hirdetés

India

címke rss

Újabb olcsó miniautó Indiából

Auto2008.05.13, 10:18

Amióta az indiai Tata felfedte Nano elnevezésű, nagyjából 406 ezer forintba kerülő kocsiját minden autógyártó szeretne egy hasonlóan olcsó modellt. Az első konkrét bejelentés most a Renault-Nissan duótól érkezett, akik pontosan ugyanennyiért dobják majd piacra saját négykerekűjüket.

Robbantásos merényleteket követtek el Dzsaipurban

Nagyvilág2008.05.13, 21:06

Robbantásos merényletek egész sorozatát követték el kedden a turisták körében közkedvelt északnyugat-indiai Dzsaipur városában, a detonációk legalább harminc ember halálát és több mint száznak a sebesülését okozták - közölte a rendőrség.

Indiában is kutat a Mol

Archívum2008.05.08, 18:19

A Mol Nyrt. 35 százalékos részesedést szerzett az indiai állami olaj- és gázipari vállalat Észak-Nyugat-Indiában elterülő szárazföldi kutatási blokkjában - közölte a magyar olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.

Beharapja a Brahmaputra a legnagyobb szigetet

Nagyvilág2008.02.07, 15:24

Folyamatosan pusztul a Madzsuli-sziget, amelyet a világ legnagyobb folyami szigetének mondanak. Az indiai Brahmaputra heves árvizei erodálják a sziget talaját, amelyen számos földműves közösség él, ezen kívül pedig pótolhatatlan értékeket őriznek a Visnu-hívők ősi kolostorjaiban. A kormány a világörökségi státusztól remél segítséget.

Perzselő forróság Indiában

Időjárás2008.05.05, 13:05

Indiában eddig már legkevesebb hatvan halálos áldozata van a hőhullámnak, amely kisebb megszakításokkal lassan már egy hónapja sújtja az országot. Nagpurban, az India szívében elhelyezkedő városkában április 11-e óta nem mértek 40 foknál alacsonyabb nappali maximumokat.

Milliárdos üzlettel hasít a veresegyházi GE

Gazdaság2008.05.05, 16:56

A világ egyik legnagyobb vállalata, a General Electric főleg a magyarországi gyárában készíti el azokat a gázturbinák, amelyeket orosz erőművek rendeltek meg 120 millió dollár, vagyis közel 20 milliárd forint értékben. A legnagyobb Magyarországon tevékenykedő amerikai befektetőnél, egyben a harmadik legnagyobb exportőrnél idén 12 ilyen egységet szerelnek össze, míg jövőre a terv szerint már 40 százalékkal többet.

Történelmi látnivalók, amelyekért érdemes útra kelni

[origo] utazás2008.05.04, 11:03

A Taj Mahal, a Machu Picchu, Angkor varázslatos templomai, vagy éppen az athéni Akropolisz, mind-mind olyan történelmi látnivalók, amelyekért mát önmagukban is érdemes pénzt áldozni és útra kelni. Ha pedig valaki egyszerre többet kereshet fel ezek közül, különösen szerencsésnek mondhatja magát.

Heves esőzések, aszály és forróság a nagyvilágban

Időjárás2008.04.26, 13:07

Míg Haiti szigetén az elmúlt napokban zajló heves esőzés következtében kialakult földcsuszamlások nehezítik az ott lakók életét, addig Cipruson az aszály okoz egyre nagyobb problémát. Indiában pedig már hetek óta tart a hőség, Nagpurban lassan már három hete 40 fok feletti csúcshőmérsékleteket mérnek.

Hetek óta tart a hőség Indiában

Időjárás2008.04.23, 11:45

Indiában már legkevesebb 22 ember vesztette életét a hetek óta tartó hőség miatt. A hét elején a legmagasabb nappali hőmérsékletek, több helyen is meghaladták a 40 fokot.

Néha aknamezőn járnak a kutató olajcégek

Gazdaság2008.04.23, 14:05

Kína és India energiahordozók iránti szomja egyre jobban fölkorbácsolja az olaj árát, ami olyan területek felé fordítja az olajcégeket, amelyekre korábban nem is gondoltak. A Mol is egyre nagyobb súlyt helyez új szénhidrogénmezők kutatására szerte a glóbuszon, Nigériától Pakisztánon át Szibériáig. A munkát olykor komoly biztonsági intézkedések közepette kell elvégezni, ami bizonyos kockázati felárat rak az árakra.

A zene megölte a kazettamásolást

Szórakozás2008.04.22, 16:10

A CD feltűnése óta - vagyis már több mint húsz éve - kongatják a vészharangokat a magnókazetta felett, azonban ez a szívós találmány továbbra sem akar eltűnni. Sőt, vannak olyan részei is a világnak, ahol kimondottan a reneszánszát éli, és még többen vannak, akik hiányolják.

