gyereknevelés

címke rss
21 tipikus mondat, amit mindannyian megkaptunk az anyukánktól!

21 tipikus mondat, amit mindannyian megkaptunk az anyukánktól!

Egyetértesz velük vagy sem, egy biztos: sokszor azon kapod magad, hogy a saját anyukád szavait ismétled a gyermekeidnek. Azokat a tipikus mondatokat, amelyeken több generáció nő fel egymás után.

Az év végi bizonyítványosztás eltűnt és öngyilkos gyerekeket hagyhat maga mögött

Life.hu2018.06.21, 10:37

A bizonyítványosztásokkor megugranak a diákok körében elkövetett öngyilkosságok és eltűnések. Sokan félnek megmutatni, a nem az elvárt szerinti jegyeket tartalmazó „füzetet”, ezért egyszerűen nem mennek haza, vagy rosszabb esetben megölik magukat. Ezeken a végtelenül szomorú megoldásokon azonban nem szabad meglepődni, ismerve a fiatalokra nehezedő nyomást, a tanárok és a szülők hozzáállását.

Nem attól leszel apa, hogy van egy gyereked

Life.hu2018.06.18, 20:18

Az apákra az emberek nagy többsége még mindig úgy tekint, mint az anyák segítőire, pedig bizony nagyon fontos, önálló szereppel bírnak a gyereknevelés, és a gyermek felnőtté formálásának tekintetében. Nézzük meg, hogy mit is jelent - vagy épp kellene jelentenie - apának lenni, és milyen visszafordíthatatlan károkat tud egy „nem törődöm" apa jelenteni.

Normális, ha a gyerek a szülő agyára megy - Vekerdy nevelésről, óvodáról, iskoláról

Life.hu2018.06.17, 19:15

Vekerdy Tamás évtizedek óta fogja a szülők kezét a gyereknevelés rögös útján. Könyvei, újságcikkei, előadásai tömegeket vonzanak. Megállapításai ma már szállóigévé váltak, például a jó anya nem vasal, a gyerekek lerágják a húsunkat és kiszívják a vérünket, a kamasz fiziológiás lustaságban szenved. A tanár úr munkásságát én is évek óta figyelemmel kísérem. Magától értetődőnek bizonyult tehát, hogy részt veszek a soron következő előadásán. Most ennek rövid összefoglalása következik.

Válás utáni "szeretet" licitálás - pénzben mérve

She2018.06.18, 18:01

A múltkor összefutottam egy régi barátnőmmel, akivel három éve nem találkoztunk. Azon kívül, hogy elvált, csupa jó dolgot mesélt magáról, mégis rögtön feltűnt, hogy gondterhelt. El is mondta, miért.

„Segítség, agresszív a gyerekem!” – Kezeld, különben véged lesz

Life.hu2018.06.15, 20:13

Amikor egy gyerek agresszíven viselkedik a szüleivel, a kortársaival, vagy épp a játékaival, sok szülő megrémül. Ha nem otthon látja, akkor vajon miért „ilyen”? Ez a probléma, komoly konfliktusforrás, nem csupán közösségben, de családon belül is.

Így ismerheted fel a gyerekednél az autizmus korai jeleit.

She2018.06.13, 16:23

Takiwatanga: mivel az autizmus szónak nem volt megfelelője a maori nyelvben, új szót alkottak annak leírására, melynek jelentése: "saját idejében és terében". Mivel én is egy ilyen különleges gyermeket nevelek, pontosan tudom, hogy ez a szó mennyire találóan írja le azt, amikor a kisfiam éppen a saját világában tartózkodik.

Kotnyeles okoskodók gyereknevelési tanácsai...

She2018.06.10, 20:49

Torkig vagyok azzal, hogy mióta gyerekem van, nem telik el nap bölcs tanácsok áradata nélkül.

Zöld szülő, zöld gyerek - Így neveld környezettudatossá a gyereked!

Life.hu2018.06.04, 20:19

Mint a nevelés minden területén, a környezettudatos szemlélet kialakításában is elsődleges szempont a példamutatás. Papolhat az ember klímaváltozásról meg szennyezett levegőről, ha közben több kilónyi szemetet termel a nap során, folyamatosan kényszervásárlásokkal tölti az idejét, vagy mindenhová autóval jár. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy a jó és a rossz példa egyaránt ragadós. Így aztán nincs más választásunk, nekünk magunknak kell megmutatnunk azokat a megoldásokat, amelyekkel tovább életben tartható a bolygó.

A gyereknevelést nem lehet könyvekből megtanulni!

She2018.06.03, 13:29

Kétféle ember létezik: aki ért a gyerekneveléshez, és akinek van gyereke - tartja a mondás. Elméletben mindenki komoly szakember, de a gyakorlat persze mindig húzósabb.

Egy szurikáta halálának margójára

She2018.05.17, 14:32

Napok óta lázban tartja az országot a kecskeméti vadaspark szurikátájának halála. Annyit tudunk, hogy Zara, a vemhes szurikáta meghalt egy gyerek butasága miatt. A körülményekről mindenki mást mond. A gyerek apja, a vadaspark igazgatója, és minden egyes magyar sajtó orgánum.

