hirdetés

bor

címke rss
Húsz százalékkal nőtt az ország borexportja

Húsz százalékkal nőtt az ország borexportja

Az év első nyolc hónapjában a borexport értéke 20 százalékkal, a mennyisége pedig 31,5 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, csökkent a kivitt borok egységára – tájékoztatott Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, az Országgyűlési mezőgazdasági bizottsága szőlő-bor-pálinka albizottságának ülésén.

Programajánló november utolsó hétvégéjére

Archívum2017.11.23, 09:32

Hamarosan kezdődik az adventi időszak, de addig is élvezzük ki november utolsó hétvégéjét, és foglalkozzunk még egy kicsit mással, mint a karácsony...

A vörösbor nyugtat, a tömény kihozza belőlünk az állatot

Archívum2017.11.22, 14:39

A különböző szeszesitalok eltérő hatással bírnak a kedélyünkre. A vörösbor relaxál, míg az égetett szeszek hajlamosak agresszívvá tenni – állapította meg egy nemzetközi felmérés.

Csobot Adél élő adásban szidta le apósát, Istenes Lászlót, amiért borozott

Archívum2017.11.21, 15:36

Hiába választja el őket több mint ezer kilométer, Istenes Lászlót figyeli a családja. Menye, Csobot Adél követi ugyanis a Mokka élő adását, legutóbb pedig olyat látott, ami nem tetszett neki. Azonnal meg is üzente apósának, aki vesztére élő adásban hallgatta meg az intelmet!

Igazi borkülönlegesség terem az Etna lábánál

Archívum2017.11.21, 10:47

Az Etna oldalán, Európa legnagyobb aktív vulkánjának lábnál fekszik egy ősi szőlőskert. Frank Cornelissen szőlői 900 méter magasan, egy több mint kétezer éves borvidéken nyúlnak el. A régiót pedig csak most kezdi felfedezni magának az olasz borkultúra.

Magyar popcorn ropog a francia foga alatt, magyar bor csorog a kínai torkán

Archívum2017.11.20, 07:24

Igazi gofrisütő virtuózok lettünk, miközben töltött káposzta szépségversenyre készültünk. Magyar popcorn ropogott a franciák foga alatt, a kínaiak torkán pedig magyar bor csordogált le. Megtudtuk, hogy jókedvűen is lehet diétázni, és azt is, hogy kerül tepertő a lekváros kenyérre. Csípős, savanyú sárgarépát ropogtattunk, amely mexikói stílusban készült, közben pedig az Ország Sörére szavaztunk. Heti gasztro-összefoglaló.

A magyar borok meghódítják Kínát

Archívum2017.11.17, 13:43

Kínába utaztak a magyar borok, hogy még több és nagyobb elismerést zsebelhessenek be, mint eddig. A világ egyik legjelentősebb borkiállításán mutathattuk meg, milyen értékekkel és zamatokkal rendelkezik a magyar bor.

Borok a legmagasabb magyar termőhelyről

Archívum2017.11.16, 08:22

Számos szempontból különleges az Eger melletti Nagy-Eged hegy. Magyarország legmagasabban fekvő szőlőtermő területe, ahonnan egyaránt kerülnek ki csúcsminőségű vörösek és kivételes fehérborok is. Ez igazi ritkaság, hiszen általában egy dűlő tulajdonsága vagy csak a kékszőlőknek, vagy csak a fehéreknek kedvez. Itt azonban furmint és kékfrankos is jól érzi magát. A napokban megrendezett Nagy-Eged hegy Mesterkurzuson az Egri borvidék három ikonikus pincészete, a St. Andrea Szőlőbirtok, a Kovács Nimród Winery és a Gróf Buttler Borászat mutatta be borain keresztül, mit is tud ez a különös magaslat.

Többen is megengedhetnék az egészséges életet

Archívum2017.11.16, 10:01

Az vagy, amit megiszol  – ezt tartják a Mitiszol Fesztivál szervezői, úgyhogy ennek megfelelően magasra tették a lécet, és szigorúan megválogatva, csak olyan borászok és termelők portékáit engedik a látogatók elé, amelyek már-már szélsőségesen természetes italok. Talán erre a rendezvényre a legigazabb az a mondat, amit egyszer egy Balaton-parti cigányasszony mondott nekem: „Drágám, ezekbe a borokba a szőlőn kívül csak az árvák könnyei hullottak.” Az egyik alapítóval, Nemes Richárddal beszélgettünk.

Nyolcezer éves edényekben mutatták ki a legrégebbi bor nyomait

Archívum2017.11.14, 14:07

Két georgiai ásatási helyen nyolcezer éves agyagedények cserepein találtak kanadai tudósok olyan vegyületeket, amelyeket a borkészítés legrégibb nyomainak tartanak.

Büntetés a libának a sütő, és finom a savanyított áfonya

Archívum2017.11.12, 11:26

A Márton-napi liba büntetésként került a sütőbe, az új fiatal borászok pedig vérfrissítésként a Junibor Egyesületbe. Közben megtanultuk, hogyan savanyítsunk áfonyát, illetve hogyan készítsük el a világ legjobb forró csokoládéját. A legfinomabb vírusölők és antibiotikumok a konyhaasztalon vannak, ahogy a legjobb házi készítésű mogyorókrém is. Kiderült továbbá, miért kell télen jobban figyelni a folyadékbevitelre, illetve milyen ételeket kell ennünk, ha jól akarunk aludni. Heti-gasztro összefoglaló.

