Népszabadság

címke rss

Adatvédelmi vizsgálat a politikusi vadászat ügyében

Itthon2004.06.02, 15:36

A Népszabadság értesülése szerint Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos vizsgálatot indított annak kiderítésére, törvényt sértett-e Keller László, amikor magyar vadásztársaságoktól adatokat kért be a politikusi vadászatokról. Keller azt szerette volna megtudni, hogy bizonyos közéleti szereplők, illetve politikusok kikkel vadásznak és milyen értékű állatokat lőnek ki.

Új pártlogók az EP-választáson

Itthon2004.06.02, 07:39

A Fidesz és az SZDSZ már új emblémáját használja az EP-választási szavazólapokon. Előbbi "az európai néppárt", utóbbi "a magyar liberális párt" felirattal toldotta meg logóját, amely mindkét szervezetnél szintén módosult valamelyest - írja a Népszabadság.

Nem hozott látványos változásokat a csatlakozás

Itthon2004.06.01, 07:07

Az eltelt egy hónap alatt nem hozott látványos változásokat az EU-tagság: az árak például nem emelkedtek drasztikusan, amint attól sokan tartottak. A külföldi munkavállalás lehetősége keveseket mozgatott meg, viszont több ezer pályázati anyagot küldtek be az uniós kiírásokra - írja a Népszabadság.

Titkos védelmi rendszer épült ki a Parlamentben

Itthon2004.05.28, 09:11

Ajándékba kapott integrált védelmi berendezést telepítettek a Parlamentben. A behatolást és tűzeseteket egyaránt észlelő és ezekre riasztó berendezés 3,5 millió forintba kerül. A Köztársasági Őrezred külső szakemberek bevonása nélkül telepítette a titkosnak nyilvánított rendszert - írja a Népszabadság.

Emelték a fővárosi közműcégek igazgatóinak fizetését

Itthon2004.05.28, 07:37

Átlagosan hét százalékkal emelte csütörtökön a budapesti közműcégek vezérkarainak fizetését a Fővárosi Közgyűlés. A nagyobb fővárosi cégek első emberei az emelés után közel 600 ezer forint havi fizetést kapnak, és legalább egyéves keresetüket is megkaphatják prémiumként - írja a Népszabadság. 

Rendkívüli parlamenti ülés gyógyszerügyben

Itthon2004.05.28, 08:04

Várhatóan június 7-ére hívnak össze rendkívüli parlamenti ülést a gyógyszerek hatósági árával kapcsolatos kérdés rendezésére - írja a Népszabadság. Az ülésen feltehetően arról az indítványról tárgyalnak, amely lehetővé tenné, hogy június 30-a után is megszabhassa a kormányzat a gyógyszerárakat.

Konfliktuskezelést oktatnak a rendőri vezetőknek

Itthon2004.05.28, 08:42

A rendőri vezetők is konfliktuskezelési tréningeken vesznek részt Pest megyében. Tavaly 240 beosztott kapott ilyen képzést, minek köszönhetően egyre kevesebb a rendőrök és a civilek közötti konfliktus - írja a Népszabadság.

Hamis a debreceni vagyonkezelő elleni vád

Itthon2004.05.27, 08:24

Hamisítványnak nevezte a Hajdú-Bihar megyei főügyész szerdán azt a levelet, amelyet állítólag Sutka Sándor volt megyei rendőr-főkapitány írt, és amelyben az szerepel, hogy bűnszervezetben való részvétel gyanúja merült fel a Debreceni Vagyonkezelő Rt. működésével kapcsolatban - írja a Népszabadság.

Négy hónapig nem vezethet Demszky

Itthon2004.05.27, 08:43

Négy hónapig nem vezethet autót Demszky Gábor főpolgármester, és 40 ezer forintos bírságot is kell fizetnie - írja a Népszabadság. Erről a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság döntött, miután május elején gyorshajtás és lejárt jogosítvány miatt jelentették fel a rendőrök a politikust.

EP-választás: a magasabb részvétel a Fidesznek kedvez

Itthon2004.05.27, 14:01

Ötven százalék feletti részvétel esetén 13:11 arányú ellenzéki győzelem várható az európai parlamenti választásokon, az alacsony részvétel (40 százalék) azonban a kormányoldalnak kedvez, ez esetben döntetlen lehet az eredmény - írja a Népszabadság a Marketing Centrum legfrissebb elemzése alapján. Az SZDSZ várhatóan két mandátumot szerez, és az MDF-nek is van esélye, hogy bejusson az EP-be.

Vörös T. Károly a Népszabadság új főszerkesztője

Itthon2004.05.27, 17:03

Egyhangú szavazással Vörös T. Károlyt választották a Népszabadság új főszerkesztőjévé a lap tulajdonosai. Az újságíró a társadalmi és kulturális rovatot vezette, és az előző főszerkesztő lemondása óta megbízott vezetőként dolgozott, és most azt ígéri, hogy elbocsátás helyett átalakítás lesz a lapnál.

Korrupció miatt ítéltek el közterület-felügyelőket

Itthon2004.05.27, 12:04

Korrupció miatt négy év, három év és nyolc hónap, illetve hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt első fokon a II.-III. kerületi bíróság három közterület-felügyelőt - írja a Népszabadság. Az ítélet nem jogerős. A felügyelők saját főnöküket akarták lefizetni, hogy olyan helyekre ossza be őket, ahol jól lehet zsebre bírságolni.

A létezőnél több földre kértek támogatást

Gazdaság2004.05.27, 09:31

A magyar gazdák összesen a valóságban létezőnél egymillió hektárral nagyobb földterületre kértek támogatást. A gazdaregisztrációt ellenőrző rendszer kiszűrte a hamis igényeket - írja a Népszabadság.

