hirdetés

bor

címke rss
Jön a borok eredetiségvizsgálata

Jön a borok eredetiségvizsgálata

Program indul a magyar borok hitelességének erősítésére. Speciális eljárás segítségével megalkotják a magyar borok eredetmintázati térképét, amely a borok származási helyét és összetételét mutatja - mondta a földművelésügyi miniszter.

Merjünk külföldön is bort kóstolni!

[origo] Gasztro2017.07.08, 15:45

Ahhoz, hogy a nyaralásunk alatt igazán jól megismerjük az adott régiót, a műemlékek, a nevezetességek és a természeti látnivalók mellett érdemes a gasztronómiájába is belemerülnünk kicsit; megkóstolni a helyi specialitásokat, a piacon kapható bizarr gyümölcsöket, és a környéken készült borokat is. Igen ám, de mi alapján válasszunk italt a vacsorához vagy az esti beszélgetéshez, ha a borlapon csupa ismeretlen dolgot találunk?

Programajánló július első hétvégéjére

Life.hu2017.07.04, 11:17

Bor, pálinka, jazz zene, rengeteg bivaly és piknik a repülők mellett... Tapasztald meg személyesen, milyen nagyszerű programok várnak rád július első hétvégéjén. Hidd el, nem bánod meg.

Újabb hazai boros sikerekre lehetünk büszkék

[origo] Gasztro2017.07.03, 09:48

Annyi jó bor van az országban, azt sem tudjuk, melyiket töltsük a poharunkba. Hódítanak a magyar borok, a mi mellünk meg dagad a büszkeségtől.

Több kilométer hosszú pincerendszerben hűsölhet

[origo] Gasztro2017.06.27, 16:00

Budafokon olyan híres pezsgő- és borospincék találhatóak, mint a Törley, Garamvári vagy a Lics Pincészet. Pihenjen meg a pince hűvös falai között a nagy nyári melegben, és hűtse le magát a legfinomabb borokkal! Figyelje a naptárat, mert hamarosan indul a következő járat!

Fröccs- avagy sörivó nemzet a magyar?

[origo] Gasztro2017.06.27, 17:54

35 árnyékban, már a legyet sincs kedvünk lecsapni. Ha szerencsénk van, éppen egy tóparton vagy egy szép zöld kertben ülünk egy terebélyes fa alatt, kezünkben pohár. Néha elsétálunk az ásott kútba vagy tóvízbe eresztett újratöltésért, ami kinek mi: jéghideg sör vagy frissen felhabzó fröccs.

Újabb két magyar bor nemzetközi sikere

[origo] Gasztro2017.06.23, 19:31

Az Etyeki Kúria jóvoltából traktorháton járhatták be az érdeklődők a Nagy-Látó-hegy dűlőit Mérész Sándor főborász kalauzolásával. Az esemény alkalmával a résztvevők a Kúria gyöngyöző borát, a Pláne Frizzantét kóstolhatták meg, Szent Iván napján pedig a híres chardonnay kerül majd a figyelem középpontjába.

A bor a világ legjobb prospektusa

[origo] Gasztro2017.06.21, 14:03

Mi, magyarok, szeretjük a bort. Nyáron a kávézók teraszai tele vannak a bor és szódavíz különböző mértékű kombinációival, de egy nehéz nap után is nagyon jól esik egy pohár - szódavíz nélkül. Azt tudta, hogy Magyarországon rengeteg vulkanikus eredetű borvidék van? És azt, hogy a Tokaj-Hegyaljai borvidék az UNESCO világörökség részét képezi? Most az a cél, hogy még ismertebbek legyenek a magyar borok és a gasztronómiánk, emellett a boraink egy egységes, új arculatot is kapnak. Interjú Bánhegyi Zsófiával, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketig és kommunikációs ügyekért felelős vezérigazgató-helyettesével és Gál Zsomborral, a bor- és ...

Új alapokra került a hazai bor- és gasztromarketing

[origo] Gasztro2017.06.21, 14:28

Idén júniustól új alapokra került a bor- és gasztromarketing irányítása a Magyar Turisztikai Ügynökségnél annak érdekében, hogy a szakmával szorosabb együttműködés jöhessen létre olyan kulcsprojektek kapcsán, mint amilyen a turisztikai országmárka kialakítása is. Az MTÜ a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával közös szakmai rendezvénysorozata mind a hat borrégióba ellátogat, létrejön az új egységes borarculat, információs portál indul a magyar borról, de idén második alkalommal megrendezésre kerül a Budapesti Borbár Túra is.

Programajánló június 8-ától

Life.hu2017.06.08, 12:38

Ínyencek hétvégéje: ha valami finomra vágysz, most minden igényedet ki fogják elégíteni a következő programok, amelyek minden érzékszervedre hatással lesznek. 