Vér, könnyek és sárdobálás – A szurikáta halála vészcsengőként kell, hogy szóljon a szülők fejében!

Life.hu2018.05.19, 07:47

A szabályok figyelmen kívül hagyása, felháborodás, egy gyermek sérülése, valamint egy vemhes állat halála. Röviden így lehetne összefoglalni a „szurikáta-ügyet", melyről pár napja mindenkinek van véleménye. A következőkben az enyémet olvashatod, mely messze túlmutat a felelősök keresésén, elsősorban az emberi, szülői hozzáállást, és a gyermek szocializációját szeretném kiemelni.

7 mondat, ami romba döntheti egy gyerek önbizalmát!

She2018.05.12, 10:12

Vannak olyan mondatok, amiket nevelési szándékkal, építő jelleggel mondanak a szülők, viszont a gyermek lelkében maradandó károsodást okozhatnak. Nem hiába létezik a mondás, hogy "A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve."

Modern szülőnek lenni piszkosul nehéz!

She2018.05.09, 15:56

Mikor még nem volt gyerekem, határozott elképzelésem volt arról, milyen anyuka leszek: engedékeny barátnő, aki mindig mosolyog, soha nem ideges, nem kiabál.

Macsó pasi vagyok, a fiam sem lehet másmilyen!

She2018.05.09, 14:51

Megfigyeltem, hogy a macsó típusú apukák egy része - akiknek száma szerencsére eltörpül a gondoskodó, "normális" apukák mellett - kifejezetten retteg attól, nehogy a fiából félénk, tutyimutyi emberke legyen. Ennek megelőzésére - szinte már a gyermek totyogós korától - beindítja a "majd én férfivá nevelem" nevű projektet.

Hogyan neveljük takarékosságra a gyereket?

Gazdaság2018.05.04, 16:37

A legegyszerűbben úgy nevelhetjük takarékosságra a gyereket, ha jó példával járunk előtte. Vagyis, ha a szülő folyamatosan elúszik a hó végére, ha indokolatlan impulzusvásárlások terhelik havonta a családi büdzsét, akkor elég nehéz a gyerekeknek elmagyarázni, miért nem kaphat meg minden játékot vagy kütyüt.

Aigner Szilárd felesége meghalt, mikor a kislányuk négyéves volt

Life.hu2018.04.27, 07:35

Nem sokkal a kislánya negyedik születésnapja után Aigner Szilárd elvesztette fiatal feleségét, aki mellrákkal küzdött. Úgy döntött, egyedül neveli kislányát, aki mára két gyermek édesanyja. Éva elárulta, milyen apa volt a meteorológus, aki 2016 nyarán távozott az élők sorából.

Egy rémséges gyerekkor, ami észrevétlenül tett jobb emberré

She2018.04.30, 20:01

A rettegett hétvégék. Sosem szerettem az ünnepnapokat, a nyarakat, az iskolai szüneteket. Ilyenkor kihalt volt az udvar, senki nem játszott lent a focipályán vagy a pingpong asztaloknál.

Az elkényeztetett gyerekből lesz a társfüggő felnőtt?

She2018.04.30, 18:55

Élet... A világ legfontosabb szava. De mit takar ez a négybetűs szó? Ahhoz, hogy valaki igaziból ÉLJEN, nem elég csupán sodródnia az eseményekkel - és ezt érdemes minél hamarabb megtanítani a fiataloknak.

A szülők fegyelmező mondatai - és amiket valójában jelentenek...

She2018.04.21, 17:54

Olykor, amit gyermekeinknek mondunk, nem pontosan azt jelenti, mint godolják. Tudtad, hogy ezeket a gyakran ismételt mondatokat mind otthonról hozzuk a saját gyerekkorunkból?

Másként szeretem a gyerekeimet, de ettől nem vagyok rossz anya

Life.hu2018.04.20, 17:17

Sokan vélik úgy, hogy egy anyának egyformán kell szeretnie gyermekeit, függetlenül azok nemétől, korától, tehetségétől, természetétől. Azonban lássuk be, ez nem mindig van így. Szinte mindenki tagadja, de a legtöbb anya nem szereti ugyanúgy a gyerekeit.

Meddig kell tolerálni egy kiborító gyereket?

She2018.04.20, 10:09

Vannak helyzetek, amik óhatatlanul magukban rejtik az összetűzés lehetőségét, ha az egyik fél gyermekkel, a másik gyermek nélkül van jelen. Nyaralás, utazás, étterem... Ha azonban mindkét tábor képviselői betartanak bizonyos szabályokat, az együttlét zökkenőmentesebb lesz.

Vekerdy Tamás: "A megparancsolt szeretetnél nincs gyűlöletkeltőbb."

She2018.04.09, 13:34

Mint ahogyan annak egy rendes gyerekes háznál lennie kell, időnként nálunk is kitör a testvérháború. Egyik pillanatban még teljes lelki békében elvan a két gyerek, a másik pillanatban pedig már egymást cibálják.

