hirdetés

India

címke rss

Szávay hazai játékos ellen kezd Indiában

Sport2008.03.02, 16:47

Szávay Ágnest az ötödik helyen emelték ki az indiai Bangaloréban hétfőn kezdődő 600 ezer dollár összdíjazású nőitenisz-torna szervezői.

India stratégiai partnerei vagyunk

Gazdaság2008.02.28, 15:18

India stratégiai partnernek tekinti Magyarországot, hiszen elmúlt három évben több mint a duplájára nőtt a kétoldalú kereskedelem mértéke - jelentette ki India magyarországi nagykövete. Az indiai cégek elsősorban az informatikai és a gyógyszeripar területén látnak befektetési lehetőségeket Magyarországon.

Szűzföldeket falnak az ökogyarmatosítók

Nagyvilág2008.02.19, 13:09

Pár ezer forintért vehet bárki hektárnyi erdőket Indiában vagy pampát Patagóniában. A remek üzletet az emisszió-kereskedelemmel foglalkozó cégek gerjesztik. Az ilyen társaságoknál például az autózással, repüléssel megtermelt, a légkört károsító szén-dioxid-kibocsátásunkat tudjuk megváltani úgy, hogy a pénzünkből környezetvédelmi beruházásokat támogatnak. Sokan kritikusak, búcsúcédulázást, ökogyarmatosítást emlegetnek, a virágzó iparág ugyanis kitermelte a maga élősködőit. Az emisszió-kereskedelemmel foglalkozó egyik első magyar cég vezetője szerint azonban a vállakozások többsége így is jót tesz a klímának és ez még csak az első lépés.

Indiában terjeszkedik a Disney

Gazdaság2008.02.18, 18:11

India a világ harmadik legnagyobb kábeltelevíziós piaca, amely az előrejelzések szerint a következő évtized közepére Ázsia legjobban jövedelmező fizetős-tv piacává válik. A Disney korábban is vásárolt érdekeltségeket indiai vállalatokban.

A Föld tíz leghalálosabb állata

Tudomány2008.02.18, 11:30

Hatalmas fenevadak, villogó szemfogú ragadozók, kíméletlen, kitartó vadászok - bolygónk legveszélyesebb, legtöbb halált okozó állatai közé bizonyára sokan a nagytestű húsevőket, a trópusi tengerek, végtelen szibériai erdőségek vagy az afrikai szavannák vérszomjas fenevadait sorolnák. Bár a ragadozókról szóló hiedelmeknek gyakran van némi igazságalapjuk, ma már egyetlen húsevő sem akad, amelynek legfőbb prédája az ember lenne. A legnagyobb gyilkosokat nem a nagytestű ragadozó emlősök körében kell keresnünk. Ismerjék meg az emberre legveszélyesebb állatokat!

A világ tetején - az érintetlen Ladakh

[origo] utazás2008.02.14, 14:30

Hatezer méter magas hegyek, valószerűtlenül kék égbolt, sebesen rohanó hegyi folyók és megannyi több száz éves buddhista kolostor. Ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni, nagyjából ez lenne Ladakh, India észak részének legeldugottabb pontja. Persze ennél sokkal több, kulturális és gasztronómiai élmény, s nem utolsósorban az aktív nyaralást kedvelők egyik legnépszerűbb célpontja.

Zacskótilalom a turizmusért

[origo] utazás2008.02.13, 16:44

A Tanzániához tartozó Zanzibárban betiltották a műanyag zacskók gyártását és bevitelét, hogy védjék a környezetet és a turizmust. Az állatok védelme miatt tilos a zacskóhasználat India északi részén is.

Hatdolláros zsebtolvaj-túrák Indiában

[origo] utazás2008.02.13, 17:27

Kétszáz rúpiáért bármelyik külföldi turista első kézből tapasztalhatja meg, hogyan élnek az indiai főváros pályaudvarainak utcagyerekei. Ezért az összegért megtanítják a vendégeket guberálni, csatlakozhatnak egy zsebtolvaj bandához, és menekülhetnek a bandákat kergető rendőrök elől.

Rabszolgák és elűzött halászok - a cunami kései áldozatai

[origo] utazás2008.02.12, 15:15

A 2004 december 25-i dél-kelet ázsiai cunami utóhatásait vizsgálja egy, a BBC 2-n bemutatandó kétrészes dokumentumfilm, amelyből kiderül, hogy a katasztrófa által érintett partszakaszok őshonos lakosai - főként apró falvakban élő halászok - a turisztikai fejlesztések miatt nem térhetnek vissza eredeti lakóhelyükre. Az erőszakos kitelepítések mellett a rabszolgamunka is súlyos gondot jelent az újjáépítésben.

A világ tíz legfurább kétéltűje

Tudomány2008.02.04, 11:15

A tarajos gőte emberméretű rokona, egy körömnyi aprócska béka és egy átlátszó, vak szalamandra egyaránt szerepel a Londoni Zoológiai Társaság által összállított, bolygónk legkülönlegesebb és egyben legritkább teremtményeit felsorakoztató százas listán. A béka éve alkalmából bemutatjuk a Földön még ma is élő tíz legfurcsább kétéltűt.