Tíz borászat ezer jó bora Budapest szívében

[origo] Gasztro2017.05.29, 11:34

A héten végre naptár szerint is beköszönt a nyár, melegszik a levegő és a beton, egyre jobban esik a lenyugvó nap fényei által festett alkonyi, a nappali forróságot kiszuszogó városban felfrissülni egy jó pohár borral.

Többet isznak a sikeres nők

Tudomány2017.05.28, 16:37

Minél magasabb a munkahelyi pozicíciója, az iskola végzettsége és a jövedelme egy nőnek, valószínűleg annál több alkoholt iszik - állítja a Telegraph egy tanulmányban.

Szinte teljesen letarolta a mátrai borvidéket a jégeső

Itthon2017.05.14, 19:46

Szinte teljesen letarolta a mátrai borvidéket a szombati jégeső, a kár legalább 100 millió forint lehet az M1 aktuális csatorna vasárnapi közlése szerint.

A kékfrankos jött, látott – és vegyes benyomást keltett

Tudomány2017.04.24, 15:38

A kékfrankos hazánk legelterjedtebb kékszőlő-fajtája, szinte az egész ország területén találkozhatunk vele. Országjárás helyett most egy helyen, a budapesti Corinthia Hotelben lehetett megkóstolni 12 hazai borvidék közel 50 borászatának több mint 100 kékfrankosát és bikavérét a Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolóján.

Nem ivott még Csókát? Ne hagyja ki!

Tudomány2017.04.13, 17:39

Különleges, szőlészeti-borászati előadással egybekötött borkóstolón vehettem részt szerdán. A Wineglass Communication vendége a Borászok borásza elismerés birtokosa, Szentesi József volt. Szentesi több mint másfél évtizede megszállottan kutatja, hogy a régi magyar szőlőfajták közül melyeket lenne érdemes újra elterjeszteni az országban. Az ezekből készült borokból mutatott be egy válogatást.

Megbánta, hogy ellopta a drága bort, ezért visszavitte

Itthon2017.04.06, 13:56

A pécsi férfi karácsony előtt néhány nappal társával ment be a pécsi borszaküzletbe. Nézelődtek, majd a borhűtő vitrinből egy üveg, 100 000 forintos, különleges vörösbort lopott el úgy, hogy azt a ruhájába rejtette. Ezután a két férfi még az üzletben viccelődött, nézegette az üzlet kínálatát, csak ezután mentek el.

Programajánló: 2017. március 30 – április 6.

Life.hu2017.04.12, 13:18

Április első hétvégéjén ne hagyd, hogy bolondot csináljanak belőled! Kapd fel a kedvenc tavaszi kabátod, és irány a színesebbnél színesebb programok. Ezekből ugyanis ezúttal sincs hiány. Nézd csak!

A borpiacot is felforgathatja a brexit

Investor2017.03.28, 16:50

A brexitet követően Kína lehet a világ második borimport piaca 2020-ra, lenyomva ezzel Nagy-Britanniát – mondja a nemzetközi borkereskedelemben utazó Vinexpo vezérigazgatója.

Virágos illat, kerek savak: a jó borbarát is holtig tanul

Tudomány2017.03.22, 15:35

A borokkal foglalkozó cikkeknél általában hamar megjelennek azok a hozzászólók, akik szerint nem lehet vakteszten megkülönböztetni a különféle borokat és borsznoboknak titulálják azokat, akik különféle virág- és gyümölcsillatokról, kerek savakról vagy ásványos jegyekről áradoznak egy-egy bor kapcsán. A szkeptikusok számára jó hírem van. A szagló- és az ízlelőérzék fejleszthető, és bár nem lesz mindenkiből bormester, de már pár tanfolyammal és borkóstolón való részvétellel is sokkal nagyobb élményt jelenthet a borfogyasztás egy átlagember számára is, mintha csak ledöntené torkán a nedűt.

Megkóstoltuk Donald Trump borát

[origo] Gasztro2017.03.18, 19:23

A VinCE Budapest idén is igazi boros csúcsválogatást kínált: megnéztük, mit tudnak a reneszánszukat élő magnum palackok és ott voltunk, amikor felnyitották Donald Trump borát. A bor egyébként nehezen, elég kalandosan jutott el Magyarországra.

20 millió forintnyi bort egyetlen hétvégére?

[origo] Gasztro2017.03.17, 12:43

Biztosan van az a krőzus, aki ennél többet is elver, ha lumpolni támad kedve, az átlag halandó azonban több mint 10 évet dolgozik ennyi pénzért. A ma, pénteken induló háromnapos VinCE Budapest Wine Show-n becslések szerint két teremben összesen éppen ekkora értékben töltenek szét borokat.