Utazás a nyomorba

[origo] utazás2008.04.21, 15:27

Elege van a pálmafás semmittevős tengerpartokból, luxus apartmanokból és a pózolós jómódú külföldi turistákból? Látogasson el a világ legnagyobb nyomornegyedeibe! Megdöbbentő valóság túrán vehet részt bárki Indiában, vagy Afrikában. Garantált a meglepetés.

Felszállás nélkül repülhetnek az indiaiak

[origo] utazás2008.04.21, 17:17

Mindössze 700 forintnyi rúpiáért élvezhetik a légi utazás izgalmát és örömeit Indiában azok, akik még sohasem repültek, de már nagyon szeretnének.

Madonna indiai gyereket fogad örökbe

Női Lapozó2008.04.08, 16:08

Madonna amerikai énekesnő újabb gyereket szeretne örökbe fogadni, ezúttal Indiából. Mindeközben szociológusok megalkották a Madonna-effektus fogalmát: azaz a szegény országokban egyre több gyereket hagynak el, abban reménykedve, hogy gazdag és híres ember adoptálja őket.

Szokatlan jégeső Indiában

Időjárás2008.04.04, 13:38

Szerda éjszaka szokatlanul heves jégesővel kísért felhőszakadás volt India keleti tartományaiban. A krikettlabda nagyságú jégdarabok három embert megsebesítettek, több kunyhót tönkretettek, és számos háziállatot elpusztítottak.

Turizmus és természetvédelem - tanácsok a tudatos túrázáshoz

Tudomány2008.04.04, 09:20

A környezetet, élővilágot terhelő tevékenységek listáján minden bizonnyal az utolsók között sorolnánk fel a szabadidős sportokat, a természetjárást, vagy az utóbbi években egyre népszerűbb ökoturisztikai irányzatokat. Ez voltaképpen a természetvédelem társadalmi sikertörténete, gondolhatnánk, hiszen melyik turista, szabadban sportoló ne vallaná magát a természet szerelmesének? A szépségért, friss levegőért, nyugalomért vagy a különleges vadvilág megfigyeléséért, egyszóval ökológiai szolgáltatásokért a vadonba látogatók ugyanakkor jelentős, bár néha nem túl nyilvánvaló hatással lehetnek környezetükre.

Arany szekér: elindult az új indiai luxusvonat

[origo] utazás2008.03.28, 08:52

Példátlan felszereltségű luxusvagonokat helyeztek forgalomba az India középső részén fekvő Karnataka tartományban. Az elsősorban üzleti utazóknak szánt szerelvényeken úgy tűnik, megjelennek az egyszerű turisták is, akik a társaság által kínált három nagyszerű körút közül választhatnak, a luxuskategóriához képest nem is olyan drágán.

Elkészült a Suzuki Swift szedán

Auto2008.03.26, 11:42

A Maruti Suzuki Indiában bevezette a piacra a Swift lépcsőshátú verzióját DZire néven.

Egészségturizmus: Izrael is belevág

[origo] utazás2008.03.26, 12:50

Izraelben a vallási témájú látnivalók, szent helyek, a Holt-tengeri gyógyturizmus, vagy Eilat eddig is több millió turistát vonzott. Az utóbbi időben egyre többen érdeklőnek a különböző kozmetikai és hagyományos műtétek, gyógykezelések iránt, ezért mostantól különös figyelmet szentelnek az orvosi turizmus igen jövedelmező iparágának. India is felkerült világ egészségturisztikai térképére, de a már jól ismert és színvonalas szolgáltatásokat nyújtó Thaiföld népszerűsége is töretlen.

Vérükért tartottak fogva embereket Indiában

Nagyvilág2008.03.18, 13:07

Hetente többször is véradásra kényszerítette fogvatartott áldozatait egy indiai bűnbanda. A faluról a városba csalt férfiak a sorozatos vérvételnek köszönhetően úgy legyengültek, hogy képtelenek voltak fellázadni rabszolgatartóik ellen.

K+F-ben az EU a második

Gazdaság2008.03.13, 07:19

Az Európai Unió 27 tagországa együttes GDP-jének 1,84 százalékát, 210 milliárd eurót költött kutatásra és fejlesztésre 2006-ban. Ezzel az összeggel az EU második az USA mögött, és megelőzi Kínát és Indiát - olvasható a Napi Gazdaságban.

Nagyobb elismerésre vágyik a fülszőrrekorder

Nagyvilág2008.03.10, 14:43

25 centis fülszőrrel került a rekordok könyvébe egy indiai férfi. Radhakant Badzspaj mégsem teljesen elégedett, azt szeretné, ha az emberek nem néznék hülyének furcsa szőrzete miatt.

India ízei - húsimádóknak

Női Lapozó2008.03.08, 12:14

Az egzotikus India a megnyugvást kereső hírességek, az ősi kultúrát felfedezni vágyó turisták és a mindent bevállaló gasztronómiarajongók kedvelt  célpontja. Szerencsére sokféle fűszert, hozzávalót már itthon is lehet kapni, így néhány indiai ételt mi is kipróbálhatunk - ezúttal a hússal készült fogások közül ismertetünk néhányat.

