büntető törvénykönyv

címke rss

Illegális letöltés: szerencse, hogy a jogi háttér és a gyakorlat nem fedi egymást

Gazdaság2012.08.30, 23:53

Az internetről letöltött illegális tartalmak kapcsán megfigyelhető, hogy a magyar jogi háttér és a gyakorlat nem fedi egymást, hozzátehetjük, szerencsére, mert aki a szerzői jogot megsérti a törvény szövegét követve két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható - hívta fel az [origo] figyelmét a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

12 évesen börtönbe? Nagyító alatt a fiatalkorúak büntethetősége

Life.hu2012.07.20, 11:19

Már egy 12 éves gyermek is rács mögé kerülhet Magyarországon, amennyiben emberölés, rablás, kifosztás vagy testi sértés vádjában bűnösnek találják. A kormány ugyanis elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely a korábbi, 14 éves büntethetőségi korhatárt bizonyos bűncselekmények esetében 12 évre módosítja. Ez pedig azt jelenti, hogy 14 év alatti gyermekeket is elzárhatnak.

Drogos vagyok, nem turista

Vélemény2012.06.27, 22:07

"Ha anyagozni akarnék, akkor is megtalálnám a vonalat, ha halálbüntetés járna érte. Most meg, hogy nem akarok anyagozni, felőlem adhatnák ingyen is." A héten elfogadott új Btk. értelmében azokat a kábítószer-fogyasztókat is szabadságvesztéssel büntetik, akik ezt korábban elkerülhették. Felülírja a büntető törvénykönyvet és az egyéni felelősséget egy rendes rendőr vagy a merészség? Vagy csak a saját kárán tanulhat az, aki elcsúszik a drogokon? Kubiszyn Viktor, a Drognapló című önéletrajzi dokumentumregény szerzőjének írása a Komment.hu-n.

Beindul a nyári törvényhozási dömping

Itthon2012.06.25, 08:19

Egész héten ülésezik a parlament, hiszen megkezdődik a jövő évi költségvetés vitája. Előtte azonban még a képviselők elfogadják az új büntető törvénykönyvet, másodszor is nekiveselkednek a jegybanktörvény módosításának, és kijavítják azokat a hibákat, amelyeket Áder János szúrt ki két korábban elfogadott jogszabályban.

Tilos gondolkodás nélkül lőni

Itthon2012.06.25, 14:37

A 12 éves gyerekek sem élveznek teljes büntetlenséget az új büntető törvénykönyvben, amelyet hétfőn fogad el a parlament. Több új rendelkezés védi a gyerekeket, illetve az idős embereket. A jogos önvédelem lehetőségei tágulnak, de továbbra sem lehet gondolkodás nélkül lelőni a tolvajt. A focihuligánokat végre ki lehet tiltani a stadionokból, az ittas vezetőknek pedig biztosan elveszik a jogosítványát.

Elfogadta a parlament a szigorúbb Btk.-t

Itthon2012.06.26, 08:36

Az ellenzéki pártok nem szavazata, illetve tartózkodása ellenére hétfőn elfogadta a parlament az új Btk.-t. Az új törvény szigorúbb lesz, új büntetéseket, új bűncselekményeket is meghatároz. Egy év múlva lép életbe.

Le lehet majd lőni a fegyveres betörőket

Itthon2012.06.18, 21:10

A korábban tervezettnél szélesebb lesz a jogos védelem lehetősége az Büntető törvénykönyvben, például nem kap büntetést az, aki fegyverrel támad a fegyveres betörőkre. A parlament elfogadta azt is, hogy a jövőben akár rablásért is büntethetőek legyenek 12 éves gyerekek, nem lesz viszont bűncselekmény a lelki bántalmazás. Az új Btk. már akár a jövő héten elfogadhatja a parlament.

Három évet is kaphat, aki akadályozza a számvevőt

Itthon2012.06.11, 13:46

Annak az állami szervnek a vezetője vagy munkatársa, amelyik nem működik együtt az intézményt ellenőrző Állami Számvevőszékkel, két vagy három évi börtönt is kaphat.

Lecsuknák azt, aki anyázza a rendőröket

Itthon2012.06.11, 18:28

Régi hagyománnyal szakítanának fideszes képviselők, és hivatalból üldözendő bűncselekménnyé tennék a rendőrök és más egyenruhások szidalmazását. Becsületsértés miatt eddig csak az érintett feljelentése után indult eljárás, de az új Btk.-ban már kivételt tennének a rendvédelmi dolgozókkal.

Kesztyűs kézzel bánna a kormány a magyar torrentezőkkel

Techbázis2012.06.06, 16:27

Az új büntető törvénykönyv tervezete szerint nem büntethető az, aki nem üzletszerűen használja a fájlmegosztó szolgáltatásokat. A filmeket, zenéket és szoftvereket nagy tételben megosztókat ugyanakkor továbbra is börtön fenyegetné. A határ félmilliós kárnál van meghúzva.

Megszaladt a szigorra vágyó képviselők ceruzája

Itthon2012.06.05, 10:16

A 12 éveseket rablásért is büntetnék, az állatkínzókat börtönbe zárnák, a tolvajok ellen pedig fegyverrel védekeznének az új Btk.-hoz további szigorításokat javasló képviselők. A kormány nem mindenben enged a kéréseknek, a tolvajokat például csak akkor lehetne lelőni, ha emberre támadnak, a halálbüntetés visszaállítását pedig hiába vetik fel kormánypárti képviselők is, nem tárgyalnak róla.

Tilos marad a halálos áramütéssel való védekezés

Itthon2012.06.05, 08:10

Nem támogatja a kormány azt a fideszes módosító indítványt, amely szerint nem lehetne büntetni azt, aki halált okozó eszközökkel védekezik a betörés ellen.

Mentené, ha tudná a kormány a forintot

Itthon2012.06.05, 11:53

A nemzetközi nyomásnak engedve elhalasztják a jegybanktörvény hétfőre tervezett zárószavazását a parlamentben, de az alaptörvényt azért módosítják a képviselők. Az Országgyűlés gyors ütemben újra elfogadja a köztársasági elnök által visszaküldött médiatörvény-módosítást, és végre eldönti, mit kell tanítani a szakmunkástanulóknak. Szerdán kerül napirendre az a kérdés, hogy meg lehet-e ölni az uborkatolvajokat.

