hirdetés

Népszabadság

címke rss

Újabb súlyos csapás a mesterséges táplálék-kiegészítőkre

Tudomány2003.07.24, 11:04

Egy nagyszabású vizsgálat követési eredményei szerint sem a béta-karotin, sem az E-vitamin leggyakoribb formája (alfa-tokoferol), pontosabban ezek mesterséges adagolása nem fejtett ki védőhatást férfi dohányosokban a rákkal szemben a szedésüket követő nyolc éves időszakban. Sőt, újabb adatok támasztják alá, hogy a mesterségesen bevitt béta-karotin éppen ellentétes hatást válthat ki.

Rendhagyó módon osztott segélyeket Farkas Flórián

Itthon2003.07.24, 11:45

Az Országos Cigány Önkormányzat több képviselője is igényelt és kapott támogatást tavaly Farkas Flórián elnöki keretéből. Az OCÖ gazdálkodásáról Horváth Aladár vitatott körülmények között leváltott elnök által készíttetetett jelentés szerint a Farkashoz intézett beadványok egy részét ugyanaz az ember írta, csak más és más néven - írja a Népszabadság.

Kulcsár: kevesebb, mint egy milliárd forintom maradt

Itthon2003.07.24, 15:53

Az [origo] információi szerint Kulcsár Attila, a K & H brókerügy gyanúsítottja szerdán Bécsben találkozott Friderikusz Sándorral, és közölte, hogy hozzájárult a kiadatáshoz. Az MTV műsorvezetőjének azt állította, hogy nála kevesebb, mint egy milliárd forint maradt, de a többi pénz sorsáról csak a rendőrséget tájékoztatja majd. Kulcsár a Népszabadság kiküldött tudósítójával is találkozott. Szászi Júliának azt mondta: kitaláció, hogy bármiféle tiszteletbeli konzuli kapcsolatai lettek volna.

Fizetésemelést követel a taszári személyzet

Itthon2003.07.24, 12:09

A taszári amerikai bázison dolgozó magyar munkavállalók szakszervezete év elejéig visszamenőleg követeli a dolgozók órabérének emelését. A taszári magyar alkalmazottak az országos átlagnál 20 százalékkal kevesebb bért kapnak a bázis amerikai működtetőjétől. Ha nem sikerül megállapodni, akár sztrájkot is szerveznek - írja a Népszabadság.

Szonda: Javított népszerűségén az MSZP

Itthon2003.07.23, 11:32

Júniushoz képest javított népszerűségén az MSZP a Szonda Ipsos felmérése alapján. A Népszabadság által ismertetett közvélemény-kutatás szerint az összes választó körében az MSZP-re júliusban 4 százalékkal szavaznának többen, mint a Fideszre, míg egy hónapja csak 2 százalék volt a vezető kormánypárt előnye.

Folytatják a vérvételes rákszűrést

Itthon2003.07.23, 11:33

Folytatja a vérvételes rákszűrést Tulok István, a módszer feltalálója. A szakember laboratóriumának a múlt héten tiltották meg, hogy diagnózist állapítson meg, ezért  házi- és szakorvosokkal együttműködését várja, akik segítenek értelmezni a laboratóriumi leleteket a betegeknek - írja a Népszabadság.

Rendőrök és mentősök verhettek halálra egy afrikait Bécsben

Nagyvilág2003.07.23, 09:42

Emberölés miatt indult eljárás több bécsi rendőr és mentős ellen, mert szemtanúk szerint bántalmazásuk miatt halt meg egy afrikai fiatalember az osztrák fővárosban. A rendőrök és a mentősök állítólag percekig álltak a földön fekvő férfin - írja a Népszabadság.

Újabb titkos jutalmak fővárosi cégvezetőknek

Itthon2003.07.23, 11:25

A Városháza tulajdonosi bizottsága ismét prémiumot szavazott meg fővárosi közcégek vezetőinek - írja a Népszabadság. Ezúttal három közműcég - az Enviroduna Kft., a Főkétüsz Kft és a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. - első embere kapott összesen több mint 20 milliós forintos prémiumot. A Főpolgármesteri Hivatal titkosította a jutalmakkal kapcsolatos adatokat.

Fedett nyomozó buktatta le a drogfutárt

Itthon2003.07.22, 08:52

A magyar alvilág egyik erős emberének fő szállítóját buktatta le a rendőrség a közelmúltban. A látványos rendőri akció során őrizetbe vett T. Péternél nagy mennyiségű kábítószert találtak. A magyar, holland, osztrák, német részvételű nemzetközi akció során az őrizetbe vétellel egy időben egy rotterdami drogdepóra is lecsaptak az ottani rendőrök - írja a Népszabadság.

A leszázalékolások 30 százaléka indokolatlan

Itthon2003.07.22, 07:35

Indokolatlan a leszázalékolások 30 százaléka - írja a Népszabadság szakértőkre hivatkozva. A lap szerint a leszázalékoltak számának területi eltérése inkább a munkanélküli-, semmint a megbetegedési-statisztikákkal függ össze.

Őszig húzódhat a koalíciós adóvita

Itthon2003.07.21, 11:43

A szabadságok miatt csak egy hét múlva ülnek össze a koalíciós pártok az adóügyben kialakult vita rendezésére. A tárgyalásokon azonban még akkor is csak előkészítő egyeztetéseket tartanak - írja a Népszabadság. A lap szerint az SZDSZ a tárcákkal spóroltatná meg az esetleges adócsökkentés okozta bevételkiesést.

Már júliusban kezdődnek a nyári leárazások

Gazdaság2003.07.21, 08:16

A hazai ruházati kereskedők többsége már július elején elkezdte a nagy nyári árleszállításokat, így megfigyelhető, hogy a nyári vásárok ideje egyre korábbra tolódik. A nem ritkán 70 százalékos árengedmények szezonját azonban nem lehet a végtelenségig húzni, mert a szezonális cikkek többsége még szezon elején elfogy - írja hétfői számában a Népszabadság.

