hirdetés
hirdetés
hirdetés

ORIGO CÍMKÉK › bor

bor

címke rss

Mi kerül egy palack boron tízezer forintba?

Tegye föl a kezét, aki nem merengett el még azon, mi tolja egyes borok árát az egekig! Valós vagy szemfényvesztő praktikák teszik olyan drágává? Ennek jártunk utána.

Az ország legcukibb fesztiválja

[origo] Gasztro2014.04.10, 11:52

Valamikor ’97-ben Etyeken az egyik pincében megkínálták egy pohár borral. Mire a korty lefutott a torkán, Rókusfalvy Pál sorsa eldőlt. Pincét és saját bort akart. Akkor már volt mögötte tévés meg rádiós múlt, és Roxer nevű cégével (eredetileg ez a családneve) a rendezvényszervezés területén voltak sikerei. Ő maga Etyek emblematikus figurája, sokan szeretik, sokan ki nem állhatják. De az vitathatatlan tény, hogy a Pincefesztivállal és a Kezes-Lábossal történelmet írt. Az Etyeki Piknikkel még tovább lépett.

Miért jobbak az osztrák kékfrankosok, mint a magyarok?

[origo] Gasztro2014.04.04, 11:40

Egy szőlőfajta, amelyről a mélymagyar néplélek könnybe lábadt szemmel kitartóan gyártja a legendákat, sőt már-már hungarikumként kezeli. A kékszőlők között idehaza a legnagyobb mennyiségben (80 százalék) termesztett fajta, az egri bikavér gerince, Sopron szinonimája, Szekszárd számára pedig kitörési pont. Valamit tényleg kellene már kezdenünk a kékfrankossal, ha ennyire fontosnak tartjuk. A mítosz megvan, csak a tartalom hiányzik mögüle. Bezzeg az osztrákok!

Tíz jó magyar bor 1500 forint alatt

[origo] Gasztro2014.03.20, 14:34

Az alsó árkategóriákban végzett mélyfúrásaink során, sok csalódás és számtalan megdöbbentően ihatatlan lőre után, végre sikerült kellemes élményekhez juttatni magunkat. Több tucat bort végigkóstoltunk ebben a szegmensben, mire sikerült összeválogatni tíz, ár-értékben kiváló tételt. Ilyen borokból kellene minél több.

Világsiker a Royal Tokaji

[origo] Gasztro2014.03.17, 12:09

A Royal Tokaji bekerült a világ ötven legjobb bormárkája közé. A The World's Most Admired Wine Brands nevű listát a Drinks International tette közzé, melyben a mádi Royal Tokaji Borászati Zrt. a rendkívül előkelő és meglepő 25. helyet szerezte meg. A lista alapján Európára szűrve a 15. legjobb lett az angol Hugh Johnsonhoz, a világhírű borszakértőhöz-tulajdonoshoz köthető pincészet.

Sanzont hallgatva jobban ízlik a francia bor

[origo] Gasztro2014.03.14, 13:41

A borízlést nemcsak a savgerinc és a műveltség befolyásolja, de a zene és a falak színe is. 

Milyenek az ötszáz forint alatti borok?

[origo] Gasztro2014.03.04, 17:43

Életre szóló tapasztalattal lettünk gazdagabbak a minap. Megkóstoltunk párat a literenként 500 forint alatti, művésznevükön koccintós italok közül. A megrázó élmény után egyetlen kérdés merült fel bennünk: hogyan hívhatják ezeket egyáltalán bornak?

Készítsen bort úgy, mint a rabok

[origo] Gasztro2014.02.28, 08:14

Nem kell azért lecsukatnia magát, hogy szenvedjen; szexuális inzultusok, csicskáztatás és súlyos testi sértés nélkül is kipróbálhatja a börtönhangulatot. Bárki készíthet otthon börtönbort.

Hogyan vásároljunk bort a hipermarketben?

[origo] Gasztro2014.02.21, 17:36

A kérdésre a gyors válasz: sehogy. Szánjunk rá időt, menjünk el szépen a legközelebbi borszaküzletig, ahol a szakképzett eladók egy pillanat alatt elénk teszik azt a bort, amiben nem fogunk csalódni. Igen ám, de vannak olyan helyzetek, amikor ezt a külön utat jó volna megspórolni, viszont kéne valami jó bor otthonra, buliba, ajándékba, mindegy is, hogy milyen céllal. Kell, és kész. 

Féljünk-e a kínai bortól?