Börtönnel büntetnék a lejárt élelmiszert árulókat

Itthon2012.05.30, 15:23

Három évig terjedő börtönt is kaphatna az egy KDNP-s javaslat szerint, aki lejárt szavatosságú élelmiszert forgalomba hoz.

A jövő nyáron lép életbe az új Btk.

Itthon2012.05.26, 14:55

A kormánypártokon belül is vitákat kirobbantó új büntető törvénykönyv 2013 nyarán, a polgári törvénykönyv pedig a jövő ősszel léphet hatályba.

Mihez kezd a kormány a gyilkos gyerekekkel?

Itthon2012.05.22, 12:40

Tizenkét éves gyerekeket is büntethetővé tenne az új büntető törvénykönyv tervezete, ha nagyon súlyos bűncselekményt követnek el. A kormány szerint ez a "speciális prevenció" része, de az [origo] által megkérdezett szakemberek szerint sem a bírók, sem a büntetés-végrehajtás nincs felkészülve arra, hogy gyerekekkel foglalkozzon, akik tetteik súlyát is alig látják be. A gyerekek javítóintézetbe küldése biztosan nem lesz tömeges: évente csupán néhány olyan eset történik, amelyre alkalmazható lenne az új törvény tervezete.

A menekülő rabló hátába nem szabad baltát állítani

Itthon2012.05.17, 18:08

Egyre többen hiszik azt, hogy jogos védelemre hivatkozva büntetlenül belevághatják egy tolvajba az előre odakészített kisbaltát - ez a Borsod megyei rendőrség tapasztalata, ezért egy tájékoztató anyaggal próbálják rendbe tenni a kérdést. Egy kocsmai verekedésben az sem hivatkozhat jogos védelemre, aki csak visszaüt, és a veteményes körüli villanypásztor sem okozhat halálos áramütést. A parlament épp készíti az új Btk.-t, amely többet engedne meg a magukat vagy tulajdonukat védőknek.

A szigor vezeti a Fidesz kezét

Itthon2012.05.16, 12:50

A nagyobb szigorúság a legfontosabb elve a parlament előtt fekvő új büntető törvénykönyvnek (Btk.) a Fidesz jogi kabinetjének vezetője szerint.

Most kiderül, le szabad-e lőni a tolvajt

Itthon2012.05.16, 07:45

Az új büntető törvénykönyvről szóló vitával kezdődik a parlament szerdai ülése, a képviselők arról vitáznak, meddig mehet el a polgár a bűnözőkkel szemben. Szó lesz négyszázhatvan törvényt megsemmisítéséről, valamint a piaci felügyeleti törvényről is, amelynek alapján az importőr és a forgalmazó sem hozhatna forgalomba a használójára veszélyt jelentő árut.

Ellenzi a büntethetőségi korhatár leszállítását az ombudsman

Itthon2012.05.15, 14:10

A nemzetközi dokumentumok legfeljebb végső eszközként tartják elfogadhatónak a szabadságmegvonást egy bűnt elkövető gyerek esetében, figyelmeztet Szabó Máté.

Készül a nagy halálvitára a Fidesz

Itthon2012.05.15, 07:57

Agyon lehet-e lőni egy jámbor uborkatolvajt? Lehessen-e büntetni 12 éves gyerekeket? Milyen megtorlás járjon a családtagjaikat terrorizálóknak és az autók kilométeróráját visszapörgető szerelőknek? Szerdán kezdik a képviselők az új büntető törvénykönyv vitáját, de még a kormánypártokban sincs egyetértés az új szabályokról. A Fidesz már jó előre készül arra is, hogy mit lépjen, ha a Jobbik hangosan követelni kezdi majd a halálbüntetés visszaállítását.

Közérdekű munkára fognák a törvénnyel ütköző fiatalkorúakat

Itthon2012.05.08, 18:43

Nevelő hatással bírna a közérdekű munka - ezzel indokolja a parlament egyik bizottsága, hogy a jövőben szabadságvesztés helyett dolgozni küldjék azokat a 16 év feletti fiatalkorúakat, akiktől nem tudják behajtani a kiszabott pénzbüntetést.

Nehezebb sokkolni az utcalányok kuncsaftjait, mint a hajléktalanokat

Itthon2012.04.30, 11:57

A hajléktalanok után a prostituáltak kuncsaftjai ellen is harcot kezdene a VIII. kerületben Kocsis Máté polgármester, aki szerint a keresletet kell csökkenteni ahhoz, hogy visszaszoruljon a prostitúció. Sokkoló megoldást szeretne, ami elrettenti a kuncsaftokat a prostituáltak szolgáltatásainak igénybevételétől. Ugyanezt szeretnék a nők jogaiért harcolók is, de szinte lehetetlennek látják a feladatot.

Új Btk. harmincöt év után: alapvető változások a magyar büntetőjogban

Gazdaság2012.04.28, 10:38

Az 1978. évi IV. törvény, a jelenlegi Büntető törvénykönyv után harmincöt évvel, 2013-ban lehet Magyarországnak új büntetőjogi kódexe. Még a legfontosabb változásokat is nehéz felsorolni, de eddig a legnagyobb figyelmet az élet elleni bűncselekmények elkövetői büntethetőségi korhatárának leszállítása, a családon belüli lelki bántalmazás, illetve a gazdasági csalás új törvényi tényállása, a jogos védelmi helyzetben lévők jogainak növelése, a termőföld jogellenes megszerzésének büntetése, a hangsúlyosabbá vált természetvédelmi szabályok, a drogszabályok változásai kapták. Kiegészítik tovább a közúti veszélyeztetés tényállását, és új bbüntetési ...

A lelki bántalmazást is büntetné a kormány

Itthon2012.04.27, 18:26

Tizenkét éves kortól büntethetők lennének az élet elleni bűncselekmények elkövetői, büntetnék a családon belüli lelki bántalmazást és a termőföld jogellenes megszerzését, új bűncselekmény lenne a gazdasági csalás, és szigorúbb büntetés vár a visszaesőkre - többek között ezeket az újdonságokat tartalmazza a büntető törvénykönyv tervezete. A kormány már elfogadta a dokumentumot, amelyet pénteken a parlamentnek is benyújtott, és ha megszavazzák, akkor 2013-ban, egyéves felkészülési idő után lépne hatályba.