Közös épületbe helyeznék a közmédiumokat

Itthon2003.07.18, 07:22

Az év végéig ki kell költöznie a Magyar Televíziónak a Szabadság téri székházból. Az MTV új helye Óbudán lesz, ahol a régi-új kormányzati tervek szerint közös stúdiókkal működnének a közmédiumok - az MTV mellett a Duna Tv, a Magyar Rádió és az MTI - a médiaparkban. A várhatóan 50 milliárdos beruházást főleg magántőkéből finanszíroznák, azonban a Duna Tv és az MTI nem rajong a társbérlet ötletéért - írja a Népszabadság.

Civilek a dajkaterhesség engedélyezése mellett

Itthon2003.07.17, 08:05

A dajkaterhesség engedélyezését kezdeményezi több civil szervezet - írja a Népszabadság. Annak a lehetőségnek a megteremtéséért fordulnak a döntéshozókhoz, hogy olyan nőknek is lehessen saját gyermekük, akik nem tudják kihordani terhességüket.

Tizenötezer emberre jut egy nyilvános vécé a fővárosban

Itthon2003.07.16, 06:56

Évtizedek óta változatlan az illemhelyhelyek száma a fővárosban; egy-egy nyilvános vécére kisvárosnyi, több mint tizenötezer lakos jut. Használható állapotban változatlanul alig hetven van közülük, változásra pedig alig van remény és pénz - írja a Népszabadság.

Repedezik az M7-es autópálya

Itthon2003.07.15, 06:42

Az M7-es autópálya másfél éve átadott, a Vegyépszer által épített Balaton felé vezető oldalán, a 73. és a 80. kilométer között ujjnyi széles, mindkét sávot átszelő, keresztirányú repedések találhatók - közölte a Népszabadsággal egy névtelenséget kérő, nyugdíjas útépítő mérnök. A repedéseket sok helyen már kátránnyal ki is öntötték - a pályát építő cég garanciális kötelezettségei alapján - az építő cég alvállalkozói.

Csökkenő tagság miatt válságban a szakszervezetek

Itthon2003.07.14, 09:58

A gazdaság átalakulása, a kormányzati ciklusok változó gyakorlata nyomán válságba került a szakszervezeti struktúra - állapítja meg egy, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával készült tanulmány, melyet a Népszabadság közöl. Az elmúlt évtizedben több mint hárommillióval csökkent a szakszervezetek taglétszáma, ma már alig 650 ezer szervezett dolgozó fizet tagdíjat.

Főleg daganatban és szívinfarktusban halnak meg a budapestiek

Itthon2003.07.11, 09:33

Az átlagnál jobb a fővárosi lakosok egészségi állapota, a nők fél, a férfiak egy évvel számíthatnak hosszabb életre, mint az országos átlag. Egyes kerületekben azonban drámaian rossz a helyzet. A halálokok között a keringési rendellenességek és a daganatos betegségek vezetnek Budapesten - írja a Népszabadság.

Privatizációtól félti a felsőoktatást az FDSZ

Itthon2003.07.11, 07:57

A tandíj bevezetésétől és az oktatók közalkalmazotti státusának megszűntetésétől tartanak a felsőoktatási szakszervezetek a felsőoktatási reform koncepciójával kapcsolatban. A csütörtökön nyilvánosságra hozott tervezetben ugyanis az érdekképviseletek szerint megjelenik az egyetemek és főiskolák privatizációja - írja a Népszabadság.

Megcsillagoznák a kollégiumokat

Itthon2003.07.10, 07:37

Egytől négycsillagosig minősítenék a felsőoktatási kollégiumokat. A szállodákhoz hasonló csillagos minősítés során felmérnék a diákszállások infrastruktúráját, szolgáltatásait, a szabadidős lehetőségeket. A minősítés a szükséges felújítások megállapításában is segítene. A kollégiumok java része azonban még az egycsillagos minősítést sem kapná meg.

Tiltakozás a közszféra létszámcsökkentése ellen

Itthon2003.07.10, 13:58

Szakszerűtlen és felelőtlen az a kamarai ötlet, hogy 50-70 ezerrel csökkentsék a költségvetési alkalmazottak létszámát. Erről Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke beszélt szerdán. Az elnök szerint nincsenek további létszámtartalékok a közszolgálatban.

Ismert személyek is érintettek a több milliárdos sikkasztásban

Itthon2003.07.10, 08:16

Kedden több számítógépet is lefoglalt a bankfelügyelet a K&H Equitiesnél, miután kiderült, a korábban becsült több százmilliós helyett, több tízmilliárd forintos veszteség érhette a befektetőket a brókercégnél feltárt visszaélések miatt. A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy még egyetlen károsult sem jelentkezett kárigényével a cégnél. A Népszabadság szerint pedig a károsultak 60-70 fős listáján ismert személyiségek is szerepelnek. A Világgazdaság úgy tudja, hogy a károsult ügyfelek között megtalálhatók a Pannonplast-felvásárlásban nyertes szereplők is. Az ügy egyik felelőse, a brókercég vezetője már elismerte a visszaéléseket.

15 milliós szerződés Gémesi és az MTV között

Itthon2003.07.09, 12:15

Tizenötmillió forintos szerződést kötött a Magyar Televízió és a Gémesi György MDF-alelnök vezette Magyar Szabadság Napja Alapítvány. Gémesi május végén vitatott szerepet játszott az MTV elnökének megválasztásában, amikor a pártvezetés döntését megváltoztatva hozzájárult, hogy a párt kurátorai Ragáts Imrét válasszák a televízió élére - írja a Népszabadság.