[origo] Gasztro2014.01.28, 15:33

Addig jó nekünk, amíg a kínaiak nem kezdenek el bort inni, mert aztán felisszák Európát. Addig jó nekünk, amíg a kínaiak nem kezdenek el bort készíteni, mert aztán elárasztják boraikkal az egész világot. Ilyen és ehhez hasonló kijelentések szereznek mostanában álmatlan éjszakákat az európai borászoknak. Vajon mi az igazság? Valóban veszélyezteti a kínai bor az európai piacot? Mert a kínaiak tényleg elkezdtek bort inni és készíteni. Herczeg Ágnes borszakértő segítségével próbáltuk megválaszolni a kérdéseket.

Milyen bort iszunk jövő nyáron?

[origo] Gasztro2014.01.21, 10:19

Gyakran cikkeznek arról a külföldi szaklapok, hogyan hat a klímaváltozás, a technikai fejlődés és a gazdasági válság a borvilágra, milyen átalakulások várhatók az elkövetkezendő évtizedekben. Röviden: milyen lesz a jövő bora és borfogyasztója?

Intimitás 3 tételben

Life.hu 20142014.01.15, 22:03

Ha a füledben már az esküvői harangok zúgnak, vagy éppen ellenkezőleg: a magányodból szeretnél kitörni, esetleg testi elváltozásod miatt nem élheted meg mások közelségét és az intimitást - akkor olvasd el programajánlókat, mert ajánlunk neked is valamit. Aki meg csak egy jót borozna a hétvégén, az görgessen a cikk végére!

A cabernet franc Villány nagy lehetősége

[origo] Gasztro2014.01.14, 13:16

Legmelegebb és legsikeresebb borvidékünk, ahol elsőként kezdtek minőségi borkészítésbe. A kis pincék gazdái koncentrált vörösboraikkal a kilencvenes évek végére a magyar borvilág sztárjaivá váltak, a villányi vörösbor pedig azóta is divat a borrajongók körében. Malatinszky Csabával, a borvidék egyik meghatározó alakjával beszélgettünk Villány múltjáról és jelenéről.

A bögre borgyilkos, a luxuskehely felesleges

[origo] Gasztro2014.01.10, 09:25

Sznob flancolás vagy tényleg csak a megfelelő, erre a célra kialakított talpas pohárból érdemes inni a minőségi borokat? És ha igen, milyenből? Azt teszteltük, vajon tényleg a talpas kehely a legalkalmasabb arra, hogy a bor illata, íze, struktúrája maradéktalanul kibontakozzon, és valóban maradandó élményt nyújtson. Vagy akár egy bögre is megteszi?    

Harminc alatt inkább rozét

Üzletrész2014.01.02, 15:44

A Varga Pincészet decemberben kutatást végzett 1300 nagykorú magyar megkérdezésével. A felmérés szerint tíz év alatt megfeleződött a naponta borra szomjazók száma Magyarországon.

Egy palack vörösbor is kell a fa alá!

Life.hu 20142013.12.18, 06:53

Karácsonyra az egyik legjobb ajándék egy üveg minőségi vörösbor - főleg a férfiaknak. No persze emellett a jó vörösbornak a karácsonyi asztalon is helye lehet.

A szekszárdi kadarkának mítosza már van, stílusa még nincs

[origo] Gasztro2013.12.16, 18:54

A rendszerváltás óta eltelt több mint húsz évben kirajzolódtak a hazai borvidékek közötti erőviszonyok. Hol tart ma Szekszárd, miben rejlik egyedisége, milyen fajtákon keresztül tudja megmutatni magát? Erről beszélgettünk a borvidék két meghatározó alakjával, Heimann Zoltánnal és Dúzsi Tamással.

Milyen bor illik a karácsonyi menühöz?

[origo] Gasztro2013.12.16, 10:54

A karácsonyi menüben sokféle étel szerepel, a haltól a húsokig, desszertekig, de mindegyikhez más és más kísérő illik. Ezek kiválasztásában segít Jahni László, Rocskár László - mindketten a Kistücsökből -, és Erki János - Bock bisztró -, vagy ahogyan mindenki ismeri, Cuki.

Boroskönyv férfiaknak - ezt imádni fogják!

Life.hu 20142013.12.13, 22:54

Ha nincs ötleted, minek örülne édesapád vagy a kedvesed, de azt tudod, hogy szeretik a jó bort, akkor máris sokkal könnyebb dolgod van. 

Nem akarnak több rossz tokajit

Gazdaság2013.12.11, 13:33

Ha a kormány is rábólint a Tokaj Kereskedőház terveire, jelentős, több milliárd forintos beruházás kezdődne a tokaji borvidéken. Költenének a turizmusra és az örökségvédelemre, de a legfontosabb talán a technológiai fejlesztése lenne: minőségi tömegborokkal alapoznák meg az aszú - jelenleg valójában csak Magyarországon létező - hírnevét.

Brangelináék készítik a világ legjobb rozéját

Life.hu 20142013.11.22, 07:40

A Brad Pitt és Angelina Jolie nevével fémjelzett bor előkelő helyen végzett egy nívós toplistán.

