot vizsgálja az ombudsman

Itthon2003.06.06, 06:50

Ősztől a Nemzetbiztonsági Hivatalnál vizsgálódik az adatvédelmi biztos. Péterfalvi Attila azt vizsgálja, törvényesen járnak-e el az adatok titkos módszerekkel való gyűjtésére jogosult szervezetek - írja a Népszabadság. Ilyenből 11 van ma Magyarországon.

Késik a lakáshitel-módosítás

Gazdaság2003.06.06, 08:56

Az állam lakástámogatások jelenlegi rendszerét módosító kormányrendelet csak a jövő héten jelenik meg a Magyar Közlönyben, ezért az új szabályok június eleje helyett a hónap végén lépnek érvénybe - írja pénteki számában a Népszabadság.

Bébikötvényt és gyermeklottót tervez a kormány

Itthon2003.06.05, 07:11

Az év végére tölti meg tartalommal a kormány a februárban megfogalmazott köztársasági eszmét és a gyermekek középpontba állításának gondolatát. Ennek érdekében számos új dolgot terveznek bevezetni, az adótudatosságot erősítő intézkedésektől, a bébikötvényen és gyermeklottón át a gyermekbarát hivatalok, kórházak kialakításáig - írja a Népszabadság.

Százmilliós gyorssegély kell a rendőrségnek

Itthon2003.06.05, 07:39

A végzős rendőr-szakközépiskolások munkába állításához százmilliós nagyságrendű összeg hiányzik a rendőrség költségvetéséből. A pénzt átcsoportosításokkal próbál előteremteni a Belügyminisztérium, így például a BM Központi Adatfeldolgozó Hivataltól vonnak el jelentős pénzt - írja a Népszabadság.

A kormánydöntés drágíthatja a benzint

Gazdaság2003.06.05, 07:44

A kormány és a Magyar Nemzeti Bank szerdai a sávközép eltolásáról és a költségvetési kiadások csökkentéséről szóló bejelentése várhatóan megdrágítja az importot, és ez hatni fog az olaj és a gáz importáraira is - mondta a Népszabadságnak Mosonyi György, a Mol Rt. vezérigazgatója.

Kritizálja az MTV gazdálkodását a számvevőszék

Itthon2003.06.05, 07:28

Keményen kritizálja az Állami Számvevőszék közelmúltban elkészült jelentése a Magyar Televízió gazdálkodását, miközben a köztévé újabb 6,3 milliárdos támogatást igényel. Az ÁSZ szerint újra kell gondolni a teljes finanszírozási rendszert - írja a Népszabadság.

A durva meccsek az utcáról vonnak el rendőröket

Itthon2003.06.04, 07:08

A közterületen gyakorlatilag nincs mozgósítható rendőr egy-egy keményebb focimeccs idején. Egy Fradi-meccs biztosítására 220-250 rendőrre van szükség, a fővárosban azonban alig valamivel többen teljesítenek szolgálatot egy időben az utcán - írja a Népszabadság.

Az állami egyetemek a legnépszerűbbek

Itthon2003.06.03, 07:38

A felsőoktatási intézmények népszerűségi listájának első 15 helyét állami intézmény foglalja el, magán-, vagy alapítványi főiskola nem került be 2003-ban. A felvételizők legtöbbje az Eötvös Loránd Tudományegyetemre szeretne bekerülni, ide 17720-an adták be jelentkezésüket 2003-ban. A legnépszerűbb főiskola a Budapesti Gazdasági Főiskola - írja a Népszabadság.

MSZP: törvényt sértett a rádió a trianoni meghívóval

Itthon2003.06.03, 09:26

A Magyar Rádió kuratóriumának MSZP-s tagja és a párt médiapolitikusa szerint is megsértette a médiatörvényt és belső szabályzatát a Magyar Rádió. A két politikus szerint az volt szabálysértő, hogy a rádió közérdekű közleményként sugározta a trianoni rendezvényre szóló meghívót - írja a Népszabadság.

Kevesebben fordulnak az ombudsmanokhoz

Itthon2003.06.03, 07:04

Az Országgyűlési Biztosok Hivatalához beadott panaszok száma csökkent az elmúlt évekhez képest. Tavaly összesen 5153 panasz vizsgálatát fejezték be az ombudsmanok. A legtöbb a települési önkormányzatok eljárásával kapcsolatban érkezett. A hivatal a jövőben a környezetvédelem, illetve az ifjúságvédelem gondjainak is több figyelmet kíván szentelni - írja a Népszabadság.