A borszakértők titkos élete, avagy a kritikus is ember

[origo] Gasztro2017.03.10, 17:51

A közelgő, március 17-19. közötti VinCE Budapest az a rendezvény Magyarországon, ahol a legtöbb külföldi „borceleb" vonul fel, azok a sztárok, akik komoly riderrel érkeznek, sztárgázsijuk van, és évekkel korábban kell velük egyeztetni. Mégis hogy érték el ezt a sikert? Jancis Robinson, a leghíresebb női borszakértő matematikusnak tanult, Robert Parker, a borászokat a mennyekbe vagy a pokolba taszító kritikus pedig ügyvédként praktizált. A VinCE egyik sztárvendége, Liam Steevenson MW világrekorder óceáni evezős, és még sorolhatnánk a különös életutakat. Néhány kulisszatitok a legnagyobbakról.

Nyolcszáznál is több bort kóstoltak a legnagyobb borversenyen

Itthon2017.03.09, 16:50

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg országos borversenyét a CBA, melynek védnökségét idén a Magyar Bor Akadémia vállalta el. A hazai borászat legkiválóbb szakemberei gyűltek össze csütörtök délelőtt Alsónémediben, hogy 121 magyar borászat 888 bormintáját értékeljék. 

Hova kerül 11 millió palack magyar bor?

[origo] Gasztro2017.03.09, 10:01

Már nem ciki áruházban vagy diszkontláncoknál bort venni. A kínálat dinamikusan fejlődik, sőt, mostanra elértünk oda, hogy egyre több magyar tétel jut el külföldre – gondolta volna, hogy az egyik nagy exportőrünk a Lidl?

Magna: a mátrai bor szintet léphet

[origo] Gasztro2017.03.07, 15:28

Hiába második legnagyobb kiterjedésű borvidékünk a mátrai, súlyához mérten mégis kevés szó esik róla. A most alakult Magna Mátra szervezetnek viszont már közös víziója van arról, hogy miként válhat a régió erős identitású termőhellyé.

Taroltak a magyar borok a világversenyeken

[origo] Gasztro2017.03.06, 19:55

Évről évre egyre több magyar bor szerepel jól a nemzetközi borversenyeken. Idén a furmint, szamorodni és aszú hozott díjakat.

A hordónak annyi? Indul a borkészítés ősi módszerrel!

[origo] Gasztro2017.03.04, 12:05

Tudja-e, hogy miben tárolták őseink a borokat? A kutatóknak egy hatezer éves pince romjait vizsgálva már sok részletet sikerült összerakniuk; az egyik legfontosabb eleme a borkészítési folyamatnak az amfora cserépedény.

Ezeket a befektetéseket szeretik a legjobban a gazdagok

Gazdaság2017.03.02, 20:06

Mindenki szeretné tudni, hogy mibe fektetnek a legtehetősebb emberek. Érdemes figyelni a borok és a klasszikus autók piacát, viszont a műgyűjtők akár rosszul is járhatnak. Az olyan klasszikus befektetési formák, mint az ingatlanok és a tőzsde még mindig nagyon népszerűek.

Szent Jakab-kagyló véres hurkával a Magyar Borok Bálján

[origo] Gasztro2017.02.24, 13:37

A bor mellett a gasztronómiáé a főszerep a február 25-én 12. alkalommal megrendezett Magyar Borok Bálján.

Padlón folyt szét a 65,5 millió forintos bor

[origo] Gasztro2017.02.23, 13:05

A legenda szerint William Sokolin borkereskedő 1985-ben egy párizsi pince falai mögé rejtve talált egy üveg 1787-es Chateau Margaux-t, ami egykor Thomas Jeffersoné, az Egyesült Államok harmadik elnökéé lehetett. Sokolin a borkülönlegességet 515 ezer dollárért akarta eladni, ám az egy 1989-es partin elszenvedte a világ legdrágább borbalesetét.

2017-ben is csúcsborral jelentkezik a Szent Tamás Pincészet

Itthon2017.02.18, 19:16

Az első osztályú, történelmi mádi dűlők kiváló minőségű szőlőiből megálmodott integrációs borkülönlegességet Ifjabb Szepsy István, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet borásza mutatta be a mai napon a Mádi Furmint Február elnevezésű rendezvényen. A legkiválóbb termőhelyekről származó, limitált palackszámú MAD ONE Furmintválogatás március elsejétől jegyezhető elő.

Az italba menekülnek a befektetők

Investor2017.02.17, 16:13

A globális részvénypiaci rali az alkohol felé tereli a befektetőket. Ahogy ugyanis egyre többen félnek a nagy menetelés végétől, sokan igyekeznek különlegesebb menedékeszközökbe, például borba fektetni.

Így borozz Valentin-napon!

She2017.02.16, 00:10

A szerelmet gyakran szokták egyfajta mámorhoz, részegséghez hasonlítani. Még a nagy írók és költők is - vagyis lehet benne valami! És ha már a fél világ Valentin-napi lázban, a másik fele pedig Valentin-napi ellenlázban ég, miért is ne írhatnék egy cikket, amiben lesz szerelem, borok és gasztronómia?