Ingó-bingó énekes lopta el a nyugdíjasshow-t Rogán elől

Itthon2012.04.24, 20:18

Rogán Antallal lépett színpadra kedden délután az Operettszínházban a korábban az MDF-fel és az MSZP-vel is közösen akciózó Schmuck Andor, a Tisztelet Társasága több száz nyugdíjasa előtt. A közönség felhördült, amikor Rogán a tisztes nyugdíjakról beszélt, és megtapsolták, amikor megígérte, hogy beírja az idősek védelmét a büntető törvénykönyvbe, de jobban tetszett nekik Oszvald Marika akrobatikus teljesítménye és az egyik énekes csípőmozgása.

A jogos védelemről rövidesen végleges kormányzati álláspont várható

Gazdaság2012.04.19, 00:29

A jogos védelemre vonatkozó büntetőpolitikai célok alapvetően változatlanok maradnak, ám szövegpontosítások során az Országos Bírói Hivatal, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, valamint a Magyar Ügyvédi Kamara észrevételeit szem előtt fogják tartani - tájékoztatta az [origo]-t a tárca a jogos védelem úgynevezett megdönthetetlen törvényi vélelmet felállító új szabályai kapcsán.

Orvvadász és orvvadász között különbséget tenne az új jogszabály

Gazdaság2012.03.31, 23:56

Áprilisban már szavazhatnak arról a törvényjavaslatról, amely szerint akár három évet kaphatnak a jelentős részben legmodernebb technikai eszközökkel dolgozó, a becslések szerint évi többmilliárd forintos kárt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen dolgozó orvvadászok. Az elképzelések szerint továbbá a vadőrök hivatalos személyek lehetnek, az új jogszabály pedig - amely a szigorítás mellett megpróbál "artikulálni" orvvadász és orvvadász között - hónapokon belül hatályba léphet.

Rossznak tartják a Btk. szigorítását a jogvédők

Itthon2012.03.13, 17:13

Indokolatlanul szigorít, alaptörvény-ellenes és abszurd szabályokat, aránytalan büntetéseket tartalmaz a Helsinki Bizottság szerint a büntető törvénykönyv tervezete. A jogvédők 28 oldalas véleményt küldtek a minisztériumnak, szerintük hatástalan lesz a szigor.

Szabad-e megölni a betörőt?

Itthon2012.02.16, 10:42

Gondokat okozhat a gyakorlatban, ha a jelenlegi formában szavazza meg a parlament az új büntető törvénykönyv múlt szerdán nyilvánosságra hozott koncepcióját, amely az eddigihez képest jelentősen kitágítja a jogos önvédelem kereteit. Nem büntetnék a csoportos és fegyveres támadások elszenvedőit, ha védekezés közben támadójukat megölik. A megkérdezett büntetőjogász szerint a könnyítéssel ugyanakkor túllőttek a célon a kódex szerzői: szélsőséges értelmezés szerint minden sértett felhatalmazást kaphat támadója megölésére.

Betiltják a megkövezést Iránban

Nagyvilág2012.02.13, 19:58

Az iráni büntetőtörvénykönyv reformjához már csak Ahmenizsád elnök aláírása szükséges. Iránban az elmúlt harminc évben összesen 99 embert köveztek halálra, a büntetést általában házasságtörő férfiakra vagy nőkre szokták kiszabni, mégis még most is több mint száz gyerek van börtönben.

Drogstratégia: megjelent a tiltott vegyületek listája

Itthon2012.02.13, 21:07

Az úgynevezett C lista a konkrét tudatmódosító szerek mellett az alapvegyületeket is tartalmazza. Egy toxikológus szerint a C lista elsősorban az internetes kereskedelmet szoríthatja vissza.

Európa legszigorúbb drogszabályozása lenne a magyar

Itthon2012.02.09, 12:21

A TASZ szerint a bevezetés előtt álló Btk.-hoz hasonló szigorúságú törvényeket nem Európában, hanem Délkelet-Ázsiában kell keresni. A jogvédő szervezet szerint a szabályozás több százezer fiatalt fenyeget börtönnel.

Megszavazta a parlament az ügyvéd nélküli tanúkihallgatást

Itthon2011.11.07, 23:34

A jövőben nem lehet jelen ügyvéd a büntetőügyekben a tanúk kihallgatásánál, miután a parlament hétfőn megszavazta az erről szóló fideszes módosító indítványt. Elfogadták azt is, hogy ezentúl a kiemelt jelentőségű ügyekben sem ellenőrizhetik hazugságvizsgálattal a tanú szavait.

Uzsorára már az új büntetőjogszabályok érvényesek

Gazdaság2011.11.02, 18:58

Az uzsorával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvény jelentősen szigorította az uzsora-bűncselekmény büntetési tételét, valamint tágította a büntetéssel szankcionált cselekmény körét - mondta el az [origo] - nak dr. Vidákovics Béla Zsolt büntetőügyvéd.

Börtönbe kerülhet, aki megaláz egy hajléktalant

Itthon2011.10.28, 14:22

Egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné Kocsis Máté, a Fidesz hajléktalanügyi referense azt, aki megaláz egy hajléktalant. A fideszes képviselő módosító indítványa szerint két év börtön lenne a büntetés, ha valaki felvételt készít a megalázásról vagy ilyen felvételt nagy nyilvánosság előtt közöl.

Törvénymódosítás után számoltatná el az '56-os bűnösöket Lázár

Itthon2011.10.17, 14:24

A büntetőkönyv módosítását fogja javasolni a Fidesz - közölte hétfőn Lázár János frakcióvezető. Mint mondta, olyan irányban módosítanák a Btk.-t, hogy lehetőség nyíljon az 1956-ban elkövetett emberiségellenes bűnök utáni felelősségre vonásra.

