hirdetés

Népszabadság

címke rss

Riasztórendszer épül a veszélyes üzemek körül

Itthon2004.05.14, 07:43

Az idén elkezdődik annak a riasztórendszernek a kiépítése, amely a 23 magyarországi különösen veszélyesnek számító üzem környezetében figyelmeztet az esetleg kiszabaduló veszélyes anyagokra - írj a Népszabadság. Ennek elkészülte uniós követelmény. Az öt-hat év alatt megvalósuló beruházás összköltsége 6-8 milliárd forint.

Demján fapados repülőteret építene

Gazdaság2004.05.14, 07:52

Megvásárolná a tököli volt szovjet katonai repteret és ott fapadosok fogadására alkalmas légikikötőt építene a Demján Sándor nevével fémjelzett Trigránit-csoport - írja pénteki számában a Népszabadság.

Nincs egyezség a Tokaji név használatáról

Gazdaság2004.05.14, 08:08

Még sincs megegyezés Magyarország és Szlovákia között a Tokaji név használatáról, mivel a két ország agrárminiszterének megállapodását a szlovák kormány nem hagyta jóvá csütörtöki ülésén. A szlovákok nagyobb területen szeretnének tokaji márkanéven bort termelni- olvasható a Népszabadságban.

Az ország fele havonta egyszer plázázik

Itthon2004.05.14, 07:21

A magyar emberek közül havonta 5,8 millióan mennek legalább egyszer plázázni, közel ugyanennyien viszont kertészkednek - írja a Népszabadság a Szonda-Ipsos felmérése alapján. Az embereknek hétköznap hat és fél, hétvégén több mint nyolc óra szabadidejük van, ennek azonban jelentős részét tévézéssel töltik.

Újabb milliárdok a közmédiának

Itthon2004.05.13, 07:14

Hétmilliárd forintot oszt szét a kormányzat a közszolgálati médiumok között egy szerdán elfogadott javaslat szerint. A legnagyobb részt ebből az MTV kapja, amely ennek ellenére is kevesli az összeget - írja a Népszabadság.

Hét párt indulhat az EP-választáson

Itthon2004.05.13, 11:53

A 16 indulni készülő párt közül várhatóan 7-en tudják a pénteki határidőre összegyűjteni az EP-választáson való részvételt lehetővé tevő húszezer ajánlószelvényt. A legtöbb kopogtatócédulát a Fidesz gyűjtötte össze. Péntekig jelezhetik a külföldön elő magyar állampolgárok is, hogy szavazni kívánnak. Ők körülbelül kétezren lesznek, ahogy a Magyarországon szavazó uniós állampolgárok is - írja a Népszabadság.

Államosítástól féltik az eredetiségvizsgálatot

Itthon2004.05.13, 08:06

Szándékos ellehetetlenítésükkel, és az államosítás előkészítésével vádolják a Belügyminisztériumot az autó-eredetiségvizsgálói piac szereplői - írja a Népszabadság. A lap szerint a tárca vélhetően szemet vetett az eredetiségvizsgálati piacban rejlő pénzforrásokra. A piac jelenlegi szereplői azonban az egész rendszer működését féltik a belügy tervezett intézkedéseitől.

Késik és drága lesz a Rác fürdő felújítása

Itthon2004.05.12, 07:22

Nem kapott meg egy kormányzati támogatást ezért késik, és többe is kerül a Rác-projekt - írja a Népszabadság. A beruházók önhibájukon kívül késtek a szerződéskötéssel, ezért a gazdasági miniszter nem ítélte nekik oda a kért 750 millió forintot.

A kórház tagadja a számlaadást a májműtétért

Itthon2004.05.12, 12:15

Hétszázezer forintos számlát kapott egy beteg a miskolci kórháztól, egy rajta elvégzett életmentő műtétért, mivel a kórháznak elfogyott az erre a beavatkozásra fordítható pénzügyi kerete - írta a Népszabadság. A kórház tagadja, hogy a beteggel fizettették volna ki a műtét díját, ami állításuk szerint nem is volt életmentő.

Csütörtöktől drágulhatnak az új autók

Gazdaság2004.05.12, 11:44

Az e hét péntektől érvényes regisztrációs adó hatására várhatóan már csütörtöktől drágulnak az egyes autótípusok. A drágulás mértéke a legkisebb kategóriájú kocsiknál elérheti a 100 ezer forintot, a legmagasabb kategóriákban pedig az egymillió forintot is meghaladhatja - írja szerdai számában a Népszabadság.

Patriot rakétákat telepíthetnek Magyarországra

Itthon2004.05.12, 11:42

Hosszabb ideje tárgyalnak amerikai illetékesek a magyar kormányzattal arról, hogy rakétaelhárító rakétarendszereket telepítsenek az országban. A rakéták feladata az Iránból vagy Észak-Koreából Európára kilőtt ballisztikus rakéták megsemmisítése lenne. A tárgyalások még csak kezdeti szakaszban vannak - írja a Népszabadság.

Csak az egyik móri gyanúsított lehet a tettes

Itthon2004.05.12, 11:46

Napokon belül elkészül a vádirat a móri mészárlás ügyében - írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy az ügyészség a két gyanúsított közül csak K. Ede esetében látja bizonyítottnak, hogy részt vett a gyilkosságokban, társa állítólag csak a fegyverek beszerzésében és eltüntetésében segédkezett.

Visszaadta az autót a Millenáris volt vezetője

Itthon2004.05.11, 09:43

Hétfőn visszaadta korábbi szolgálati gépkocsiját, egy Mitsubishi Galantot Berkecz Mária, a Millenáris Kht. egykori ügyvezetője - írja a Népszabadság. Ezt a Fővárosi Bíróság jogerős ítélete írta elő számára. A kocsi visszaadása mellett a volt vezetőnek vissza kell fizetnie 6,4 millió forintot is, jogalap nélküli gazdagodás miatt.