Újabb üzleti szolgáltató központok jöhetnek

Állás 20112008.03.06, 08:59

Már Indiát és az indiai munkaerőt is túl drágának találják a fejlett ipari államok cégei információtechnológiai háttérszolgáltatások kiszervezési célországaként, viszont Magyarország, Kína és Marokkó egyre népszerűbb kiszervezési célpont.

A tétlenség ára

Időjárás2008.03.06, 16:01

A világ országainak most már komolyan foglalkoznia kell a klímaváltozás kérdésével, mert később sokkal nagyobb árat kell majd fizetni a tétlenségünkért, áll az OECD által készített tanulmányban.

Bevándorlók és popzene Nagy-Britanniában

Brit hét2008.03.04, 12:50

Évtizedek óta élnek feketék és ázsiaiak Nagy-Britanniában, de komolyabb hatást csak az utóbbi tíz-tizenöt évben tudtak gyakorolni a helyi zenei színtérre. Ezeket szedtük most össze, aktualizálva egy korábbi cikkünket is.

Elege lett az istenkedésből a nepáli kislánynak

Nagyvilág2008.03.04, 17:50

Hívei élő istenként tisztelik azt a 11 éves nepáli kislányt, aki kilenc év után, önként döntött úgy, inkább visszavonul. A hindu Káli-kultusz követői máris a lehetséges utód után kutatnak, a bíróság azonban két éve már bűncselekménnyé nyilvánította a fiatalkorúak istenként való tiszteletét - írja a The Times.

India ízei - vega variációk

Női Lapozó2008.03.03, 16:40

Az egzotikus India a megnyugvást kereső hírességek, az ősi kultúrát felfedezni vágyó turisták és a mindent bevállaló gasztronómiarajongók kedvelt  célpontja. Szerencsére sokféle fűszert, hozzávalót már itthon is lehet kapni, így néhány indiai étlet mi is kipróbálhatunk - ezúttal a hús nélküli fogások közül szemezgetünk.

Szávay hazai játékos ellen kezd Indiában

Sport2008.03.02, 16:47

Szávay Ágnest az ötödik helyen emelték ki az indiai Bangaloréban hétfőn kezdődő 600 ezer dollár összdíjazású nőitenisz-torna szervezői.

India stratégiai partnerei vagyunk

Gazdaság2008.02.28, 15:18

India stratégiai partnernek tekinti Magyarországot, hiszen elmúlt három évben több mint a duplájára nőtt a kétoldalú kereskedelem mértéke - jelentette ki India magyarországi nagykövete. Az indiai cégek elsősorban az informatikai és a gyógyszeripar területén látnak befektetési lehetőségeket Magyarországon.

Szűzföldeket falnak az ökogyarmatosítók

Nagyvilág2008.02.19, 13:09

Pár ezer forintért vehet bárki hektárnyi erdőket Indiában vagy pampát Patagóniában. A remek üzletet az emisszió-kereskedelemmel foglalkozó cégek gerjesztik. Az ilyen társaságoknál például az autózással, repüléssel megtermelt, a légkört károsító szén-dioxid-kibocsátásunkat tudjuk megváltani úgy, hogy a pénzünkből környezetvédelmi beruházásokat támogatnak. Sokan kritikusak, búcsúcédulázást, ökogyarmatosítást emlegetnek, a virágzó iparág ugyanis kitermelte a maga élősködőit. Az emisszió-kereskedelemmel foglalkozó egyik első magyar cég vezetője szerint azonban a vállakozások többsége így is jót tesz a klímának és ez még csak az első lépés.

A Föld tíz leghalálosabb állata

Tudomány2008.02.18, 11:30

Hatalmas fenevadak, villogó szemfogú ragadozók, kíméletlen, kitartó vadászok - bolygónk legveszélyesebb, legtöbb halált okozó állatai közé bizonyára sokan a nagytestű húsevőket, a trópusi tengerek, végtelen szibériai erdőségek vagy az afrikai szavannák vérszomjas fenevadait sorolnák. Bár a ragadozókról szóló hiedelmeknek gyakran van némi igazságalapjuk, ma már egyetlen húsevő sem akad, amelynek legfőbb prédája az ember lenne. A legnagyobb gyilkosokat nem a nagytestű ragadozó emlősök körében kell keresnünk. Ismerjék meg az emberre legveszélyesebb állatokat!

Indiában terjeszkedik a Disney

Gazdaság2008.02.18, 18:11

India a világ harmadik legnagyobb kábeltelevíziós piaca, amely az előrejelzések szerint a következő évtized közepére Ázsia legjobban jövedelmező fizetős-tv piacává válik. A Disney korábban is vásárolt érdekeltségeket indiai vállalatokban.

A világ tetején - az érintetlen Ladakh

[origo] utazás2008.02.14, 14:30

Hatezer méter magas hegyek, valószerűtlenül kék égbolt, sebesen rohanó hegyi folyók és megannyi több száz éves buddhista kolostor. Ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni, nagyjából ez lenne Ladakh, India észak részének legeldugottabb pontja. Persze ennél sokkal több, kulturális és gasztronómiai élmény, s nem utolsósorban az aktív nyaralást kedvelők egyik legnépszerűbb célpontja.

