hirdetés

India

címke rss

Két évtizedes csúcson az indiai növekedés

Gazdaság2007.02.27, 11:49

Az indiai gazdaság alapjai szilárdak, és "nem kell megijedni" a gazdasági növekedés gyorsasága miatt, mert az ütem inflációmentesen is fenntartható, írták az indiai pénzügyminisztérium elemzői. Az indiai kormány a mostani pénzügyi évben 9,2 százalékos GDP-növekedést jósol.

Nyolc év után újra Európában az Aerosmith

Szórakozás2007.02.26, 09:20

A veterán rockzenekar a napokban hozta nyilvánosságra turnéterveit. Steven Tyler és a többiek nyolc év után először látogatnak vissza Európa nagyvárosaiba, de India és Dubaj is a koncerthelyszínek között szerepel.

Újabb autógyár épül Indiában

Gazdaság2007.02.26, 11:55

Mintegy 900 millió dollár értékben épít autógyártó üzemet Indiában a Renault és a Nissan karöltve egy helyi iparági vállalattal. Az indiai autógyártás kapacitása 2010-ben elérheti a kétmilliós éves darabszámot.

Indiában betiltják a riksákat

Auto2007.02.20, 10:59

Indiában betiltották a riksa minden fajtáját. Az újdelhii kabinet abból indult ki, hogy a riksa az igavonó állattal teszi egyenlővé az embert, túlzott fizikai erőfeszítésre kényszeríti

Hatvannégy halott egy indiai vonattűzben

Nagyvilág2007.02.19, 06:35

Legalább 64 ember meghalt, mikor merényletet követtek el ismeretlenek az India és Pakisztán között közlekedő Barátság-expresszen. A vonat két kocsija kiégett, a merényletben legalább 15-en megsérültek. A hatóságok szerint a két ország közötti békefolyamatot akarják a merénylők akadályozni.

Indiában vásárolt a német tőzsde

Gazdaság2007.02.14, 16:43

Ötszázalékos részesedést szerzett a Bombay Értéktőzsdében a Deutsche Börse. A német tőzsde tavaly sikertelenül próbálkozott egyik riválisa, a nyugat-európai Euronext átvételével.

Az érinthetetleneket nyomja el a rejtett apartheid

Nagyvilág2007.02.14, 15:33

Az érinthetetlenek miatt marasztalják el Indiát nemzetközi jogvédő szervezetek. Egy friss jelentés szerint 165 millió ember szenved nap mint nap szegregációtól, hatósági és közösségi erőszaktól, hátrányos megkülönböztetéstől Indiában, csak azért, mert a kaszton kívüliek, a dalitok közé született. A jogvédők rejtett apartheidet emlegetnek.

Videók a technika és tudomány világából

Tudomány2008.01.07, 10:36

Miként próbálnak úrrá lenni az egyre növekvő földi forgalmi káoszon a frankfurti repülőtéren? Hogyan állíthatja vissza a normális vérkeringést az elzárt artériába juttatott kis ballon szívinfarktus után? Hogyan ismerheti fel a biológiai fegyvereket egy hordozható DNS-elemző? Megtudhatja legújabb kisfilmjeinkből.

Meglátogatta Tony Blairt a BB-győztes

Tévé2007.02.08, 13:35

A Celebrity Big Brother nagy nyertese, az indiai Shilpa Shetty az angol miniszterelnökkel parolázott - Michael Jackson öt évvel ezelőtti látogatása óta nem volt ekkora tolongás a képviselőháznál.

Óriási ütemben fejlődik India

Gazdaság2007.02.07, 10:41

India hazai összterméke majdnem tizennyolc éves rekord ütemben,várhatóan 9,2 százalékkal nő a márciussal záruló pénzügyi évben. Az előző évben 9,0 százalékos volt a növekedési ütem.

Gyógyszerháborúvá dagad a szegények gyógyítása

Nagyvilág2007.02.06, 13:53

Betegek milliói izgulhatnak, hogy a svájci Novartis gyógyszeróriás megnyeri-e az indiai állam ellen indított keresetét. A cég azért perel, mert az indiai szabadalmi törvények lazábban kezelik a gyógyszerek védelmét, így az eredeti ár töredékéért tudnak indiai cégek létfontosságú szereket előállítani. A Novartis a szellemi tulajdon védelmére, míg India az elszegényedett országokban élő betegek millióinak jogaira hivatkozik.

Felemelt és levágott kezekről szól a gyémántbiznisz

Nagyvilág2007.02.01, 11:29

Az örök szerelem jelképének is tekintett gyémántról alkotott idillikus képbe rondít bele a hazai mozikban csütörtökön bemutatásra kerülő Véres Gyémánt című film. A nagy drágakőkereskedők a jól menő üzletet féltik az afrikai polgárháborúk és a gyémántok kapcsolatát boncolgató romantikus drámától, és váltig bizonygatják, hogy a véres drágakövek ügye már rég a múlté. Pedig nemzetközi szervezetek szerint ma sem tiszta a helyzet, és sok embert kizsákmányolnak a gyémántos cégek. Olvassa el összeállításunkat, amiből kiderül az is, hogyan lett kitüntető szerepe a kezeknek a drágakövek történetében.