Még maradnak a hálós ágyak a pszichiátriákon

Itthon2004.05.11, 07:25

A sorozatos nemzetközi és emberjogi figyelmeztetések ellenére még mindig nem tiltották be a hálós ágyakat. Ugyan az erre vonatkozó rendelet egyes nyilatkozatok szerint már januárban életbe lépett, áprilisban még nem hirdették ki- írja a Népszabadság. A kényszerítő eszközöket kiváltó, az agresszív viselkedés elleni hatékony fellépés tanulható, ám a képzésekre nem nagyon van pénzük az intézeteknek.

Lépni készül a főváros a türelmi zónák ügyében

Itthon2004.05.11, 07:40

A főváros hamarosan újra napirendre veszi a prostitúció ügyét, mivel az Alkotmánybíróság legutóbbi állásfoglalása szerint a kérdés a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe tartozik - írja a Népszabadság. Eddig, hiába az ezt előíró törvény, nem jelöltek ki türelmi zónákat. A lap szerint egy piros lámpás negyed kialakításának a kérdéseivel is foglalkoznak majd.

Bűnügyi technikus lopkodta a gázolajat

Itthon2004.05.10, 07:00

Háromfős gázolaj-tolvaj bandát lepleztek le a járőrök a  XX-XXIII. kerületi kamionparkoló közelében. A banda egyik tagja egy rendőr volt, aki megpróbálta megvesztegetni az őt és társait előállító rendőröket - írja a Népszabadság.

Büntetőeljárás alatt állt az AN-26-os beszerzője

Itthon2004.05.10, 07:24

Juhász Ferenc vizsgáltatja, hogy ki tudhatott a honvédelmi tárcánál arról, hogy büntetőeljárás folyt annak a cégnek a vezetője ellen, amely a honvédség AN-26-os szállítógépének beszerzését intézte írja a Népszabadság. A Specimpex vezetőjét ugyanis idén januárban jogerősen másfél év felfüggesztett börtönre ítélték. Az ügyben egy MDF-és képviselő feljelentette a legfőbb ügyésznél a honvédelmi minisztert.

Az import ellenőrzésével védenék a magyar élelmiszert

Gazdaság2004.05.08, 10:44

Az import élelmiszerek szigorúbb ellenőrzésével akarja rávenni a földművelésügyi tárca a hipermarketeket, hogy inkább a magyar árukat részesítsék előnyben. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára ezt nem tartja jó megoldásnak.

Ötven diákhiteleshez küldhetnek behajtót

Itthon2004.05.07, 08:20

A többszöri felszólítás és a felmondólevél ellenére még mindig nem törlesztette adósságát a Diákhitel Központnak 57 egykori hallgató. Adataikat ezért a Diákhitel Rt. behajtás céljából átadja az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak - írja a Népszabadság.

Adatvédelmi vizsgálat a postai borítékmásolás miatt

Itthon2004.05.07, 07:51

Az adatvédelmi biztos hivatalból vizsgálatot indít a Magyar Posta adatkezelésével kapcsolatban. Néhány nappal ezelőtt egy parlamenti bizottságban került szóba, hogy a posta lemásolja a borítékokat. A Népszabadság úgy tudja, az adatvédők elsősorban a Budaörsön nemrég átadott postai logisztikai központot vizsgálják.

Milliós bírság járhat a diszkriminációért

Itthon2004.05.06, 07:45

Jövőre új kormányzati hivatalt állítanak fel a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépés érdekében - írja a Népszabadság. A szervezet hatmillió forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhat majd.

Újra kihallgatják a palesztin fogorvost

Itthon2004.05.05, 08:05

Még a héten újra kihallgatják a terrorcselekmény előkészületének gyanújával letartóztatott Saleh Tayseer, palesztin származású fogorvost - tudta meg a Népszabadság. Elképzelhető, hogy a fogorvos ezúttal vallomást tesz.

Átdolgozták a fizetős orvosválasztásról szóló javaslatot

Itthon2004.05.05, 06:54

Ma kerül a kormány elé a gyógyítás szervezéséről szóló javaslat. A sokak által vitatott kormánybiztosi javaslat mellett elkészült egy másik anyag is, melyet az egészségügyi minisztérium más szakértői készítettek - tudta meg a Népszabadság. A mai megbeszélésen várhatóan arról döntenek, melyik koncepciót tartják elfogadhatónak.

Elmarad a taxistüntetés

Itthon2004.05.04, 07:55

Elmarad a Parlament elé keddre meghirdetett taxisdemonstráció, a városháza ugyanis hatvannapos moratóriumot hirdet a drosztrendelet végrehajtására. A két hónapot újabb drosztok felkutatására és kialakítására próbálják felhasználni - írja a Népszabadság.

Büntetlenség ezer csempésznek

Itthon2004.05.03, 08:18

Egy pénteki ügyészi utasítás szerint a vám- és pénzügyőrség azonnali hatállyal megszüntette az Európai Unióból származó árukra elkövetett csempészet és vámorgazdaság miatt indított valamennyi nyomozását. A döntést követően legkevesebb ezer emberrel szemben szűnt meg az eljárás - írja a Népszabadság. Az uniós tagállamokból származó árukat május elsejétől a vámunió miatt nem lehet csempészni, tehát nem is büntetendő ez a cselekmény.

Három hónapja Dávid Ibolya a legnépszerűbb

Itthon2004.05.03, 07:31

Dávid Ibolya továbbra is a legnépszerűbb politikus - derül ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásából, melyet a Népszabadság közöl. Dávid Ibolya népszerű a kormánypárttal és az ellenzékkel szimpatizálók körében is.