Megfeküdte az ellenzék gyomrát Matolcsy főztje - parlament percről percre

Itthon2011.10.17, 18:11

Brad Pitt fegyvereiről és a devizahitelekről is vitáztak hétfőn a parlamentben. Az ellenzéki képviselők a TEK-eseket az országból hülyét csináló markos Michelin-figuráknak, Dörner György programját pedig kriptonácinak nevezték, Matolcsy Györgyöt előbb rossz szakácsnak titulálták, majd lemondatták volna, Orbánt viszont nem tudták megkérdezni a kisemberek gondjairól, mert nem ment el az ülésre. A parlament leszavazta a volt MSZMP-s vezetők, többek között "Biszku Béla luxusnyugdíjáról" szóló jobbikos törvényjavaslatot, és elodázták az ebadóról szóló döntést is, de az uzsora-bűncselekményekről és a hajléktalanok büntetéséről is új törvéényt ...

Az uzsorázásról és a hajléktalanok büntetéséről tárgyal a parlament

Itthon2011.10.17, 11:10

Az uzsora-bűncselekmény szigorúbb szankcionálásáról dönthet hétfői ülésén az országgyűlés. A képviselők emellett megkezdik annak a fideszes javaslatnak a tárgyalását, amely elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtaná azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg azért, mert közterületen laknak.

A kormány semmissé tenné a bűnözők médiaszerződéseit

Itthon2011.10.13, 11:28

A kormány egy új javaslatával büntetné a kábítószernek nem minősülő, de kábító hatású anyagok kereskedelmét. Egy terv szerint semmissé tennék azokat a szerződéseket, melyekkel "bűnözők" pénzhez jutottak a médianyilatkozataik után.

Navracsics Tibor: Büntethető lenne a kisebb összegű uzsorakölcsön is

Itthon2011.09.13, 12:48

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt arról, hogy az uzsora elleni harc részeként a Büntető törvénykönyv szigorítása mellett jobban kell védeni az uzsoraügyek tanúit is.

Szájer: Nem visszamenőleges törvényekkel kell felelősségre vonni politikusokat az eladósodásért

Itthon2011.08.09, 09:13

Lehet jogi megoldásokat találni a korábbi miniszterelnökök és pénzügyminiszterek felelősségre vonására az államadósság növekedése miatt, de nem visszamenőleges hatályú büntetőjogi törvényalkotással - nyilatkozta Szájer József, a Fidesz Európa Parlamenti képviselője a keddi Népszabadságnak.

Ügyvéd nélküli kihallgatás vár az adócsalások gyanúsítottjaira egy javaslat szerint

Itthon2011.06.14, 20:05

A parlament alkotmányügyi bizottsága kedden módosító javaslatot nyújtott be a büntető törvénykönyvhöz. Az indítvány létrehozza a kiemelt ügyek kategóriáját, ezek közé tartozik majd az ötvenmillió forint feletti adócsalás, a 400 millió forintot meghaladó követelések érvényesítésére indított perek, a hivatali visszaélés és a korrupciós bűncselekmények is. A javaslat szerint az ilyen ügyek gyanúsítottjait 72 órán belül ki kell hallgatni, és a kihallgatáson nem vehet részt a gyanúsított védője.

A bűncselekmények körébe tartozna a sporthuliganizmus

Itthon2011.06.07, 21:37

Elfogadta a kormány azt a javaslatot, aminek értelmében a bűncselekmények közé sorolnák a sporthuliganizmust. A tervezett módosítások a szigorítás irányába mozdulnak el, és szeretnék megteremteni a sportesemények rendezésében közreműködők nagyobb felelősségét.

Az új Btk. nem engedné a többszöri elterelést a kábítószer-használóknak

Itthon2011.05.16, 08:33

Csak egyszer engedné meg az új Btk. az elterelést a kábítószer-fogyasztóknak - mondta a törvény előkészítéséért felelős államtitkár a hétfői Népszabadságban. Répássy Róbert szerint az új Btk.-ban a tettarányos büntetés elvét erősítenék.

Keményebben büntethetik ősztől az orvvadászokat

Itthon2011.05.10, 09:04

Önálló bűncselekmény lehet az orvvadászat. A hatóságok eddig a Btk. állatkínzásra megállapított szabályai alapján járhattak el a vadorzókkal szemben, ez azonban nem volt eredményes - írja a keddi Magyar Nemzet.

Csalival várják a szebb jövősök a rendőröket

Itthon2011.05.06, 11:37

A Jobbik csak jól jöhet ki az "egyenruhás bűnözés" ellen hozott jogszabályból - jelentette ki az [origo]-nak több jobbikos forrás. Szerintük a jogszabályban annyi a kiskapu, hogy nem lehet betartani, a párt egyik, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagságába tartozó képviselője pedig azt mondta, régóta készülnek egy hasonló húzásra, vannak ötleteik arra, hogyan teszteljék a rendőröket. Például Pintér Sándor baráti körös pólóban felvonuló csapatokkal.

Belement a kormány a macska-egér játékba

Itthon2011.05.06, 17:04

Tartós huzavonát indíthat a kormány és az önjelölt polgárőrcsoportok között a Btk. szombaton életbe lépő módosítása, amely börtönnel fenyegeti az önkényes rendfenntartókat. Az [origo]-nak nyilatkozó jogászok szerint a törvény túl konkrét, így könnyű kikerülni. Ráadásul nem szerencsés, hogy egy konkrét helyzetre szabta a kormány, mert így később nehéz lesz alkalmazni, ha a polgárőrök kiskapukat találnak a megkerülésére.

Szombattól büntetik az "egyenruhás bűnözést"

Itthon2011.05.06, 17:06

Az államfő aláírta és szombattól életbe lép az a Btk-módosítás, amelynek alapján akár három év börtönt is kaphat szombattól, aki mással szemben - többek között etnikai vagy faji hovatartozása miatt - olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely riadalmat kelthet. A jogszabályt a kormány az általa "egyenruhás bűnözésnek" nevezett jelenség megfékezésére hozta, miután Gyöngyöspatán összeverekedtek a helyi cigányok és egy félkatonai szervezet tagjai.