Hatdolláros zsebtolvaj-túrák Indiában

[origo] utazás2008.02.13, 17:27

Kétszáz rúpiáért bármelyik külföldi turista első kézből tapasztalhatja meg, hogyan élnek az indiai főváros pályaudvarainak utcagyerekei. Ezért az összegért megtanítják a vendégeket guberálni, csatlakozhatnak egy zsebtolvaj bandához, és menekülhetnek a bandákat kergető rendőrök elől.

Zacskótilalom a turizmusért

[origo] utazás2008.02.13, 16:44

A Tanzániához tartozó Zanzibárban betiltották a műanyag zacskók gyártását és bevitelét, hogy védjék a környezetet és a turizmust. Az állatok védelme miatt tilos a zacskóhasználat India északi részén is.

Rabszolgák és elűzött halászok - a cunami kései áldozatai

[origo] utazás2008.02.12, 15:15

A 2004 december 25-i dél-kelet ázsiai cunami utóhatásait vizsgálja egy, a BBC 2-n bemutatandó kétrészes dokumentumfilm, amelyből kiderül, hogy a katasztrófa által érintett partszakaszok őshonos lakosai - főként apró falvakban élő halászok - a turisztikai fejlesztések miatt nem térhetnek vissza eredeti lakóhelyükre. Az erőszakos kitelepítések mellett a rabszolgamunka is súlyos gondot jelent az újjáépítésben.

A világ tíz legfurább kétéltűje

Tudomány2008.02.04, 11:15

A tarajos gőte emberméretű rokona, egy körömnyi aprócska béka és egy átlátszó, vak szalamandra egyaránt szerepel a Londoni Zoológiai Társaság által összállított, bolygónk legkülönlegesebb és egyben legritkább teremtményeit felsorakoztató százas listán. A béka éve alkalmából bemutatjuk a Földön még ma is élő tíz legfurcsább kétéltűt.

Összeomlott egy szálloda Indiában

Nagyvilág2008.02.03, 09:58

A hatóságok figyelmezetetése ellenére sem hagyták el a dolgozók és néhány vendég azt az indiai szállodát, amelynek alapjait egy közeli építkezés rendítette meg. Az épület összeomlott, legkevesebb nyolc ember halálát okozva.

Termékenységükkel csalogatnak a béranyák

Itthon2008.01.31, 12:33

Saját gyereküknek szánt szép babaruhákról, önálló vállalkozásról álmodoznak azok nők, akik pénzért hajlandóak lennének kihordani terméketlen párok babáját. Az [origo] béranyákról szóló cikkének megjelenése óta sokan jelentkeztek a szerkesztőségben: segítsünk nekik kihordó anyát keresni, vagy hozzuk össze őket terméketlen párokkal.  

A büdzsének is fáj a drága olaj

Gazdaság2008.01.31, 19:28

Egyes vélemények szerint az energiaárak emelkedése jó a költségvetésnek, hiszen így extra adó- és járulékbevételekhez juthat. A törvény ráadásul az elvonások növeléséről rendelkezik extra magas olajárak esetén, és a benzint terhelő adók is többet hoznak ilyenkor a konyhára. Ez valóban jó néhány milliárd forint pluszforrást jelent, mindez azonban csak szépségtapasz lehet a drágaság okozta károkra.

Kell egy magyar műhold

Tudomány2008.01.30, 10:23

Sokan azt gondolják, hogy műholdat építeni költséges "úri hobbi". Valójában az egyik legnagyobb hozzáadott értéket és profitot biztosító tevékenység, amely mágnesként vonzza a külföldi fejlett technológiát és tőkét - mondta az [origo]-nak a legnagyobb hazai űripari vállalat vezetője. A cég meg is tudná építeni az űreszközt, India pedig felajánlotta a pályára állítását.

India egyre fontosabb partner

Gazdaság2008.01.25, 14:32

A magyar-indiai gazdasági kapcsolatok államközi keretei rendezettek, nyitott, vitás kérdések nincsenek. A két állam 2003. novemberben írta alá a kétoldalú beruházás-védelmi megállapodást és a megújított, kettős adóztatást kizáró egyezményt.

Recessziótól rettegnek világszerte

Gazdaság2008.01.23, 18:09

A vállalatok első számú vezetői a globális recesszióban látják a legfőbb veszélyforrást - derül ki a PricewaterhouseCoopers legújabb globális vezérigazgatói felméréséből. A félelem a nyugati féltekén a legerősebb, a cégvezetők Kínában és Indiában kevésbé aggódnak.

Indiában kezd kutatásba a Mol

Archívum2008.01.18, 14:30

Olajipari Együttműködési Megállapodást ír alá az indiai ONGC és a MOL a magyar miniszterelnöki látogatás keretében 2008. január 18-án - közölte a társaság az [origo]-val.      