Törmelékhalmaz a kínai űrfegyver akciója után

Tudomány2007.01.24, 09:33

Komoly nemzetközi visszhangot és ijedtséget keltett, hogy Kína nemrég rakétával semmisítette meg egyik Föld körüli pályán keringő műholdját. Az 1985 óta példátlan akciót eleinte nem kommentálta a kínai vezetés, de kedden hivatalosan is elismerte. A napokban a másik milliárdos ország, India komoly sikert ért el saját űrprogramjában.

Növelik az olajtermelést a szaúdiak

Gazdaság2007.01.18, 23:24

Az olajtermelés növelését ígérte Indiai látogatásán Ali al Naimi szaúdi olajügyi miniszter. A miniszter szerint 80 milliárd dolláros beruházással fokozzák majd a termelési kapacitást. A szaúdiak az OPEC-ben elzárkóztak attól a kéréstől, hogy az olajár csökkenésének ellensúlyozására a kartell fogja vissza a termelést.

A horogkeresztért lobbiznak a hinduk az EU-nál

Nagyvilág2007.01.17, 14:59

Ősi jelképüket féltik az európai hinduk, miután kiderült, hogy Németország az Európai Unió soros elnökeként betiltaná a horogkereszt használatát. A horogkereszt vagy szvasztika több ezer éves hindu jelkép, és a békét szimbolizálja. A németek a holokauszttagadást is bűncselekménnyé nyilvánítanák az EU-ban, ám a törvényjavaslat várhatóan elég széles mozgásteret enged majd a tagállamoknak a szankcionálásban.

Figo, Zidane és a verekedő ecuadoriak

Sport2007.01.11, 16:04

Futballmagazinunkban idei első számában Luis Figóról, Zinédine Zidane-ról és Henrik Larssonról is megtekinthetnek egy-egy miniriportot, valamint hírblokkunkban Ecuadorba, Angliába és Indiába is ellátogathatnak virtuálisan. Ezen kívül - többek között - olasz, holland és skót bajnoki gólokban is gyönyörködhetnek. Tarson velünk - focival a világ körül!

Tömegélményre vágyik? Menjen zarándoklatra!

Nagyvilág2007.01.05, 20:35

Milliók jelentek meg az alig pár napja befejeződött mekkai zarándoklaton és tízmilliók merítkeznek meg ezeknen a hetekben a Gangesz vizében, hogy megtisztuljanak. Az ilyen vallási eseményekre látogatók az [origo]-nak nyilatkozó pszichológus szerint a közös transzcendens élményt keresik. Összeállításából megsimerheti a legnagyobb tömegeket vonzó vallási ünnepeket, ha pedig esetleg kedvet kap a megtisztuláshoz vagy szeretné átélni a tömeg erejét, akkor utazási tanácsaink segítségével akár el is zarándokolhat valamelyik helyre.

Spanyol-orosz döntő a tenisz Hopman-kupán

Sport2007.01.05, 06:28

Az orosz együttes jutott be elsőként a pénteki döntőbe a teniszezők nem hivatalos csapat-világbajnokságán, a perthi Hopman-kupán. Ellenfele Spanyolország lesz.

Szedi áldozatait Indiában a szokatlan hideg

Nagyvilág2007.01.05, 17:54

Legkevesebb nyolcvan ember vesztette életét a héten India északi és keleti területein a szokatlanul hideg idő miatt. A hajléktalanok számára tűzifát biztosítottak, az iskolákat és kollégiumokat pedig bezárták.

Folyóba zuhant egy busz Indiában

Nagyvilág2006.12.30, 12:17

Legkevesebb negyvenen fulladtak a Gangesz folyóba Indiában, mikor egy autóbusz a hídkorlátot átszakítva a vízbe zuhant. A szombati baleset esetleges túléleit búvárok keresik.

"Itt fekszik előttem" - készültség Irakban

Nagyvilág2007.01.01, 16:21

Goerge Bush amerikai elnök üdvözölte Szaddám Huszein iraki exdiktátor felakasztását, ami szerinte fontos mérföldkő Irak számára. A brit és a francia kormány visszafogottan reagált, míg az Európai Unió finn elnöksége, Moszkva és India hibának nevezte Szaddám kivégzését. Irakban készültség van, reggel óta több merénylet is történt, miközben több helyen Szaddámmal szimpatizáló tüntetéseket tartottak.

Elefántcsorda tört be egy indiai városba

Nagyvilág2006.12.19, 19:00

Vad ázsiai elefántból álló csorda tört be az India északkeleti részén, Asszam államban lévő százezer lakosú Hodzsai városba keddre virradóra, menekülésre kényszerítve a lakókat, és lerombolva számos bambuszépületet.

Rock, csajok, satöbbi

Tévé2006.12.13, 09:43

Klipforgatáson jártunk, ahol sok füstöt, alulöltözött lányokat, whiskyző motorosokat láttunk. Miközben fekete bőrbe bújt, nagydarab motoros alakok komótosan itták a whiskyt és a söröket, és hiányos öltözetű lányok táncolgattak a pulton, a magyar klipgyártás régi arcát, a tíz év alatt százhatvan anyagot forgatott Indiánt kérdeztük a magyar helyzetről. Átlagban egymillió forintba kerül egy klip, de volt már, aki csak százezret áldozott rá.