Öt új fiatal borász került be a Junibor Egyesületbe

Archívum2017.11.10, 10:22

Újabb fiatal borászok kerültek be a Junibor egyesületbe, ahol a cél a vérfrissítés és az energikusság. Az új generáció is bővelkedik olyan tehetséges szakemberekben, akik később öregbíthetik a hazai borok jó hírnevét. A felhívásra több mint negyven borász jelentkezett, közülük többen is saját borukkal érkeztek.

Ismerje meg a borivás legjobb módját!

Archívum2017.11.09, 10:19

Néha egy kemény hét után csak arra vágyunk, hogy kinyissunk egy jó bort, és addig igyuk, míg meg nem látjuk az üveg alját. Csak azt vesszük észre, hogy már megint újra kell tölteni a poharat, pedig néhány perce tettük meg. Arról ne is beszéljünk, hogy hiába csavarjuk meg a palackot öntés után, egy-két csepp mindig a terítőn landol. Ez az eszköz azonban minden problémát orvosol.

Sajtból készült pohárból kóstolhat bort

Archívum2017.11.06, 09:40

A sajtból készült felespohár bármelyik borkóstoló megdöbbentő alapdarabja lehet: egy nyelet bor vagy rövid, aztán egy harapás a pohárból. Még jobb, hogy akár otthon is elkészíthetjük. Sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk.

A világ legjobb bortermelő vidékei vannak a legnagyobb bajban

Archívum2017.11.02, 17:04

Utoljára 1961-ben termeltek annyira kevés bort a világon, mint idén, 2017-ben – jelzi a párizsi székhelyű, a borászat technológiai kérdéseivel foglalkozó nemzetközi szövetség, az Organization of Vine and Wine (OIV). A visszaesés elsősorban a rossz időjárási körülményekre vezethető vissza, de a baj nagyságát jelzi, hogy a világ legjobb bortermő vidékein is évekre lehet szükség, mire a termelés újra felszálló ágba kerül.

Téli sportok és gasztronómia Alsó-Ausztriában

Archívum2017.10.31, 21:30

Európa szívében, ugyanakkor a magyar határvidéken: Alsó-Ausztria az alpesi és pannon éghajlati zónák találkozási pontjánál található, és ennek a különleges földrajzi fekvésnek köszönhetően rendkívül gazdag természeti kincsekben: ártéri erdők és füves puszták, alpesi legelők és tavak, szurdokok és dombvidékek, folyóvölgyek és lápok tarkítják a tájat.

Buja partnere lehet a vacsoránál ez a pezsgő

Archívum2017.10.31, 08:56

Noha még mindig az aszú a borok királya, és méltán a borvidék leghíresebb terméke, érdemes néha más tételeket is kóstolni onnan. Egyre több pezsgő készül, amelyek közül bármelyik jó választás lehet, de a száraz borokból is olyan bőséges a kínálat, hogy szinte nincs olyan étel, amelyhez ne lehetne tokaji kísérőt találni.

Autóban konyha, négyperces reggeli, náthát gyógyító házi sör

Archívum2017.10.30, 10:55

Jamie Oliver egy autóba pirított kenyeret, a tej pedig a vádlottak padjára került. Az ítélet pont olyan megdöbbentő volt, mint a csokoládés bor, Magyarország legjobb sörkorcsolyája, vagy a házi sör, ami még a náthát is gyógyítja. Megtudtuk, mi a sztárok kedvenc édessége, és azt is, hogy hová kell mennünk, ha adni akarunk egy pofont Fidel Castrónak. Lisztet csináltunk a fejünkre pottyant gesztenyéből, és palacsintát sütöttünk Jamie Oliverrel. Heti gasztro-összefoglaló.

Hogy kerül liba a hotelbe, és mit jelent a bűvös hetes szám?

Archívum2017.10.27, 10:27

Hetedhétország ízein túl, ahol a kurtafarkú malac túr, vagy ahol a liba besétál a szállodába, a 7 Mestersörész már készen áll, és a Gasztronómia 7 csodájára vár. Ennek a Márton-napi mesének nemcsak Magyarország legkiválóbb borászatai jártak utána, hanem még Budapest válogatott gasztrohelyei is.

Teljes döbbenet az új borkülönlegesség

Archívum2017.10.27, 10:17

Azt már tudjuk, hogyan lehet jól elkészíteni egy izgalmas bor és sajt összeállítást, hogy melyik ételhez, milyen bor dukál, de azt nem, hogyan kerül kapcsolatba a szőlőből készült nedű és a csokoládé. Vajon megfér ez a két dudás egy csárdában, pontosabban egy palackban?

Kreatív konyhai trükkök

Archívum2017.10.22, 10:34

Ha szeretünk főzni, ha nem, szívesen könnyítjük meg a dolgunkat egyszerű praktikákkal. Bár még néha így is belefutunk olyan akadályokba vagy kellemetlenségekbe, amelyeket könnyedén orvosolhattunk volna. Megesik például, hogy amikor zöldséget szeletelünk, néhány köröm- vagy bőrdarabka is közéjük keveredik, hiszen vagdosás közben nemcsak a hozzávalóknak, hanem az ujjunk hegyének is odavágunk. Ilyenkor persze megint van miért bosszankodni, főleg, hogy a munka korábbi fázisában az egész konyhát beterítette a pucolék, aminek feltakarításával értékes perceket vesztettünk. A következő videó megmutatja, hogyan emelkedjünk felül ezeken a prooblémákon, ...

Miben hasonlít a francia bor és a csabai kolbász?

