hirdetés

India

címke rss

2009-ben lesz az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozása

Tudomány2009.07.10, 14:22

Alig tíz évvel a sokunk számára felejthetetlen 1999-es teljes napfogyatkozás után jön az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozása. Ez a jó hír. A rossz hír az, hogy Magyarország területéről nem lesz látható. Azok, akik megtehetik, hogy elutaznak Indiába vagy Kínába, sok hasznos információt találnak összeállításunkban. Akik pedig itthon maradnak, még 2008-ban vigasztalódhatnak két holdfogyatkozással és egy részleges napfogyatkozással.

Beleszerettek a szép teniszezőbe, rács mögé kerültek

Sport2009.07.10, 07:55

 Az indiai rendőrség őrizetbe vett két fiatalembert, akik a teniszező Sania Mirza eljegyzését próbálták megakadályozni.

India gyorsítja gazdasága növekedését

Gazdaság2009.07.03, 11:10

Az indiai pénzügyminisztérium jelentése szerint elképzelhető az ország GDP-jének 7 százalékos növekedése idén, ha végrehajtják a megfelelő reformokat. Ezek viszont komoly ellenállásba ütközhetnek, mivel olyan témákat érintenek, mint az üzemanyag, az élelmiszerek és a műtrágya árának állami támogatásának csökkentése.

Viszi a Jaguar a Tata fontmillióit

Gazdaság2009.06.26, 20:31

Egyelőre nagyon rossz üzletnek látszik az indiai Tata autógyártó számára a tavaly megszerzett két brit presztízsmárka birtoklása. A várható elbocsátások miatt akár konfliktus bontakozhat ki a brit kormány és a vállalat között.

Tigrisek nyomában az ürülék segítségével

Tudomány2009.06.19, 10:22

Miután a pingvinpopulációkat sikeresen fel lehet kutatni az űrből ürüléknyomaik segítségével, a tigriskutatók sem késlekedtek, és saját módszerrel rukkoltak elő: tigrisürülékből származó DNS elemzésével fogják felmérni a nagymacska állományát a vadonban.

Fogalmazzák a dollár elleni hadüzenetet

Archívum2009.06.10, 16:28

A jövő héten rendezik azt a csúcstalálkozót, amely arra hivatott, hogy a legnagyobb fejlődő államok felvázolják, miképp lehetne megtörni a dollár vezető szerepét a világgazdaságban. Szakértők szerint rövid távon nincs esély az amerikai pénz leváltására, de hosszabb távon elképzelhető egyfajta átrendeződés, így a hosszú távú megtakarítások esetében Magyarországon is érdemes lehet figyelemmel kisérni, hol is tart a "dollár elleni háború".

Tragédiák edzették az új India bevándorló anyját

Nagyvilág2009.06.02, 20:55

India bölcs vezetőjeként tekintenek rá, jóllehet nem kormánytag, katolikus vallású, születését tekintve olasz. A politikától idegenkedő Sonia Gandhit a szerelem vitte Indiába, ahol tragédiák edzették kemény politikussá. Kényszerből lett pártvezér, de kétszer is győzelmet aratott, legutóbb a most májusi választáson. A kormányból szándékosan maradt ki, de India befogadta.

Szabadon engedték a mumbai támadást kitervelő szervezet vezetőjét

Nagyvilág2009.06.02, 10:10

A pakisztáni alkotmányra hivatkozva az ország legfelsőbb bírósága szabadon engedte a háziőrizetből a mumbai terrortámadás egyik szellemi atyját. A Laskar-i-Taiba szervezet fejét ugyanis alkotmányellenesen tartották erővel otthonában a bíróság szerint.

India újra a gázra lépett

Gazdaság2009.05.29, 21:44

India hazai összterméke (GDP) 5,8 százalékkal bővült az idei első naptári negyedévben - az indiai pénzügyi év utolsó negyedében - az egy évvel korábbihoz képest, közölték az indiai statisztikai hivatalban pénteken.

Bizarr fesztiválok a nyári szünetre

[origo] utazás2009.05.27, 15:25

Paradicsomháború, bikafuttatás, telefondobálás, koncert hangszer nélkül, teveversenyek. A világ nem szűkölködik furcsa fesztiválokban, kiváltképp nem a nyári szezonban.

Már 159 halálos áldozat az ázsiai ciklonban

Nagyvilág2009.05.27, 07:13

Ciklon sújtja Indiát és Bangladest, összesen már 159-en haltak meg. A ciklon már enyhült, az esőzések nehezítik a mentést.

Trópusi ciklon vonult át Kalkuttán

Időjárás2009.05.25, 15:39

Több tízezer embert kellett előzőleg kitelepíteni az indiai-bangladesi határ közeléből, mielőtt az Aila trópusi ciklon hétfő hajnalban megérkezett a térségben. A 150 km/órás szél következtében a tengerparton kisebb szökőár alakult ki, a szárazföldön pedig felhőszakadás miatt áradnak a folyók.