Különleges címet kapott Tóth Vera

Life.hu 20142013.11.21, 17:49

Az énekesnő sosem vetette meg az alkoholt, most viszont legálisan kortyolgathatja a finom nedűt.

Pezsgő földön bort - interjú a Hernyák családdal

[origo] Gasztro2013.11.20, 08:01

Az Etyeki borvidéken él és készít bort a Hernyák család, László, Vali, és a fiuk, Tamás. A vidék jellegzetességeiről, erényeiről, örökségéről és a fejlődési lehetőségekről beszélgettünk. 

Ha ázsiában elkezdenek borozni, az az egész piacot átrendezheti

Üzletrész2013.11.14, 13:22

Az idei hongkongi borexpón, a Hong Kong International Wine & Spirits Fair-en 10 magyar kiállító (6 pincészet és 4 kereskedő) mutatkozott be, amivel a teljes magyar kínálatot lefedték.

Nagyban játszottak a francia borcsalók

Itthon2013.10.23, 14:46

Borhamisító bandát leplezett le a francia rendőrség, a csalók hamis üvegekkel és címkékkel adtak el olcsó borokat exkluzív burgundiként.

A legjobb borok is lehetnek pancsoltak

[origo] Gasztro2013.10.22, 13:11

Jelenleg a bor az egyetlen olyan élelmiszer, amelyen nem kell feltüntetni, hogy milyen adalékanyagokat és vegyszereket használtak a készítésnél, pedig a szakemberek szerint nagy szükség lenne erre. A borászok nagy része világszerte automatikusan nyúl enzimekhez, élesztőhöz, tanninporhoz és színezékhez, hogy megfelelő legyen a végeredmény, amivel igazságtalan versenyelőnyhöz jut azokkal szemben, akik semmi ilyesmit nem használnak.

Újabb japán őrület: a macskabor

Life.hu 20142013.10.17, 16:27

Kifejezetten doromboló négylábúink számára gyártja különleges italát a B&H Life cége.

Magyarok a bor titkának megfejtői között

Tudomány2013.10.04, 13:43

Tea- vagy borkedvelők, de cserszömörcés szájvízzel öblögetők vagy a hagyományos bőrcserzést gyakorlók is jó érzéssel gondolhatnak rá, hogy hazai kutatók is közreműködtek a tanninok titkának megfejtésében.

Tenger, napfény potom áron

[origo] utazás2013.10.02, 14:51

Mítosz csupán, hogy a Kanári-szigetekre elutazni egy vagyonba kerül. Csak időt kell szánni a megszervezésére, és vállalni a kényelmetlenségeket.

A bor színe, a pohár alakja és mérete is befolyásolja, ki mennyit iszik

[origo] Gasztro2013.10.01, 08:58

A bor színe, valamint a pohár alakja és mérete is befolyásolja, hogy ki mennyit iszik. A fehérborból több kerül a poharakba, mint a vörösből - derült ki egy amerikai tanulmányból.

Hét dolog, ami elárulja a borsznobokat

[origo] Gasztro2013.09.30, 12:11

Amikor valami népszerű, divatos és komoly tömegeket vonz, a valódi profik és a lelkes műkedvelők mellett mindig megjelenik a színen a sznob. A borkultúra az egyik kedvenc terepe, már csak azért is, mert a gyakorlatlan szem csak nehezen tudja megkülönböztetni a savgerincről, animális lecsengésről, és kerek tanninokról beszélő profikat a fogalom nélküli sznoboktól. Pedig nem olyan nehéz ügy ez, ezek a pontok biztosan lebuktatják.

Szekszárdi borok: némi vita után komoly megállapodás

Üzletrész2013.09.16, 18:43

Borászok, Szekszárd város önkormányzata és borász-szervezetek állapodtak meg: a szekszárdi kadarkát, kékfrankost és bikavért egységesen forgalmazzák 2014-től.

Összefogtak a szekszárdi borászok

Gazdaság2013.09.16, 15:32

A palackos borok egységes megjelenéséről állapodtak meg hétfőn szekszárdi borászok, borászokat tömörítő szervezetek és a város önkormányzata. Három szekszárdi borfajtát már jövőre egységesen hozhatnak forgalomba.

A szőlő éve, nem a kígyóé

[origo] Gasztro2013.09.11, 13:35

Aggasztó kezdetek után egyenesbe jött a termés, és az idei kimagasló évjárat lehet - állítják egybehangzóan a megkérdezett borászok. Noha a szüret sok helyen még el sem kezdődött, és a következő két hét időjárása meghatározó, mégis már mindenki elégedett a terméssel.