Az üszkös zeller is lehet jó

[origo] Gasztro2017.02.01, 16:32

Mád@Mák néven ötödik alkalommal tart a Mák Bisztró és a Mádi Kör vacsorasorozatot Budapesten. Ez még önmagában nem egy megrázó dolog, az viszont az, hogy ezúttal a svéd konyha egyik legkiemelkedőbb alakja, Daniel Berlin főz együtt a Mák séfjével, Mizsei Jánossal és csapatával.

A spanyolok betiltják a kék bort

[origo] Gasztro2017.01.23, 14:54

Bár eredetileg Spanyolországban találták fel, a helyi hatóságok nem helyeslik a kék bor létezését és nem engedik, hogy bornak nevezze a gyártó. 

Megkóstoltuk, mit ad az év étterme

[origo] Gasztro2016.12.12, 06:57

Sár van, sötét és tél. A cipőm megsüpped, arcomhoz odaverődnek a kicsi, szúrós esőcseppek. Az autó mellől még visszanézünk a tokaji dombokra, Mád párába bújt fényeire. Mi jóllakva hazamegyünk, a szőlő pedig aludni tér, álmodni a borról. 

Már tudjuk, ki a legjobb magyar borász

[origo] Gasztro2016.12.02, 19:51

Kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2016" cím nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

Mit igyunk az első randin? - Avagy a nagy pia horoszkóp

She2016.11.26, 09:26

Ahhoz képest, hogy a hölgyek milyen aprólékossággal készítik el a smiküket, az urak milyen gondossággal lövik be a sérójukat, hogy a lehető legjobb benyomást tegyék randipartnerükre, egy dologról sokszor megfeledkeznek! Az ital, amit választunk, legalább annyira hozzájárul a rólunk kialakuló képhez, mint a megjelenésünk, a fellépésünk és a szövegünk.

Legendás bordói borok Magyarországon

Felfedező2016.11.24, 11:30

Bordeaux három híres kékszőlőfajtát adott a világnak: cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot. Ezek – különösen a cabernet sauvignon – a világ szinte minden jelentősebb bortermelő vidékén elterjedtek. Magyarországon is sok borász foglalkozik bordói szőlőfajták termesztésével, és a világversenyeken is egyre nagyobb sikereket érnek el boraikkal. Most szombaton a borszerető nagyközönség is megítélheti, mennyire jók a magyar bordóik a Bordói November Nagykóstolón.

Egyedül voltam az álomszép morva kisvárosban

[origo] utazás2016.11.05, 17:19

Znojmo neve hallatán a legtöbben még azok közül is tanácstalan arcot vágnak, akik amúgy kedvelik Csehországot. Pedig az Ausztriától csupán 12 kilométerre lévő morva kisváros fekvése lenyűgöző, utcái több száz évről mesélnek, borai pedig simán hozzák az osztrák színvonalat. Mindezt ráadásul olcsón kínálja a látogatóknak. A legutóbbi hosszú hétvégén buszra szálltam hát, és megnéztem magamnak.

Menjen Abruzzóba, ingyenbor folyik a falból

[origo] Gasztro2016.10.25, 12:05

Az ember azt hihetné, csak viccelnek az ingyenborral, de az olasz borászat tulajdonosai teljesen komolyan gondolják, hogy mindenki fizetés nélkül ihat a falból jövő vörösborból.

Húzzon óvszert a borra!

[origo] Gasztro2016.10.24, 12:01

Lehetséges, hogy az igazi borrajongók ezentúl kétféle óvszert hordanak majd a táskájukban: egyet szexhez, egyet pedig a maradék borhoz. 

Baj van: kevesebb bor lesz a klímaváltozás miatt

[origo] Gasztro2016.10.22, 11:29

A legnagyobb veszélyben a dél-amerikai borok vannak, de a francia borászoknak is van oka az aggodalomra. Világszinten 5 százalékos visszaesés várható.

Eva Longoria borral vígasztalódott

Life.hu2016.10.21, 14:38

Ugyan nem szingli Eva Longoria, de ezt a pillanatot a legtöbb nő át tudja érezni: egyes egyedül tölteni egy szabad estét. Evának is ugyanazok a dolgok szükségesek egy ilyen este túléléséhez, mint bármelyikünknek: bor és sorozatok.

Rómában bor folyik egy szökőkútból

Unikornis2016.10.14, 13:20

Máris hosszú sorok állnak Róma első, éjjel-nappal üzemelő borszökőkútja előtt, amelyből ingyen folyik a bor.

VV Gina fejére szex közben borult rá a bor (18+)

Life.hu2016.10.11, 13:29

A ValóVilágba új lakó költözött, mivel Lóri önként és dalolva feladta a játékot. A versenyző a 22 éves Gina, aki a beköltözés előtt sok mindent elárult magáról. Például a legcikibb szexuális élményét is.