Archívum2017.10.20, 20:42

A Csabai Kolbászfesztivál hivatalos bora egri. Demeter Csaba borásszal beszélgettünk, aki elmondta, milyen bor illik a kolbászhoz, hogyan érdemes fogyasztani, és elárulta azt is, hogyan jött rá arra, hogy milyen a jó bor és a jó kolbász. 

Kesernyés csábítás az exkluzív koktéllal ízesített gyűrű

Archívum2017.10.20, 13:34

Noha a rozé gumicukorba már volt alkalmunk belekóstolni, a koktél gyűrűkről és a rozé ízesítésű kristályokról csak álmodozhatunk. Már a rúzs, a kazetta vagy a pénzköteg alakú cukorkától is felszalad a szemöldökünk, pedig szopogathatunk magassarkút vagy akár szemüveget is, ami tökéletesen illik az arcunkra. Ezeken a lencséken keresztül aztán tényleg édes a világ.

Borral és szarvassal is jó a kolbász

Archívum2017.10.18, 10:55

A kolbász szótól azonnal összefut a nyál az ember szájában, hiszen rögtön eszébe jut a szálakkal teli kamra és a fenséges illat. Békéscsabán a spájz hagyományos paprikás kolbászokkal van tele, de elvétve azért akad néhány különlegesség is a függő finomságok között; például a hallal vagy dióval megspékelt házi szálas. Hégely Sándorral, a Csabai Kolbászfesztivál igazgatójával beszélgettünk a hagyományokról, a csabai és az extrákkal megspékelt kolbászokról.

Többféle évjáratú olaszrizlinget is kóstolhat

Archívum2017.10.11, 11:35

Az őszi élmények nem lehetnek teljesek néhány üveg jó bor és egy feledhetetlen sétáló kóstoló nélkül. Az izgalmas zamatú és ízvilágú nedűket pedig egy vacsora koronázza, amit az olaszrizlingekre hangolnak.

Mi fán terem a murci és az almacsinta?

Archívum2017.10.06, 12:37

Kóstoljon mustot, murcit, próbálja ki a fokolást, és lessen be a pincék műhelytitkaiba is. Szomjas biztosan nem marad senki, de éhes sem, hiszen sajtleves, csülök, gulyás és házi rétes várja a korgó gyomrokat.

Különleges gyógyír a nászéjszakák bora

Archívum2017.10.01, 21:39

A somlói juhfark az a fajta bor, amiről már szinte mindenki hallott, ám valójában nagyon kevesen ismerik. Legendák övezik általános gyógyító erejét vagy éppen fiúnemzést elősegítő hatását, de hogy a borászok milyen sokféle és változatos borokat tudnak a szőlőből készíteni, arról már ritkábban esik szó. Talán ezért is gondolták a Somlón, hogy megérdemel a fajta egy saját fesztivált.

Amikor Villányt még tenger borította

Archívum2017.09.16, 20:46

Aki Magyarország legdélebbi borvidékén a szőlőtőkék között barangol, talán bele sem gondol, hogy valaha azt a tájat is tenger borította, pedig ennek látványos bizonyítékai is vannak. A villányi mészkő megőrizte az őslények lenyomatait, és arról a korról mesél, amikor hatalmas állatok uralták a földet, az éghajlat pedig jóval melegebb volt a mostaninál. Olyan túrát ajánlunk most, amely nemcsak e régi világot tárja fel, de a villányi dűlők és borok titkaiba is beavat.

Így tartson házi borkóstolót – bor-sajt párosítás aranyszabályai

Archívum2017.09.27, 11:24

Bár imádjuk az exkluzív, csillogó és a borospincés borkóstolók hangulatát is, mi lenne, ha most inkább otthon randiznánk egy testes vörössel? Tartsa be a házi borkóstolók aranyszabályait, így tökéletes este elébe nézhet!

Junibor és Gasztroünnep a borászok új generációjával

Archívum2017.09.23, 10:47

33 család, 40 borász, és az ország majdnem összes borvidéke. Frissek, fiatalok, energikusak, világlátottak – ők a Junibor Egyesület, akik a DiVinoval karöltve ötödik alkalommal veszik birtokba a Bazilika előtti teret. A gasztroünnepen fiatal, új generációs borászok mutatják meg, hogy az ő hozzáértésükre és tehetségükre sem igaz, ami a bor esetében sem mindig : minél öregebb, annál jobb.

Ezeket a borokat gyűjtik a szupergazdagok

Archívum2017.09.22, 12:31

Immáron a bor a legnépszerűbb gyűjthető eszköz a világ leggazdagabbjainak szemében. Ez pedig nem is meglepő, ha azt nézzük, hogy az elmúlt öt évben több mint 60 százalékkal emelkedett a gyűjthető borok értéke.

Egyedülálló gasztronómiai élmény a világ minden Tállyán

Archívum2017.09.20, 15:08

A világ minden Tállya egy havonta jelentkező programsorozat, melynek összeállításában nagy szerepet vállal Borbás Marcsi, aki két alkalommal személyesen is részt vesz az eseményen. Különleges borok és feledhetetlen gasztroélmény Tokaj-hegyalja egyik legszebb településén.

Boros élmények egy négyszáz éves borospincében

Archívum2017.09.20, 15:07

Minden évszakban szívesen fogyasztjuk, mégis az ősszel lehet a leginkább összekapcsolni. Szeretjük, ha vörös, azt is, ha fehér, szeretjük a zamatát és az aromák csiklandozását. Jólesik egy BBQ vacsoraesten, de egy négyszáz éves, hűvös pincében is. Mire gondoltunk?