Összeomlott egy szálloda Indiában

Nagyvilág2008.02.03, 09:58

A hatóságok figyelmezetetése ellenére sem hagyták el a dolgozók és néhány vendég azt az indiai szállodát, amelynek alapjait egy közeli építkezés rendítette meg. Az épület összeomlott, legkevesebb nyolc ember halálát okozva.

A büdzsének is fáj a drága olaj

Gazdaság2008.01.31, 19:28

Egyes vélemények szerint az energiaárak emelkedése jó a költségvetésnek, hiszen így extra adó- és járulékbevételekhez juthat. A törvény ráadásul az elvonások növeléséről rendelkezik extra magas olajárak esetén, és a benzint terhelő adók is többet hoznak ilyenkor a konyhára. Ez valóban jó néhány milliárd forint pluszforrást jelent, mindez azonban csak szépségtapasz lehet a drágaság okozta károkra.

Termékenységükkel csalogatnak a béranyák

Itthon2008.01.31, 12:33

Saját gyereküknek szánt szép babaruhákról, önálló vállalkozásról álmodoznak azok nők, akik pénzért hajlandóak lennének kihordani terméketlen párok babáját. Az [origo] béranyákról szóló cikkének megjelenése óta sokan jelentkeztek a szerkesztőségben: segítsünk nekik kihordó anyát keresni, vagy hozzuk össze őket terméketlen párokkal.  

Kell egy magyar műhold

Tudomány2008.01.30, 10:23

Sokan azt gondolják, hogy műholdat építeni költséges "úri hobbi". Valójában az egyik legnagyobb hozzáadott értéket és profitot biztosító tevékenység, amely mágnesként vonzza a külföldi fejlett technológiát és tőkét - mondta az [origo]-nak a legnagyobb hazai űripari vállalat vezetője. A cég meg is tudná építeni az űreszközt, India pedig felajánlotta a pályára állítását.

India egyre fontosabb partner

Gazdaság2008.01.25, 14:32

A magyar-indiai gazdasági kapcsolatok államközi keretei rendezettek, nyitott, vitás kérdések nincsenek. A két állam 2003. novemberben írta alá a kétoldalú beruházás-védelmi megállapodást és a megújított, kettős adóztatást kizáró egyezményt.

Recessziótól rettegnek világszerte

Gazdaság2008.01.23, 18:09

A vállalatok első számú vezetői a globális recesszióban látják a legfőbb veszélyforrást - derül ki a PricewaterhouseCoopers legújabb globális vezérigazgatói felméréséből. A félelem a nyugati féltekén a legerősebb, a cégvezetők Kínában és Indiában kevésbé aggódnak.

Indiában kezd kutatásba a Mol

Archívum2008.01.18, 14:30

Olajipari Együttműködési Megállapodást ír alá az indiai ONGC és a MOL a magyar miniszterelnöki látogatás keretében 2008. január 18-án - közölte a társaság az [origo]-val.      

Doppingolt a női kalapács korábbi világcsúcstartója

Sport2008.01.17, 06:35

Fennakadt egy doppingvizsgálaton az orosz Gulfija Hanafejeva, a női kalapácsvetés korábbi világcsúcstartója. Az orosz szövetség elnöke, Alekszander Romanov elmondta, hogy a kiváló nehézatléta tavaly az Indiában rendezett katonai világjátékokon adott pozitív mintát. Hanafejeva az ellenőrzés szerint serkentőszert használt.

Hiába tilos, kelendő a kiadó méh

Itthon2008.01.15, 16:13

Magyarországon - ha lehetne - ma 5 millióért vállalná el egy kétgyermekes anya, hogy kihordja egy másik nő gyerekét, 1996-ben egy panellakás árát fizette Pelle János egy dajkaanyának, Indiában 2,5 millió körüli összegbe kerül egy csecsemő. Pelle újsághirdetésben kereste a megfelelő nőt, egy vidéki tanárnő az "egyházon keresztül" jutott el ahhoz a "tiszta" asszonyhoz, akiben meg tudott bízni. India Anand nevű városa eddig a tejéről volt híres, most a béranyáiról: jelenleg 50 nő terhes amerikai, brit, tajvani és a világ más pontjairól érkező párok gyerekével.

Új rokonokat kaptak a bálnák

Tudomány2008.01.09, 09:41

Az India területén előkerült eocén korszaki koponyák kissé megrázták a párosujjú patások törzsfáját, és új rokonokat kaptak a bálnák is.

Szabadon csapolhatnak a nők Indiában

Nagyvilág2007.12.21, 14:31

Közel száz éves részleges tilalom után az indiai legfelsőbb bíróság engedélyezte a női csaposok teljes idejű foglalkoztatását. A nők szerint a munka egyre jobban jövedelmez és segít lebontani a két nem közötti korlátokat - írja a The Times.