Túlkínálat van Budapesten a drogokból

Itthon2003.07.09, 10:10

Mindenféle drogfajta kapható a fővárosban, ám míg az extasy tablettákat Hollandiából csempészik, a marihuána hazai termelőktől származik. Egyre többen dílerkednek, vagy szerzik meg a szükséges drogmennyiségüket csempészéssel. Egy-egy lekapcsolt terjesztő helyére még aznap új lép, de sok korábbi fogyasztó-terjesztő már csak a drogkereskedelem szervezésével foglalkozik. Őket egy-két évbe is beletelik, míg lekapcsolják - írja a Népszabadság.

Demján: Vészhelyzetben a gazdaság

Gazdaság2003.07.08, 08:52

Idén eddig afrikai szintre csökkent a beáramló tőke nagysága, elsősorban az elmaradt adóreform és a bürökrácia túlburjánzása miatt - nyilatkozta a Népszabadságnak Demján Sándor. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vezetője szerint a gazdaságnak vendégmunkásokra és 270-300 forintos euróárfolyamra van szüksége.

Tárgyalni hívja az OCÖ-elnököket az államtitkár

Itthon2003.07.08, 08:03

Hatszemközti megbeszélést kezdeményez az OCÖ magát legitimnek tekintő két elnökével Teleki László. A romaügyekért felelős államtitkár az elnökség körüli jogértelmezési vitát akarja megoldani. Kolompár Orbán személyi kérdésekről nem kíván tárgyalni - írja a Népszabadság.

Újságokon és a felsőoktatáson spórolnak a tárcák

Itthon2003.07.08, 07:23

Nyilvánosságra hozták a minisztériumok, konkrátan milyen intézkedésekkel spórolják meg költségvetésük 2,5 százalékát. A MeH kevesebb újságot rendel, a kulturális tárca csökkenti a Nemezti Színház és az Operaház támogatását, a BM kevesebbet költ a bérlakásfejlesztésre, az oktatási tárca pedig főleg a felsőoktatáson spórol - írja a Népszabadság.

Az AB-hez fordulnak a vádlottak jogaiért

Itthon2003.07.07, 08:40

Az új büntetőeljárási szabályozás indokolatlanul korlátozza a vádlottak jogait, ezért az Alkotmánybírósághoz fordul egy budapesti ügyvéd - írja a Népszabadság.

Vádemelési javaslat a Millenáris-órák miatt

Itthon2003.07.07, 07:27

Tettesként, illetve bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt vádemelést javasol az ügyészség a Millenáris Kht. volt ügyvezetője, és a Millenáris Rt. vezérigazgatója ellen. A rendőrség szerint a gyanúsítottak azzal követtek el bűncselekményt, hogy az órákat ajándékként adták a belépőjegy mellé, nem pedig azzal, hogy túl drágán vették azokat - írja a Népszabadság.

A budapestiek harmada szerint ma elfoglalják a hidat

Itthon2003.07.04, 09:01

Egy gyorsfelmérés adatai szerint a fővárosiak 30 százaléka attól tart, hogy a pénteki demonstráció résztvevői nem maradnak meg a járdákon, hanem elfoglalják az egész Erzsébet hidat. A Marketing Centrum Népszabadság által ismertetett telefonos felmérése szerint a megkérdezettek 72 százaléka hallott a tüntetésről, ugyanakkor 62 százalék nem tudta, mi az oka a demonstrációnak.

Szeptembertől indul a lakásügyi hivatal

Gazdaság2003.07.04, 07:57

Ez év szeptemberétől kezdi meg működését az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal. A hivatal kinevezett vezetője a XIII. kerület főépítésze, Fegyverneky Sándor lesz - írja pénteki számában a Népszabadság.

Fellázadtak az Irakba induló magyar katonák

Itthon2003.07.02, 09:13

Az iraki misszióba készülő katonák elégedetlenségére reagálva felemelte a kiküldetésért járó fizetéseket a honvédelmi miniszter - tudta meg a Népszabadság.

Medencés rezidenciát kapott a washingtoni követség

Itthon2003.06.30, 08:11

Úszómedence, terasz és kert is tartozik ahhoz az új nagyköveti rezidenciához, amelyet a magyar állam vett Washingtonban. Az egyik vezető demokrata párti politikustól vásárolt ingatlan 690 millió forintba került.

Három miniszternek csökkent a népszerűségi mutatója

Itthon2003.06.30, 06:47

Szinte minden politikusnak módosult az utolsó vizsgálat óta a népszerűségi mutatója - derül ki a Szonda Ipsos kutatásából, melyet a Népszabadság közöl. Csökkent a rokonszenvmutatója három miniszternek: Magyar Bálintnak, László Csabának és Németh Imrének. Az első három helyen továbbra is Mádl Ferenc, Dávid Ibolya és Medgyessy Péter áll.

Orbán-Dávid találkozó kedden

Itthon2003.06.28, 12:13

Az előzetes tervek szerint kedden találkozik Dávid Ibolya, az MDF és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke - írja a Népszabadság. A találkozót a Fidesz kongresszusa után Dávid Ibolya kezdeményezte.

Kedden megáll a hivatali élet

Itthon2003.06.28, 13:56

Július 1-jén, a köztisztviselők napján nem lesz félfogadás a polgármesteri hivatalokban, az okmányirodákban, a kormányhivatalokban és a minisztériumokban, az ombudsman hivatalában. Nem fogadják az ügyfeleket az APEH-nál, az egészségbiztosítónál, és a bevándorlási hivatalokban sem. A BM központi okmányirodáján csak a sürgős útlevélkérelmeket veszik át - írja a Népszabadság.

Meneszthetik az atomerőmű és az OAH vezetőjét

Itthon2003.06.27, 11:16

Hamarosan leváltják a Paksi Atomerőmű és az Országos Atomenergia Hivatal vezetőjét - írja a Népszabadság. A lap egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztviselőre hivatkozott, aki közölte, " a gondolattal foglalkozik a kormány".