Bármit mondhatsz, a nagyszülőknél úgyis mindent szabad

She2018.04.02, 09:51

"Otthagyom a gyereket anyuéknál 1-2 éjszakára, és egy teljesen más gyereket kapok vissza, mint akit odavittem..." Nos, én szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis eddig csak az ismerős anyukáktól hallottam efféle sztorikat. Egészen múlt hétvégéig.

A gyerekeknek is joguk van a méltósághoz!

She2018.03.25, 10:03

Gyermeket nevelni az egyik legcsodásabb dolog a világon. Ugyanakkor, mint minden más, ez sem mentes a nehézségektől és kihívásoktól.

Így beszéljünk a gyerekekkel az internetről

Techbázis2018.03.20, 11:33

Kifejezetten szülőket célzó kiadványt tett elérhetővé a Telenor, melynek célja, hogy segítse őket abban, hogyan közelítsék meg az internetezés témakörét a gyermekeikkel való beszélgetések során. A „Hogyan beszéljük a gyerekekkel az internetről?" című kiadvány, amely ingyenesen letölthető a Hipersuli honlapjáról, pedagógusok számára is hasznos útmutató lehet.

A digitális világ, a szülők és a Z, valamint az Alpha generáció kapcsolata

Life.hu2018.03.16, 06:55

A Z generáció, azaz az 1996-2007 között született gyerekek gyakorlatilag megállás nélkül kütyüznek, ők az úgynevezett digitális bennszülöttek. Ám, az Alpha generáció életében még náluk is erőteljesebben van jelen a technika. A 2007 után született kicsik már párévesen képesek anya telefonján használni a YouTube-ot, vagy épp DVD-t cserélni a lejátszóban. Hová vezet mindez, és milyen szerep jut az életükben a szülőknek? Ezekre keressük a választ.

A szeparációs szorongástól nem csak a gyerek szenved.

She2018.03.16, 20:06

A kisgyermeked, aki eddig egész nap tök jól elszórakoztatta magát, újabban folyton a nyakadon lóg? A szobából sem tudsz kimenni anélkül, hogy borzasztó keserves sírásban ne törne ki?

Mádai Vivien egyszer egy vásárban tévesztette szem elől kisfiát, halálra rémült

Life.hu2018.03.05, 10:53

Nem volt könnyű Mádai Viviennek és férjének, amikor egyszer egy tihanyi vásárban szem elől tévesztették kisfiukat. Mindketten azt hitték, hogy a másikkal van a gyerek. Végül megtalálták az elkóborolt csöppséget.

Szülők és a digitális világ - így tarthatsz lépést a gyerekeddel!

She2018.03.02, 18:39

A világ már nemcsak gyorsan fejlődik, hanem egyenesen robbanásszerűen. És ebben az az izgalmas, hogy szülőknek és gyerekeknek egyszerre kell megtanulniuk eligazodni ebben az új világban - de más módon.

Mielőtt gyereked született anyukám, te is biztosan másként láttad a szülőséget

Life.hu2018.02.20, 19:55

A szülői lét igazi mibenlétét kívülállóként csak tévesen lehet megítélni. Így jár ezzel majdnem mindenki, még mielőtt gyermekük születik; ítélkezik, véleményt alkot, fogadalmakat tesz. Most nők mesélnek őszintén arról, hogy mi az, amit másként gondoltak, mielőtt maguk is testközelből megtapasztalták milyen is anyának lenni.

Időnként a becsületes gyerekek is hazudnak

Life.hu2018.02.02, 22:05

Ha a gyermeked hazudik neked, az nem azt jelenti, hogy megbuktál, mint szülő. Akkor, ha te megfelelő értékeket adsz át neki, ezek a hazugságok belső frusztrációt okoznak számára. Tehát elsősorban nem passzióból fog neked hazudni, nyomós okot fog rá találni. Sok, egyébként becsületes lurkó is füllent időnként. Nézzük meg, melyek lehetnek ezek az esetek.

A sikerhez vezető legrövidebb út; motiváció és versenyhelyzet

Life.hu2018.01.29, 19:55

Gyakran hallani, hogy a gyereknek nem tesz jót, ha versenyhelyzetet teremt számára a szülő. Ez részben így is van, ugyanakkor van egy egészséges és behatárolt változata, mely kifejezetten ösztönzően hathat rá. De emellett van még egy alapvető dolog, a motiváció, mely segít elérni a céljait. Ezek egyébként ugyanúgy érvényesek a felnőttekre is. Most azt vizsgáljuk meg, hogy miként lehet valaki sikeres.

Nem a sok mobilozás árt a gyerekeknek

Techbázis2018.01.22, 19:44

Ennél sokkal fontosabb, hogy mit tesznek a telefonozás ideje alatt.

Szabó Zsófi imádja az anyaság minden percét, kivéve a bezártságot

Life.hu2018.01.19, 10:14

Szabó Zsófi őszintén mesélt az anyaságról: azt is elárulta, hogy mi az a dolog, amit rosszul visel. 

