hirdetés

India

címke rss

Hitelért könyörögnek az orosz oligarchák

Gazdaság2008.12.31, 17:05

Az állam segítségét kérik orosz oligarchák, miután 2005 óta hatalmas külföldi adósságot halmoztak fel: jövőre 110 milliárd dollárt kell visszafizetniük. Ez kétszer annyi, mint Brazília, India és Kína kötelezettsége együttvéve. Az állam vállalná a segítséget, de beleszólási jogot kér cserébe - írja a Napi Gazdaság.

Pakisztán átirányítja csapatait az indiai határhoz

Nagyvilág2008.12.26, 17:45

Átcsoportosítja katonáit Pakisztán az indiai határ közelébe hírszerzési források szerint. A szabadságon lévő katonákat is behívták, mindezt arra hivatkozva, hogy India is hasonló készenléti intézkedéseket tett.

Lefújták a karácsonyi partikat Goán biztonsági okokból

Nagyvilág2008.12.20, 17:58

Az összes, turistáknak rendezett karácsonyi és újévi tengerparti partit előre lefújták Goán. India legkisebb államának hatóságai szerint erre biztonsági okokból volt szükség - kevesebb mint egy hónap telt el a Mumbaiban elkövetett terrortámadás óta. A turizmusból élő Goa gazdaságára a döntés nagy csapást mér.

A válság rejtett nyertesei

Gazdaság2008.12.15, 12:34

Hatalmas leépítéseket, bankcsődöket, gyárak bezárását, növekvő munkanélküliséget, részvényzuhanást hozott a válság világszerte. Mégis van olyan szektor és még részvény is, ami nyertesen jöhet ki a pénzügyi káoszból . Részvények, gyógyszergyárak, ételkiszállítók, az internet és egy-egy ország kaszálhat a pánikból.

A Bengál-öböl folyódeltái - a hét műholdképe

Tudomány2008.12.15, 13:16

Az Indiai-óceán északkeleti öble, a Bengál-öböl valóságos beltengerként választja el az India törzsét alkotó Dekkán-félszigetet Indokínától. Az öbölbe két bővizű folyó is elhozza a Himalája vizeit.

A britek pénzén harcolhat a terror ellen Pakisztán

Nagyvilág2008.12.14, 13:00

Hétmillió eurós támogatást ajánlott Pakisztánnak a terrorizmus elleni harcra Gordon Brown brit miniszterelnök, aki szerint a mostani együttműködés lesz Nagy-Britannia legnagyobb terrorizmus elleni programja. Brown előzőleg kijelentette, hogy ő is azt a betiltott pakisztáni szervezetet tartja a múlt havi indiai merényletek felelősének, amelyet India korábban megvádolt.

Pakisztán légtere megsértésével vádolta Indiát

Nagyvilág2008.12.13, 23:16

Pakisztán azt állítja, hogy nem szándékosan, de megsértették légterét a szomszédos India harci repülőgépei. Az indiai vezetés azonban nem tud ilyen incidensről.

India megnevezte a mumbai merénylőket

Nagyvilág2008.12.10, 02:03

Nyilvánosságra hozta az indiai rendőrség azoknak a feltételezett merénylőknek a fényképét és a nevét, akiket a hatóságok megöltek a mumbai támadások felszámolása során. Eközben Pakisztán külügyminisztere bejelentette: nem adják ki Indiának azokat a saját nyomozásuk során őrizetbe vett embereket, akik között van India szerint a mumbai merényletek egyik fő szervezője.

Négymilliárdos állami csomag India gazdaságának

Gazdaság2008.12.08, 08:48

Az indiai miniszterelnöki hivatal 4,1 milliárd dollár értékű konjunktúraösztönző csomagot jelentett be vasárnap. A globális pénzpiaci válság következtében lassuló gazdasági növekedés ellensúlyozása a csomag célja.

Elfogták a mumbai merénylet feltételezett kitervelőjét

Nagyvilág2008.12.08, 10:43

Pakisztáni hatóságok rajtaütöttek annak a szervezetnek a kasmíri táborán, amely a gyanú szerint a mumbai terrortámadás résztvevőit képezte ki. A táborban rövid tűzharc után több fegyverest letartóztattak, iszlamista források szerint a mumbai támadásik feltételezett kitervelőjét is őrizetbe vették.

Terrorgyanú miatt miatt vettek őrizetbe magyarokat Indiában

Nagyvilág2008.12.06, 19:06

Egy luxoshotel elleni támadásról szóló feljegyzéseket talált egy indiai szálloda személyzete, ezért a rendőrség rövid időre őrizetbe vett egy magyar orvos házaspárt. A magyarokat kihallgatták, írásmintát vettek tőlük, majd elengedték őket, mert kiderült, hogy nem ők írták a jegyzeteket.

Romló orosz és kínai kilátások

Gazdaság2008.12.05, 16:33

Kifejezetten romlottak Kína, India és Oroszország gazdaságának közeli növekedési kilátásai - állapította meg pénteken a fejlett ipari országokat tömörítő OECD.

Riadókészültség India repülőterein

Nagyvilág2008.12.04, 09:22

Terroristák légicsapásokat hajthatnak végre Indiában, jelentette az indiai védelmi miniszter. Az indiai titkosszolgálatok figyelmeztetésére riadókészültséget rendeltek el az ország nagyobb repülőterein.