Foglyok százai törtek ki egy indiai börtönből

Nagyvilág2007.12.17, 01:51

Bebörtönzött maoista felkelők szöktek meg egy indiai börtönből vasárnap. A foglyok lefegyverezték őreiket, majd más rabokat is szabadon engedtek. A több mint 300 szökevény felkutatását az erősítés megérkezése után kezdte meg a rendőrség.

Kínaiak küldik a legtöbb SMS-t

Gazdaság2007.12.13, 12:46

A kínai mobiltelefon-használók 429 milliárd SMS-t küldtek 2006-ban, miközben Indiában növekedett legjobban a mobilhasználók köre: az ázsiai országban a tavalyi új felhasználók száma meghaladta az összes brit mobilhasználó számát.

Bolygónk jövőjéről döntenek az eddigi legfontosabb klímakonferencián

Tudomány2007.12.11, 09:26

180 ország 10 ezer előadója, aktivistája és újságírója részvételével december 3-án megkezdődött az ENSZ klímakonferenciája az indonéziai Balin. A Föld éghajlatának változásáról valaha is rendezett legjelentősebb tanácskozás célja és feladata, hogy kidolgozzon egy egyértelmű és meggyőző tervezetet, amely majd a 1997-es Kiotói Egyezmény örökébe léphet, megoldási javaslatot nyújtva olyan problémákra is, amelyekre tíz évvel ezelőtt nem gondoltak. Az új nemzetközi egyezményt az ENSZ főtitkára elengedhetetlennek nevezte, s a világ legnagyobb környezetszennyező országait - köztük az Egyesült Államokat, Kínát és Indiát - egyformán csatlakozzásra ...

Új Suzuki-modell Indiából

Auto2007.12.11, 10:44

A Suzuki indiai összeszerelő üzemében új, világpiaci értékesítésre szánt modell gyártását kezdi meg - jelentette be kedden Osamu Suzuki, a cég elnöke. A vállalat a tervek szerint a dél-ázsiai országot a kisautó gyártásának világpiaci központjává teszi.

141. Arendas Zsuzsa - Delhi

iWiW-vel a világ körül2007.12.03, 08:19

Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Indiáról és Delhiről mesél Arendas Zsuzsa.

Dagadnak az erszények Kenguruföldön

Gazdaság2007.12.01, 11:40

Ausztráliában több mint egy évtized után politikai kurzusváltás következik, az eddig kormányzó konzervatív koalíció veresége azonban várhatóan nem lesz hatással a bivalyerős gazdaság stabil növekedésére. A kontinensnyi ország az elmúlt 20 évben újraformálta külkapcsolatait, így gazdasági sikereiben nagy szerepe van a szárnyaló délkelet-ázsiai feltörekvő államoknak, Kínának, Indiának is.

135. Balla Zsuzsí - Bangalore, India

iWiW-vel a világ körül2007.11.26, 09:17

Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Indiából, Bangalore városából ír Balla Zsúzsí.

Három bíróságon is pokolgép robbant Indiában

Nagyvilág2007.11.23, 17:47

Merényletet követtek el három észak-indiai város bírósága ellen, legkevesebb tíz ügyvéd és jogász életét vesztette. A rendőrség egyelőre nem közölte, kit gyanúsít a robbantásokért.

Indiaiaké lehet a Bakony Művek maradéka

Gazdaság2007.11.15, 08:13

A bíróság elrendelte az egykor hatezer főt foglalkoztató Bakony Művek felszámolását. A cég egyetlen értékes vagyoneleme, a Préstechnika Kft. ára 1,7 és 2,2 milliárd forint között lehet, és most indiai kézbe kerülhet - írja a Napi Gazdaság.

Pusztító viharrá erősödött a Sidr

Időjárás2007.11.15, 14:47

Az Indiai-óceán felett még vasárnap kialakult trópusi vihar, a Sidr, ma már megközelítette Banglades és India partjait. Az előrejelzések szerint a trópusi ciklon a következő 12 órában eléri a partokat.

82 év után újított be vonatokat Mumbai

Nagyvilág2007.11.13, 13:39

Mumbaiban (Bombay) most először helyeztek üzembe új vonatot 1925 óta. Az új szerelvény az első abból a 157-ből, amelyeket a következő három évben állítanak forgalomba India üzleti fővárosában. Az elvileg 1800 fő befogadására alkalmas vonatba azonban várhatóan 4500 embert passzíroznak majd be a csúcsforgalomban, és ezért az automata ajtókat is kiszerelik.

Egy napig műtötték a négykarú-négylábú indiai kislányt

Nagyvilág2007.11.08, 09:37

Több mint 24 órán keresztül tartott az a műtét, amelynek során egy négy karral és négy lábbal születet kislányról leoperálták fölösleges végtagjait Indiában. A kislány egy ki nem fejlett ikertestvérrel összenőve született.

Utazz ingyen Indiába karácsonykor!

Partytár2007.11.06, 22:21

A house és trance zenékkel foglalkozó Above&Beyond nem mindennapi módon ünnepeli Anjunabeats labeljének századik megjelenését. Hatalmas beachpartykat szerveznek, az egyiket a trance szülőföldjére, az indiai Goára, a másikat Brazíliába, ahova több mint egymillió embert várnak. Ráadásul játékot is hirdettek, mellyel ingyenrészvételt lehet nyerni az indiai partyra - játssz velük és menj ingyen Goára karácsonykor!