Megnéztük, hol terem a nászéjszakák bora

[origo] utazás2016.10.07, 15:01

Ha kincsekkel teli lakatlan szigetet akarunk látni, nem feltétlenül kell repülőre ülni. A Kisalföld síkságából kiemelkedő, 431 méter magas vulkáni tanúhegyen annyi különleges emberi és természeti alkotás zsúfolódott össze, hogy a fotelből rájuk keresni alig gyorsabb, mint élőben végiglátogatni valamennyit. Bejártuk Somlót, a legkisebb óriást.

Itt még a fél üveg bort is telire cserélik

Gazdaság2016.10.04, 12:03

A Decathlon, a Tesco és több más multi mellett egy magyar franchise hálózat, a Borháló Borkereskedés nyert aranyérmet a Mastercard Év Kereskedője versenyében.

Juhfarkünnep isten kalapján

[origo] Gasztro2016.09.28, 16:53

Ritkán iszunk somlói juhfarkat, pedig mindent tud: lehet könnyű habzó- vagy akár mazsolásan testes desszertbor, de fröccsnek is kiváló. Az első Somlói Juhfark Ünnepen úgy ötven tételt kóstoltunk, de nem találtunk két egyformát. És ez nem hiba, hanem öröm volt.

Depardieu szerint hazája egy idióták lakta Disneyland

Life.hu2016.09.23, 13:17

Gérard Depardieu megerősítette, hogy többé nem tekinti magát franciának és hogy szerinte hazája egy Disneylanddé vált a külföldiek számára.

A legjobb magyar olaszrizling szlovákiai

[origo] Gasztro2016.12.02, 13:32

Aki figyeli a szőlő világát, talán már észrevette, hogy a határ túloldalán, a magyarok lakta vidéken is remek borok készülnek. Most az egyik le is győzte a hazai rizlingeket.

Ünnepeljük a somlói juhfarkot, megérdemli

[origo] Gasztro2016.09.20, 22:11

Tizenhat helyi pince részvételével mutatják be Somló emblematikus szőlőfajtája, a juhfark elmúlt évekből származó legjobb tételeit szombaton a Somlói Juhfark Ünnepen.

Magyarország: a gazdagok vörösbort isznak

[origo] Gasztro2016.09.15, 11:11

Szeretjük a bort, ez tény. A legfrissebb adatok bizonyítják, idén többet is ittunk belőle.

Kiderül az igazság a magnum palackról

Unikornis2016.09.12, 11:23

Régóta foglalkoztat a kérdés, vajon a magnum palackokban érlelt bornak, pezsgőnek tényleg más az íze, vagy az egész csak látványos marketing, semmi több? Most végre csekkoltam.

Olyat igyon a borfesztiválon, amit nem szeret!

[origo] Gasztro2016.09.09, 08:59

Aranyérmes borok, pezsgők és más finomságok most hétvégén a budai várban, a hangulat már a hegy tövében is rózsás.

Enyhítettek a fagyállós gazda büntetésén

Itthon2016.09.01, 16:09

Jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre enyhítette a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön annak a férfinak a büntetését, akit korábban első fokon hét év börtönre ítéltek, mert fagyállót öntött a sorozatos lopások megakadályozása érdekében a saját borába.

Itt az ideje megismerni a somlói bort

[origo] Gasztro2016.08.29, 11:28

Fiolában árusított orvosság, nászéjszakák bora, az egyik legősibb, és ma is sikert sikerre halmozó magyar fajta: ez mind a somlói Juhfark. Olyan bor, amely mindig tartogat valami újat, mert nagyon sok arca van. Szeptember 24-én egy nagyszabású sétáló kóstolón az elmúlt évek legjobb Juhfarkjait mutatják be 16 borász részvételével a Somlón. A rendezvény címe: Somlói Juhfark Ünnep.

Hova utazzanak a spórolós nagyivók Európán belül?

[origo] utazás2016.08.24, 21:40

Magyarország jó hely, de délre vannak még olcsóbb országok is.

Pálpusztai sajt, amitől bűzlöttek a laktanyák

[origo] Gasztro2016.08.13, 17:43

Vannak, akik tömegpusztító fegyvernek tartják, mások meg egyenesen rajonganak érte: talán nincs megosztóbb sajt a pálpusztainál. Rossz hír az ellenségeinek, hogy amit a boltokban kapni, azt a szakértő szerint még érlelni érdemes otthon. De persze szigorúan légmentesen elzárva, különben szakítás lehet a dologból. Sajtgyári capriccio.

Győrben Lou Bega búcsúztatja majd a nyarat

Szórakozás2016.08.11, 16:07

A németországi származású, kubai zenét játszó Lou Bega és zenekara zárja egy koncerttel a Négy Évszak Fesztivál - Nyár nevű rendezvényt Győrben augusztus 26-án, és azon a hétvégén rendezik meg, immár kilencedik alkalommal, a Győri Bornapokat is.