Így éli meg Berki Krisztián kislánya a szülei szakítását: videó!

Life.hu2018.01.11, 16:47

Hosszú civakodás után Berki Krisztián és Hódi Pamela útjai végleg elváltak. De vajon mit szól ehhez a kislányuk, Nati? 

A mentálisan erős és kiegyensúlyozott szülők gyereknevelési stratégiái

Life.hu2018.01.09, 19:51

Az életre nevelés nem abból áll, hogy megóvjuk a gyermeket környezetétől, feloldozzuk tettei következményei alól. A mentálisan erős felnőtt tudatos és kiegyensúlyozott. Minden esetben ezt szeretné gyermekének is átadni.

A felnőtté válás fontos része a kudarc!

She2017.12.26, 17:22

Tönkrement emberi kapcsolatok, bedőlt vállalkozások, elszalasztott lehetőségek, veszteségek, hibák tömkelege. Lássuk be, ez az élet. Aki örök nyertesnek állítja be magát, az vagy a kirakatépítő lufik táborát erősíti, vagy még ahhoz is hülye, hogy átlássa: sokszor vesztett.

Meddig maradj otthon a gyerekkel szülés után?

She2017.12.11, 17:56

Lassan harminckét éves leszek, de még nincs gyerekem. Nem azért, mert nem szeretnék, vagy nem lenne még itt az ideje, csak egyszerűen így alakult.

Pórázon tartja a gyerekeit egy édesanya

Life.hu2017.12.05, 14:07

Döbbenetes vallomást tett egy többgyermekes édesanya: elárulta, hogy rendszeresen pórázon tartja a csemetéit. 

A gyerekek jogai jelentik a jövő zálogát

She2017.11.21, 13:02

"A nehéz gyerekkornak megvannak a maga előnyei" - hangoztatta ezt oly sokszor anyukám. Vagyis inkább a kislányként felnőtt terheket cipelő nő. A négygyermekes asszony, aki nem győzte ölelni és szeretni az utódait, hogy pótolhassa, amit tőle egykoron megtagadtak.

Transzvesztita hercegnők tanítják az bölcsődéseket: videó!

Life.hu2017.11.14, 11:59

A hercegnőnek öltözött transzvesztiták játékos módon mesélnek a kicsiknek a nemváltásról, a transzvesztita életmódról, és még sok más dologról is. 

Egy tanárnő megmutatta, milyen gyorsan terjed egy kép a neten

Life.hu2017.11.13, 15:42

Ida Finquist, norvég tanárnő fotója futótűzként terjed a neten, és ennek komoly oka van.

Ezt tanácsolja minden szülőnek a 14 éves korában megerőszakolt nő

Life.hu2017.11.09, 15:15

Fontos tanácsokat adott a szülőknek Elizabeth Smart, akit 14 éves korában hosszú időn keresztül fogvatartottak és szexuálisan bántalmaztak. 

Kismama vagy? Panaszkodni kötelező!

She2017.11.08, 21:40

A kismamáknak nemcsak joguk van panaszkodni, hanem KÖTELESSÉGÜK is. És ezt most nem viccből mondom.

Gyerekszemmel fel sem tűnt, milyen rosszak is a szüleink

Life.hu2017.11.02, 00:52

Furcsa, mikor a szüleinkre egyenrangú félként kezdünk tekinteni. Ez az idő többnyire akkor jön el, amikor mi magunk is valódi, önálló felnőttekké válunk, vagy gyermekünk születik. Ijesztő meglátni a hibáikat, és újraértékelni gyerekkorunk egy-egy történését.

Amikor a kispapa kiszorul a baba életéből

She2017.09.27, 17:46

Nekünk, anyáknak már 9 hónapja egyre érzékelhetőbb testi kapcsolatunk volt kisbabánkkal, amikor az apuka először "találkozik" vele. Sőt, nekünk egy csomó hormon és biokémiai folyamat is a segítségünkre van abban, hogy kapcsolódni tudjunk gyermekünkhöz.

Az apa bohócmaszkban üldözte lányát az utcán – Fegyelmezési célzattal (18+)

Life.hu2017.09.26, 00:02

Az ohiói Vernon Barrett Jr. nem fogja elnyerni az év édesapja díját. Érthetetlen szülői fegyelmezési módszerének köszönhetően a lánya élete végéig szenvedni fog a coulrofóbiától (rettegés a bohócoktól).

Egy apa, aki Instagram oldalával meghódította a szülők szívét – London Dad

Life.hu2017.09.23, 19:47

A London Dad, tulajdonképpen egy Wimbledonban élő apuka által felépített brand. Felesége, Alice, és két lányuk, Etta valamint Cat mindennapjait örökíti meg, de egy szimpla apás Instagram fióknál, Gregory Stanton sokkal többet hozott ki a közösségi média teremtette lehetőségből. Ismerd meg ezt a csúcs szuper apukát.

