hirdetés
hirdetés
hirdetés

ORIGO CÍMKÉK › devizahitel

devizahitel

címke rss

Két devizás pert nyert az OTP

Gazdaság2014.04.16, 14:30

Két jogerős ítéletet hozott az OTP Bank javára a Debreceni Ítélőtábla – tudta meg az Origo. Mindkét ügyben a több száz másik adóst is képviselő Léhmann György siófoki ügyvéd járt el. Az ügyfeleknek a perköltséget és a fellebbezési illetéket is állniuk kell.

Ősszel születhet döntés a devizahitelekről

Investor2014.04.09, 08:35

A Magyar Nemzet értesülései szerint a kormánypárti politikusok által várt májusi vége helyett csupán ősszel egészítheti ki a devizahitelekkel kapcsolatos határozatát a Kúria.

Rogán: Jön a végleges devizacsomag

Gazdaság2014.04.01, 17:07

Még nem lehet látni, hogy az első hónapokban vagy csak ősszel, de készül a végső döntésre a parlament, miáltal a devizahitelesek árfolyamkockázata 2015-től végleg megszűnik – derült ki a Rogán Antal, fideszes frakcióvezető által adott interjúból.

Bankszövetség: Nem történt semmi

Gazdaság2014.03.17, 19:32

A Magyar Bankszövetség szerint az Alkotmánybíróság hétfői határozata nem teremtett új helyzetet a devizahiteles szerződések ügyében.

Most akkor örüljenek a devizahitelesek vagy sem?

Gazdaság2014.03.18, 10:28

Az Alkotmánybíróság döntött a kormány devizahiteles kérdéséről, és úgy találta, hogy kivételes helyzetben átírhatók a szerződések. Ám a hiteles és a bankok érdekét is figyelembe kell venni. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A Fidesz kivezetné a devizahiteleket

Gazdaság2014.03.17, 17:41

A Fidesz arra készül, hogy a következő ciklusban kivezeti a devizahiteleket a piacról. Gulyás Gergely képviselő a végtörlesztéshez hasonlította, miben gondolkodnak.

Kivételes helyzetben átírhatók a devizahiteles szerződések

Gazdaság2014.03.17, 14:12

Hétfői ülésén döntött az Alkotmánybíróság a kormány tavaly novemberben beadott devizahiteles kérdéséről. Az egyik döntés az, hogy kivételes helyzetben a kormány átírhatja a szerződéseket. Azonban csak úgy, hogy mindkét fél, vagyis a hiteles és a bankok érdekét is figyelembe kell venni.

Megváltoztathatják a devizahiteles szerződéseket

Investor2014.03.17, 13:05

Kivételes esetekben megváltoztathatja a Parlament a devizahiteles szerződéseket, derült ki az Alkotmánybíróság által a kormány devizahitelesekkel kapcsolatos indítványára adott állásfoglalásból.

Jegybanki jó tanács az autóhiteleseknek: panaszkodjatok!

Gazdaság2014.03.05, 10:47

Egyre több a problémás ügy az autóhitelesek körében is, ezért a Magyar Nemzeti Bank útmutatóval segíti az ügyfeleket.

Devizahiteles tengeri kígyó: minden szerződésben az ügyben eljáró bíró mérlegelhet

Gazdaság2014.02.25, 18:58

A Kúria jogegységi döntést hozott tavaly decemberben, az Európai Bíróság főtanácsnoka állásfoglalást tett közzé a napokban, várjuk az uniós bíróság döntését, amit követően a Kúriának ismét jogegységi döntést kell hozni, és majd ezt veszik majd figyelembe az adott ügyben eljáró bíróságok – egy mondatban így foglalható össze, hogy mi lesz a várható forgatókönyv a devizahiteles szerződések ezrei esetében. Az Oppenheim Ügyvédi Iroda szakértője, dr. Barcza Mihály szerint az uniós bírósági döntés az idén megszülethet, ám egy nagyon fontos dologgal mindenkinek számolni kell, a tartozások fent fognak állni, és a devizahitelesek a számukra llegkedvezőbb ...

Tárgyalt az Alkotmánybíróság, de nem döntött a devizahitelekről

Gazdaság2014.02.25, 12:14

Hétfői ülésén tárgyalt az Alkotmánybíróság a devizahitelek ügyéről, döntés azonban egyelőre nem született. Az ügy folyamatosan a testület napirendjén van, rövidesen megszülethet a döntés – írja a Portfólió.hu az Alkotmánybíróságra hivatkozva.

Egy kis Suzukival indul, aztán minden elúszik

Gazdaság2014.02.13, 11:39

Nagyon sokan képtelenek visszafizetni az autóhitelüket, és nem is tudják, hogy valójában mit kockáztatnak. Lázár János mentené az adósokat, de lehet, hogy még nagyobb kárt okozna.

Európai Bíróság: Lehet vizsgálni az árfolyamrést

Gazdaság2014.02.12, 16:04

Megszólalt a luxembourgi Európai Bíróság főtanácsnoka a testület előtt fekvő Kásler-ügyben. Nils Wahl szerint indokolt azt vizsgálni, hogy a bankok által a devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen volt-e.