Szabad kézzel a legnagyobb demokrácia élén

Nagyvilág2009.05.24, 10:36

A Gandhi-dinasztia öt évvel ezelőtt még hindiül is alig beszélő tagja fordított az indiai politikán - pártja, élén egy oxfordi végzettségű közgazdásszal, kellemetlen koalíciós partnerek nélkül irányíthatja a világ legnagyobb demokráciáját. Háromszázmillió mélyszegény, elszabaduló büdzséhiány és zűrös szomszédok - ezekkel kell szembenéznie az új kormányak.

A kormánypárt nyerhette az indiai rekordválasztást

Nagyvilág2009.05.16, 11:52

Indiában az első részeredmények szerint a jelenleg is kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus párt nyerte a választásokat. India a világ legnépesebb demokratikus országa, a választások egy hónapon át tartottak.

Mutánsok alapíthatták az ikrekben gazdag falvakat

Tudomány2009.05.11, 11:34

India Mohammad Pur Umri nevű kis falujában nagyjából minden tizedik szülés egypetéjű ikerszülés, míg az egész Földre nézve ez az arány csupán egy a 250-hez. Bruno Reversade, a szingapúri Institute of Medical Biology biológusa évek óta próbál rájönni, milyen mechanizmusok felelősek az egypetéjű ikerterhességekért. A fiatal kutató feltételezése szerint genetikai okok állnak a háttérben, és ezt több példára alapozza. Reversade 2008 decemberében körülbelül kétezer falusitól kért nyálmintát a DNS-vizsgálathoz - 55-öt sikerült gyűjtenie.

Nagykorúnak tekintik a mumbai terrortámadás gyanúsítottját

Nagyvilág2009.05.03, 11:09

Legalább húszéves a tavalyi mumbai terrortámadás egyetlen életben maradt elkövetője indiai orvos szakértők szerint. Mohammed Adzsmal Kaszabot így akár halálra is ítélhetik. Korábban ügyvédje azt állította, a férfi csak 17 éves.

Elengedték túszaikat az indiai vonatfoglalók

Nagyvilág2009.04.22, 08:48

Egy személyvonatot kerített hatalmába egy lázadó csoport India keleti részén, majd nem sokkal később elengedték túszaikat. A maoista lázadók a múlt héten kezdődött parlamenti választások miatt fokozzák támadásaikat, múlt csütörtökön 19 embert öltek meg.

Kamatot vágott az indiai jegybank

Archívum2009.05.20, 17:32

Indiának is szembe kell néznie a nemzetközi gazdasági válság hatásaival. A gazdaság fellendítésére ezért a központi bank negyed százalékponttal csökkentette az irányadó kamatlábat, ami így jelenleg 4,75 százalék.

India felezi növekedési rohamtempóját

Gazdaság2009.04.20, 12:11

Az eddigi ütem felét sem éri el az indiai gazdaság növekedése az idén. Pénteken egy újabb, ez alkalommal 3,4 százalékos GDP-növekedési jóslatot adott ki az Oxford Economics nevű nemzetközi gazdaságkutató cég. Eszerint a gazdasági gyarapodás a tavalyi 7,4 százalékos növekedési ütem felét sem éri el.

Egy hónapig tart a világrekord választás Indiában

Nagyvilág2009.04.17, 12:55

Mintegy 714 millió választásra jogosultat várnak az urnák elé Indiában, a világ legnagyobb választásán. Az indiai alsóház képviselőinek megválasztása egy hónapig tart, és az előrejelzések szerint egyik nagy politikai párt sem szerez majd egyértelmű többséget. A választások biztonságára több mint kétmillió fegyveres vigyáz, de máris több halálos áldozata van a lázadók támadásainak.

Elnapolták az egyetlen életben maradt mumbai támadó perét

Nagyvilág2009.04.15, 12:57

Eleve egy hét késéssel indult, de megint csúszik a tavaly novemberi mumbai mészárlás miatt indult per. Az egyetlen életben maradt támadó ügyének első tárgyalását azt követően napolták el, hogy a vezető bíró összeférhetetlenségre hivatkozva leváltotta a férfi védőügyvédjét.

Rasszizmussal vádolják Indira Gandhi unokáját

Nagyvilág2009.03.29, 15:15

Őrizetbe vették  Indira Gandhi egykori indiai miniszterelnök unokáját, Varun Gandhit, aki nacionalista hindu politikusként az iszlám vallásúakra tett rasszista kijelentést egy televíziós műsorban. A 29 éves politikus szerint beszédét megvágták.

Már kapható a Tata Nano

Auto2009.03.24, 11:27

A Tata elkezdte felvenni a megrendeléseket a világ legolcsóbb autójára, a Nanóra. A várható nagy érdeklődés miatt sorsolással döntik el, kié lehet az első százezer darab, a körülbelül félmillió forintos autóból.

A világ legolcsóbb autója Indiában kapható

Gazdaság2009.03.23, 14:12

Indiában piacra dobták a világ legolcsóbb autómodelljét a Tata Nanot. A Tata Motors új terméke kevesebb, mint 2000 dollárba kerül. Abban reménykednek, hogy ez az ár több millió indiait fog arra késztetni, hogy lecserélje biciklijét egy autóra.