Doppingolt a női kalapács korábbi világcsúcstartója

Sport2008.01.17, 06:35

Fennakadt egy doppingvizsgálaton az orosz Gulfija Hanafejeva, a női kalapácsvetés korábbi világcsúcstartója. Az orosz szövetség elnöke, Alekszander Romanov elmondta, hogy a kiváló nehézatléta tavaly az Indiában rendezett katonai világjátékokon adott pozitív mintát. Hanafejeva az ellenőrzés szerint serkentőszert használt.

Hiába tilos, kelendő a kiadó méh

Itthon2008.01.15, 16:13

Magyarországon - ha lehetne - ma 5 millióért vállalná el egy kétgyermekes anya, hogy kihordja egy másik nő gyerekét, 1996-ben egy panellakás árát fizette Pelle János egy dajkaanyának, Indiában 2,5 millió körüli összegbe kerül egy csecsemő. Pelle újsághirdetésben kereste a megfelelő nőt, egy vidéki tanárnő az "egyházon keresztül" jutott el ahhoz a "tiszta" asszonyhoz, akiben meg tudott bízni. India Anand nevű városa eddig a tejéről volt híres, most a béranyáiról: jelenleg 50 nő terhes amerikai, brit, tajvani és a világ más pontjairól érkező párok gyerekével.

Új rokonokat kaptak a bálnák

Tudomány2008.01.09, 09:41

Az India területén előkerült eocén korszaki koponyák kissé megrázták a párosujjú patások törzsfáját, és új rokonokat kaptak a bálnák is.

Szabadon csapolhatnak a nők Indiában

Nagyvilág2007.12.21, 14:31

Közel száz éves részleges tilalom után az indiai legfelsőbb bíróság engedélyezte a női csaposok teljes idejű foglalkoztatását. A nők szerint a munka egyre jobban jövedelmez és segít lebontani a két nem közötti korlátokat - írja a The Times.

Foglyok százai törtek ki egy indiai börtönből

Nagyvilág2007.12.17, 01:51

Bebörtönzött maoista felkelők szöktek meg egy indiai börtönből vasárnap. A foglyok lefegyverezték őreiket, majd más rabokat is szabadon engedtek. A több mint 300 szökevény felkutatását az erősítés megérkezése után kezdte meg a rendőrség.

Kínaiak küldik a legtöbb SMS-t

Gazdaság2007.12.13, 12:46

A kínai mobiltelefon-használók 429 milliárd SMS-t küldtek 2006-ban, miközben Indiában növekedett legjobban a mobilhasználók köre: az ázsiai országban a tavalyi új felhasználók száma meghaladta az összes brit mobilhasználó számát.

Bolygónk jövőjéről döntenek az eddigi legfontosabb klímakonferencián

Tudomány2007.12.11, 09:26

180 ország 10 ezer előadója, aktivistája és újságírója részvételével december 3-án megkezdődött az ENSZ klímakonferenciája az indonéziai Balin. A Föld éghajlatának változásáról valaha is rendezett legjelentősebb tanácskozás célja és feladata, hogy kidolgozzon egy egyértelmű és meggyőző tervezetet, amely majd a 1997-es Kiotói Egyezmény örökébe léphet, megoldási javaslatot nyújtva olyan problémákra is, amelyekre tíz évvel ezelőtt nem gondoltak. Az új nemzetközi egyezményt az ENSZ főtitkára elengedhetetlennek nevezte, s a világ legnagyobb környezetszennyező országait - köztük az Egyesült Államokat, Kínát és Indiát - egyformán csatlakozzásra ...

Új Suzuki-modell Indiából

Auto2007.12.11, 10:44

A Suzuki indiai összeszerelő üzemében új, világpiaci értékesítésre szánt modell gyártását kezdi meg - jelentette be kedden Osamu Suzuki, a cég elnöke. A vállalat a tervek szerint a dél-ázsiai országot a kisautó gyártásának világpiaci központjává teszi.

141. Arendas Zsuzsa - Delhi

iWiW-vel a világ körül2007.12.03, 08:19

Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Indiáról és Delhiről mesél Arendas Zsuzsa.

Dagadnak az erszények Kenguruföldön

Gazdaság2007.12.01, 11:40

Ausztráliában több mint egy évtized után politikai kurzusváltás következik, az eddig kormányzó konzervatív koalíció veresége azonban várhatóan nem lesz hatással a bivalyerős gazdaság stabil növekedésére. A kontinensnyi ország az elmúlt 20 évben újraformálta külkapcsolatait, így gazdasági sikereiben nagy szerepe van a szárnyaló délkelet-ázsiai feltörekvő államoknak, Kínának, Indiának is.

135. Balla Zsuzsí - Bangalore, India

iWiW-vel a világ körül2007.11.26, 09:17

Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Indiából, Bangalore városából ír Balla Zsúzsí.