Nem drágul a gáz

Gazdaság2004.05.27, 09:32

Július elsejétől nem drágul a földgáz, mivel a magas világpiaci árak csak több hónapos késéssel jelennek meg a hazai importárakban - írja a Népszabadság. Hegedűs Miklós, a GKI vezérigazgatója egy szerdai konferencián hisztériának minősítette a magas olajárak miatti aggodalmakat.

Rendőröket kér a bíróságokra a főbíró

Itthon2004.05.26, 07:51

Rendőröket kért a bíróságokra a belügyminisztertől Lomnici Zoltán Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke - írja a Népszabadság. A főbíró szerint az utóbbi időkben túlságosan gyakran fordul elő atrocitás a bíróságokon, a perek résztvevői megfenyegetik a bírókat, egymást, sőt tettlegességre is sor került már.

Bűnszervezet-gyanú a debreceni vagyonkezelőnél

Itthon2004.05.26, 07:36

Bűnszervezetben való részvétel gyanúja is felmerült a debreceni vagyonkezelő működésével kapcsolatban - áll abban a Népszabadság által ismertetett levélben, amelyet a város volt főkapitánya írt a Hajdú-Bihar megyei helyettes főügyésznek. Sutka Sándor tavaly szeptemberi levelében azt állítja, hogy a rendőrség gyanúja szerint a bűnös tevékenységet maga a debreceni polgármester koordinálta.

Egyből a Bosnyák térig épülhet meg a 4-es metró

Itthon2004.05.25, 09:13

Kormánysegítséggel hosszabb vonalon készülhet el a 4-es metró első üteme mint azt eredetileg tervezték. A földalatti pesti végállomása így a Keleti Pályaudvar helyett a Bosnyák tér lehet. A százmilliárdos pluszkiadással járó beruházáshoz nyújtandó segítségről kedden tesz bejelentést a kormányfő - írja a Népszabadság.

Negyven volánbusz kerekét eresztették le hétfőn

Itthon2004.05.25, 07:59

A Volánbusz Rt. negyven autóbuszának kerekét engedték le tizennyolc településen hétfő reggelre ismeretlen tettesek. A főváros keleti agglomerációjában emiatt számos járat kimaradt, sokan nem jutottak el munkahelyükre. A rendőrség nyomozást indított, a feltehetően jól szervezett elkövetők akár öt évet is kaphatnak - írja a Népszabadság.

Gallup: csökken, de kitart a Fidesz-előnye

Itthon2004.05.25, 07:04

Továbbra is csökkent a két legnagyobb párt megítélésének különbsége a Magyar Gallup Intézet legfrissebb felmérése alapján. A folyamat két hónapja tart, de a Fidesz előnye továbbra is megmaradt - írja a Népszabadság.

Vörös T. Károlyt javasolják a Népszabadság élére

Itthon2004.05.25, 18:28

Vörös T. Károly főszerkesztővé választását javasolják keddi szavazásuk eredményeként a Népszabadság szerkesztőségi közös részvényének tulajdonosai. A politikai napilap tulajdonosai két nap múlva esedékes közgyűlésükön voksolnak arról, elfogadják-e a javaslatot.

Blokkházakat firkáltatna össze az amerikai szakértő

Itthon2004.05.24, 12:25

Nem támogatja elhagyott területek kijelölését falfirkálásra az amerikai graffitiellenes szakértő. Robert Hills szerint ugyanis akkor az oda vezető útvonalakat is összefirkálják. A szakértő úgy vélte, hogy a graffitiseknek a csúf blokkházakat kellene összefesteniük, a lakók beleegyezésével. Hills szerint Budapesten a falfirkák elérték a kritikus tömeget - írja a Népszabadság.

Újra járnak a vízibuszok hétköznap

Itthon2004.05.24, 08:01

Több év után ismét járnak hátköznap is a BKV menetrendszerinti kishajói a fővárosban. A külsős cég által üzemeltetett két hajó a Boráros tér és a Rómaifürdő között közlekedik - írja a Népszabadság.

Csak a hatóanyagot íratnák fel az orvosokkal

Itthon2004.05.24, 12:29

Kulcsszerepet kapnak a gyógyszerek dobozai egy hamarosan a kormány elé kerülő javaslat értelmében. E szerint a vevőnek a dobozon elhelyezett tájékoztatóból meg kell ismernie a hatóanyagot, a teljes árat és a térítési díjat is. Ez ahhoz kell, hogy eldönthesse, valóban a megfelelő szert vásárolja-e meg. Az elképzelést mind a gyógyszerészek, mind az orvosok szakmai kamarája ellenzi - írja a Népszabadság.

Kevés a munkanélküli, de kevesen is dolgoznak

Itthon2004.05.21, 08:13

Igaz, hogy viszonylag kevés a munkanélküli Magyarországon, de a lakosság arányához mérten kevesebben dolgoznak, mint az unió többi országában - írja a Népszabadság. Az unióban 64 százalékos az átlagos foglalkoztatottság, Magyarországon a lakosság 56 százalékának van munkahelye.

Jelzáloghitel: jogsértő a banki gyakorlat

Gazdaság2004.05.21, 12:29

A jelzáloghitelezés jelenlegi banki gyakorlata több okból is sérti az ügyfelek tulajdonhoz fűződő jogait. A jóhiszemű és tisztességes eljárás követelményébe ütközik például, ha a bank a felajánlott ingatlan értékét a valós forgalmi ár alatt határozza meg, majd a hitelfedezeti értéket még ennél is kisebb összegben állapítja meg. A bankok kartellgyanús eljárása miatt versenyhivatali vizsgálatot javasol az állampolgári jogok biztosa - írja a Népszabadság.