Válsággal dacolva nő az indiai gazdaság

Gazdaság2009.03.07, 14:43

Az indiai gazdaság 7 százalékkal növekedhet az idei és a jövő évi pénzügyi évben - nyilatkozta K. V. Kamath, a második legnagyobb indiai bank, az ICICI Bank Ltd. vezérigazgatója. (Indiában márciusban ér véget a pénzügyi év.)

Komornyik szájt segíti az ázsiai egészséturistákat

[origo] utazás2009.03.06, 13:26

Az egészségturisták által legkeresettebb ázsiai országok összefogásával egy olyan internetes segédoldal jött létre, amely innovatív platformként kézen fogva vezeti a gyógyulni és szépülni vágyó turistákat, és adatbázisa alapján segítséget nyújt, hogy a legjobb szolgáltatást találják meg. A felhasználóknak ezzel könnyebb kiválasztaniuk az adott kórképre a megfelelő országot, kórházat, kezelést, sőt az azt felügyelő orvost is. Az úgynevezett komornyik site-on internetes szemináriumokon is részt vehetnek a leendő páciensek.

Indiai valóságtúra a Gettó milliomos nyomában

[origo] utazás2009.03.02, 13:06

Az utazók figyelmét már évekkel ezelőtt felkeltették a brazil, kenyai, dél-afrikai és indiai valóságtúrák. A valóságtúra ebben az esetben annyit tesz, hogy a turisták a szegénynegyedekbe látogatnak, megismerkednek az adott nagyváros egy másik arcával és valós képet kaptak a helyiek mindennapjairól. A nyolc Oscar-díjjal jutalmazott Gettó milliomos című film sikere máris egyre több turistát vonz Mumbai Dharavi negyedébe, vagyis abba a kerületbe ahol a sztori szerint a film főszereplője felnőtt, és amelyet ma a világ legnagyobb nyomornegyedeként ismerünk. Jóllehet a szervező Reality Tours valóságtúrákból befolyt összeget visszaforgatjaa ...

Kína és India jövője a tét

Vélemény2009.02.28, 14:58

Az USA újabb 800 milliárd dollárral igyekszik megmenteni gazdaságát, az intézkedéscsomag kongresszusi elfogadása azonban a gazdaságpolitika protekcionista fordulatával is járt. Milyen következményeket hozhat Ázsia hatalmas, feltörekvő országaira, ha Amerika kizárja őket a világkereskedelemből?  

Vádat emeltek az életben maradt mumbai merénylő ellen

Nagyvilág2009.02.25, 17:44

Vádat emeltek Indiában a mumbai terrortámadás egyetlen életben maradt elkövetője ellen. A vád további 37 személyt tesz felelőssé a támadás kiterveléséért.

Indiába is visz Mercedes-gyárat a Daimler

Gazdaság2009.02.24, 14:35

A Daimler megnyitotta új autógyárát a nyugat-indiai Pune-ban, ahol Mercedeseket fognak összeszerelni egy helyi partnerrel közösen. A Daimler a többi európai luxusautó gyártóhoz hasonlóan az egyre növekvő számú milliomost veszi célba, s a gyengélkedő európai és amerikai piac helyett a gyors növekedést ígérő piacokra összpontosít.

Hepatitisz fertőzésekkel vádolnak indiai orvosokat

Nagyvilág2009.02.22, 14:15

Orvosokat tartóztattak le Indiában azzal a hepatitisz-járvánnyal kapcsolatban, amelyben eddig 36-an haltak meg. A fertőzéseket valószínűleg az okozta, hogy az orvosok többször is felhasználták ugyanazokat az injekciós tűket.

A válság miatt nőhet az orosz teaimport

Gazdaság2009.02.09, 20:56

A világ legnagyobb teaimportőrének számító Oroszország idén mintegy 5 százalékkal növeli majd teavásárlásait, mert a fogyasztók a gazdasági válság miatt a drágább italok helyett visszatérnek a hagyományos teafogyasztáshoz.

Újvárosi szurkolók miatt bűnhődik a fehérvári kézicsapat

Sport2009.02.02, 11:51

Indiában még az ország függetlenné válása előtt történt, hogy a brit kormányzó határozatot hozott a roppant veszélyes kígyófajta okozta balestek visszaszorítására. Jó néhány emberöltővel később Magyarországon a Fehérép Alcoa nőikézilabda-csapata  szóbeli figyelmeztetést kapott az MKSZ Versenybizottságától, mert a Köfém Sportcsarnokban a dunaújvárosi vendégszurkolók a játékvezetőket szidták.

Pakisztán: Semmi közünk a mumbai támadáshoz

Nagyvilág2009.01.30, 08:41

A mumbai merényleteket nem Pakisztánban tervelték ki - mondta pénteken Pakisztán nagy-britanniai nagykövete egy indiai televíziónak. Indiai szerint a 179 halálos áldozatot követelő támadást pakisztániak követték el.

Megműtötték az indiai miniszterelnök szívét

Nagyvilág2009.01.24, 20:56

Sikerült szombaton Manmohan Szingh indiai miniszterelnök szívkoszorúér-műtétje. A műtétet egy 11 fős orvoscsoport végezte, melynek tagjait az Orvostudományok Összindiai Intézetéből - az ország legjobb állami kórházából - és az Ázsiai Szívintézetből válogatták.