Mi már tudjuk, mit fog inni a Szigeten

Unikornis2016.08.10, 15:56

Most biztos mindenki egyhangúlag hördül fel. Hogyhogy mit? Hát sört! Jó, jó, de mi van azokkal, akik, ha nem is gluténérzékenyek, mégis inkább boroznának a Szigeten? Na, pont őket szeretnénk felkészíteni, mire számíthatnak idén. Előkóstoltuk a Szigetborokat.

Vörös vagy fehér? Dehogy: rozét iszik a magyar!

[origo] Gasztro2016.08.04, 11:26

Sosem készült ilyen széleskörű felmérés a magyar borfogyasztásról. Április elején indult és július közepéig tartott a Nagy Bor Teszt, a legnagyobb hazai felmérés, amely az internetező magyar lakosság körében kutatta a fogyasztási és vásárlási szokásokat.

Fantasztikus ízek, mesés látvány, mámorító éjszakák - Borozz ott, ahol Angelina Jolie és Brad Pitt!

Life.hu2016.07.28, 20:55

Ha szereted a jó bort, szeretsz nagyokat kirándulni és új vidékeket felfedezni, érdemes ősszel egy igazi bortermő vidéket választanod úti célként. Már csak azért is, mert a bor kóstolása csak az utolsó lépés a borturista programjában: ami azt megelőzi, az éppen olyan fenséges: legjobb és legismertebb bortermelő területeken rengeteg sokszínű program közül választhatsz. 

Top 4 úti cél Horvátországban igazi foodie-knak

Life.hu2016.07.07, 09:28

Horvátország az egyik legfelkapottabb nyaralási célpont a magyar turisták körében. Hogy miért? Mert közel van hozzánk, autóval is könnyen megközelíthető, és ízlésünktől, hangulatunktól függően sok száz sziget közül válogathatunk. A gasztronómia talán az utolsó gondolat, ami eszünkbe jut a déli szomszédunk kapcsán, pedig a vakáció alatt életre szóló kulináris élményekkel gazdagodhatunk. Mutatjuk a legízletesebb helyeket!

Nincs fesztivál pia nélkül!

[origo] Gasztro2016.07.02, 20:34

Nincs fesztivál itóka nélkül - videós stábunkkal utánajártunk mit isznak az emberek a VOLT Fesztiválon, mivel érdemes indítani az esti nagykoncertek előtt.

Százmilliónyi bor fogy a magyar nagykövetségeken - megkóstuk milyenek!

[origo] Gasztro2016.07.05, 09:28

Megkóstoltuk, milyen borokat kínálnak majd a magyar a nagykövetségeken – egy kicsit most irigyeljük a diplomatákat.

Nánási Pál szemével a világ - Apa és fia borral névnapoztak

Life.hu2016.06.30, 15:15

Sokszor a nagy pillanatok szavakkal nem visszaadhatók. A Life.hu sztárszerzője, Nánási Pál fénnyel írja le élete legfontosabb momentumait. Sorozatában hétről hétre az ő szemével láthatod a világot.

Tudja már, milyen borral kényeztesse magát?

[origo] Gasztro2016.06.25, 11:15

Most már van néhány titkos tippünk, mit érdemes idén inni: a hazai borokat minősítő Prestige Reserve Club kihirdette a 2016-os év tavaszi fordulójának eredményeit. 

Nesze nekünk, itt a kék bor, hová szaladjunk?

[origo] Gasztro2016.06.24, 12:32

Valószínűleg kevesen vágytak rá, valakik mégis létrehozták a kék színű bort. A haladás érdekében, mi másért?!

Ha Obama iszik valamit, mindenki akarja

[origo] Gasztro2016.06.13, 14:42

Miután az amerikai elnök egy fogadáson a spanyol régió borát töltötte a poharakba, a vidék összes pincéjének minden palackját eladták. Csak azt nem tudják eldönteni, hogy örüljenek vagy sírjanak?

Ismeri a mátrai borokat? Ha nem, majd most!

[origo] Gasztro2016.05.20, 11:34

Harminc pincészet több mint száz borával, a mátrai borvidék szinte teljes szortimentjével találkozhatnak a Mátrai Május nagykóstoló látogatói szombaton a Sofitel Budapest Hotel báltermében.

A magyar borászok harcba szálltak

[origo] Gasztro2016.05.19, 13:56

Úgy tűnik, a hazai borászok nem tétlenkednek – nem csak szép italokat készítenének, hanem a rendszert is igyekeznek megreformálni. Vajon sikerül nekik?

Hasítottak tavaly a luxuscikkek

Investor2016.05.14, 09:59

A klasszikus autók és a ritka érmék tavaly ismét a legjobb a legjobb luxusbefektetéseknek minősültek, köszönhetően a kiváló aukciós eredményeknek – derül ki egy friss jelentésből.