Három bíróságon is pokolgép robbant Indiában

Nagyvilág2007.11.23, 17:47

Merényletet követtek el három észak-indiai város bírósága ellen, legkevesebb tíz ügyvéd és jogász életét vesztette. A rendőrség egyelőre nem közölte, kit gyanúsít a robbantásokért.

Pusztító viharrá erősödött a Sidr

Időjárás2007.11.15, 14:47

Az Indiai-óceán felett még vasárnap kialakult trópusi vihar, a Sidr, ma már megközelítette Banglades és India partjait. Az előrejelzések szerint a trópusi ciklon a következő 12 órában eléri a partokat.

Indiaiaké lehet a Bakony Művek maradéka

Gazdaság2007.11.15, 08:13

A bíróság elrendelte az egykor hatezer főt foglalkoztató Bakony Művek felszámolását. A cég egyetlen értékes vagyoneleme, a Préstechnika Kft. ára 1,7 és 2,2 milliárd forint között lehet, és most indiai kézbe kerülhet - írja a Napi Gazdaság.

82 év után újított be vonatokat Mumbai

Nagyvilág2007.11.13, 13:39

Mumbaiban (Bombay) most először helyeztek üzembe új vonatot 1925 óta. Az új szerelvény az első abból a 157-ből, amelyeket a következő három évben állítanak forgalomba India üzleti fővárosában. Az elvileg 1800 fő befogadására alkalmas vonatba azonban várhatóan 4500 embert passzíroznak majd be a csúcsforgalomban, és ezért az automata ajtókat is kiszerelik.

Egy napig műtötték a négykarú-négylábú indiai kislányt

Nagyvilág2007.11.08, 09:37

Több mint 24 órán keresztül tartott az a műtét, amelynek során egy négy karral és négy lábbal születet kislányról leoperálták fölösleges végtagjait Indiában. A kislány egy ki nem fejlett ikertestvérrel összenőve született.

Nem adja hatalmát a puccstábornok

Nagyvilág2007.11.06, 15:16

Pervez Musarraf tábornok, pakisztáni elnök vérbeli puccsista: először 1999-ben döntötte meg a kormányt, most pedig a saját maga által megvalósított "valódi demokráciát". Nem túl karizmatikus, karrierista katona, aki jelentéktelennek tartott diktátorból lett Washington és London ünnepelt szövetségese és még kaszált is vele. De diplomáciai ügyeskedése miatt többször sarokba szorult: a nemzetközi közösség Oszama bin Laden nem túl lelkes üldözése, a tálibok Amerika-barátsága miatt szorongatták. India, és a világ eközben lélegzet visszafojtva nézte, hogy a két tűz közé került tábornok keze megremeg-e az atomarzenál indítógombján.

Utazz ingyen Indiába karácsonykor!

Partytár2007.11.06, 22:21

A house és trance zenékkel foglalkozó Above&Beyond nem mindennapi módon ünnepeli Anjunabeats labeljének századik megjelenését. Hatalmas beachpartykat szerveznek, az egyiket a trance szülőföldjére, az indiai Goára, a másikat Brazíliába, ahova több mint egymillió embert várnak. Ráadásul játékot is hirdettek, mellyel ingyenrészvételt lehet nyerni az indiai partyra - játssz velük és menj ingyen Goára karácsonykor!

Szomáli kalózok újabb hajót támadtak meg

Nagyvilág2007.10.30, 11:45

Cukrot szállító, Indiába tartó hajót térítettek el szomáli kalózok hétfő este. A szomáli vizek ellenőrzésükre számos nemzetközi felhívást tettek már, de eredménytelenül.

Verték a gyerekmunkásokat a Gap gyárában

Nagyvilág2007.10.28, 13:34

Visszavonja és megsemmisíti a Gap azokat a kislányoknak való blúzokat, amiket gyerekmunkások készítettek Indiában. A brit Observer című lapnak egy 12 éves indiai fiú azt mondta: ha nem dolgoztak elég keményen, a főnök elverte őket.

Horrorzene, zsidó misztika és India

Partytár2007.10.25, 22:04

Xenomorph darkpsy-a érkezik november 3-án a K2-be. A zsidó és egyéb miszticizmussal átitatott zene most éli reneszánszát. A Psylife.net cikke.

Megduplázódhat 2030-ig a nukleáris energia

Gazdaság2007.10.25, 07:49

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) becslései szerint 2030-ig közel duplájára nőhet a világ nukleáris energiatermelése, de a nukleáris energia részaránya a globális energiatermelésben ennek ellenére csökken.

Majomtámadás miatt halt meg egy indiai politikus

Nagyvilág2007.10.22, 15:37

Belehalt sérüléseibe India fővárosának polgármester-helyettese, aki leesett az erkélyről, miközben a házát megszálló majmokat próbálta elüldözni. Delhiben régóta problémát okoznak a majomhordák, de más nagyvárosok is küszködnek hasonló jelenséggel.