Új gyanúsítottat hallgattak ki a brókerbotrányban

Itthon2004.04.30, 07:25

Bűnsegédként elkövetett sikkasztással gyanúsítja a rendőrség Csuka Lászlót, a K&H Equities volt vezérigazgatóját, akit csütörtökön hallgattak ki a brókerbotrányban folyó nyomozás során - írja a Népszabadság. Csuka, aki a rendőrök szerint közreműködött a Betonút Rt. négymilliárdjának elsikkasztásában, nem tett vallomást, és szabadlábon védekezhet.

Fizetnie kell a Millenáris volt vezetőjének

Itthon2004.04.30, 07:10

Vissza kell fizetnie 6,4 millió forintot, és korábbi szolgálati autóját is vissza kell adnia a Millenáris Kht. volt vezetőjének, az ügyében hozott másodfokú ítélet szerint - írja a Népszabadság. Berkecz Mária a bíróság szerint jogalap nélkül gazdagodott.

Kisebbségbe került a kecskeméti Fidesz

Itthon2004.04.29, 07:48

Új frakció alakult Kecskeméten a Fideszből kilépett polgármester vezetésével. Ezzel a jobboldali párt elvesztette hat éve fennálló városházi többségét - írja a Népszabadság.

Döcögve indul a betegelőjegyzés

Itthon2004.04.29, 07:18

Januártól kötelező a háziorvosoknál az időpont-egyeztetéses betegfogadás, ám sok helyütt még nem indult el az új rendszer. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár júliusig ad haladékot az intézkedés bevezetésére a rendelőkben, utána ellenőriznek, és büntetnek. Azok a háziorvosok, akik addigra nem teszik lehetővé betegeik előre bejelentkezését 118-194 ezer forintos megvonásra számíthatnak - írja a Népszabadság.

Félmilliárdos megszorítás a rendőrségnél

Itthon2004.04.28, 07:10

Félmilliárd forintos megszorítást jelent be szerdán Sipos Gyula az ORFK gazdasági főigazgatója - írja a Népszabadság. A lap szerint az intézkedés része annak a folyamatnak, amely eredményeképp a rendőrségnél is érvényesülnie kell a költséghaszonelvnek.

Felfüggesztett börtönt kapott a Magyar Nemzet főszerkesztője

Itthon2004.04.28, 10:20

Lőfegyverrel való visszaélés miatt első fokon egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság a Magyar Nemzet főszerkesztőjét, mivel két éve lejárt a fegyvertartási engedélye. Liszkay Gábor és védője fellebbezett az ítélet ellen - írja a Népszabadság.

Gázlopás miatt robbanhatott fel az Alkotás utcai ház

Itthon2004.04.28, 07:57

Feltehetően egy engedély nélkül felszerelt gázkészülék leszerelése után telt meg gázzal annak az Alkotás utcai háznak az egyik lakása, amelyben április 9-én történt robbanás - írja a Népszabadság. A szerencsétlenségnek hat sérültje volt, ám egyikük - ez eset első számú gyanúsítottja - múlt vasárnap belehalt égési sérülésibe.

Vitáznak Szegeden a fideszes cédulagyűjtőről

Itthon2004.04.27, 11:58

A szegedi MSZP szerint feljegyzéseket készít egy fideszes kopogtatócédula-gyűjtő azokról, akik nem pártjának adják céduláikat. A helyi Fidesz szerint ugyanakkor senki nem bizonyította hitelt érdemlően, hogy valóban történt ilyen a szegedi egyes számú választókerületben - írja a Népszabadság.

Jogosan lőtt a volt miniszteri biztos

Itthon2004.04.27, 11:54

A rendőrség megszüntette az eljárást Foltányi Árpád nyugalmazott miniszteri biztos ellen, akit súlyos testi sértéssel gyanúsítottak, mivel sörétes vadászfegyverével rálőtt az otthonát éppen kirabolni akaró D. P. Ivanovra - írja a Népszabadság.

A kárpótlási jegyek bevonását tervezik

Archívum2004.04.27, 09:48

Ismét a Forrás Rt. részvényeit ajánlja majd cserébe az állam a megmaradt kárpótlási jegyekért, a Népszabadság értesülései szerint. Az állami privatizációs társaság a tavalyi jegybevonási akciónál még azt mondta, hogy nem tervez a jövőben hasonló mértékű akciót. A forgalomban lévő kárpótlási jegyeknek akkor mintegy a felét sikerült bevonni, a becslések szerint még 4 milliárd forintnyi papír van a piacon.

Öt és fél milliárdra pályázhatnak a civilek

Itthon2004.04.26, 12:24

Idén legalább öt és fél milliárd forintot osztanak szét a civil szervezetek között. Egy-egy szervezet maximum 18 millió forint támogatást kaphat a pénzt szétosztó Nemzeti Civil Alapprogramtól - írja a Népszabadság.

Diszkriminációs vád egy panzió ellen

Itthon2004.04.26, 12:21

Nem fogad roma vendégeket egy debreceni panzió - írja a Népszabadság egy jogvédő szervezet közlése alapján. A panzió tulajdonosa nem akart szállást adni az ott konferenciát szervezni kívánó Romawebnek. Ezt követően a szálláshelyet tesztelő NEKI roma munkatársait is elutasították, míg a jogvédő szervezet nem roma tesztelőit fogadták. A tulajdonos szerint vannak üzletpolitikai megfontolásaik, ám a bőrszín nem tartozik ezek közé.