Csipog és mászik: először filmezték le az élő kövületnek számító bíborbékát

Tudomány2009.01.13, 14:27

Először sikerült felvételt készíteni a világ egyik legritkább és legkülönlegesebb békájáról Indiában. A hegyes orrú, pufók lila kétéltű, amely a filmen egy csipogó játékkutyáéhoz hasonló hangot hallat, valóságos élő kövület: az utolsó képviselője a dinoszauruszok korában élt ősi békáknak.

A legnagyobb pusztításra utasították a mumbai támadókat

Nagyvilág2009.01.08, 13:27

A lehető legnagyobb pusztítást végezzék, és öljék meg a túszokat - instruálták a mumbai támadókat vezetőik. A köztük folyó telefonbeszélgetéseket - más bizonyítékokkal együtt - hétfőn adta át Pakisztánnak India, hogy bebizonyítsa: az elkövetők pakisztániak és ott készültek fel a támadásra.

Óriási vállalati botrány Indiában

Gazdaság2009.01.07, 21:02

Egymilliárd nem létező dollár - ennyit hamisított cége könyveibe az egyik vezető indiai szoftvercég első embere. Az eset az egész indiai gazdaságot megrázhatja, sokan máris az amerikai Enron-botrányhoz hasonlítják a Satyam elnökének mesterkerdéseit.

India bizonyítékokat adott Pakisztánnak a mumbai merényletről

Nagyvilág2009.01.05, 07:30

India bizonyítékokat adott át Pakisztánnak a mumbai merénylet-sorozatról. A bizonyítékok között szerepel a merényletekben részt vevő egyetlen túlélő fegyveres kihallgatási jegyzőkönyve, a terroristák és feltételezett pakisztáni kapcsolataik közötti beszélgetések, továbbá a terrorakciók helyszínein összegyűjtött fegyverek és műholdas telefonokon folytatott beszélgetések átiratai. Iszlámábád korábban tagadta a vádakat és bizonyítékokat követelt a szomszéd ország hatóságaitól.

Hitelért könyörögnek az orosz oligarchák

Gazdaság2008.12.31, 17:05

Az állam segítségét kérik orosz oligarchák, miután 2005 óta hatalmas külföldi adósságot halmoztak fel: jövőre 110 milliárd dollárt kell visszafizetniük. Ez kétszer annyi, mint Brazília, India és Kína kötelezettsége együttvéve. Az állam vállalná a segítséget, de beleszólási jogot kér cserébe - írja a Napi Gazdaság.

Pakisztán átirányítja csapatait az indiai határhoz

Nagyvilág2008.12.26, 17:45

Átcsoportosítja katonáit Pakisztán az indiai határ közelébe hírszerzési források szerint. A szabadságon lévő katonákat is behívták, mindezt arra hivatkozva, hogy India is hasonló készenléti intézkedéseket tett.

Lefújták a karácsonyi partikat Goán biztonsági okokból

Nagyvilág2008.12.20, 17:58

Az összes, turistáknak rendezett karácsonyi és újévi tengerparti partit előre lefújták Goán. India legkisebb államának hatóságai szerint erre biztonsági okokból volt szükség - kevesebb mint egy hónap telt el a Mumbaiban elkövetett terrortámadás óta. A turizmusból élő Goa gazdaságára a döntés nagy csapást mér.

A Bengál-öböl folyódeltái - a hét műholdképe

Tudomány2008.12.15, 13:16

Az Indiai-óceán északkeleti öble, a Bengál-öböl valóságos beltengerként választja el az India törzsét alkotó Dekkán-félszigetet Indokínától. Az öbölbe két bővizű folyó is elhozza a Himalája vizeit.

A válság rejtett nyertesei

Gazdaság2008.12.15, 12:34

Hatalmas leépítéseket, bankcsődöket, gyárak bezárását, növekvő munkanélküliséget, részvényzuhanást hozott a válság világszerte. Mégis van olyan szektor és még részvény is, ami nyertesen jöhet ki a pénzügyi káoszból . Részvények, gyógyszergyárak, ételkiszállítók, az internet és egy-egy ország kaszálhat a pánikból.

A britek pénzén harcolhat a terror ellen Pakisztán

Nagyvilág2008.12.14, 13:00

Hétmillió eurós támogatást ajánlott Pakisztánnak a terrorizmus elleni harcra Gordon Brown brit miniszterelnök, aki szerint a mostani együttműködés lesz Nagy-Britannia legnagyobb terrorizmus elleni programja. Brown előzőleg kijelentette, hogy ő is azt a betiltott pakisztáni szervezetet tartja a múlt havi indiai merényletek felelősének, amelyet India korábban megvádolt.

Pakisztán légtere megsértésével vádolta Indiát

Nagyvilág2008.12.13, 23:16

Pakisztán azt állítja, hogy nem szándékosan, de megsértették légterét a szomszédos India harci repülőgépei. Az indiai vezetés azonban nem tud ilyen incidensről.