Erdei Zsolt kisfia egyre jobban van, szinte már teljesen egészséges

Life.hu2017.09.19, 19:35

Egy ország kísérte aggodalommal Erdei Zsolt kisfiának sorsát: rengetegen szurkoltak a kisembernek. 

Zenanya kiborul, de még hogy!

She2017.09.15, 09:27

Istenemre mondom, megpróbáltam. A végsőkig törekedtem arra, hogy "píszí" maradjak, de van az a pont, ahol zenanya énem is már csak ordítva hányja ki magából az "omm"-okat. És szégyen vagy sem, én most bizony kiöntöm, ami összegyűlt idebent.

Naiv elképzelések a gyerekvállalásról!

She2017.09.01, 12:35

"A gyerekvállalás rengeteg áldozattal jár!"- hangoztatja mindenki, akinek már van gyereke. Nekünk még nincs, de már nagyon sürgetik a projektet a nagyszülők.

9 gyereknevelési módszer, mellyel jobb szülő lehetsz

Life.hu2017.08.26, 21:03

A gyereknevelés kemény dió. Lehet jól, és lehet még jobban csinálni. Mi most ebben segítünk Neked! A gyermeki önállóság az, hogy bízzon magában, bele merjen vágni új tevékenységekbe; ez az egyik legnagyszerűbb dolog, amit megtaníthatsz neki.

Mindhárom gyerekem autista, és ez nem a világvége!

She2017.08.25, 17:46

Nagyon régóta él bennem a félsz, hogy beteg gyermekem fog születni. Nem tudom elképzelni, hogy hogyan lenne tovább. Folyton az jár a fejemben, hogy vajon képes lennék-e megbirkózni a testi és/vagy szellemi fogyatékosságot övező társadalmi nyomással.

Szellő István az életéről és a gyereknevelésről vallott

Life.hu2017.08.25, 16:55

Szellő István több mint egy hónapja töltötte be az 50. életévét, sok minden van már a híradós háta mögött. Saját bevallása szerint persze nem mindent így képzelt el az életében!

A szülők jobban pánikolnak iskolakezdéskor, mint az elsős gyerekek

Life.hu2017.08.24, 22:31

Már önmagában az is elég ok a szülői pánikhelyzetre, hogy a nemrég született csöppség iskolába megy. Persze ilyenkor még rájön a repül az idő, nő, mint a gomba, mindjárt egyetemre megy, és ránk se nyitja az ajtót... és a többi közhely, ami átfutva a szülői agyon, megtetézve jó adag felelősségérzettel és bizonyítási vággyal - az én gyerekem szuper - bizony érthetetlen pánikhoz vezethet. Az iskolakezdést minden gyerek várja, ezt csak apa, de leginkább anya szúrhatja el!

A genderelmélet előnyei és hátrányai, avagy mindent a nemi semlegességről

Life.hu2017.08.23, 23:38

A nemsemlegesség, a nemtelen nevelés sokakban megszólaltatja a riasztót; mostantól mindenki homoszexuális lesz, eltörlődnek a nemek közti határok, a nők férfiakká, a férfiak nőkké válnak, a végén pedig mindenki csupán ember lesz, nemiség nélkül. Ennek részben van, részben nincs alapja. Alaposan körbejártuk a témát, hogy egy valós képet kapj a genderelméletről, kutatásról. Sőt szakértőink is elemzik a nemtelen nevelés előnyeit, valamint hátrányait.

Évi 34 milliós fizetésért keres dadát egy angol házaspár

Gazdaság2017.08.23, 15:51

Évi 100 ezer fontot ajánl egy angol házaspár annak a dadának, aki az összes általuk támasztott kritériumnak megfelel. Bár a minőségi étel, az autók, a sok utazás és a fizetés is csábító, azért árnyoldalai is vannak a kimagasló bérezéssel járó munkának.

6 imádnivaló videó - Babák és kisgyerekek szökései

Life.hu2017.08.22, 20:14

Ezeket a videókat elnézve szinte hihetetlen, hogy a filmgyártók egyik szereplőt se kérték fel a Szökés következő évadának forgatókönyvírói posztjára. Ezek a gyakran csupán pár hónapos csöppségek olyan játszi könnyedséggel szabadulnak ki kiságyak és rácsok fogságából, hogy alig fogsz hinni a szemednek.

Kivel nagyobb buli a strand? Anyával vagy apával?

She2017.08.15, 08:46

Akárhogy is változik a világ, vannak különbségek férfiak és nők között, amik makacsul tartják magukat. Ilyen például az is, ahogy egy átlagos szünidei strandolás lezajlik a gyerekkel.

Az FBI is aggódik a hackelhető okosjátékok miatt

Techbázis2017.07.23, 16:52

Az ügynökség tájékoztatást adott ki a szülőknek az eszközök veszélyei kapcsán.

Anya vagyok, ezért mindig minden az én hibám?

She2017.07.21, 16:37

Pár napja a szaranyaság legmélyebb pontján csücsülve találtam magam. Anyának lenni egy végeláthatatlan érzelmi hullámvölgy. Szeretet, öröm, nevelés, viták, ölelések, duzzogás, megértés, kétségek, lelkiismeret-furdalás... És sokszor ezek mind együtt, egy napba sűrítve.

