hirdetés

Népszabadság

címke rss

Választási szabálytalanság gyanúja merült fel

Itthon2004.05.17, 08:57

Példa nélküli választási szabálytalanság gyanúja merül fel annak kapcsán, hogy a Magyar Vidék és Polgári Párt, valamint a Zöld Párt közös listát jelentett be, miközben elképzelhető: az ajánlószelvényeket csak az egyik vagy a másik párt javára gyűjtötték, és a második jelölő szervezetet később, a választópolgár tudta nélkül írták fel a dokumentumra - írja a Népszabadság.

Riasztórendszer épül a veszélyes üzemek körül

Itthon2004.05.14, 07:43

Az idén elkezdődik annak a riasztórendszernek a kiépítése, amely a 23 magyarországi különösen veszélyesnek számító üzem környezetében figyelmeztet az esetleg kiszabaduló veszélyes anyagokra - írj a Népszabadság. Ennek elkészülte uniós követelmény. Az öt-hat év alatt megvalósuló beruházás összköltsége 6-8 milliárd forint.

Demján fapados repülőteret építene

Gazdaság2004.05.14, 07:52

Megvásárolná a tököli volt szovjet katonai repteret és ott fapadosok fogadására alkalmas légikikötőt építene a Demján Sándor nevével fémjelzett Trigránit-csoport - írja pénteki számában a Népszabadság.

Nincs egyezség a Tokaji név használatáról

Gazdaság2004.05.14, 08:08

Még sincs megegyezés Magyarország és Szlovákia között a Tokaji név használatáról, mivel a két ország agrárminiszterének megállapodását a szlovák kormány nem hagyta jóvá csütörtöki ülésén. A szlovákok nagyobb területen szeretnének tokaji márkanéven bort termelni- olvasható a Népszabadságban.

Az ország fele havonta egyszer plázázik

Itthon2004.05.14, 07:21

A magyar emberek közül havonta 5,8 millióan mennek legalább egyszer plázázni, közel ugyanennyien viszont kertészkednek - írja a Népszabadság a Szonda-Ipsos felmérése alapján. Az embereknek hétköznap hat és fél, hétvégén több mint nyolc óra szabadidejük van, ennek azonban jelentős részét tévézéssel töltik.

Még mindig alkudoznak az M0-ás északi szakaszáról

Itthon2004.05.14, 08:05

Egyre kevesebb ideje van a kormányzatnak, hogy időben, 2006-ban átadhassa az M0-ás körgyűrű északi szakaszának Duna-hídját. Ehhez még az idén el kellene kezdeni az építkezést, ám még mindig nem sikerült megegyezni az érintett települések önkormányzataival - írja a Népszabadság.

Hét párt indulhat az EP-választáson

Itthon2004.05.13, 11:53

A 16 indulni készülő párt közül várhatóan 7-en tudják a pénteki határidőre összegyűjteni az EP-választáson való részvételt lehetővé tevő húszezer ajánlószelvényt. A legtöbb kopogtatócédulát a Fidesz gyűjtötte össze. Péntekig jelezhetik a külföldön elő magyar állampolgárok is, hogy szavazni kívánnak. Ők körülbelül kétezren lesznek, ahogy a Magyarországon szavazó uniós állampolgárok is - írja a Népszabadság.

Államosítástól féltik az eredetiségvizsgálatot

Itthon2004.05.13, 08:06

Szándékos ellehetetlenítésükkel, és az államosítás előkészítésével vádolják a Belügyminisztériumot az autó-eredetiségvizsgálói piac szereplői - írja a Népszabadság. A lap szerint a tárca vélhetően szemet vetett az eredetiségvizsgálati piacban rejlő pénzforrásokra. A piac jelenlegi szereplői azonban az egész rendszer működését féltik a belügy tervezett intézkedéseitől.

Újabb milliárdok a közmédiának

Itthon2004.05.13, 07:14

Hétmilliárd forintot oszt szét a kormányzat a közszolgálati médiumok között egy szerdán elfogadott javaslat szerint. A legnagyobb részt ebből az MTV kapja, amely ennek ellenére is kevesli az összeget - írja a Népszabadság.

A kórház tagadja a számlaadást a májműtétért

Itthon2004.05.12, 12:15

Hétszázezer forintos számlát kapott egy beteg a miskolci kórháztól, egy rajta elvégzett életmentő műtétért, mivel a kórháznak elfogyott az erre a beavatkozásra fordítható pénzügyi kerete - írta a Népszabadság. A kórház tagadja, hogy a beteggel fizettették volna ki a műtét díját, ami állításuk szerint nem is volt életmentő.

Csütörtöktől drágulhatnak az új autók

Gazdaság2004.05.12, 11:44

Az e hét péntektől érvényes regisztrációs adó hatására várhatóan már csütörtöktől drágulnak az egyes autótípusok. A drágulás mértéke a legkisebb kategóriájú kocsiknál elérheti a 100 ezer forintot, a legmagasabb kategóriákban pedig az egymillió forintot is meghaladhatja - írja szerdai számában a Népszabadság.

Patriot rakétákat telepíthetnek Magyarországra

Itthon2004.05.12, 11:42

Hosszabb ideje tárgyalnak amerikai illetékesek a magyar kormányzattal arról, hogy rakétaelhárító rakétarendszereket telepítsenek az országban. A rakéták feladata az Iránból vagy Észak-Koreából Európára kilőtt ballisztikus rakéták megsemmisítése lenne. A tárgyalások még csak kezdeti szakaszban vannak - írja a Népszabadság.