Nem adja hatalmát a puccstábornok

Nagyvilág2007.11.06, 15:16

Pervez Musarraf tábornok, pakisztáni elnök vérbeli puccsista: először 1999-ben döntötte meg a kormányt, most pedig a saját maga által megvalósított "valódi demokráciát". Nem túl karizmatikus, karrierista katona, aki jelentéktelennek tartott diktátorból lett Washington és London ünnepelt szövetségese és még kaszált is vele. De diplomáciai ügyeskedése miatt többször sarokba szorult: a nemzetközi közösség Oszama bin Laden nem túl lelkes üldözése, a tálibok Amerika-barátsága miatt szorongatták. India, és a világ eközben lélegzet visszafojtva nézte, hogy a két tűz közé került tábornok keze megremeg-e az atomarzenál indítógombján.

Szomáli kalózok újabb hajót támadtak meg

Nagyvilág2007.10.30, 11:45

Cukrot szállító, Indiába tartó hajót térítettek el szomáli kalózok hétfő este. A szomáli vizek ellenőrzésükre számos nemzetközi felhívást tettek már, de eredménytelenül.

Verték a gyerekmunkásokat a Gap gyárában

Nagyvilág2007.10.28, 13:34

Visszavonja és megsemmisíti a Gap azokat a kislányoknak való blúzokat, amiket gyerekmunkások készítettek Indiában. A brit Observer című lapnak egy 12 éves indiai fiú azt mondta: ha nem dolgoztak elég keményen, a főnök elverte őket.

Megduplázódhat 2030-ig a nukleáris energia

Gazdaság2007.10.25, 07:49

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) becslései szerint 2030-ig közel duplájára nőhet a világ nukleáris energiatermelése, de a nukleáris energia részaránya a globális energiatermelésben ennek ellenére csökken.

Horrorzene, zsidó misztika és India

Partytár2007.10.25, 22:04

Xenomorph darkpsy-a érkezik november 3-án a K2-be. A zsidó és egyéb miszticizmussal átitatott zene most éli reneszánszát. A Psylife.net cikke.

Majomtámadás miatt halt meg egy indiai politikus

Nagyvilág2007.10.22, 15:37

Belehalt sérüléseibe India fővárosának polgármester-helyettese, aki leesett az erkélyről, miközben a házát megszálló majmokat próbálta elüldözni. Delhiben régóta problémát okoznak a majomhordák, de más nagyvárosok is küszködnek hasonló jelenséggel.

Célpont a Hold: a közeljövő küldetései égi kísérőnkre

Tudomány2007.10.15, 16:06

A japán SELENE-űrszonda elérte égi kísérőnket, miközben az Egyesült Államok, India, Kína és Németország is tervezi saját holdszondáit. Elképzelhető, hogy egy újabb, a Hold meghódítására irányuló űrverseny kezdődik.

Tüntettek a dalai láma újjászületéséért

Nagyvilág2007.10.10, 10:54

Harminc tibeti tüntető a kínai követséghez láncolta magát Újdelhiben, mielőtt elfogták őket a hatóságok. A tibetiek egy nemrég életbe lépett kínai törvény ellen tiltakoztak, amely megtiltja az engedély nélküli reinkarnációt. A törvény célja, hogy a kínai hatóságok beleszólhassanak a dalai láma utódlásába.

Lezuhant Musarraf kísérőhelikoptere

Nagyvilág2007.10.08, 17:19

Lezuhant a Pervez Musarraf pakisztáni elnököt kísérő helikopter, négyen meghaltak - közölte a pakisztáni hadsereg. Musarraf nem sérült meg, mert egy másik helikopteren utazott a pakisztáni ellenőrzésű Kasmír tartományba. Az elnöki szóvivő viszont egyike a nyolc sérültnek. A szombati választásokon győztes Musarraf a 73 ezer ember halálát okozó földrengés 2. évfordulója miatt utazott Kasmírba. A BBC szerint már három merényletet élt túl.

Alig egycentis békát fedeztek föl Indiában

Tudomány2007.10.08, 09:15

India legapróbb szárazföldön élő gerincesét fedezték föl biológusok. A nem egészen 10 milliméteres békafajra a Delhi Egyetem kutatói találtak rá a dél-indiai Kerala államban.

Indiába mehet a Porsche

Auto2007.09.24, 20:05

Összeszerelő üzemet nyithat az ázsiai országban a Porsche, nem sokkal később pedig követheti a Volkswagen.

A Föld tíz legszennyezettebb helye 2007-ben

Tudomány2007.10.01, 10:21

Ismét megjelent a világ legszennyezettebb helyeinek tízes listája. Földünk legélhetetlenebb településein ezúttal hét ország osztozik, a szennyezésben mintegy 12 millió ember érintett - a mérgezések genetikai problémákat, koraszüléseket, születési rendellenességeket okoznak.