Lányos fiúk, avagy szülőként a nemhez igazodás örvényében

Life.hu2017.07.19, 21:02

Sok szülő kap a szívéhez, amikor kisfia a testvére babáival kezd játszani, vagy épp kéri, hogy az ő hajába is tegyenek színes hajráfot. Ennek többféle oka lehet, és természetesen többféle reakciót is kiválhat a szülőből. Nem biztos, hogy a legjobb döntés, ha kategorikusan eltiltjuk az ilyen fajta viselkedéstől, ugyanakkor a túlzott bátorítás sem célravezető. Láss tisztán, értsd meg gyermekedet, mi segítünk - akkor is, ha fiús lányod van!

Mindenki nyugodjon le a picsába, anyának lenni fasza!

She2017.07.19, 18:47

Miért hiszi azt mindenki, hogy anyának lenni kibírhatatlanul nehéz? Megzavarodott a világ, hogy az a nem normális, aki gyereket akar? Miért kell tényként kezelni, hogy ez kötelezően azzal jár, hogy fel kell adni a korábbi életedet, és amint anya leszel, azonnal megszűnsz önálló személyiségnek lenni?

Az igazság a szülői lét gyötrelmes valóságáról - Képek

Life.hu2017.07.01, 20:00

Imádjuk Brian Gordon képregényeit. Nemcsak tehetséges művész, hanem apa is, ezért nagyon jól ismeri a szülőség szép és kevésbé szép oldalát is. Nagyszerű humorérzéke lehetővé teszi, hogy viccesen adja át a gyermeknevelés árnyoldalait is. Ezekből szemezgettünk, szabad fordítással.

Te képes lennél bocsánatot kérni egy gyerektől?

She2018.06.04, 11:18

Gyerekként sosem értettem, hogy a felnőttek miért várnak el tőlünk megterhelő dolgokat úgy, hogy közben semmi másban nem kezelnek egyenlő félként minket, "kicsiket".

Csak ártanak azok az anyák, akik feláldozzák magukat az anyaság oltárán

Life.hu2017.06.19, 21:18

„Én érted feladtam mindent!" – mondják majd évek múlva azok, akik nem mernek némiképp önzők, tudatosak lenni. Azok, akik fényárban úszó áldozatként élik meg a világ legtermészetesebb szerepét; az anyaságot. Ők azok, akik mindig a gyermek rendelkezésére állnak, akik félredobnak bármit - leginkább önmagukat -, ha a gyerekről van szó. Ismerd meg az anyaság mögé bújó önértékelési gondokkal küzdő nőket és segíts nekik!

Erdei Zsolt nehezen tartja kordában a fiát

Life.hu2017.06.15, 09:06

A híres boxoló a gyereknevelés nehézségeiről mesélt, de szóba került a legkisebb csemetéje is. 

Így neveli 8 gyermekét az ausztrál család: Fotók!

Life.hu2017.06.14, 17:32

Mindennapi életéről számolt be egy nő, aki 8 gyermeket nevel. A kicsik napi ellátása rengeteg pénzt és energiát igényel, az édesanya heti 90 ezer forintot költ ételre.

Erre figyelj, ha ADHD-s a gyereked!

She2017.06.12, 18:22

A gyermeknevelést a szobrászathoz szoktam hasonlítani: a kész mű már ott van a kőben, csak le kell fejteni róla a felesleget.

A home office gyönyörei anyaként

She2017.06.03, 09:16

"Úúúristen, zombiiiii!" - valahogy így írnám le azt az élményt, amikor a női nem gyermekkel megáldott, ámde dolgozó képviselői - tisztelet a kivételnek - belenéznek reggel a tükörbe.

Mádai Vivien imád vásárolgatni

Life.hu2017.06.02, 21:00

A műsorvezető elárult néhány olyan titkot az öltözködésével kapcsolatban, amiket korábban még sosem hallhattak a rajongók. A vásárlási szenvedélyéről is mesélt. 

Nicole Kidman gyerekei nem láthatják a sztár filmjeit

Life.hu2017.05.24, 19:18

Nem mindennapi információt árult el a magánéletével kapcsolatban Nicole Kidman. Kiderült, hogy a színésznő nagyon határozott módszerrel különíti el a munkáját a családjától. 

A gyerekem butább, mint gondoltam!

She2017.05.20, 15:52

Egy szülő mindig legjobb tudása szerint próbál segíteni a gyereknek, ha a tanulásról van szó. Alsó tagozatban még szerencsésnek is érezik magukat, mert amit a gyerek tanul, azt ők a kisujjukból kirázzák.

Erdei Zsolt párja nagyon egyedül érzi magát

Life.hu2017.05.18, 14:00

Erdei Zsolt szeretetteljes családban él párjával, Rékával, és nemsokára megérkezik a második gyermekük is. A kismama azonban komoly nehézségeket él meg.