Tartja előnyét a Fidesz

Itthon2004.04.24, 09:01

Nem változott az MSZP és a Fidesz népszerűsége közötti különbség áprilisban - derül ki a Szonda Ipsos legújabb kutatásából, melyet a Népszabadság közöl szombati számában. A nagyobb ellenzéki pártra a biztos szavazók 53, a nagyobb kormánypártra 37 százaléka voksolna, ha vasárnap rendeznék az országgyűlési választásokat.

Nem ügyelhetnének a kisebb kórházak

Itthon2004.04.23, 07:02

Egy új szabályozás elvenné a 200 ágyasnál kisebb kórházaktól az ügyeleti ellátás kötelezettségét, tehát nem vehetnének fel éjszaka vagy hétvégén betegeket - értesült a Népszabadság. A változtatás tönkreteheti a kisebb kórházakat, mert a betegek nagy része csak sürgős esetben fordul orvoshoz, és később ugyanott kezelteti magát.

Hárman is akarják a taszári bázist

Itthon2004.04.23, 09:10

Három önkormányzat is igényt tartana a taszári repülőtérre, ha sem az amerikaiak, sem a magyar honvédség nem kívánják működtetni a jövőben - írja a Népszabadság. A taszári bázist tavaly elhagyó amerikaiak továbbra sem jelezték, bérelni akarják-e a jövőben a létesítményt.

Pénteken tüntetnek a taxisok

Itthon2004.04.22, 07:59

A teljes drosztrendelet visszavonását kéri péntekre tervezett demonstrációján a fővárosi taxisszakma - írja a Népszabadság. A taxisok összesen 100 autóval vonulnak a Felvonulási térről az SZDSZ és az MSZP székházához, majd a Városházához, ahol petíciót adnak át.

Nincs elég sugárterápiás központ

Itthon2004.04.22, 06:53

Legalább tízezer daganatos beteg nem részesül megfelelő ellátásban Magyarországon. Az ország 40 besugárzókészülékéből csak 32 működik, egy részük ráadásul mielőbbi cserére szorul. Az ellátás egyenlőtlen is: a Dél-Alföldé eléri a nyugat-európai értéket, maga mögött hagyva a budapesti régiót is, míg másutt azonban nagy a lemaradás - írja a Népszabadság.

EP-választás: drága a külföldi szavazás

Itthon2004.04.22, 08:17

70 országba utazik négyfős szavazatszámláló bizottság, hogy a külföldön élő magyarok is szavazhassanak a június 13-i európai parlamenti választásokon. A külföldi szavazások összköltsége meghaladja a 350 millió forintot - írja a Népszabadság.

Szerdán dönt a kormány az ingyenes múzeumokról

Itthon2004.04.21, 08:07

A tervek szerint szerdai ülésén dönt a kormány a "múzeumi ingyenesség" május 1-jei bevezetéséről - írja a Népszabadság. A másfél éve formálódó koncepció végső változatában 24 intézmény állandó kiállítására nem kell belépőjegyet váltani az uniós csatlakozás napjától. Az időszaki tárlatok - amilyen a nagy sikerű Monet- vagy Mednyánszky-bemutató volt - megtekintéséért továbbra is fizetni kell.

Freedom House: még mindig túl nagy az állam szerepe

Itthon2004.04.21, 10:11

Erősségünk a választási rendszer és a civil szféra, gyengénk a kormányzati munka és a közszolgálati média függetlensége - derül ki a Freedom House pénteken megjelenő éves jelentéséből, amelynek előzeteséből a Népszabadság idézett. Eszerint a demokratikus átalakulás vonatkozásában Magyarország volt a térség egyik legsikeresebb állama, azonban a bírálatok között megemlítik azt, hogy az állam szerepe még mindig túlságosan nagy, javítani kell a korrupció elleni fellépést, biztosítani a közszolgálati média függetlenségét és a kisebbségi jogokat.

Szavazógépek biztosítanák a külföldi voksolást

Itthon2004.04.20, 08:36

A hatályos szabályozás szerint nem lehet az alkotmánynak megfelelően népszavazást kiírni, mert a külföldön tartózkodók szavazati jogának gyakorlását nem tudják biztosítani. A kormány a múlt héten módosító indítványban javasolta, hogy a külképviseleteken szavazógépekkel biztosítsák a külföldön tartózkodók voksolási lehetőségét - írja a Népszabadság.

Idén sem lesz több víz a Balatonban

Itthon2004.04.20, 06:56

Öt centiméteres vízmagasság választja el jelenleg a Balatont az áprilisra meghatározott kritikus szinttől. Ez azt jelenti, hogy ha 5 centimétert apadna a szint, a vízügynek be kellene avatkozni a tó feltöltésével vagy leengedésével - írja a Népszabadság.

Új hitellehetőség az EU-s pályázatok önrészére

Gazdaság2004.04.20, 07:56

Idén április 30-tól új hitelprogramot indít a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a kis- és középvállalkozások részére. A hitel kamata várhatóan 6,5 százalék lesz - írja a Népszabadság.

Visszafizette a rákkezelés árát a szegedi klinika

Itthon2004.04.19, 06:47

Visszakapta a vitatott rákkezelésért befizetett igen jelentős összeget a szegedi klinika egyik betege - tudta meg a Népszabadság. A kezelést azért vitatták, mert olyan készítménnyel végezték, ami még nincs törzskönyvezve a betegség első fázisára. Az ügyben vizsgálatot indított az Egészségügyi Tudományos Tanácsot, jelentésüket várhatóan még a héten átadják az egészségügyi miniszternek.