Jelentősen drágul a közlekedés

Gazdaság2003.06.27, 07:29

Nyolcszázalékos tarifaemelést tervez a MÁV a vasúti reformkoncepció szerint, és az inflációt meghaladó áremelésre készülnek jövőre a Volán-társaságok is - írja a Népszabadság.

Nő a Tisza-tó népszerűsége

Itthon2003.06.26, 07:36

10-15 százalékkal több a vendég - külföldiek és hazaiak egyaránt -, akik 23 százalékkal több napot töltenek el a Tisza-tó környékén. A térségben főleg az ökoturizmust igyekeznek fejleszteni, ennek keretében élményparkot terveznek Poroszlón bemutatószigetekkel, háromdimenziós mozival, és egy hatalmas akváriummal, amely a térség állatvilágát ismertetné meg a látogatókkal - írja a Népszabadság.

Új pártok várhatók a következő választáson

Itthon2003.06.26, 11:23

Valószínűleg új pártok is indulnak a 2006-os parlamenti választáson, a zöld és liberális politikai alakulatok vagy a paletta közepét, vagy egy speciális témakört célozhatnak meg. Hack Péter úgy véli, lesz helyük az új pártoknak is - írja a Népszabadság.

Az adatvédelmi biztos vizsgálódik a PSZÁF-nál

Itthon2003.06.25, 11:06

Az adatvédelmi biztos pár hete vizsgálatot indított a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél. Az állampolgári bejelentés nyomán indult vizsgálat során arra keresi a választ Péterfalvi Attila, hogy a törvényeknek megfelelően működtetik-e a szervezet épületének biztonsági rendszerét.

15 gyanúsítottnak hoz szabadságot az új törvény

Itthon2003.06.25, 09:10

Július 1-ével 15 gyanúsított szabadul ki előzetes letartóztatásából, mivel akkor lép életbe az új büntetőeljárásról szóló törvény, amely maximálja az előzetesben tölthető időt. A törvény emellett a nyomozás idejét is maximálja. Több szakember attól tart, hogy az új szabály a trükkös bűnözőknek kedvez majd - írja a Népszabadság.

Lógtak az autósokat ellenőrző rendőrök

Itthon2003.06.24, 11:15

Fegyelmi eljárás indul azok ellen a rendőrök ellen, akik a hétvégi közúti ellenőrzések helyett kijelölt posztjuk közelében hűsöltek és napoztak. A közrendőrök mellett várhatóan azok a megyei vezetők is elmarasztalásban részesülnek, akik megpróbálták elszabotálni az ellenőrzéseket - írja a Népszabadság.

Sikeres a négynapos sztrádamatrica

Itthon2003.06.24, 09:27

Az autósok többsége visszatért az M7-esre, miután bevezették a négynapos matricát, így csökkent a párhuzamos utak forgalma - írja a Népszabadság.

Egyre szegényebbek a szegények

Itthon2003.06.24, 11:07

A legfrissebb adatok szerint Magyarország lakosságának 12-13 százaléka halmozott szegénységben él. Immár ötödik alkalommal készített felmérést az ENSZ és az MTA Világgazdasági Kutatóintézete a magyarországi szegénységről. A tanulmányt kedden mutatja be a Magyar Tudományos Akadémia - írja a Népszabadság.

Ötmilliárdot kap a BKV

Itthon2003.06.24, 07:32

Jármű-, villamospálya- és aluljáró-felújításra fordítja a BKV azt a korábban megajánlott összeget, amelyet most lehívhat a fővárosi költségvetésből - írja a Népszabadság.

Az áfa miatt drágul a nyelvtanulás

Itthon2003.06.24, 13:04

Várhatóan drágítja a nyelvtanfolyamokat, hogy az áfatörvény július elsején életbe lépő rendelkezése 25 százalékos áfára kötelezi a nem akkreditált nyelvtanfolyamokat. Ugyanakkor eddig még egyetlen nyelvi képzés sem kapott ilyen tanúsítványt, és hiába is kap, mert tanárainak akkor is külön akkreditációra van szükségük az áfamentességhez. Így a minőségi tanúsítványt megszerző iskolák is emelni kénytelenek áraikat - írja a Népszabadság.

Sztrádadíj helyett teharautóadót javasolnak

Gazdaság2003.06.23, 08:43

A nemrég bevezetett négynapos, 1000 forintba kerülő sztráda matrica sem jelent valódi megoldást a fizetős autópályák kialakításának negatív mellékhatásaira - idézi a Népszabadság azt a szakértői tanulmányt, amelyet a környezetvédelmi tárca készített. A tanulmány készítői eltörölnék a sztrádadíjat, és egységes úthasználati díjat vezetnének be a teherautók számára.

Szonda Ipsos: Csökkent az MSZP előnye

Itthon2003.06.23, 11:24

Csökkent az MSZP és a Fidesz támogatottsága közötti különbség. A vezető kormánypártnak 32, fő riválisának pedig 30 százalékos a támogatottsága az összes választókorú körében. A biztos pártválasztók esetében ez az arány 49, illetve 42 százalék az MSZP javára - ismerteti a Népszabadság a Szonda Ipsos június első felében végzett közvélemény-kutatásának eredményeit.

Telefondoktorokat alkalmazna az OEP

Itthon2003.06.21, 08:28

Az ésszerűbb közpénzfelhasználás érdekében hamarosan egy virtuális doktort alkalmaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A jövőre induló, éjjel-nappal hívható, a laikus kérdésre válaszoló telefonos szolgáltatás célja, hogy csak azok menjenek orvoshoz, akiknek valóban szükségük van rá - írja a Népszabadság.

Az ORFK is vizsgálja a PSZÁF pénzügyeit

Itthon2003.06.20, 07:35

Egy állampolgár csalás és hűtlen kezelés miatt tett feljelentése és a legfőbb ügyész átirata nyomán feljelentéskiegészítés keretében vizsgálja az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága a PSZÁF gazdálkodását - írja a Népszabadság.