A kormány elé vinnék az MTV-s végkielégítések ügyét

Itthon2003.06.02, 06:55

A Pénzügyminisztérium és az MTV tárgyal arról a több százmillió forintról, amivel a szabálytalan végkielégítések miatt tartozik a tévé. Az MTV ugyanis újra foglalkoztatta azokat a munkatársait, akiket végkielégítéssel bocsátott el. A tárca a kormány elé akarja vinni az ügyet - írja a Népszabadság. A szabálytalanságokat az Állami Számvevőszék vizsgálata fedezte fel, a testület feljelentést is tett emiatt.

Kilométerenként ellenőrzik a veszélyes utakat

Itthon2003.05.31, 09:13

Fokozott közúti ellenőrzést vezet be a nyári hónapokra a rendőrség, mert az elmúlt két hónapban jelentősen nőtt a közúti balesetek száma - írja a Népszabadság. A tervek szerint a veszélyes utakon - elsősorban az M1-es és az M7-es autópályán, illetve a 7-es úton - néhány kilométerenként mérnek majd sebességet. Szabálysértési irodákat is telepíthetnek egy-egy helyszínre, így akár azonnal is meg lehet majd büntetni a szabálytalankodókat.

Megbüntették a titokban lefilmezett egri nővért

Itthon2003.05.30, 12:27

Egy ápolónőt és két orvost figyelmeztetésben részesítettek az egri Markhot Ferenc Kórházban a roma nők elkülönítéséről szóló hírek miatt indított vizsgálat kapcsán. A figyelmeztetésben részesített ápolónő volt az, aki egy rejtett kamerás felvételen a kisebbségiek számára kijelölt kórteremről beszélt. A kórház belső vizsgálata szerint ugyanakkor az intézményben semmilyen diszkrimináció nem érte a roma nőket. Több dolgozót megbüntettek a sajtónak adott nyilatkozatok miatt.

Nem tolonganak a régi lakáshitelekért

Gazdaság2003.05.30, 10:08

A lakáshitelek állami támogatásának módosításáról szóló kormányrendelet múlt heti bejelentése óta alig változott a hiteligénylők száma a pénzintézeteknél, noha néhány napig még a régi feltételek mellett igényelhetők a kölcsönök. Néhány banknál ugyanakkor nőtt az ügyfelek száma - írja pénteki számában a Népszabadság.

Büntetnék a gyógyszergyári ajándékot elfogadó orvosokat

Itthon2003.05.30, 08:37

Pénzbüntetéssel sújtaná az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az orvosokat ajándékozó gyógyszergyártókat, és az azokat elfogadó orvosokat. A javaslat egyik oka, hogy az így meggyőzött doktorok túl sok drága gyógyszert írnak fel, és az olcsóbb hazai készítmények piaci részesedése 28 százalékra esett vissza - írja a Népszabadság.

Leszállásra kényszerült egy harci gép Kecskeméten

Itthon2003.05.30, 07:20

Egy magyarországi gyakorlaton részt vevő német pilóta füstöt észlelt gépe kabinjában felszállás után. A gépet visszarendelték a kecskeméti repülőtérre, de még a levegőben le kellett dobnia csurig telt üzemanyag póttartályait. A tartályok lakott területen kívül csapódtak a földbe - írja a Népszabadság.

Júliusig 180 vádemelés a számlagyár ügyében

Itthon2003.05.29, 07:14

Közel két éve folyik az eljárás a vecsési számlagyár ügyében. Az új büntetőeljárási törvény hatálybalépése miatt július elsejéig vádat kell emelni a 2 éve gyanúsítottként kihallgattak ellen - ez 180 embert jelent. Az ügyészség ígéri, az ügyben érintettek egyike sem kerülheti el a büntetőeljárást - írja a Népszabadság.

Gyűlnek az ötletek az EU-pénzekre

Nagyvilág2003.05.29, 07:28

Már majdnem elérte az ezret az EU-forrásokra pályázó ötletek száma. Az előpályázatok az utóbbi két napban sokasodtak meg. Az ötletek közül 650-et választanak ki, hogy azokat részletesen kidolgozva sikeresen pályázhassanak EU-s forrásokért - írja a Népszabadság. A lap szerdán még azt írta, csak ötven előpályázat érkezett.

