egzotikus utazás

címke rss

Tesztelik az új kínai szuperexpresszt

[origo] utazás2011.06.27, 20:17

Próbaútját járja a legújabb - Harmónia névre keresztelt - kínai szuperexpressz a világ leghosszabb gyorsvasúti vonalán Peking és Sanghaj között, s napokon belül indulnak a mentrendszerű járatok is. A vonatok az 1318 kilométeres távot kevesebb, mint 5 óra alatt teszik meg.  

A nyaralás veszélyes arca: egzotikus betegségek

Life.hu2011.06.21, 22:14

Aligha van annál kellemetlenebb, amikor egy egzotikus élményekkel teli utazás után meglepő tüneteket észlelünk magunkon. Az egzotikus területeken való önfeledt kalandozás ugyanis rejthet veszélyeket. Olyanokat is, amelyek akár az életünkbe is kerülhetnek.

Megújult a tibeti Jokhang-kolostor

[origo] utazás2011.06.10, 14:41

Felújították Tibet egyik legfontosabb buddhista kolostorát, a Lhaszában található Jokhangot. A jellegzetes aranytetejű kolostor a világörökség részét képező óvárosban található. Az i.sz. 647-ben épült kolostor a tibetiek egyik legfontosabb zarándokhelye és a Jokhang egy 12 épületből álló geomantikus rendszer középpontja volt, amely a hatalmat biztosította.

Dagesztán: a Kaukázus és a tenger ölelésében

[origo] utazás2011.06.08, 15:12

Veszélyessége miatt nem kifejezetten turista célpont, de ha valaki Dagesztánba vetődik, kulturális és természeti látnivalókat is bőven találhat a kaukázusi országban. Moszkvából közvetlen repülőjárat is van, a kalandvágyóbbak pedig kétnapos vonatúttal is eljuthatnak a fővárosba, Mahacskalába.

Azerbajdzsán Eurovízión innen és túl

[origo] utazás2011.05.27, 15:36

Váratlan turistaáradattal számolnak az azeri turisztikai szakemberek, miután az eurovíziós győzelem után drámaian megnőtt az azerbajdzsáni repjegyfoglalások száma. Vajon mit kínál a félsivatagos vidék és a főváros, Baku, és vajon mit lehet enni a csontos birkahúson kívül?

Kanada vadregényes nemzeti parkjai

[origo] utazás2011.05.27, 11:49

Különös sziklaformák, türkiz gleccsertavak, végtelen prérik és bölénycsordák, ősfenyvesek, indiánösvények, kenuval, biciklivel és gyalog. Kanada nemzeti parkjait és védett területeit összefogó szervezet, a Parks Canada idén 100 esztendős. Bemutatjuk Kanada legszebb tájait.

Luxusvilla egy társasutazás áráért

[origo] utazás2011.05.23, 14:49

Nyugaton hihetetlenül népszerű és már Magyarországon is egyre elterjedtebb a nyári villa- vagy kulcsosházbérlés. A nyaralás ezen formája csak alig drágább egy hagyományos társasutazásnál, ha pedig nagy társasággal kelünk útra, még olcsóbban is kijöhetünk. Az élmény viszont egyedülálló. Néhány lehetőséget ajánlunk olvasóinknak, honnan érdemes elindulni.  

Úszó golfpályát terveznek a Maldív-szigeteken

[origo] utazás2011.05.21, 12:22

A Maldív-szigetek turizmusa már sok mindent látott, de ezen még a helyiek is felvonják a szemöldöküket: vízen úszó golfpályát terveznek a nemzetközi reptér közelében. A napkollektoros, környezetbarát komplexum megálmodói feltehetőleg a lebomló golflabdák ötletén is elmerengtek.

A vulkántúrától a luxuspihenésig - az ismeretlen Borneó

[origo] utazás2011.05.18, 10:07

Borneó szigetéről leginkább a hatalmas dzsungelek, a fejvadász törzsek és az orángutánok juthatnak eszünkbe. A hely nem tartozik az európai turisták első számú célpontjai közé, pedig a sziget képes a legkülönfélébb igények kielégítésére a magashegyi túráktól kezdve, a búvárkodáson át egészen a családi nyaralásig.

Buddha születésnapját ünnepelték Hongkongban - videó

[origo] utazás2011.05.12, 09:28

Százak ünnepelték Buddha születésnapját Hongkongban,a Polin-kolostorban. Itt található a világ legnagyobb Buddha-szobra. A zarándokok megfürdetik a magukkal hozott erekléyket, azt tartják ugyanis, hogy a szertartással az emberek gondolatai is megtisztulnak.

Háromszázzal a Grand Canyon felett - videó

[origo] utazás2011.05.12, 15:54

A svájci repülőembernek is nevezett Yves Rossy sikeresen átrepülte a Grand Canyont saját készítésű, hátra erősített és hajtóművekkel felszerelt szárnyával. A nyolckilométeres távolságot nyolc perc alatt teljesítette és sebessége időnként elérte a 300 km/h-t. A pilóta korábban átrepülte a Genfi-tavat és a La manche-csatornát is.

Feltárták Délkelet-Ázsia legnagyobb műemlékét

[origo] utazás2011.04.26, 12:27

Vietnam elhagyott hegyes esőerdeiben régészek feltárták Délkelet-Ázsia legnagyobb kiterjedésű épített műemlékét, a Quang Ngai tartománytól dél felé húzódó nagy falat. A védelmi és kereskedelmi célokat szolgáló építményt még nem fedezték fel maguknak az utazási irodák, de a vietnami kormány a közeljövőben több pénzt fordít a maradványok állagmegóvására és az infrastruktúra fejlesztésére, így a turisták érkezése is várható.