Most a devizahitelek méregfoga jön

Gazdaság2014.02.11, 12:01

Eddig hét komolyabb akcióval próbálták kihúzni a bajból a devizaadósokat, de a kormánypárti politikusok nyilatkozatai alapján érik egy következő lépés. Ha az Alkotmánybíróság a kabinetnek tetsző módon döntene, akár át is írhatják a szerződéseket.

Fontos hét előtt a devizahitelesek

Investor2014.02.10, 08:10

Izgalmas hét vár a devizahitelesekre, ugyanis a Magyar Nemzet információi szerint az Alkotmánybíróság kedden állást foglalhat a kormány által beadott kérdésekről, míg szerdán az Európai Bíróság szólal meg a magyar devizahitelekről. A bejelentések komoly mozgásokat okozhatnak főként az OTP részvény piacán.

Az Alkotmánybíróság kedden nyilatkozhat a devizahitelesekről

Itthon2014.02.10, 08:03

A kormány korábban arra kérte az Alkotmánybíróságot, hogy vizsgálja meg a hitelszerződéseket. 

A kis Káplár Jancsi győztes csatája a nagy OTP ellen

Gazdaság2014.02.03, 10:56

Hétköznapi álmok, átlagos pénzügyi tájékozottság, milliók által ismert érzések és többévnyi kínlódás állnak a férfi mögött, aki jogerősen pert nyert az ország legnagyobb bankjával szemben. Övé az első, teljesen érvénytelennek mondott deviza alapú lakáshitel-szerződés.

D.A.S. JogSzerviz: ezek a devizaszerződés-perek tapasztalatai

Gazdaság2014.01.22, 21:55

A bírósági gyakorlat eddigi alakulását vizsgálva az a tapasztalat, hogy önmagában a törlesztő részletek összegének emelkedése nem tekinthető jogellenesnek, ez ugyanis a bíróságok álláspontja szerint a devizahitelezés alapvető sajátosságából ered – mondták el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértői. Dr. Fésü Gizella és Tóth Sándor rámutattak: a bíróságok eddigi ítélkezési gyakorlatát figyelembe véve az jelenthető ki, hogy az igazságszolgáltatási fórumok nem állapítottak meg olyan jogsértést, amely a jelzálogalapú devizában elszámolt kölcsönszerződés teljes érvénytelenségét, avagy semmisségét vonná maga után.

Teljesen semmis egy OTP-s hitelszerződés

Gazdaság2014.01.21, 16:27

Olyan jogerős bírósági ítélet született, amely szerint nemcsak részlegesen semmis egy deviza alapú lakáskölcsön-szerződés, hanem teljesen érvénytelen. Ez az első eset, amikor az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések miatt is elítélte a bankot a bíróság, ami az adós értelmezésében azt jelenti, hogy egy fillér kamat nem jár az OTP-nek. Az OTP vitatja a döntést, a Kúriára hivatkozik, és a Kúriához is fordul.

Bérlők híján végképp kútba esett az ócsai kezdeményezés

Üzletrész2014.01.17, 13:26

Hiába a remek ötlet, hiába a kivételes helyzet, hiába a kereslet, teltház helyett félárboc, örömhír helyett kudarc. 80 darab, eredetileg devizakárosultak kisegítésére felhúzott épület közül 42 talált bérlőjére, és a projekt a továbbiakban is magára van hagyva,  írja ma  a nol.hu.

Devizahitel árfolyamgát: elmaradt a roham

Üzletrész2014.01.14, 08:33

Hiába bővült ki a kedvezményre jogosultak köre, elmaradt a várt roham, és továbbra is mérsékelt az érdeklődés a árfolyamgát-szerződések iránt az MNB adatai alapján.

Fekete év volt 2013 a devizahiteleseknek

Gazdaság2014.01.10, 10:24

Összességében kevesebbet törlesztett tavaly a lakosság, mint egy évvel korábban, de ez csak az árfolyamgátnak köszönhető. Az adósmentésből kimaradó átlagos adós törlesztése tovább nőtt.

Az Alkotmánybíróság is dönt a devizahitelekről

Gazdaság2014.01.02, 16:21

Néhány héten belül a parlament elé kerülhet a devizahitelesek terheinek könnyítését szolgáló mentőcsomag, azt követően, hogy az Alkotmánybíróság dönt a kormány megkereséséről – értesült a Figyelő Fidesz-közeli parlamenti körökből. Az Alkotmánybíróság főtitkára a lap információira azt reagálta: még bizonytalan, hogy mikor döntenek.