Szégyenfalra kerülnek a munkahelyen köpködők Indiában

Állás 20112007.09.11, 09:54

"A nap köpője" - ezzel a felirattal került ki a szégyenfalra egy indiai önkormányzati hivatal alkalmazottja. A munkaadó pénzbírsággal és a köpködők kipellengérezésével próbálja nevelni alkalmazottait.

Zarándokok zuhantak szakadékba Indiában

Nagyvilág2007.09.08, 08:41

24 méter mély szakadékba zuhant egy zarándokokat szállító teherautó Indiában. A balesetben legalább 85 ember meghalt.

India az élre tör - világnépesség 2050-ben

Tudomány2007.09.06, 12:32

Nem telik el 50 év, és India lekörözi Kínát, Nagy-Britannia Franciaországot, Japán viszont kikerül a Föld első tíz legnépesebb állama közül. Lesznek olyan országok is, amelyek népessége a mostani 40 százalékával lesz kevesebb - olvasható a legfrissebb amerikai népességkutató tanulmányban.

Valóban egyre szélsőségesebb az időjárás

Időjárás2007.09.04, 10:22

Augusztus elején jelent meg a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által készített jelentés, amely az évből eddig eltelt időszak extrém időjárási és klímaeseményeit foglalja össze.  2007 januárjától világszerte számos szokatlan, az átlagostól eltérő időjárási eseménnyel találkozhattunk.

Merkel bevonná az ázsiaiakat a klímaharcba

Nagyvilág2007.08.31, 10:00

Klíma-kompromisszumot ajánl a fejlődő országoknak, főként Kínának és Indiának Angela Merkel. A német kancellár az indiai javaslatot elfogadva lehetővé tenné, hogy a fejlődő országok növeljék a kibocsátásukat, de csak addig, míg el nem érik az ipari államok egyre csökkenő szintjét. Ha sikerülne bevonni az ázsiaiakat is a klímavédelembe, az USA is nehezen mondhatna nemet.

Tüntetések miatt lezárták a Taj Mahalt

[origo] utazás2008.05.14, 09:47

Az indiai rendőrség szerdán bezárta az ország leglátogatottabb turistalátványosságát, az agrai Taj Mahalt, és kijárási tilalmat vezetett be a városban, mivel a környéken tüntető muzulmánok teherautókat gyújtogattak és rátámadtak a rendőrökre. A tüntetések azért robbantak ki, mert előzőleg egy teherautó elütött négy muzulmán lakost - írja az Msnbc Travel.

A világ 10 legszebb strandja

[origo] utazás2008.03.19, 11:38

A legszebb strandokat összegyűjtő sorozat csak szubjektív lehet, hiszen mindenkinek más az ízlése, mást keres egy-egy nyaralás alkalmával. Mégis a Maldív-szigeteket, Görögországot, vagy a Karib-térség egy-egy szigetét egyetlen hasonló listáról sem szabad kihagyni. Az [origo] szubjektív véleménye.

Korelajárvány szedi áldozatait India keleti részén

Nagyvilág2007.08.26, 10:35

Legalább 70 ember meghalt és mintegy 1500 megbetegedett a kelet-indiai Orisza szövetségi állam elmaradott vidékein kitört kolerajárványban - jelentették be vasárnap az indiai hatóságok.

Harminc áldozat az indiai robbanásokban

Nagyvilág2007.08.25, 19:48

Két robbanás rázta meg néhány percen belül a dél-indiai Haiderábád városát. A detonációkban legkevesebb 30 ember vesztette életét, több mint ötvenen pedig megsebesültek a nagyváros elöljáróságának az egyik tisztségviselője szerint.

Havonta hatmillióval több indiai mobilos

Gazdaság2007.08.24, 10:23

Bár a Nokai csak 2010 környékére várta, India átvette a második helyezést az Egyesült Államoktól a finn mobilóriás legnagyobb piacai között. A legtöbb telefont továbbra is Kínában értékesítik.

Az SPD betiltaná a szélsőjobboldali NPD-t

Nagyvilág2007.08.23, 21:59

Kurt Beck, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke újra felvetette, hogy be kellene tiltani a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Pártot (NPD). Az első betiltási kísérlet kudarccal végződött évekkel ezelőtt.

Versengés az IMF-ért

Gazdaság2007.08.23, 11:03

Franciaország, Nagy-Britannia és Németország egyesült erővel meg akarja akadályozni, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) döntéshozatalában az európai államok rovására növekedjen a feltörekvő országok - mindenekelőtt Kína, India és Brazília - szavazati ereje - írja a Napi Gazdaság.

Hullámsírba temetik a múltat a betongátak

Nagyvilág2007.08.20, 14:27

Közel 40 millió embert telepítettek ki eddig világszerte a fejlődés és a modern ipar szimbólumainak is tekintett gátépítések miatt. A vízerőművek jóllehet megújuló energiaforrásnak számítanak, és így ismét divatosak, sohasem örvendtek osztatlan népszerűségnek. Az így létrehozott víztározók ugyanis sokszor több ezer éves kultúrákat, középkori oszmán házakat temetnek hullámsírba, vagy éppen vízből kilógó templomtornyokat hagynak maguk után a Jangcétól, a Níluson át a Dunáig.