Célpont a Hold: a közeljövő küldetései égi kísérőnkre

Tudomány2007.10.15, 16:06

A japán SELENE-űrszonda elérte égi kísérőnket, miközben az Egyesült Államok, India, Kína és Németország is tervezi saját holdszondáit. Elképzelhető, hogy egy újabb, a Hold meghódítására irányuló űrverseny kezdődik.

Tüntettek a dalai láma újjászületéséért

Nagyvilág2007.10.10, 10:54

Harminc tibeti tüntető a kínai követséghez láncolta magát Újdelhiben, mielőtt elfogták őket a hatóságok. A tibetiek egy nemrég életbe lépett kínai törvény ellen tiltakoztak, amely megtiltja az engedély nélküli reinkarnációt. A törvény célja, hogy a kínai hatóságok beleszólhassanak a dalai láma utódlásába.

Alig egycentis békát fedeztek föl Indiában

Tudomány2007.10.08, 09:15

India legapróbb szárazföldön élő gerincesét fedezték föl biológusok. A nem egészen 10 milliméteres békafajra a Delhi Egyetem kutatói találtak rá a dél-indiai Kerala államban.

Lezuhant Musarraf kísérőhelikoptere

Nagyvilág2007.10.08, 17:19

Lezuhant a Pervez Musarraf pakisztáni elnököt kísérő helikopter, négyen meghaltak - közölte a pakisztáni hadsereg. Musarraf nem sérült meg, mert egy másik helikopteren utazott a pakisztáni ellenőrzésű Kasmír tartományba. Az elnöki szóvivő viszont egyike a nyolc sérültnek. A szombati választásokon győztes Musarraf a 73 ezer ember halálát okozó földrengés 2. évfordulója miatt utazott Kasmírba. A BBC szerint már három merényletet élt túl.

Indiába mehet a Porsche

Auto2007.09.24, 20:05

Összeszerelő üzemet nyithat az ázsiai országban a Porsche, nem sokkal később pedig követheti a Volkswagen.

A Föld tíz legszennyezettebb helye 2007-ben

Tudomány2007.10.01, 10:21

Ismét megjelent a világ legszennyezettebb helyeinek tízes listája. Földünk legélhetetlenebb településein ezúttal hét ország osztozik, a szennyezésben mintegy 12 millió ember érintett - a mérgezések genetikai problémákat, koraszüléseket, születési rendellenességeket okoznak.

Szégyenfalra kerülnek a munkahelyen köpködők Indiában

Állás 20112007.09.11, 09:54

"A nap köpője" - ezzel a felirattal került ki a szégyenfalra egy indiai önkormányzati hivatal alkalmazottja. A munkaadó pénzbírsággal és a köpködők kipellengérezésével próbálja nevelni alkalmazottait.

Zarándokok zuhantak szakadékba Indiában

Nagyvilág2007.09.08, 08:41

24 méter mély szakadékba zuhant egy zarándokokat szállító teherautó Indiában. A balesetben legalább 85 ember meghalt.

India az élre tör - világnépesség 2050-ben

Tudomány2007.09.06, 12:32

Nem telik el 50 év, és India lekörözi Kínát, Nagy-Britannia Franciaországot, Japán viszont kikerül a Föld első tíz legnépesebb állama közül. Lesznek olyan országok is, amelyek népessége a mostani 40 százalékával lesz kevesebb - olvasható a legfrissebb amerikai népességkutató tanulmányban.

Valóban egyre szélsőségesebb az időjárás

Időjárás2007.09.04, 10:22

Augusztus elején jelent meg a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által készített jelentés, amely az évből eddig eltelt időszak extrém időjárási és klímaeseményeit foglalja össze.  2007 januárjától világszerte számos szokatlan, az átlagostól eltérő időjárási eseménnyel találkozhattunk.

Merkel bevonná az ázsiaiakat a klímaharcba

Nagyvilág2007.08.31, 10:00

Klíma-kompromisszumot ajánl a fejlődő országoknak, főként Kínának és Indiának Angela Merkel. A német kancellár az indiai javaslatot elfogadva lehetővé tenné, hogy a fejlődő országok növeljék a kibocsátásukat, de csak addig, míg el nem érik az ipari államok egyre csökkenő szintjét. Ha sikerülne bevonni az ázsiaiakat is a klímavédelembe, az USA is nehezen mondhatna nemet.

Tüntetések miatt lezárták a Taj Mahalt

[origo] utazás2008.05.14, 09:47

Az indiai rendőrség szerdán bezárta az ország leglátogatottabb turistalátványosságát, az agrai Taj Mahalt, és kijárási tilalmat vezetett be a városban, mivel a környéken tüntető muzulmánok teherautókat gyújtogattak és rátámadtak a rendőrökre. A tüntetések azért robbantak ki, mert előzőleg egy teherautó elütött négy muzulmán lakost - írja az Msnbc Travel.