Bolygónk legszennyezettebb helyei

Tudomány2006.12.12, 10:08

A Blacksmith Institute nevű környezetvédelmi intézet többéves adatgyűjtés után nyilvánosságra hozta bolygónk legszennyezettebb területeinek listáját. Ezeken a helyeken mind a természeti környezet, mind az ott élők egészsége a lehető legnagyobb veszélynek van kitéve.

A világ hatvan év múlva

Gazdaság2006.12.05, 18:16

Kína és India lesz a világ két leggazdagabb országa, és nyolc számjegyű Dow Jones-indexet fog ünnepelni a tőzsde világa  legalábbis ezt a jövőképet vázolta fel 2066-ra a londoni Economist Intelligence Unit (EIU) az intézet 60. születésnapján kiadott előrejelzésében.

Nem nyilatkozhat az üzemorvos a HIV fertőzöttségről

Állás 20112006.12.05, 16:44

India leggazdagabb államának vezetősége úgy döntött: az állami szerveknél megtiltja az AIDS-ben szenvedők munkahelyi megkülönböztetését. Magyarországon tilos a HIV alapján történő diszkrimináció. Az üzemorvos csak azt mondhatja meg a munkáltatónak, hogy a dolgozó munkára alkalmas-e vagy sem.

Felüljáró szakadt egy vonatra Indiában

Nagyvilág2006.12.02, 15:08

Több mint harmincan meghaltak, amikor egy bontás alatt álló gyalogos felüljáró ráomlott az alatta áthaladó vasúti kocsikra Indiában. A bihári főminiszter szerint a baleset elkerülhető lett volna, valószínűleg megsértették a biztonsági előírásokat.

Rendőröket öltek maoista lázadók Indiában

Nagyvilág2006.12.02, 14:50

Aknát robbantottak maoista lázadók India keleti részén egy rendőr-járőr csoport útvonalán. A merénylet több mint tíz rendőr halálát okozta.

Meglékeli a társadalmakat az AIDS

Nagyvilág2006.12.01, 11:38

Hatalmas sebeket ejt a világ számos társadalmán az AIDS, sok ország mégis nehezen veszi fel a küzdelmet a betegséggel. A világ legfertőzöttebb helyén, Szváziföldön a férfiak feleségeikkel adják át egymásnak a halálos kórt. Indiában szinte észre sem veszik a közel a 6 millió fertőzöttet. Oroszországban pedig a láthatatlan társadalomból készül kilépni a betegség. Az orvosok szerint a fellépés sem marad el, ha már nem csak drogosok és prostitáltak között tombol az AIDS. Csak akkor már késő lesz.

Nagák, bodók, kukik borítják vérbe a tea bölcsőjét

Nagyvilág2006.11.29, 11:25

Alig van a világnak olyan szeglete, mint az indiai "hét nővér állam": a két Magyarországnyi területen fekvő Asszám tartományban több tucat függetlenségi mozgalom vívja véres harcát az indiai uralom és egymás ellen. A tea egyik őshazája úgy került indiai uralom alá, hogy az ott lévő államok igazából sohasem voltak India részei. A helyi népek nem is hagynák ezt annyiban, ám az ellenállás értelmetlennek tűnik a hatalmas anyaállammal szemben, ahonnan özönlenek a betelepülők a festői szépségű tájakra. A bodók, kukik és tripurik napjai meg vannak számlálva.

Száz szállodát tervez építeni Indiában az Accor

[origo] utazás2006.11.28, 13:04

Erőteljes terjeszkedésbe kezd Indiában a magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező francia Accor, Európa elsőszámú szállodai csoportja. A cég indiai partnerével közösen 100 olcsóbb árfekvésű szálloda létesítését tervezi, a beruházásra 300 millió dollárt szánnak. Az Accor partnere, egyszersmind a beruházás fővállalkozója India legnagyobb ingatlanfejlesztő csoportja, az Emaar MGF 10 évre szóló keret megállapodást kötött a francia csoporttal.

Vietnamban jótékonykodtak Pitték

Női Lapozó2006.11.27, 13:31

Egy vietnami árvaházat látogatott meg a hétvégén Angelina Jolie és Brad Pitt, és játékokat, édességet ajándékoztak az ott élő gyerekeknek, hálaadás alkalmából.

Riksát robbantottak az asszámi rebellisek

Nagyvilág2006.11.23, 15:46

Két ember meghalt, tízen megsebesültek, amikor felrobbant egy motoros riksa India egyik északkeleti városában. Az Asszámban lévő Gauhátiban egy vasútállomás közelében történt a detonáció. A rendőrök szerint a merényletet az állam függetlenségéért 20 éve küzdő lázadók követték el.

Felgyújtotta magát egy tibeti aktivista

Nagyvilág2006.11.23, 06:40

Felgyújtotta magát egy tibeti aktivista az indiai Bombay-ben kedden reggel a kínai államfő szállodája előtt.

Elzárják az olcsó gyógyszertől a szegény országokat

Nagyvilág2006.11.23, 12:26

Semmibe veszik a fejlett országok azt a nemzetközi egyezményt, melynek értelmében lejárt szabadalmú olcsó gyógyszereket kellene juttatniuk a szegényebb országoknak - állítja az Oxfam brit jogvédő szervezet. Ehelyett egyre szigorúbb szabadalmi szabályokkal védik a gyógyszercégek monopóliumait, a szegény országokban pedig egekbe szöknek a gyógyszerkiadások. A fejlett országok ráadásul szemrebbenés nélkül, a nyereséget zsebre téve nyúlják le az egyedi hatóanyagokat a fejlődő országokból.