Idén nem lehet csónakázni a Városligetben

Itthon2004.04.19, 08:26

Az idén nyáron nem lehet csónakázni a Városligetben, mert az októbertől márciusig működő műjégpálya elhasználódott hűtőcsőrendszerének részleges felújítása csak őszre fejeződik be - írja a Népszabadság. A nyári szerelési munka közel tízmillió forintba kerül, és csak egy-két évvel hosszabbítja meg a cserére érett csőhálózat üzemidejét.

Ombudsmani vizsgálatot kérnek az orvosi kamara ellen

Itthon2004.04.19, 08:08

Ombudsmani vizsgálatot kezdeményez Molnár Lajos, a Szent István Kórház főigazgatója a Magyar Orvosi Kamara ellen - tudta meg a Népszabadság. Az orvos szerint alkotmányos jogokat sért a kamara etikai kódexének egy pontja, mely az orvosi nyilatkozatokat szabályozza.

Megtizedelték a fesztiválok támogatását

Itthon2004.04.19, 07:05

Váratlanul érte a hazai fesztiválok szervezőit, hogy hirtelen megváltozott a kulturális turizmuson belül a fesztiválokra fordítható állami támogatások elosztása és összege - írja a Népszabadság. A régiónként megpályáztatott összesen másfél-kétmilliárd forint helyett 200 millió elosztásáról dönthettek a múlt pénteken a Nemzeti Kulturális Alapprogramnál.

Nem lesz per a földhivatali vezető ellen

Itthon2004.04.18, 17:43

Törvénytelenül hallgatta le Pálfalvi Istvánt, a Fővárosi Földhivatal vezetőjét a Nemzetbiztonsági Hivatal, ezért az ügyészség napokon belül megszünteti a vele szemben vesztegetésért indított büntetőeljárást. Házi őrizetét pénteken már fel is oldották - tudta meg a Népszabadság.

Elköltözne a miniszterelnök hivatala a Parlamentből

Itthon2004.04.17, 09:42

A jelképbizottság azt javasolja, hogy a miniszterelnök és hivatala költözzön el a Parlamentből, és hivatala a Földművelésügyi Minisztérium Kossuth téri épületében vagy a Magyar Televízió Szabadság téri székházában, a volt Tőzsdepalotában legyen - írja a Népszabadság. A Legfelsőbb Bíróság foglalná el a Néprajzi Múzeum épületét, az Alkotmánybíróság székhelye pedig a budai Várban lenne.

Tévécsatorna-dömping várható

Itthon2004.04.16, 07:25

Még az idén elindul a digitális televíziós műsorszórás, legalábbis Budapesten, majd fokozatosan bővítik országossá az újfajta technológián alapuló rendszert. Ezzel a jelenlegi három helyett nyolc adót lehet majd fogni ingyenesen, szobaantennával, de sokkal jobb minőségben. A digitális adás fogásához azonban szükség van egy jelátalakítóra, amely igen drága. A kormány várhatóan támogatást nyújt majd ennek beszerzéséhez, hogy könnyebben terjedjen az új technológia - írja a Népszabadság.

Egyértelműbbé tennék a tüntetések betiltását

Itthon2004.04.15, 07:02

Egyértelműbbé tenné a kormány a gyülekezési törvényt, az eddigi laza megfogalmazás helyett pontosabban körülírnák a demonstrációk betiltásának okát. Ezután csak akkor nem engedélyezhetnének egy demonstrációt a hatóságok, ha az a közlekedés megbénulását okozná - írja a Népszabadság.

Al-Kaidás cég pénzelhette az elfogott fogorvost

Itthon2004.04.15, 11:37

Egy, az al-Kaida támogatásával gyanúsított arab szervezet pénzelhette a kedden őrizetbe vett, terrorcselekmény tervezésével gyanúsított palesztin származású magyar fogorvost. A rendőrség most vizsgálja, hogy a férfi kapcsolatban állt-e a szaúd-arábiai szervezettel és azon keresztül közvetve az al-Kaidával. A férfi egy, a Népszabadságnak adott korábbi interjúban kijelentette: bár a mohamedánoknak késznek kell lenniük meghalni Allahért, a gyilkolás az iszlám szerint bűn.

Kalapoznak a nemmel szavazó SZDSZ-eseknek

Itthon2004.04.15, 07:31

Pénzgyűjtést kezdeményezett az SZDSZ belső ellenzéke annak a három képviselőnek a megsegítésére, akik a múlt héten nemmel szavaztak a lex Szászra, és ezért pénzbüntetést kaphatnak a frakciótól - írja a Népszabadság. Béki Gabriella, Fodor Gábor és Gusztos Péter nem tudott sem a büntetésről, sem a gyűjtésről.

Megint óriáshitelt vesz fel a főváros

Itthon2004.04.14, 07:34

Az infrastrukturális, egészségügyi, oktatási és szociális beruházásokra szánt különböző célhitelek mellett 13 milliárd forint szindikált - több bank által folyósított - hitel felvételét is tervezi a főváros idén nyáron. A városháza 2004-ben 40 milliárd forintnyi kölcsönpénzzel számol.

Siketek taj-számaival éltek vissza orvosok

Itthon2004.04.14, 06:51

Felfüggesztették egy orvos vényírási jogát, mivel halottak taj-számára írt fel gyógyászati segédeszközöket. 13 doktornak pedig 18 millió forint tb-támogatást kell visszafizetnie indokolatlan eszközfelírásokért - írja a Népszabadság.

Újra Bősről tárgyalnak

Itthon2004.04.13, 08:29

Csaknem hároméves szünet után kedden Pozsonyban újra tárgyalóasztalhoz ül a bősi ügyekkel megbízott magyar és szlovák tárgyalódelegáció - írja a Népszabadság. A megbeszéléstől előrelépés nem várható, a cél a további párbeszéd megalapozása, a tárgyalások menetrendjének meghatározása.