A világ 10 legszebb strandja

[origo] utazás2008.03.19, 11:38

A legszebb strandokat összegyűjtő sorozat csak szubjektív lehet, hiszen mindenkinek más az ízlése, mást keres egy-egy nyaralás alkalmával. Mégis a Maldív-szigeteket, Görögországot, vagy a Karib-térség egy-egy szigetét egyetlen hasonló listáról sem szabad kihagyni. Az [origo] szubjektív véleménye.

Korelajárvány szedi áldozatait India keleti részén

Nagyvilág2007.08.26, 10:35

Legalább 70 ember meghalt és mintegy 1500 megbetegedett a kelet-indiai Orisza szövetségi állam elmaradott vidékein kitört kolerajárványban - jelentették be vasárnap az indiai hatóságok.

Harminc áldozat az indiai robbanásokban

Nagyvilág2007.08.25, 19:48

Két robbanás rázta meg néhány percen belül a dél-indiai Haiderábád városát. A detonációkban legkevesebb 30 ember vesztette életét, több mint ötvenen pedig megsebesültek a nagyváros elöljáróságának az egyik tisztségviselője szerint.

Havonta hatmillióval több indiai mobilos

Gazdaság2007.08.24, 10:23

Bár a Nokai csak 2010 környékére várta, India átvette a második helyezést az Egyesült Államoktól a finn mobilóriás legnagyobb piacai között. A legtöbb telefont továbbra is Kínában értékesítik.

Versengés az IMF-ért

Gazdaság2007.08.23, 11:03

Franciaország, Nagy-Britannia és Németország egyesült erővel meg akarja akadályozni, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) döntéshozatalában az európai államok rovására növekedjen a feltörekvő országok - mindenekelőtt Kína, India és Brazília - szavazati ereje - írja a Napi Gazdaság.

Az SPD betiltaná a szélsőjobboldali NPD-t

Nagyvilág2007.08.23, 21:59

Kurt Beck, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke újra felvetette, hogy be kellene tiltani a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Pártot (NPD). Az első betiltási kísérlet kudarccal végződött évekkel ezelőtt.

Hullámsírba temetik a múltat a betongátak

Nagyvilág2007.08.20, 14:27

Közel 40 millió embert telepítettek ki eddig világszerte a fejlődés és a modern ipar szimbólumainak is tekintett gátépítések miatt. A vízerőművek jóllehet megújuló energiaforrásnak számítanak, és így ismét divatosak, sohasem örvendtek osztatlan népszerűségnek. Az így létrehozott víztározók ugyanis sokszor több ezer éves kultúrákat, középkori oszmán házakat temetnek hullámsírba, vagy éppen vízből kilógó templomtornyokat hagynak maguk után a Jangcétól, a Níluson át a Dunáig.

Véres gyémántmetszésből született a legnagyobb demokrácia

Nagyvilág2007.08.15, 15:22

A brit korona legfényesebb gyémántját 60 évvel ezelőtt kettévágta két, térkép fölé görnyedő brit. Az avatatlan kezek a 20. század egyik legvéresebb konfliktusát indították el: Pakisztán és India függetlenségének 1947. augusztus 14-i és 15-i kikiáltása után 15 millió embert kényszerítettek lakosságcserére, amelynek során 1 millió embert öltek meg pogromokban, százezreket erőszakoltak meg vagy vertek össze. A két ország azóta különböző utat járt be: Pakisztánt kudarcnak, Indiát sikernek tartják, de a gyémánt csillogása mögött nem ilyen egyértelmű a kép.

Két termék hullott el eddig a guar-gumi miatt

Itthon2007.08.10, 09:15

Kivonják a forgalomból azt a két tejterméket, amelyről a gyártó cég sejti, hogy rákkeltő anyaggal szennyezett guar-gumit tartalmaz. Az első hivatalos eredmények péntekre várhatók. A főállatorvos helyettese szerint elképzelhető, hogy fertőzött élelmiszerre bukkannak. Eddig két cég állította magánlaboratóriumi vizsgálatokra hivatkozva, hogy biztonságosak a termékei.

Juscsenkós arc nem lesz a guar-gumitól

Itthon2007.08.08, 13:07

Hiába kanalazna valaki magába éveken keresztül napi több doboz dioxinnal szennyezett adalékot tartalmazó krémtúrót, akkor sem szenvedne olyan súlyos mérgezést, mint a hatósági tájékoztatóban is emlegetett Viktor Juscsenko ukrán államfő. A magyarországi termékekben esetleg megjelenő szennyező anyag kockázatáról eltérnek a szakértői vélemények. Egy élelmiszeripari mérnök szerint az idősek, a csecsemők és a terhes anyák veszélybe kerülhetnek, az állami intézet szerint viszont nem kell komolyabb mérgezéstől tartani.

India a Wal-Mart új célpontja

Gazdaság2007.08.06, 17:59

A világ első számú kiskereskedelmi vállalata, az amerikai Wal-Mart a hétfőn aláírt vállalkozási szerződés értelmében beteheti a lábát Indiába. Az indiai kiskereskedők tömegesen tiltakoztak az amerikai óriásvállalat indiai behatolási szándéka ellen.

Most
Top 12 óra