A természet csodája Afrikában

[origo] utazás2012.11.22, 15:33

Az afrikai Botswanában minden évben néhány hét alatt sivatagos, szavannás vidékből hatalmas lápos tórendszerré változik az Okavango folyó deltája. A táplálékban és vízben gazdag láprendszer állatok millióit vonzza a ide, és velük együtt megérkeznek a turisták is a nem mindennapi látványosságra.  

Már 80 ezer forintért is mehetünk nászútra

[origo] utazás2011.04.24, 11:54

Az idejekorán szervezett nászutakhoz az utazási irodák is hozzájárulnak. Az árengedmények mellett teljes körű szervezést kínálnak mind az öt földrészen. Az idei szezon legjobbnak ígérkező nászutas úti céljai között néhány zöld esküvős tipp is található azoknak, akik a fenntarthatóság jegyében a zöld esküvőben és zöld nászútban gondolkodnának.

Kezdődik a thaiföldi újévi fesztivál - videó

[origo] utazás2011.04.14, 15:25

A hagyományos thaiföldi újévi fesztivál, a Songkran egy évszázadokra visszanyúló hagyomány, ráadásul a thai újév ma már az egyik legjelentősebb turisztikai esemény is egyben.

A japán katasztrófa fellendítette az atomturizmust

[origo] utazás2011.04.11, 10:08

Akad, aki a Nevada sivatagban bámulja meg a 98 méter mély robbanási krátert, akad, aki Arizonában ereszkedik le egy Titan II rakéta silójába: sok ilyen és ehhez hasonló hely akad a világon, amely bemutatja az atomkor történetét - és egyes esetekben tanulságait is.

Árvíz pusztít a dél-thaiföldi szigeteken

[origo] utazás2011.03.30, 10:26

Több ezer ember rekedt Thaiföld turisták által kedvelt déli szigetein a múlt hét óta tartó, 11 ember halálát okozó áradások miatt - közölték a thaiföldi hatóságok szerdán.

Májusra helyreállhat az egyiptomi turistaforgalom

[origo] utazás2011.03.23, 14:14

A charterjáratokat bérlő utazási irodák szerint várhatóan két-három hét múlva vagy legkésőbb májusra már talán helyreállhat a turistaforgalom Egyiptomba.

Leállítják a Japánba induló csoportokat a hazai utazási irodák

[origo] utazás2011.03.16, 16:26

Több magyarországi kiutaztató iroda is úgy döntött, felfüggeszti vagy későbbre halasztja útját Japánba, a beutaztató irodáknál pedig folyamatos a lemondás a Japánban történt kettős katasztrófa miatt. Csabai Ferenc, a kifejezetten Japánnal foglalkozó Net Travel Services Utazási Iroda üzletfejlesztésért felelős vezetője az MTI-nek elmondta: áprilisig minden útjukat felfüggesztették. Az azt követőekről pedig később döntenek.

A Külügyminisztérium szerint újra biztonságosak az egyiptomi nyaralóhelyek

[origo] utazás2011.03.07, 14:53

Fokozott körültekintés mellett újra biztonságosnak tekinthető a szervezett tengerparti szállodai üdülés Egyiptomban a Vörös-tenger vidékén.

Újjáépíthetik az afganisztáni Buddha-szobrokat

[origo] utazás2011.03.03, 14:56

Helyreállíthatják a tíz évvel ezelőtt a tálibok által lerombolt bámijáni Buddha-szobrok egyikét Afganisztánban. A hatalmas szobrokat vallási okokból robbantották fel, és a több ezer darab ma raktárakban várja sorsát.

A pénzük felére sem számíthatnak az Aeroviva károsultjai

[origo] utazás2011.03.02, 14:59

Több mint 800 bejelentett kárigényt már elfogadott a QBE Atlasz biztosító, azok közül, melyeket az Aeroviva utazási iroda csődjének károsultjai küldtek be. Ennél jóval többen vannak olyanok, akik valamilyen formában szeretnék visszakapni pénzüket. A károsultak ugyanakkor a befizetett pénz kevesebb, mint 50 százalékára számíthatnak.

Közvetlenül is elérhető Budapestről a leglazább kanadai város

[origo] utazás2011.03.01, 12:09

Az idén ismét lesz közvetlen légi összeköttetés Budapest és kanadai legnépesebb városa között. Mire számíthat az európai utazó egy ötmilliós innovatív és emberközpontú nagyvárosban, ahol 150 nemzet éli együtt a békés hétköznapjait?

A török turizmus lehet az észak-afrikai helyzet nyertese

[origo] utazás2011.02.23, 10:09

Átalakulhat az idei tavaszi-nyári szezonban az európai és egyben a magyar turisták "utazási térképe", amennyiben elhúzódnak a zavargások Egyiptomban és Tunéziában, a nagy nyertes Törökország és Spanyolország lehet - írta szerdai számában a Világgazdaság.

Látogathatók a törzsi közösségek Indiában

[origo] utazás2011.02.22, 14:20

Egyre felkapottabbak azok a kalandtúrák, amelyek az Indiában élő törzsek falvaiba tartanak, és amelyekkel a világ egy elfeledett szeletkéjét igyekeznek bemutatni a túlcivilizált utazóknak. Az érdeklődés középpontjában a páratlan élmények mellett egyfajta missziós tevékenység, egy a társadalmi szerepvállaláson és a méltányos kereskedelmen túlmutató úgynevezett szegénypárti turizmus támogatása húzódik. Törzsi vendéglátás sárkunyhóban, kenyérlángossal és tánccal.

A BBC tulajdonába került a teljes Lonely Planet

[origo] utazás2011.02.21, 14:14

A BBC kereskedelmi részlege 42,1 millió fontért megvásárolja az ausztrál Lonely Planet útikönyvkiadó fennmaradó 25 százalékos tulajdonrészét az alapítóktól. A brit médiabirodalom még 2007-ben szerezte meg a legendás könyvkiadó 75 százalékát.  