A magyar fagylalt különdíjat, a Bujdosó-címke új külsőt kapott

Archívum2017.09.17, 11:45

Megtanultuk, hogyan készítsünk calzonét, saját bonbont, édes-savanykás-erős csatnit és azt is, melyik portugál bort érdemes megkóstolni. Hamarosan Jamie Oliver pizzát majszolhatunk a magyar fővárosban, és megtudjuk melyik lesz az ország legdizájnosabb étterme és hotelje. Míg a magyar fagylalt különdíjat, addig a Bujdosó-címke új külsőt kapott. Gasztrosikerekről és ínycsiklandó különlegességekről szólt a hét. 

Átlagos mennyiségű, de kiemelkedő minőségű az idei bor

Archívum2017.09.19, 05:07

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon - mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa.

Új ízeket keres? Kóstoljon portugál borokat!

Archívum2017.09.15, 13:53

Ha portugál borokról esik szó, szinte mindenki azonnal a portóira gondol. Többnyire fel sem merül az emberekben, hogy arról a területről, ahonnan ez az erős és karakteres desszertbor származik, egy gyümölcsösebb vörösbor is a poharukba kerülhet. Pedig érdemes felfedezni a Duoro borvidék kincseit.

Kóstolja meg az elmúlt tíz év legértékesebb juhfark borait!

Archívum2017.09.12, 14:19

A bormámoros pincelátogatásban a legjobb a hűvös levegő, ami megbizseregteti a bőrt, a jellegzetes illat, ami rögtön beszökik az ember orrába, és a finom bor, amitől gyöngyözni kezd a pohár. Egy borospince hangulata egy rég elfeledett kort idéz, és messzire repít a szürke hétköznapoktól.

Jó bornak is kell a cégér: megújultak a Bujdosó-címkék

Archívum2017.09.12, 12:35

Rendhagyó borkóstolón voltunk múlt héten a Palack Borbárban, ahol a borok mellett legalább akkora hangsúlyt kaptak a címkék. A dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Matróz sorozatának címkecsaládja idén ősszel megújult. A téma maradt a Balaton és a vitorlázás, a letisztult grafikai elemekkel és új színvilággal rendelkező címkéket ismét Ipacs Géza tervezte meg a pincészet részére.

Somló felhozta borait a Gellért Hotelbe

Archívum2017.09.11, 15:57

A Nagy-Somlói Borvidék hazánk legkisebb borvidéke, mivel 1998-ig egyedül a Somló lejtőire korlátozódott. Az 1998-as bortörvény életbelépésével kibővült hazánk e történelmi borvidéke. Ide tartozik a Somló két "kisöccse", a Kissomlyó és a Ság hegy. Ezzel a változással a három vulkanikus eredetű tanúhegyünk egy borvidéket alkot.

Bort ittunk töltött káposztához, és együtt örültünk a magyar sikernek

Archívum2017.09.11, 14:17

Bort párosítottunk ételhez, hogy teljes valójukban élvezhessük az ízeket, közben pedig már az idei borokról ábrándoztunk. Míg mi próbáltuk megfejteni, mi van a címkén, addig a Nébih sajtos chipseket ellenőrzött. Emellett mádi bort kóstoltunk, rántott olívabogyót készítettünk és kókuszchipset ropogtattunk az irodában. Heti gasztro-összefoglaló.

Elkényeztetett minket két villányi óriás

Archívum2017.09.10, 18:41

Izgalmas borpárt kóstoltunk és összemértük a magyar bor erejét a chileivel a budavári 26. Budapest Borfesztiválon.

Töltött káposztához olaszrizling: tippek bor-étel párosításhoz

Archívum2017.09.09, 10:27

Soha nem látott népszerűségnek örvendenek a televíziós főzőműsorok, a szakácsversenyek és az internetes receptoldalak. Nem véletlenül. Már nemcsak az éttermekben, hanem otthon is óhajtjuk a különleges fogásokat és a jó borokat. Azonban míg a petrezselyempestóval töltött báránylapocka receptjét könnyedén megtaláljuk a neten, addig a hozzá illő italról már kevesebb információt kapunk. Pedig tudjuk, hogy a fogás borral lesz az igazi. Ám ahhoz, hogy fantasztikus gasztrokalandban legyen részünk, nem kell borszakértő tanfolyamra beiratkoznunk, elég csupán néhány egyszerű alapszabályt megjegyeznünk.

Októberben már idei bort is kóstolhatunk

Archívum2017.09.08, 17:55

Míg nekünk az évszakok csak jönnek-mennek, szinte fel sem eszmélünk, amikor a nyár őszbe fordul, addig a borászoknak ez a legfontosabb időszak. A nyár végén és az ősz kezdetén derül ki, milyen lesz egyéves munkájuk gyümölcse. Várakozással, izgalmakkal és nagyon korán kezdődött meg idén a szüret.

Szívesen borozna a naplementében lágy zenére?

Archívum2017.08.30, 14:41

Élvezze a legjobb hazai és külföldi borok társaságát, miközben a háttérben lágy vagy épp pörgős zene szól, a látvány pedig impozáns és szemet gyönyörködtető. 

BBQ, finom borok és egy jó nagy adag adrenalin

Archívum2017.09.04, 18:17

Tállya Tokaj-Hegyalja egyik legjelentősebb települése, a mérések szerint Európa mértani középpontjában fekszik. A település méltán híres kiváló minőségű borairól, azonban ennél sokkal több élményt nyújt. Ugyan a nyárnak már vége, Tállyán ősszel sem áll meg az élet, sőt a fesztiváloké, a sporté és a jó boroké lesz a főszerep, mindezt különleges és egyedi gasztronómiai élményekkel megfűszerezve.