Kártérítési alapot követelnek a 4-es metró vonalán lakók

Itthon2003.05.29, 11:49

Nem szabad a kivitelezőkre hagyni a százéves Thököly úti bérházakban a metróépítéskor esetleg keletkező károsodások helyreállítását vagy a kártalanítást, ezért többmilliárdos kártérítési alapot kell létrehozni az építkezések megindítása előtt - közölte a Erzsébetvárosi Társasházak Érdekvédelmi Egyesülete. A Népszabadság értesülése szerint ellenkező esetben az egyesület akár meg is vétózhatja a beruházást

Feljelentette az MTV-t az ÁSZ

Itthon2003.05.29, 08:00

Több százmillió forintos károkozás miatt büntetőfeljelentést tett az Állami Számvevőszék az MTV ellen. Az ÁSZ szerint a televíziónál újra alkalmazták azokat a munkatársakat, akiket végkielégítéssel küldtek el korábban csoportos létszámleépítés során. Az ÁSZ a jövő héten hozza nyilvánosságra a televíziónál végzett átvilágítás eredményeit - írja a Népszabadság.

Az atomerőműnek nem kell támogatás a helyreállításhoz

Itthon2003.05.28, 07:41

Nincs szüksége költségvetési támogatásra a paksi atomerőműnek az áprilisi üzemzavar helyreállítására, de módosított üzemi tervet terjesztenek a tulajdonosok elé. A sérült kazetták kiemelésének tervei hamarosan elkészülnek. Az üzemzavar körülményeit nemzetközi szakértők vizsgálják júniusban - írja a Népszabadság.

Jövőre átöltöztetik a cigidobozokat

Itthon2003.05.28, 09:45

A dohányzás veszélyeire figyelmeztető feliratoknak jóval nagyobb méretben kell szerepelniük a cigarettásdobozokon egy tervezett rendelet szerint. Jövőre így, akár olyan, a cigarettásdobozok közel felét beborító feliratok is feltűnhetnek, mint "A dohányzás elzárja az artériákat, szívrohamot és agyvérzést okoz" - írja a Népszabadság.

Elúszhat sok EU-pénz

Nagyvilág2003.05.28, 07:03

Pénteken lejár az uniós előpályázatokra kiírt határidő, ám eddig alig ötven beadvány érkezett. Ha nincsenek ötletek és használható pályázatok, könnyen elúszhat sok európai uniós támogatás. Nagy gond, hogy alig van olyan ember, aki meg tud írni egy ilyen pályázatot (sokan már az előpályázati adatlapot sem tudják kitölteni), de számos más tényező is nehezíti a pályázatok elkészítését - írja a Népszabadság.

Az EU kevesli a magyar határőrt

Nagyvilág2003.05.27, 07:45

Az Európai Unió szerint 14 ezer hivatásos magyar határőrre van szükség, a költségvetés viszont 12 ezer főre sem elég. A szervezet felkészültségét ősszel ellenőrzik uniós hivatalnokok - írja a Népszabadság.

Meneszthetik a felügyelet elnökét

Gazdaság2003.05.27, 07:58

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) februárban lezárt vizsgálata alapján felmerült a lehetősége annak, hogy menesztik Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét - értesült a Népszabadság. A vizsgálat szerint a felügyelet a jogszabályokat megsértve működik.

Medián: A többség jónak ítéli a kormányt

Itthon2003.05.27, 10:33

A lakosság fele jónak, három százaléka nagyon jónak értékeli a Medgyessy-kormány egyéves teljesítményét. A rendszerváltás utáni kormányok közül így Medgyessyé az első, amellyel többen voltak elégedettek, mint elégedetlenek első évét követően - írja a Népszabadság a Medián felmérése alapján.

Hétmilliárdba kerül majd az EU-választás

Nagyvilág2003.05.26, 06:37

Majdnem kétszer annyiba kerül majd a jövő nyári európai parlamenti választás, mint egy hagyományos országos szavazás. A Magyarországnak jutó 25 európai parlamenti mandátum szétosztása 7 milliárd forint körüli összegbe kerül majd - írja a Népszabadság.

Amerikaiak nélkül bezárhat a taszári bázis

Itthon2003.05.24, 08:50

Ha az amerikaiak teljesen kivonulnak az utánpótlásbázisként használt taszári támaszpontról, akkor a minisztérium várhatóan bezárja a repülőteret - írja a Népszabadság. A megye vezetése abban bízik, hogy az amerikaiak egészségügyi bázisként használják majd a jövőben a támaszpontot, a lap információi szerint azonban erre kevés az esély.