Csak az egyik móri gyanúsított lehet a tettes

Itthon2004.05.12, 11:46

Napokon belül elkészül a vádirat a móri mészárlás ügyében - írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy az ügyészség a két gyanúsított közül csak K. Ede esetében látja bizonyítottnak, hogy részt vett a gyilkosságokban, társa állítólag csak a fegyverek beszerzésében és eltüntetésében segédkezett.

Késik és drága lesz a Rác fürdő felújítása

Itthon2004.05.12, 07:22

Nem kapott meg egy kormányzati támogatást ezért késik, és többe is kerül a Rác-projekt - írja a Népszabadság. A beruházók önhibájukon kívül késtek a szerződéskötéssel, ezért a gazdasági miniszter nem ítélte nekik oda a kért 750 millió forintot.

Még maradnak a hálós ágyak a pszichiátriákon

Itthon2004.05.11, 07:25

A sorozatos nemzetközi és emberjogi figyelmeztetések ellenére még mindig nem tiltották be a hálós ágyakat. Ugyan az erre vonatkozó rendelet egyes nyilatkozatok szerint már januárban életbe lépett, áprilisban még nem hirdették ki- írja a Népszabadság. A kényszerítő eszközöket kiváltó, az agresszív viselkedés elleni hatékony fellépés tanulható, ám a képzésekre nem nagyon van pénzük az intézeteknek.

Lépni készül a főváros a türelmi zónák ügyében

Itthon2004.05.11, 07:40

A főváros hamarosan újra napirendre veszi a prostitúció ügyét, mivel az Alkotmánybíróság legutóbbi állásfoglalása szerint a kérdés a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe tartozik - írja a Népszabadság. Eddig, hiába az ezt előíró törvény, nem jelöltek ki türelmi zónákat. A lap szerint egy piros lámpás negyed kialakításának a kérdéseivel is foglalkoznak majd.

Visszaadta az autót a Millenáris volt vezetője

Itthon2004.05.11, 09:43

Hétfőn visszaadta korábbi szolgálati gépkocsiját, egy Mitsubishi Galantot Berkecz Mária, a Millenáris Kht. egykori ügyvezetője - írja a Népszabadság. Ezt a Fővárosi Bíróság jogerős ítélete írta elő számára. A kocsi visszaadása mellett a volt vezetőnek vissza kell fizetnie 6,4 millió forintot is, jogalap nélküli gazdagodás miatt.

Bűnügyi technikus lopkodta a gázolajat

Itthon2004.05.10, 07:00

Háromfős gázolaj-tolvaj bandát lepleztek le a járőrök a  XX-XXIII. kerületi kamionparkoló közelében. A banda egyik tagja egy rendőr volt, aki megpróbálta megvesztegetni az őt és társait előállító rendőröket - írja a Népszabadság.

Büntetőeljárás alatt állt az AN-26-os beszerzője

Itthon2004.05.10, 07:24

Juhász Ferenc vizsgáltatja, hogy ki tudhatott a honvédelmi tárcánál arról, hogy büntetőeljárás folyt annak a cégnek a vezetője ellen, amely a honvédség AN-26-os szállítógépének beszerzését intézte írja a Népszabadság. A Specimpex vezetőjét ugyanis idén januárban jogerősen másfél év felfüggesztett börtönre ítélték. Az ügyben egy MDF-és képviselő feljelentette a legfőbb ügyésznél a honvédelmi minisztert.

Az import ellenőrzésével védenék a magyar élelmiszert

Gazdaság2004.05.08, 10:44

Az import élelmiszerek szigorúbb ellenőrzésével akarja rávenni a földművelésügyi tárca a hipermarketeket, hogy inkább a magyar árukat részesítsék előnyben. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára ezt nem tartja jó megoldásnak.

Ötven diákhiteleshez küldhetnek behajtót

Itthon2004.05.07, 08:20

A többszöri felszólítás és a felmondólevél ellenére még mindig nem törlesztette adósságát a Diákhitel Központnak 57 egykori hallgató. Adataikat ezért a Diákhitel Rt. behajtás céljából átadja az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak - írja a Népszabadság.

Adatvédelmi vizsgálat a postai borítékmásolás miatt

Itthon2004.05.07, 07:51

Az adatvédelmi biztos hivatalból vizsgálatot indít a Magyar Posta adatkezelésével kapcsolatban. Néhány nappal ezelőtt egy parlamenti bizottságban került szóba, hogy a posta lemásolja a borítékokat. A Népszabadság úgy tudja, az adatvédők elsősorban a Budaörsön nemrég átadott postai logisztikai központot vizsgálják.

Milliós bírság járhat a diszkriminációért

Itthon2004.05.06, 07:45

Jövőre új kormányzati hivatalt állítanak fel a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépés érdekében - írja a Népszabadság. A szervezet hatmillió forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhat majd.

Újra kihallgatják a palesztin fogorvost

Itthon2004.05.05, 08:05

Még a héten újra kihallgatják a terrorcselekmény előkészületének gyanújával letartóztatott Saleh Tayseer, palesztin származású fogorvost - tudta meg a Népszabadság. Elképzelhető, hogy a fogorvos ezúttal vallomást tesz.

Átdolgozták a fizetős orvosválasztásról szóló javaslatot

Itthon2004.05.05, 06:54

Ma kerül a kormány elé a gyógyítás szervezéséről szóló javaslat. A sokak által vitatott kormánybiztosi javaslat mellett elkészült egy másik anyag is, melyet az egészségügyi minisztérium más szakértői készítettek - tudta meg a Népszabadság. A mai megbeszélésen várhatóan arról döntenek, melyik koncepciót tartják elfogadhatónak.

Elmarad a taxistüntetés

Itthon2004.05.04, 07:55

Elmarad a Parlament elé keddre meghirdetett taxisdemonstráció, a városháza ugyanis hatvannapos moratóriumot hirdet a drosztrendelet végrehajtására. A két hónapot újabb drosztok felkutatására és kialakítására próbálják felhasználni - írja a Népszabadság.