Folytatódtak az indiai-pakisztáni béketárgyalások

Nagyvilág2006.11.15, 10:34

Több hónapos szünet után, kedden Újdelhiben folytatódtak a béketárgyalások India és Pakisztán között. A két ország között három éve kezdődött párbeszéd a kétoldalú kapcsolatok rendezéséről.

Villám gyilkolt egy indiai tüzijátékgyárban

Nagyvilág2006.11.05, 15:32

Négy ember meghalt és 54 megsérült egy tűzijáték-kellékeket készítő indiai gyárban, mert villám csapott az üzemépületbe. A villám először tüzet, majd robbanássorozatot okozott.

Az al-Kaida megfenyegette Brad Pittéket

Női Lapozó2006.11.03, 09:16

Az al-Kaida terrorszervezet halálosan megfenyegette az amerikai színész párt, Brad Pittet és Angelina Jolie-t, akik Indiában forgatják legújabb filmjüket.

Akár két év börtön a gyerekeket dolgoztatóknak

Állás 20112006.11.02, 09:28

Életbe lépett Indiában az a törvény, amely 2 évig terjedő börtönnel és súlyos pénzbírsággal sújtja azokat, akik 14 éven aluliakat foglalkoztatnak mosogatóként, pincérként, eladóként, vagy szolgaként magánházaknál. Hivatalos források szerint ez a 12,6 millió dolgozó indiai gyerekből 250 ezret érint.

Kálinak áldoztak fel egy 11 éves fiút Indiában

Nagyvilág2006.10.30, 20:28

Egy tizenegy éves fiú feláldozásának vádjával letartóztattak Indiában öt nőt, köztük egy hivatásos boszorkányt - közölte hétfőn a rendőrség.

Az indiaiaknak elegük van Pittékből

Női Lapozó2006.10.30, 18:46

Megunták az indiaiak a Brad Pitt-Angelina Jolie páros körüli felhajtást: legutóbb egy engedély nélküli helikopteres kirándulás zavarta meg a lakosok nyugalmát.

Liz Hurley milliós esküvőre készül

Női Lapozó2006.10.27, 12:11

Elizabeth Hurley angol színésznő a közeljövőben feleségül megy indiai származású üzletember barátjához, Arun Najarhoz: az esküvő egy hétig tart majd, és több helyszínen is örök hűséget esküszik egymásnak a pár.

Angelina Indiát fogadja örökbe

Női Lapozó2006.10.27, 12:18

Angelina Jolie amerikai színésznő újabb örökbefogadásra készül: egy indiai kisbabát kíván magához venni.

Pakisztánba látogat az indiai miniszterelnök

Nagyvilág2006.10.20, 20:14

Manmohan Szingh indiai miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy elfogadta Pervez Musarraf pakisztáni elnök meghívását és ellátogat a szomszédos országba.

Nem tudta bevenni a kanyart, tóba zuhant a busz

Nagyvilág2006.10.19, 16:03

Egy indiai buszvezető nem tudott bevenni egy kanyart, így járműve 45 emberrel egy tóba zuhant. Csak négy embert tudtak kimenteni.

Kereskedelmi alkut kötne az EU Indiával

Gazdaság2006.10.14, 12:03

A kereskedelem és a befektetések területét érintő kétoldalú alkura lenne szükség az Európai Unió és India között, értettek egyett a két gazdasági hatalom képviselői.

110 ezer szurkolóval szúrt ki a patkány

Sport2006.10.12, 08:53

Bizonyos ázsiai országokban a patkány köztiszteletnek örvendő állatnak számít, de Indiában néhány éve a futballszurkolók bizony átkozták azt az apró rágcsálót, amely közel félórás szünetet okozott az India-Japán mérkőzésen.

Még mindig divat a gyerekek sanyargatása

Nagyvilág2006.10.11, 11:15

A világ sok országában semmilyen jogi, társadalmi védelmet nem élveznek a gyerekek, ezért még mindig rendkívül elterjedt a gyerekbántalmazás - derül ki egy ENSZ-tanulmányból. Testi fenyítés, prositúcióra és munkára kényszerítés, bebörtönzés vár a gyerekek jelentős részére a világ sok országában.

Nem dolgoztathatják a gyerekeket

Állás 20112006.10.11, 08:24

Életbe lépett Indiában a gyermekmunka tilalmáról szóló kormányrendelet. A szabályozás értelmében tilos 14 éven aluli gyerekek dolgoztatása a magánháztartásokban, éttermekben, hotelekben és üdülőhelyeken - számol be a Világgazdaság.

Rosszra nevel a "super size nemzet"

Nagyvilág2006.10.11, 16:47

Tovább nő a "super size" nemzet: a napokban lépi át a bűvös 300 milliós határt az Egyesült Államok népessége - írja a brit Independent. Kutatók azonban a növekedés árnyoldalaira figyelmeztetnek: az amerikai fogyasztói társadalom már maga is jelentős hatással van a világ természeti környezetére, és beláthatatlanok a következményei, ha a feltörekvő hatalmas népességű országok lakosai is átveszik az amerikai fogyasztási szokásokat. A szakemberek szerint ez azt jelzi, hogy a nyugati gazdasági modell hosszú távon nem fog működni.