Hirtelen ötlet volt az "egyenruhás bűnözőknek" kiosztott pofon

Itthon2011.05.03, 12:30

Senki nem támadta nyíltan, de megosztotta a kormánypártokat az a törvénymódosítás, amely alapján büntetni lehet a kormány által "egyenruhás bűnözésnek" nevezett jelenséget. Több kormánytag és kormánypárti képviselő szerint a javaslat hirtelen ötletből született, a kormány hetekig nem tudott mit kezdeni a vidéken járőröző egyenruhásokkal. Orbán Viktor több forrás szerint is örült, hogy ezzel vége "a masírozós történetnek", de a módosítás miatt még megszorulhat a kormány.

Módosult a Btk. az "egyenruhás bűnözés" miatt

Itthon2011.05.02, 20:19

Az országgyűlés 280 igen szavazattal 40 nem ellenében módosította a büntető törvénykönyvet. Eszerint például három évig terjedő börtönnel sújthatják azokat, akik valamilyen közösségben félelmet keltő akciókat szerveznek.

Törvényt hozhat az "egyenruhás bűnözés" ellen hétfőn a parlament

Itthon2011.05.02, 12:17

Hétfőn tárgyalja az országgyűlés a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorításáról szóló javaslatot. A javaslat értelmében - amelyet még hétfőn megszavazhatnak - három évig terjedő börtönnel lennének sújthatók azok, akik valamilyen közösségben félelmet keltő akciókat szerveznek. A hétfői ülésen szó lesz a képviselők fizetéséről és a magánnyugdíj-pénztárakból visszalépő tagok vagyonának átadásáról.

Elfogadhatják a riadalmat keltők elleni Btk.-szigorítást hétfőn

Itthon2011.05.02, 07:45

Akár már hétfőn elfogadhatja az Országgyűlés a Btk. "egyenruhás bűnözésről" szóló szigorítását, ha a képviselők megszavazzák ehhez a házszabálytól való eltérést.

Pintér szerint módosítják a polgárőrségről szóló törvényt is

Itthon2011.04.29, 15:38

A büntető törvénykönyv tervezett módosítása után a polgárőrségről szóló törvényben is változások várhatók - mondta Pintér Sándor belügyminiszter egy pénteki ünnepségen.

Az Alkotmánybírósághoz fordulna a Jobbik a Btk. szigorítása miatt

Itthon2011.04.28, 14:40

Ha az országgyűlés elfogadja a büntető törvénykönyv szigorítását, akkor a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul - közölte Volner János csütörtökön. A szerda délután benyújtott törvényjavaslatról csak akkor dönthet jövő hét hétfőn a parlament, ha eltér a házszabálytól, de ehhez a képviselők négyötödének támogatása szükséges, a Jobbik viszont nem támogatja azt. A Fidesz tényfeltáró bizottságot hozna létre a gyöngyöspatai események kivizsgálására.

Benyújtotta a kormány a riadalmat keltők elleni Btk.-szigorítást

Itthon2011.04.27, 19:27

Három évig terjedő szabadságvesztésre lesz ítélhető az, aki riadalmat keltő, közösségellenes magatartást tanúsít, illetve két évig terjedő szabadságvesztésre az, aki a közbiztonság fenntartására hivatkozva kelt másokban riadalmat. Az erről szóló törvényjavaslatot szerdai ülése után nyújtotta be a kormány az országgyűlésnek, s akár már hétfőn elfogadhatják.

Új törvényt hozat Orbán az "egyenruhás bűnözés" ellen

Itthon2011.04.27, 19:15

A büntető törvénykönyv szigorítására készül a kormány - jelentette be a miniszterelnök szóvivője a gyöngyöspatai tömegverekedés után. A javaslat értelmében három évig terjedő börtönnel lennének sújthatóak, akik valamilyen közösségben félelmet keltő akciókat szerveznek. A javaslatot még szerdán benyújtják a parlamentnek.

Nem félnek a járőrözők a börtönnel fenyegető kormányjavaslattól

Itthon2011.04.27, 20:35

Akkor is járőrözni fog a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, ha a parlament elfogadja a kormány javaslatát, amely akár három év börtönnel büntetné az önkényes rendfenntartást - mondta az [origo]-nak a szervezet vezetője. A Véderő parancsnoka szerint őket nem érinti a Btk. módosítása.

Szijjártó: Jövő évtől jön az új büntető törvénykönyv

Itthon2011.03.30, 08:30

Január 1-jétől életbe léphet az alkotmányba várhatóan bekerülő két jog, az önvédelem és a tulajdonjog védelme mentén módosított új büntető törvénykönyv - mondta Szijjártó Péter szerda reggel a Mokkában. Valószínűleg a választójogi törvény is módosul még az idén.

Az év végén tárgyalhatja a kormány az új Btk.-t

Itthon2011.03.19, 15:33

Elsősorban a visszaesők büntetése szigorodhat, és külön tényállásként kezelnék a táppénzcsalókat az új büntető törvénykönyvben - közölte Répássy Róbert igazságügyi államtitkár. A jogszabály a tervek szerint 2013. január elsején lép majd hatályba.

Btk.-módosítás: kóros elmeállapotú bűnelkövetők a pszichiátriákon?

Gazdaság2010.05.04, 17:03

Májustól számos ponton változott a Büntető törvénykönyv, ám egyes módosításokat értetlenséggel fogadott a szakma. Elsősorban pedig a kényszergyógykezelésre vonatkozó, módosult előírásokat, melyek lényege, a kezelés nem addig tart, míg az szükséges.

Esélyt sem adna az utcai dühnek a kormány

Itthon2009.05.08, 10:24

Részben kőkemény, részben életszerű a büntető törvénykönyv kormány által benyújtott módosítása. Csírájában fojtaná el az utcai rendbontásokat, például azokat is börtönbe lehetne küldeni az új szabályok alapján, akik csoportosan, mondjuk, botokkal felszerelkezve utcai rendbontásba kezdenek. Súlyos, megúszhatatlan börtönnel fenyegeti az erőszakos visszaesőket, és szigorítaná a pénzbüntetéseket is. Kimondaná viszont, hogy nem vagyunk kötelesek kitérni a támadások elől, és védené azokat, akik önvédelemből okoznak sérülést másoknak.