5000 embert akartak megölni a mumbai támadók

Nagyvilág2008.11.30, 02:20

Ötezer embert akartak meggyilkolni azok a terroristák, akik szerdán támadtak az indiai Mumbaira - állapították meg az indiai hatóságok. A támadásban a pontosított hivatalos adatok szerint 183 ember vesztette életét. Egyre több jel utal arra, hogy a támadók Pakisztánból jöttek, Pakisztán teljes együttműködést ígér a vizsgálatban, egyúttal tagadja, hogy a kormánynak köze lenne a terrorakcióhoz. A szerdán indult akcióra szombat reggel tettek pontot az indiai kommandósok a Taj Mahal Hotelben.

A magyar turisták nem félnek a terrortól

[origo] utazás2008.11.28, 17:19

Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kijelentsük: Thaiföld és India idegenforgalma is komolyan megsínyli majd a mumbai terrortámadást és a bangkoki repterek lezárását. A tapasztalatok szerint a magyar turistákat ugyanakkor kevéssé zavarják az ilyen események.

Még maradtak támadók mindkét mumbai hotelben

Nagyvilág2009.11.21, 12:19

Körülbelül tíz helyszín - kórházak, szállodák, éttermek, vasútállomás - ellen intéztek támadást szerda este ismeretlen fegyveresek India egyik lagnagyobb városában, Mumbaiban. Állítólag 26-an voltak, fiatalok, többségük feltehetően egy elrabolt hajóval érkezett. A támadók válogatás nélkül lőttek az emberekre, a CNN szerint 125-en meghaltak, 327-en megsérültek. Négy helyszínen túszokat ejtettek, ebből két helyszínen jelenleg is ellenállnak a kommandósoknak.

Jézus vizével böjtölt a családjával éhező apa

Itthon2008.11.24, 14:04

Emberölés kísérletével és kiskorú veszélyeztetésével vádolják azt a férfit, aki családjával együtt addig éhezett, amíg élettársa elvetélt, és meghalt, alig kétéves kislánya pedig életveszélyes állapotba került. A per hétfőn kezdődött, a férfi azt vallotta, a gyereknek - aki szerinte Szent Péter reinkarnációja - adtak enni, párjával pedig csak böjtölni akartak vallási nézeteiknek megfelelően.

Fúziós India Budapesten

Partytár2008.11.24, 05:48

Miles Davis legjobb tanítványa visszatér Budapestre a dzsessz, az elektronika és a különféle népzenék határvidékéről, hogy legújabb, Kalkuttában készült Benares című lemezét bemutassa teljesen új zenekarával. Erik Truffaz Indian Projectje a Gödör Klubban lép fel kedd este.

Olcsóra cserélt gáz mérgezhetett az atom-tengeralattjárón

Nagyvilág2008.11.23, 14:14

Nem kizárt, hogy az orosz Nyerpa atom-tengeralattjáró tartályaiból valaki eladta a kevésbé mérgező, drága freont, és helyette mérgezőbbet töltött a ballonokba - ezt az új feltételezést közölte egy orosz lap a nyomozáshoz közel álló forrásra hivatkozva. Egy másik orosz újság arról írt: elképzelhető, hogy csak a technika meghibásodása miatt nem követelt még több áldozatot a baleset.

Bonyolultabb világot jósol 2025-re az amerikai hírszerzés

Nagyvilág2008.11.21, 13:14

2025-re vége lesz annak a kornak, amikor egy vagy két kézben összpontosul a világhatalom - írja egy az amerikai hírszerzés információira alapozott jelentés. A National Intelligence Council elemzése szerint 17 év múlva is az Egyesült Államok lesz a legerősebb ország, de pozíciója gyengébb lesz a mostaninál. Konfliktusok várhatók a nyersanyagkészletek felett, és a fő kérdés az, hogy mi és mikor váltja le a mostani energiaforrásokat.

Vereség Ukrajnától, győzelem India ellen a sakkolimpián

Sport2008.11.17, 23:07

Drezdában, a 38. sakkolimpia ötödik fordulójában férficsapatunk drámai küzdelem után 2,5-1,5-ös vereséget szenvedett a rajtlistán második ukrán válogatottól. Lékó Péter világossal 128 lépésben kapott ki Vaszilij Ivancsuktól. Sötéttel kényszerült megadásra Polgár Judit, a 18 éves Szergej Karjakin ezzel megszerezte első győzelmét. Almási Zoltán világossal érdekes csatában nyert Pavel Eljanovval szemben, Balogh Csaba sötéttel remizett Andrej Volokityinnel. Meglepetésre 2-2 lett a német-orosz találkozó. Női csapatunk ismét remekelt, India ellen 2,5-1,5-re győzött. Vajda Szidónia sorozatban negyedik partiját nyerte meg, Hoang Thanh Trangg, ...

Vietnamot ismét trópusi vihar sújtja

Időjárás2008.11.17, 13:28

A Csendes-óceán térségében vasárnap alakult ki a Noul névre keresztelt trópusi vihar. A vihar, amely hétfő délután elérte Vietnam partjait, átkelve az Indokínai-félszigeten, a hétvégén már India keleti partjainál okoz heves esőzéseket.