Nyilvános a Kúria határozata: ezt mondta a jogegységi döntés a devizahitelekről (3. rész)

Gazdaság2013.12.31, 15:28

A Kúria december 16.-i jogegységi határozatáról rengeteg vélemény jelent meg pro és kontra. Az Origó dr. Gárdos Istvánt, a Gárdos Füredi Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda partnerét kérdezte a megjelent teljes határozat ismeretében, a téma jelentőségére tekintettel háromrészes az írás, most a harmadik részt olvassa, az első és a második rész pedig itt érhető el. Dr. Gárdos István szerint a jogegységi határozat jelentős bizonytalansági elemet számolt fel azzal, hogy kimondta a deviza alapú kölcsön jogszerűségét, és rámutatott arra, hogy az egyes esetekben a konstrukció érvényességének elfogadása mellett kell vizsgálni, hogy van-e valamilyeen ...

Ingyenhitelt kapnának a közszolgák

Gazdaság2013.12.30, 08:46

Lakás vásárlására, esetleg a devizaalapú kölcsönök kiváltására is kamatmentes hitelt kaphatnak a közszolgák, ha a kormány dönt az erről szóló előterjesztésről - írta a Népszabadság. A lap szerint a kormány karácsony előtt már tárgyalt a javaslatról.

Nyilvános a Kúria határozata: ezt mondta a jogegységi döntés a devizahitelekről (1. rész)

Gazdaság2013.12.24, 16:01

A Kúria december 16.-i jogegységi határozatáról rengeteg vélemény jelent meg pro és kontra. Az Origó dr. Gárdos Istvánt, a Gárdos Füredi Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda partnerét kérdezte a ma megjelent teljes határozat ismeretében, a téma jelentőségére tekintettel háromrészes az írás, most az első részt olvashatja. A jogász szerint a jogegységi határozat jelentős bizonytalansági elemet számolt fel azzal, hogy kimondta a deviza alapú kölcsön jogszerűségét, és rámutatott arra, hogy az egyes esetekben a konstrukció érvényességének elfogadása mellett kell vizsgálni, hogy van-e valamilyen érvénytelenségre vezető körülmény. A Kúria ezzel, eebben ...

Nyilvános a Kúria határozata: ezt mondta a jogegységi döntés a devizahitelekről (2. rész)

Gazdaság2013.12.24, 15:59

A Kúria december 16.-i jogegységi határozatáról rengeteg vélemény jelent meg pro és kontra. Az Origó dr. Gárdos Istvánt, a Gárdos Füredi Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda partnerét kérdezte a december 23-án megjelent teljes határozat ismeretében, a téma jelentőségére tekintettel háromrészes az írás, most a második részt olvassa, az első pedig itt érhető el. Dr. Gárdos István szerint a jogegységi határozat jelentős bizonytalansági elemet számolt fel azzal, hogy kimondta a deviza alapú kölcsön jogszerűségét, és rámutatott arra, hogy az egyes esetekben a konstrukció érvényességének elfogadása mellett kell vizsgálni, hogy van-e valamilyen érrvénytelenségre ...

Orbán is haragszik a Kúriára

Itthon2013.12.20, 15:35

Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján bírálta a Kúria devizahitelesek szerződéséről hozott döntését, így már majdnem a teljes Fidesz vezérkar támadja a Legfelsőbb Bíróságot. Orbán az áfacsalási ügyről azt mondta, három egyszerű kérdésre vár választ.

Erősödik a fideszes nyomás a Kúrián

Itthon2013.12.20, 13:45

Több más vezető fideszes politikus után Kósa Lajos is kritizálta a Kúriának a devizahiteles szerződésekről szóló jogegységi határozatát. A kormánypárti politikusok nemcsak azt kifogásolják, hogy a Kúria jogilag rendben találta a devizakölcsönös szerződéseket, hanem azt is, hogy a bírók elhalasztották a döntést az egyik vitás jogi kérdésben.  

A Kúria egy csatát eldöntött, de a háború folytatódik

Gazdaság2013.12.17, 08:41

Rogán Antal beszólt a Kúriának, a bankok megnyugodhattak, a pereskedő devizaadósok és az őket képviselő ügyvédek, civil szervezetek pedig roppant csalódottak. Devizamentésben a labda újra a kormány térfelén pattog.

Csalódott a Fidesz a Kúria döntésében

Investor2013.12.16, 15:50

Megszólalt Rogán Antal a devizahitelek ügyében született döntésről, amit a Kúria hozott. Rogán szerint csalódást keltő lett a döntés - írja a Reuters.

Nem jogsértőek a devizahiteles szerződések

Gazdaság2013.12.16, 15:24

Hétből hat kérdésben döntött a Kúria, ez alapján a devizaalapú hitelszerződések nem uzsorás szerződések, deviza áll mögöttük, az árfolyamváltozás az adós kockázata. A devizahiteles szerződések nem ütköznek a jó erkölcsbe, és a terhek előre nem látható egyoldalú eltolódása az érvénytelenséget nem okozza. Ha a bíróság a szerződés egy részét érvénytelennek nyilvánítja, attól a többi rész még érvényben marad.