India megnevezte a mumbai merénylőket

Nagyvilág2008.12.10, 02:03

Nyilvánosságra hozta az indiai rendőrség azoknak a feltételezett merénylőknek a fényképét és a nevét, akiket a hatóságok megöltek a mumbai támadások felszámolása során. Eközben Pakisztán külügyminisztere bejelentette: nem adják ki Indiának azokat a saját nyomozásuk során őrizetbe vett embereket, akik között van India szerint a mumbai merényletek egyik fő szervezője.

Elfogták a mumbai merénylet feltételezett kitervelőjét

Nagyvilág2008.12.08, 10:43

Pakisztáni hatóságok rajtaütöttek annak a szervezetnek a kasmíri táborán, amely a gyanú szerint a mumbai terrortámadás résztvevőit képezte ki. A táborban rövid tűzharc után több fegyverest letartóztattak, iszlamista források szerint a mumbai támadásik feltételezett kitervelőjét is őrizetbe vették.

Négymilliárdos állami csomag India gazdaságának

Gazdaság2008.12.08, 08:48

Az indiai miniszterelnöki hivatal 4,1 milliárd dollár értékű konjunktúraösztönző csomagot jelentett be vasárnap. A globális pénzpiaci válság következtében lassuló gazdasági növekedés ellensúlyozása a csomag célja.

Terrorgyanú miatt miatt vettek őrizetbe magyarokat Indiában

Nagyvilág2008.12.06, 19:06

Egy luxoshotel elleni támadásról szóló feljegyzéseket talált egy indiai szálloda személyzete, ezért a rendőrség rövid időre őrizetbe vett egy magyar orvos házaspárt. A magyarokat kihallgatták, írásmintát vettek tőlük, majd elengedték őket, mert kiderült, hogy nem ők írták a jegyzeteket.

Romló orosz és kínai kilátások

Gazdaság2008.12.05, 16:33

Kifejezetten romlottak Kína, India és Oroszország gazdaságának közeli növekedési kilátásai - állapította meg pénteken a fejlett ipari országokat tömörítő OECD.

Riadókészültség India repülőterein

Nagyvilág2008.12.04, 09:22

Terroristák légicsapásokat hajthatnak végre Indiában, jelentette az indiai védelmi miniszter. Az indiai titkosszolgálatok figyelmeztetésére riadókészültséget rendeltek el az ország nagyobb repülőterein.

5000 embert akartak megölni a mumbai támadók

Nagyvilág2008.11.30, 02:20

Ötezer embert akartak meggyilkolni azok a terroristák, akik szerdán támadtak az indiai Mumbaira - állapították meg az indiai hatóságok. A támadásban a pontosított hivatalos adatok szerint 183 ember vesztette életét. Egyre több jel utal arra, hogy a támadók Pakisztánból jöttek, Pakisztán teljes együttműködést ígér a vizsgálatban, egyúttal tagadja, hogy a kormánynak köze lenne a terrorakcióhoz. A szerdán indult akcióra szombat reggel tettek pontot az indiai kommandósok a Taj Mahal Hotelben.

A magyar turisták nem félnek a terrortól

[origo] utazás2008.11.28, 17:19

Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kijelentsük: Thaiföld és India idegenforgalma is komolyan megsínyli majd a mumbai terrortámadást és a bangkoki repterek lezárását. A tapasztalatok szerint a magyar turistákat ugyanakkor kevéssé zavarják az ilyen események.

Még maradtak támadók mindkét mumbai hotelben

Nagyvilág2009.11.21, 12:19

Körülbelül tíz helyszín - kórházak, szállodák, éttermek, vasútállomás - ellen intéztek támadást szerda este ismeretlen fegyveresek India egyik lagnagyobb városában, Mumbaiban. Állítólag 26-an voltak, fiatalok, többségük feltehetően egy elrabolt hajóval érkezett. A támadók válogatás nélkül lőttek az emberekre, a CNN szerint 125-en meghaltak, 327-en megsérültek. Négy helyszínen túszokat ejtettek, ebből két helyszínen jelenleg is ellenállnak a kommandósoknak.

Fúziós India Budapesten

Partytár2008.11.24, 05:48

Miles Davis legjobb tanítványa visszatér Budapestre a dzsessz, az elektronika és a különféle népzenék határvidékéről, hogy legújabb, Kalkuttában készült Benares című lemezét bemutassa teljesen új zenekarával. Erik Truffaz Indian Projectje a Gödör Klubban lép fel kedd este.

Jézus vizével böjtölt a családjával éhező apa

Itthon2008.11.24, 14:04

Emberölés kísérletével és kiskorú veszélyeztetésével vádolják azt a férfit, aki családjával együtt addig éhezett, amíg élettársa elvetélt, és meghalt, alig kétéves kislánya pedig életveszélyes állapotba került. A per hétfőn kezdődött, a férfi azt vallotta, a gyereknek - aki szerinte Szent Péter reinkarnációja - adtak enni, párjával pedig csak böjtölni akartak vallási nézeteiknek megfelelően.

Olcsóra cserélt gáz mérgezhetett az atom-tengeralattjárón

Nagyvilág2008.11.23, 14:14

Nem kizárt, hogy az orosz Nyerpa atom-tengeralattjáró tartályaiból valaki eladta a kevésbé mérgező, drága freont, és helyette mérgezőbbet töltött a ballonokba - ezt az új feltételezést közölte egy orosz lap a nyomozáshoz közel álló forrásra hivatkozva. Egy másik orosz újság arról írt: elképzelhető, hogy csak a technika meghibásodása miatt nem követelt még több áldozatot a baleset.