Egy lakópark miatt tizedelnék a Gellért-hegy fáit

Itthon2004.04.10, 10:29

Kivágnának a Gellért-hegyen 159 fát, hogy a területen 59 lakásos lakópark épülhessen. A beruházó megkapta az engedélyeket, de egy helyi érdekvédelmi egyesület egyelőre elérte az építkezésről szóló határozat  végrehajtásának felfüggesztését. Szakértők szerint a terv idegen a környezettől, az építkezés pedig veszélyeztetheti a hévízforrások utánpótlását - írja a Népszabadság.

Veszélyes Irak, de jókedvűek a magyar katonák

Nagyvilág2004.04.10, 09:26

Ismét elagyják bázisukat az Irakban állomásozó magyar katonák, miután az elmúlt hetet a táboron belül töltötték az egyre hevesebbé váló összecsapások miatt - írja a Népszabadság. A magyar katonák táborát a lázadások miatt megerősítik. Szenes Zoltán vezérkari főnök úgy vélte, veszélyes az iraki küldetés, az Irakból érkező információk szerint azonban a magyar katonák hangulata jó.

Iraki rendőröket képeznének Budapesten

Itthon2004.04.09, 07:47

Amerikai kérésre a magyar belügyminiszter elvben hozzájárult, hogy irakiakat képezzenek ki a budapesti FBI Akadémián - értesült a Népszabadság. Harminc iraki rendőr kiképzéséről van szó, akit a terrorizmus elleni küzdelemre készítenének fel. Irakban a hét eleje óta dúló harcokban harmincöt amerikai katona esett el, az iraki áldozatok száma eléri az ötszázat.

A tanárok az iskolában neteznek

Itthon2004.04.09, 07:30

Egy felmérésben megkérdezett tanárok 94 százaléka mondta, hogy van lehetősége internetezésre. A legtöbben a munkahelyükön, az iskolában neteznek, 46 százalékuk otthon (is) hozzáfér a világhálóhoz - írja a Népszabadság.

Májustól nőhet a menekültek száma

Itthon2004.04.09, 07:46

Jelentősen nőhet Magyarországon a csatlakozás után a menedékkérők száma, mert az uniós szabályozás szerint a menekültügyi eljárást ott kell lefolytatni, ahol a kérelmező először a közösség területére lépett - írja a Népszabadság.

A Richteren múlhat az ÁPV Rt. idei terve

Gazdaság2004.04.09, 12:09

Ambiciózus, 266 milliárd forintos bevételi tervet irányoz elő az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. idei üzleti terve. Ennek teljesítése a Richter eladásán múlhat, feltéve, ha eladják a gyógyszergyár állami kézben lévő részvényeit. A 25 százalék plusz egy szavazatnyi Richter-csomag piaci értéke 120 milliárd forintra tehető - írja a Népszabadság.

Nem vette át a honvédség a katonai rádiókat

Itthon2004.04.08, 07:51

Műszaki problémák miatt nem vette át a HM a Kongsberg cégtől megrendelt harcászati URH-rádiók első szállítmányát - értesült a Népszabadság. A mobiltelefonnál alig nagyobb kézi rádiók több, a szerződésben előírt feltételnek nem felelnek meg. Nem alkalmasak például a szöveges üzenetek biztonságos küldésére.

Az ismerősök előnyben vannak a szakrendeléseken

Itthon2004.04.07, 08:11

A tisztaság hiánya és az ismerősök soron kívüli behívásával a leginkább elégedetlenek a járóbeteg-szakrendelésekre járók - derül ki az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület felméréséből, melyet a Népszabadság közöl. A családorvosok megítélése ugyanakkor kedvező, a megkérdezettek 80 százaléka elégedett orvosával.

Fiatalabb gyerek után több pénz járna

Itthon2004.04.07, 08:43

Megemelt családi pótlék járna a gyerekek 2-6 éves koráig a népesedési kormánybizottságnak a nagycsaládosok szervezetei által máris vitatott tervei alapján. Az életkor szerinti megkülönböztetést az indokolja, hogy a szegénység kockázata a kisgyereket nevelő családokban a legnagyobb, mert az egyik kereset ebben az időszakban döntően kiesik - írja a Népszabadság.

Hatan pályáznak a Népszabadság élére

Itthon2004.04.07, 08:55

Hatan pályáznak - belülről - a Népszabadság jelenleg betöltetlen főszerkesztői posztjára - értesült a Világgazdaság. A lapot rövidesen átalakítják, a jövőben a fiatalokat szeretnék megcélozni.

Inzulinért rohamozzák a patikákat

Itthon2004.04.06, 06:39

Sok hiánycikk volt hétfőn a patikákban. Az inzulinnal kapcsolatos ellentmondó hírek miatt a múlt héttől óriási felvásárlás kezdődött, ezért egyes fajtákból nagyon lecsökkentek a készletek - írja a Népszabadság.

Visszaadnák a vámőrségnek a kényszerítőeszközeit

Itthon2004.04.06, 08:04

Alighogy az államfő aláírta a vámőrségről szóló törvényt, egyéni képviselői indítványként négypárti javaslatot terjesztett a parlament elé négy képviselő, amelyben a kihirdetésre váró jogszabály hatályon kívül helyezését. Ha a legutóbb elfogadott törvény jelenlegi - kihirdetésre váró - állapotában lép hatályba, a vámnyomozóknak minden intézkedésükhöz rendőr vagy határőr segítségét kellene kérniük - írja a Népszabadság.

Visszatértek a trükkös tolvajok

Itthon2004.04.05, 06:52

Már-már úgy tűnt, hogy sikerült kiszorítania rendőrségnek a fővárosból a trükkös tolvajokat, ám az elmúlt hetekben visszatértek a bankoknál, autópályák parkolóiban és a fővárosból kivezető utak mentén garázdálkodó csoportok - írja a Népszabadság.