Lelassult a vámkezelés a csatlakozás óta

Itthon2004.05.20, 07:49

A vámárunyilatkozat-feldolgozó hálózat megmagyarázhatatlan időszakos lelassulásával indokolta a VPOP, hogy az uniós csatlakozás óta a korábbinál lassúbb a vámkezelés - írja a Népszabadság. Az új szoftvert csütörtökre virradóra tesztelték, de a teljes átállás még legalább egy hónapot vesz igénybe.

Nagyobb beleszólási jog jár a fiataloknak

Itthon2004.05.19, 08:08

Az ifjúsági programok állami támogatásának feltétele lesz a jövőben, hogy a településeken működjön az ifjúsági érdekképviselet - írja a Népszabadság. A mostani gyakorlat eltérő, de az a legáltalánosabb, hogy az ifjúsági korosztálynak nincs érdekképviselete.

Buszba zárták az utasokat Ferihegyen

Itthon2004.05.19, 16:08

Buszba zárva kellett várakozniuk a Skyeurope légitársaság utasainak május 7-én éjszaka. Arról a légitársaság igazgatója és a történetet az utasok szemszögéből ismertető Népszabadság is másképp számolt be, hogy miért és mennyi ideig voltak a buszban az utasok. A Skyeurope szerint az utasok egy eltűnt mentőmellény miatt vesztegeltek 15 percet a kifutópálya szélén. Az utasok viszont úgy emlékeztek, hogy egy oxigénmaszkot kerestek rajtuk, és 45 percet kellett a bezárt ajtajú járműben tölteniük.

Orvosilag is vizsgálnák a vámosok korrupciós hajlamát

Itthon2004.05.19, 07:04

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordul a pénzügyőr szakszervezet, és több vámos a VPOP legújabb, korrupció elleni intézkedési terve miatt - írja a Népszabadság. A kiadott intézkedés szerint a jövőben fokozottan figyelnék a munkatársak vagyongyarapodását és pszichológiai vizsgálattal is megpróbálnák kiszűrni a korrupcióra hajlamos vámosokat.

Bontani kezdtek egy romák lakta keszthelyi házat

Itthon2004.05.19, 10:43

Nem akarnak kiköltözni lakásaikból a Keszthelyen, a Bem utca és a Szalasztó utca sarkán lévő házban élő roma családok annak ellenére, hogy néhány napja a terület tulajdonosa hozzálátott az épület bontásához - írja a Népszabadság. A jelenleg is bent lakók kevésnek tartották az új tulajdonos ajánlatát, ezért nem hajlandók elköltözni.

Beigazolódott a választási csalás gyanúja

Itthon2004.05.18, 08:32

Megtagadta az OVB a Magyar Vidék és Polgári Párt, valamint a Zöld Párt közös listájának nyilvántartásba vételét. A szabálytalanságra egy állampolgári bejelentés alapján derült fény, mely szerint az ajánlószelvényt csak az egyik párt javára töltötték ki, és a másik nevet csak később írták oda.

A kenyér árára is kihat a drágább benzin

Gazdaság2004.05.18, 11:50

A szerdai 6 forintos benzináremelés néhány forintos kenyér áremelést eredményezhet a gabonaszállítások drágulása miatt, a lakásépítéseknél ugyanakkor több százezer forintos drágulásra lehet számítani - mondta a Népszabadságnak Peredi Péter, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének (Fuvosz) nyugállományú főtitkára.

Több ezer uniós zászlót vettek az önkormányzatok

Itthon2004.05.17, 07:00

Sok településen azt sem tudták, kötelező-e kitűzni a hivatalok épületére az uniós zászlót, az önkormányzatok többsége nem tétovázott, zászlókat vásárolt - írja a Népszabadság. A Külügyminisztérium protokollfőosztályának vezető főtanácsosa szerint nincs szabály, az önkormányzatok szabadon dönthetnek arról, kitűzik-e az unió zászlaját.

Átszervezik a kormányzati kommunikációt

Itthon2004.05.17, 11:44

Lemondott posztjáról Braun Róbert, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára - értesült a Népszabadság. Braun a miniszterelnöki kabinetben vezette a nyilvános kapcsolatok titkárságát, felelt Medgyessy Péter nyilvános szerepléseinek előkészítéséért. Állítólag a kormányzati kommunikációért felelős másik helyettes államtitkár, Lévai Gábor széke is inog.

Választási szabálytalanság gyanúja merült fel

Itthon2004.05.17, 08:57

Példa nélküli választási szabálytalanság gyanúja merül fel annak kapcsán, hogy a Magyar Vidék és Polgári Párt, valamint a Zöld Párt közös listát jelentett be, miközben elképzelhető: az ajánlószelvényeket csak az egyik vagy a másik párt javára gyűjtötték, és a második jelölő szervezetet később, a választópolgár tudta nélkül írták fel a dokumentumra - írja a Népszabadság.

Riasztórendszer épül a veszélyes üzemek körül

Itthon2004.05.14, 07:43

Az idén elkezdődik annak a riasztórendszernek a kiépítése, amely a 23 magyarországi különösen veszélyesnek számító üzem környezetében figyelmeztet az esetleg kiszabaduló veszélyes anyagokra - írj a Népszabadság. Ennek elkészülte uniós követelmény. Az öt-hat év alatt megvalósuló beruházás összköltsége 6-8 milliárd forint.

Demján fapados repülőteret építene

Gazdaság2004.05.14, 07:52

Megvásárolná a tököli volt szovjet katonai repteret és ott fapadosok fogadására alkalmas légikikötőt építene a Demján Sándor nevével fémjelzett Trigránit-csoport - írja pénteki számában a Népszabadság.

Nincs egyezség a Tokaji név használatáról

Gazdaság2004.05.14, 08:08

Még sincs megegyezés Magyarország és Szlovákia között a Tokaji név használatáról, mivel a két ország agrárminiszterének megállapodását a szlovák kormány nem hagyta jóvá csütörtöki ülésén. A szlovákok nagyobb területen szeretnének tokaji márkanéven bort termelni- olvasható a Népszabadságban.