Kóstoljon bele az őszbe! Egy falat reformédesség egy kupica pálinka

Archívum2017.09.04, 09:24

Hamarosan kezdetét veszi a hulló falevelek és a bekuckózás időszaka, ám az őszi és téli hónapokban is kijárnak a vitamindús, igazi ízek: házi gyümölcsszörpöt kortyolgatni a bolti tartósított helyett, és kézműves tésztából húsos makarónit enni – kezdjük így a borongós hónapokat!

Vörös vagy fehér, buborékkal vagy anélkül?

Archívum2017.08.30, 00:26

Mindegy, hogy a vörös vagy a fehér mellett szavaz, a lényeg, hogy élvezze a zamatokat, lássa maga előtt a szőlőültetvényeket, és hagyja, hogy a buborékok kedvesen játszanak az ízlelőbimbóival.

Borral fűszerezett történetek az Etyeki Kúriában

Archívum2017.08.07, 00:35

Lágy és kellemes, vagy erős és karakteres? Bármelyik jellemzőért is van oda egy adott borban, a következő eseményen biztosan megtalálja az ízlelőbimbóinak megfelelőt. Az ismerős zamatok, a gyümölcsös aroma és a hűs nedű felfrissít minden – a nyári melegtől kitikkadt – testet.

A Tokaji borvidék 15 éve a világörökség része

Archívum2017.08.21, 15:17

Idén ünnepeljük a 15 éves évfordulóját annak, hogy az UNESCO felterjesztette a Tokaji borvidéket a világörökségi listára kultúrtáj kategóriában.

Zeusz szőlője a Balaton felett érik

Archívum2017.08.20, 14:15

A Badacsony és a Szent György-hegy között az egyik legnagyobb különbség az, hogy utóbbin jóval kevesebb az ember. Persze, nem véletlenül. A Badacsonyt könnyebb megközelíteni, megáll előtte a komp és a vonat is. Az éttermek és a borozók állandóan nyitva vannak, a hegy tetején pedig különleges kilátó és fantasztikus panoráma várja a túrázókat. Nehéz ezzel versenyeznie a háttérben lévő hasonmásnak. Pedig felfedezni a Szent György-hegyet, ámulni természeti csodáin, és megkóstolni ásványos borait legalább akkora kaland, mint megmászni a Badacsonyt.

Somlószőlősön megkezdődött a Juhfark Fesztivál

Archívum2017.08.19, 15:45

Somlói borvidéken, Magyarország legkisebb borvidékén várják a hazai borok kedvelőit a két napos borfesztivál keretein belül.

Jó lesz az idei bor

Archívum2017.08.15, 10:40

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint "szép évjárat" lesz borból az idei.

Óriási biznisz lett a rozé

Archívum2017.08.09, 17:47

Évek óta egyre népszerűbbek a rozé borok. Most egy friss kimutatás megállapította, hogy a globális rozépiac értéke 389 millió dollár, és egyre növekszik. Hiába azonban a gyors bővülés, a rózsaszínű bor részesedése még így is eltörpül a többi borhoz, illetve a sörhöz képest is.

Mi fán terem a sajthárfa?

Archívum2017.08.07, 00:49

Elődeink még bőszen imádkoztak a megfelelő időjárásért és a bő termésért. Szent György napján például a pap mindig megáldotta a szőlőket, hogy a természeti csapások elkerüljék, és gazdag legyen a termés. Hiszen nincs is jobb egy hatalmasra nőtt, lédús szőlőszemnél, ami szó szerint szétroppan az ember szájába. Vagy mégis? Mondjuk egy pohár gyümölcsös zamatú, telt ízű, keserédes nedű.

Kékfrankos rozékat tesztelt a Nébih

Archívum2017.08.02, 11:17

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta tesztjében a 2016-os évjáratú, száraz kékfrankos rozékat ellenőrizték a hivatal szakemberei. Összesen 28 terméket vizsgáltak élelmiszerbiztonsági, minőségi és kedveltségi szempontok mentén. Az összkép megfelelő volt, de akadtak jelölési hiányosságok.

Borkóstolás - totál szakszerűtlenül :D

Archívum2017.08.02, 12:15

A borkóstolás, mint program, mindig rendkívül elegáns elfoglaltságként élt a képzeletemben. Csinosan fel kell öltözni és szakszerűen lögybölni a borospoharat a félhomályban.

Barangoljon bormámorban a balatoni arborétumban

Archívum2017.07.31, 17:52

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Folly családé az egyik legizgalmasabb borászat Magyarországon. Birtokuk nemcsak szőlőföld, hanem arborétum is egyben. Termőterületük nemcsak szőlőtőkéket, hanem különleges cédrusokat, ciprusokat és igen szokatlan fenyőféléket is rejt. Míg ott bolyongunk, a pincészet borait is végigkóstolhatjuk. Ámulhatunk a fura alakú fákon, az óriási tűleveleken, a kókuszdió nagyságú tobozokon, és közben egy pohár kéknyelűvel a kezünkben csodálhatjuk a balatoni naplementét.

Paloznaki Jazzpiknik: csillagok alatt, a réten... fantasztikus lesz!