Lakáshitelt és üdülést is választhatnak a nagy cégek dolgozói

Gazdaság2003.05.24, 12:00

A rendszerváltás óta fokozatosan átalakulnak a hazai cégek által a dolgozóiknak nyújtott szociális juttatások. A kisebb vállalatok egyáltalán nem gondoskodnak a béren kívüli juttatásokról, de a nagyobb cégek is megpróbálják csökkenteni a béren kívüli kiadásaikat. Egyre népszerűbb az úgynevezett cafeteria-rendszer, amelyben egy bizonyos összeg erejéig a dolgozók maguk választhatnak a jóléti szolgáltatások között - derül ki a Népszabadság szombati számában megjelent összeállításból.

Perli az államot Ferihegy volt üzemeltetője

Gazdaság2003.05.23, 07:55

Mintegy 20 milliárd forint értékű kártérítési pert indított a magyar állam ellen a kanadai Airport Development Corporation (ADC), a repülőtér 2B termináljának volt üzemeltetője - írja pénteki számában a Népszabadság.

Paks: tovább vitáznak a felelősségről

Itthon2003.05.22, 07:35

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója szerint az erőmű biztonságáért a Paksi Atomerőmű Rt. felel, ennek egyszemélyes felelős vezetője pedig a vezérigazgató. Az OAH főigazgatója annak kapcsán nyilatkozott erről a Népszabadságnak, hogy a paksi erőmű belső ellenőrzése nem vizsgálta a vezérigazgató felelősségét az április 10-én történt súlyos üzemzavar ügyében. Kocsis István vezérigazgató maga is úgy nyilatkozott, hogy nem tartja magát felelősnek a történtekért.

Növelheti a drogfogyasztást az ecstasy alacsony ára

Itthon2003.05.22, 08:19

Háromszáz forint alá esett a korábban 1000-1500 forintba kerülő ecstasytabletták piaci ára. Ennek oka feltételezhetően az, hogy a nagybani terjesztők mellett vállalkozó kedvű fiatalok is beszálltak az üzletbe. Szakemberek szerint az alacsony árak miatt jelentősen növekedhet a hazai drogfogyasztás - írja a Népszabadság.

16 milliós bírság műemlékrombolásért

Itthon2003.05.21, 06:54

Először fordul elő, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal - élve a törvény által 1997 óta biztosított lehetőséggel - jelentős összegű bírságot hajthat be a kulturális örökség károsításáért. A jogerősen behajtható 16 millió forintos örökségvédelmi bírságot annak a budapesti asszonynak kell megfizetnie, aki három éve elbontatta a birtokában lévő tihanyi műemlék halászházat - írja a Népszabadság.

Miskolcon egy héttel hamarabb érettségiztek

Itthon2003.05.20, 10:54

Május 16-án íratták meg német és francia nyelvből az írásbeli érettségi vizsgát egy miskolci középiskolában - tudatta hétfőn közleményében az Oktatási Minisztérium. A többi érettségiző így elvben már ismerheti a kérdéseket, azaz számukra új tételsort kell összeállítani - írja a Népszabadság.

Nem lesz menet közben "Hátra arc!" a hadseregben

Itthon2003.05.19, 11:09

Egyebek mellett megszűnnek a menet közbeni jobbra és balra át, illetve a "Hátra arc!" parancsszavak a honvédségnél, az új alaki szabályzat szerint. Honvéd helyett katona lesz a megszólítás, és lehet majd sapka nélkül tisztelegni is - írja a Népszabadság.

Nagy károkat okoz az őszi búzában a szárazság

Itthon2003.05.19, 11:14

Az őszi vetésű búza nagy része károsodott a száraz időjárás miatt, több millió tonnás terméskiesés várható. A többi haszonnövény is károkat szenvedhet, ha nem érkezik jelentősebb mennyiségű eső a következő hetekben - írja a Népszabadság.

Lövedékek a Balaton iszapjában

Itthon2003.05.17, 09:32

A Balaton alacsony vízállása komoly veszéllyel járhat; valószínű, hogy a tóban rendkívül sok, valamilyen okból föl nem robbant második világháborús tüzérségi lövedék van - írja a Népszabadság. Zágoni Miklós fizikus saját méréseire hivatkozva elmondta: a tó idei vízállása a tavalyit is alulmúlja, és a Balaton teljes aknamentesítése még nem történt meg.