5 ok, amiért Elzászt fel kell venned a bakancslistádra

Life.hu2016.05.25, 15:58

Elbűvölő városok, történelem, borok, szőlődombok, ínycsiklandó finomságok és persze egy kis francia romantika némi svájci-német beütéssel - ez mind Elzász egy személyben. Most összegyűjtöttünk 5 nyomós okot, amiért Franciaország északkeleti régiójának ott a helye a világ legjobbjai között, és amiért neked is fel kell keresned ezt a látnivalókban gazdag kis ékszerdobozt.

Italforradalom süvít végig Európán

Investor2016.04.24, 10:46

Ha szeszesitalról van szó, legyen az bor, sör, cider vagy rövidital, Európa komoly hagyománnyal és elismertséggel büszkélkedhet a világban. A piac azonban mostanában erős kihívásokkal küzd, mivel komolyan csökkent az alkoholos italok piaci részesedése Nyugat-Európában az elmúlt öt évben.

Most már hivatalos: sörivó nemzet vagyunk

[origo] Gasztro2016.04.12, 10:36

A magyar borok a világ legjobbjai közé tartoznak – vagy legalábbis ezt mondjuk róluk. De egy friss statisztikai elemzés szerint, még ha így is van, inni nem nagyon isszuk őket. Ellentétben a sörrel. 

Dél-Afrika elhappolja előlünk az Irsai Olivért

[origo] Gasztro2016.04.07, 14:24

Nem árt óvatosnak lenni: már több mint ezer hektáron telepítettek Irsai Olivért a dél-afrikai gazdák. 

Vörösbor okozott diplomáciai bonyodalmat

Nagyvilág2016.04.07, 11:18

Behívatta a francia nagykövetet a spanyol külügyminisztérium a két ország között kialakult borháború miatt. 

Nem fogja kitalálni, mennyit költ borokra az Emirates

[origo] utazás2016.04.05, 14:30

A légitársaság saját szakértői csapatot foglalkoztat erre a célra.

Megnyílt az első bormozi Magyarországon

Life.hu2016.04.04, 16:34

A Vinocino egyedülálló moziélményt kínál a hazai és nemzetközi filmbarátoknak, és borkedvelőknek. Pattogatott kukorica helyett grissini és díjnyertes borok várják a régió felfedezőit. 

Megnyílt az első bormozi Magyarországon

[origo] Gasztro2016.04.04, 13:50

Megnyílt Magyarország első bormozija a dél-balatoni Kristinus Borbirtokon, Kéthelyen. A Vinocino egyedülálló moziélményt kínál a hazai és nemzetközi filmbarátoknak, borkedvelőknek: pattogatott kukorica helyett grissini és díjnyertes borok várják a régió felfedezőit. 

Nagy arany járt a villányi jégbornak

[origo] Gasztro2016.04.01, 10:59

Újabb nemzetközi siker a magyar boroknak: a Matias Borászat számára igazi díjesővel zárult az Egyesült Államok legnagyobb borversenye. 

A globális felmelegedés jót tehet a boroknak

[origo] Gasztro2016.03.25, 11:21

Mielőtt létezett volna a meteorológia tudománya, a borászok már szorgalmasan jegyezték a szüret időpontját. Egy kutatás most ezen adatok elemzése alapján feltételezi, hogy az egyre melegebb időjárás még akár jót is tehet a szőlőnek és ezen keresztül a bornak.

A klímaváltozás a borkészítésre is hatással van

Környezet2016.03.22, 14:25

Az emberi tevékenység okozta klímaváltozás megváltoztatja Franciaországban a jó bor termeléséhez szükséges időjárási körülményeket egy tanulmány szerint.

Elhunyt Szöllősi Mihály borász

[origo] Gasztro2016.03.07, 15:46

Elhunyt Szöllősi Mihály borász, az Ászár-Neszmélyi borvidék egyik meghatározó termelője, 2009-ben borászata elnyerte az Év Pincészete, 2015-ben pedig ő nyerte el Év Bortermelője címet - közölte a polgármesteri hivatal.

A mesés vidék, ahol több a cava, mint a víz – San Sadurní d’Anoia

Life.hu2016.03.01, 20:57

A jó borokat, pezsgőket szinte mindenki szereti, de csak kevesen tudják, mennyi munka, szakértelem és elkötelezettség szükséges ahhoz, hogy ezek az italok az asztalra kerülhessenek. Spanyolország napsütötte borvidékén jártunk, ahol a méltán híres cava nevű itallal és készítésének rejtelmeivel ismerkedhettünk meg.

Mit árul el rólad a kedvenc borod? Most megtudhatod

Life.hu2016.02.19, 13:38

Rozé, cabernet vagy chardonnay – a kedvenc borod többet mondd rólad, mint hinnéd.