Véres gyémántmetszésből született a legnagyobb demokrácia

Nagyvilág2007.08.15, 15:22

A brit korona legfényesebb gyémántját 60 évvel ezelőtt kettévágta két, térkép fölé görnyedő brit. Az avatatlan kezek a 20. század egyik legvéresebb konfliktusát indították el: Pakisztán és India függetlenségének 1947. augusztus 14-i és 15-i kikiáltása után 15 millió embert kényszerítettek lakosságcserére, amelynek során 1 millió embert öltek meg pogromokban, százezreket erőszakoltak meg vagy vertek össze. A két ország azóta különböző utat járt be: Pakisztánt kudarcnak, Indiát sikernek tartják, de a gyémánt csillogása mögött nem ilyen egyértelmű a kép.

Két termék hullott el eddig a guar-gumi miatt

Itthon2007.08.10, 09:15

Kivonják a forgalomból azt a két tejterméket, amelyről a gyártó cég sejti, hogy rákkeltő anyaggal szennyezett guar-gumit tartalmaz. Az első hivatalos eredmények péntekre várhatók. A főállatorvos helyettese szerint elképzelhető, hogy fertőzött élelmiszerre bukkannak. Eddig két cég állította magánlaboratóriumi vizsgálatokra hivatkozva, hogy biztonságosak a termékei.

Juscsenkós arc nem lesz a guar-gumitól

Itthon2007.08.08, 13:07

Hiába kanalazna valaki magába éveken keresztül napi több doboz dioxinnal szennyezett adalékot tartalmazó krémtúrót, akkor sem szenvedne olyan súlyos mérgezést, mint a hatósági tájékoztatóban is emlegetett Viktor Juscsenko ukrán államfő. A magyarországi termékekben esetleg megjelenő szennyező anyag kockázatáról eltérnek a szakértői vélemények. Egy élelmiszeripari mérnök szerint az idősek, a csecsemők és a terhes anyák veszélybe kerülhetnek, az állami intézet szerint viszont nem kell komolyabb mérgezéstől tartani.

India a Wal-Mart új célpontja

Gazdaság2007.08.06, 17:59

A világ első számú kiskereskedelmi vállalata, az amerikai Wal-Mart a hétfőn aláírt vállalkozási szerződés értelmében beteheti a lábát Indiába. Az indiai kiskereskedők tömegesen tiltakoztak az amerikai óriásvállalat indiai behatolási szándéka ellen.

Az elmúlt 30 év leghevesebb áradásai

Időjárás2007.08.06, 14:41

Több millióan vesztették el otthonukat Dél-Ázsiában a monszun esőzés okozta áradások során. Ez az elmúlt 30 év legpusztítóbb áradása, ami több mint 25 millió embert érint.

Tízmilliók menekülnek az árvíz elől Dél-Ázsiában

Nagyvilág2007.08.03, 11:56

Dél-Ázsiában több millióan töltötték az éjszakát az árvíz által elöntött otthonaikban. Közel 150-en meghaltak és 20 millióan kényszerültek elhagyni házaikat az Indiát, Bangladest és Nepált sújtó áradások miatt, amelyről helyenként úgy tartják: a legsúlyosabb árvíz emberemlékezet óta. A térségben már 20 napja szakad az eső és még többre van kilátás.

Káros anyag kerülhetett magyar szószokba is

Itthon2007.08.03, 13:49

Arra kérte a főállatorvos a lakosságot, hogy ne vásároljanak olyan élelmiszert, amely E-412-öt, vagyis guar-gumi nevű állagjavító szert tartalmaz. Az oka: Magyarországra is kerülhettek olyan Indiából érkező guar-gumi szállítmányok, amelyek dioxinnal szennyezettek.

Két cégnél találtak indiai guar-gumit

Itthon2007.08.03, 22:00

Egy Tolna megyei nagykereskedő és egy Pest megyei pékség is jelezte, hogy termékeikben van indiai guar-gumi. A cégek tájékoztatják partnereiket, illetve visszahívják a termékeket - hangsúlyozta Süth Miklós országos főállatorvos.

Minden második gyereket megerőszakolnak Indiában

Nagyvilág2007.07.25, 14:03

Egy tanár és két másik iskolai alkalmazott rendszeresen megerőszakolt egy tízéves indiai kisfiút. A nyilvánosságra került eset most újra ráirányította a figyelmet egy korábbi felmérésre, miszerint az indiai gyerekek 53 százalékát megerőszakolták.

Száriban esküdött India első női elnöke

Nagyvilág2007.07.25, 15:13

Beiktatták tisztségébe szerdán Pratibha Patilt, India első női elnökét. A 72 éves ügyvédnő a kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus párt jelöltjeként került az államfői székbe. Támogatói szerint Patil megválasztása az alapvetően protokolláris tisztségbe elősegíti majd az indiai nők helyzetének javulását.