Száz halottja van az indiai viharoknak

Nagyvilág2006.09.21, 07:52

Megközelíti már a százat a Bengáli-öbölben tomboló heves viharok halálos áldozatainak száma.

Himalája-kerékpárverseny magyarokkal

Sport2006.09.20, 12:36

Három magyar is részt vesz Indiában a második alkalommal megrendezendő hegyikerékpár-versenyen október 5. és 14. között.

Hingis kiejtette Czinket Indiában

Sport2006.09.18, 22:29

Czink Melinda a nyitófordulóban kikapott az első helyen kiemelt svájci Martina Hingistől, így kiesett a Kalkuttában zajló 175 ezer dollár összdíjazású nőitenisz-tornán. A világranglistán 71. magyar játékosnak esélye sem volt a svájci sztárral szemben, aki mindössze három játékot engedélyezett neki.

A pápa "rendkívül sajnálja" sértő szavait

Nagyvilág2006.09.16, 17:58

A vatikáni államtitkár szombati nyilatkozata szerint XVI. Benedek " rendkívül sajnálja" a muszlim világot felháborító szavait, amelyek regensburgi beszédében hangzottak el. Az egyházfő szavait tévesen értelmezték - áll a nyilatkozatban. Korábban már számos muszlim vezető bocsánatkérésre szólította fel a pápát, pénteken pedig utcai tüntetéseket tartottak Pakisztánban, Indiában, Törökországban és Gázában, szombaton több keresztény templomot is megtámadtak. 

Kínára mégis külön ember kell Gyurcsánynak

Itthon2006.09.15, 10:15

Bár a második Gyurcsány-kormány ígéretének megfelelően megszüntetett több kormánybiztosi posztot, akadt, aki más hasonló pozícióban folytathatja munkáját. A még Medgyessy által kinevezett, a kínai-magyar kapcsolatokért felelős, Huszty András ugyanis miniszterelnöki megbízott lett. Az Egyesült Államokkal, Németországgal vagy éppen Indiával ugyan nem foglalkozik hasonló különmegbízott, Huszty szerint azonban ő olyan munkát végez, amit az illetékes minisztériumok nem tudnak ellátni.

Milliárdokat kaszálnak a biokalózok

Nagyvilág2006.09.13, 12:23

Dollármilliárdokat kaszálnak a gyógyszer-, biotechnológiai és kozmetikai cégek egy-egy eddig ismeretlen hatóanyag, titkos formula piacra dobásával. A nyerő hatóanyagokat sok esetben már évezredek óta használják a hagyományos gyógymódokat alkalmazó népek, vajákosok, orvosságos emberek, amit azonban a kutatók szeretnek elhallgatni. Környezet- és jogvédők szerint az így lenyúlt milliárdos haszon egyszerű lopás, géntolvajlás, biokalózkodás.

Dobogón végeztek a magyar riksások

[origo] utazás2008.02.07, 16:12

Véget ért az első indiai rikasverseny, amelyet kisebb meglepetésre a goai angol Pukka-Tuk-Tuk csapata nyert. Az utolsó etapot fölényesen nyerte a magyar Tamil Devils egysége. A magyar egységek közül a Riksa Miksa az előkelő harmadik helyen végzett összetettben.

Százharmincan haltak meg az indiai esőzésekben

Nagyvilág2006.08.28, 07:52

Az egy hete tartó özönvízszerű esőzésekben eddig százharmincan halt meg India északnyugati részén. Az árban közel háromszázan tűntek el.

Negyvenöten meghaltak egy indiai vásárban

Nagyvilág2006.08.27, 18:33

Negyvenöt ember életét vesztette India nyugati részén egy falusi vásáron. A településen összerogyott egy betonból készült, nagy méretű víztároló, amelyre mintegy kétszázan felmásztak, hogy onnan nézzenek egy vásári látványosságot.

Elengedték a mobilhalmozó indiaiakat

Nagyvilág2006.08.26, 12:07

Hazatérhetett Újdelhibe az a tizenkét indiai, akiket terroristának néztek egy amerikai repülőgépen. A furcsán viselkedő indiaiakat a gép leszállása után, Hollandiában vették őrizetbe, de kiderült: félreértés történt. A gép személyzete azt találta gyanúsnak, hogy túl sok mobiltelefon volt a csoportnál és gyakran cserélgették helyüket az utastérben.

Rizsföldeken küzdenek a riksások

[origo] utazás2008.02.07, 16:18

A riksások előtt a szerdai napon a verseny leghosszabb etapja állt, 177 kilométert kellett megtenniük háromkerekű járműveiken. A futam ennek megfelelően már reggel hétkor elindult Pondicherryből. A városi szakasz után kezdett szétszakadozni a mezőny, a vezetést az oroszok szerezték meg. A mai nap első megoldandó feladata egy Pondicherryhez közel eső eldugott halászkikötő megtalálása volt, amit minden versenyző sikeresen teljesített.

Ütköztek a magyar riksák

[origo] utazás2008.02.08, 14:07

Kedden reggel 8-kor rajtolt Mammalapuramból az Indiai Autorickshaw Challenge mezőnye. A rajt után nemsokára többeknek elfogyott a benzine, sokan pedig éppen csak be tudtak gurulni az első ellenőrzőpontra, egy lepukkant benzinkútra.