Az adósok a bankoktól és a kormánytól várják a segítséget

Gazdaság2013.12.04, 17:01

A magyarok többsége reálisan látja azt, hogy mennyivel nőttek a devizahitelesek terhei, azt azonban már kevésbé tudják megítélni, hogy ez mennyiben vezethető vissza az árfolyamváltozásra, és mennyiben a hitelkamatok emelkedésére – derül ki a Bankmonitor.hu reprezentatív kutatásából. A felmérés rámutat, a válaszadók többnyire nem a bíróságoktól, hanem a bankok és a kormány közös fellépésétől várják a megoldást devizahiteles kérdésben.

Újabb ítélet a bank javára

Gazdaság2013.12.03, 13:29

A Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma jogerős döntésében megerősítette az OTP Bank egyik devizahitel-szerződését, amelyről az adós azt szerette volna bebizonyítani, hogy érvénytelen. A döntés azért is érdekes, mert ellentétes néhány korábbi ítélettel.

Nem hozott áttörést az új árfolyamgát

Gazdaság2013.12.03, 14:41

Hiába léphet már be minden devizahiteles az árfolyamgátba, a korlátok eltörlése nem hozott áttörést, némi élénkülés viszont látható - írja az Azénpénzem.hu. A portál szakértői szerint mindössze néhány százzal nőhetett novemberben az árfolyamgátra jelentkezők száma. Sokan még mindig valamiféle mentőcsomagra várnak, a törlesztőrészlet azonnali, 25 százalékos csökkentése nem eléggé vonzó.

A devizahitelek alkotmányosságára kíváncsi a kormány

Investor2013.11.29, 17:00

A kormány indítványt adott be az Alkotmánybírósághoz, amelyeben főként a devizahiteles szerződések alaptörvény szerinti értelmezését kéri.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a kormány a devizahitelek ügyében

Itthon2013.11.29, 15:53

Alkotmányos lenne-e utólag megváltoztatni devizahitel-szerződéseket? Ezt veti fel a kormány egy az Alkotmány-bírósághoz intézett pénteki beadványban. A kormány ennek fényében kéri az alkotmány több rendelkezésének értelmezését.

Elvárható a bankoktól, hogy vállaljanak a veszteségekből

Investor2013.11.29, 09:43

Az igazságügyi minisztérium államtitkára megszólalt a devizahitelesek megmentése ügyében. Rétvári Bence szerint a közpénz csak másodlagos forrás lehet, a bankoktól pedig elvárható, hogy részt vállaljanak a veszteségekből.

Hiába nyomasztja Orbán a Kúriát, a devizahiteleseknek ettől nem lesz jobb

Gazdaság2013.11.26, 14:07

Erős politikai nyomás van a Kúrián, amely most hét devizahiteles kérdésben próbál rendet vágni. Már a kérdések is megosztják a jogászokat, akik abban sem értenek egyet, hogy egyáltalán jó-e, ha jogegységi döntés születik. A döntés után csökkenhet-e a jogi káosz, és vajon jobb lesz-e az adósoknak is?

Olcsóbb ma a forinthitel, mint 2007-ben a svájci frank alapú

Üzletrész2013.11.25, 19:42

Annyira lement az alapkamat, hogy lakásvásárlásra ma már olcsóbb a forinthitel, mint a válság előtt a devizahitelek voltak. Ráadásul nincs érdemi különbség a piaci és a támogatott hitelek között.

Hét kérdésre keresi a választ a Kúria

Gazdaság2013.11.25, 10:28

Jogegységi eljárást kezdeményezett a devizahitelek érvényességének elvi kérdéseiről Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője. Indítványa alapján hét elvi kérdésben születhet egységes megoldás.

Ma előáll devizahiteles javaslatával a Kúria

Investor2013.11.25, 08:29

Mint ahogyan arról korábban is beszámoltunk, a Kúria egy jogegységi határozat meghozatalát tervezi a devizahiteles ügyek miatt. Ennek első lépéseként pedig ma egy javaslatot tehet közzé a Kúria.

Orbán sürgeti a Kúriát, mondjon már valamit a devizahitelezésre

Gazdaság2013.11.22, 09:23

Orbán Viktor kormányfő bár nem utasíthatja a Kúriát, de jelezte, iparkodjanak és adjanak iránymutatást a devizahitelezésre. A kormány részben a Kúriára tolta a felelősséget a devizahitelesek megmentése ügyében azzal, hogy addig vár, amíg a Kúria nem mond valamit. Pedig más lassan fél éve, hogy a kabinet belengette, lépni készül. November elején csak részmegoldás született.

Jogegységi határozatot hoz a devizahitelek ügyében a Kúria

Investor2013.11.21, 16:18

Jogegységi határozat meghozatalát tervezi az MTI információi szerint a Kúria a devizahiteles ügyek miatt. Ezáltal egyszerűsödhetnek a bírósági eljárások a deviza alapú hiteleket érintő perek miatt.

4 milliárdra bírságolták az OTP-t

Investor2013.11.20, 11:09

Közel 4 milliárd forintra bírságolták az OTP-t, miután a GVH 11 bankot büntetett meg a 2011-es végtörlesztésekkel kapcsolatos kartellezés miatt.