Bonyolultabb világot jósol 2025-re az amerikai hírszerzés

Nagyvilág2008.11.21, 13:14

2025-re vége lesz annak a kornak, amikor egy vagy két kézben összpontosul a világhatalom - írja egy az amerikai hírszerzés információira alapozott jelentés. A National Intelligence Council elemzése szerint 17 év múlva is az Egyesült Államok lesz a legerősebb ország, de pozíciója gyengébb lesz a mostaninál. Konfliktusok várhatók a nyersanyagkészletek felett, és a fő kérdés az, hogy mi és mikor váltja le a mostani energiaforrásokat.

Vietnamot ismét trópusi vihar sújtja

Időjárás2008.11.17, 13:28

A Csendes-óceán térségében vasárnap alakult ki a Noul névre keresztelt trópusi vihar. A vihar, amely hétfő délután elérte Vietnam partjait, átkelve az Indokínai-félszigeten, a hétvégén már India keleti partjainál okoz heves esőzéseket.

Vereség Ukrajnától, győzelem India ellen a sakkolimpián

Sport2008.11.17, 23:07

Drezdában, a 38. sakkolimpia ötödik fordulójában férficsapatunk drámai küzdelem után 2,5-1,5-ös vereséget szenvedett a rajtlistán második ukrán válogatottól. Lékó Péter világossal 128 lépésben kapott ki Vaszilij Ivancsuktól. Sötéttel kényszerült megadásra Polgár Judit, a 18 éves Szergej Karjakin ezzel megszerezte első győzelmét. Almási Zoltán világossal érdekes csatában nyert Pavel Eljanovval szemben, Balogh Csaba sötéttel remizett Andrej Volokityinnel. Meglepetésre 2-2 lett a német-orosz találkozó. Női csapatunk ismét remekelt, India ellen 2,5-1,5-re győzött. Vajda Szidónia sorozatban negyedik partiját nyerte meg, Hoang Thanh Trangg, ...

Akik nem buktak eddig a válságon

Gazdaság2008.11.15, 11:25

A globális válság eddig kevéssé érintette az olaj- és nyersanyagkitermelő országokat. Most valószínűleg ők is nehéz helyzetbe kerülnek. A krízisből hosszabb távon Kína és India profitálhat a legtöbbet, rövid távon viszont az amerikai dollár, illetve a japán jen értékelődött fel.

Remek magyar győzelmekkel folytatódott a sakkolimpia

Archívum2008.11.15, 22:50

Drezdában, a 38. sakkolimpia harmadik fordulójában ismét remekeltek válogatottjaink. Férficsapatunk 3,5-0,5-re legyőzte a cseheket. Lékó Péter, Almási Zoltán és Berkes Ferenc nyert, Polgár Judit remizett. Női együttesünk érvényesítette a papírformát, Venezuela elleni 4-0-s győzelemmel az első helyen várja a folytatást. Számos meglepetés is született a játéknapon. A szenzáció a norvég gárda 2,5-1,5-ös sikere volt a harmadik helyen kiemelt kínaiakkal szemben. Az azeri válogatott csak 2-2-re végzett a hollandokkal. A női mezőnyben India 2-2-öt harcolt ki az oroszok ellen. Lékóék a negyedik fordulóban Romániával játszanak, élen álló nőii ...

Törvénytelen volt Hodorkovszkijt büntetőzárkába csukni

Nagyvilág2008.11.14, 18:32

Egy csitai bíróság szerint jogszerűtlenül kapott tizenkét nap büntetőzárkát Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajcég korábbi tulajdonosa. Az októberben kiszabott büntetést egy üzenetváltás miatt kapta.

Vágykeltők a konyhából

Női Lapozó2008.11.05, 12:29

Zeller, osztriga, csokoládé, gyömbér, ginzeg, krumpli: csak néhány azok közül az élelmiszerek közül, amelyek az utóbbi pár ezer évben kéredzkedtek fel az afrodiziákumok listájára - ám a tudomány fejlődésével ezek közül sok le is került onnan. Natúrviagrák, amelyek fennmaradtak a rostán.

45 halott egy indiai buszbalesetben

Nagyvilág2008.11.04, 13:21

Vízmosásba zuhant egy busz a Himalája lábainál. A balesetnek legalább 45 halottja van. Indiában fordul elő a legtöbb halálos kimenetelű közúti baleset a világon.

Ismeretlen csoport vállalta az indiai robbantást

Nagyvilág2008.10.31, 16:20

Egy ismeretlen iszlamista csoport vállalta magára az indiai Asszám államban elkövetett csütörtöki merényletsorozatot. Azt is jelezték, hogy újabb robbantásokat terveznek.

Több tucat embert ölt meg sok robbantás Indiában

Nagyvilág2008.10.30, 13:01

Több mint egytucatnyi robbantást követtek el feltehetően szakadár csoportok az Indiai Asszám álamban csütörtökön. A detonációkban legalább56-an meghaltak.