Namíbia teljes tengerpartját nemzeti parkká nyilvánították

[origo] utazás2011.02.12, 19:35

A délnyugat-afrikai Namíbia egész partvonalát nemzeti parkká nyilvánították. Az így létrejött természetvédelmi terület 1570 kilométer hosszan nyúlik el, területe pedig nagyobb, mint Portugália - számol be a The Daily Telegraph című brit lap online kiadása.

Egyiptom és Tunézia helyett a Kanári-szigeteket választják a turisták

[origo] utazás2011.02.09, 09:58

Turistarohamra számít Spanyolország az idei téli szezonban a tunéziai és egyiptomi zavargások miatt. A szállodák kihasználtsága a 85 százalékot is elérheti a nem várt turisták miatt.  

Rovarirtó szer áramlik Mexikó felkapott strandjának vizébe

[origo] utazás2011.02.07, 13:21

Gyógyszerszármazékok, rovarirtó szerek és egyéb káros anyagok szennyezik a mexikói Yucatán-félszigeti Maya-riviéra alatt elterülő hatalmas víztartó réteget, azon keresztül pedig a Karib-tenger élővilágát és az emberi egészséget - figyelmeztetnek kutatók.

Felszállóágban érte a válság az egyiptomi turizmust

[origo] utazás2011.02.03, 16:39

Aki ezekben a napokban a Kairó külvárosában található gízai piramisokhoz látogat, meglehetősen furcsa dolgot tapasztal. A máskor buszokkal és turistahordákkal zsúfolt parkoló kong az ürességtől, és a piramisokat is bezárták a fosztogatók előtt. A fellendülőben lévő egyiptomi turizmust a lehető legrosszabbkor érték a zavargások.

Leállítják az egyiptomi chartereket az utazási irodák

[origo] utazás2011.02.01, 12:07

Az egyiptomi charterező utazási irodákkal hétfő délután folytatott megbeszélést követően a Külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy a vasárnap még csak a forrongásoktól érintett nagyvárosokra kiadott utazási figyelmeztetést immár Egyiptom egész területére kiterjeszti. Ezzel immár az amúgy békés Vörös-tengerparti üdülőterületek is felkerültek azoknak az I. kategóriájú régióknak a listájára, melynek felkeresését a Külügyminisztérium nem ajánlja.

Február végén indulhatnak az egyiptomi charterek

[origo] utazás2011.02.01, 15:54

A charterjáratokat bérlő utazási irodák abban bíznak, hogy Egyiptomban úgy rendeződik a belpolitikai helyzet, hogy február végén, március közepén újra lehet indítani az egyiptomi járatokat.

Kártérítési kötelezettség nélkül szűnnek meg az egyiptomi charterszerződések

[origo] utazás2011.02.01, 15:12

Az egyiptomi charterjáratok felfüggesztésével sem a járatokat megrendelő utazási irodákat, sem a gépeket biztosító légitársaságot nem terheli teljesítési kötelezettség, a jelenlegi helyzetben ugyanis az általuk megkötött szerződések megszűnnek - tájékoztatta a Malév az MTI-t.

A spanyolok válasza a Karib-szigetekre

[origo] utazás2011.01.25, 11:18

A Kanári-szigeteken az ősbabérosok és a vulkáni kráterek világa inkább túrázni csábít, de a bor a tapas és a strandok sem utolsók. Spanyolország legdélebbi autonóm közösségében a nappalok mostanában a legmelegebbek.  

Csúnya kudarc a süllyedő dubaji mesterséges sziget

[origo] utazás2011.01.21, 19:41

A néhány éve nagy médianyilvánosság mellett felavatott híres dubaji mesterséges szigetrendszer, a The World a legújabb mérések szerint fokozatosan visszasüllyed a tengerbe.

Bezárják Tutanhamon sírját a turisták előtt

[origo] utazás2011.01.19, 10:33

Túl sok kárt okoznak a turisták, ezért az egyiptomi műemlékvédelmi tanács azt fontolgatja, hogy bezárja az ország egyik legismertebb turistalátványosságát, Tutanhamon sírját a luxori Királyok-völgyében.

Babilon húzza az iraki turizmust

[origo] utazás2011.01.17, 12:52

Manapság Irak és a turizmus szavak ritkán szerepelnek egy mondatban, de ha a babiloni romok megőrzésére irányuló új terv sikeresen megvalósul, a régészek és a hivatalos szervek egyaránt úgy vélik, hogy az ország nagyon hamar visszakerülhet a nemzetközi turistatérképre.

5 lenyűgöző tengerpart téli kiruccanáshoz

Life.hu2012.11.30, 14:11

Te is nehezen viseled a téli hideget, a napsütés hiányát és a lehangoló szürkeséget? Hogy kicsit elvarázsoljunk benneteket, összegyűjtöttünk öt mesés tengerpartot a világ minden tájáról - álmodozzatok, és ha megtehetitek, utazzatok!

Vakáció egy teherhajón

[origo] utazás2011.01.12, 11:51

Ha tengeri hajóutakról beszélünk, akkor legtöbben egy hatalmas, 4-5 ezer személyes, minden luxussal felszerelt óceánjáróra asszociálnak, amely ragyogó napsütésben szeli a habokat valahol a Karib-térség kellős közepén. Pedig a hajós utazásoknak van egy sokkal izgalmasabb, romantikusabb és mindenképpen különlegesebb módja is, ha teherhajón utazunk. Világszerte több olyan utazásszervező cég is működik, ahol befizethetünk mondjuk egy szénszállító hajóra, vagy egy olajtankerre is.  