Finanszírozhatatlan a lakástámogatási rendszer

Gazdaság2003.05.16, 20:25

A jelenlegi lakástámogatási rendszer fennmaradása esetén jövőre már a 2002-ben lakástámogatásra fordított költségvetési kiadások kétszeresét, több mint 149 milliárd forintot kellene erre a célra biztosítani, ezzel gyakorlatilag finanszírozhatatlanná válna a rendszer - állítják pénzügyminisztériumi szakértők. 2003 első három hónapjában 144 milliárd forint értékű új lakáshitel szerződést kötöttek, ez mintegy 50 milliárd forintos havi bővülést jelez.

Egy orvos kismamától mégis leveszik az őssejteket

Itthon2003.05.15, 09:06

Mégsem indul per az egyik kórház ellen őssejtügyben. Egy orvos házaspár azért akart eljárást indítani az intézmény ellen, mert ott nem akarták levenni születendő gyermekük köldökzsinórvérét. A kórház végül meggondolta magát, és hajlandó az őssejt levételére.

Újabb ingatlanok kerülnek vissza az egyházakhoz

Itthon2003.05.14, 07:48

Várhatóan szerdán dönt a kormány 48 katolikus tulajdonú ingatlan sorsáról - köztük lesz a főváros V. kerületében lévő Postaforgalmi Szakközépiskola is, amelyet az angolkisasszonyok kapnak vissza - írja a Népszabadság. Az épület értéke meghaladja a 900 millió forintot. Az állam előreláthatólag még 50-60 milliárdot fordít a volt egyházi ingatlanok tulajdonjogának rendezésére.

Paks: a biztosító milliárdos összeget fizet

Itthon2003.05.13, 07:02

A Paksi Atomerőmű Rt. tavaly decemberben kötött biztosítást üzemzavarok esetére - értesült a Népszabadság, és ezt megerősítette Kocsis István vezérigazgató is. A hazai és nemzetközi biztosítókból szerveződött Atompoolnak Paks eddig 49 millió forintos díjat fizetett - a mostani üzemzavar kárenyhítéseként viszont 1,3 milliárd forintra számíthat.

Kendertüntetés: a rendőröket kritizálja Salgó

Itthon2003.05.12, 08:38

A belügyminiszternek pénteken elküldött, de egyelőre a nyilvánosság számára nem megismerhető jelentésében Salgó László főkapitány a kendertüntetés rendőri előkészületeit hiányosnak nevezte, és véleménye szerint ez vezetett oda, hogy nem tudtak megfelelősen intézkedni a kialakult helyzetben - tudta meg a Népszabadság. A drogfogyasztás szabályozásának enyhítéséért tüntető Kendermag Egyesület jogásza pénteken bejelentette, hogy polgári pert indít a rendőrség ellen.

Székházat terveztet magának az MSZP

Itthon2003.05.10, 11:56

Új székházat terveztet magának az MSZP, miután a párt vezetői egyetlen pártközpontnak alkalmas épületet sem találtak - írja a Népszabadság. A lap információi szerint a terveket műegyetemisták készítik majd. A legjobb terv alapján pedig várhatóan fel is épül majd az új pártszékház, melybe az MSZP már a következő választások előtt beköltözne.

Gyanúsított lehet a vámőrség volt vezetője

Itthon2003.05.09, 11:01

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal gyanúsítottként tervezi kihallgatni a VPOP közelmúltban nyugalmazott vezetőjét, Arnold Mihály altábornagyot - írja a Népszabadság. A lap szerint Arnold felelőssége a vámőrség 2000-2001-es ingatlan-beruházásaival kapcsolatban merült fel. Az ügyben másfélmilliárdos hűtlen kezelés gyanúja miatt folyik nyomozás. A lap értesülését hivatalos ügyészségi források nem kívánták kommentálni, Arnold Mihály pedig közölte, még nem kapott idézést az ügyészségtől.

Júniusban döntenek a kismamapótlékról

Itthon2003.05.09, 07:24

Várhatóan júniusban kerül a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati tanácsa elé a kismamaper - írja a Népszabadság. A soron kívül tárgyalt ügyben arról kell döntenie a bíróságnak, hogy jár-e az 1998 és 2002 között gyesen lévő kismamáknak a havi 6700 forintos elmaradt jövedelempótló támogatás.