Gumibotot ad a közterület-felügyelőknek a szigorúbb Btk.

Itthon2009.05.04, 17:53

Szigorúbban büntetnék a rablások elkövetőit, jobban ügyelnének a sportesemények biztonságára, és gumibotot adnának a közterület-felügyelőknek a Btk. átfogó módosítása értelmében. A törvény szigorításának részleteiről hétfőn számolt be Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, aki szerint tavalyhoz képest idén negyedével csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma az első negyedévben.

Szabad lesz ijedten visszaszúrni az új Btk. szerint

Itthon2009.02.25, 16:00

Megkönnyítené a jogos önvédelmet az Igazságügyi Minisztérium, és bevezetné a megelőző védelem fogalmát. Egyelőre nem világos, lehetne-e harapós kutyát uszítani egy tolvajra vagy hasba szúrni egy verekedő támadót. Az uborkáját árammal védő gazdát az új törvény sem mentené fel az emberülési kísérlet vádja alól, de a családon belüli erőszak áldozatainak kezébe eszközt adna a védekezésre. Az [origo] által megkérdezett jogászok szerint a megelőző védelem terve jól hangzik, de egyelőre nem sokat ér.

Veszélyes lehet a Fidesz három csapása

Itthon2009.02.13, 16:18

A Fidesz azt szeretné, hogy szigorítsák a büntető törvénykönyvet, és három súlyos, erőszakos bűncselekmény elkövetése esetén automatikus életfogytiglant szabjanak ki az elkövetőre. Az [origo] által megkérdezett büntetőjogászok nem értenek egyet a párt javaslatával, mert felduzzaszthatja a túlzsúfolt börtönökben ülők számát, ráadásul szerintük nem is lehet ezzel a módszerrel elérni a bűnesetek számának csökkentését.

Több bűncselekménynek az előkészületét is büntetik ezentúl

Itthon2009.01.29, 08:35

Komoly szigorításokat vezetnek be vasárnaptól a büntető törvénykönyvben és több más jogszabályban, aminek köszönhetően sok korábbi tüntetésről ismerős atrocitást hosszú börtönévekkel lehet majd büntetni. Cellába kerülhetnek például a tojástobálók és a fehér port küldő fenyegetők. Ráadásul mostantól nem is kell feltétlenül garázdálkodni a büntetéshez: bizonyos esetekben már a bűncselekményekre való előkészület is elég lesz a börtönhöz.

Aláírta a drogokkal szemben elnéző btk.-t a cseh államfő

Nagyvilág2009.01.27, 14:20

Václav Klaus államfő is aláírta az új cseh büntető törvénykönyvet, amely ezzel jövőre életbe léphet. Az új törvény többek között sokkal enyhébben bünteti majd a drogfogyasztást, de a fiatalkorúak büntethetőségét 14 évre csökkenti.

Hatályba lép a drogokkal elnéző cseh btk.

Nagyvilág2009.01.09, 13:45

Akár heroinnal rajtakapott drogfelhasználó is megúszhatja a börtönt Csehországban az új büntető törvénykönyv értelmében, amelyet pénteken megszavazott a cseh szenátus is. A várhatóan 2010-ben életbe lépő szabályozás szerint ugyanis a saját használatra szánt, kis mennyiségű drog birtoklása nem számít majd bűncselekménynek. Szigorúak lesznek azonban a doppinggal ügyeskedő edzőkkel és orvosokkal szemben.

Büntethetővé tenné az uzsorát a kormány

Itthon2008.11.20, 16:49

Ismét bevezetnék az uzsora-bűncselekmény fogalmát a kormány. A büntető törvénykönyv tervezett módosításával akár három év szabadságvesztést is kaphatna az, aki mások szorult helyzetét kihasználva hoz függő helyzetbe másokat. Draskovics Tibor szerint a javaslatot minden párt támogatja, így gyorsan elfogadhatja a parlament.

Újabb négyszáz gárdistát avattak fel

Itthon2008.10.27, 10:22

Már kétezer tagja van a Magyar Gárdának - derült ki szombaton, amikor a szervezet újabb négyszáz tagját avatták fel a Hősük terén. A gárda bizottságot hoz létre a büntető törvénykönyv átdolgozására és a börtönprogramok átdolgozására.

A dózis teszi a mérget - legális drogok

Partytár2008.06.03, 22:02

A büntető törvénykönyv szerint igen, a toxikológus szerint nem létezik a legális és illegális drogok között különbség. A TASZ feloldaná a tiltást, mondván, hiába futnak a szakértők az újabb és újabb szerek után, a feltalálók mindig gyorsabbak lesznek. Összeállításunkból kiderül, melyek azok a legismertebb tudatmódosító anyagok és növények, amelyeket legálisan fogyaszthatunk.

Lufinak tartja a Fidesz gyerekvédő javaslatát az MSZP

Itthon2008.04.23, 13:54

Az MSZP szerint értelmetlen a Fidesz javaslata a büntető törvénykönyv módosításáról. Az elenzéki párt azt javasolta, hogy kapjanak szigorúbb büntetést az idősek vagy gyerekek elleni bűncselekmények elkövetői. Az MSZP szerint viszont már van egy legfelsőbb bírósági döntés, ami éppen erről szól, és előírásait kötelező követni a bíróságokon. A szocialisták még napirendre sem vennék a parlamentben a kérdést, mert szerintük diszkriminatív.

Kőkemény szigort akar a Fidesz

Itthon2008.04.18, 12:43

Havi beszámolásra kötelezné a kormányt az ország gazdasági helyzetéről a Fidesz, és három év börtönnel fenyegetné a költségvetési adatokat manipulálókat. A párt képviselői köteleznék az államot, hogy 30 napon belül fizesse ki a számláit, de megszigorítanák a büntető törvénykönyvet is: elképzelésük szerint fokozott büntetőjogi védelmet kapnának a gyerekek mellett az idősek is.