Indul a nemzetközi vizsgálat Pakson

Itthon2003.06.19, 07:02

Jövő hét keddig van ideje a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakembereinek, hogy befejezzék a paksi atomerőmű üzemzavarával kapcsolatos vizsgálatot. A nemzetközi szakemberek egyebek mellett az atomerőmű minőségbiztosítási rendszerét, sugárvédelmét, és az üzemzavar okait is vizsgálják. Az eredményről jövő hét közepén számolnak be - írja a Népszabadság.

Kotorják a Balatont a szárazság miatt

Itthon2003.06.18, 07:18

Ha nem érkezik jelentősebb mennyiségű eső, az eddigi legnagyobb mértékű aszály sújthatja az országot. A Balaton vízgyűjtőjén kialakult 30-40 százalékos csapadékhiány miatt több helyen vált szükségessé a tó kotrása. Ugyanakkor sok más hazai tó vízmennyisége is lecsökkent - írja a Népszabadság.

Folyik a csatlakozás előtti utolsó uniós vizsgálat

Nagyvilág2003.06.18, 07:27

A belügy és az igazságügy felkészültségét kezdték vizsgálni uniós szakértők a napokban. Az Európai Unióhoz történő csatlakozás előtti utolsó ilyen jellegű vizsgálat során a schengeni akcióterv végrehajtását, az illegális migrációt, a pénzügyi bűncselekményeket és a korrupciós jelenségeket vizsgálják a szakértők - írja a Népszabadság.

Szerveződnek a roma polgári körök

Itthon2003.06.14, 10:02

A Fidesz jó esélyt lát egy jobboldali cigány társadalmi mozgalom kialakulására - írja a Népszabadság. Varga József, a párt parlamenti képviselője szerint már szerveződnek a roma polgári körök.

Pénzt kérnének a bevetésekért a kommandósok

Itthon2003.06.13, 07:43

A Készenléti Rendőrség egyes vezetői úgy javítanák a veszélyes bűnözők elfogására szakosodott egység pénzügyi helyzetét, hogy a jövőben pénzt kérnének a bevetésekért. Más rendőri vezetők elfogadhatatlannak tartják, hogy a kapitányságok külön fizessenek a kommandósok munkájáért.

Hét végétől négynapos sztrádamatrica

Gazdaság2003.06.12, 11:14

A hét végétől kapható lesz a várhatóan ezer forintba kerülő, négynapos autópálya-matrica - értesült a Népszabadság. A sztrádajegyeket augusztus közepéig vásárlhatják meg az autósok. Az autókat ugyanakkor szigorúbban fogják ellenőrizni.

Az éhség ellen dohányoznak a fiatal lányok

Itthon2003.06.11, 17:51

A 17 éves korosztályból a fiúk 40, a lányok 35 százaléka gyújt rá rendszeresen - derült ki az Országos Egészségfejlesztési Központ jelentéséből, amit a Népszabadság közöl. A lányok közül sokan azzal indokolják a dohányzást, hogy fogyókúráznak, és azzal, hogy segít elfojtani az éhségérzetet. Az alkohol- és drogfogyasztási szokásokról is elmondható: egyre kisebb a különbség a két nem között, a lányok utolérik a fiúkat.

Felélte készleteit a honvédség

Itthon2003.06.11, 08:51

A honvédség mára teljesen felélte készleteit: a teherautók többsége a laktanyát sem tudná elhagyni, a katonák saját mobiltelefonjaikat használják a gyakorlatokon. Szenes Zoltán vezérkari főnök attól tart, hogy a haderőreform könnyen a lobbiérdekek áldozatává válhat, akárcsak a korábbi megújítási tervek. Magyarország teljesítménye miatt az utóbbi időben felerősödtek a NATO-kritikák is.

Nemzetközi fórumon bírálta Orbán a kormányt

Itthon2003.06.11, 09:38

Nyilatkozatban ítélte el a magyar kormány tevékenységét a Nemzetközi Demokratikus Centrum (IDC) nevű szervezet. Az IDC nyilatkozatában megállapítja, Magyarországon a tavalyi parlamenti választások óta folyamatosan sérülnek a polgári és politikai szabadságjogok. A Népszabadság információi szerint a nyilatkozat elfogadását az IDC ülésén résztvevő Orbán Viktor kezdeményezte. Kovács László külügyminiszter példátlannak nevezte, hogy egy politikus saját hazáját elítélő határozat elfogadását kezdeményezi egy nemzetközi fórumon.  

Az ideális képviselő ígéretei felét betartja

Itthon2003.06.10, 08:37

Egy közvélemény-kutatás szerint az ideális képviselő hűséges a házastársához, és legalább minden második választási ígéretét beváltja. Az ideális képviselő felsőfokú végzettségű 43 éves férfi - derül ki a kutatásból, amit a Népszabadság tett közzé.

Egyelőre csak tárgyalnak a munkaidő-csökkentésről

Itthon2003.06.07, 09:10

Türelmetlenek a szakszervezetek, mert még mindig nem kezdődtek el a tárgyalások a heti munkaidő csökkentéséről. A kormány, a munkaadók és a munkavállalók képviselői tavaly novemberben abban egyeztek meg, hogy az idén május végéig megállapodnak a heti kötelező munkaidő többlépcsős csökkentéséről. Ez azonban mind a mai napig nem történt meg - írja a Népszabadság.

A titkosszolgálatot vizsgálja az ombudsman

Itthon2003.06.06, 06:50

Ősztől a Nemzetbiztonsági Hivatalnál vizsgálódik az adatvédelmi biztos. Péterfalvi Attila azt vizsgálja, törvényesen járnak-e el az adatok titkos módszerekkel való gyűjtésére jogosult szervezetek - írja a Népszabadság. Ilyenből 11 van ma Magyarországon.