Sajtok és szárított hal lesz a borfesztivál sztárja

[origo] Gasztro2013.09.10, 11:08

Kóstolójegyet ne, cserébe minden más eddig megszokottat nyugodtan keressenek a szerdán kezdődő Budavári Borfesztiválon.

Magyar borok és Unicum a csúcstalálkozón

[origo] Gasztro2013.09.05, 07:39

Majdnem féléves kiválasztási folyamat után az orosz államfői adminisztráció illetékesei négy magyar bort és további két ismert magyar italt találtak érdemesnek arra, hogy bemutatkozhassanak a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet állam- és kormányfőinek szentpétervári csúcstalálkozóján - tájékoztatta az MTI-t Kiss Szilárd, a moszkvai magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséja.

Kiszel Tünde is felköszöntötte Vili bácsit

Life.hu 20142013.08.05, 12:21

A forró júliusi napokon igazi sztárdömping volt a Zamárdiban található Művészüdülőben. Kiszel Tünde és a Barátok közt két sztárja is felbukkant - tudta meg a Life.hu.

Bizarr lekvárok a kamrában

[origo] Gasztro2013.08.02, 08:05

Nem csak fahéjjal vagy rummal, hanem csokoládéval, borral és csilivel és készülhetnek olyan lekvárok, amelyek nem csak kísérletezésnek jók, hanem helyük is van a konyhában. Ötletek különleges, de egyszerűen elkészíthető lekvárokhoz.

Jó lesz idén a tokaji szőlő

Gazdaság2013.07.31, 08:33

A virágzáskori rossz idő miatt közepes mennyiségű, de a mostani meleg miatt jó minőségű termést várnak a tokaji szőlőtermesztők.

Mit igyunk desszert mellé?

[origo] Gasztro2013.07.19, 10:07

Nincsen általános válasz, hiszen minden desszert más, de ami biztos, az édes az édessel túlzás. Útmutatás a desszertekhez és italokhoz, ahol meglepő módon a buborék lesz a megoldás.

Én, az EU és az IMF

Vélemény2013.07.08, 11:58

Most, hogy megszüntették Magyarország ellen a túlzottdeficit-eljárást, jelezni szeretném: éppen időben. Tőlünk többet nem lehet elvenni.

Boros programajánló

[origo] Gasztro2013.06.25, 10:31

Aktuális boros programajánló a következő pár hétre, hogy ne csak mindig sör legyen és pálinka.

Dobozos bort árul az amerikai Ryanair

[origo] utazás2013.06.14, 14:40

Sokan az Egyesült Államok Ryanairének nevezik a Spirit Airlinest, amely minden szolgáltatásáért külön díjat számol fel. Most a dobozos bor forradalmian új ötletével rukkolt elő.  

Hol gasztrofesztiválozunk az idén nyáron?

[origo] Gasztro2013.06.10, 16:39

A nyári fesztiválok jelentős részét adják a különböző gasztronómiai kiállítások, főzőversenyek és mulatságok. Ezek sajnos sok esetben nem többek egy rosszul sikerült falunapnál, de mindig akad egy-két érdekesebb, amit kár lenne kihagyni, pláne, ha a környéken járunk. 

Hétvégi programajánló sörrel, borral

[origo] Gasztro2013.06.06, 09:30

A hétvégén az Etyeki Piknik középpontjában a lecsó és a rozé lesz, eközben Budapesten kézműves söröket kóstolhatnak az 5. Főzdefeszten.

Mi hiányzik egy bajainak a feldarabolt pontyon túl?

[origo] Gasztro2013.06.04, 13:01

Mikor megtudják, bajai születésű vagyok, heherésznek a halászléról, aztán megkérdezik, mi hiányzik leginkább otthonról. Nem kell sokáig gondolkodnom, mivel Duna itt is van. Ponty is. Mióta felfedeztem, hogy a Frittmann testvéreknek van webshopja, már csak egyetlen dolog. Ami hiányzik, az a halasom.

Több mint kétmillió forint egy borért

Nagyvilág2013.06.03, 10:38

A várt bevétel dupláját hozta a francia elnöki palota boraiból rendezett első árverés, amelyre szerte a világból érkeztek licitálók.

Programtippek szombatra - 2013. június 1.

Life.hu 20142013.06.01, 08:17

Hívd meg a szomszédot egy ebédre, beszélgessetek el a világ dolgairól, ha ez megvolt, öblítsd le jó borokkal, hallgass mellé muzsikát, de ha nincs kedved senkihez és semmihez csak egy jó mozihoz, azt is megmondjuk, hogy mit nézz meg szombat este. Íme a Life.hu tippjei szombatra.