Az elnyomott nőkért küzdhet India új elnöke

Nagyvilág2007.07.21, 17:33

India történetében először egy nőt, a 72 éves Pratibha Patilt választották az ország elnökének. A veterán, kormánypárti politikus a '60-as évek óta tölt be különböző tisztségeket. A Kongresszus Párt azt várja Patiltől, hogy segítsen a több százmillió indiai nő hátrányos megkülönböztetése elleni harcban.

Kifizetődő a tevékenységek áthelyezése

Gazdaság2007.07.19, 16:01

A pénzügyi szolgáltató szektor becslések szerint a tevékenység áthelyezésnek köszönhetően 9 milliárd dollárt takarított meg ebben az évben, a múlt évi 5 milliárd dollárhoz viszonyítva. Ennek oka az utóbbi négy évben jelentkező 1800 százalékos létszámnövekedésben keresendő - áll a Deloitte legújabb tanulmányában.

Megtört a gazdag országok pénzosztó kedve

Nagyvilág2007.07.19, 17:04

Egyre több az éhező, több mint félmilliárd ember él ivóvíz nélkül, miközben az évente fegyverkezésre költött pénz töredékéért megoldhatók lennének ezek a problémák - ez az egyik eredménye annak, hogy a gazdag országok jóval kevesebb pénzt adnak a szegénység elleni küzdelemre, mint amit 2000-ben megígértek. Az ENSZ országai akkor nyolc számon kérhető célkitűzést fogadtak el, és vállalták, hogy 2015-ig radikálisan javítanak a legszegényebbek helyzetén. Félidőben már látszik, hogy a teljesítésre kevés esély van.

Indiában keresik a glasgow-i merénylőket

Nagyvilág2007.07.08, 10:21

Tizenkét gyanúsítottat keres az indiai rendőrség a nagy-britannia merénylet-kísérletek ügyében. Indiába egy ott kiállított jogosítvány vezette el a nyomozókat.

15 éves terrorellenes harcra készül London

Nagyvilág2007.07.08, 12:12

A brit kormányfő biztonsági tanácsadója szerint Nagy-Britanniának hosszú küzdelemre kell felkészülnie az iszlamista terrorizmussal szemben: a megelőzés, a fiatal muszlimok radikalizálódásának megakadályozása 10-15 évet is igénybe vehet. Indiában eközben 12 bangalori illetőségű gyanúsítottat keres a rendőrség, akiknek közük lehet a nagy-britannia merénylet-kísérletekhez.

Brazília megszorongatta a gyógyszergyártókat

Nagyvilág2007.07.06, 13:50

A brazil kormány megállapodást kötött egy gyógyszergyártóval, melynek értelmében 30 százalékos kedvezménnyel vásárol AIDS-gyógyszereket. A kedvezményt nyújtó cég azért lépett, mert nem akarta elveszíteni a brazil piacot. A brazil kormány májusban ugyanis egy másik gyógyszergyártó készítményét olcsóbb, Indiában előállított gyógyszerre cserélte.

Indiából pótolja építőmunkásait Lengyelország

Nagyvilág2007.06.25, 18:05

Indiában toboroz munkaerőt Lengyelország, miután az elmúlt három évben több százezer lengyel építőmunkás költözött más európai országba, ahol így súlyos munkaerőhiány kezd kialakulni. A varsói kormány aggódik, hogy nem lesz elegendő építőmunkás felújítani a lepusztult stadionokat és infrastruktúrát a 2012-es foci-Eb-re. A lengyel munkaügyi miniszter ezért egyezményt írt alá Új-Delhiben. A The Guardian szerint több százezer indiai próbálhat szerencsét Lengyelországban.

Ismét meghiúsult a világkereskedelmi alku

Gazdaság2007.06.21, 17:27

Megállapodás nélkül értek véget azok a legutóbbi tárgyalások, amelyek egy új, globális kereskedelmi alkut voltak hivatottak megalkotni. A WTO ezzel gyakorlatilag fél évtizede képtelen a saját maga által meghatározott célt elérni a tárgyalófelek kompromisszumképtelensége miatt.

Előttem nem volt semmi - vendégünk volt a Nagy Bumm

Vendégszoba2007.06.21, 10:52

"Ha már nem lesz mit megismerni, csak az összegyűjtött teljes ismeretanyagot lehet ragozni, permutálni, akkor az intellektuális izgalom elhal, a technika és valószínűleg a szellem fejlődése véget ér. Kívánom, hogy ezt az állapotot sohase érjétek el, mindig maradjon a Világban izgalmas kihívás, kutatni- és felfedeznivaló." A Földön kívüli élet után a Nagy Bumm volt a vendégünk rendhagyó chat-sorozatunkban. Számtalan érdekes dolgot megtudhattunk a Világegyetem keletkezésekor jellemző állapotokról és az Univerzum jövőjéről is.

Indiában veszik a pénzt, mint a cukrot

Gazdaság2007.06.19, 08:30

Koldusoktól koldulnak aprópénzt és vásárolnak feláron Calcuttában a boltosok, mert súlyos váltópénzhiány alakult ki az indiai nagyvárosban, mondhatni: veszik a pénzt, mint a cukrot.