Múzeumban élnek tovább Las Vegas neonfényei

[origo] utazás2011.01.10, 11:55

A nevadai Las Vegas, a kaszinók fővárosa igazából egyetlen dolognak köszönheti legendás látképét: a neonfényeknek. A városban esténként szinte nappali világosságban sétálhatnak a járókelők a kaszinók és szállodák fényreklámjai miatt. Las Vegas folyamatos fejlődésével ugyanakkor a régebbi, kis kaszinók helyét újak és nagyok veszik át, és a régi, hagyományos neonreklámok helyére nagyobbak és modernebbek kerülnek.

Meleg turistákon gazdagodna Nepál

[origo] utazás2011.01.10, 14:57

Nepáli meleg aktivisták azt remélik, hogy idén közel 200 ezer meleg turistát láthat vendégül a himalájai ország, miután kormányzati szinten született döntés a turizmus és ezen belül a melegturizmus népszerűsítésére. Az ország azon kevés ázsiai állam közé tartozik, ahol kiterjedt jogokkal rendelkeznek a melegek. Az a cél, hogy 2011-ben 1 millió külföldi látogató érkezzen az országba.

A világ tíz legjobb szállodája

[origo] utazás2011.01.10, 12:51

Képzeljük el, hogy megérkezünk egy inkább palotára, mint szállodára hasonlító épületbe, feszített víztükrű csillogó medencék mellett sétálunk el a szobánkig, amely burmai tikfa burkolat és díszes fafaragások díszítenek. Az igazi döbbenet és csodálkozás viszont csak akkor következik, amikor kilépünk a szobához tartozó hatalmas teraszra, ahonnan a távolban a Tadzs Mahal látszik. Nagyjából ilyen élményre számíthat, aki kifizeti a közel 900 dolláros árat egy éjszakáért a festői szépségű Oberoi Amarvilas hotelben az indiai Agrában.  

Hadihajóból búvárparadicsom

[origo] utazás2011.01.06, 14:23

Búvárparadicsom válhat a karib-tengeri Kajmán-szigeteknél a napokban elsüllyesztett, egykor az amerikai haditengerészet kötelékében szolgáló hajóból.

A világ legcsúnyább fővárosa

[origo] utazás2011.01.13, 10:16

Egy indiai utazásról szőtt romantikus álmoknak hamar véget vet a pillanat, amikor az ember megérkezik az ország fővárosába. Delhiről mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy szép város lenne, ugyanakkor szinte megkerülhetetlen, ha India más szegleteibe is szeretnénk eljutni és ha már itt vagyunk, néhány napot feltétlenül érdemes eltölteni a helyen.  

Helyek, ahová el kell utazni 2011-ben

[origo] utazás2011.01.10, 13:02

New Yorktól Guatemalán át Bulgáriáig és Albániáig a CNN Travel és a Lonely Planet kiválasztotta azokat a helyszíneket, amelyek a jövő év slágerei lehetnek a turizmusban. Az ajánlatok között vannak szinte elérhetetlenek, de a magyar utazók által is kedvelt és ismert városokat is megtalálunk köztük.

Enyhe növekedés várható a kiutazásban az utazási irodák szerint

[origo] utazás2010.12.30, 11:10

Bár a kiutazás nem változott jelentősen az idei évben az előző évhez viszonyítva a beutazó forgalomban profiltól függően változó volt az egyes irodák forgalma, Molnár Gabriella a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) elnöke szerint jövőre szerény növekedést várható minden területen.

A ráérős Karib-térség legszebb szigetei

[origo] utazás2011.01.06, 10:43

A téli szezon legkedveltebb úti céljai azok az országok, ahol évszakváltásra is van lehetőség. A "télből a nyárba" típusú utazások legkeresettebb nyaralóhelyei a karibi-térségben találhatók nemcsak azért mert idilliek, hanem mert - ahogy a mondás tartja- itt egy óra kilencven percből áll: mindenki ráér.A Bahamáktól St. Martinig Dominikától Barbadosig, ismerkedés a ráérős földi paradicsom országaival.    

Kikapcsolták az áramot a világ legelőkelőbb szállodájában

[origo] utazás2010.12.23, 12:51

A világ legelőkelőbb szállodájában a török áramszolgáltató tartozás miatt kikapcsolta az áramot, azonban a The Mardan Palace nevű luxusszálloda, amely 2010-ben a világ legjobb szálláshelye címet is elnyerte, zavartalanul üzemel.

Trópusi paradicsom nemcsak napimádóknak

[origo] utazás2011.01.10, 13:08

A Seychelles-szigetek 115 kisebb nagyobb korall és gránit szigetecske együttese, amely közel 450 ezer négyzetkilométernyi területen fekszik az Indiai-óceánban. Az ide érkező napimádók talán nem is tudják, hogy a szigetek kicsivel több, mint egy százaléka védett terület, főleg a madárritkaságok és egyéb hüllők okán.

Szingapúr, a pénz és a tisztaság városa

[origo] utazás2011.01.06, 10:46

A város köztudottan a világ egyik leggazdagabb és legtisztább helye, itt található a földkerekség legnagyobb kikötője, a pénzügyi befektetések tekintetében már megelőzte Tokiót, a jelenkori fejlődés mértéke pedig magyar szemnek már-már felfoghatatlan. Turistaként mindenesetre élmény itt járni. Ez Szingapúr, Délkelet-Ázsia leggazdagabb városa.

Évente 54 milliárd dollárba kerül Indiának a vécék hiánya

[origo] utazás2010.12.20, 19:49

Évente 54 milliárd dollárba kerül az Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságaként számon tartott Indiának a vécék hiánya és az elégtelen higiénia a Világbank hétfői közlése szerint.

Az angyalváros, amely sohasem alszik

[origo] utazás2011.01.06, 10:50

Egy ázsiai utazásnál Bangkok szinte bizonyosan megkerülhetetlen, már csak azért is, mert ha a térség valamelyik nyaralóhelyére utazunk, nagy valószínűséggel itt kell átszállnunk. Ha pedig már eljutottunk ide, érdemes néhány napra megállni és felfedezni a thai főváros érdekességeit.