Államtitoksértés gyanúja a titkos Kehi-jelentés miatt

Itthon2003.05.08, 07:36

Az Állami számvevőszék azt vizsgálja, megegyezik-e a Postabank túlkonszolidációjáról szóló kiszivárogtatott Kehi-jelentés a Kehi eredeti dokumentumával. Ha igen, feljelentést tesznek államtitoksértés gyanújával - írja a Népszabadság.

A kormány sem tudott a paksi gázképződésről

Itthon2003.05.08, 08:08

A kormány vizsgálja, hogy a paksi atomerőmű miért csak több napos késéssel adott tájékoztatást a május 3-án történt újabb rendellenességről. A kormányszóvivő szerint, ha kiderül, hogy mulasztás történt a gázképződésről való tájékoztatás során, annak lesznek következményei. Egy orosz szakember a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: az április 10-én történt üzemzavar oka az volt, hogy a magyar fél többször is megsértette a biztonsági előírásokat.

Kendertüntetés: a rendőrség belső vizsgálatot tart

Itthon2003.05.08, 11:14

Több súlyos és számtalan kisebb szakmai hibát követtek el a BRFK illetékesei, akik a vasárnapi kendertüntetés biztosításáért, előkészítéséért és lebonyolításáért felelősek. Ezt a Népszabadság adta hírül független közbiztonsági szakértőkre és névtelenséget kérő rendőrségi forrásokra hivatkozva. Hivatalosan Salgó László rendőrfőkapitány péntekre kért jelentést az ügyről. A téren tüntetéseket szervező csoportok és a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet is hibáztatja a rendőrséget.

Májusban dönthetnek a gödörről

Itthon2003.05.07, 07:25

Még májusban eldőlhet a az Erzsébet téri gödör sorsa, ekkor kerül ugyanis a kormány elé az ezzel kapcsolatos előterjesztés. A döntést hamar meg kell hozni, mert az építésre felvett 2,5 milliárd forintos kölcsönt november végéig vissza kell fizetni. Ez az összeg kamatokkal együtt már csaknem 3 milliárdra rúg, illetve a létesítményt emellett fél- egymilliárd forintból be is kell fejezni, amit a főváros és a kultusztárca sem vállal - írja a Népszabadság.

Települések versenyeznek a kormányülésért

Itthon2003.05.07, 07:43

Deák Ferenc születésének 200. évfordulójára kihelyezett kormányülést tartanak, de arról még nem született döntés, hol legyen az októberi esemény. A kormányülés lehetséges helyszíneként két település küzd egymással, Kehidakustány, ahol évtizedekig élt és Söjtör, ahol született Deák Ferenc - írja a Népszabadság.

Eltűnhetnek a vendéglátóteraszok a belvárosból

Itthon2003.05.06, 10:46

Közel harminc százalékkal emelték a területhasználati díjat a belvárosban, ami miatt sok vendéglátós nem nyit teraszokat üzlete mellett. Budapest más részein ugyanakkor kevésbé emelték a díjat, sőt egyes helyeken még kedvezményt is kapnak a vendéglátósok - írja a Népszabadság.

Leállítják a négyes blokkot is Pakson

Itthon2003.05.06, 10:56

Az évi szokásos karbantartás miatt hamarosan leállítják a paksi atomerőmű négyes blokkját is. A kettes blokkot addigra valószínűleg nem tudják újraindítani, így más forrásból kell biztosítani az ország energiaszükségletének húsz százalékát. A kettes blokknak eredetileg keddtől kellett volna újra üzembe állnia. Csak a tervezettnél további állás napi 50 milliós bevételkiesést jelent az atomerőműnek. Ehhez még hozzájárul a helyreállítás költsége és az üzemanyag-kazetták több százmilliós értéke is.

Korrupció gyanúja az egészségbiztosítónál

Itthon2003.05.06, 10:53

Orvosok adatainak korrupciós kiszivárogtatása gyanúja miatt indult belső vizsgálat az egészségbiztosítónál. Elképzelhető ugyanis, hogy egyes cégek megvesztegették a hivatal informatikusait, az orvosok gyógyszerfelírási adataiért - írja a Népszabadság.

Kevés az esély Duna-hídra Vácnál

Itthon2003.05.05, 08:34

Három szervezet ellenállása meghiúsíthatja a váciak tervét, hogy hidat építsenek a Dunán a város közelében. A váciak szerint tarthatatlan, hogy a térségben nincs összekötetés a túlparttal, az ellenzők viszont a természetet és a fővárost is ellátó vízbázist féltik - írja a Népszabadság.