Tíz évet is kaphatnának a lopott szobrok orgazdái

Itthon2008.03.07, 17:10

Két ponton is módosítanák a büntető törvénykönyvet: két ellenzéki képviselő a színesfémlopások és az orgazdaság büntetését szigorítaná, két kormánypárti társuk pedig a hamis áruk ellen lépne fel határozottabban a büntetőjog eszközeivel. A képviselők mindkét javaslatot azzal indokolták, hogy elszaporodtak az ilyen jellegű bűncselekmények.

Normakontrollra küldte Sólyom a büntető törvénykönyvet

Itthon2008.03.01, 22:07

Az Alkotmánybírósághoz küldte Sólyom László a büntető törvény módosításáról szóló törvényt, mert aggályai vannak az egyik új szabály alkotmányosságával kapcsolatban. Az államfő szerint sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, illetve az önrendelkezési jogot az, ahogy a gyűlöletbeszédet szabályozták.

Az áru értékétől függhet a márkahamisítás büntetése

Itthon2008.02.27, 19:33

Az áru hamis megjelölésének bűncselekményét úgy javasolja módosítani két MSZP-s képviselő, hogy a büntetési tétel a hamisított áru mennyiségétől függjön és bekerüljenek a büntetendő körbe a jövedéki termékek is - a büntető törvénykönyv (Btk.) módosító szövege a parlament honlapján olvasható.

Büntethető lesz a gyűlöletbeszéd

Itthon2008.02.19, 11:05

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a büntető törvénykönyv módosítását, amely lehetővé teszi a gyűlöletbeszéd büntethetőségét. A szocialista képviselők kezdeményezte törvénymódosítást 174 igen, 127 nem szavazattal és 11 tartózkodás mellett fogadta el a parlament. A TASZ a köztársasági elnökhöz fordult, azt kérve, hogy a törvényt küldje el alkotmányossági kontrollra.

Megnyirbálta törvényalkotási tervét a kormány

Itthon2008.02.04, 16:21

Változtatott 2008-as törvényalkotási tervén a kormány. A tavaszi ülésszak indítványai között már nem szerepel például a közteherviselés átalakítása, illetve az új polgári és az új büntető törvénykönyv általános részének benyújtása - derül ki az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentumból.

Nemi erkölcs elleni erőszak

Tabu2007.05.22, 13:30

A Büntető Törvénykönyv Általános részének XIV. fejezete tartalmazza a nemi erkölcs elleni erőszak jogi szabályozását.

Kockáztat az MSZP a gyűlöletbeszédes törvénnyel

Itthon2007.04.17, 15:17

Ismét nekifut az MSZP a gyűlöletbeszéd tiltásának és van rá esélye, hogy a parlament meg is szavazza a javaslatot. Az Alkotmánybíróság azonban egyszer már megsemmisített egy hasonló módosítást, a Fidesz pedig arra figyelmezet, hogy ez ismét megtörténhet. Az alapjogok közti ellentmondást az ellenzék úgy oldaná fel, hogy a büntető törvénykönyv helyett az alkotmányt módosítaná.

Korainak tartják az életfogytiglan eltörlését

Itthon2007.01.26, 15:31

Az új büntető törvénykönyvben is szerepelni fog a büntetések között az életfogytig tartó szabadságvesztés az igazságügyi tárca szerint. Vannak olyan civil szervezetek, amelyek ezt ellenzik, mert szerintük az embertelen bánásmód kategóriájába tartozik. A minisztérium államtitkára szerint azonban a magyar társadalom egyelőre nem fogadná el a szankció megszüntetését.

10 évre lecsukná az élelmiszercsalókat a Fidesz

Itthon2006.12.15, 17:24

Szigorítaná a büntető törvénykönyvet a Fidesz. Az ellenzéki párt két képviselője hétfőn indítványt nyújt be az Országgyűlésnek, amelyben azt javasolják : emelkedjen háromról tíz évre a rossz minőségű élelmiszer forgalmazásáért kiszabható szabadságvesztés időtartama. 

Visszadobták a Fidesz Btk.-szigorítását

Itthon2006.01.25, 14:34

Elutasította szerdán a parlament igazságügyi bizottsága a büntető törvénykönyv szigorítását célzó Fidesz-javaslat tárgysorozatba vételét. Az indítvány szerint a 18 éven aluliak és az idősek elleni erőszakos bűncselekményt elkövetőket szigorúbban kellene büntetni.

Szigorítással védené a gyerekeket a Fidesz

Itthon2006.01.09, 16:43

Szigorítaná a gyerekek és az idősek elleni bűncselekményeket elkövetők elleni büntetési tételeket a Fidesz, ennek érdekében módosítaná a büntető törvénykönyvet. Az ellenzéki párt szerint ugyanis az utóbbi időben egyre többször esnek bűncselekmények áldozatául a fiatalok és az idősek. A rendőrségi statisztika ezt a fiatalok esetében nem támasztja alá, az időskorúakról pedig nem is vezetnek statisztikát. Az [origo] által megkérdezett jogászprofesszor szerint az ötlet kampányfogás, egy kriminálpszichológus szerint viszont lehet visszatartó ereje a szigorításnak.

Ebben a ciklusban is elmarad a Btk.-reform

Itthon2005.11.10, 07:24

Továbbra is marad a toldozott foldozott pártállami Büntetőtörvénykönyv, jóllehet reformját már az Orbán kormány is beígérte, de a Gyurcsány-kormány sem váltja valóra - írja a Népszabadság.

Fideszes feljelentés MeH-szerződések miatt

Itthon2005.10.14, 17:07

Adócsalás gyanújával tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen Répássy Róbert fideszes képviselő a Miniszterelnöki Hivatal megbízási szerződései miatt. A büntető törvénykönyv szerint ugyanis a megbízási szerződésnek álcázott foglalkoztatási jogviszony színlelt szerződésnek minősülhet, és ha ez után nem fizetnek megfelelő közterheket, akkor ez adócsalás lehet. A MeH honlapjáról kiderül, hogy többeket megbízási szerződéssel foglalkoztatnak.

Egyszerűsítenék az ittas vezetés büntetését

Itthon2005.06.28, 10:12

Az egyre több ittasan okozott közúti baleset miatt az ORFK szeretné elérni, hogy a Btk.-ban legyen pontos értékben megadva, hogy mi számít ittas vezetésnek. Ettől azt remélik, hogy egyszerűbbé válhatnak a bizonyítások.