Visszaadatnák a szegedi kezeltek pénzét

Itthon2004.04.05, 07:08

Az egészségügyi tárca államtitkára szerint vissza kell adni a pénzt azoknak a betegeknek, akiket a Szegedi Onkoterápiás Klinikán kezeltek többszázezer forintért - írja a Népszabadság. Vojnik Mária ezzel a klinikát működtető Szegedi Tudományegyetem rektorának kijelentésére reagált, aki szerint csak az ügyet kirobbantó családbak fizetik vissza - ideiglenesen - a pénzt.

Felmondtak százhúsz diákhitelt

Itthon2004.04.03, 09:13

Nemfizetés miatt felmondott 120 diákhitel-szerződést a Diákhitel Központ Rt. Az érintetteknek így az elmaradt részleteket és a teljes tartozásukat egy összegben kell befizetniük, kamatostul. Ha nem fizetnek, adataikat átadják az APEH-nek - írja a Népszabadság.

Alig vették figyelembe a lakosság takarékossági javaslatait

Gazdaság2004.04.02, 08:13

A Pénzügyminisztérium (PM) takarékossági intézkedései kapcsán létrehozott lakossági zöldvonalra több ezer hívás és javaslat érkezet, azonban ezekből alig valósult meg valami, még azok sem, amelyeknek tömegtámogatottsága - a hozzászólások száma alapján - nagy volt - írja pénteki számában a Népszabadság.

Drágábbak, vagy unalmasabbak lesznek a tankönyvek

Itthon2004.04.02, 08:09

A szerzői jogi törvény május 1-én életbe lépő módosítása miatt jelentősen drágulhatnak a tankönyvek. A módosítás értelmében ugyanis minden szerzőnek, fordítónak és jogutódaiknak is jár a jogdíj - írja a Népszabadság. A kiadók szerint a másik lehetőség, hogy kevesebb vers, idézet kerül a tankönyvekbe, azaz áruk nem, csak minőségük változik jelentősen.

Rossz áron vett fél éves inzulinkészletet a kormány

Itthon2004.04.02, 07:14

Fél évre elegendő inzulint vásárolt a kormány a csütörtöki árcsökkentés előtt, hogy megakadályozza az esetleges inzulinellátási problémákat. Az április 1-től érvényben lévő hatósági gyógyszerár az inzulinra is érvényes, azonban a kormány még a régi, drágább áro vásárolt készletet - írja a Népszabadság.

Csak a kisebb parlamentről lehet népszavazás

Itthon2004.04.02, 06:53

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki döntése értelmében a parlament létszámának csökkentéséről igen, viszont a köztársasági elnök közvetlen választásáról nem lehet népszavazást tartani. Az OVB azért utasította el Murányi József, a köztársasági elnök megválasztásának módjáról szóló beadványát, mert a testület szerint nem lehet csak véleménynyilvánító népszavazást kiírni - írja a Népszabadság.

Életkor szerint változhat a családi pótlék

Itthon2004.04.02, 09:35

A kormány úgy alakítaná át a családi pótlék rendszerét, hogy a gyerek 2-6 éves kora között nagyobb összegű támogatás járna, mint később. A módosítás célja, hogy segítsék a munkába való visszatérés többletköltségeinek fedezését - írja a Népszabadság.

Vallomást tett az egyik móri gyanúsított

Itthon2004.04.01, 06:48

Őrizetbe vétele óta először, vallomást tett az ügyészek előtt K. Ede, a 2002 májusában nyolc emberéletet követelő móri mészárlás egyik gyanúsítottja - írja a Népszabadság. A férfi tagadta, hogy köze lett volna a móri vérengzéshez, ugyanakkor beismert egy másik bűncselekményt - ezzel több olyan bizonyítékot is megdöntött, mellyel a rendőrök a móri rablásban való részvételét akarták bizonyítani.

Törvényben védenék a genetikai adatokat

Itthon2004.03.31, 08:47

Az ombudsman szerint törvénynek kell tiltania a biztosítók genetikai adatokhoz jutását - írja a Népszabadság. Péterfalvi szerint azért van szükség speciális eljárásra, mert a genetikai vizsgálatok nemcsak az adott személyt, hanem annak fel- és lemenőit egyaránt érintik.

Jobban védik a magyar külképviseleteket

Itthon2004.03.31, 07:05

A rendőrség speciális egységei indulnak májusban a válságöveze-tekben található magyar külképviseletek védelmére - értesült a Népszabadság. Hatala József, az ORFK közbiztonsági főigazgatója nem erősítette meg, de nem is cáfolta ezt az információt.

Újabb megtakarítási csomag készül

Itthon2004.03.31, 06:52

Még az idén újabb megtakarítási csomagra lesz szükség - tudta meg a Népszabadság. Ez azokat a minisztériumokat érinti, amelyek a 185 milliárdos megtakarítási csomag rájuk kirótt hányadát - részben vagy egészében - a kifizetések elhalasztásával fedezték. A pénzügyi tárca azonban valódi megtakarításokat követel, jelenleg egyeztetnek az érintett tárcákkal a szükséges intézkedésekről.

A tanárok többsége ellenzi a kétszintű érettségit

Itthon2004.03.30, 11:33

Egy felmérés szerint sok tanár ellenzi a kétszintű érettségi jövőre tervezett bevezetését. Főleg a humán tárgyak oktatói utasítják el az újfajta vizsgát - írja a Népszabadság.