Az alkohol szárít, hidratáljunk

[origo] Gasztro2013.05.28, 12:19

Kiszáradástól nem kell tartanunk, ha alkoholt fogyasztunk, de ha tisztában vagyunk a vízhajtó hatásával, csökkenthetjük a másnaposság tüneteit.

Több tucatnyi hazai csúcsbor

[origo] Gasztro2013.05.13, 15:24

Megvannak Magyarország csúcsborai, kihirdették a XIV. Pannon Bormustra eredményeit. 260 bort neveztek, 15 vörös-, 15 fehér- és 15 édes bor készítője kapott elismerést.

Tájidegen a dolce vita

[origo] Gasztro2013.05.07, 08:51

Mikor a májusi télben a nagy kínnal összeavászkodott fűszerkertet - ami csupán néhány nyivászka zöld ágacska, de a krumplileves is legyen az, ami, ugye - borsó nagyságú jég aprítja, akkor elmerengünk azon, vajon miért nem verték agyon vascsővel azt, aki az esőt először égi áldásnak nevezte, majd ugyanebben a pillanatban elkezdünk vágyakozni a dolcsevíta után.

Recina, hogy szeresselek?

[origo] Gasztro2013.04.26, 12:15

A recina legalább annyira megosztó görög ital, mint az ouzo. Nincsenek árnyalatok, csak imádat vagy gyűlölet övezi, de jó még valamire ez a bor azon kívül, hogy rajta keresztül vizsgáljuk meg a Tirrén-tengerbe bukó nap narancsospink árnyalatait?

Három boros történet

Vélemény2013.04.25, 15:38

Egyeztetések, tervek, kompromisszumok, a kompromisszumok kompromisszumai és négyből három pofára esés. Tíz év a családi szőlészetek-borászatok ügyeiben, százhúsz utazás Budapestre és az ország borvidékeire. Kétszáz nap, amikor otthon kellett volna dolgozni. Örkényiádák.

Csillagvizsgálatra hívják a borkedvelőket

[origo] utazás2013.03.10, 12:20

Március 15-én húsz egri bortermelő mutatja be a város központjában 2012-es évjáratú egri csillag borát. A hosszú hétvégén mindenki megkóstolhatja a borokat a Kis Dobó téren, ugyanakkor a borvidék fehér zászlósborának népszerűsítése érdekében áprilisban fesztivált is rendeznek a városban - közölte Gál Tibor, a rendezvény főszervezője az MTI-vel.

Vörösborral gyógyul Vili bácsi

Life.hu 20142013.03.09, 14:13

Öt hét telt csak el a Barátok közt Vili bácsija súlyos szívműtétje óta, aki a gyors felépülés után hétfőtől máris munkába áll. Várkonyi András a Life.hu-nak elmesélte, hogy horrorisztikusnak találta a rutinműtétnek tartott szívműtétjét, amikor elolvasta a zárójelentését.

VinCE Budapest 2013

[origo] Gasztro2013.03.08, 12:59

Március 8-10 között rendezik meg ismét a VinCE Budapest bortalálkozót, ami Közép-Európa egyik legkiemeltebb boros rendezvénye. A borok mellett a pálinka is szerepet kap, emellett részt vehetnek mesterkurzusokon, ültetett borkóstolón és találkozhatnak a legjobb borászokkal. Jegyeket már csak a helyszínen vásárolhatnak.

A legszebb bortúrák Európában

Life.hu 20142013.02.22, 13:55

Képzelj el egy hétvégét a legzamatosabb nedűk kóstolásával, lenyűgöző tájakkal, lélegzetelállító útvonalakkal és hasonló gondolkodású emberekkel. Ha szeretnél a mindennapok elől egy kicsit elmenekülni, és nyugodt légkörben átadni magad a finom aromáknak, látogass el a Life.hu összeállításában szereplő családi pincészetekbe!

Barangolás a badacsonyi borvidéken

[origo] utazás2013.02.07, 18:06

Badacsonyt és környékét kívánja népszerűsíteni a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület Borbarangolás című rendezvénysorozata, hogy a népszerű nyaralókörzet télen és tavasszal is vonzó úti cél legyen.

Az alkohol jobban hizlal, mint a csoki

Life.hu 20142013.02.04, 14:50

Az ismerős kérdés: "Iszol vagy vezetsz?" fogyókúrázóknál inkább így hangzana: "Iszol vagy fogysz?" Kevesen tudják ugyanis, hogy az alkohol jobban hizlal, mint az édességek.

56 mondat a magyar borról

Vélemény2013.01.08, 11:35

Feleakkora területen terem ma borszőlő, mint a rendszerváltáskor, és hiába isznak Magyarországon egyre többen jót, az ágazat lehetőségei folyamatosan szűkülnek. Mindeközben tízmilliárdok mennek el a semmire. Drámai leltár az elmúlt húsz évről.