Késik a lakáshitel-módosítás

Gazdaság2003.06.06, 08:56

Az állam lakástámogatások jelenlegi rendszerét módosító kormányrendelet csak a jövő héten jelenik meg a Magyar Közlönyben, ezért az új szabályok június eleje helyett a hónap végén lépnek érvénybe - írja pénteki számában a Népszabadság.

Bébikötvényt és gyermeklottót tervez a kormány

Itthon2003.06.05, 07:11

Az év végére tölti meg tartalommal a kormány a februárban megfogalmazott köztársasági eszmét és a gyermekek középpontba állításának gondolatát. Ennek érdekében számos új dolgot terveznek bevezetni, az adótudatosságot erősítő intézkedésektől, a bébikötvényen és gyermeklottón át a gyermekbarát hivatalok, kórházak kialakításáig - írja a Népszabadság.

Százmilliós gyorssegély kell a rendőrségnek

Itthon2003.06.05, 07:39

A végzős rendőr-szakközépiskolások munkába állításához százmilliós nagyságrendű összeg hiányzik a rendőrség költségvetéséből. A pénzt átcsoportosításokkal próbál előteremteni a Belügyminisztérium, így például a BM Központi Adatfeldolgozó Hivataltól vonnak el jelentős pénzt - írja a Népszabadság.

A kormánydöntés drágíthatja a benzint

Gazdaság2003.06.05, 07:44

A kormány és a Magyar Nemzeti Bank szerdai a sávközép eltolásáról és a költségvetési kiadások csökkentéséről szóló bejelentése várhatóan megdrágítja az importot, és ez hatni fog az olaj és a gáz importáraira is - mondta a Népszabadságnak Mosonyi György, a Mol Rt. vezérigazgatója.

Kritizálja az MTV gazdálkodását a számvevőszék

Itthon2003.06.05, 07:28

Keményen kritizálja az Állami Számvevőszék közelmúltban elkészült jelentése a Magyar Televízió gazdálkodását, miközben a köztévé újabb 6,3 milliárdos támogatást igényel. Az ÁSZ szerint újra kell gondolni a teljes finanszírozási rendszert - írja a Népszabadság.

A durva meccsek az utcáról vonnak el rendőröket

Itthon2003.06.04, 07:08

A közterületen gyakorlatilag nincs mozgósítható rendőr egy-egy keményebb focimeccs idején. Egy Fradi-meccs biztosítására 220-250 rendőrre van szükség, a fővárosban azonban alig valamivel többen teljesítenek szolgálatot egy időben az utcán - írja a Népszabadság.

Az állami egyetemek a legnépszerűbbek

Itthon2003.06.03, 07:38

A felsőoktatási intézmények népszerűségi listájának első 15 helyét állami intézmény foglalja el, magán-, vagy alapítványi főiskola nem került be 2003-ban. A felvételizők legtöbbje az Eötvös Loránd Tudományegyetemre szeretne bekerülni, ide 17720-an adták be jelentkezésüket 2003-ban. A legnépszerűbb főiskola a Budapesti Gazdasági Főiskola - írja a Népszabadság.

MSZP: törvényt sértett a rádió a trianoni meghívóval

Itthon2003.06.03, 09:26

A Magyar Rádió kuratóriumának MSZP-s tagja és a párt médiapolitikusa szerint is megsértette a médiatörvényt és belső szabályzatát a Magyar Rádió. A két politikus szerint az volt szabálysértő, hogy a rádió közérdekű közleményként sugározta a trianoni rendezvényre szóló meghívót - írja a Népszabadság.

Kevesebben fordulnak az ombudsmanokhoz

Itthon2003.06.03, 07:04

Az Országgyűlési Biztosok Hivatalához beadott panaszok száma csökkent az elmúlt évekhez képest. Tavaly összesen 5153 panasz vizsgálatát fejezték be az ombudsmanok. A legtöbb a települési önkormányzatok eljárásával kapcsolatban érkezett. A hivatal a jövőben a környezetvédelem, illetve az ifjúságvédelem gondjainak is több figyelmet kíván szentelni - írja a Népszabadság.

A kormány elé vinnék az MTV-s végkielégítések ügyét

Itthon2003.06.02, 06:55

A Pénzügyminisztérium és az MTV tárgyal arról a több százmillió forintról, amivel a szabálytalan végkielégítések miatt tartozik a tévé. Az MTV ugyanis újra foglalkoztatta azokat a munkatársait, akiket végkielégítéssel bocsátott el. A tárca a kormány elé akarja vinni az ügyet - írja a Népszabadság. A szabálytalanságokat az Állami Számvevőszék vizsgálata fedezte fel, a testület feljelentést is tett emiatt.

Kilométerenként ellenőrzik a veszélyes utakat

Itthon2003.05.31, 09:13

Fokozott közúti ellenőrzést vezet be a nyári hónapokra a rendőrség, mert az elmúlt két hónapban jelentősen nőtt a közúti balesetek száma - írja a Népszabadság. A tervek szerint a veszélyes utakon - elsősorban az M1-es és az M7-es autópályán, illetve a 7-es úton - néhány kilométerenként mérnek majd sebességet. Szabálysértési irodákat is telepíthetnek egy-egy helyszínre, így akár azonnal is meg lehet majd büntetni a szabálytalankodókat.

Megbüntették a titokban lefilmezett egri nővért

Itthon2003.05.30, 12:27

Egy ápolónőt és két orvost figyelmeztetésben részesítettek az egri Markhot Ferenc Kórházban a roma nők elkülönítéséről szóló hírek miatt indított vizsgálat kapcsán. A figyelmeztetésben részesített ápolónő volt az, aki egy rejtett kamerás felvételen a kisebbségiek számára kijelölt kórteremről beszélt. A kórház belső vizsgálata szerint ugyanakkor az intézményben semmilyen diszkrimináció nem érte a roma nőket. Több dolgozót megbüntettek a sajtónak adott nyilatkozatok miatt.

