hirdetés

március 15.

címke rss
Tripla telt házzal ünnepelt a Red Bull Pilvaker

Tripla telt házzal ünnepelt a Red Bull Pilvaker

Az elmúlt öt év legszebb pillanataival és több vadonatúj feldolgozással tisztelgett a Red Bull Pilvaker március 15-én irodalmi és történelmi nagyjaink előtt. A jubileumi évfordulóhoz méltóan korunk szóforradalmárai minden eddiginél látványosabb produkcióval és színesebb szereplőgárdával jelentkeztek: a jól ismert zenészekhez, rapperekhez és színészekhez idén Trokán Nóra és Anger Zsolt is csatlakozott. 2017-ben a Szavak Forradalma kétnaposra nyúlt: a dupla telt házas előadás mellett a Pilvaker március 14-ei főpróbája is nyilvános volt.

Tesztelje le, mennyire ismeri a márciusi ifjakat!

Szórakozás2017.03.15, 16:34

Az 1848-as forradalomban és az azt követő szabadságharcban a művészek, elsősorban a költők és írók kivételesen fontos szerepet játszottak. Minden iskolai ünnepségen elhangzik, hogyan gyülekeztek a márciusi ifjak 15-én a Pilvax kávéházban. De azt tudja, hogy milyen rangban szolgált Petőfi a szabadságharc alatt, vagy hogy miért nem lett országgyűlési képviselő? Hogy ki készítette azokat a portrékat, amelyeken a nép és az utókor megismerte forradalom kulcsfiguráit? Kvízünkben a művészekkel kapcsolatos, kevésbé ismert 1848-49-es eseményekre kérdezünk rá. 

Ünnepi forgatag a forradalom és szabadságharc évfordulóján

Fotó2017.03.15, 18:13

Budapesten a zászlófelvonással kezdődött az állami ünnepségsorozat az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. Ezután ünnepi menet indult a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol 10 óra 30 perckor kezdődik a díszünnepség. Egész nap színes programok várták az érdeklődőket. 

Idén sem tudtak együtt ünnepelni az ellenzéki pártok

Itthon2017.03.15, 16:58

A kormány politikáját bírálták az egymástól külön ünneplő ellenzéki pártvezetők ünnepi beszédeikben. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint egész pártok, politikusok gyülekezete és működése épül a tagadásra, az elutasításra, minden ellenzésére és megakadályozására.

Húszezer békés ünneplő, ötvenöt-hatvan rendzavaró jelent meg

Itthon2017.03.15, 16:35

A március 15-ei múzeumkerti ünnepségen húszezer békés ünneplő mellett ötvenöt-hatvan rendzavaró jelent meg - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Kérték a román diplomatáktól, hogy vegyenek részt a magyar nemzeti ünnepen

Nagyvilág2017.03.15, 14:14

A bukaresti külügyminisztérium körlevélben kérte a világ különböző országaiban szolgálatot teljesítő román diplomatáktól, hogy vegyenek részt a magyar nemzeti ünnep alkalmából rendezett fogadásokon - mondta Paul Ciocoiu külügyi szóvivő.

Az aszályos időszak is hozzájárult a forradalomhoz

Tudomány2017.03.15, 13:47

Aszályos időszak, élelmiszer-ellátási gondok voltak az 1848 előtti három évben Európában, ami általában előmozdítja a mozgalmakat, a forradalmat - mondta Pelyach István történész.

Kolozsváron nem engedték a felvonulást Erdély-zászlóval

Nagyvilág2017.03.15, 13:33

Fancsali Ernőt, Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) helyi elnökét és négy társát kiemelte a csendőrség a kolozsvári március 15-i ünnepi felvonulásból, mert Erdély-címeres kék-piros-sárga zászlót lengettek.

Orbán Viktor: Brüsszelt meg kell állítani

Itthon2017.03.15, 13:14

Brüsszelt meg kell állítani, és a kormányzati felelősséget továbbra is a nemzeti erők kezében kell tartani - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Múzeumnál rendezett március 15-i díszünnepségen. A végre valahára megteremtett egységet nekünk kell működtetni, és mindennap tovább- és újraépíteni - tette hozzá.

Piros, fehér, zöld, ez a magyar zsemle

[origo] Gasztro2017.03.17, 09:27

Magyarország trikolorja nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy nemzeti ünnepünkhöz színben is illő zsemléket süssünk. Nem kell hozzá ételfesték sem, helyette a paprika, tökmagliszt és olajbogyó lesz a segítségünkre.

Előző
Következő
Most
Top 12 óra