Romániában is mentenék a devizahiteleseket

Gazdaság2013.11.20, 08:15

Bihar megyei képviselők kezdeményezésére törvény készül Romániában a devizahiteles-mentésről.

Jogász-csúcstalálkozó a devizahitelesek ügyében

Gazdaság2013.11.19, 09:40

Kerekasztal-megbeszélést tartanak Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter részvételével, ahol a Kúria, a bírói hivatal, és az ügyvédi kamara elnöke, a legfőbb ügyész és az alapjogi biztos is ott lesz.

Több tölténnyel megy Brüsszel ellen Orbán

Gazdaság2013.11.15, 23:09

Brüsszelben ugyanúgy kell csatázni tovább, de a jó növekedési adat muníciót ad a harcban. A sikert a többek közt a bankoknak ártó gazdaságpolitika hozta el, de még jobb lesz a növekedés, ha a külföldi bankok is nekiállnak hitelezni - mondta a kormányfő.

A magyarok a hiteleik harmadát nem fizetik rendesen

Gazdaság2013.11.15, 16:52

Újabb csúcsra ért a bedőlt hitelek aránya, miközben a devizahiteles mentőcsomagra vár a lakosság. Közben a hitel értéke egyre nagyobb a lakás értékéhez képest.

Összeült a Kúria, de nem döntött

Gazdaság2013.11.12, 14:41

Hétfőn összeült a Kúria jogegységi tanácsa, de a döntést későbbre halasztotta - tájékoztatta a Portfolio.hu-t Banicz Erika, a Kúria Polgári Kollégiumának sajtószóvivője. Hozzátette, novemberben megszületik az eredmény, de ez a határozat nem "az" a határozat lesz.

Pert vesztett az OTP

Gazdaság2013.11.12, 11:21

Jogerős közbenső ítéletében a Szegedi Ítélőtábla kedden érvénytelenítette a svájci frank alapú jelzáloghitelek kamatának egyoldalú módosítására lehetőséget adó pontot az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank és egy domaszéki házaspár között létrejött szerződésben.

A devizahitel jogi alapkérdései: miért hibás a „hibás-termék” koncepció? (3. rész)

Gazdaság2013.11.10, 21:41

Népszerű dolog a devizahitelt, mint „terméket” jogellenesnek vagy erkölcstelennek minősíteni, és a bankokat – az igazságtevés jegyében – büntetni. Ám a jogi környezet alaposan megvizsgálva, mennyiben megalapozott ez az álláspont? Az Origó a Gárdos Füredi Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda szakértőjének segítségével kizárólag a jogi környezetet elemzi a most olvasható, a téma fontosságára tekintettel minden lényeges szempontot érintő és háromrészes írásban. A harmadik rész most olvashatják, az első és második részt itt.

Mentették is az adósokat, meg nem is

Gazdaság2014.01.08, 12:14

Felemásra sikerült adósmentés, nem túl jó kiskereskedelmi, viszont kedvező ipari adatok, csökkenő sertésáfa - ez történt a héten a gazdaságban.

Az Erste máris a kiszélesített árfolyamgátba terelné az adósokat

Gazdaság2013.11.08, 14:42

Az Erste Bank három hónapig felfüggeszti a hitelek felmondását azoknál a devizahiteleseknél, akik 90 napnál régebb óta tartoznak - ők azok, akik a kiszélesített árfolyamgátba beléphetnek. A Kúria lehet, hogy a vártnál gyorsabban hoz valamilyen jogegységi döntést, ami nyomán a kormány el tud indulni, hogy még egy körben megmentse a devizahiteleseket.

Nagyot hasalt az OTP

Investor2013.11.15, 09:12

Jóval átlag feletti forgalom mellett zuhant ma 4,7 százalékot az OTP, mondhatni nagyon megfeküdte a befektetők gyomrát a jegybank devizahiteles ügyben tett javaslata. Korlátok közé szorítanák a hiteleken elérhető kamatmarzs nagyságát, ami hosszú távon is nyomás alá helyezhetné a profitabilitást. Nem csoda, hogy az árfolyamgát kiszélesítése miatti lila köd már pusztán egy javaslat hatására is elszállt, meglátjuk, hogy a globális eufória képes lesz-e szépíteni az árfolyamon.  

Zuhan az OTP

Investor2013.11.07, 11:14

Zuhan az OTP árfolyama, a reggeli álmos nyitás után mostanra 3 százalékos lemorzsóldás mutatkozik az árfolyamban. A forgalom is élénk, 2,5 milliárd forintos. 

A bírók a bankoknak ítélnek

Gazdaság2013.11.08, 10:52

A háromezret közelíti a hazai bankok ellen indított devizahitelperek száma. Az eddigi statisztikák elég meggyőzőek: a bankok simán nyerik a perek zömét, még ha a bíróságokon látszólag nagy is az összevisszaság. Előfordul, hogy ugyanazért győz egy devizaadós, amiért más bíró a banknak adott igazat.