Mit igyon a kezdő boros?

[origo] Gasztro2012.12.20, 14:30

Tablettás bor, boros kóla a kezdő borozó örök barátja. Jó esetben felnőttként már enyhe undorral és vigyorgó nosztalgiával gondolunk a borral való ilyesfajta ismerkedésre, de még jobb lenne, ha nem kellett volna a rossz pancsoktól fejfájósan elindulni a borivás útján. Csetvei Krisztinát, a móri borvidék fiatal borászát kérdeztük, hogyan lehetne a fiatalokat megmenteni ezektől az élményektől, ki és mit tehet azért, hogy a kezdő boros a minőségre és ne az alkohol hatására koncentráljon.

Magyarul jött a segítség Portóban

[origo] utazás2012.12.12, 08:48

Porto keskeny, macskaköves utcáin eltévedve csak egy valamire nem számít az ember: hogy három portugál fiatal vele akarja majd gyakorolni a magyar tudását. Hogy hány véletlen kellett ehhez a találkozáshoz? Ugyan már, Portóban az a véletlen, ha azt találja meg az ember, amit keres.

Több ezer liter hamisított bort találtak

Gazdaság2012.11.29, 15:01

A borászati felügyelők több mint 7800 liter, 80 százalékban nem szőlő eredetű, forgalomba nem hozható termékeket találtak egy jánoshalmai vállalkozásnál. A cég már nem először bukott le pancsolással.

Jövőre 20 százalékkal drágulhat a bor

Gazdaság2012.11.10, 21:26

A borhiány és a szőlőárak emelkedése miatt a legtöbb pincészet emeli árait, január 1-jétől a Varga Pincészet elemzése szerint 15-20 százalékos drágulás várható. Az idén a szokásos 3-3,5 millió hektoliter helyett 1,2-1,5 millió hektoliter bortermés várható, az ágazat idei vesztesége 60 milliárd forint lehet.

Csípős forralt bor

[origo] Gasztro2012.11.05, 11:35

Elkészítési idő: 10 perc Alapanyagok: 1 üveg vörösbor 8 dkg cukor vagy öt teáskanál méz 1 rúd fahéj 5 szem szegfűszeg 1 félbevágott cseresznyepaprika vagy egy fél csili   A hozzávalókat felmelegítem és 5 percig forralom. Csészékbe öntve forrón tálalom. Ennél a receptnél nem vizezem a bort, mert csilis bort nem finomítunk.  

Magyar bornak magyar cégért!

[origo] Gasztro2012.10.25, 12:44

Tíz kortárs magyar dizájner tervezett izgalmas és gyönyörű címkéket magyar borokhoz egy pályázat keretein belül.

Így etessük az agyat

[origo] Gasztro2012.10.25, 09:35

Vitaminok, olajok, gyógynövények - miket együnk, hogy az agyunk megkapja a neki legmegfelelőbb tápanyagokat, és ezt nagyszerű memóriával és rengeteg okossággal hálálja meg.

Balatoni nyár október végén

[origo] utazás2012.11.22, 15:20

Romantikus hajnali köd a Káli-medencében, ismerkedés a piacon az ország legjobb kecskesajtjaival, Kéktúra-pecsét-vadászat, kocsmafilozófia és isteni borok a világvégén. Az októberi nyárban a Balaton-felvidéki szőlőföldek között kéktúráztunk.

II. Birsünnep Noszvajon

[origo] Gasztro2012.10.19, 14:55

Október 20-23 között rendezik meg második alkalommal a noszvaji Birsünnepet.

A legjobb helyek az országban, ha szüretelni szeretnél

Life.hu 20142012.10.17, 14:04

Ha október, akkor szüret! Magyarország ráadásul abban a remek helyzetben van, hogy kis túlzással akármerre indulunk, borvidékbe ütközünk. Aki tehát a szüret hangulatára vágyik, és zamatos borokat kóstolna, az máris csomagolhat - megmutatjuk az 5 legjobb boros programot!

Debreceni bormustra

[origo] Gasztro2012.10.06, 08:25

A bormustrán az egy év alatt, a Debreceni Borozóban megjelent borteszteken szereplő borok közül a TOP 20 is bemutatkozik október 13-án.

II. Tapolcai Pisztráng és Bor Fesztivál

[origo] Gasztro2012.10.01, 15:33

A fesztivált második alkalommal rendezik meg a Malom-tónál október 5-7 között.

Négy pincészet megalakította a Badacsonyi Kört

[origo] Gasztro2012.10.01, 13:49

Először kerülhet a boltok polcaira egy borvidék ismert termelői által közösen szüretelt bor.