Az ország fele havonta egyszer plázázik

Itthon2004.05.14, 07:21

A magyar emberek közül havonta 5,8 millióan mennek legalább egyszer plázázni, közel ugyanennyien viszont kertészkednek - írja a Népszabadság a Szonda-Ipsos felmérése alapján. Az embereknek hétköznap hat és fél, hétvégén több mint nyolc óra szabadidejük van, ennek azonban jelentős részét tévézéssel töltik.

Még mindig alkudoznak az M0-ás északi szakaszáról

Itthon2004.05.14, 08:05

Egyre kevesebb ideje van a kormányzatnak, hogy időben, 2006-ban átadhassa az M0-ás körgyűrű északi szakaszának Duna-hídját. Ehhez még az idén el kellene kezdeni az építkezést, ám még mindig nem sikerült megegyezni az érintett települések önkormányzataival - írja a Népszabadság.

Hét párt indulhat az EP-választáson

Itthon2004.05.13, 11:53

A 16 indulni készülő párt közül várhatóan 7-en tudják a pénteki határidőre összegyűjteni az EP-választáson való részvételt lehetővé tevő húszezer ajánlószelvényt. A legtöbb kopogtatócédulát a Fidesz gyűjtötte össze. Péntekig jelezhetik a külföldön elő magyar állampolgárok is, hogy szavazni kívánnak. Ők körülbelül kétezren lesznek, ahogy a Magyarországon szavazó uniós állampolgárok is - írja a Népszabadság.

Államosítástól féltik az eredetiségvizsgálatot

Itthon2004.05.13, 08:06

Szándékos ellehetetlenítésükkel, és az államosítás előkészítésével vádolják a Belügyminisztériumot az autó-eredetiségvizsgálói piac szereplői - írja a Népszabadság. A lap szerint a tárca vélhetően szemet vetett az eredetiségvizsgálati piacban rejlő pénzforrásokra. A piac jelenlegi szereplői azonban az egész rendszer működését féltik a belügy tervezett intézkedéseitől.

Újabb milliárdok a közmédiának

Itthon2004.05.13, 07:14

Hétmilliárd forintot oszt szét a kormányzat a közszolgálati médiumok között egy szerdán elfogadott javaslat szerint. A legnagyobb részt ebből az MTV kapja, amely ennek ellenére is kevesli az összeget - írja a Népszabadság.

A kórház tagadja a számlaadást a májműtétért

Itthon2004.05.12, 12:15

Hétszázezer forintos számlát kapott egy beteg a miskolci kórháztól, egy rajta elvégzett életmentő műtétért, mivel a kórháznak elfogyott az erre a beavatkozásra fordítható pénzügyi kerete - írta a Népszabadság. A kórház tagadja, hogy a beteggel fizettették volna ki a műtét díját, ami állításuk szerint nem is volt életmentő.

Csütörtöktől drágulhatnak az új autók

Gazdaság2004.05.12, 11:44

Az e hét péntektől érvényes regisztrációs adó hatására várhatóan már csütörtöktől drágulnak az egyes autótípusok. A drágulás mértéke a legkisebb kategóriájú kocsiknál elérheti a 100 ezer forintot, a legmagasabb kategóriákban pedig az egymillió forintot is meghaladhatja - írja szerdai számában a Népszabadság.

Patriot rakétákat telepíthetnek Magyarországra

Itthon2004.05.12, 11:42

Hosszabb ideje tárgyalnak amerikai illetékesek a magyar kormányzattal arról, hogy rakétaelhárító rakétarendszereket telepítsenek az országban. A rakéták feladata az Iránból vagy Észak-Koreából Európára kilőtt ballisztikus rakéták megsemmisítése lenne. A tárgyalások még csak kezdeti szakaszban vannak - írja a Népszabadság.

Csak az egyik móri gyanúsított lehet a tettes

Itthon2004.05.12, 11:46

Napokon belül elkészül a vádirat a móri mészárlás ügyében - írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy az ügyészség a két gyanúsított közül csak K. Ede esetében látja bizonyítottnak, hogy részt vett a gyilkosságokban, társa állítólag csak a fegyverek beszerzésében és eltüntetésében segédkezett.

Késik és drága lesz a Rác fürdő felújítása

Itthon2004.05.12, 07:22

Nem kapott meg egy kormányzati támogatást ezért késik, és többe is kerül a Rác-projekt - írja a Népszabadság. A beruházók önhibájukon kívül késtek a szerződéskötéssel, ezért a gazdasági miniszter nem ítélte nekik oda a kért 750 millió forintot.

Még maradnak a hálós ágyak a pszichiátriákon

Itthon2004.05.11, 07:25

A sorozatos nemzetközi és emberjogi figyelmeztetések ellenére még mindig nem tiltották be a hálós ágyakat. Ugyan az erre vonatkozó rendelet egyes nyilatkozatok szerint már januárban életbe lépett, áprilisban még nem hirdették ki- írja a Népszabadság. A kényszerítő eszközöket kiváltó, az agresszív viselkedés elleni hatékony fellépés tanulható, ám a képzésekre nem nagyon van pénzük az intézeteknek.

Lépni készül a főváros a türelmi zónák ügyében

Itthon2004.05.11, 07:40

A főváros hamarosan újra napirendre veszi a prostitúció ügyét, mivel az Alkotmánybíróság legutóbbi állásfoglalása szerint a kérdés a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe tartozik - írja a Népszabadság. Eddig, hiába az ezt előíró törvény, nem jelöltek ki türelmi zónákat. A lap szerint egy piros lámpás negyed kialakításának a kérdéseivel is foglalkoznak majd.