Nem egyhamar mentik meg a devizahiteleseket

Gazdaság2013.11.06, 16:28

A Kúria csak most kezdi felmérni, hogy a devizahitelekkel kapcsolatban milyen perek vannak folyamatban és hogy az eddigi ítéletek zavart okoztak-e, majd csak ez után dönt arról, indít-e jogegységi eljárást. A kormány ahhoz kötötte a devizahitelesek igazi megmentését, hogy kapjon egyértelmű iránymutatást a Kúriától.

Sodródunk lefele, ami talán rosszabb a válságnál

Gazdaság2013.11.06, 17:43

Tiszta a lelkiismerete, de döntéshozóként erélyesebbnek kellett volna lennie a devizahitelezés miatt: bár kiabált, de homokot kellett volna szórni a gépezetbe - mondja Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke. Nekiállt megírni történeteit abból a hat évből, amelyet élete egyik legnyomorúságosabb és egyben legizgalmasabb időszakának tart, de ez nemcsak az ő könyve lesz, hanem az akkori jegybank minden munkatársáé.

A tegnapi devizadöntés és következményei

Üzletrész2013.11.06, 11:59

Gyorsított eljárásban döntött tegnap a Parlament a deviza-mentőöv következő fázisáról. Az árfolyamgát eszerint mindenkinek elérhető lesz, új eleme pedig nagyon komoly segítség lehet azoknak, akik közel reménytelennek értékelik a helyzetüket.

41 százalékkal is csökkenhet a havi törlesztő

Gazdaság2013.11.06, 11:59

Mivel mostantól a 90 napon túli késéssel törlesztők is beléphetnek az árfolyamgát rendszerébe, a bankok pedig elengedhetik a tartozás egy részét, egy átlagos hitellel rendelkező adós esetében havi 28 ezer forinttal, 41 százalékkal is csökkenhet a törlesztő részlet - számolta ki a Bankmonitor.

Bármikor jöhet a devizahiteles bejelentés

Investor2013.11.06, 09:34

Varga Mihály elmondása szerint a kormány bizonyos feltételek mellett nyitott lehet a Bankszövetség devizahiteleseket mentő ötletére (egy Bloomberg interjú szerint), az árfolyamgát megnyitása csak egy átmeneti lépés a probléma kezelésében. Eközben tegnap Rogán Antal a 90 napon túli tartozások egy részének elengedéséről beszélt. 

Elfogadták a devizahiteleseket segítő törvényjavaslatot

Investor2013.11.05, 12:25

A parlament ma nagy többséggel, kivételes sürgős eljárásban fogadta el a devizahitelesek segítésére tegnap beterjesztett indítványt.

Újabb devizaperek: most az OTP nyert

Gazdaság2013.11.05, 11:59

Olyan ügyekben ítélt az OTP javára a bíróság, amelyekért máshol pont az ügyfelek nyertek – tudta meg az Origo.

Kitépték az OTP-t

Investor2013.11.04, 14:17

Nagyon megörültek az OTP befektetők a mai devizahiteles bejelentésnek, hiszen az árfolyam 2,8 százalékos pluszba ugrott nem sokkal Rogán Antal szavait követően. Nemcsak az OTP-t, hanem az osztrák bankokat is keményen veszik.

A régi módszerrel mentik a devizahiteleseket

Gazdaság2013.11.04, 16:18

Az árfolyamgát kiterjesztésével mentené a kormányoldal a devizahiteleseket. Egy friss törvényjavaslat az árfolyamrögzítés három korlátjának a lebontásában és a kilakoltatási moratórium előrehozásában látja a megoldást, és már kedden el is fogadhatják.

Így nézne ki a devizás mentés első köre

Investor2013.11.04, 12:43

Az árfolyamgát konstrukció teljes megnyitását és a kilakoltatási moratórium kiszélesítését javasolja a Fidesz, amiről a parlamentben már holnap szavazni fognak, mondta el az MTI tudósítása szerint Rogán Antal mai sajtótájékoztatóján. 

A devizahitel jogi alapkérdései: miért hibás a "hibás-termék" koncepció? (2. rész)

Gazdaság2013.10.30, 11:36

Népszerű dolog a devizahitelt, mint "terméket" jogellenesnek vagy erkölcstelennek minősíteni, és a bankokat - az igazságtevés jegyében - büntetni. Ám a jogi környezet alaposan megvizsgálva, mennyiben megalapozott ez az álláspont? Az Origó a Gárdos Füredi Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda szakértőjének segítségével kizárólag a jogi környezetet elemzi a most olvasható, a téma fontosságára tekintettel minden lényeges szempontot érintő és háromrészes írásban. Dr. Gárdos István az első részben arra mutatott rá, hogy amennyiben a visszafizetési kötelezettség nem feltétlen, akkor nem kölcsönről, hanem ajándékról van szó. A fizetési kötelezettséég ...