Archívum2017.07.30, 14:03

Ez már a hatodik alkalom lesz, hogy egy egészen elvarázsolt, festményre kívánkozó helyen összegyűlik az ország jó ízléssel megáldott apraja és nagyja. A Paloznaki Jazzpiknik pontosan az, amire a nevéből is következtethetnénk. Üldögélünk a Balaton északi partján, egy festői, Hild-díjas kis falu mellett, a napsütötte tisztáson egy fa alatt, kiváló hűs balatoni bort kortyolgatunk a barátokkal, és közben szól valami dögös és finom jazz a színpadról. Az ember itt egészen révbe ér - a hangulatában legalábbis mindenképpen. Eddig is egy kis ékszerdoboznak számított a rendezvény, de most még többet csiszoltak rajta. Valde Orsolyát, az egyik ...

Ivott már tojásban erjesztett bort? Érdemes megkóstolni

Archívum2017.07.24, 12:53

A tállyai SZÓLÓ Fine Wine borászat első borait 2014-ben palackozta. Éless Tímea férjével, Éless Tamással 2012-ben kezdtek szőlőket vásárolni. Friss boraikból tartottak bemutatót a múlt héten a Costes Downtown étteremben. A borokhoz Pongrácz Péter az étterem head sommelier-je állította össze a kísérő falatkákat.

Jön a borok eredetiségvizsgálata

Archívum2017.07.19, 14:38

Program indul a magyar borok hitelességének erősítésére. Speciális eljárás segítségével megalkotják a magyar borok eredetmintázati térképét, amely a borok származási helyét és összetételét mutatja - mondta a földművelésügyi miniszter.

Merjünk külföldön is bort kóstolni!

Archívum2017.07.08, 15:45

Ahhoz, hogy a nyaralásunk alatt igazán jól megismerjük az adott régiót, a műemlékek, a nevezetességek és a természeti látnivalók mellett érdemes a gasztronómiájába is belemerülnünk kicsit; megkóstolni a helyi specialitásokat, a piacon kapható bizarr gyümölcsöket, és a környéken készült borokat is. Igen ám, de mi alapján válasszunk italt a vacsorához vagy az esti beszélgetéshez, ha a borlapon csupa ismeretlen dolgot találunk?

Programajánló július első hétvégéjére

Archívum2017.07.04, 11:17

Bor, pálinka, jazz zene, rengeteg bivaly és piknik a repülők mellett... Tapasztald meg személyesen, milyen nagyszerű programok várnak rád július első hétvégéjén. Hidd el, nem bánod meg.

Újabb hazai boros sikerekre lehetünk büszkék

Archívum2017.07.03, 09:48

Annyi jó bor van az országban, azt sem tudjuk, melyiket töltsük a poharunkba. Hódítanak a magyar borok, a mi mellünk meg dagad a büszkeségtől.

Több kilométer hosszú pincerendszerben hűsölhet

Archívum2017.06.27, 16:00

Budafokon olyan híres pezsgő- és borospincék találhatóak, mint a Törley, Garamvári vagy a Lics Pincészet. Pihenjen meg a pince hűvös falai között a nagy nyári melegben, és hűtse le magát a legfinomabb borokkal! Figyelje a naptárat, mert hamarosan indul a következő járat!

Fröccs- avagy sörivó nemzet a magyar?

Archívum2017.06.27, 17:54

35 árnyékban, már a legyet sincs kedvünk lecsapni. Ha szerencsénk van, éppen egy tóparton vagy egy szép zöld kertben ülünk egy terebélyes fa alatt, kezünkben pohár. Néha elsétálunk az ásott kútba vagy tóvízbe eresztett újratöltésért, ami kinek mi: jéghideg sör vagy frissen felhabzó fröccs.

Újabb két magyar bor nemzetközi sikere

Archívum2017.06.23, 19:31

Az Etyeki Kúria jóvoltából traktorháton járhatták be az érdeklődők a Nagy-Látó-hegy dűlőit Mérész Sándor főborász kalauzolásával. Az esemény alkalmával a résztvevők a Kúria gyöngyöző borát, a Pláne Frizzantét kóstolhatták meg, Szent Iván napján pedig a híres chardonnay kerül majd a figyelem középpontjába.

A bor a világ legjobb prospektusa

Archívum2017.06.21, 14:03

Mi, magyarok, szeretjük a bort. Nyáron a kávézók teraszai tele vannak a bor és szódavíz különböző mértékű kombinációival, de egy nehéz nap után is nagyon jól esik egy pohár - szódavíz nélkül. Azt tudta, hogy Magyarországon rengeteg vulkanikus eredetű borvidék van? És azt, hogy a Tokaj-Hegyaljai borvidék az UNESCO világörökség részét képezi? Most az a cél, hogy még ismertebbek legyenek a magyar borok és a gasztronómiánk, emellett a boraink egy egységes, új arculatot is kapnak. Interjú Bánhegyi Zsófiával, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketig és kommunikációs ügyekért felelős vezérigazgató-helyettesével és Gál Zsomborral, a bor- és ...

Új alapokra került a hazai bor- és gasztromarketing

Archívum2017.06.21, 14:28

Idén júniustól új alapokra került a bor- és gasztromarketing irányítása a Magyar Turisztikai Ügynökségnél annak érdekében, hogy a szakmával szorosabb együttműködés jöhessen létre olyan kulcsprojektek kapcsán, mint amilyen a turisztikai országmárka kialakítása is. Az MTÜ a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával közös szakmai rendezvénysorozata mind a hat borrégióba ellátogat, létrejön az új egységes borarculat, információs portál indul a magyar borról, de idén második alkalommal megrendezésre kerül a Budapesti Borbár Túra is.