Fésűs Nelly: Rettegtem, de jó volt

Vendégszoba2007.06.18, 12:46

Számos darabban játszott, több színházban megfordult, de a nagyközönség az RTL Klub szappanoperájából ismerheti, ő alakította egykoron Berényi Miklós szeretőjét, aki a sztori szerint börtönbe kerül. A cseten olvasóink erről és a Rettegés foká-ról is faggatták, miközben kiderült Nellyről, hogy szívesen játszana szülővárosában, Debrecenben, hogy kislánya a legfontosabb számára, hogy Indiában szívesen eltöltene pár hónapot, és az is, hogy interneten nem ismerkedik.

Egyre drágább a cukorbaj

Gazdaság2007.06.14, 18:44

A cukorbetegség drámai terjedése egyre nagyobb anyagi terhet ró a fejlett és fejlődő gazdaságokra egyaránt, áll az Economist Intelligence Unit (EIU) Londonban kiadott új felmérésében, amely szerint csak ennek a betegségnek és következményeinek a kezelési költségei az egyes országok GDP-értékének ma már százalékosan kimutatható hányadát emésztik fel.

Életveszélyes indiai hőhullám

Időjárás2007.06.11, 13:11

Idén a szokásosnál hosszabb és erőteljesebb hőhullám sújtja India északi, északkeleti vidékét. Új Delhiben a napokban 45 fokot is mértek árnyékban. A hőség sajnos áldozatokat is szedett. A monszunra már nagyon várnak.

Hőhullám gyilkolja a hajléktalanokat Indiában

Nagyvilág2007.06.11, 16:25

Hőhullám sújtja India északi részét és Pakisztán egyes vidékeit. A sivatagi eredetű forró légáramlatok okozta átmeneti felmelegedés több mint 120 ember halálát okozta a két országban a múlt hét óta.

Fésűs Nelly: Rettegtem, de jó volt

Tévé2007.06.06, 10:16

Számos darabban játszott, több színházban megfordult, de a nagyközönség az RTL Klub szappanoperájából ismerheti, ő alakította egykoron Berényi Miklós szeretőjét, aki a sztori szerint börtönbe kerül. A cseten olvasóink erről és a Rettegés foká-ról is faggatták, miközben kiderült Nellyről, hogy szívesen játszana szülővárosában, Debrecenben, hogy kislánya a legfontosabb számára, hogy Indiában szívesen eltöltene pár hónapot, és az is, hogy interneten nem ismerkedik.

Szárnyal a nemrég még szegény India

Gazdaság2007.05.31, 09:43

Az indiai gazdaság 9,1 százalékkal bővült az első negyedévben, a pénzügyi év utolsó negyedében. Tizennyolc éve nem látott ütemre gyorsult a GDP-növekedés.

Pokolgép robbant egy indiai piacon

Nagyvilág2007.05.26, 10:58

Hét ember vesztette életét szombaton egy indiai bombamerényletben. A rendőrség az Asszám állam függetlenségét követelő szakadár szervezetnek tulajdonítja a támadást.

Árrobbanás várható az élelmiszerpiacon

Gazdaság2007.05.25, 10:06

Az elmúlt harminc évben tapasztalt legnagyobb drágulás előtt állunk az élelmiszer világpiacán - állítják egyöntetűen nemzetközi agrárelemzők. Az áremelkedést elsősorban a felfutó bioenergia-termelés generálja, valamint a Kína és India átal támasztott hatalmas kereslet.

Földrészek között válogathatunk 250 ezerért

[origo] utazás2008.03.10, 12:06

Sorozatunk utolsó részében olyan országokat, helyeket keresünk, ahová 250 ezer forint értékhatáron belül eljuthatunk. Ennyi pénzből akár már a földrészek között is válogathatunk, persze azért bőven marad így is elérhetetlen hely. India, Burma, Marokkó, vagy akár az Egyesült Államok.

A lelkészen spórol Liz Hurley

Női Lapozó2007.05.22, 10:34

Elizabeth Hurley brit modell és színésznő a mai napig nem fizette ki azt a lelkészt, aki összeadta őt és milliomos férjét, Arun Nayart - pedig a 800 font elenyésző összegnek tűnik az esküvő kétmillió fontos összköltségéhez képest.

Hat magyarországnyi ember nyomorog Indiában

Nagyvilág2007.05.18, 14:31

Huszonnégymillió lakást kellene építeni, hogy megoldódjon Indiában a nyomornegyedek problémája - állítja az indiai lakásügyi miniszter. Az ázsiai ország bádogvárosainak lakossága 20 év alatt megkétszereződött, jelenleg több mint hat magyarországnyi ember él az indiai nyomornegyedekben.

Prostitúció és HIV Indiában

Tabu2007.05.17, 12:10

Indiában megközelítőleg három millió nő él prostitúcióból, s több mint harmincöt százalékuk még fiatalkorúként kezdi el a szakmát.

Több mint ötvenen haltak meg indiai buszbalesetekben

Nagyvilág2007.05.14, 20:44

Összesen legkevesebb 52-en vesztették életüket Indiában két hétfői autóbusz-szerencsétlenségben.

Most
Top 12 óra