Evita frizurája és az orrszarvú - mesterséges és természetes formavárosok

[origo] utazás2010.12.14, 14:25

A dubaji pálmaszigetek mintájára Szudánban egész várost formáznának különböző afrikai állatok sziluettjének megfelelően. Az orrszarvú- és zsiráf formájú városok megtervezése kihívás a tervezőknek és látványosság a repülővel érkezőknek. Hol és milyen hasonló - természetes és mesterséges - látványosságok vannak még? Mit mutat a Google maps és mi az a kartozoológia?

Egy egyiptomi kormányzó szerint a Moszad küldte a gyilkos cápát

[origo] utazás2010.12.09, 09:03

Befogtak egy cápát a Vörös-tengeren, amely feltehetően emberekre támadt a Sarm-es-Sejk népszerű egyiptomi üdülőhely közelében, de egy másik ragadozó után még folyik a kutatás. Egy egyiptomi tisztségviselő szerint nem zárható ki, hogy izraeli titkosügynökök tették a cápát az üdülőváros közelébe.

Az öt legjobb sziget Thaiföldön

[origo] utazás2011.01.04, 15:58

Évek óta Thaiföld a legnépszerűbb tengerentúli nyaralóhely a magyar turisták körében. Bár az országban temérdek a látnivaló, a meleget és napsütést kereső utazók mégis inkább a szigeteket részesítik előnyben. Körképünkben a népszerű és a kevésbé ismert egzotikumok között válogattunk Phukettől Koh Makig.   

Komoly veszélyben a Tadzs Mahal

[origo] utazás2010.12.06, 12:04

Egy, az indiai kormány által készített új felmérés szerint a környezetszennyezés miatt ismét komoly veszélybe került az ország ás a világ talán legismertebb műemléke, az Agrában található Tadzs Mahal.

Parasztháztól a trópusi szigetig - hova érdemes utazni szilveszterkor?

[origo] utazás2010.11.21, 23:57

Síelés az egyik legjobb ausztriai helyen közel százezerért, Párizs nagyjából ugyanennyiért vagy egy zempléni parasztház mindössze pár ezer forintért? Összegyűjtöttünk néhány lehetséges szilveszteri utazási helyszínt, amelyeket a nagy kereslet miatt nem árt minél hamarabb lefoglalni. Ha valaki nagyon vastag pénztárcával zárja az évet, annak még egy thaiföldi luxusüdülés is beleférhet.

Nem vagyunk mi fővárosok

[origo] utazás2010.11.14, 11:12

A hivatalos megfogalmazás szerint a fővárosok egy adott ország közigazgatásának, állami csúcsszerveinek székhelyét, hivatalosan is deklarált központját jelentik. Általában ide koncentrálódik a társadalmi és kulturális élet, itt található a legtöbb szolgáltatás, és a közlekedési csomópontok is itt alakulnak ki. Jelenleg azonban közel 30 olyan ország létezik, amelynek fővárosa nem a legnagyobb és legfejlettebb város, sőt tíz olyan állam is létezik, (pl. Hollandia, vagy a Dél Afrikai Köztársaság) amelynek egynél több fővárosa van. Az alábbi városok feltűnten vonzó küllemük, sajátos életformájuk, népszerű rendezvényeik, különös adottsággaik ...

Afrikai asztroturizmustól a bakancsos milliomosokig - a jövő utazási trendjei

[origo] utazás2010.11.12, 12:05

A londoni World Travel Market (WTM) vásárra időzítve a napokban jelent meg a globális utazási trendeket prognosztizáló jelentés. Ennek tükrében a jövő nagy meglepetése Afrika és az űrturizmus kapcsolata, illetve Irak előretörése lehet. Nincs ugyanakkor semmi meglepő az okostelefonokra szánt utazási alkalmazások népszerűségében, a bakancsosok köre azonban a luxusutakon ellustult üzletemberekkel bővülhet.

Vancouveri lazacles búvárruhában

[origo] utazás2010.11.11, 10:36

A természeti szépségekben szinte verhetetlen kanadai Vancouverben és annak környékén sosem látott turistaprogrammal készültek az idei őszi szezonra. A lazacok nászát bemutató búvárruhás merülés káprázatos és drámai képekkel szórakoztatja a természet közeli élményekre éhes kalandorokat. Lazacsokadalom és pusztulás 12 kilométer hosszú Adams folyón.

Kolumbia, kalandkereső, bátor turistáknak

[origo] utazás2010.11.10, 16:23

A 2010 augusztusában beiktatott új elnök ellen még küzdenek a gerillák, a helyi lapok tele vannak gyilkosságokkal, merényletekkel, de a statisztika javul, és a kolumbiaiak szerint is békésebb az ország, mint tíz évvel ezelőtt. Van némi izgalom az országjárásban, de megkapó szépségű nemzeti parkok, érintetlen dzsungelek, felfedezetlen tengerpartok is várják a merészebb utazókat Kolumbia északi részén.

A világ legeldugottabb szállodái

[origo] utazás2010.11.08, 20:01

Bár nem egy háromcsillagos városi szálloda árfekvésében kínálják szobáikat az alábbi hotelek és van kifejezetten drága is közöttük, nem a világ legdrágább szálláshelyei ezek. Aki olyan helyre vágyik, ahol garantáltan senki sem zavarja és valóban nyugalmas a nyaralás, válogathat a világ legeldugottabb szállodái között.

Kezdődik a sarkköri nyár: mit lehet csinálni az Antarktiszon?

[origo] utazás2010.10.31, 09:20

A kontinens, ahol több a pingvin, mint az ember, ahol nincs független kormányzat, ahol csontig hatol a mínusz 88 fokos hideg, és ahol a hó-algákon kívül semmi nem nő. A hely, ahová a 60-es években kötött ki az első téliesített turistahajó és ahova a repülőjáratokat leszámítva jelenleg 40 féle luxus és high-tech óceánjáró érkezik évente 40 ezer turistával. Mit lehet csinálni az Antarktiszon?

