költöző madarak

címke rss

Vadlúdrekordra készülnek Tatán

Szinte biztosan megdől a rekord a hétvégén megrendezésre kerülő Tatai Vadlúd Sokadalmon, mivel mintegy 30 ezer vadlúd gyűlt össze a tatai Öreg-tavon, és a Tatai tavak Ramsari Területhez tartozó Ferencmajori-halastavak területén is 10 ezer vadlúd pihen.

Európában védik a fecskét, Afrikában megeszik

Tudomány2011.10.12, 22:04

A fecskék sorsát nemcsak az élőhelyeik átalakulása és a klímaváltozás nehezíti, de az afrikai rossz körülmények is, ahol az éhező helybeliek ezrével pusztítják a madarakat, hogy húshoz jussanak. Ha a jelenlegi állománycsökkenés hasonló ütemben folytatódik, akkor tíz év múlva igazi ritkaság lesz Magyarországon a fecske.

Az evolúcióba piszkálhatunk bele a madáretetéssel

Tudomány2009.12.05, 10:54

A legártatlanabb cselekedetnek tűnhet, ha ablakpárkányunkra telente madaraknak szórunk eleséget, mégis alapvető, evolúciójukat meghatározó változásokat hozhat a fajok életében. Ne gondoljunk évmilliókra, a változás igen gyorsan, a szemünk láttára bekövetkezhet - derítették ki német kutatók. Az etetés egyéb tekintetben is veszélyes lehet, ezért ha most vágunk bele, jó ha tudjuk, hogyan csináljuk. Az ember a madarak életében egyéb vonatkozásokban is evolúciós tényezőnek tűnik, s a változások új fajok keletkezéséhez vezethetnek.

Különleges látvány: madársereglet Tatánál - videó

Tudomány2009.12.01, 14:13

A tatai Öreg-tavon minden ősszel vadludak ezrei gyülekeznek, megszakítva vándorlásukat dél felé. A tónál velük együtt megjelennek az őszbúcsúztató madármegfigyelők is. Rendkívüli ilyenkor a tavon reggel és este megjelenő madártömegek látványa - nézze meg videón!

Ember, állat és gép kötelékrepülése - videó

Tudomány2009.12.01, 11:58

Sokféle válfaja létezik a kötelékrepülésnek, azonban talán egyik sem annyira különleges és meghökkentő, mint amikor egy ember vezette repülő szerkezet szárnyal együtt madarakkal. Egy francia fiatalember, Christian Moullec tökélyre fejlesztette ezt a világon egyedülálló "free style" ember-állat-gép produkciót, rendszeresen elkápráztatva az európai repülőnapok közönségét.

Ritka madárvendéget fotóztak Tatán

Tudomány2009.11.18, 08:36

Ritka vendég érkezett a tatai Öreg-tóra. A napokban látott kis lilik globálisan veszélyeztetett, hazánkban fokozottan védett, rendkívül ritka faj.

Madárvédelem: termőföldet árasztanak el Hollandiában

Időjárás2009.10.13, 13:41

Évszázadok óta a tengerből szabják ki termőföldjeiket a hollandok. Egy értékes élőhely védelmében most az egyik poldert újra el kell árasztani.

Lehűlve híznak - újabb megfigyelés vándormadarakról

Tudomány2009.09.14, 08:48

A maratonfutók híresek arról, hogy teletömik magukat kalóriadús tésztafélékkel a futóverseny előtti napokban. A kis testű vándormadaraknak azonban sokkal nagyobb távot kell megtenniük annál, hogy egyszerre képesek legyenek ehhez elegendő energiatartalékot fölhalmozni, ezért a vándorútjuk közben többször le kell szállniuk, hogy föltöltsék energiakészleteiket. A le- és fölszállás viszont szintén sok energiát fogyaszt. Vajon hogyan tudnak ennek ellenére elegendő zsírtartalékot fölhalmozni a további útra?

Drámaian csökkent a fecskék száma Európában

Tudomány2009.09.14, 14:38

Idén hazánkban Csarnóta, Bár, Helesfa és Újpetre területén mérték fel a molnár- és a füsti fecskék fészkelőállományait a baranyai szakemberek. A két faj közül az utóbbiak számának drasztikus csökkenését tapasztalták, ami egybe esik az európai megfigyelésekkel. A fecskéket tavaly ősszel Magyarországon a csapadékos időjárás, valamint Afrikában is kedvezőtlen viszonyok tizedelték. Bár a meteorológusok hazánk időjárását legfeljebb körülbelül egy hétre látják előre, annyi bizonyos, hogy a következő napok kedvezőek lesznek a fecskék számára.

Videó ajánlat

Kacsavadászat a Városligetben
Még több videó »
Előző
  • 1
  • 2
Következő
Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Olvasnivaló