Remek magyar győzelmekkel folytatódott a sakkolimpia

Archívum2008.11.15, 22:50

Drezdában, a 38. sakkolimpia harmadik fordulójában ismét remekeltek válogatottjaink. Férficsapatunk 3,5-0,5-re legyőzte a cseheket. Lékó Péter, Almási Zoltán és Berkes Ferenc nyert, Polgár Judit remizett. Női együttesünk érvényesítette a papírformát, Venezuela elleni 4-0-s győzelemmel az első helyen várja a folytatást. Számos meglepetés is született a játéknapon. A szenzáció a norvég gárda 2,5-1,5-ös sikere volt a harmadik helyen kiemelt kínaiakkal szemben. Az azeri válogatott csak 2-2-re végzett a hollandokkal. A női mezőnyben India 2-2-öt harcolt ki az oroszok ellen. Lékóék a negyedik fordulóban Romániával játszanak, élen álló nőii ...

Akik nem buktak eddig a válságon

Gazdaság2008.11.15, 11:25

A globális válság eddig kevéssé érintette az olaj- és nyersanyagkitermelő országokat. Most valószínűleg ők is nehéz helyzetbe kerülnek. A krízisből hosszabb távon Kína és India profitálhat a legtöbbet, rövid távon viszont az amerikai dollár, illetve a japán jen értékelődött fel.

Törvénytelen volt Hodorkovszkijt büntetőzárkába csukni

Nagyvilág2008.11.14, 18:32

Egy csitai bíróság szerint jogszerűtlenül kapott tizenkét nap büntetőzárkát Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajcég korábbi tulajdonosa. Az októberben kiszabott büntetést egy üzenetváltás miatt kapta.

Vágykeltők a konyhából

Női Lapozó2008.11.05, 12:29

Zeller, osztriga, csokoládé, gyömbér, ginzeg, krumpli: csak néhány azok közül az élelmiszerek közül, amelyek az utóbbi pár ezer évben kéredzkedtek fel az afrodiziákumok listájára - ám a tudomány fejlődésével ezek közül sok le is került onnan. Natúrviagrák, amelyek fennmaradtak a rostán.

45 halott egy indiai buszbalesetben

Nagyvilág2008.11.04, 13:21

Vízmosásba zuhant egy busz a Himalája lábainál. A balesetnek legalább 45 halottja van. Indiában fordul elő a legtöbb halálos kimenetelű közúti baleset a világon.

Ismeretlen csoport vállalta az indiai robbantást

Nagyvilág2008.10.31, 16:20

Egy ismeretlen iszlamista csoport vállalta magára az indiai Asszám államban elkövetett csütörtöki merényletsorozatot. Azt is jelezték, hogy újabb robbantásokat terveznek.

Több tucat embert ölt meg sok robbantás Indiában

Nagyvilág2008.10.30, 13:01

Több mint egytucatnyi robbantást követtek el feltehetően szakadár csoportok az Indiai Asszám álamban csütörtökön. A detonációkban legalább56-an meghaltak.

Elindult az indiai Hold-szonda

Tudomány2008.10.23, 12:07

Szerdán hajnalban, helyi idő szerint 6 óra 20 perckor az India keleti partvidékén található Satich Dhawan Űrközpontból sikeresen elindult India első űrszondája, amely a Holdat vizsgálja. Maga a szonda, a hordozórakéta és a kommunikációs rendszer indiai, de a program széles körű nemzetközi együttműködés keretében zajlik, amelyből a NASA és az ESA több műszerrel is kiveszi a részét.

Sakkcsapatainknak nem sikerült a hajrá Pekingben

Archívum2008.10.17, 06:33

Pekingben, az I. Szellemi Sportok Világjátékán befejeződtek a rapid csapatverseny előselejtezői. A 32 férficsapat 9 fordulós svájci rendszerű tornáján válogatottunk ötödik lett, nem jutott az elődöntőbe. A mai három meccsből csak egyet nyert meg együttesünk, és a kevesebb táblapontjuk döntötte el a sorrendet. Kína nyolc csapatgyőzelem mellett csak Indiával játszott 2-2-öt. Irán-Kína és Ukrajna - Egyesült Államok párharc lesz a legjobb négy között. A nők versenyében 28 csapat indult, válogatottunk hatodikként zárta szereplését, a hajrá nagymesternőinknek sem sikerült. Folytatódott az orosz-kínai versenyfutás, Ukrajna-Oroszország, Vieetnam-Kína ...

Kórházban marad a dalai láma

Nagyvilág2008.10.15, 11:13

Még napokig kórházban kell maradni a dalai lámának, aki epeműtéten esett át Újdelhiben. A 73 éves vallási vezető lemondta októberi európai látogatásait.

Kétmilliárdos K+F beruházás Újpesten

Ingatlan2008.10.15, 18:33

Több mint 2 milliárd forintból megvalósuló, 7500 négyzetméter alapterületű elektrotechnikai kutató-fejlesztő központot kezdtek építeni Újpesten. Az alapkőletételnél jelen volt Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter és Ranjit Rae, India magyarországi nagykövete.

India lehet a befektetések jövője

Gazdaság2008.10.15, 11:39

Betört az indiai piacra a Royal Bank of Scotland (RBS). Várakozásai szerint India növekedése folytatódik, sőt gyorsul is, a bank intenzíven növekvő nyereségre számít a kedvező gazdasági környezetben a következő öt év során - írja a Reuters.