Megkezdte próbaüzemét az első kínai intercity-metró

[origo] utazás2010.10.28, 20:56

Próbajáratokat indítottak Kína első földalatti intercity metróvonalán, amely a déli országrészben Guangdzsou és Fosan várost köti össze - tájékoztatott a helyi üzemeltető vállalat csütörtökön.

Többet költenének utazásra az amerikaiak

[origo] utazás2010.10.27, 10:11

Többet költenének idén utazásra az amerikaiak a hálaadás és karácsony közötti hagyományos téli pihenési időszakban - derül ki egy felmérésből. A legnépszerűbb úticélok az országon belül vannak, elsősorban New York és Los Angeles.  

Nyomornegyedre néz a világ legdrágább lakóháza

[origo] utazás2010.10.27, 13:25

Felavatta új, 27 mumbai emeletes házát Mukesh Ambani, a leggazdagabb indiai milliárdos. A hivalkodó toronyház - amelyet a világ legdrágább lakóépületének tartanak - sokak szerint jól érzékelteti az indiai újgazdagok öncélú magamutogatását, miközben az országban egyre nő a szakadék a tehetősek és a nyomorgók között és az 5 év alatti gyerekek 42 százaléka alultáplált.

Gruppenszex-vakációt kínál egy román utazási iroda

[origo] utazás2010.10.18, 15:33

Nem mindennapi ajánlattal rukkolt elő a napokban egy romániai utazási iroda: gruppenszexszet ígér azoknak a klienseknek, akik szexkalandra is vágynak egy-egy ország látványosságainak megtekintése mellett. A csomag ára 700 euró, áll a Libertatea napilap oldalán.

Fizetett turisták minősítik a japán látnivalókat

[origo] utazás2010.10.18, 17:08

A japán turisztikai hivatal külföldi turistákat alkalmazna annak feltérképezésére, hogy milyen változtatásokkal lehetne még több utazót a szigetországba csábítani.

A világ leghíresebb szellemvárosai

[origo] utazás2010.10.18, 13:44

Elhagyott települések és elnéptelenedett városok Franciaországtól Mexikón át Namíbiáig szinte minden kontinensen találhatók. A szellemvárosokban még a madár sem, csak néhány történelem iránt fogékony turista jár. A gyönyörű templomromok, a világháborúban kiégett autók, az üres lakótelepek, a fából ácsolt amerikai csűrök, és az elhagyott munkásszállók mindegyike az elmúlt 100 év eseményeiről mesél.

Csak szőke nők dolgoznak majd egy maldív-szigeteki szállodában

[origo] utazás2010.10.06, 12:39

Egy litvániai befektető cég olyan szálloda építését tervezi a Maldív-szigeteken, ahol csak és kizárólag szőke, női alkalmazottak dolgoznak majd. Az ötlet heves ellenállásba ütközött és a helyi törvények alapján is nehéz dolga lesz a beruházónak.

Megtisztulás Indiától Japánig - hódít a spirituális turizmus

[origo] utazás2010.09.29, 16:56

Miközben a szakrális élményekre tartott igényünket a tíz legintenzívebb fogyasztói szokás között tartják számon, a spirituális turizmus régi-új formája, ismét reneszánszát éli. Julia Roberts új "Ízek, Imák, Szerelmek,"című filmje egyes szakértők szerint további 10 évre megalapozta az iparág sikerét. Az utazók leginkább Indiában, Thaiföldön és Japánban keresik a megtisztulást és a megvilágosodást, de Dobogókő is hozhat sikereket Magyarországnak.

Sztrájk miatt hétezer turista rekedt a perui Cuscóban

[origo] utazás2010.09.23, 15:36

Közel 7 ezer turista rekedt a perui Machu Picchuhoz közeli Cusco városában egy sztrájk és egy tüntetés miatt. A tüntetők egy tervezett öntözőrendszer kiépítése ellen tiltakoznak.

Utazások utószezonban: 40 ezerért Egyiptom, 99 ezerért Kenya

[origo] utazás2010.09.21, 17:22

Gazdag a kínálat az idei utószezon beli nyaralások között, de a foglalás előtt érdemes körülnézni. Egy 150 ezer forintos útból 5 ezer forint engedmény még nem számít utószezonos árnak, akármennyire is így reklámozzák. Az akciós szezonvégi utak mellett már lehet tervezni az őszi szünetre, sőt indulnak az egzotikus téli előfoglalások is. Utazások Londontól Kenyáig.

Rióban megnyitják a nyomornegyedeket a turisták előtt

[origo] utazás2010.08.31, 16:36

Riót ezentúl nem csak a Megváltó Krisztus szobráról, a Cukorsüveg-hegyről vagy a Copacabana és az Ipanema strandokról fogják ismerni - érzékeltette a tervezett idegenforgalmi fordulatot Luiz Barreto brazil turisztikai miniszter.

Vészesen apad a Holt-tenger

[origo] utazás2010.08.27, 09:56

A töményen sós vizével minden életet elpusztító, de sokak bőrbetegségét elmulasztó, vagy a szabad lebegés érzésével maradandó élményt szerző természeti csoda, a Holt-tenger veszélyben van - egyre zsugorodik.

Ingyenes tankolással csábítják a turistákat Floridába

[origo] utazás2010.08.12, 10:11

A Deepwater Horizon fúrótoronynál történt katasztrófa miatt egyre kevesebb turista érkezik nemcsak a Mexikói-öböl strandjaihoz, de a floridai partokhoz is. A gyanakvó turisták attól tartanak, hogy szennyezettek lehetnek az állam strandjai, ami végképp tönkreteheti a nyaralásukat. A szállások sorozatos visszamondását Fort Lauderdale-ben és a többi üdülővárosban is megelégelték. Most élő web kamerákkal, nyomott árakkal és a BP jóvoltából benzinvásárlásra jogosító tankolókártyákkal akcióznak.