Így mentenék a devizahiteleseket a bankok

Gazdaság2013.10.30, 08:57

Az árfolyamgátat érdemes lenne megtartani, és még vonzóbbá tenni - ezt javasolja a bankszövetség a kormánynak. Úgy tudjuk, a devizahitelesek megsegítésére kidolgozott javaslatuk szerint még a külön számlán gyűlő adósság egy részének elengedésébe is belemennének, az árfolyamrögíztést pedig nemcsak egyszer, hanem kétszer is lehetne választani. A félmillió forintnál kevesebbel tartozók házát nem árverezhetnék el, a kilakoltatási moratóriumot november elejére előrehoznák.

Varga elutasította a bankok tervét

Investor2013.10.28, 11:55

A Bankszövetség pénteken benyújtott javaslatai Varga Mihály szerint nem orvosolják a kormány által a devizahitelesek megsegítésében legfontosabbnak tartott két problémát, ezért a kormány november elején a parlament elé terjeszti a devizaadósok megsegítésére szolgáló saját javaslatait - közölte a nemzetgazdasági miniszter hétfőn az MTI-vel.

Elkészült a bankok terve a devizahitelesek megmentésére

Investor2013.10.28, 08:28

A kormány által adott november 1-jei határidő előtt, már pénteken benyújtotta a Bankszövetség a devizahitelekre vonatkozó mentőcsomagjának tervét – mondta el az M1-nek Kovács Levente, a szervezet főtitkára.

A devizahitel jogi alapkérdései: miért hibás a "hibás-termék" koncepció? (1. rész)

Gazdaság2013.10.27, 15:03

Népszerű dolog a devizahitelt, mint "terméket" jogellenesnek vagy erkölcstelennek minősíteni, és a bankokat - az igazságtevés jegyében - büntetni. Ám a jogi környezet alaposan megvizsgálva, mennyiben megalapozott ez az álláspont? Az Origó a Gárdos Füredi Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda szakértőjének segítségével kizárólag a jogi környezetet elemzi a most olvasható, a téma fontosságára tekintettel minden lényeges szempontot érintő és háromrészes írásban. Dr. Gárdos István arra mutat rá, hogy a devizahitel, mint termék jogszerű volt. A devizahitelesek problémája pedig alapvetően nem jogi természetű, nem a szerződések hibájából, és nem iss ...

Jövő héten fény derülhet a devizahiteles csomagra

Investor2013.10.24, 15:05

Jövő hét szerdán tárgyal a kormány a devizahitelesekről – mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, írja a Bloomberg.

Varga Mihály alacsonyabb törlesztőt ígér

Gazdaság2013.10.24, 13:01

A banki intézkedések elmaradása esetén a kormány kész olyan jogszabályt alkotni, amely a devizában eladósodottak számára a jelenleginél alacsonyabb, hosszú távon is kiszámítható törlesztőrészletet eredményez a jövőben - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a parlamentben a jövő évi költségvetési törvényjavaslat vitáját megnyitó expozéjában.

Jogi megoldás is szóba jöhet a devizahiteles kérdésben

Investor2013.10.21, 09:15

Rogán Antal a Napi Gazdaságnak adott interjút, amiben a devizahiteles probléma megoldásáról, és a rezsicsökkentés esetleges újabb lépéséről is beszélt. Az interjú fontosabb pontjait emeljük ki.

Rogán: Jogi megoldás sem kizárt a devizahitelezésre

Gazdaság2013.10.21, 08:15

Rogán Antal szerint mindenki gazdasági megoldást keres a devizahitelezési problémára, de szerinte a jogi megoldást sem szabad kizárni. A 180 forint körül rögzített svájci frankra utalt, illetve arra, hogy a forinthitelesek a jegybanktól "pénzügyi rezsicsökkentést" kaptak.

Év végéig törvény születhet a devizahitelekről

Investor2013.10.17, 08:33

Még idén rendeződhet a devizaadósok helyzete a mno.hu értesülései szerint. A kormány ugyanis még idén törvényben rendezné a hitelesek problémáját. Ugyanakkor nem forintosítással, hanem egy árfolyamgáthoz hasonló megoldás révén. A nemzetgazdasági minisztérium továbbá válaszolt Mario Draghi EKB elnöknek, aki a devizahitelesek problémájának megoldásáról kért tájékoztatást.

A kormány ismét visszaszólt az EU-nak

Gazdaság2013.10.17, 07:23

Bírósági ítéletekre hivatkozik a kormány az Európai Központi Banknak küldött, a napokban érkezett bírálatra, figyelmeztetésre reagáló levelében.

Mario Draghi figyelmeztette a magyar kormányt

Gazdaság2013.10.14, 14:39

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke figyelmeztette Magyarországot, hogy ne tegyen olyan egyoldalú lépéseket, amellyel rákényszerítené a bankokat, hogy a devizahiteleket konvertálják át forinthitelekké - írta a Der Standard című osztrák liberális lap.

Figyelmezteti Magyarországot az EKB-elnök

Investor2013.10.14, 09:02

Az EKB elnöke, Mario Draghi felhívta Orbán Viktor figyelmét egy nem koordinált devizahiteles mentőcsomag veszélyeire, írja a derStandard. A devizahitelek forintosítása negatív hatással lenne az ország stabilitására és növekedésére. 