Három hónapja Dávid Ibolya a legnépszerűbb

Itthon2004.05.03, 07:31

Dávid Ibolya továbbra is a legnépszerűbb politikus - derül ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásából, melyet a Népszabadság közöl. Dávid Ibolya népszerű a kormánypárttal és az ellenzékkel szimpatizálók körében is.

Büntetlenség ezer csempésznek

Itthon2004.05.03, 08:18

Egy pénteki ügyészi utasítás szerint a vám- és pénzügyőrség azonnali hatállyal megszüntette az Európai Unióból származó árukra elkövetett csempészet és vámorgazdaság miatt indított valamennyi nyomozását. A döntést követően legkevesebb ezer emberrel szemben szűnt meg az eljárás - írja a Népszabadság. Az uniós tagállamokból származó árukat május elsejétől a vámunió miatt nem lehet csempészni, tehát nem is büntetendő ez a cselekmény.

Új gyanúsítottat hallgattak ki a brókerbotrányban

Itthon2004.04.30, 07:25

Bűnsegédként elkövetett sikkasztással gyanúsítja a rendőrség Csuka Lászlót, a K&H Equities volt vezérigazgatóját, akit csütörtökön hallgattak ki a brókerbotrányban folyó nyomozás során - írja a Népszabadság. Csuka, aki a rendőrök szerint közreműködött a Betonút Rt. négymilliárdjának elsikkasztásában, nem tett vallomást, és szabadlábon védekezhet.

Fizetnie kell a Millenáris volt vezetőjének

Itthon2004.04.30, 07:10

Vissza kell fizetnie 6,4 millió forintot, és korábbi szolgálati autóját is vissza kell adnia a Millenáris Kht. volt vezetőjének, az ügyében hozott másodfokú ítélet szerint - írja a Népszabadság. Berkecz Mária a bíróság szerint jogalap nélkül gazdagodott.

Döcögve indul a betegelőjegyzés

Itthon2004.04.29, 07:18

Januártól kötelező a háziorvosoknál az időpont-egyeztetéses betegfogadás, ám sok helyütt még nem indult el az új rendszer. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár júliusig ad haladékot az intézkedés bevezetésére a rendelőkben, utána ellenőriznek, és büntetnek. Azok a háziorvosok, akik addigra nem teszik lehetővé betegeik előre bejelentkezését 118-194 ezer forintos megvonásra számíthatnak - írja a Népszabadság.

Kisebbségbe került a kecskeméti Fidesz

Itthon2004.04.29, 07:48

Új frakció alakult Kecskeméten a Fideszből kilépett polgármester vezetésével. Ezzel a jobboldali párt elvesztette hat éve fennálló városházi többségét - írja a Népszabadság.

Félmilliárdos megszorítás a rendőrségnél

Itthon2004.04.28, 07:10

Félmilliárd forintos megszorítást jelent be szerdán Sipos Gyula az ORFK gazdasági főigazgatója - írja a Népszabadság. A lap szerint az intézkedés része annak a folyamatnak, amely eredményeképp a rendőrségnél is érvényesülnie kell a költséghaszonelvnek.

Felfüggesztett börtönt kapott a Magyar Nemzet főszerkesztője

Itthon2004.04.28, 10:20

Lőfegyverrel való visszaélés miatt első fokon egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság a Magyar Nemzet főszerkesztőjét, mivel két éve lejárt a fegyvertartási engedélye. Liszkay Gábor és védője fellebbezett az ítélet ellen - írja a Népszabadság.

Gázlopás miatt robbanhatott fel az Alkotás utcai ház

Itthon2004.04.28, 07:57

Feltehetően egy engedély nélkül felszerelt gázkészülék leszerelése után telt meg gázzal annak az Alkotás utcai háznak az egyik lakása, amelyben április 9-én történt robbanás - írja a Népszabadság. A szerencsétlenségnek hat sérültje volt, ám egyikük - ez eset első számú gyanúsítottja - múlt vasárnap belehalt égési sérülésibe.

Jogosan lőtt a volt miniszteri biztos

Itthon2004.04.27, 11:54

A rendőrség megszüntette az eljárást Foltányi Árpád nyugalmazott miniszteri biztos ellen, akit súlyos testi sértéssel gyanúsítottak, mivel sörétes vadászfegyverével rálőtt az otthonát éppen kirabolni akaró D. P. Ivanovra - írja a Népszabadság.

A kárpótlási jegyek bevonását tervezik

Archívum2004.04.27, 09:48

Ismét a Forrás Rt. részvényeit ajánlja majd cserébe az állam a megmaradt kárpótlási jegyekért, a Népszabadság értesülései szerint. Az állami privatizációs társaság a tavalyi jegybevonási akciónál még azt mondta, hogy nem tervez a jövőben hasonló mértékű akciót. A forgalomban lévő kárpótlási jegyeknek akkor mintegy a felét sikerült bevonni, a becslések szerint még 4 milliárd forintnyi papír van a piacon.

Vitáznak Szegeden a fideszes cédulagyűjtőről

Itthon2004.04.27, 11:58

A szegedi MSZP szerint feljegyzéseket készít egy fideszes kopogtatócédula-gyűjtő azokról, akik nem pártjának adják céduláikat. A helyi Fidesz szerint ugyanakkor senki nem bizonyította hitelt érdemlően, hogy valóban történt ilyen a szegedi egyes számú választókerületben - írja a Népszabadság.