Jól kezdtek a magyarok az indiai riksaralin

[origo] utazás2008.02.08, 14:14

Hihetetlen sajtóérdeklődés közepette 16 motoros riksa gurult ki a channeai (madrasi) tengerpartról hétfő délben a "világ legrázósabb futamának" titulált Indian Autorickshaw Challenge-n. Az indiai szubkontinens sajtóját lenyűgözte és rabul ejttette, hogy a hazájukban lebecsült háromkerekű autók miatt több tucat európai és amerikai csapat érkezett Dél-India legnagyobb városába. Ez olyan, mint ha Magyarországon nemzetközi csárdás bajnokságra afrikaiak érkeznének - mondta a verseny szervezője, a magyar kultúrát jól ismerő Aravind Kumar.

Hátba lőtt gyeplabdás Indiában

Sport2006.08.22, 15:15

Pisztolylövedék fúrodott Sandeep Singh indiai válogatott gyeplabdás hátába egy véletlenül elsült fegyver miatt.

Vasútvonal épül a Himaláján át

[origo] utazás2008.02.08, 14:30

Építésének befejezéséhez közelít az indiai kormány által nemes egyszerűséggel csak, mint a világ legnagyobb vasúti építkezéseként aposztrofált beruházás, amely 900 kilométer hosszan köti össze az észak-indiai Kasmír tartományt az ország központi területeivel. A vasútvonalat a tervek szerint 2007-ben a függetlenség napján adják át a forgalomnak.

Ezrek isszák az édessé vált tengervizet

Nagyvilág2006.08.19, 18:38

A rendőrség próbálja féken tartani az Arab-tenger partjára igyekvő indiaiak ezreit. Az emberek csodának tartják, hogy (átmenetileg) csökkent a tengervíz sótartalma, és mindenki inni akar belőle. A vízügyi szakértők szerint a tengervíz súlyosan szennyezett.

Kólabotrány miatt borulhat az indiai piac

Gazdaság2006.08.15, 11:48

Vezető indiai iparvállalati képviselők szerint jelentős hátrányokat szenvedhet az ország gazdasága, beruházásokat riaszthat el a kólabotrány. Az ázsiai ország hat államában betiltották a Coca Cola és a Pepsi termékeinek árusítását az iskolákban és az egészségügyi intézményekben, valamink azok környékén is, mert az üdítőitalban helyi vizsgálatok szerint rovarirtót találtak.

Elrajtolt az NB II: Fradi volt, Fradi lesz?

Sport2006.08.12, 21:20

Szombaton története első másodosztályú mérkőzését játszotta a Ferencváros labdarúgócsapata, amely az Üllői úton a Jászapáti együttesét 1-0-ra verte. A 107 éves klub történetének legmélyebb válságát éli át, nincs befektető, nincs pénz, ennek ellenére a csapat tudott erősíteni. Összeállításunkban áttekintjük a zöld-fehér együttessel kapcsolatos legfrissebb híreket, az MTK és a Honvéd példáján keresztül bemutatjuk, hogy a másodosztály után is lehet élet, s megnézzük, egy komoly futballkultúrával rendelkező ország bajnokságában (Serie A), hogyan is zajlanak a kizárások már évek, évtizedek óta.

Rick, füst nélkül

Női Lapozó2006.08.10, 12:05

Betiltotta India az összes olyan film- vagy tévéjelenetet októbertől, amiben a szereplő rágyújt egy cigire. Az új produkcióknál elmosódik a kép, a régieknél pedig a képernyő alján egy figyelmeztető felirat fut majd. Az ok: "a média káros hatása", a következmény: fellángoló viták.

Milliók fedél nélkül az indiai monszun miatt

Nagyvilág2006.08.09, 18:09

Négy és félmillió ember maradt fedél nélkül Indiában a monszun okozta áradásokban. Eddig több mint 311 ember halt meg, települések ezrei állnak vízben.

Iszlámisták támadhatják az indiai atomerőműveket

Nagyvilág2006.07.28, 20:35

Az indiai titkosszolgálatok arra figyelmeztettek, hogy a Kasmír Indiától való elszakításáért fegyveres harcot vívó három betiltott szervezet egyike, a pakisztáni székhelyű Laskar-i-Taiba indiai atomlétesítményekre támadhat.

Tiltás ellenére segíti az indiai atomprogramot az USA

Nagyvilág2006.07.27, 18:16

Elfogadta azt a megállapodást az amerikai törvényhozás alsóháza, melynek értelmében az USA támogatást nyújt Indiának polgári nukleáris programjához. Az Egyesült Államok annak ellenére nyújt segítséget Indiának, hogy az nem írta alá a nemzetközi atomsorompó-egyezményt.

Atomtöltet is készülhet az új pakisztáni reaktorban

Nagyvilág2006.07.25, 11:13

Évente 40-50 atomtöltet előállítását is lehetővé teszi egy most épülő pakisztáni atomreaktor - állítja egy amerikai kutatóintézet. Az új gyártókapacitás megjelenése fegyverkezési versenyt indíthat el a régió két atomhatalma, India és Pakisztán között.