Programajánló június 8-ától

Archívum2017.06.08, 12:38

Ínyencek hétvégéje: ha valami finomra vágysz, most minden igényedet ki fogják elégíteni a következő programok, amelyek minden érzékszervedre hatással lesznek. 

Tíz borászat ezer jó bora Budapest szívében

Archívum2017.05.29, 11:34

A héten végre naptár szerint is beköszönt a nyár, melegszik a levegő és a beton, egyre jobban esik a lenyugvó nap fényei által festett alkonyi, a nappali forróságot kiszuszogó városban felfrissülni egy jó pohár borral.

Többet isznak a sikeres nők

Archívum2017.05.28, 16:37

Minél magasabb a munkahelyi pozicíciója, az iskola végzettsége és a jövedelme egy nőnek, valószínűleg annál több alkoholt iszik - állítja a Telegraph egy tanulmányban.

Szinte teljesen letarolta a mátrai borvidéket a jégeső

Archívum2017.05.14, 19:46

Szinte teljesen letarolta a mátrai borvidéket a szombati jégeső, a kár legalább 100 millió forint lehet az M1 aktuális csatorna vasárnapi közlése szerint.

A kékfrankos jött, látott – és vegyes benyomást keltett

Archívum2017.04.24, 15:38

A kékfrankos hazánk legelterjedtebb kékszőlő-fajtája, szinte az egész ország területén találkozhatunk vele. Országjárás helyett most egy helyen, a budapesti Corinthia Hotelben lehetett megkóstolni 12 hazai borvidék közel 50 borászatának több mint 100 kékfrankosát és bikavérét a Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolóján.

Nem ivott még Csókát? Ne hagyja ki!

Archívum2017.04.13, 17:39

Különleges, szőlészeti-borászati előadással egybekötött borkóstolón vehettem részt szerdán. A Wineglass Communication vendége a Borászok borásza elismerés birtokosa, Szentesi József volt. Szentesi több mint másfél évtizede megszállottan kutatja, hogy a régi magyar szőlőfajták közül melyeket lenne érdemes újra elterjeszteni az országban. Az ezekből készült borokból mutatott be egy válogatást.

Megbánta, hogy ellopta a drága bort, ezért visszavitte

Archívum2017.04.06, 13:56

A pécsi férfi karácsony előtt néhány nappal társával ment be a pécsi borszaküzletbe. Nézelődtek, majd a borhűtő vitrinből egy üveg, 100 000 forintos, különleges vörösbort lopott el úgy, hogy azt a ruhájába rejtette. Ezután a két férfi még az üzletben viccelődött, nézegette az üzlet kínálatát, csak ezután mentek el.

Programajánló: 2017. március 30 – április 6.

Archívum2017.04.12, 13:18

Április első hétvégéjén ne hagyd, hogy bolondot csináljanak belőled! Kapd fel a kedvenc tavaszi kabátod, és irány a színesebbnél színesebb programok. Ezekből ugyanis ezúttal sincs hiány. Nézd csak!

A borpiacot is felforgathatja a brexit

Archívum2017.03.28, 16:50

A brexitet követően Kína lehet a világ második borimport piaca 2020-ra, lenyomva ezzel Nagy-Britanniát – mondja a nemzetközi borkereskedelemben utazó Vinexpo vezérigazgatója.

Virágos illat, kerek savak: a jó borbarát is holtig tanul

Archívum2017.03.22, 15:35

A borokkal foglalkozó cikkeknél általában hamar megjelennek azok a hozzászólók, akik szerint nem lehet vakteszten megkülönböztetni a különféle borokat és borsznoboknak titulálják azokat, akik különféle virág- és gyümölcsillatokról, kerek savakról vagy ásványos jegyekről áradoznak egy-egy bor kapcsán. A szkeptikusok számára jó hírem van. A szagló- és az ízlelőérzék fejleszthető, és bár nem lesz mindenkiből bormester, de már pár tanfolyammal és borkóstolón való részvétellel is sokkal nagyobb élményt jelenthet a borfogyasztás egy átlagember számára is, mintha csak ledöntené torkán a nedűt.

Megkóstoltuk Donald Trump borát

Archívum2017.03.18, 19:23

A VinCE Budapest idén is igazi boros csúcsválogatást kínált: megnéztük, mit tudnak a reneszánszukat élő magnum palackok és ott voltunk, amikor felnyitották Donald Trump borát. A bor egyébként nehezen, elég kalandosan jutott el Magyarországra.

20 millió forintnyi bort egyetlen hétvégére?

Archívum2017.03.17, 12:43

Biztosan van az a krőzus, aki ennél többet is elver, ha lumpolni támad kedve, az átlag halandó azonban több mint 10 évet dolgozik ennyi pénzért. A ma, pénteken induló háromnapos VinCE Budapest Wine Show-n becslések szerint két teremben összesen éppen ekkora értékben töltenek szét borokat.

A borszakértők titkos élete, avagy a kritikus is ember

Archívum2017.03.10, 17:51

A közelgő, március 17-19. közötti VinCE Budapest az a rendezvény Magyarországon, ahol a legtöbb külföldi „borceleb" vonul fel, azok a sztárok, akik komoly riderrel érkeznek, sztárgázsijuk van, és évekkel korábban kell velük egyeztetni. Mégis hogy érték el ezt a sikert? Jancis Robinson, a leghíresebb női borszakértő matematikusnak tanult, Robert Parker, a borászokat a mennyekbe vagy a pokolba taszító kritikus pedig ügyvédként praktizált. A VinCE egyik sztárvendége, Liam Steevenson MW világrekorder óceáni evezős, és még sorolhatnánk a különös életutakat. Néhány kulisszatitok a legnagyobbakról.