Visszaadta az autót a Millenáris volt vezetője

Itthon2004.05.11, 09:43

Hétfőn visszaadta korábbi szolgálati gépkocsiját, egy Mitsubishi Galantot Berkecz Mária, a Millenáris Kht. egykori ügyvezetője - írja a Népszabadság. Ezt a Fővárosi Bíróság jogerős ítélete írta elő számára. A kocsi visszaadása mellett a volt vezetőnek vissza kell fizetnie 6,4 millió forintot is, jogalap nélküli gazdagodás miatt.

Bűnügyi technikus lopkodta a gázolajat

Itthon2004.05.10, 07:00

Háromfős gázolaj-tolvaj bandát lepleztek le a járőrök a  XX-XXIII. kerületi kamionparkoló közelében. A banda egyik tagja egy rendőr volt, aki megpróbálta megvesztegetni az őt és társait előállító rendőröket - írja a Népszabadság.

Büntetőeljárás alatt állt az AN-26-os beszerzője

Itthon2004.05.10, 07:24

Juhász Ferenc vizsgáltatja, hogy ki tudhatott a honvédelmi tárcánál arról, hogy büntetőeljárás folyt annak a cégnek a vezetője ellen, amely a honvédség AN-26-os szállítógépének beszerzését intézte írja a Népszabadság. A Specimpex vezetőjét ugyanis idén januárban jogerősen másfél év felfüggesztett börtönre ítélték. Az ügyben egy MDF-és képviselő feljelentette a legfőbb ügyésznél a honvédelmi minisztert.

Az import ellenőrzésével védenék a magyar élelmiszert

Gazdaság2004.05.08, 10:44

Az import élelmiszerek szigorúbb ellenőrzésével akarja rávenni a földművelésügyi tárca a hipermarketeket, hogy inkább a magyar árukat részesítsék előnyben. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára ezt nem tartja jó megoldásnak.

Ötven diákhiteleshez küldhetnek behajtót

Itthon2004.05.07, 08:20

A többszöri felszólítás és a felmondólevél ellenére még mindig nem törlesztette adósságát a Diákhitel Központnak 57 egykori hallgató. Adataikat ezért a Diákhitel Rt. behajtás céljából átadja az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak - írja a Népszabadság.

Adatvédelmi vizsgálat a postai borítékmásolás miatt

Itthon2004.05.07, 07:51

Az adatvédelmi biztos hivatalból vizsgálatot indít a Magyar Posta adatkezelésével kapcsolatban. Néhány nappal ezelőtt egy parlamenti bizottságban került szóba, hogy a posta lemásolja a borítékokat. A Népszabadság úgy tudja, az adatvédők elsősorban a Budaörsön nemrég átadott postai logisztikai központot vizsgálják.

Milliós bírság járhat a diszkriminációért

Itthon2004.05.06, 07:45

Jövőre új kormányzati hivatalt állítanak fel a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépés érdekében - írja a Népszabadság. A szervezet hatmillió forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhat majd.

Újra kihallgatják a palesztin fogorvost

Itthon2004.05.05, 08:05

Még a héten újra kihallgatják a terrorcselekmény előkészületének gyanújával letartóztatott Saleh Tayseer, palesztin származású fogorvost - tudta meg a Népszabadság. Elképzelhető, hogy a fogorvos ezúttal vallomást tesz.

Átdolgozták a fizetős orvosválasztásról szóló javaslatot

Itthon2004.05.05, 06:54

Ma kerül a kormány elé a gyógyítás szervezéséről szóló javaslat. A sokak által vitatott kormánybiztosi javaslat mellett elkészült egy másik anyag is, melyet az egészségügyi minisztérium más szakértői készítettek - tudta meg a Népszabadság. A mai megbeszélésen várhatóan arról döntenek, melyik koncepciót tartják elfogadhatónak.

Elmarad a taxistüntetés

Itthon2004.05.04, 07:55

Elmarad a Parlament elé keddre meghirdetett taxisdemonstráció, a városháza ugyanis hatvannapos moratóriumot hirdet a drosztrendelet végrehajtására. A két hónapot újabb drosztok felkutatására és kialakítására próbálják felhasználni - írja a Népszabadság.

Három hónapja Dávid Ibolya a legnépszerűbb

Itthon2004.05.03, 07:31

Dávid Ibolya továbbra is a legnépszerűbb politikus - derül ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásából, melyet a Népszabadság közöl. Dávid Ibolya népszerű a kormánypárttal és az ellenzékkel szimpatizálók körében is.

Büntetlenség ezer csempésznek

Itthon2004.05.03, 08:18

Egy pénteki ügyészi utasítás szerint a vám- és pénzügyőrség azonnali hatállyal megszüntette az Európai Unióból származó árukra elkövetett csempészet és vámorgazdaság miatt indított valamennyi nyomozását. A döntést követően legkevesebb ezer emberrel szemben szűnt meg az eljárás - írja a Népszabadság. Az uniós tagállamokból származó árukat május elsejétől a vámunió miatt nem lehet csempészni, tehát nem is büntetendő ez a cselekmény.

Új gyanúsítottat hallgattak ki a brókerbotrányban

Itthon2004.04.30, 07:25

Bűnsegédként elkövetett sikkasztással gyanúsítja a rendőrség Csuka Lászlót, a K&H Equities volt vezérigazgatóját, akit csütörtökön hallgattak ki a brókerbotrányban folyó nyomozás során - írja a Népszabadság. Csuka, aki a rendőrök szerint közreműködött a Betonút Rt. négymilliárdjának elsikkasztásában, nem tett vallomást, és szabadlábon védekezhet.