Diszkriminációs vád egy panzió ellen

Itthon2004.04.26, 12:21

Nem fogad roma vendégeket egy debreceni panzió - írja a Népszabadság egy jogvédő szervezet közlése alapján. A panzió tulajdonosa nem akart szállást adni az ott konferenciát szervezni kívánó Romawebnek. Ezt követően a szálláshelyet tesztelő NEKI roma munkatársait is elutasították, míg a jogvédő szervezet nem roma tesztelőit fogadták. A tulajdonos szerint vannak üzletpolitikai megfontolásaik, ám a bőrszín nem tartozik ezek közé.

Öt és fél milliárdra pályázhatnak a civilek

Itthon2004.04.26, 12:24

Idén legalább öt és fél milliárd forintot osztanak szét a civil szervezetek között. Egy-egy szervezet maximum 18 millió forint támogatást kaphat a pénzt szétosztó Nemzeti Civil Alapprogramtól - írja a Népszabadság.

Tartja előnyét a Fidesz

Itthon2004.04.24, 09:01

Nem változott az MSZP és a Fidesz népszerűsége közötti különbség áprilisban - derül ki a Szonda Ipsos legújabb kutatásából, melyet a Népszabadság közöl szombati számában. A nagyobb ellenzéki pártra a biztos szavazók 53, a nagyobb kormánypártra 37 százaléka voksolna, ha vasárnap rendeznék az országgyűlési választásokat.

Nem ügyelhetnének a kisebb kórházak

Itthon2004.04.23, 07:02

Egy új szabályozás elvenné a 200 ágyasnál kisebb kórházaktól az ügyeleti ellátás kötelezettségét, tehát nem vehetnének fel éjszaka vagy hétvégén betegeket - értesült a Népszabadság. A változtatás tönkreteheti a kisebb kórházakat, mert a betegek nagy része csak sürgős esetben fordul orvoshoz, és később ugyanott kezelteti magát.

Hárman is akarják a taszári bázist

Itthon2004.04.23, 09:10

Három önkormányzat is igényt tartana a taszári repülőtérre, ha sem az amerikaiak, sem a magyar honvédség nem kívánják működtetni a jövőben - írja a Népszabadság. A taszári bázist tavaly elhagyó amerikaiak továbbra sem jelezték, bérelni akarják-e a jövőben a létesítményt.

Nincs elég sugárterápiás központ

Itthon2004.04.22, 06:53

Legalább tízezer daganatos beteg nem részesül megfelelő ellátásban Magyarországon. Az ország 40 besugárzókészülékéből csak 32 működik, egy részük ráadásul mielőbbi cserére szorul. Az ellátás egyenlőtlen is: a Dél-Alföldé eléri a nyugat-európai értéket, maga mögött hagyva a budapesti régiót is, míg másutt azonban nagy a lemaradás - írja a Népszabadság.

EP-választás: drága a külföldi szavazás

Itthon2004.04.22, 08:17

70 országba utazik négyfős szavazatszámláló bizottság, hogy a külföldön élő magyarok is szavazhassanak a június 13-i európai parlamenti választásokon. A külföldi szavazások összköltsége meghaladja a 350 millió forintot - írja a Népszabadság.

Pénteken tüntetnek a taxisok

Itthon2004.04.22, 07:59

A teljes drosztrendelet visszavonását kéri péntekre tervezett demonstrációján a fővárosi taxisszakma - írja a Népszabadság. A taxisok összesen 100 autóval vonulnak a Felvonulási térről az SZDSZ és az MSZP székházához, majd a Városházához, ahol petíciót adnak át.

Freedom House: még mindig túl nagy az állam szerepe

Itthon2004.04.21, 10:11

Erősségünk a választási rendszer és a civil szféra, gyengénk a kormányzati munka és a közszolgálati média függetlensége - derül ki a Freedom House pénteken megjelenő éves jelentéséből, amelynek előzeteséből a Népszabadság idézett. Eszerint a demokratikus átalakulás vonatkozásában Magyarország volt a térség egyik legsikeresebb állama, azonban a bírálatok között megemlítik azt, hogy az állam szerepe még mindig túlságosan nagy, javítani kell a korrupció elleni fellépést, biztosítani a közszolgálati média függetlenségét és a kisebbségi jogokat.

Szerdán dönt a kormány az ingyenes múzeumokról

Itthon2004.04.21, 08:07

A tervek szerint szerdai ülésén dönt a kormány a "múzeumi ingyenesség" május 1-jei bevezetéséről - írja a Népszabadság. A másfél éve formálódó koncepció végső változatában 24 intézmény állandó kiállítására nem kell belépőjegyet váltani az uniós csatlakozás napjától. Az időszaki tárlatok - amilyen a nagy sikerű Monet- vagy Mednyánszky-bemutató volt - megtekintéséért továbbra is fizetni kell.

Szavazógépek biztosítanák a külföldi voksolást

Itthon2004.04.20, 08:36

A hatályos szabályozás szerint nem lehet az alkotmánynak megfelelően népszavazást kiírni, mert a külföldön tartózkodók szavazati jogának gyakorlását nem tudják biztosítani. A kormány a múlt héten módosító indítványban javasolta, hogy a külképviseleteken szavazógépekkel biztosítsák a külföldön tartózkodók voksolási lehetőségét - írja a Népszabadság.

Idén sem lesz több víz a Balatonban

Itthon2004.04.20, 06:56

Öt centiméteres vízmagasság választja el jelenleg a Balatont az áprilisra meghatározott kritikus szinttől. Ez azt jelenti, hogy ha 5 centimétert apadna a szint, a vízügynek be kellene avatkozni a tó feltöltésével vagy leengedésével - írja a Népszabadság.