Három letartóztatás a mumbai robbantások miatt

Nagyvilág2006.07.21, 15:53

Megtörténtek az első letartóztatások a múlt héten, az indiai Mumbaiban (Bombay) elkövetett vonatrobbantások ügyében. A hatóságok három embert gyanúsítanak azzal, hogy közreműködtek a merénylet megszervezésében. A robbantásokban több mint 180 ember vesztette életét.

Abortuszgondok Indiában (18+)

Tabu2006.07.17, 16:13

Évente több, mint öt millió illegális abortuszt végeznek Indiában, sokszor elmaradott körülmények között, ami komolyan veszélyezteti a nők életét.

Százakat hallgatnak ki a mumbai robbantások miatt

Nagyvilág2006.07.13, 12:12

Több szálon is nyomoz a rendőrség a keddi, mumbai vonatrobbantások ügyében. A rendőrök több száz embert hallgatnak ki az ügyben, van már fantomképük gyanús alakokról, és ceruzákba rejtett időzítőket is találtak több robbantási helyszínen. A 185 halálos áldozattal járó merényletek elkövetését senki nem vállalta, India pakisztáni szélsőségeseket sejt a háttérben, ami azonban ingerült elutasítást váltott ki a szomszédos országban.

Több mint 180 halott az indiai vonatrobbantásokban

Nagyvilág2006.07.12, 08:08

Több mint 180 ember meghalt, és 714-en megsebesültek, amikor közel egy időben hét robbanás rázta meg az India pénzügyi központjának számító Mumbai vasútvonalait. Az eddigi beszámolók szerint a detonációk mind első osztályú kocsikban történtek, este fél hét körül. A városban hatalmas a káosz.

Kutyákkal eredtek az indiai robbantók nyomába

Nagyvilág2006.07.12, 11:29

Sok indiai nem mert vonatra szállni a keddi, több mint 180 halálos áldozatot követelő, mumbai robbantássorozat után. A sérültek száma meghaladja a 710-et. A rendőrség egyelőre nem tudja biztosan, ki áll a robbantások mögött, kutyákkal próbálnak a merénylők nyomára bukkanni, kedden este ugyanakkor már több rajtaütést végrehajtottak. A vasúttársaság kártérítést fizet az áldozatok családjának és átvállalja a sérültek kezelésének költségeit.

Az indiai tőzsdét nem rázza meg a terror

Gazdaság2006.07.12, 12:24

Nem rázta meg az indiai tőzsdét a Mumbaiban, az ország üzleti fővárosában elkövetett véres merénylet. Bár szakértők attól tartottak, hogy a vonatrobbantások hatására az indiai tőzsde meredek zuhanásba kezd, a nyitás óta csak enyhén esett az index. A tőzsde iránti bizalmat az indiai infotechnológiai cégek kiemelkedő profitjelentései óvták meg.

Szakadékba zuhant egy busz Indiában

Nagyvilág2006.07.08, 14:10

Letért az útról és szakadékba zuhant egy busz Indiában. A Himalájában történt baleset 26 emberéletet követelt.

India, Wales és Kanada hete a listákon

Szórakozás2006.07.07, 17:17

Egyaránt harmadik korongjával ért a csúcsra karrierje során először a heti slágerlistákon két előadó. Amerikában a neo soul énekesnő, India.Arie, míg a szigetországban a Lostprophets nevű walesi rockcsapat került egyből az élre. A németeknél egy kanadai banda debütált az első helyen, nálunk továbbra is Rúzsa Magdolna a nyerő.

24 embert ölt meg az eső Indiában

Nagyvilág2006.07.04, 09:16

A heves monszunesők áradásokat és földcsuszamlásokat idéztek elő India keleti részén, 24 ember halálát okozva. Az időjárás megbénította az ország pénzügyi életének központját, Bombayt.

Áldozatokat követel a monszun Pakisztánban és Indiában

Nagyvilág2006.07.03, 20:45

Huszonnyolc ember vesztette életét földcsuszamlásokban Pakisztán északkeleti és India keleti részén - közölték hétfőn a helyi hatóságok. Előrejelzések szerint a következő időben folytatódnak a földcsuszamlást okozó esőzések, nem javul a térség időjárása.

Korai monszun Indiában

Időjárás2006.07.03, 14:54

Indiában 2006-ban néhány héttel előbb, május végén köszöntött be az igazi monszun szezon. Az átlagosnál nagyobb intenzitású viharok sokfelé okoztak tragédiákat is a szubkontinensen. Bár átmenetileg gyengült az esők intenzitása, a szezon java elvileg csak most kezdődik. A mi nagy csapadékaink eltörpülnek ehhez képest.

Már 142 halottja van az indiai monszunnak

Nagyvilág2006.06.26, 12:24

Legalább 142 ember vesztette eddig életét a napok óta tartó indiai monszunesőzésekben, több százezer embert pedig ki kellett telepíteni. Nyolc embert a villám csapott agyon.

Egymillióan szenvednek az indiai áradástól

Nagyvilág2006.06.16, 13:33

Egymillió ember vesztette el otthonát az India északkeleti részét sújtó áradásokban. Tízezreket teljesen elvágott a külvilágtól az ár.

Indiai színésznő a legszebb a világon

Női Lapozó2006.06.13, 15:05

Nem valami hollywoodi szőkeséget, hanem egy indiai színésznőt, Aishwarya Rai-t tartják a legszebbnek a világon, legalábbis internetes magazinok olvasói, sőt, maga Julia Roberts is.