Kalandos állásokkal csábítják a briteket Ausztráliába

[origo] utazás2010.08.10, 19:18

Cápajelölő, sörkóstoló, koalabefogó, sőt kenguruürülék-betakarító állásokkal kecsegteti a dél-ausztrál kormány a változatosságra vágyó briteket.

Futurisztikus BuszHÉV a pekingi turistáknak

[origo] utazás2010.08.10, 15:14

A mágneses lebegtetésű szupergyorsvonatok után újabb futurisztikus tömegközlekedési eszközzel ismerkedethetnek meg a Kínába érkező turisták. A HÉV-re hasonlító jármű olyan széles, mint egy kétsávos autóút, és 1400 utas fér el rajta. Gyorsabb, hatékonyabb, zöldebb, és ami a legjobb, hogy Pekingben már fektetik a síneket.

A világ legboldogabb helyei

[origo] utazás2010.08.07, 10:58

Hogy miben mérhető a boldogság, azt a Lonely Planet munkatársai sem tudják pontosan meghatározni, de így vagy úgy valahogy mindenképp érezhető. A világ legboldogabb helyeinek szubjektív listája mindenesetre egy újabb szempont, ami alapján úti célt választhatunk.

Csillagvizsgáló és börtön az új világörökségek között

[origo] utazás2010.08.03, 18:04

Újabb egyedülálló kulturális, vagy természeti értéket képviselő helyszíneket nyilvánított az emberiség közös örökségévé az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO). A szervezet világörökség-bizottsága legutóbbi ülésén összesen huszonegy építményt és természeti látnivalót nyilvánított a világörökség részének.

Abu-Dzabi a környezetvédelemmel veri Dubajt

[origo] utazás2010.07.17, 10:40

A dúsgazdag város a fejlődést és jövőt nem felhőkarcolókban, hanem parkokban, a zöld övezetekben, és a környezetbarát tömegközlekedésben látja. Abu-Dzabi manikűrözött, ugyanakkor természetesnek ható városképe már most rengeteg ötlettel szolgál a környezettudatosságra törekvő világvárosoknak, és még több látványossággal a dubaji csillogásba beleunt utazóknak.  

Diego Forlán és a legjobb steakek országa

[origo] utazás2010.07.05, 22:10

Van egy ország, amelyről szinte csak és kizárólag futballal kapcsolatos környezetben hallunk, leginkább négyévente, a foci-vb idején, s még azt sem tudjuk, hogy pontosan hol is van a térképen, azt meg pláne nem, hogy miért érdemes megnézni. Uruguayról van szó, amely érdemtelenül marad ki a turisták látóköréből. Dél-Amerika legszebb strandjai, nyüzsgő, de élhető főváros és a világ legjobb steakje.  

"A hangágyú olyan mint egy gyökérkezelés" - G20 csúcsra készül Toronto

[origo] utazás2010.06.25, 13:46

A felháborodott adófizetők csak nézik a példátlan biztonsági intézkedéseket a G20-ak csúcsértekezletére készülő Torontóban. Ők és a turisták nem, de a szállodák és néhány lakástulajdonos jól jár, csakúgy, mint a füldugó árusok, akik a bevetésre váró rendőrségi hangágyúk káros hatásait próbálják mérsékelni. Közeleg Kanada történelmének legdrágább 72 órája.

Ilyen egy igazi országimázs film

[origo] utazás2010.06.04, 14:31

Egy új izlandi promóciós videó arat a Facebook közösségi portálon és több videómegosztón is. Eddig is sejtettük, hogy Izland szép hely, de most már el is akarunk menni oda. Tony Curtis helyett valahogy így kell országimázs filmet készíteni.

Che Guevara-túrákkal csábít Dél-Amerika

[origo] utazás2010.05.31, 21:10

Che Guevara életében a "korrupt, kapitalista elit" megdöntésén munkálkodott, halálában azonban nagy hasznot hoz a személyére épülő turizmusnak: most épp azzal, hogy Dél-Amerika három országa Che Guevara-túrával csalogatja Argentínába, Kubába és Bolíviába a turistákat.

Magyar segítséggel tárul fel az új Angkor

[origo] utazás2010.05.22, 08:46

Lassan másfél éve, nemzetközi méretekben is páratlan magyar kulturális misszió kezdődött Kambodzsában, a khmer birodalom egyik hajdani fővárosa, Koh Ker területén. A nemzetközi vállalkozást egy volt magyar diplomata finanszírozza, a remények szerint a terület 2012-től az UNESCO világörökség része lehet.

Olcsóbbak a szállodák Thaiföldön a zavargások miatt

[origo] utazás2010.05.21, 08:21

Vélhetően hatalmas gazdasági károkat okoz a thaiföldi turizmus számára a szerdán véget ért véres bangkoki tüntetéssorozat. A szállodák és az utazásszervezők árcsökkentésekkel próbálják visszacsalogatni a turistákat, de hosszú távon ezzel sokkal nagyobb károkat okoznának.  

Dél-Afrika az utolsó pillanatban - utazás a foci-vb-re

[origo] utazás2010.05.13, 10:51

A 19. labdarúgó világbajnokságot június 11. és július 11. között rendezik Dél-Afrikában, a magyar és az európai szurkolóknak szinte a világ végén. Az előző, németországi helyszínhez képest kicsit komolyabb szervezést és persze jóval komolyabb költségeket jelent a vb-re való utazás.