Börtön vár a gyereküket kisajátító elvált szülőkre

Itthon2005.05.19, 11:41

Számos ponton módosítaná a büntető törvénykönyvet a kormány európai uniós irányelvek miatt. Akik például egymással összejátszva felverik az árat egy közbeszerzési eljárás során, azokat már szabadságvesztéssel is lehet sújtani a javaslat szerint. Szintén szabadságvesztés fenyegetheti majd azokat az elvált szülőket, akik megakadályozzák a másik szülő és gyerekük kapcsolattartását.

Börtön járhat a szemetelésért

Itthon2005.05.12, 14:30

A kormány jóváhagyta a büntető törvénykönyv módosítását. Ennek értelmében bűntettnek minősül majd, és akár börtönnel is sújtható lesz az illegális hulladéklerakás - közölte a környezetvédelmi miniszter.

Anima, Korai és Palotai a nagyréti Kendermag-tüntetésen

Partytár2005.05.05, 18:06

A résztvevők mellett az Anima Sound System és a Korai Öröm zenekar, illetve Palotai Zsolt lemezlovas, a Tilos rádió zenei vezetője ad hangot vasárnap a büntető törvénykönyv drogfogyasztást szankcionáló passzusai ellen tiltakozóknak, a Tüntetés a büntetés ellen nevű Kendermag-demonstráción.

Csak a drogfogyasztást legalizálná az SZDSZ

Itthon2005.01.25, 17:45

Az SZDSZ szerint csak a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos tevékenységeknek kéne szerepelnie a Btk.-ban, a fogyasztásnak nem - ismertette kedden Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő a párt drogpolitikai elképzelését. Gusztos az után beszélt a párt elképzeléseiről, hogy az SZDSZ honlapján hétfőn megjelent: a szabad demokraták támogatnák a könnyűdrogok legalizálását.

Készül az új drogtörvény

Itthon2005.01.07, 15:34

Már készül a kábítószer-fogyasztásra vonatkozó új tervezet az Igazságügyi Minisztériumban. Erre azért van szükség, mert az Alkotmánybíróság egy hónapja megsemmisítette a kábítószerrel való visszaélésre vonatkozó szabályozás egyes passzusait. A kormány ezeket 2003-ban azért vette be a büntető törvénykönyvbe, hogy az Orbán-kormány által hozott szigorúbb intézkedéseket enyhítse. A sokat bírált "visszaszigorító" Ab-határozat ellenére a kormány folytatni próbálja eddigi drogpolitikáját.

Nem lesz büntetendő a házasságtörés Törökországban

Nagyvilág2004.09.23, 19:23

Nem kerül be a házasságtörés a török büntető törvénykönyvbe. A török kormányfő kijelentette, hogy kormányával EU-konformmá tették a jogszabályokat, azonban nme tudja garantálni, hogy egy későbbi török kormány ne hajtaná végre a sokak által visszalépésnek tartott módosítást. A törvénymódosítás-tervezetért sokan bírálták Törökországot, az Európai Unió egyenesen megfenyegette a törököket, hogy nme kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat, amennyiben a házasságtörést büntetendő cselekedetté nyilvánítják.

Kegyetlensége miatt eltöröltetnék a tényleges életfogytiglant

Itthon2004.07.13, 13:41

A legsúlyosabb, tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés megsemmisítését kérte két jogász az Alkotmánybíróságtól, mivel szerintük ez a büntetés alkotmányellenes. A magyar jogrendszerben a tényleges életfogytiglan öt éve jelent meg, amikor szigorították a Btk.-t. A többi európai országban megadják az életfogytiglanra ítélteknek a szabadlábra kerülés lehetőségét.

Hétfőn hirdeti ki határozatát a gyűlöletbeszédről az Ab

Itthon2004.05.23, 13:23

Hétfőn hirdeti ki a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos határozatát az Alkotmánybíróság. A testülethez még decemberben fordult Mádl Ferenc államfő, aki úgy véli a büntető törvénykönyv közösség elleni izgatásra vonatkozó paragrafusa alapján a  bíróságok nagyobb mértékben korlátoznák a véleménynyilvánítás szabadságát, mint ahogyan azt alkotmányosan megtehetnék.

Ítélet várható a tiltott toborzás ügyében

Itthon2004.05.04, 06:30

Várhatóan jogerős ítéletet hirdet a Pécsi Ítélőtábla kedden azon négy vádlott perében, akik tiltott toborzás bűntette miatt állnak bíróság elé. Az ügyben precedens értékű határozat születhet, a büntető törvénykönyv idevágó, 2000-ben hatályba lépett paragrafusa alapján eddig még nem született döntés az országban.

Börtönbüntetés járhat a falfirkáért

Itthon2004.04.05, 12:03

Nagy Gábor Tamás fideszes országgyűlési képviselő, I. kerületi polgármester a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezi, hogy súlyosan büntessék meg a falfirkák készítőit. A javaslat szerint akár 3 év börtönbüntetés is járhatna annak, aki például műemlékre helyez el farfirkát.

Gyűlöletbeszéd: módosították a Btk.-t

Itthon2003.12.11, 10:32

A képviselők többsége hétfőn megszavazta a büntető törvénykönyv gyűlöletbeszédről szóló részének módosítását. E szerint büntetendő, ha valaki nagy nyilvánosság előtt valamely  nemzeti, etnikai, faji csoport, avagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre izgat vagy erőszakos cselekmény elkövetésére hív fel.

Börtönbe csukná a firkálókat az MDF

Itthon2003.12.10, 17:23

Az MDF előkészíti a szabálysértési törvény és a büntető törvénykönyv módosítását annak érdekében, hogy megállítsák a falrongálásokat - mondta Pettkó András képviselő. A párt tervei szerint a visszaeső graffitiseket és firkálókat letöltendő börtönbüntetéssel sújthatnák.

Bűncselekmény lesz az állatkínzás

Itthon2003.12.09, 20:07

Módosításokkal az ellenzék is támogatja azt a kormánypárti törvényjavaslatot, amely a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával bűncselekménnyé minősítené az állatkínzást.

Előző
  • 1
  • 2
Következő