Aláírta a nukleáris szerződést India és az USA

Nagyvilág2008.10.11, 01:06

Az amerikai és az indiai külügyminiszter aláírta Washingtonban a két ország nukleáris együttműködési szerződését. A dokumentum véget vet az embargónak, amelyet 34 vezettek be India ellen.

Aláírták az amerikai-indiai nukleáris szerződést

Nagyvilág2008.10.11, 08:54

Az Egyesült Államok és India pénteken Washingtonban aláírta azt a békés célú atomenergetikai együttműködési szerződést, amely engedélyezi amerikai cégek számára nukleáris fűtőanyag, berendezések és reaktorok India részére történő szállítását.

Kórházba vitték Indiában a dalai lámát

Nagyvilág2008.10.10, 08:45

Kórházba szállították Új-Delhiben a dalai lámát. A vallási vezető szervezetéből valószínűleg egy követ kellett eltávolítani, de szóvivője szerint hamarosan újrakezdi nemzetközi utazásait.

Ecuador sakkduója nyerte a villámversenyt

Archívum2008.10.09, 22:08

Pekingben, az I. Szellemi Sportok Világjátékán nagy meglepetésre az ecuadori kettős győzelmével fejeződött be a vegyes párosok villámversenye. Az elődöntőben India legyőzte Ukrajnát, a másik ágon a két meglepetést okozó együttes, Ecuador és Irán párharcát a dél-amerikaiak nyerték. A hivatalos honlap szerint Ecuador és India döntőjében kétszer is 1-1 lett az eredmény, de a holtverseny végül ecuadori győzelmet jelentett. Megkezdődött a párok rapidversenye, a 9 fordulós viadalon a Medvegy-Gyimesi duó vereséggel kezdett, majd kettős győzelemmel javított.

Sztefanova és Bu Xiangzhi nyerte a pekingi rapidtornát

Archívum2008.10.08, 16:24

Pekingben, az I. Szellemi Sportok Világjátékán a nők rapidversenyén a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova diadalmaskodott. A döntőben 2-0-ra nyert a kínai Zhao Xue ellen. A férfiak versenyének fináléjában a kínai Bu Xiangzhi 1,5-0,5-re győzte le az ukrán Anton Korobovot. Lejátszották a vegyes párok villámversenyének 11 fordulós előversenyét. Az ukránok remekeltek, rajtuk kívül az elődöntőbe Irán, Ecuador és India duója került. Hoang Thanh Trang és Balogh Csaba kettőse 11. lett, hatalmas meglepetésre a kínai páros csak tizenkettedikként zárta szereplését. Csütörtökön fejezik be a villámtornát, és elkezdődik a duók rapidversennye, ...

Kép: napelemes riksák Delhiben

Tudomány2008.10.08, 09:54

Október 2-ától napelemmel és elektromos árammal működő riksák is járják az utcákat Delhiben. India tavaly a világ harmadik legnagyobb széndioxid-kibocsátójává lépett elő. A szennyezés 60 százaléka pedig a közlekedésből származik, amelynek nagy részét a benzinmotoros riksák teszik ki.

A G7 már nem hatékony klub

Gazdaság2008.10.07, 08:28

A hét legfejlettebb ipari ország alkotta G7 már nem hatékony, helyette olyan vezető csoportra van szükség, amelyben helyet kapnak az olyan fejlődő országok is, mint Kína, India és Brazília - közölte a Világbank elnöke hétfőn.

A falon is zöldséget termesztenek a városi mezőgazdászok

Itthon2008.10.05, 17:47

Brazília, India, Kolumbia, Ghána nagyvárosaiban egyre inkább megszokott látvány a veteményeskert a felhőkarcolók árnyékában, a melegház a nyomornegyedben, vagy a szántóföld a vasúti töltés mellett. Ez a városi mezőgazdaság, melynek Budapesten még a csírája sem létezik. A főváros egyelőre nem lát fantáziát a dologban, pedig az [origo]-nak nyilatkozó környezetvédő szerint a városi lét jó pár problémáján segíthetnének a városi búzamezők.

Irán mindenképpen folytatja az urándúsítást

Nagyvilág2008.10.05, 20:33

Irán akkor sem hagyna fel az urándúsítással, ha külföldi országok szavatolnák atomerőműveinek ellátását nukleáris fűtőanyaggal. Ugyanakkor bírálta az amerikai-indiai nukleáris együttműködésről szóló megállapodást, amely hosszú tilalom után lehetővé tenné, hogy Amerika nukleáris fűtőanyagot és technológiákat szállítson Indiának.

Egy napra betiltják a dohányzást Indiában

Nagyvilág2008.10.02, 11:14

Gandhi születésének évfordulóján, csütörtökön egy napra betiltják a dohányzást India nyilvános helyein. Az indiai kormány szerint az emberek egészségügyi problémáinak 40 százalékáért a dohányzás a felelős.

Milliárdokat pumpál Ázsia a bankszektorba

Archívum2008.10.02, 21:01

Alacsonyabban van a Japán és az Ausztrál bankközi kölcsön-kamatláb az után, hogy az USA jogalkotói bejelentették, hogy egy mentési terven dolgoznak a pénzügyi válság kezelésére, és az Amerikai Központi Bank ezzel párhuzamosan 15 , Japán 11,3, Ausztrália 3,7 és Dél-Korea 3,6 milliárd dollárt pumpált a pénzügyi rendszerbe.