Szüreteltek a történelmi Badacsonyban

Life.hu 20142012.10.01, 22:08

Badacsony négy meghatározó pincészete a borvidék megújulásának jelképeként közös szüretet tartott szombaton. A jövőben tervezett közös megjelenéseken túl egy közös Kéknyelűvel pecsételik meg együttműködési szándékukat.

Sok pénzt kap egy magyar dugógyártó

Gazdaság2012.09.25, 12:55

A hazai borászatoknak és pálinkaházaknak dolgozó Eno-Pack Kft. közel 50 millió forintos forráshoz juthat a Széchenyi Tőkebefektetési Alaptól - tette közzé a társaság. Az alap kisebbségi üzletrészt szerez a cégben, amely boros és pálinkás üvegek csomagolásával, díszdobozok, címkék, dugók gyártásával foglalkozik.

Borra sör

Vélemény2012.09.19, 10:45

Divat félművelt körökben az Unióra tolni a felelősséget. Pedig soha akkora támogatások nem kerültek az ágazatba, mint éppen az elmúlt hat-hét évben. Ezekből a támogatásokból a régi EU-országok a legjobb területeken megújították a szőlőültetvényeket, versenyképesebbé tették az ágazatot. Nálunk ágazati stratégia híján a támogatások nem a szőlőből, borból megélni akaró, abban embereket foglalkoztató vállalkozásokhoz, hanem a támogatások begyűjtésére specializálódott cégekhez kerülnek.

Dugógépet tesztelt Kárász Robi és kedvese

Life.hu 20142012.09.21, 10:35

Tíz éves évfordulóját ünnepelte hazánk egyik legismertebb ásványvize. A jubileumi születésnapon rész vett többek között Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes birkózó, Kárász Róbert és Katus Attila is. Dúzsi Tamás és Miklós Csaba borászok segítségével elkészítették és saját kezűleg palackozták is kedvenc fröccsüket, egy dugózógép használatával.

Fiatalság, borosság

Life.hu 20142012.09.11, 13:55

Fiatalság, borosság címszó alatt a fiatal, második generációs borászok állnak a 21. Budavári Borfesztivál középpontjában. A számos újdonsággal jelentkező fesztivál idén szeptember 12. és 16. között várja a borkedvelő közönséget a Budai Várban.

A borról tilos azt állítani, hogy könnyen emészthető

Egészség 20102012.09.06, 13:53

A bor nem reklámozható azzal, hogy "könnyen emészthető", mert az ilyen megjelölés, amely a csökkentett savasságot jelzi, egészségre vonatkozó állításnak minősül, ami az alkoholtartalmú italok esetében tiltott - szögezte le csütörtökön közzétett ítéletében az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága.

Fesztiválok nélkül jobb lesz Etyeknek

[origo] utazás2012.11.22, 11:23

Ritka, hogy egy sikeres fesztivál szervezői úgy gondolják, a fejlődést nem a látogatószám további növelése jelenti, hanem épp az ellenkezője. Márpedig Etyeken ez a helyzet: szeptember 22-23-án lesz az utolsó Kezes-Lábos, téltől pedig jön a jóval szűkebb területen, ám gyakrabban megrendezett Etyeki Piknik. Az okokról kérdeztük Rókusfalvy Pál főszervezőt.

Rákaptak a borra a magyarok

Gazdaság2012.09.05, 11:16

Egy friss felmérés szerint egyre több bort vesznek a magyarok, és elsősorban hipermarketekből, diszkontokból szerzik be. Havonta 3-4 palackot vesz egy háztartás.

Forradalom a borcsomagolásban

[origo] Gasztro2012.09.04, 11:07

Az új, poharankénti csomagolás kényelmesebbé teheti a borfogyasztást. Nem kell üvegekkel és poharakkal bajlódni, ha az ember hajlandó ezekből az egymásra állítható műanyag poharakból is fogyasztani a bort.

Megvan Tokaj kaliforniai testvérvárosa

[origo] utazás2012.08.30, 11:41

Tokaj és az amerikai nyugati part bortermelő fővárosa testvéri szövetségre lép - méghozzá a kaliforniai szőlőtermésztést és borászatot megalapító Haraszthy Ágoston születésének 200. évfordulóján.

Furmint ünnep Mádon

[origo] Gasztro2012.08.29, 18:33

A furmintot és általában a borokat ünneplik szeptember 7-én és 8-án Mádon.

Kezdődik a szüret Egerben

[origo] utazás2012.08.28, 12:25

Már javában érnek a szőlőszemek, a szüret hívei így akár készülődhetnek is a szeptember 21-22-i hétvégére, amikor majd Szépasszony-völgyben megrendezik az Egri Szüreti Fesztivált. Ez az az esemény, amely az egri szüret kezdetét jelzi, így egyfajta nyitánya egy hosszabb programsorozatnak.