Fizetnie kell a Millenáris volt vezetőjének

Itthon2004.04.30, 07:10

Vissza kell fizetnie 6,4 millió forintot, és korábbi szolgálati autóját is vissza kell adnia a Millenáris Kht. volt vezetőjének, az ügyében hozott másodfokú ítélet szerint - írja a Népszabadság. Berkecz Mária a bíróság szerint jogalap nélkül gazdagodott.

Döcögve indul a betegelőjegyzés

Itthon2004.04.29, 07:18

Januártól kötelező a háziorvosoknál az időpont-egyeztetéses betegfogadás, ám sok helyütt még nem indult el az új rendszer. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár júliusig ad haladékot az intézkedés bevezetésére a rendelőkben, utána ellenőriznek, és büntetnek. Azok a háziorvosok, akik addigra nem teszik lehetővé betegeik előre bejelentkezését 118-194 ezer forintos megvonásra számíthatnak - írja a Népszabadság.

Kisebbségbe került a kecskeméti Fidesz

Itthon2004.04.29, 07:48

Új frakció alakult Kecskeméten a Fideszből kilépett polgármester vezetésével. Ezzel a jobboldali párt elvesztette hat éve fennálló városházi többségét - írja a Népszabadság.

Félmilliárdos megszorítás a rendőrségnél

Itthon2004.04.28, 07:10

Félmilliárd forintos megszorítást jelent be szerdán Sipos Gyula az ORFK gazdasági főigazgatója - írja a Népszabadság. A lap szerint az intézkedés része annak a folyamatnak, amely eredményeképp a rendőrségnél is érvényesülnie kell a költséghaszonelvnek.

Felfüggesztett börtönt kapott a Magyar Nemzet főszerkesztője

Itthon2004.04.28, 10:20

Lőfegyverrel való visszaélés miatt első fokon egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság a Magyar Nemzet főszerkesztőjét, mivel két éve lejárt a fegyvertartási engedélye. Liszkay Gábor és védője fellebbezett az ítélet ellen - írja a Népszabadság.

Gázlopás miatt robbanhatott fel az Alkotás utcai ház

Itthon2004.04.28, 07:57

Feltehetően egy engedély nélkül felszerelt gázkészülék leszerelése után telt meg gázzal annak az Alkotás utcai háznak az egyik lakása, amelyben április 9-én történt robbanás - írja a Népszabadság. A szerencsétlenségnek hat sérültje volt, ám egyikük - ez eset első számú gyanúsítottja - múlt vasárnap belehalt égési sérülésibe.

Jogosan lőtt a volt miniszteri biztos

Itthon2004.04.27, 11:54

A rendőrség megszüntette az eljárást Foltányi Árpád nyugalmazott miniszteri biztos ellen, akit súlyos testi sértéssel gyanúsítottak, mivel sörétes vadászfegyverével rálőtt az otthonát éppen kirabolni akaró D. P. Ivanovra - írja a Népszabadság.

A kárpótlási jegyek bevonását tervezik

Archívum2004.04.27, 09:48

Ismét a Forrás Rt. részvényeit ajánlja majd cserébe az állam a megmaradt kárpótlási jegyekért, a Népszabadság értesülései szerint. Az állami privatizációs társaság a tavalyi jegybevonási akciónál még azt mondta, hogy nem tervez a jövőben hasonló mértékű akciót. A forgalomban lévő kárpótlási jegyeknek akkor mintegy a felét sikerült bevonni, a becslések szerint még 4 milliárd forintnyi papír van a piacon.

Vitáznak Szegeden a fideszes cédulagyűjtőről

Itthon2004.04.27, 11:58

A szegedi MSZP szerint feljegyzéseket készít egy fideszes kopogtatócédula-gyűjtő azokról, akik nem pártjának adják céduláikat. A helyi Fidesz szerint ugyanakkor senki nem bizonyította hitelt érdemlően, hogy valóban történt ilyen a szegedi egyes számú választókerületben - írja a Népszabadság.

Diszkriminációs vád egy panzió ellen

Itthon2004.04.26, 12:21

Nem fogad roma vendégeket egy debreceni panzió - írja a Népszabadság egy jogvédő szervezet közlése alapján. A panzió tulajdonosa nem akart szállást adni az ott konferenciát szervezni kívánó Romawebnek. Ezt követően a szálláshelyet tesztelő NEKI roma munkatársait is elutasították, míg a jogvédő szervezet nem roma tesztelőit fogadták. A tulajdonos szerint vannak üzletpolitikai megfontolásaik, ám a bőrszín nem tartozik ezek közé.

Öt és fél milliárdra pályázhatnak a civilek

Itthon2004.04.26, 12:24

Idén legalább öt és fél milliárd forintot osztanak szét a civil szervezetek között. Egy-egy szervezet maximum 18 millió forint támogatást kaphat a pénzt szétosztó Nemzeti Civil Alapprogramtól - írja a Népszabadság.

Tartja előnyét a Fidesz

Itthon2004.04.24, 09:01

Nem változott az MSZP és a Fidesz népszerűsége közötti különbség áprilisban - derül ki a Szonda Ipsos legújabb kutatásából, melyet a Népszabadság közöl szombati számában. A nagyobb ellenzéki pártra a biztos szavazók 53, a nagyobb kormánypártra 37 százaléka voksolna, ha vasárnap rendeznék az országgyűlési választásokat.

Nem ügyelhetnének a kisebb kórházak

Itthon2004.04.23, 07:02

Egy új szabályozás elvenné a 200 ágyasnál kisebb kórházaktól az ügyeleti ellátás kötelezettségét, tehát nem vehetnének fel éjszaka vagy hétvégén betegeket - értesült a Népszabadság. A változtatás tönkreteheti a kisebb kórházakat, mert a betegek nagy része csak sürgős esetben fordul orvoshoz, és később ugyanott kezelteti magát.