Nem tolonganak a régi lakáshitelekért

Gazdaság2003.05.30, 10:08

A lakáshitelek állami támogatásának módosításáról szóló kormányrendelet múlt heti bejelentése óta alig változott a hiteligénylők száma a pénzintézeteknél, noha néhány napig még a régi feltételek mellett igényelhetők a kölcsönök. Néhány banknál ugyanakkor nőtt az ügyfelek száma - írja pénteki számában a Népszabadság.

Büntetnék a gyógyszergyári ajándékot elfogadó orvosokat

Itthon2003.05.30, 08:37

Pénzbüntetéssel sújtaná az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az orvosokat ajándékozó gyógyszergyártókat, és az azokat elfogadó orvosokat. A javaslat egyik oka, hogy az így meggyőzött doktorok túl sok drága gyógyszert írnak fel, és az olcsóbb hazai készítmények piaci részesedése 28 százalékra esett vissza - írja a Népszabadság.

Leszállásra kényszerült egy harci gép Kecskeméten

Itthon2003.05.30, 07:20

Egy magyarországi gyakorlaton részt vevő német pilóta füstöt észlelt gépe kabinjában felszállás után. A gépet visszarendelték a kecskeméti repülőtérre, de még a levegőben le kellett dobnia csurig telt üzemanyag póttartályait. A tartályok lakott területen kívül csapódtak a földbe - írja a Népszabadság.

Júliusig 180 vádemelés a számlagyár ügyében

Itthon2003.05.29, 07:14

Közel két éve folyik az eljárás a vecsési számlagyár ügyében. Az új büntetőeljárási törvény hatálybalépése miatt július elsejéig vádat kell emelni a 2 éve gyanúsítottként kihallgattak ellen - ez 180 embert jelent. Az ügyészség ígéri, az ügyben érintettek egyike sem kerülheti el a büntetőeljárást - írja a Népszabadság.

Gyűlnek az ötletek az EU-pénzekre

Nagyvilág2003.05.29, 07:28

Már majdnem elérte az ezret az EU-forrásokra pályázó ötletek száma. Az előpályázatok az utóbbi két napban sokasodtak meg. Az ötletek közül 650-et választanak ki, hogy azokat részletesen kidolgozva sikeresen pályázhassanak EU-s forrásokért - írja a Népszabadság. A lap szerdán még azt írta, csak ötven előpályázat érkezett.

Kártérítési alapot követelnek a 4-es metró vonalán lakók

Itthon2003.05.29, 11:49

Nem szabad a kivitelezőkre hagyni a százéves Thököly úti bérházakban a metróépítéskor esetleg keletkező károsodások helyreállítását vagy a kártalanítást, ezért többmilliárdos kártérítési alapot kell létrehozni az építkezések megindítása előtt - közölte a Erzsébetvárosi Társasházak Érdekvédelmi Egyesülete. A Népszabadság értesülése szerint ellenkező esetben az egyesület akár meg is vétózhatja a beruházást

Feljelentette az MTV-t az ÁSZ

Itthon2003.05.29, 08:00

Több százmillió forintos károkozás miatt büntetőfeljelentést tett az Állami Számvevőszék az MTV ellen. Az ÁSZ szerint a televíziónál újra alkalmazták azokat a munkatársakat, akiket végkielégítéssel küldtek el korábban csoportos létszámleépítés során. Az ÁSZ a jövő héten hozza nyilvánosságra a televíziónál végzett átvilágítás eredményeit - írja a Népszabadság.

Az atomerőműnek nem kell támogatás a helyreállításhoz

Itthon2003.05.28, 07:41

Nincs szüksége költségvetési támogatásra a paksi atomerőműnek az áprilisi üzemzavar helyreállítására, de módosított üzemi tervet terjesztenek a tulajdonosok elé. A sérült kazetták kiemelésének tervei hamarosan elkészülnek. Az üzemzavar körülményeit nemzetközi szakértők vizsgálják júniusban - írja a Népszabadság.

Jövőre átöltöztetik a cigidobozokat

Itthon2003.05.28, 09:45

A dohányzás veszélyeire figyelmeztető feliratoknak jóval nagyobb méretben kell szerepelniük a cigarettásdobozokon egy tervezett rendelet szerint. Jövőre így, akár olyan, a cigarettásdobozok közel felét beborító feliratok is feltűnhetnek, mint "A dohányzás elzárja az artériákat, szívrohamot és agyvérzést okoz" - írja a Népszabadság.

Elúszhat sok EU-pénz

Nagyvilág2003.05.28, 07:03

Pénteken lejár az uniós előpályázatokra kiírt határidő, ám eddig alig ötven beadvány érkezett. Ha nincsenek ötletek és használható pályázatok, könnyen elúszhat sok európai uniós támogatás. Nagy gond, hogy alig van olyan ember, aki meg tud írni egy ilyen pályázatot (sokan már az előpályázati adatlapot sem tudják kitölteni), de számos más tényező is nehezíti a pályázatok elkészítését - írja a Népszabadság.

Az EU kevesli a magyar határőrt

Nagyvilág2003.05.27, 07:45

Az Európai Unió szerint 14 ezer hivatásos magyar határőrre van szükség, a költségvetés viszont 12 ezer főre sem elég. A szervezet felkészültségét ősszel ellenőrzik uniós hivatalnokok - írja a Népszabadság.

Meneszthetik a felügyelet elnökét

Gazdaság2003.05.27, 07:58

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) februárban lezárt vizsgálata alapján felmerült a lehetősége annak, hogy menesztik Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét - értesült a Népszabadság. A vizsgálat szerint a felügyelet a jogszabályokat megsértve működik.

Medián: A többség jónak ítéli a kormányt

Itthon2003.05.27, 10:33

A lakosság fele jónak, három százaléka nagyon jónak értékeli a Medgyessy-kormány egyéves teljesítményét. A rendszerváltás utáni kormányok közül így Medgyessyé az első, amellyel többen voltak elégedettek, mint elégedetlenek első évét követően - írja a Népszabadság a Medián felmérése alapján.