Évtizedes atomtilalmat oldott fel Indiával szemben az USA

Nagyvilág2008.10.02, 08:19

Rábólintott az indiai atom-megállapodásra az amerikai szenátus. 34 éves nukleáris embargónak vetettek véget Indiával szemben.

Négy zsúfolt piacon robbant bomba Indiában

Nagyvilág2008.10.01, 20:58

Négy zsúfolt piacon hajtottak végre ismeretlenek robbantásos merényleteket szerda este Indiában. Ketten meghaltak, és legalább százan megsebesültek.

Legkevesebb 168 embert tapostak agyon egy indiai templomban

Nagyvilág2008.09.30, 13:42

Legkevesebb 168 zarándokot tapostak agyon egy nyugat-indiai hindu templomban támadt tülekedésben. A sérültek száma mintegy 150.

Két pokolgépes merénylet Indiában

Nagyvilág2008.09.30, 01:47

Két merénylet is történt Indiában, mindkettő támadást pokolgéppel követték el ismeretlenek hétfőn. Legkevesebb öten meghaltak, és sokan megsebesültek.

India közelít az EU-hoz

Gazdaság2008.09.29, 17:48

Arra törekszünk, hogy az Európai Unió és India 2009 végéig aláírja a szabadkereskedelmi megállapodást - mondta hétfőn Manmohan Szingh indiai kormányfő az EU-India csúcsértekezletet követően a dél-franciaországi Marseille-ben.

Vadregényes tájakon két keréken

[origo] utazás2008.10.01, 09:56

Művelői szerint ez az utazás legszabadabb formája, de a kívülállók is legalább egyszer eljátszottak a gondolattal, hogy milyen jó érzés lenne két keréken száguldani a naplementébe. Az alábbi helyek ugyan nem a legolcsóbbak, de ha valaki vállalkozik rájuk, egy életre szóló élményben lesz része. Íme a legjobb motoros túrák képekben.

Bomba robbant egy piacon Újdelhiben

Nagyvilág2008.09.27, 13:01

Robbanás rázta meg szombaton az indiai főváros egyik zsúfolt piacát, legalább egy embert megölve és többeket megsebesítve.

Óriási csapadék zúdult egy indiai kisvárosra

Időjárás2008.09.19, 14:13

A Bengáli-öböl térségében kedden délután kialakult trópusi vihar szerdán elérte India keleti területeit. A szárazföld felett mozgó vihar gyorsan veszített erejéből, de útját továbbra is heves esőzések és áradások kísérik India-szerte. 

Legálisan jöhetnek a tibetiek az országba

Itthon2008.09.19, 15:45

Hétfőtől lép életbe az a módosított kormányrendelet, ami lehetővé teszi, hogy az India által kiadott személyazonosító igazolvánnyal is Magyarországra jöhessenek a tibetiek. Tavaly december óta csak kerülőúton juthattak be, mivel ezt a dokumentumot nem fogadta el Magyarország.

Trópusi vihar tart India felé

Időjárás2008.09.17, 12:42

Az Indiai-óceán térségében kedden délután alakult ki az a trópusi vihar, amely a következő napokban várhatóan kiadós esőzéseket fog okozni India keleti, délkeleti tartományaiban.

Húsz halott és száz sebesült az újdelhi robbantásokban

Nagyvilág2008.09.14, 10:40

Legkevesebb húsz halottja és 98 sebesültje van a szombati robbantássorozatnak India fővárosában. Újdelhiben mintegy tucatnyi embert őrizetbe vettek. A robbantásokat az Indiai Mudzsahidok iszlamista csoport vállalta magára.

Robbantássorozat rázta meg az indiai fővárost

Nagyvilág2008.09.13, 19:35

Robbantások sorozatát követték el Újdelhiben szombaton. Az indiai fővárosban legalább tizennégy ember meghalt és több mint negyven megsebesült. A merényletet egy indiai iszlamista csoport vállalta magára.

Monszunturizmus Indiában

[origo] utazás2008.10.03, 16:52

Mesébe illő történeteket mesélnek a fórumokon azok a szerencsés és bátor turisták, akiknek volt lehetősége és mersze ellátogatni Indiába az esős évszak kellős közepén. Állításuk szerint Indiában, de egész Ázsiában nem létezik többé az elő-utó és főszezon fogalma, hiszen az eddig méltatlanul mellőzött monszun időszaka is rengeteg élményt tartogat.

Az élelmiszerválság összekuszálta a kereskedelmet

Gazdaság2008.09.12, 11:57

A legnagyobb élelmiszerexportőrök - egyebek mellett India és Kazahsztán - lazítottak eddigi szigorú megszorítási intézkedéseiken a mezőgazdasági termékek, elsősorban a rizs és gabona kivitelét illetően. A lépés könnyíthet valamelyest az egy éve tartó élelmiszerválságon. Az ENSZ szkeptikus a javuló mutatók ellenére is, Oroszország pedig gabona-nagyhatalommá válna.