Öt hónapjuk van az elavult játszótereknek

Itthon2003.05.05, 07:41

Az európai uniós csatlakozás után akár az Európai Bírósághoz is fordulhatnak a szülők, ha gyermeküket a játszótéri eszközökön éri baleset. Az ország körülbelül százezer, nagyrészt elavult játszóterének EU-szabványos újjáépítése megközelítené a 2012-es olimpia költségeit. A játszótéri eszközöknek szeptembertől megfelelő tanúsítvánnyal kell rendelkezniük - írja a Népszabadság.

Kormánybizottság alakul a reformok érdekében

Itthon2003.05.03, 09:15

A kormány bizottságot hoz létre annak felmérésére, hogy mely reformtervek valósíthatók meg még ebben a ciklusban. Mindezt azért teszik a Népszabadság szerint, hogy a következő választásokon a "reformok kormányának" jelszavával kampányolhasson a két kormánypárt. Jól áll a haderőreform és az egészségügy, rosszul a közigazgatás átszervezése.

Az internetezők költik a legtöbbet távközlésre

Gazdaság2003.04.30, 09:13

A távközlési szolgáltatások közül a mobiltelefonálás jelenti a legnagyobb kiadást a magyar háztartásoknak. A családok mindössze 7 százaléka rendelkezik az összes kommunikációs eszközzel, ők Internetre, mobilra, vezetékes telefonra és kábeltévére 38 ezer forintot költenek egy hónapban.

Sztráda-napijegy feltöltőkártyával

Gazdaság2003.04.29, 11:01

A kisebbik kormánypárt siófoki csoportja új javaslattal állt elő az M7-es autópályára szóló napijegyek ügyében. Az elképzelés szerint a napijegyek a mobiltelefonok feltöltőkártyáihoz lennének hasonlatosak, és sms-ben lehetne igazolni a díj befizetését - írja keddi számában a Népszabadság.

Sikertelen a Széchenyi-kártya

Gazdaság2003.04.29, 08:24

Az érintett háromszázezer vállalkozásból mindössze 2726 kapott Széchenyi-kártyát tavaly augusztus óta. A vártnál kisebb érdeklődés oka minden bizonnyal a viszonylag alacsony egymillió forintos hitelkeret és a néhány adminisztratív korlátozás - írja keddi számban a Népszabadság.

Martonyi lehet a Fidesz európai listavezetője

Nagyvilág2003.04.29, 07:35

Martonyi János egykori külügyminiszter lehet a Fidesz listavezetője a 2004-es európai parlamenti választásokon - értesült a Népszabadság. A legnagyobb ellenzéki párt várhatóan két partnerszervezetének, a Fidelitasnak, illetve a Magyar Kereszténydemokrata Szövetségnek is biztosít egy-egy befutó helyet a listán.

Pokornit aggasztja a kollégiumépítési program

Itthon2003.04.28, 08:54

Pokorni Zoltán, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint kifogásolható, hogy a kormány által elfogadott kollégiumépítési program szerint kiválasztott befektetők a Magyar Fejlesztési Bank hiteléből, közbeszerzés nélkül építhetnének kollégiumokat - írja a Népszabadság. Pokorni szerint aggodalomra ad okot az is, hogy a bérleti díjat akkor is kifizetnék a üzemeltetőnek, ha az épület nem telne meg. Magyar Bálint oktatási miniszter szerint azonban a liberális megoldás fizetőképes keresletet támaszt majd.

A betegek is megismerhetik a kórházak minősítését

Itthon2003.04.26, 11:17

Hamarosan független minősítés alapján választhatnak a betegek a kórházak között - írja a Népszabadság. A betegek ezentúl megtudhatják, hogy az egyes kórházakban bizonyos beavatkozásoknál milyen arányban fordulnak elő szövődmények, műtét utáni sebfertőzések, netán műhibák.

Varga nem engedi használni a Vén Európát Szlovákiában

Itthon2003.04.26, 09:29

Varga Mihály szövegíró és Varga Miklós zeneszerző nem engedi a Vén Európa című dal szlovákiai előadását, mert azt a szlovák kormány beleegyezésük nélkül hangszerelte és a szövegét lényegesen megváltoztatta - közölte a szerzőpár a Népszabadságban.