Új hitellehetőség az EU-s pályázatok önrészére

Gazdaság2004.04.20, 07:56

Idén április 30-tól új hitelprogramot indít a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a kis- és középvállalkozások részére. A hitel kamata várhatóan 6,5 százalék lesz - írja a Népszabadság.

Ombudsmani vizsgálatot kérnek az orvosi kamara ellen

Itthon2004.04.19, 08:08

Ombudsmani vizsgálatot kezdeményez Molnár Lajos, a Szent István Kórház főigazgatója a Magyar Orvosi Kamara ellen - tudta meg a Népszabadság. Az orvos szerint alkotmányos jogokat sért a kamara etikai kódexének egy pontja, mely az orvosi nyilatkozatokat szabályozza.

Megtizedelték a fesztiválok támogatását

Itthon2004.04.19, 07:05

Váratlanul érte a hazai fesztiválok szervezőit, hogy hirtelen megváltozott a kulturális turizmuson belül a fesztiválokra fordítható állami támogatások elosztása és összege - írja a Népszabadság. A régiónként megpályáztatott összesen másfél-kétmilliárd forint helyett 200 millió elosztásáról dönthettek a múlt pénteken a Nemzeti Kulturális Alapprogramnál.

Visszafizette a rákkezelés árát a szegedi klinika

Itthon2004.04.19, 06:47

Visszakapta a vitatott rákkezelésért befizetett igen jelentős összeget a szegedi klinika egyik betege - tudta meg a Népszabadság. A kezelést azért vitatták, mert olyan készítménnyel végezték, ami még nincs törzskönyvezve a betegség első fázisára. Az ügyben vizsgálatot indított az Egészségügyi Tudományos Tanácsot, jelentésüket várhatóan még a héten átadják az egészségügyi miniszternek.

Idén nem lehet csónakázni a Városligetben

Itthon2004.04.19, 08:26

Az idén nyáron nem lehet csónakázni a Városligetben, mert az októbertől márciusig működő műjégpálya elhasználódott hűtőcsőrendszerének részleges felújítása csak őszre fejeződik be - írja a Népszabadság. A nyári szerelési munka közel tízmillió forintba kerül, és csak egy-két évvel hosszabbítja meg a cserére érett csőhálózat üzemidejét.

Nem lesz per a földhivatali vezető ellen

Itthon2004.04.18, 17:43

Törvénytelenül hallgatta le Pálfalvi Istvánt, a Fővárosi Földhivatal vezetőjét a Nemzetbiztonsági Hivatal, ezért az ügyészség napokon belül megszünteti a vele szemben vesztegetésért indított büntetőeljárást. Házi őrizetét pénteken már fel is oldották - tudta meg a Népszabadság.

Elköltözne a miniszterelnök hivatala a Parlamentből

Itthon2004.04.17, 09:42

A jelképbizottság azt javasolja, hogy a miniszterelnök és hivatala költözzön el a Parlamentből, és hivatala a Földművelésügyi Minisztérium Kossuth téri épületében vagy a Magyar Televízió Szabadság téri székházában, a volt Tőzsdepalotában legyen - írja a Népszabadság. A Legfelsőbb Bíróság foglalná el a Néprajzi Múzeum épületét, az Alkotmánybíróság székhelye pedig a budai Várban lenne.

Tévécsatorna-dömping várható

Itthon2004.04.16, 07:25

Még az idén elindul a digitális televíziós műsorszórás, legalábbis Budapesten, majd fokozatosan bővítik országossá az újfajta technológián alapuló rendszert. Ezzel a jelenlegi három helyett nyolc adót lehet majd fogni ingyenesen, szobaantennával, de sokkal jobb minőségben. A digitális adás fogásához azonban szükség van egy jelátalakítóra, amely igen drága. A kormány várhatóan támogatást nyújt majd ennek beszerzéséhez, hogy könnyebben terjedjen az új technológia - írja a Népszabadság.

Al-Kaidás cég pénzelhette az elfogott fogorvost

Itthon2004.04.15, 11:37

Egy, az al-Kaida támogatásával gyanúsított arab szervezet pénzelhette a kedden őrizetbe vett, terrorcselekmény tervezésével gyanúsított palesztin származású magyar fogorvost. A rendőrség most vizsgálja, hogy a férfi kapcsolatban állt-e a szaúd-arábiai szervezettel és azon keresztül közvetve az al-Kaidával. A férfi egy, a Népszabadságnak adott korábbi interjúban kijelentette: bár a mohamedánoknak késznek kell lenniük meghalni Allahért, a gyilkolás az iszlám szerint bűn.

Kalapoznak a nemmel szavazó SZDSZ-eseknek

Itthon2004.04.15, 07:31

Pénzgyűjtést kezdeményezett az SZDSZ belső ellenzéke annak a három képviselőnek a megsegítésére, akik a múlt héten nemmel szavaztak a lex Szászra, és ezért pénzbüntetést kaphatnak a frakciótól - írja a Népszabadság. Béki Gabriella, Fodor Gábor és Gusztos Péter nem tudott sem a büntetésről, sem a gyűjtésről.

Egyértelműbbé tennék a tüntetések betiltását

Itthon2004.04.15, 07:02

Egyértelműbbé tenné a kormány a gyülekezési törvényt, az eddigi laza megfogalmazás helyett pontosabban körülírnák a demonstrációk betiltásának okát. Ezután csak akkor nem engedélyezhetnének egy demonstrációt a hatóságok, ha az a közlekedés megbénulását okozná - írja a Népszabadság.

Siketek taj-számaival éltek vissza orvosok

Itthon2004.04.14, 06:51

Felfüggesztették egy orvos vényírási jogát, mivel halottak taj-számára írt fel gyógyászati segédeszközöket. 13 doktornak pedig 18 millió forint tb-támogatást kell visszafizetnie indokolatlan eszközfelírásokért - írja a Népszabadság.