Elindult az indiai Hold-szonda

Tudomány2008.10.23, 12:07

Szerdán hajnalban, helyi idő szerint 6 óra 20 perckor az India keleti partvidékén található Satich Dhawan Űrközpontból sikeresen elindult India első űrszondája, amely a Holdat vizsgálja. Maga a szonda, a hordozórakéta és a kommunikációs rendszer indiai, de a program széles körű nemzetközi együttműködés keretében zajlik, amelyből a NASA és az ESA több műszerrel is kiveszi a részét.

Sakkcsapatainknak nem sikerült a hajrá Pekingben

Archívum2008.10.17, 06:33

Pekingben, az I. Szellemi Sportok Világjátékán befejeződtek a rapid csapatverseny előselejtezői. A 32 férficsapat 9 fordulós svájci rendszerű tornáján válogatottunk ötödik lett, nem jutott az elődöntőbe. A mai három meccsből csak egyet nyert meg együttesünk, és a kevesebb táblapontjuk döntötte el a sorrendet. Kína nyolc csapatgyőzelem mellett csak Indiával játszott 2-2-öt. Irán-Kína és Ukrajna - Egyesült Államok párharc lesz a legjobb négy között. A nők versenyében 28 csapat indult, válogatottunk hatodikként zárta szereplését, a hajrá nagymesternőinknek sem sikerült. Folytatódott az orosz-kínai versenyfutás, Ukrajna-Oroszország, Vieetnam-Kína ...

Kórházban marad a dalai láma

Nagyvilág2008.10.15, 11:13

Még napokig kórházban kell maradni a dalai lámának, aki epeműtéten esett át Újdelhiben. A 73 éves vallási vezető lemondta októberi európai látogatásait.

Kétmilliárdos K+F beruházás Újpesten

Ingatlan2008.10.15, 18:33

Több mint 2 milliárd forintból megvalósuló, 7500 négyzetméter alapterületű elektrotechnikai kutató-fejlesztő központot kezdtek építeni Újpesten. Az alapkőletételnél jelen volt Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter és Ranjit Rae, India magyarországi nagykövete.

India lehet a befektetések jövője

Gazdaság2008.10.15, 11:39

Betört az indiai piacra a Royal Bank of Scotland (RBS). Várakozásai szerint India növekedése folytatódik, sőt gyorsul is, a bank intenzíven növekvő nyereségre számít a kedvező gazdasági környezetben a következő öt év során - írja a Reuters.

Aláírták az amerikai-indiai nukleáris szerződést

Nagyvilág2008.10.11, 08:54

Az Egyesült Államok és India pénteken Washingtonban aláírta azt a békés célú atomenergetikai együttműködési szerződést, amely engedélyezi amerikai cégek számára nukleáris fűtőanyag, berendezések és reaktorok India részére történő szállítását.

Aláírta a nukleáris szerződést India és az USA

Nagyvilág2008.10.11, 01:06

Az amerikai és az indiai külügyminiszter aláírta Washingtonban a két ország nukleáris együttműködési szerződését. A dokumentum véget vet az embargónak, amelyet 34 vezettek be India ellen.

Kórházba vitték Indiában a dalai lámát

Nagyvilág2008.10.10, 08:45

Kórházba szállították Új-Delhiben a dalai lámát. A vallási vezető szervezetéből valószínűleg egy követ kellett eltávolítani, de szóvivője szerint hamarosan újrakezdi nemzetközi utazásait.

Ecuador sakkduója nyerte a villámversenyt

Archívum2008.10.09, 22:08

Pekingben, az I. Szellemi Sportok Világjátékán nagy meglepetésre az ecuadori kettős győzelmével fejeződött be a vegyes párosok villámversenye. Az elődöntőben India legyőzte Ukrajnát, a másik ágon a két meglepetést okozó együttes, Ecuador és Irán párharcát a dél-amerikaiak nyerték. A hivatalos honlap szerint Ecuador és India döntőjében kétszer is 1-1 lett az eredmény, de a holtverseny végül ecuadori győzelmet jelentett. Megkezdődött a párok rapidversenye, a 9 fordulós viadalon a Medvegy-Gyimesi duó vereséggel kezdett, majd kettős győzelemmel javított.

Sztefanova és Bu Xiangzhi nyerte a pekingi rapidtornát

Archívum2008.10.08, 16:24

Pekingben, az I. Szellemi Sportok Világjátékán a nők rapidversenyén a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova diadalmaskodott. A döntőben 2-0-ra nyert a kínai Zhao Xue ellen. A férfiak versenyének fináléjában a kínai Bu Xiangzhi 1,5-0,5-re győzte le az ukrán Anton Korobovot. Lejátszották a vegyes párok villámversenyének 11 fordulós előversenyét. Az ukránok remekeltek, rajtuk kívül az elődöntőbe Irán, Ecuador és India duója került. Hoang Thanh Trang és Balogh Csaba kettőse 11. lett, hatalmas meglepetésre a kínai páros csak tizenkettedikként zárta szereplését. Csütörtökön fejezik be a villámtornát, és elkezdődik a duók rapidversennye, ...