Harmadik rezsicsökkentés is elképzelhető

Gazdaság2013.10.12, 09:26

Varga Mihály csalódott a bankokban, szerinte sokkal többet kellett volna tenniük. A Népszabadságnak adott interjújában azt mondta, a választás előtt még egy rezsicsökkentést el tud képzelni, és jöhet a 35 százalékos luxusadó is.

Legyen 206 forint 1 svájci frank!

Gazdaság2013.10.11, 10:36

Ha a devizahiteles-mentésnél a kormány elvárásának megfelelő árfolyamon történne a devizahitelek forintosítása, akkor csak 15 százalékkal lenne kisebb a devizahitelesek új törlesztőrészlete, a ma is választható árfolyamgátnál azonban 25 százalékos nyereség érhető el, mutat rá a Napi Gazdaság. A forintosítás azonban durván megemelné a hitelek kamatát, azon pedig az árfolyamoldalon elért teljes nyereséget elbuknák az adósok. Ha nem az árfolyamgátat akarná örökre kinyújtani és kötelezővé tenni a kormány, akkor muszáj lenne kamattámogatással is megsegíteni a devizahiteleseket.

Ki viselje az adósmentés költségeit? (infografika)

Üzletrész2013.10.09, 10:39

A többség a kompromisszumos megoldás mellett teszi le a voksát. Szerintük a bankoknak, az államnak és az adósoknak osztozniuk kellene a költségeken.

Ilyen alapon minden bank elbukhatna

Gazdaság2013.10.09, 11:22

Olyan ponton találta tisztességtelennek az OTP gyakorlatát a Pécsi Ítélőtábla, amelyért szinte minden bank devizaalapú hitelszerződését meg lehetne bolygatni. Precedensjog viszont nincs, így ami miatt most a bank veszített, azért korábban az adós maradt alul.

Jogerősen vesztett az OTP egy devizahiteles ellen

Gazdaság2013.10.07, 17:32

Először nyert pert jogerősen devizahiteles ügyfelét képviselve Léhmann György, a 700 hasonló ügyben egyszerre eljáró siófoki jogász. Az OTP a Kúria elé viszi az ügyet.

Devizahitelesek tüntetnek Csányi Sándor házánál

Itthon2013.10.04, 22:03

Papírcsákánnyal táboroztak le az OTP-vezér háza előtt, szombat délig maradnak.

Devizatartalékot is használna a devizahitelesek mentéséhez az MNB

Investor2013.10.04, 17:18

Valószínűleg a devizatartalékhoz nyúl az MNB a devizahitelesek mentését célzó csomag kapcsán, írja a Wall Street Journal Pleschinger Gyulára, a monetáris tanács tagjára hivatkozva.

Nyert az OTP a hitelprogramon

Investor2013.10.04, 15:48

Ha megvalósul a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetősége, akkor az OTP-nek a kieső bevételét kompenzálnia kell majd, az ATM-hálózat fenntartása ugyanis évente 7-8 milliárd forintos költség - mondta az Origónak Wolf László, a bank vezérigazgató-helyettese.  A lépés a többi bankot is érzékenyen érintené, ha a kiesést lenyelnék, úgy a növekedési lehetőségeiket korlátoznák. 

Civilekkel együtt ötletel a devizahiteleken a Bankszövetség

Gazdaság2013.10.03, 19:25

Magánszemélyek és civilszervezetek ötleteit is átnézi a Bankszövetség a devizahitelesek problémájának megoldásához. 

Nem az a nonprofit, hogy lerohad a vezeték

Gazdaság2013.10.02, 14:53

A kormány nonprofittá tenné az energiaszolgáltatókat, de Orbán Gábor államtitkár szerint ez nem jelenti azt, hogy a tőkeköltséget és az amortizációt ne vegyék figyelembe.

Nem is a devizahitelesek mentése a cél?

Investor2013.09.27, 17:33

Ultimátumot intézett a kormány a bankoknak a devizahitelesek problémáinak kezelése kapcsán. A kormány tervei homályosak, de a bankrendszer már jelezte, hogy egy egyszeri forintosítás a devizánkra és a pénzügyi intézményrendszerre nézve is komoly kockázatot jelent. Brückner Gergely, a Figyelő újságírója szerint elképzelhető, hogy a végcél nem is a devizahitelesek megmentése, sokkal inkább egy jobban koordinált, magyarabb bankrendszer kialakítása. 

A devizahitelek fokozatos átváltását javasolja a kormány

Gazdaság2013.09.26, 13:02

Az NGM államtitkára kizárta annak lehetőségét, hogy a teljes deviza jelzáloghitel portfóliót egy lépésben forintosítsák.

A többség nem akar radikális adósmentést

Gazdaság2013.09.23, 12:14

A magyarok többsége megfontolt döntést vár a devizahiteles mentőcsomag kapcsán, és az adósok, a bankok és az állam közötti tehermegosztáson alapuló intézkedést támogatna – derül ki a Bankmonitor.hu reprezentatív felméréséből.

Előző
Következő
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Olvasnivaló