Hétmilliárdba kerül majd az EU-választás

Nagyvilág2003.05.26, 06:37

Majdnem kétszer annyiba kerül majd a jövő nyári európai parlamenti választás, mint egy hagyományos országos szavazás. A Magyarországnak jutó 25 európai parlamenti mandátum szétosztása 7 milliárd forint körüli összegbe kerül majd - írja a Népszabadság.

Amerikaiak nélkül bezárhat a taszári bázis

Itthon2003.05.24, 08:50

Ha az amerikaiak teljesen kivonulnak az utánpótlásbázisként használt taszári támaszpontról, akkor a minisztérium várhatóan bezárja a repülőteret - írja a Népszabadság. A megye vezetése abban bízik, hogy az amerikaiak egészségügyi bázisként használják majd a jövőben a támaszpontot, a lap információi szerint azonban erre kevés az esély.

Lakáshitelt és üdülést is választhatnak a nagy cégek dolgozói

Gazdaság2003.05.24, 12:00

A rendszerváltás óta fokozatosan átalakulnak a hazai cégek által a dolgozóiknak nyújtott szociális juttatások. A kisebb vállalatok egyáltalán nem gondoskodnak a béren kívüli juttatásokról, de a nagyobb cégek is megpróbálják csökkenteni a béren kívüli kiadásaikat. Egyre népszerűbb az úgynevezett cafeteria-rendszer, amelyben egy bizonyos összeg erejéig a dolgozók maguk választhatnak a jóléti szolgáltatások között - derül ki a Népszabadság szombati számában megjelent összeállításból.

Perli az államot Ferihegy volt üzemeltetője

Gazdaság2003.05.23, 07:55

Mintegy 20 milliárd forint értékű kártérítési pert indított a magyar állam ellen a kanadai Airport Development Corporation (ADC), a repülőtér 2B termináljának volt üzemeltetője - írja pénteki számában a Népszabadság.

Paks: tovább vitáznak a felelősségről

Itthon2003.05.22, 07:35

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója szerint az erőmű biztonságáért a Paksi Atomerőmű Rt. felel, ennek egyszemélyes felelős vezetője pedig a vezérigazgató. Az OAH főigazgatója annak kapcsán nyilatkozott erről a Népszabadságnak, hogy a paksi erőmű belső ellenőrzése nem vizsgálta a vezérigazgató felelősségét az április 10-én történt súlyos üzemzavar ügyében. Kocsis István vezérigazgató maga is úgy nyilatkozott, hogy nem tartja magát felelősnek a történtekért.

Növelheti a drogfogyasztást az ecstasy alacsony ára

Itthon2003.05.22, 08:19

Háromszáz forint alá esett a korábban 1000-1500 forintba kerülő ecstasytabletták piaci ára. Ennek oka feltételezhetően az, hogy a nagybani terjesztők mellett vállalkozó kedvű fiatalok is beszálltak az üzletbe. Szakemberek szerint az alacsony árak miatt jelentősen növekedhet a hazai drogfogyasztás - írja a Népszabadság.

16 milliós bírság műemlékrombolásért

Itthon2003.05.21, 06:54

Először fordul elő, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal - élve a törvény által 1997 óta biztosított lehetőséggel - jelentős összegű bírságot hajthat be a kulturális örökség károsításáért. A jogerősen behajtható 16 millió forintos örökségvédelmi bírságot annak a budapesti asszonynak kell megfizetnie, aki három éve elbontatta a birtokában lévő tihanyi műemlék halászházat - írja a Népszabadság.

Miskolcon egy héttel hamarabb érettségiztek

Itthon2003.05.20, 10:54

Május 16-án íratták meg német és francia nyelvből az írásbeli érettségi vizsgát egy miskolci középiskolában - tudatta hétfőn közleményében az Oktatási Minisztérium. A többi érettségiző így elvben már ismerheti a kérdéseket, azaz számukra új tételsort kell összeállítani - írja a Népszabadság.

Nem lesz menet közben "Hátra arc!" a hadseregben

Itthon2003.05.19, 11:09

Egyebek mellett megszűnnek a menet közbeni jobbra és balra át, illetve a "Hátra arc!" parancsszavak a honvédségnél, az új alaki szabályzat szerint. Honvéd helyett katona lesz a megszólítás, és lehet majd sapka nélkül tisztelegni is - írja a Népszabadság.

Nagy károkat okoz az őszi búzában a szárazság

Itthon2003.05.19, 11:14

Az őszi vetésű búza nagy része károsodott a száraz időjárás miatt, több millió tonnás terméskiesés várható. A többi haszonnövény is károkat szenvedhet, ha nem érkezik jelentősebb mennyiségű eső a következő hetekben - írja a Népszabadság.

Lövedékek a Balaton iszapjában

Itthon2003.05.17, 09:32

A Balaton alacsony vízállása komoly veszéllyel járhat; valószínű, hogy a tóban rendkívül sok, valamilyen okból föl nem robbant második világháborús tüzérségi lövedék van - írja a Népszabadság. Zágoni Miklós fizikus saját méréseire hivatkozva elmondta: a tó idei vízállása a tavalyit is alulmúlja, és a Balaton teljes aknamentesítése még nem történt meg.

Finanszírozhatatlan a lakástámogatási rendszer

Gazdaság2003.05.16, 20:25

A jelenlegi lakástámogatási rendszer fennmaradása esetén jövőre már a 2002-ben lakástámogatásra fordított költségvetési kiadások kétszeresét, több mint 149 milliárd forintot kellene erre a célra biztosítani, ezzel gyakorlatilag finanszírozhatatlanná válna a rendszer - állítják pénzügyminisztériumi szakértők. 2003 első három hónapjában 144 milliárd forint értékű új lakáshitel szerződést kötöttek, ez mintegy 50 milliárd forintos havi bővülést jelez.

Most
Top 12 óra