Kép: napelemes riksák Delhiben

Tudomány2008.10.08, 09:54

Október 2-ától napelemmel és elektromos árammal működő riksák is járják az utcákat Delhiben. India tavaly a világ harmadik legnagyobb széndioxid-kibocsátójává lépett elő. A szennyezés 60 százaléka pedig a közlekedésből származik, amelynek nagy részét a benzinmotoros riksák teszik ki.

A G7 már nem hatékony klub

Gazdaság2008.10.07, 08:28

A hét legfejlettebb ipari ország alkotta G7 már nem hatékony, helyette olyan vezető csoportra van szükség, amelyben helyet kapnak az olyan fejlődő országok is, mint Kína, India és Brazília - közölte a Világbank elnöke hétfőn.

Irán mindenképpen folytatja az urándúsítást

Nagyvilág2008.10.05, 20:33

Irán akkor sem hagyna fel az urándúsítással, ha külföldi országok szavatolnák atomerőműveinek ellátását nukleáris fűtőanyaggal. Ugyanakkor bírálta az amerikai-indiai nukleáris együttműködésről szóló megállapodást, amely hosszú tilalom után lehetővé tenné, hogy Amerika nukleáris fűtőanyagot és technológiákat szállítson Indiának.

A falon is zöldséget termesztenek a városi mezőgazdászok

Itthon2008.10.05, 17:47

Brazília, India, Kolumbia, Ghána nagyvárosaiban egyre inkább megszokott látvány a veteményeskert a felhőkarcolók árnyékában, a melegház a nyomornegyedben, vagy a szántóföld a vasúti töltés mellett. Ez a városi mezőgazdaság, melynek Budapesten még a csírája sem létezik. A főváros egyelőre nem lát fantáziát a dologban, pedig az [origo]-nak nyilatkozó környezetvédő szerint a városi lét jó pár problémáján segíthetnének a városi búzamezők.

Évtizedes atomtilalmat oldott fel Indiával szemben az USA

Nagyvilág2008.10.02, 08:19

Rábólintott az indiai atom-megállapodásra az amerikai szenátus. 34 éves nukleáris embargónak vetettek véget Indiával szemben.

Egy napra betiltják a dohányzást Indiában

Nagyvilág2008.10.02, 11:14

Gandhi születésének évfordulóján, csütörtökön egy napra betiltják a dohányzást India nyilvános helyein. Az indiai kormány szerint az emberek egészségügyi problémáinak 40 százalékáért a dohányzás a felelős.

Milliárdokat pumpál Ázsia a bankszektorba

Archívum2008.10.02, 21:01

Alacsonyabban van a Japán és az Ausztrál bankközi kölcsön-kamatláb az után, hogy az USA jogalkotói bejelentették, hogy egy mentési terven dolgoznak a pénzügyi válság kezelésére, és az Amerikai Központi Bank ezzel párhuzamosan 15 , Japán 11,3, Ausztrália 3,7 és Dél-Korea 3,6 milliárd dollárt pumpált a pénzügyi rendszerbe.

Négy zsúfolt piacon robbant bomba Indiában

Nagyvilág2008.10.01, 20:58

Négy zsúfolt piacon hajtottak végre ismeretlenek robbantásos merényleteket szerda este Indiában. Ketten meghaltak, és legalább százan megsebesültek.

Két pokolgépes merénylet Indiában

Nagyvilág2008.09.30, 01:47

Két merénylet is történt Indiában, mindkettő támadást pokolgéppel követték el ismeretlenek hétfőn. Legkevesebb öten meghaltak, és sokan megsebesültek.

Legkevesebb 168 embert tapostak agyon egy indiai templomban

Nagyvilág2008.09.30, 13:42

Legkevesebb 168 zarándokot tapostak agyon egy nyugat-indiai hindu templomban támadt tülekedésben. A sérültek száma mintegy 150.

India közelít az EU-hoz

Gazdaság2008.09.29, 17:48

Arra törekszünk, hogy az Európai Unió és India 2009 végéig aláírja a szabadkereskedelmi megállapodást - mondta hétfőn Manmohan Szingh indiai kormányfő az EU-India csúcsértekezletet követően a dél-franciaországi Marseille-ben.

Bomba robbant egy piacon Újdelhiben

Nagyvilág2008.09.27, 13:01

Robbanás rázta meg szombaton az indiai főváros egyik zsúfolt piacát, legalább egy embert megölve és többeket megsebesítve.

Vadregényes tájakon két keréken

[origo] utazás2008.10.01, 09:56

Művelői szerint ez az utazás legszabadabb formája, de a kívülállók is legalább egyszer eljátszottak a gondolattal, hogy milyen jó érzés lenne két keréken száguldani a naplementébe. Az alábbi helyek ugyan nem a legolcsóbbak, de ha valaki vállalkozik rájuk, egy életre szóló élményben lesz része. Íme a legjobb motoros túrák képekben.

Óriási csapadék zúdult egy indiai kisvárosra

Időjárás2008.09.19, 14:13

A Bengáli-öböl térségében kedden délután kialakult trópusi vihar szerdán elérte India keleti területeit. A szárazföld felett mozgó vihar gyorsan veszített erejéből, de útját továbbra is heves esőzések és áradások kísérik India-szerte. 

Most
Top 12 óra