Pisilj a bilibe! Pisilj a bilibe! A bilibeeeeeee!

She2017.05.16, 15:15

Most próbáljuk bilire szoktatni a lányomat. Pedig én már a kutya szobatisztaságra szoktatásánál majdnem feladtam a harcot...

Mobilappal vezérelhető bankkártya készült a gyerekeknek

Techbázis2017.05.10, 13:45

A szülők követhetik a gyerekek költéseit, digitálisan zsebpénzt adhatnak.

A gyermeked önbizalma a te kezedben van

She2017.05.05, 18:40

Önbizalom nélkül nem fogsz sikereket elérni az életben. Ez nem klisé, nem egy elkoptatott bölcselet, hanem egyszerű tény.

A magyarok szerint a gyerek nem való a munkahelyre

Itthon2017.04.20, 12:22

A magyar dolgozók háromnegyede még soha nem vitte be a gyerekét a munkahelyére, pedig sok helyen rendszeresek a gyerekbarát programok. A munka és a magánélet egyensúlyában viszont egyre tudatosabbá válnak, közel felüknél kiemelkedően fontos szempont egy állás kiválasztásánál, hogy mennyire gyerekbarát a munkahely.

Zoltán Erika bízik a lánya döntéseiben

Life.hu2017.03.30, 14:42

Az énekesnő elárulta, hogy Zoé sokkal jobb gyerek, mint amilyen ő volt, éppen ezért nem is szükséges ellenőrizni a tinilány döntéseit. 

Ki fizeti meg a nők szeretetből elvégzett munkáját?

Unikornis2017.03.06, 10:58

A családok többségében még mindig a nők azok, akik szerveznek, emlékeznek, aggódnak és terveznek, ha a háztartásról és a gyereknevelésről van szó. Ez a fajta mentális és érzelmi munka összeadódik, még akkor is, ha láthatatlan marad, hiszen nagyrészt a nők fejében zajlik, és ezért a család többi része talán nem is tud róla. De miért a nők cipelik ezt a terhet?

A dolgozó anyák sorsa tényleg kegyetlen

Unikornis2017.03.03, 10:40

Senki sem figyelmeztetett, hogy ez lesz.

A Slenderman-tragédia - Amikor egy internetes rém megelevenedik

Life.hu2017.02.23, 00:00

2014-ben a wisconsini Waukeshában két 12 éves lány egy parkba csalta, és tizenkilenc késszúrással megpróbálta megölni szintén 12 éves barátnőjüket. A lányok később azt vallották, hogy egy kitalált internetes figura, bizonyos Slenderman kedvéért támadtak társukra. Felnőttként mindezt megdöbbentő hallani, és felfogni is nehéz. Tény, hogy a gyerekek életében még igen nagy szerepe van a fantáziavilágnak, de vajon mi vezethetett odáig, hogy ennyire elveszítsék a kapcsolatot a valósággal?

Hírességek, akik nem akarják rivaldafényben nevelni gyerekeiket

Life.hu2017.02.18, 22:51

A siker, hírnév és csillogás nem feltétlenül van jó hatással a cseperedő gyerkőcökre – lásd Hollywood legnagyobb gyereksztárjainak tragikus életét. Szerencsére egyre több sztárszülő is felismeri ezt a problémát, és mindent megtesznek azért, hogy gyerekük minél később kerüljön rivaldafénybe.

Fésűs Nelly eltiltotta a lányát a Facebooktól

Life.hu2017.02.13, 10:39

Fésűs Nelly nem engedi a lányát a közösségi média közelébe, következetesen próbálja nevelni Csengét. 

Tíz tipp, hogy boldog gyerekeket nevelhess

Life.hu2017.02.10, 08:54

Aligha van olyan szülő, aki ne szeretné boldognak látni a gyermekét. Akad azonban néhány zsákutca a boldogság felé terelés útján. A mindenek fölé emelt anyagi jólét mint érték átadása például tévedés. De milyen módon tudjuk valóban boldoggá nevelni a csemetéket?

Nyílt levél a túl engedékeny szülőknek

Life.hu2017.02.09, 15:18

A gyereknevelésről mindenkinek megvan a véleménye. Mindig mindenki jobban tudja, hogy a másik anyuka mit ront el, mit kellene másképp csinálnia. Nos, levélírónk is úgy érezte, muszáj kiadnia magából rossz érzéseit ismerősei gyereknevelési nézeteivel kapcsolatban.

Szabályok a gyereknevelésben - Hasznos tippek szülőknek

Life.hu2017.02.08, 09:20

Szabályokra már pedig szükség van a gyereknevelésben. Azt azonban fontos észben tartani, hogy a hangsúly a betarthatóságon, a következetességen és az egyénre szabott feladatokon van. 

A siker mellett a kudarcot is meg kell élni - Tudatos gyereknevelés

Life.hu2017.02.03, 09:39

Tényleg csak a teljesítmény fontos, hogy a gyerekedből eminens tanuló váljon, aki sikeresen veszi az összes akadályt, és akit messzire elkerül a kudarc lehetősége is? Fontos, hogy a gyerekeknek legyenek sikerélményeik, ám ha a szülők kizárólag a tökéletesség elérésére koncentrálnak, annak leginkább maguk a gyerekek fogják a kárát látni.