Hárman is akarják a taszári bázist

Itthon2004.04.23, 09:10

Három önkormányzat is igényt tartana a taszári repülőtérre, ha sem az amerikaiak, sem a magyar honvédség nem kívánják működtetni a jövőben - írja a Népszabadság. A taszári bázist tavaly elhagyó amerikaiak továbbra sem jelezték, bérelni akarják-e a jövőben a létesítményt.

Nincs elég sugárterápiás központ

Itthon2004.04.22, 06:53

Legalább tízezer daganatos beteg nem részesül megfelelő ellátásban Magyarországon. Az ország 40 besugárzókészülékéből csak 32 működik, egy részük ráadásul mielőbbi cserére szorul. Az ellátás egyenlőtlen is: a Dél-Alföldé eléri a nyugat-európai értéket, maga mögött hagyva a budapesti régiót is, míg másutt azonban nagy a lemaradás - írja a Népszabadság.

EP-választás: drága a külföldi szavazás

Itthon2004.04.22, 08:17

70 országba utazik négyfős szavazatszámláló bizottság, hogy a külföldön élő magyarok is szavazhassanak a június 13-i európai parlamenti választásokon. A külföldi szavazások összköltsége meghaladja a 350 millió forintot - írja a Népszabadság.

Pénteken tüntetnek a taxisok

Itthon2004.04.22, 07:59

A teljes drosztrendelet visszavonását kéri péntekre tervezett demonstrációján a fővárosi taxisszakma - írja a Népszabadság. A taxisok összesen 100 autóval vonulnak a Felvonulási térről az SZDSZ és az MSZP székházához, majd a Városházához, ahol petíciót adnak át.

Freedom House: még mindig túl nagy az állam szerepe

Itthon2004.04.21, 10:11

Erősségünk a választási rendszer és a civil szféra, gyengénk a kormányzati munka és a közszolgálati média függetlensége - derül ki a Freedom House pénteken megjelenő éves jelentéséből, amelynek előzeteséből a Népszabadság idézett. Eszerint a demokratikus átalakulás vonatkozásában Magyarország volt a térség egyik legsikeresebb állama, azonban a bírálatok között megemlítik azt, hogy az állam szerepe még mindig túlságosan nagy, javítani kell a korrupció elleni fellépést, biztosítani a közszolgálati média függetlenségét és a kisebbségi jogokat.

Szerdán dönt a kormány az ingyenes múzeumokról

Itthon2004.04.21, 08:07

A tervek szerint szerdai ülésén dönt a kormány a "múzeumi ingyenesség" május 1-jei bevezetéséről - írja a Népszabadság. A másfél éve formálódó koncepció végső változatában 24 intézmény állandó kiállítására nem kell belépőjegyet váltani az uniós csatlakozás napjától. Az időszaki tárlatok - amilyen a nagy sikerű Monet- vagy Mednyánszky-bemutató volt - megtekintéséért továbbra is fizetni kell.

Szavazógépek biztosítanák a külföldi voksolást

Itthon2004.04.20, 08:36

A hatályos szabályozás szerint nem lehet az alkotmánynak megfelelően népszavazást kiírni, mert a külföldön tartózkodók szavazati jogának gyakorlását nem tudják biztosítani. A kormány a múlt héten módosító indítványban javasolta, hogy a külképviseleteken szavazógépekkel biztosítsák a külföldön tartózkodók voksolási lehetőségét - írja a Népszabadság.

Idén sem lesz több víz a Balatonban

Itthon2004.04.20, 06:56

Öt centiméteres vízmagasság választja el jelenleg a Balatont az áprilisra meghatározott kritikus szinttől. Ez azt jelenti, hogy ha 5 centimétert apadna a szint, a vízügynek be kellene avatkozni a tó feltöltésével vagy leengedésével - írja a Népszabadság.

Új hitellehetőség az EU-s pályázatok önrészére

Gazdaság2004.04.20, 07:56

Idén április 30-tól új hitelprogramot indít a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a kis- és középvállalkozások részére. A hitel kamata várhatóan 6,5 százalék lesz - írja a Népszabadság.

Ombudsmani vizsgálatot kérnek az orvosi kamara ellen

Itthon2004.04.19, 08:08

Ombudsmani vizsgálatot kezdeményez Molnár Lajos, a Szent István Kórház főigazgatója a Magyar Orvosi Kamara ellen - tudta meg a Népszabadság. Az orvos szerint alkotmányos jogokat sért a kamara etikai kódexének egy pontja, mely az orvosi nyilatkozatokat szabályozza.

Megtizedelték a fesztiválok támogatását

Itthon2004.04.19, 07:05

Váratlanul érte a hazai fesztiválok szervezőit, hogy hirtelen megváltozott a kulturális turizmuson belül a fesztiválokra fordítható állami támogatások elosztása és összege - írja a Népszabadság. A régiónként megpályáztatott összesen másfél-kétmilliárd forint helyett 200 millió elosztásáról dönthettek a múlt pénteken a Nemzeti Kulturális Alapprogramnál.

Visszafizette a rákkezelés árát a szegedi klinika

Itthon2004.04.19, 06:47

Visszakapta a vitatott rákkezelésért befizetett igen jelentős összeget a szegedi klinika egyik betege - tudta meg a Népszabadság. A kezelést azért vitatták, mert olyan készítménnyel végezték, ami még nincs törzskönyvezve a betegség első fázisára. Az ügyben vizsgálatot indított az Egészségügyi Tudományos Tanácsot, jelentésüket várhatóan még a héten átadják az egészségügyi miniszternek.

Idén nem lehet csónakázni a Városligetben

Itthon2004.04.19, 08:26

Az idén nyáron nem lehet csónakázni a Városligetben, mert az októbertől márciusig működő műjégpálya elhasználódott hűtőcsőrendszerének részleges felújítása csak őszre fejeződik be - írja a Népszabadság. A nyári szerelési munka közel tízmillió forintba kerül, és csak egy-két évvel hosszabbítja meg a cserére érett csőhálózat üzemidejét.