Buddhával kampányol India

[origo] utazás2008.02.12, 14:06

India intenzív turisztikai kampányba kezdett annak érdekében, hogy minél több turista ismerje meg az ország gazdag buddhista örökségét. Az apropót az adja, hogy novemberben lesz Buddha születésének 2550-dik évfordulója.

Nagy film, nagy turizmus

[origo] utazás2008.05.22, 09:19

A világon egyre több város, kulturális, vagy természeti látnivaló válik turistalátványossággá egy-egy nagyobb szabású mozifilm bemutatóját követően. A filmek jeleneteiben látható helyszíneken sok esetben szabályos turistainvázió kezdődik, hatalmas bevételhez juttatva a helyi vállalkozókat. A legnagyobb hisztéria meglepő módon az indiai szappanoperákat kíséri.

Tizenkét rendőrt ölt meg Indiában egy taposóakna

Nagyvilág2006.06.01, 19:31

A félkatonai rendőri erők tizenkét tagja vesztette életét Kelet-Indiában csütörtökön, amikor a terepjárójuk alatt felrobbant a kommunista lázadók által elhelyezett taposóakna - közölte egy rendőrségi illetékes.

Magyarország vezeti a kihelyezési rangsort

Gazdaság2006.06.01, 15:30

Már nem a mind alacsonyabb költség az egyedüli meghatározó a vállalati termelő, kiszolgáló és szolgáltató tevékenységek kihelyezésének helyszínkiválasztásában, hanem például az is, hogy az adott ország milyen nyelvi környezetet kínál. Ebben Kelet-Európa, benne Magyarország, változatlanul versenyképes Indiával - áll a londoni Economist Intelligence Unit (EIU) felmérésében.

Indiában él a legtöbb HIV-fertőzött

Nagyvilág2006.05.30, 19:19

Immár Indiában él a világon a legtöbb HIV-fertőzött, miután a szubkontinens az ENSZ AIDS elleni küzdelemre létrehozott szervezetének (UNAIDS) kedden közzétett jelentése szerint tavaly lekörözte az addigi világelső Dél-afrikai Köztársaságot. A 630 oldalas friss ENSZ-dokumentum szerint Indiában 5,7 millióan hordozzák a HIV-vírust, az AIDS kórokozóját. Dél-Afrikában 5,5 millió a fertőzöttek száma.

A férfiak kikaptak, a nők nyertek a sakkolimpián

Sport2006.05.24, 22:11

A torinói sakkolimpia negyedik fordulójában női válogatottunk nagyszerű 2,5-0,5-ös győzelmet aratott Franciaország ellen. Két világos táblával játszottunk, Hoang Thanh Trang és Vajda Szidónia nyert, Mádl Ildikó remizett. Férfi csapatunk 2,5-1,5-re kikapott Indiától. Almási Zoltán, Berkes Ferenc és Balogh Csaba fél pontot szerzett, Ruck Róbert vereséget szenvedett. Kettős sikert könyvelhettek el az oroszok, Kramnyikék Kínát 3-1-re, a női triójuk Litvániát 3-0-ra győzte le, és másfél pontos előnyt szereztek. A férfiak mezőnyében Oroszország és Örményország holtversenyben áll az élen.

Szakadékba zuhant a násznépet szállító teherautó

Nagyvilág2006.05.20, 16:54

Násznépet szállító teherautó zuhant szakadékba India nyugati részén szombaton, megölve 32 személyt.

Rajt előtt a sakkolimpia

Sport2006.05.19, 14:45

Egy nappal a 37. sakkolimpia megnyitója előtt Torino még nem ég a sakk lázában. Az Olimpiai Faluban tegnap még kevesen voltak, viszonylag simán túljutottunk a regisztráción, a pénteken este érkező válogatottak számára sikerült az elhelyezésben a maximumot kiharcolni. A szervezők sűrűn szabadkoznak, ugyanakkor nagyon örülnek, hogy a sakktörténelemben a résztvevők számát illetően új rekord születik. Május 20-tól a sakkvilág az olasz városra figyel.

Romlott Magyarország versenyképessége

Gazdaság2006.05.11, 17:06

Kínát és Indiát emeli ki újabb, az országok versenyképességi sorrendjéről kiadott, 2006-os jelentésében a svájci Institute of Management Development (IMD). A listán szereplő új EU-tagok között Magyarország a 41. helyre került, így a magyarok versenyképessége romlott a legnagyobb mértékben, miközben a többség kisebb-nagyobb javulást tudott felmutatni.

Újra beválasztották a parlamentbe Sonia Ghandit

Nagyvilág2006.05.11, 18:23

Újra parlamenti képviselővé választották Indiában Sonia Ghandit, a kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus párt első emberét, aki másfél hónappal ezelőtt az ellenzék álláshalmozási vádjai miatt kényszerűségből lemondott képviselői mandátumáról.

Szedi áldozatait a hőség a Hindusztáni-félszigeten

Nagyvilág2006.05.08, 19:27

Több mint 80 halálos áldozatot szedett az Indiában és Pakisztánban tomboló, napok óta tartó hőhullám, amely során a hőmérséklet a 47 fokot is elérte.

Most
Top 12 óra
Ajánlat
Ajánlat