Rajtad múlik, sikeres felnőtt lesz-e a gyerekedből

Life.hu2017.01.31, 20:30

Minden szülőnek az az álma, hogy a gyerekéből egy napon boldog, sikeres felnőtt váljon. És bár a sikerre való nevelésnek nincs általános receptje, most mégis úgy tűnik, azonosították azokat a tulajdonságokat, amik közösek a sikeres emberek szüleiben.

A nők szemében szexik a gyereküket pelenkázó apák

Unikornis2017.01.29, 18:01

A videóban egy fiatal pár számol le az olyan nemi sztereotípiákkal, mint hogy egy férfi nem képes tisztába tenni a gyerekét, vagy hogy mindenkinek jobb, ha csak a pénzkeresettel foglalkozik. 

Apaság és karrier? Nem lesz egyszerű!

Unikornis2017.01.25, 10:02

A dolgozó férfiaknak majdnem a fele panaszkodik arra, hogy a munkahelyi hajtás miatt nem tudja megállni otthon a helyét apaként. Csökkentenék a stresszt, bevállalnák a kevesebb fizetést is azért, hogy többet lehessenek a gyerekükkel – derül ki egy brit felmérésből. 

Nem vagy szaranya, csak mert kiabálsz néha!

She2017.01.12, 12:08

Az a baj a modern gyermekneveléssel, hogy akik komoly lelki sérüléseket okoznak gyerekeiknek, azok teljes meggyőződéssel állítják magukról, ők jó szülők. Szemben azokkal, akik már a racionalitás határain túlmenően is kiteszik a lelküket gyerekeikért, mégis folyton azon aggódnak, hogy nem elég jó szülők.

10 dolog, ami a gyerekkorból kihat a felnőttkorra is

Life.hu2017.01.12, 10:42

Aki gyerekként lázadó típus volt, felnőttként több pénzt keres. A Developmental Psychology című lapban közzétett tanulmányból kiderült, hogy Bill Gates is eléggé renitens gyerek volt, ma pedig ő a világ egyik leggazdagabb embere. A lázadó típusok általában bátrabban kockáztatnak, és nem elégednek meg olyan dolgokkal, ami nem hoz hasznot számukra.

Üsd csak meg nyugodtan a gyerekedet!

Life.hu2017.01.10, 10:44

Azt hiszed, a kézre vagy a pelusos popsira csapás nem számít? Ez a szösszenet azoknak íródott, akik már közel jártak ahhoz, hogy megüssék a gyereküket, vagy épp meg is tették, esetleg ismernek olyan szülőt, aki az előző két pont valamelyikének megfelel. Tessék, lehet csinálni, de a következmény nem marad el!

A legfontosabb, amit a gyermekednek meg kell tanítanod: "Nem!"

Life.hu2017.01.03, 10:55

Nevelési elvek ide, nevelési módszerek oda, egyben mind egyetérthetünk: azt szeretnénk, hogy a gyermekünk sikeres és boldog legyen az életben. Ehhez pedig nem kell más, csak hogy kellő pillanatban ki tudja mondani: „Nem!” 

Csobot Adél szerint ösztönösen jó élni

Life.hu2016.12.30, 21:30

Csobot Adél őszintén mesélt arról, hogy milyennek látja az életüket  az idei évben történt sok változás tükrében.  

Interneten alázzák egymást az anyák - Egy időspórolási trükk verte ki a biztosítékot

Life.hu2016.12.28, 21:43

Az interneten olyan stílust is megengednek maguknak az emberek, amit egy személyes beszélgetés során nem mernének, olyan bántó szavakat is a másik fejéhez vágnak, amikhez arcukat és nevüket a való életben nem adnák. Korábbi cikkeinkből is kiderült már, hogy bizony az édesanyák sem kímélik egymást, vannak, akik imádnak beleszólni mások életébe, gyereknevelési módszereibe. Ezt nemrégiben egy ausztrál anyuka is megtapasztalta.

A "szaranyaság" mibenléte, avagy vess számot önmagaddal, anyukám!

Life.hu2016.12.13, 13:19

A jó és szar anyaságot igen keskeny határ választja el egymástól. Vannak dolgok, amiket mi hiszünk magunkról, amit mások vélnek tudni rólunk, és amit a gyermekünk érez velünk szemben. Létezik, hogy ezek mind egybevágjanak?

Ismerjük be végre, hogy szülőnek lenni nehéz!

Unikornis2016.12.12, 10:47

A hivatal című amerikai sorozattal ismertté vált színész, John Krasinski a Today magazinnak mesélt a gyerekvállalás nehézségeiről. Akárcsak az énekesnő Adele, két gyerek apjaként Krasinski is szeretné eloszlatni azt a makacs képzetet, hogy szülőnek lenni csupa pozitív tapasztalatból áll. 

Előző
Következő