Bizonytalan a gyöngyösi gumigyár sorsa

Gazdaság2008.09.05, 13:23

Az Apollo Tyres változatlanul vizsgálja a gyöngyösi gumiabroncsgyár létesítésének a lehetőségét. Az indiai DNA üzleti hírportál szerint a vállalat egyik magas rangú vezetője cáfolta azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint India vezető abroncsgyártója visszavonta gyöngyösi beruházását.

1700 áldozata van az indiai áradásoknak

Nagyvilág2008.08.31, 12:55

A hetek óta tartó áradások miatt Indiában 1700 ember halt meg, 1,2 millió vált hontalanná, 60 ezer napszámos pedig elvesztette a munkáját.

Visszavett a tempóból India

Gazdaság2008.08.29, 09:17

Lassult az április-június közötti negyedévben az indiai gazdaság növekedési üteme: éves szinten az ütem 7,9 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 9,2 százalékkal - jelentette be pénteken az Újdelhi kormány.

Idén is milliókat sújt a monszun

Időjárás2008.08.29, 11:43

India északkelti területein továbbra is súlyos az árvízhelyzet, amit a monszunesőzések okoztak. Eddig már több mint egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát és legalább 800-an meghaltak az áradások következtében.

Egymillió indiait zárt körül az árvíz

Nagyvilág2008.08.26, 15:48

Egymillióan rekedtek elöntött földjeiken Indiában. A monszun miatt megáradt folyók kiléptek medrükből, a televíziók ezreket mutatnak, amint a vízben állva kiabálnak segítségért. Idén már 800 indiai halt meg az árvizek miatt. Az esős évszaknak szeptember előtt nem lesz vége.

Repülőjeggyel szabadulna a cigányoktól a cseh Nemzeti Párt

Nagyvilág2008.08.26, 11:33

Egyirányú repülőjegyet adna a csehországi cigányoknak az ultranacionalista Nemzeti Párt. Cserébe azt várják el, hogy a támogatott romák 2010 végéig ne térjenek vissza Csehország területére. Becslések szerint Csehországban 200-250 ezer roma élhet. A Nemzeti Párt már korábban is azt javasolta, hogy Indiába kellene kitelepíteni őket.

Felgyújtottak egy kelet-indiai árvaházat

Nagyvilág2008.08.25, 19:41

Feltehetően hindu szélsőségesek felgyújtottak egy keresztény misszionáriusok által működtetett árvaházat hétfőn India keleti részén; a tűzben életét vesztette egy szerzetesnő, egy pap pedig súlyosan megsebesült - közölte a rendőrség.

Csökkenhet Kína gazdasági vonzereje

Gazdaság2008.08.25, 14:11

Egyre több nemzetközi vállalat választja Kína helyett Indiát és Kelet-Európát gazdasági partnerének az Atradius Hitelbiztosító 300 cég körében végzett felmérése szerint. A megkérdezett 300 nemzetközi vállalat 60 százaléka Kínát, 41 százaléka Indiát, 26 százaléka Délkelet-Ázsiát jelölte meg a legfontosabb kereskedelmi partnereként a fejlett országokon kívüli szegmensben.

Kijárási tilalmat rendeltek el Kasmírban

Nagyvilág2008.08.24, 13:09

Tömegtüntetésre készülnek a muzulmán szeparatisták az indiai Kasmír fővárosában. A hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el a rendezvény előtt egy nappal. Az elmúlt két hét zavargásaiban több mint ötszázan sérültek meg.

Éltet és pusztít a monszuneső Indiában

Időjárás2008.08.22, 11:41

Heves esőzés sújtja India északi területeit. A mostani esőzések által leginkább sújtott terület, az ország egyik legszegényebb állama, Uttar Pradesh, ahol eddig már legkevesebb 74 ember vesztette életét a mostoha időjárási körülmények következtében.

Hetvennégy embert ölt meg az indiai monszun

Nagyvilág2008.08.21, 07:06

Az India északi részét sújtó monszuneső legalább hetvennégy ember halálát okozta. Az áldozatok többsége amiatt halt meg, hogy rájuk dőlt a házuk.

Monszun és trópusi vihar - szélsőséges időjárás Ázsiában

Időjárás2008.08.13, 13:20

Ázsiában az elmúlt napokban rendkívül változatosan alakult az időjárás. Indiában a monszun okoz heves esőzéseket, Vietnámban a Kammuri trópusi vihar nyomán súlyos árvízhelyzet alakult ki. A Csendes-óceán térségében ma délelőtt kialakult trópusi ciklon pedig Japán partjait fenyegeti.

Modellváltás előtt a gyógyszeripar

Gazdaság2008.08.08, 16:36

Alapvető változtatásokra kényszerülhet a világ gyógyszeripara. Egyrészt azért, mert világszerte emelkedik a kereslet termékei iránt, a legnagyobb piac, az Egyesült Államok mellett főként Brazíliában, Oroszországban, Indiában és Kínában. Másrészt pedig azért, mert az állami egészségügyi ellátó rendszerek megtakarítási törekvése növeli az árakra gyakorolt és az innovációs nyomást.

Átrendeződőben a világ befektetési térképe

Gazdaság2008.08.11, 16:14

Kína az elkövetkező öt évben várhatóan megelőzi a vállalati befektetések világvezető befogadójának számító Egyesült Államokat, továbbá informatikai és telekommunikációs, ipari termelési és bányászati területen a legbefolyásosabb országgá lép elő.