Megint óriáshitelt vesz fel a főváros

Itthon2004.04.14, 07:34

Az infrastrukturális, egészségügyi, oktatási és szociális beruházásokra szánt különböző célhitelek mellett 13 milliárd forint szindikált - több bank által folyósított - hitel felvételét is tervezi a főváros idén nyáron. A városháza 2004-ben 40 milliárd forintnyi kölcsönpénzzel számol.

Újra Bősről tárgyalnak

Itthon2004.04.13, 08:29

Csaknem hároméves szünet után kedden Pozsonyban újra tárgyalóasztalhoz ül a bősi ügyekkel megbízott magyar és szlovák tárgyalódelegáció - írja a Népszabadság. A megbeszéléstől előrelépés nem várható, a cél a további párbeszéd megalapozása, a tárgyalások menetrendjének meghatározása.

Egy lakópark miatt tizedelnék a Gellért-hegy fáit

Itthon2004.04.10, 10:29

Kivágnának a Gellért-hegyen 159 fát, hogy a területen 59 lakásos lakópark épülhessen. A beruházó megkapta az engedélyeket, de egy helyi érdekvédelmi egyesület egyelőre elérte az építkezésről szóló határozat  végrehajtásának felfüggesztését. Szakértők szerint a terv idegen a környezettől, az építkezés pedig veszélyeztetheti a hévízforrások utánpótlását - írja a Népszabadság.

Veszélyes Irak, de jókedvűek a magyar katonák

Nagyvilág2004.04.10, 09:26

Ismét elagyják bázisukat az Irakban állomásozó magyar katonák, miután az elmúlt hetet a táboron belül töltötték az egyre hevesebbé váló összecsapások miatt - írja a Népszabadság. A magyar katonák táborát a lázadások miatt megerősítik. Szenes Zoltán vezérkari főnök úgy vélte, veszélyes az iraki küldetés, az Irakból érkező információk szerint azonban a magyar katonák hangulata jó.

A tanárok az iskolában neteznek

Itthon2004.04.09, 07:30

Egy felmérésben megkérdezett tanárok 94 százaléka mondta, hogy van lehetősége internetezésre. A legtöbben a munkahelyükön, az iskolában neteznek, 46 százalékuk otthon (is) hozzáfér a világhálóhoz - írja a Népszabadság.

Májustól nőhet a menekültek száma

Itthon2004.04.09, 07:46

Jelentősen nőhet Magyarországon a csatlakozás után a menedékkérők száma, mert az uniós szabályozás szerint a menekültügyi eljárást ott kell lefolytatni, ahol a kérelmező először a közösség területére lépett - írja a Népszabadság.

A Richteren múlhat az ÁPV Rt. idei terve

Gazdaság2004.04.09, 12:09

Ambiciózus, 266 milliárd forintos bevételi tervet irányoz elő az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. idei üzleti terve. Ennek teljesítése a Richter eladásán múlhat, feltéve, ha eladják a gyógyszergyár állami kézben lévő részvényeit. A 25 százalék plusz egy szavazatnyi Richter-csomag piaci értéke 120 milliárd forintra tehető - írja a Népszabadság.

Iraki rendőröket képeznének Budapesten

Itthon2004.04.09, 07:47

Amerikai kérésre a magyar belügyminiszter elvben hozzájárult, hogy irakiakat képezzenek ki a budapesti FBI Akadémián - értesült a Népszabadság. Harminc iraki rendőr kiképzéséről van szó, akit a terrorizmus elleni küzdelemre készítenének fel. Irakban a hét eleje óta dúló harcokban harmincöt amerikai katona esett el, az iraki áldozatok száma eléri az ötszázat.

Nem vette át a honvédség a katonai rádiókat

Itthon2004.04.08, 07:51

Műszaki problémák miatt nem vette át a HM a Kongsberg cégtől megrendelt harcászati URH-rádiók első szállítmányát - értesült a Népszabadság. A mobiltelefonnál alig nagyobb kézi rádiók több, a szerződésben előírt feltételnek nem felelnek meg. Nem alkalmasak például a szöveges üzenetek biztonságos küldésére.

Az ismerősök előnyben vannak a szakrendeléseken

Itthon2004.04.07, 08:11

A tisztaság hiánya és az ismerősök soron kívüli behívásával a leginkább elégedetlenek a járóbeteg-szakrendelésekre járók - derül ki az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület felméréséből, melyet a Népszabadság közöl. A családorvosok megítélése ugyanakkor kedvező, a megkérdezettek 80 százaléka elégedett orvosával.

Fiatalabb gyerek után több pénz járna

Itthon2004.04.07, 08:43

Megemelt családi pótlék járna a gyerekek 2-6 éves koráig a népesedési kormánybizottságnak a nagycsaládosok szervezetei által máris vitatott tervei alapján. Az életkor szerinti megkülönböztetést az indokolja, hogy a szegénység kockázata a kisgyereket nevelő családokban a legnagyobb, mert az egyik kereset ebben az időszakban döntően kiesik - írja a Népszabadság.

Hatan pályáznak a Népszabadság élére

Itthon2004.04.07, 08:55

Hatan pályáznak - belülről - a Népszabadság jelenleg betöltetlen főszerkesztői posztjára - értesült a Világgazdaság. A lapot rövidesen átalakítják, a jövőben a fiatalokat szeretnék megcélozni.