2008-ra többségbe kerülnek az idősek

Itthon2003.04.25, 10:44

2008 végére már többségben lesznek az idős emberek Magyarországon. A társadalom öregedésének jelensége nem újdonság, ám az utóbbi időkben egyre gyorsul a folyamat - írja a Népszabadság a KSH Népességtudományi Kutató Intézetének tanulmánya alapján.

Újra járhatnak motorcsónakok a Balatonon

Itthon2003.04.25, 11:10

A kormány a közeljövőben módosítja azt a márciusi határozatát, amelyben megtiltotta a motorcsónakok közlekedését a Tisza-tavon és a Balatonon. A módosítást azért hajtják végre, mert sokan jelezték, érdekeik sérülnek a tiltással. A terv szerint visszaállítják a korábbi helyzetet - írja a Népszabadság.

Székházcserét sürget az MSZP alelnöke

Itthon2003.04.25, 09:32

Hiller István, az MSZP alelnöke azt javasolja, hogy a párt elnöksége következő ülésén döntsön arról, lecserélik-e a Köztársaság téri székházat. A politikus szerint a következő választásokra már új székházban kellene felkészülnie az MSZP-nek - írja a Népszabadság.

Korrupciós vizsgálat indulhat az EU-rajzfilm miatt

Nagyvilág2003.04.24, 09:13

Korrupció gyanúja miatt Keller Lászlóhoz fordult a Varga Stúdió az európai uniós ismeretek terjesztésére kiírt rajzfilmpályázat miatt - írja a Népszabadság. A stúdió ezért nem is jelentkezett a pályázatra, amelyen nyolc induló közül a Gát György producer vezette konzorcium lett a nyertes.

SARS: öregek a hazai lélegeztető gépek

Itthon2003.04.24, 07:49

Az atípusos tüdőgyulladás kezelésében fontos hazai lélegeztető gépek többsége  elöregedett, régen cserére szorul. A szakma szerint azonban ez nem okozna gondot az esetleges magyarországi SARS-betegek kezelésében. Az egészségügyi tárca idén kétmilliárdért tervez gép- és műszercserét, de ebben nem szerepelnek a lélegeztető gépek - írja a Népszabadság.

Még mindig nincs döntés a régiókról

Itthon2003.04.24, 08:24

A regionális önkormányzati választás tervezett időpontjáról még nincs kormányzati döntés - így kommentálták a Belügyminisztérium illetékesei Ágh Attila politológus, a tárca közigazgatási reformprogramja kidolgozásáért felelős szakértői csoport vezetőjének korábbi nyilatkozatát, amelyben azt mondta, hogy a regionális önkormányzati választásokat 2005 tavaszán kellene megrendezni. Egy csoport tagjaként dolgozó MSZP-s politikus reális esélyt lát a regionális önkormányzatok kialakulásához szükséges politikai konszenzusra. 

Egyre kevesebb magyar szimpatizál az USA-val

Itthon2003.04.23, 07:45

Az iraki háború miatt csökkent az amerikaiak iránti rokonszenv Magyarországon, és egyre kevesebben vannak azok is, akik jónak tartanák, ha az Egyesült Államok vezető szerepet játszana a világban - derül ki a Medián felméréséből. Más országokban is hasonló eredményre jutottak a kutatások: Németországban például egy év alatt 61 százalékről 25 százalékra csökkent az USA iránti szimpátia.

Közel duplájára nőtt a méhészek bevétele

Gazdaság2003.04.23, 09:11

A korábbi évekhez képest 2002-ben a fő európai piacokon megduplázódott a méz ára, ezt kihasználva a mintegy 15-16 ezer magyar méhész az összes mézét eladta. Tavaly a méhészek 36,6 millió dolláros árbevételt értek el, ami csaknem duplája az előző évesnek. A jó értékesítési lehetőségek mögött az argentin gazdasági válság és a kínai méz minőségi problémái állnak - írja a Népszabadság. 

Marihuánanapot szerveznek május 4-re

Itthon2003.04.22, 10:28

Ismert személyiségek felszólalása mellett zenekarok szórakoztatják majd az egybegyűlteket május 4-én, az első magyarországi marihuánanapon. A fővárosi Vörösmarty térre szervezett esemény fővédnöke Jancsó Miklós, és beszédet mond többek között Konrád György író. A szervezők a füves cigik tiltása ellen, nem pedig a szívás mellett szeretnének kampányolni - írja a Népszabadság.

Most
Top 12 óra