Nem lesz per a földhivatali vezető ellen

Itthon2004.04.18, 17:43

Törvénytelenül hallgatta le Pálfalvi Istvánt, a Fővárosi Földhivatal vezetőjét a Nemzetbiztonsági Hivatal, ezért az ügyészség napokon belül megszünteti a vele szemben vesztegetésért indított büntetőeljárást. Házi őrizetét pénteken már fel is oldották - tudta meg a Népszabadság.

Elköltözne a miniszterelnök hivatala a Parlamentből

Itthon2004.04.17, 09:42

A jelképbizottság azt javasolja, hogy a miniszterelnök és hivatala költözzön el a Parlamentből, és hivatala a Földművelésügyi Minisztérium Kossuth téri épületében vagy a Magyar Televízió Szabadság téri székházában, a volt Tőzsdepalotában legyen - írja a Népszabadság. A Legfelsőbb Bíróság foglalná el a Néprajzi Múzeum épületét, az Alkotmánybíróság székhelye pedig a budai Várban lenne.

Tévécsatorna-dömping várható

Itthon2004.04.16, 07:25

Még az idén elindul a digitális televíziós műsorszórás, legalábbis Budapesten, majd fokozatosan bővítik országossá az újfajta technológián alapuló rendszert. Ezzel a jelenlegi három helyett nyolc adót lehet majd fogni ingyenesen, szobaantennával, de sokkal jobb minőségben. A digitális adás fogásához azonban szükség van egy jelátalakítóra, amely igen drága. A kormány várhatóan támogatást nyújt majd ennek beszerzéséhez, hogy könnyebben terjedjen az új technológia - írja a Népszabadság.

Al-Kaidás cég pénzelhette az elfogott fogorvost

Itthon2004.04.15, 11:37

Egy, az al-Kaida támogatásával gyanúsított arab szervezet pénzelhette a kedden őrizetbe vett, terrorcselekmény tervezésével gyanúsított palesztin származású magyar fogorvost. A rendőrség most vizsgálja, hogy a férfi kapcsolatban állt-e a szaúd-arábiai szervezettel és azon keresztül közvetve az al-Kaidával. A férfi egy, a Népszabadságnak adott korábbi interjúban kijelentette: bár a mohamedánoknak késznek kell lenniük meghalni Allahért, a gyilkolás az iszlám szerint bűn.

Kalapoznak a nemmel szavazó SZDSZ-eseknek

Itthon2004.04.15, 07:31

Pénzgyűjtést kezdeményezett az SZDSZ belső ellenzéke annak a három képviselőnek a megsegítésére, akik a múlt héten nemmel szavaztak a lex Szászra, és ezért pénzbüntetést kaphatnak a frakciótól - írja a Népszabadság. Béki Gabriella, Fodor Gábor és Gusztos Péter nem tudott sem a büntetésről, sem a gyűjtésről.

Egyértelműbbé tennék a tüntetések betiltását

Itthon2004.04.15, 07:02

Egyértelműbbé tenné a kormány a gyülekezési törvényt, az eddigi laza megfogalmazás helyett pontosabban körülírnák a demonstrációk betiltásának okát. Ezután csak akkor nem engedélyezhetnének egy demonstrációt a hatóságok, ha az a közlekedés megbénulását okozná - írja a Népszabadság.

Siketek taj-számaival éltek vissza orvosok

Itthon2004.04.14, 06:51

Felfüggesztették egy orvos vényírási jogát, mivel halottak taj-számára írt fel gyógyászati segédeszközöket. 13 doktornak pedig 18 millió forint tb-támogatást kell visszafizetnie indokolatlan eszközfelírásokért - írja a Népszabadság.

Megint óriáshitelt vesz fel a főváros

Itthon2004.04.14, 07:34

Az infrastrukturális, egészségügyi, oktatási és szociális beruházásokra szánt különböző célhitelek mellett 13 milliárd forint szindikált - több bank által folyósított - hitel felvételét is tervezi a főváros idén nyáron. A városháza 2004-ben 40 milliárd forintnyi kölcsönpénzzel számol.

Újra Bősről tárgyalnak

Itthon2004.04.13, 08:29

Csaknem hároméves szünet után kedden Pozsonyban újra tárgyalóasztalhoz ül a bősi ügyekkel megbízott magyar és szlovák tárgyalódelegáció - írja a Népszabadság. A megbeszéléstől előrelépés nem várható, a cél a további párbeszéd megalapozása, a tárgyalások menetrendjének meghatározása.

Egy lakópark miatt tizedelnék a Gellért-hegy fáit

Itthon2004.04.10, 10:29

Kivágnának a Gellért-hegyen 159 fát, hogy a területen 59 lakásos lakópark épülhessen. A beruházó megkapta az engedélyeket, de egy helyi érdekvédelmi egyesület egyelőre elérte az építkezésről szóló határozat  végrehajtásának felfüggesztését. Szakértők szerint a terv idegen a környezettől, az építkezés pedig veszélyeztetheti a hévízforrások utánpótlását - írja a Népszabadság.

Veszélyes Irak, de jókedvűek a magyar katonák

Nagyvilág2004.04.10, 09:26

Ismét elagyják bázisukat az Irakban állomásozó magyar katonák, miután az elmúlt hetet a táboron belül töltötték az egyre hevesebbé váló összecsapások miatt - írja a Népszabadság. A magyar katonák táborát a lázadások miatt megerősítik. Szenes Zoltán vezérkari főnök úgy vélte, veszélyes az iraki küldetés, az Irakból érkező információk szerint azonban a magyar katonák hangulata jó.