Visszaadnák a vámőrségnek a kényszerítőeszközeit

Itthon2004.04.06, 08:04

Alighogy az államfő aláírta a vámőrségről szóló törvényt, egyéni képviselői indítványként négypárti javaslatot terjesztett a parlament elé négy képviselő, amelyben a kihirdetésre váró jogszabály hatályon kívül helyezését. Ha a legutóbb elfogadott törvény jelenlegi - kihirdetésre váró - állapotában lép hatályba, a vámnyomozóknak minden intézkedésükhöz rendőr vagy határőr segítségét kellene kérniük - írja a Népszabadság.

Inzulinért rohamozzák a patikákat

Itthon2004.04.06, 06:39

Sok hiánycikk volt hétfőn a patikákban. Az inzulinnal kapcsolatos ellentmondó hírek miatt a múlt héttől óriási felvásárlás kezdődött, ezért egyes fajtákból nagyon lecsökkentek a készletek - írja a Népszabadság.

Visszatértek a trükkös tolvajok

Itthon2004.04.05, 06:52

Már-már úgy tűnt, hogy sikerült kiszorítania rendőrségnek a fővárosból a trükkös tolvajokat, ám az elmúlt hetekben visszatértek a bankoknál, autópályák parkolóiban és a fővárosból kivezető utak mentén garázdálkodó csoportok - írja a Népszabadság.

Visszaadatnák a szegedi kezeltek pénzét

Itthon2004.04.05, 07:08

Az egészségügyi tárca államtitkára szerint vissza kell adni a pénzt azoknak a betegeknek, akiket a Szegedi Onkoterápiás Klinikán kezeltek többszázezer forintért - írja a Népszabadság. Vojnik Mária ezzel a klinikát működtető Szegedi Tudományegyetem rektorának kijelentésére reagált, aki szerint csak az ügyet kirobbantó családbak fizetik vissza - ideiglenesen - a pénzt.

Felmondtak százhúsz diákhitelt

Itthon2004.04.03, 09:13

Nemfizetés miatt felmondott 120 diákhitel-szerződést a Diákhitel Központ Rt. Az érintetteknek így az elmaradt részleteket és a teljes tartozásukat egy összegben kell befizetniük, kamatostul. Ha nem fizetnek, adataikat átadják az APEH-nek - írja a Népszabadság.

Drágábbak, vagy unalmasabbak lesznek a tankönyvek

Itthon2004.04.02, 08:09

A szerzői jogi törvény május 1-én életbe lépő módosítása miatt jelentősen drágulhatnak a tankönyvek. A módosítás értelmében ugyanis minden szerzőnek, fordítónak és jogutódaiknak is jár a jogdíj - írja a Népszabadság. A kiadók szerint a másik lehetőség, hogy kevesebb vers, idézet kerül a tankönyvekbe, azaz áruk nem, csak minőségük változik jelentősen.

Rossz áron vett fél éves inzulinkészletet a kormány

Itthon2004.04.02, 07:14

Fél évre elegendő inzulint vásárolt a kormány a csütörtöki árcsökkentés előtt, hogy megakadályozza az esetleges inzulinellátási problémákat. Az április 1-től érvényben lévő hatósági gyógyszerár az inzulinra is érvényes, azonban a kormány még a régi, drágább áro vásárolt készletet - írja a Népszabadság.

Csak a kisebb parlamentről lehet népszavazás

Itthon2004.04.02, 06:53

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki döntése értelmében a parlament létszámának csökkentéséről igen, viszont a köztársasági elnök közvetlen választásáról nem lehet népszavazást tartani. Az OVB azért utasította el Murányi József, a köztársasági elnök megválasztásának módjáról szóló beadványát, mert a testület szerint nem lehet csak véleménynyilvánító népszavazást kiírni - írja a Népszabadság.

Életkor szerint változhat a családi pótlék

Itthon2004.04.02, 09:35

A kormány úgy alakítaná át a családi pótlék rendszerét, hogy a gyerek 2-6 éves kora között nagyobb összegű támogatás járna, mint később. A módosítás célja, hogy segítsék a munkába való visszatérés többletköltségeinek fedezését - írja a Népszabadság.

Alig vették figyelembe a lakosság takarékossági javaslatait

Gazdaság2004.04.02, 08:13

A Pénzügyminisztérium (PM) takarékossági intézkedései kapcsán létrehozott lakossági zöldvonalra több ezer hívás és javaslat érkezet, azonban ezekből alig valósult meg valami, még azok sem, amelyeknek tömegtámogatottsága - a hozzászólások száma alapján - nagy volt - írja pénteki számában a Népszabadság.

Vallomást tett az egyik móri gyanúsított

Itthon2004.04.01, 06:48

Őrizetbe vétele óta először, vallomást tett az ügyészek előtt K. Ede, a 2002 májusában nyolc emberéletet követelő móri mészárlás egyik gyanúsítottja - írja a Népszabadság. A férfi tagadta, hogy köze lett volna a móri vérengzéshez, ugyanakkor beismert egy másik bűncselekményt - ezzel több olyan bizonyítékot is megdöntött, mellyel a rendőrök a móri rablásban való részvételét akarták bizonyítani.

Jobban védik a magyar külképviseleteket

Itthon2004.03.31, 07:05

A rendőrség speciális egységei indulnak májusban a válságöveze-tekben található magyar külképviseletek védelmére - értesült a Népszabadság. Hatala József, az ORFK közbiztonsági főigazgatója nem erősítette meg, de nem is cáfolta ezt az információt.

Újabb megtakarítási csomag készül

Itthon2004.03.31, 06:52

Még az idén újabb megtakarítási csomagra lesz szükség - tudta meg a Népszabadság. Ez azokat a minisztériumokat érinti, amelyek a 185 milliárdos megtakarítási csomag rájuk kirótt hányadát - részben vagy egészében - a kifizetések elhalasztásával fedezték. A pénzügyi tárca azonban valódi megtakarításokat követel, jelenleg egyeztetnek az érintett tárcákkal a szükséges intézkedésekről.