Lassú elefánt az indiai gazdaság

Gazdaság2008.08.07, 14:07

India gazdasági növekedését több ízben hasonlították már egy elefánt fejlődéséhez - lassú és vánszorgó. Főleg, amikor a kínai sárkánnyal állították párhuzamba. Az utóbbi fél évben azonban az elefánt mintha belehúzott volna, hogy azután újra lepihenjen. Az ország elemzői optimisták, a Fitch és a Goldman Sachs nem.

145 embert tapostak agyon egy templomban Indiában

Nagyvilág2008.08.03, 20:01

145 embert, köztük asszonyokat és gyerekeket tapostak agyon egy indiai templomban kialakult tülekedésben a hívők. A Hímácsal Pradés állambeli templomba több tízezer zarándok utazott egy hindu vallási ünnepre.

Harminckét halott egy indiai vonattűzben

Nagyvilág2008.08.01, 16:19

Kigyulladt egy vonat pénteken Indiai déli részén. A több mint harminc halálos áldozatot követelő balesetet valószínűleg rövidzárlat okozta.

Veszteséges az Alcatel-Lucent

Gazdaság2008.07.29, 14:49

A francia-amerikai Alcatel-Lucent - európai részében a földrész második számú távközlésiberendezés-szállítója - még mindig nem igazolta a 2006-os vállalategyesülés előnyeit, mert mind gyengébb a második generációs mobil berendezések piaca, a szállítók között éleződik az árverseny, a csoport a felzárkózó piacokon, Kínában és Indiában veszteséges szerződésekre is rákényszerült piaci pozíciója védelmében, miközben a csoport sokat költ fejlesztő beruházásokra és szerkezetváltásra, és a gyenge teljesítmény miatt súlyos arculatérték-leírásokra is kényszerült.

Pokolgép robbant egy spanyol strandon

Nagyvilág2008.07.29, 06:15

Hétfő éjszaka pokolgép robbant egy dél-spanyolországi üdülőhely strandján. Egyelőre nem tudni, hogy az ETA baszk terrorszervezet robbantott-e.

Megszakadtak a WTO-tárgyalások

Gazdaság2008.07.29, 22:31

Kompromisszum hiányában - az Egyesült Államok és India nézeteltérése miatt - kedden megszakadtak a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) dohai kereskedelmi fordulója lezárására irányuló, kilenc napja folyó genfi tárgyalások. Diplomaták közlése szerint a tárgyalásokat ősszel folytathatják, de erre vonatkozó hivatalos állásfoglalás egyelőre nem született.

Negyvenöten haltak meg az indiai robbantásokban

Nagyvilág2008.07.27, 13:26

Negyvenötre emelkedett a szombati indiai robbantássorozat halálos áldozatainak száma. A 16 pokolgép között volt, amelyik abban a kórházban robbant fel, ahol az első sérülteket kezelték. A rendőrség razziákat tartott: harminc embert előállítottak.

Nézd meg, mielőtt elpusztul!

[origo] utazás2008.11.10, 17:15

Némileg ironikus, hogy miközben egyre könnyebbé válik az utazás a világ minden tájára, egyre kevesebb olyan hely marad a Földön, ami különlegességében, vadságában képes ellenállni a turisták egyre növekvő áradatának, a globális felmelegedésnek, vagy a szabályozatlan ipari fejlődésnek. Ezért mindenki igyekszik a lehető leghamarabb eljutni a veszélyeztetett helyekre, ami természetesen további pusztulásukhoz vezet. Íme néhány azok közül, amelyeket nem szabad veszni hagyni.

A páriák példájával segítenének a romákon

Itthon2008.07.23, 11:24

Levegőnek nézik őket, nem esznek velük együtt, de most már legalább nem kell felsöpörniük maguk után. Ők az indiai páriák, akiknek sorsát vizsgálták magyar szakemberek a helyszínen, hogy aztán kamatoztassák a tudást a magyarországi romák felemelésében. Kérdés azonban, hogy mire mennek ezzel nálunk, ahol a kirekesztésnek sokkal kifinomultabb technikái alakultak ki.

Bizalmat szavaztak az indiai kormánynak

Nagyvilág2008.07.22, 21:57

Megnyerte a bizalmi szavazást az indiai kormány, amelyre azért került sor, mert az Egyesült Államokkal kötött atomipari megállapodással elégedetlen kommunisták kiléptek a kormánykoalícióból. A kormány így ki tudja tölteni a négyéves ciklusát, és az atomipari egyezséget is keresztül tudja vinni.

Csökkentené az EU az agrártámogatásokat

Gazdaság2008.07.21, 16:28

Az Európai Unió felajánlotta, hogy 60 százalékkal csökkenti belföldi mezőgazdasági támogatásait a genovai  tárgyalások sikere érdekében.

Csökkent a Maruti Suzuki nyeresége

Gazdaság2008.07.21, 15:40

A legnagyobb forgalmú indiai autógyár, a Maruti Suzuki India Ltd. hétfőn 4,66 milliárd rúpia (109 millió dollár) adózott eredményt jelentett az üzleti éve júniussal zárult első negyedéről, 6,8 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi, 4,996 milliárdnál.