A borokról, mélyebben

Life.hu 20142012.08.25, 14:54

A történelmi Magyarország borvidékei és legelterjedtebb szőlőfajtái mellett a borokkal, borkóstolással kapcsolatos alapismereteket veszi számba Bortankönyv - A Kárpát-medence borai címmel a Borkollégium Mészáros Gabriella, Nagymarosy András és Rohály Gábor által jegyzett legújabb kötete.

Halas-fröccsös piknik a Római parton

[origo] utazás2012.08.22, 13:43

Még az ősz beköszönte előtt, a hal és bor ünnepének szentelhetjük az utolsó nyári hétvégét a Római parton. A mini fesztivál magyar halételeit az ország legjobb boraival öblíthetjük le. A parton sok ínyencség mellett lesz halászléfőzés, harcsapaprikás bográcsban, fenséges nedűk és négy napon át tartó családi és gyermek programok.

Csokoládé kalandpark Szerencsen

[origo] utazás2012.08.22, 12:38

Péntektől vasárnapig ezúttal kizárólag a csokoládéé lesz a főszerep Szerencsen, ekkor rendezik meg ugyanis az idei Országos Csokoládé Fesztivált. A rendezvényen mindenki kedvére találhat majd számos kiegészítő programot, de tudjuk, a lényeg itt úgyis a kóstolás lesz.  

Mit igyunk a borfesztiválokon?

[origo] utazás2012.08.16, 10:27

Augusztusban egymást érik a balatoni boros rendezvények, ahol többek között olyan borfajtákat is megkóstolhatunk, mint a cserszegi fűszeres, a kéknyelű vagy a juhfark. Akiknek viszont nem mond semmit, hogy mitől testesebb állagú, parfümösebb vagy fűszeresebb ízvilágú egy bor, bemutatunk néhány kevésbé ismert borfajtát, és azt is, hogy mire figyeljünk azok kóstolásánál.

Pincetúra és bordalnok verseny Somlójenőn

Life.hu 20142012.08.14, 21:16

A Fehér Csillag országjáró pincetúra-sorozat keretében pénteken rendezik meg az első Országos Bordalnok és Borvers Versenyt Somlójenőn, a Tornai Pincészetben.

Tesztelje a Rózsakő mágikus erejét!

[origo] utazás2012.08.13, 10:44

Egy legenda szerint a Rózsakövön való ücsörgés jó hatással van a szerelmi életre. Aki tesztelni akarja a panorámás bazalttömb varázserejét, kóstolja meg a kőről elnevezett badacsonyi bort is, erre kitűnő alkalom a Rózsakő Fesztivál, amelyre augusztus 17-20. között kerül sor Badacsonyban. 

Balatoni szőlővel kezdődik az európai szüret

[origo] utazás2012.08.07, 20:00

A szüretelésben idén egészen biztosan elsők vagyunk, Európában ugyanis a dél-balatoni Csabagyöngyével kezdődött meg a szőlő szüret. A hungarikumnak számító szőlőfajtából az országban egyedül ezen a borvidéken termelnek jelentősebb mennyiséget. A korai érésű illatos szőlő különlegessége, hogy az év első európai boraként már szeptember elején forgalomba kerül.

Szégyenbe hozhatják a magyar bort a kunsági szőlőcsonkok

Gazdaság2012.08.21, 09:02

Az alföldi borvidékeket sújtó fagykár miatt előfordulhat, hogy nettó borimportőrré válik Magyarország. Erre még soha nem volt példa. A kiesést az egyre nagyobb teret nyerő olcsó olasz borok tölthetik be.

A csaposnak is súg a fröccs app

Techbázis2012.08.01, 16:33

Hány deci bor kell a viceházmesterbe? Elég-e egy korsó a Krúdy fröccshöz? A legtöbb ember nincs tisztában a fröccsök típusaival, sőt gyakran még a csaposokat is meg lehet lepni egy ismeretlenebb kombinációval- vélik a Kitchen Budapest kutatói, akik elkészítették az ország első fröccstanácsadó appját.

A pozitív gondolatoktól jobb a bor. És még mi?

[origo] Gasztro2012.07.25, 12:10

Csetvei Krisztina móri borász pozitív üzenetekkel hat a boraira. Indul a Táfelspicc pozitív-negatív tesztje is. Tényleg mindenre igaz, amiben víz van, hogy máshogy viselkedik, ha szeretettel bánunk vele? Mi lesz a tejjel, ha kedvesen szólunk hozzá, és mi, ha fikázzuk?

Öt ország ötvenkét borásza Kürtön

[origo] Gasztro2012.07.21, 07:47

Öt ország ötvenkét borásza mutatja be borait az idei Kürti Borfesztiválon a hétvégén.

Előző
Következő