Törvényben védenék a genetikai adatokat

Itthon2004.03.31, 08:47

Az ombudsman szerint törvénynek kell tiltania a biztosítók genetikai adatokhoz jutását - írja a Népszabadság. Péterfalvi szerint azért van szükség speciális eljárásra, mert a genetikai vizsgálatok nemcsak az adott személyt, hanem annak fel- és lemenőit egyaránt érintik.

A tanárok többsége ellenzi a kétszintű érettségit

Itthon2004.03.30, 11:33

Egy felmérés szerint sok tanár ellenzi a kétszintű érettségi jövőre tervezett bevezetését. Főleg a humán tárgyak oktatói utasítják el az újfajta vizsgát - írja a Népszabadság.

Paks: csúszik a kettes blokk helyreállítása

Itthon2004.03.30, 07:40

Biztonsági okokból hónapokat késhet a paksi kettes blokkban a közel egy éve megsérült fűtőelemek kiemelése. Összességében két év is eltelhet mire ismét áramot termel a blokk, kivéve, ha még a helyreállítás előtt újraindítják a turbinákat - írja a Népszabadság. A lap szerint a blokkot eredetileg május elején akarták újraindítani.

Befektetésnek drága az életbiztosítás

Gazdaság2004.03.29, 08:48

A magyarok töredékének van életbiztosítása, és az is olyan alacsony értékű, hogy nem jelent valódi segítséget a bajban. Meggyőzni egy biztosítási konstrukció előnyéről az ügyfelet többnyire csak akkor lehet, ha a biztosításban is befektetést lát, amelyen akkor sem "veszít", ha a biztosítási időszakban semmi baj nem történik vele - írja a Népszabadság.

Megint túlsózták az utakat a télen

Itthon2004.03.29, 10:24

A határérték több mint tízszeresét mérte a télen a Fővárosi Kertészeti Rt. a Gellért rakparton és a Károly körúton, amikor az összegyűlt hó sótartalmát vizsgálta. A nátriumion és a kloridion mértékét kutatva még ijesztőbb eredményeket kaptak a szakemberek - írja a Népszabadság.

Szonda: Nem változott a politikusok megítélése

Itthon2004.03.29, 10:32

Egyelőre nem érzékelhető a népszerűségi rangsorban, hogy aktivizálódtak a politikusok, a változások mind hibahatáron belüliek. A sort továbbra is Dávid Ibolya vezeti, Mádl Ferenc előtt - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos által 2004 márciusában, a politikusok népszerűségéről készített közvélemény-kutatása alapján.

Gyorssegélyből folytatódhat a Sorstalanság forgatása

Filmklub2004.03.27, 10:12

Továbbra is bizonytalan, mikor folytatódhat a Kertész Imre Sorstalanság című regényéből készülő film forgatása, amely pénzügyi okok miatt több mint másfél hónapja szünetel. A stáb jelenleg a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal tárgyal egy áthidaló gyorssegély folyósításáról - értesült a Népszabadság.

Csak kisebb árvizekre számíthatunk idén

Itthon2004.03.26, 07:50

A vízügyi szakemberek idén tavasszal már nem számítanak jelentősebb árvízre, vagy a belvízhelyzet romlására. Jelenleg csak a Tiszán van érvényben árvízvédelmi készültség. A vízügyesek már az aszályos időszakra készülnek a belvizek visszatartásával és a tározók feltöltésével - írja a Népszabadság.

Inkább tévéznek, mint olvasnak a döntéshozók

Gazdaság2004.03.26, 07:06

A Népszabadság a legolvasottabb napilap, a HVG a legolvasottabb hetilap a magyar üzleti döntéshozók körében. Ők a RTL Klubot nézik és a Sláger rádiót hallgatják a legnagyobb arányban - derül ki a GfK és a Szonda Ipsos közös felméréséből.

DNS-mintákat vizsgálnak a Szász-ügyben

Itthon2004.03.26, 08:46

A nyomozók több mint tíz személy DNS-ét hasonlították össze eddig a Szász Károly tavaly nyári bántalmazásának helyszínén talált mintákkal - értesült a Népszabadság. Azoknak a DNS-mintáit vetették össze a tetthelyen rögzítettekkel, akikről a nyomozás adatai alapján elképzelhetőnek tartották, hogy elkövetőként érintettek lehetnek az ügyben.

Nálunk nem lesz nyugdíjastévé

Itthon2004.03.25, 07:57

Az időseknek szóló televízió indul Dániában, Európában elsőként. Magyarországon ilyen csatorna létrehozására nem látnak esélyt a szakemberek, pedig a lakosság harmada tartozik ebbe a korosztályba, ráadásul idejük nagy részét is a képernyő előtt töltik. A kereskedelmi tévéket eltartó hirdetők azonban nem számolnak komoly vásárlóerőként a nyugdíjasokkal - írja a Népszabadság.

Többhetes késésben a posta

Itthon2004.03.25, 07:38

Március elején feladott küldeményeket is kézbesít az ország több helyén a Magyar Posta, a társaság új, budaörsi logisztikai központjában ugyanis a rend máig nem állt helyre - írja a Népszabadság. A posta vezetése szerint a késések nincsenek szoros összefüggésben az új feldolgozó korábbi megbénulásával.

Állítólag magyar diplomatát is pénzelt Szaddám

Itthon2004.03.25, 08:30

Király B. Izabellán és pártján kívül állítólag egy magas beosztású magyar diplomata is kapott pénzt a Szaddám-rezsimtől Irak politikájának népszerűsítéséért. A Népszabadság értesülése szerint már vizsgálódnak az ügyben a magyar hatóságok.

Most
Top 12 óra