Testvérek, fiatalok, sikeresek, vállalkozók

Life.hu2016.02.03, 15:56

A sikerhez vezető út fiatalos lendülettel, kreativitással és bátorsággal van kikövezve - a Szántó-testvérek esetében legalábbis mindenképpen. Kitti és Norbi két éve vágott bele a vállalkozói létbe, munkájukat pedig néhány hete a Magyar Franchise-szövetség az év franchise-vállalkozója díjjal tüntette ki. A testvérpárral az általuk vezetett budapesti, XVI. kerületi üzletben beszélgettünk.

Aranyeső az egri boroknak Amerikában

[origo] Gasztro2016.01.20, 13:12

Az egyik legelismertebb amerikai borminősítő intézet öt egri bornak adott 90 és afeletti pontokat legfrissebb nemzetközi tesztjén. A Kovács Nimród Borászat 2011-es syrah-ja 93 pontot kapott, ami igazolni látszik a korábbi feltételezéseket: Egerben igazi otthonra talált ez a nemzetközi fajta.

13 ezer liter hamis borra csapott le a Nébih

[origo] Gasztro2016.01.15, 09:42

13100 liter hamis, illetve közfogyasztásra alkalmatlan terméket zároltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közös akció során egy Bács-Kiskun megyei borászati üzemben.

A cukorbetegek borral tehetnek jót az egészségüknek?

Life.hu2016.01.09, 17:15

Az a kettes típusú cukorbetegségben szenvedő páciens, aki megiszik a vacsorához egy pohár bort, jót tesz az egészségével – derül ki egy viszonylag kevés résztvevővel lezajlott, kétéves izraeli vizsgálatból.

Tokajban betiltották a flakonos borokat

Gazdaság2016.01.07, 09:43

A tokaji önkormányzat rendelettel tiltja a tokaji bor műanyag palackban való árusítását a városi tulajdonú közterületeken, írta az Észak-Magyarország.

Kína felé nyitna Tokaj

[origo] Gasztro2016.01.05, 13:19

A napokban kerül a kormány elé a Tokaj Kereskedőház négyéves fejlesztési terve, amely alapján az évtized végére a most még komoly anyagi támogatásra szoruló cég vélhetően nyereséges lesz. Jelenleg elsősorban a volt keleti blokk országaiba szállítanak, azonban a következő években nyitni szeretnének Kína, az Egyesült Államok, a skandináv országok és az Egyesült Királyság felé.

Kitiltják a flakonos bort Tokajból

[origo] Gasztro2015.12.21, 11:38

A tokaji önkormányzat rendelete szerint jövő év elejétől tilos PET-palackban bort árulni, illetve árubemutatás céljából kihelyezni. A döntés azonban csak a közterületeken tiltja meg a flakonos bor kereskedelmét: az üzletekben továbbra is kapható lesz a közkedvelt kiszerelés.

Hurrá, lesz elég borunk!

[origo] Gasztro2015.12.21, 09:51

Mintegy 15 százalékkal több szőlő termett az idén, mint tavaly, amiből összesen mintegy 3 millió hektoliter új bort készítenek a borászok - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke összegezve az ágazat idei teljesítményét.

Borkarácsonyfa a jégpályán

[origo] Gasztro2015.12.15, 13:33

A városligeti Műjégpályán mutatkoznak be a Balaton legismertebb borászai, gasztronómiai és turisztikai szolgáltatói; a kedd esti Adventi Balaton Szalonon kóstolhatók lesznek máshol még nem elérhető borok, és a jégen Borkarácsonyfát is állítanak.

A tokaji aszúról áradozik a New York Times

[origo] Gasztro2015.12.04, 15:45

Igazi rajongói írás jelent meg a tokaji aszúról a New York Times-ban. Az újságíró szerint az ember egy bizonyos kor után nem pazarolhatja magát rossz borokra, hiszen az élet véges: aki teheti, aszút igyon.

A gazdák is tulajdonosok lehetnek a Tokaj Kereskedőházban

Gazdaság2015.11.27, 09:44

Az állam 17,1 milliárd forintot fektet a Tokaj Kereskedőházba, a tervek szerint 2018-tól viszont már nem teljesen állami tulajdonban áll majd a borászat, a szőlőtermelők is szerezhetnének részesedést. A Kereskedőház többek között egy új digitális rendszerre költött, amivel tudományos alapokra helyeznék a termelést.

Pancsolásra pazarolják a bort a japánok

[origo] Gasztro2015.11.25, 14:06

A franciák borszeretetét még nem múlták felül, de már jó úton haladnak a japánok. Míg Franciaországban visszafogott borfesztiválokkal ünnepelik az újbort, addig Japánban vörösborral teli medencékben ülve koccintgatnak.

Előző
Következő
Most
Top 12 óra