Paks: csúszik a kettes blokk helyreállítása

Itthon2004.03.30, 07:40

Biztonsági okokból hónapokat késhet a paksi kettes blokkban a közel egy éve megsérült fűtőelemek kiemelése. Összességében két év is eltelhet mire ismét áramot termel a blokk, kivéve, ha még a helyreállítás előtt újraindítják a turbinákat - írja a Népszabadság. A lap szerint a blokkot eredetileg május elején akarták újraindítani.

Szonda: Nem változott a politikusok megítélése

Itthon2004.03.29, 10:32

Egyelőre nem érzékelhető a népszerűségi rangsorban, hogy aktivizálódtak a politikusok, a változások mind hibahatáron belüliek. A sort továbbra is Dávid Ibolya vezeti, Mádl Ferenc előtt - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos által 2004 márciusában, a politikusok népszerűségéről készített közvélemény-kutatása alapján.

Befektetésnek drága az életbiztosítás

Gazdaság2004.03.29, 08:48

A magyarok töredékének van életbiztosítása, és az is olyan alacsony értékű, hogy nem jelent valódi segítséget a bajban. Meggyőzni egy biztosítási konstrukció előnyéről az ügyfelet többnyire csak akkor lehet, ha a biztosításban is befektetést lát, amelyen akkor sem "veszít", ha a biztosítási időszakban semmi baj nem történik vele - írja a Népszabadság.

Megint túlsózták az utakat a télen

Itthon2004.03.29, 10:24

A határérték több mint tízszeresét mérte a télen a Fővárosi Kertészeti Rt. a Gellért rakparton és a Károly körúton, amikor az összegyűlt hó sótartalmát vizsgálta. A nátriumion és a kloridion mértékét kutatva még ijesztőbb eredményeket kaptak a szakemberek - írja a Népszabadság.

Gyorssegélyből folytatódhat a Sorstalanság forgatása

Filmklub2004.03.27, 10:12

Továbbra is bizonytalan, mikor folytatódhat a Kertész Imre Sorstalanság című regényéből készülő film forgatása, amely pénzügyi okok miatt több mint másfél hónapja szünetel. A stáb jelenleg a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal tárgyal egy áthidaló gyorssegély folyósításáról - értesült a Népszabadság.

DNS-mintákat vizsgálnak a Szász-ügyben

Itthon2004.03.26, 08:46

A nyomozók több mint tíz személy DNS-ét hasonlították össze eddig a Szász Károly tavaly nyári bántalmazásának helyszínén talált mintákkal - értesült a Népszabadság. Azoknak a DNS-mintáit vetették össze a tetthelyen rögzítettekkel, akikről a nyomozás adatai alapján elképzelhetőnek tartották, hogy elkövetőként érintettek lehetnek az ügyben.

Csak kisebb árvizekre számíthatunk idén

Itthon2004.03.26, 07:50

A vízügyi szakemberek idén tavasszal már nem számítanak jelentősebb árvízre, vagy a belvízhelyzet romlására. Jelenleg csak a Tiszán van érvényben árvízvédelmi készültség. A vízügyesek már az aszályos időszakra készülnek a belvizek visszatartásával és a tározók feltöltésével - írja a Népszabadság.

Inkább tévéznek, mint olvasnak a döntéshozók

Gazdaság2004.03.26, 07:06

A Népszabadság a legolvasottabb napilap, a HVG a legolvasottabb hetilap a magyar üzleti döntéshozók körében. Ők a RTL Klubot nézik és a Sláger rádiót hallgatják a legnagyobb arányban - derül ki a GfK és a Szonda Ipsos közös felméréséből.

Állítólag magyar diplomatát is pénzelt Szaddám

Itthon2004.03.25, 08:30

Király B. Izabellán és pártján kívül állítólag egy magas beosztású magyar diplomata is kapott pénzt a Szaddám-rezsimtől Irak politikájának népszerűsítéséért. A Népszabadság értesülése szerint már vizsgálódnak az ügyben a magyar hatóságok.

Nálunk nem lesz nyugdíjastévé

Itthon2004.03.25, 07:57

Az időseknek szóló televízió indul Dániában, Európában elsőként. Magyarországon ilyen csatorna létrehozására nem látnak esélyt a szakemberek, pedig a lakosság harmada tartozik ebbe a korosztályba, ráadásul idejük nagy részét is a képernyő előtt töltik. A kereskedelmi tévéket eltartó hirdetők azonban nem számolnak komoly vásárlóerőként a nyugdíjasokkal - írja a Népszabadság.

Többhetes késésben a posta

Itthon2004.03.25, 07:38

Március elején feladott küldeményeket is kézbesít az ország több helyén a Magyar Posta, a társaság új, budaörsi logisztikai központjában ugyanis a rend máig nem állt helyre - írja a Népszabadság. A posta vezetése szerint a késések nincsenek szoros összefüggésben az új feldolgozó korábbi megbénulásával.

Öt öngyilkosság Békés megyében

Itthon2004.03.23, 07:10

Öt öngyilkosság történt a hét végén Békés megye négy településén. Szakértők szerint azonban érdemi következtetéseket nem lehet levonni abból, hogy az önpusztítások módja, ideje és földrajzi helye sok azonosságot tartalmaz. Az elhunytak élethelyzetei különbözőek voltak - írja a Népszabadság.

Alig halad a játszóterek átalakítása

Itthon2004.03.22, 08:38

Négy játszóterét alakítja EU-kompatibilissé az idén a Fővárosi Kertészeti Rt. Az általa gondozott 120 játszótérnek eddig nagyjából tizenöt százalékát építette át az Európai Unió normái, illetve az 1999-ben hatályba lépett miniszteri rendelet szerint, a többi átalakításához öt-nyolc évre van szükségük - írja a Népszabadság.

Most
Top 12 óra