A legjobb egy távoli diktatúra - menekülés a választások elől

[origo] utazás2010.04.07, 09:02

Már csak néhány napja maradt az idegesebb üzletembereknek és vállalkozóknak, hogy még a választások előtt feladjon mindent és hanyatt-homlok elutazzon egy jó meleg helyre, lehetőleg, ahol nem fenyeget a kiadatás veszélye. Tippek menekülőknek.

Újra látogatható a Burdzs Kalifa

[origo] utazás2010.04.05, 22:11

Két hónap szünet után újra megnyitották a látogatók előtt a világ legmagasabb épületének kilátóját, a dubaji Burdzs Kalifa torony legmagasabb látogatható szintje a lift meghibásodása miatt volt zárva.

Tűz a jégen: vulkántúrák Izlandon

[origo] utazás2010.04.03, 11:02

A napokban történt izlandi vulkánkitörés erősen gondolkodóba ejtette a szakembereket, hogy vajon hogyan lehetnének a szigeten működő vulkánok turisztikai látványosságok? Némi vizsgálódás után a helyi utazási irodák már le is lecsaptak az ötletre. Hatórás dzsipes, illetve snowmobilos túrákat kínálnak.

Újra fogad látogatókat a Machu Picchu

[origo] utazás2010.04.02, 08:57

Újra látogatható Peru legfontosabb turistacélpontja, a Machu Picchu, miután csütörtökön hivatalosan is megnyitották a ősi inka város romjait a látogatók előtt. A romokat a januári heves esőzéseket követő áradások és földcsuszamlások vágták el a külvilágtól, amelyek több száz helyen rongálták meg az oda vezető vasútvonalat.

Teljes csőd a dubaji mesterséges sziget

[origo] utazás2010.04.01, 18:20

Alig húszpercnyi hajóútra Dubai csillogó belvárosától egészen szürreális látvány fogadja a látogatót. A tengerből parányi, egykor szebb sorsra szánt  szigetek emelkednek ki 2-3 méter magasan, rajtuk semmi más, csak homok. A néhány éve nagy médiavisszhanggal átadott a The World nevű ingatlan-beruházásról van szó, amely a válság miatt enyhén szólva is pang.

Tű helyett méhek - hódít a régi gyógymód Kínában

[origo] utazás2010.03.23, 14:03

A legtöbb ember retteg a méhcsípésektől és ha megtörténik, rohan az orvoshoz, hogy enyhítse valamivel a fájdalmat. Pekingben viszont van egy magánklinika, ahová sok száz beteg érkezik évente, hogy épp a méhek segítségével gyógyuljanak.

Egyre veszélyesebb Mexikó

[origo] utazás2010.03.22, 16:06

A Bahamákon az óvatosság még elég lehet, Mexikóban gyakran már ez sem segít, annyira megszaporodtak a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények és gyilkosságok. A Bahamákon kisebb lopások és testi sértések váltak mindennapossá, és már az óceánjárók utasait is figyelmeztetik, hogy kikötés után legyen éberek. A bűncselekmények háttérben, az egyik esetben a munkanélküliség, a másikban a mexikói drogkartell áll.

Turistalátványosságok lettek az oázisok

[origo] utazás2010.03.15, 11:09

Különösen szép sivatagi ökoszisztémák, amelyek váratlanul, relatív kis területen tűnnek fel. Látványuk annyira szokatlan, és bujaságuk olyan megkapó, hogy néhány közülük valódi turistalátványossággá vált. A világ legbájosabb oázisainál tízméteres datolyapálmák hajladoznak, mégsem lehet őket észrevenni: megbújnak a homokdűnék között. Van, amelyiknek a vizét palackozzák, van, amelyiktől óvva intenek.

Sértetlen látványosságok várnak Chilében

[origo] utazás2010.03.11, 15:41

A háromszáz halálos áldozatot követelő, 8,8-as fokozatú földrengés ellenére Chilében a turisztikai látványosságok sértetlenek maradtak. San Pedro de Atacama, Puerto Varas és Puerto Montt városa mind épségben megúszták a katasztrófát. A héten a santiagói reptér is újra fogadja a járatokat és a turistalátványosságoknál továbbra is kikötnek az óceánjárók. Húsvét szigetek, Patagónia, Atacama sivatag, fenséges chilei borok, fjordok, vulkánok, tengerpartok: még mindig van mit megnézni és megkóstolni Chilében.

Brazília: országimázs 2.0

[origo] utazás2010.03.09, 09:48

Turisták is föltölthetnek igényesebb mozgóképet brazíliai nyaralásukról a Brazil Turisztikai Hivatal most indított honlapjára. Az interaktív kezdeményezés a közösségi média erejével szépíti Brazília országimázsát, nem utolsó sorban időben elindítja a 2014-es foci-vb és a 2016-os olimpiai játékok marketingkampányát. A videomegosztós márkacsatornák ötletét Brazília továbbgondolta, és akár trendet is csinálhat.  

Világverseny segíti ki a káoszból Delhit

[origo] utazás2010.03.05, 11:57

Októberre Delhi szinte újjászületik, és az utazók rá sem ismernek majd a városra. A Nemzetközösségi Játékok idejére wifi kapcsolattal is felszerelt új metróállomásokkal, kiszélesített autóutakkal, új telefonfülkékkel, alacsonypadlós buszokkal, megújult közterekkel, letisztított szobrokkal és olcsó szálláshelyekkel készül a város. Az indiai fővárosba többszázezer turistát várnak.  

Ingyenvízum és zavargásbiztosítás jár a turistáknak Thaiföldön

[origo] utazás2010.03.03, 15:41

A thaiföldi kormány hétfőn elfogadta a Turisztikai és Sport Minisztérium javaslatát és április 1-jétől 2011 március 31-éig ismét ingyenessé teszi a turistavízumot. A turisták ezenkívül ingyenes biztosítást is kapnak utcai zavargások esetére.

Előző
Következő