Papírtigris lett a világhatalmi elitklubból

Nagyvilág2008.07.18, 10:21

Tele vannak pénzzel, ők járnak a legjobb kocsikkal, ők buliznak a legfelkapottabb helyeken, de annyira el vannak foglalva magukkal, hogy észre sem veszik, már vannak náluk sokkal menőbbek is a környéken. Valami hasonló játszódott le a világpolitikában is, az egykor elitklubnak számító G8-csoport ugyanis ma már fogatlan oroszlánnak számít. Kína és India nélkül már egy lépést sem tehetnek, de talán másoknak is helyet kellene szorítaniuk az asztalnál. Vajon kik lehetnek azok?

Munkaerőhiány hátráltatja a brazil boomot

Gazdaság2008.07.09, 13:01

Kína és India kivételével manapság szinte valamennyi országnak nehéz 5 százalékos éves gazdasági növekedést produkálnia. Brazília a jelek szerint képes lehetne tartani ezt az ütemet, képzett munkaerő híján viszont lehet, hogy elfogy a lendülete. A cégek taníttatnának, a kormány az olajra alapozna.

Felrobbantották India Kabuli nagykövetségét

Nagyvilág2008.07.07, 11:27

41-en meghaltak, 141-en megsérültek, amikor öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az afgán fővárosban. A merénylő egy robbanóanyagokkal megpakolt kocsit vezetett neki a kabuli indiai nagykövetség épületének, ahol sokan álltak sorban vízumért.

Tízezreket fenyeget az árvíz Dél-Ázsiában

Nagyvilág2008.07.06, 16:02

70 ezren maradtak fedél nélkül Indiában és Bangaldesben a két országra zúdult monszunesők okozta áradások miatt.

Szegény kínaiak fedezik az USA jómódú fogyasztását

Gazdaság2008.07.06, 18:42

Miközben az USA gazdasága komoly nehézségekkel küzd, a világ másik végén rohamtempóban zárkózik fel a hatalmas India és Kína. A fogyasztói piacgazdaság szülőatyja, az Amerikai Egyesült Államok már képtelen megtermelni az általa elfogyasztott javak ellenértékét - ehhez nélkülöző kínaiak százmilliói nyújtanak segítséget neki. Közben az amerikai elnökválasztási kampányban még mindig népszerű téma a kínai árukkal szembeni fellépés lehetősége, bár egyre többen hangoztatják, hogy alapvetően nem a kínaiak pénze miatt van gödörben Uncle Sam boltja.

India kivonná az élelmiszert az árupiacról

Gazdaság2008.07.01, 13:53

Az indiai pénzügyminiszter megfontolandónak nevezte azt a lehetőséget, miszerint teljes tiltás alá essen az élelmiszerek határidős árupiaci kereskedelme - számol be a Financial Times. Ázsiában sokakat aggodalommal tölt el a befektetési alapok és a pénzpiaci kereskedők szerepe az élelmiszerárak utóbbi drasztikus drágulásában.

Negyven indiai rendőr fulladt vízbe

Nagyvilág2008.06.29, 14:22

Egy maoista lázadók ellen küzdő különleges rendőri egység hajóját megtámadták vasárnap Indiában. A hajóról negyven rendőr eltűnt - valószínűleg a vízbe vesztek.

Felhajtja az urán árát az atomreneszánsz

Gazdaság2008.06.24, 14:47

Ahogy az emberiség egyre többet tud meg a klímaváltozásról, egyre inkább átértékeli az atomenergiát, lehetséges szerepét egy fenntartható energiagazdaságban. A csernobili balesettől távolodva az időben a nukleáris erőművek száma megint gyarapodik, ez pedig felhajtja az üzemanyagul szolgáló urániumérc árát is.

Megérkezett a monszun Ázsia déli részére

Időjárás2008.06.16, 13:06

A Kína déli és keleti részét sújtó heves esőzéseknek eddig már legkevesebb 57 halálos áldozata van, és közel egymillió embert kellett kitelepíteni otthonából. India északkeleti régióiban is súlyos a helyzet, a monszun okozta kiadós esőzések sokfelé okoztak hirtelen áradásokat és sárcsuszamlásokat.

Ötvenöt halott a kínai áradásokban

Nagyvilág2008.06.15, 08:35

Folytatódnak az özönvízszerű esőzések Kínában. Az áradás miatt egymillió ember kényszerült otthona elhagyására. Az ítéletidő India északkeleti részét is sújtja.

Novák Péter: Kitaláló ember vagyok

Vendégszoba2008.06.23, 18:04

A Kimnowak frontembere, a TV2 Strucc című esélyegyenlőségi műsorának vezetője, az MTV-s A Társulat koreográfusa, a Beugró négyesének irányítója még mindig sokaknak a Megasztár zsűrijéből ismerős, holott már nem valószínű, hogy részt vesz a következő menetben. Az illegális letöltésnél nagyobb problémának tartja a kiadók magatartását, az angolul éneklő magyar együttesek igyekezetét pedig valahol megérti. A materiális világ csődjét világosan látja, és ha itthon nem tehetné, Andalúziában vagy Indiában élne, de onnan is újabb projektjét, a kulturpart.hu portált dédelgetné. Inkább dolgokat kiötlő, kitaláló, semmint egészeket megvalósító eembernek ...

Most
Top 12 óra