Nyolcszáznál is több bort kóstoltak a legnagyobb borversenyen

Archívum2017.03.09, 16:50

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg országos borversenyét a CBA, melynek védnökségét idén a Magyar Bor Akadémia vállalta el. A hazai borászat legkiválóbb szakemberei gyűltek össze csütörtök délelőtt Alsónémediben, hogy 121 magyar borászat 888 bormintáját értékeljék. 

Hova kerül 11 millió palack magyar bor?

Archívum2017.03.09, 10:01

Már nem ciki áruházban vagy diszkontláncoknál bort venni. A kínálat dinamikusan fejlődik, sőt, mostanra elértünk oda, hogy egyre több magyar tétel jut el külföldre – gondolta volna, hogy az egyik nagy exportőrünk a Lidl?

Magna: a mátrai bor szintet léphet

Archívum2017.03.07, 15:28

Hiába második legnagyobb kiterjedésű borvidékünk a mátrai, súlyához mérten mégis kevés szó esik róla. A most alakult Magna Mátra szervezetnek viszont már közös víziója van arról, hogy miként válhat a régió erős identitású termőhellyé.

Taroltak a magyar borok a világversenyeken

Archívum2017.03.06, 19:55

Évről évre egyre több magyar bor szerepel jól a nemzetközi borversenyeken. Idén a furmint, szamorodni és aszú hozott díjakat.

A hordónak annyi? Indul a borkészítés ősi módszerrel!

Archívum2017.03.04, 12:05

Tudja-e, hogy miben tárolták őseink a borokat? A kutatóknak egy hatezer éves pince romjait vizsgálva már sok részletet sikerült összerakniuk; az egyik legfontosabb eleme a borkészítési folyamatnak az amfora cserépedény.

Ezeket a befektetéseket szeretik a legjobban a gazdagok

Archívum2017.03.02, 20:06

Mindenki szeretné tudni, hogy mibe fektetnek a legtehetősebb emberek. Érdemes figyelni a borok és a klasszikus autók piacát, viszont a műgyűjtők akár rosszul is járhatnak. Az olyan klasszikus befektetési formák, mint az ingatlanok és a tőzsde még mindig nagyon népszerűek.

Szent Jakab-kagyló véres hurkával a Magyar Borok Bálján

Archívum2017.02.24, 13:37

A bor mellett a gasztronómiáé a főszerep a február 25-én 12. alkalommal megrendezett Magyar Borok Bálján.

Padlón folyt szét a 65,5 millió forintos bor

Archívum2017.02.23, 13:05

A legenda szerint William Sokolin borkereskedő 1985-ben egy párizsi pince falai mögé rejtve talált egy üveg 1787-es Chateau Margaux-t, ami egykor Thomas Jeffersoné, az Egyesült Államok harmadik elnökéé lehetett. Sokolin a borkülönlegességet 515 ezer dollárért akarta eladni, ám az egy 1989-es partin elszenvedte a világ legdrágább borbalesetét.

2017-ben is csúcsborral jelentkezik a Szent Tamás Pincészet

Archívum2017.02.18, 19:16

Az első osztályú, történelmi mádi dűlők kiváló minőségű szőlőiből megálmodott integrációs borkülönlegességet Ifjabb Szepsy István, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet borásza mutatta be a mai napon a Mádi Furmint Február elnevezésű rendezvényen. A legkiválóbb termőhelyekről származó, limitált palackszámú MAD ONE Furmintválogatás március elsejétől jegyezhető elő.

Az italba menekülnek a befektetők

Archívum2017.02.17, 16:13

A globális részvénypiaci rali az alkohol felé tereli a befektetőket. Ahogy ugyanis egyre többen félnek a nagy menetelés végétől, sokan igyekeznek különlegesebb menedékeszközökbe, például borba fektetni.

Így borozz Valentin-napon!

Archívum2017.02.16, 00:10

A szerelmet gyakran szokták egyfajta mámorhoz, részegséghez hasonlítani. Még a nagy írók és költők is - vagyis lehet benne valami! És ha már a fél világ Valentin-napi lázban, a másik fele pedig Valentin-napi ellenlázban ég, miért is ne írhatnék egy cikket, amiben lesz szerelem, borok és gasztronómia?

Az üszkös zeller is lehet jó

Archívum2017.02.01, 16:32

Mád@Mák néven ötödik alkalommal tart a Mák Bisztró és a Mádi Kör vacsorasorozatot Budapesten. Ez még önmagában nem egy megrázó dolog, az viszont az, hogy ezúttal a svéd konyha egyik legkiemelkedőbb alakja, Daniel Berlin főz együtt a Mák séfjével, Mizsei Jánossal és csapatával.

A spanyolok betiltják a kék bort

Archívum2017.01.23, 14:54

Bár eredetileg Spanyolországban találták fel, a helyi hatóságok nem helyeslik a kék bor létezését és nem engedik, hogy bornak nevezze a gyártó. 

Megkóstoltuk, mit ad az év étterme

Archívum2016.12.12, 06:57

Sár van, sötét és tél. A cipőm megsüpped, arcomhoz odaverődnek a kicsi, szúrós esőcseppek. Az autó mellől még visszanézünk a tokaji dombokra, Mád párába bújt fényeire. Mi jóllakva hazamegyünk, a szőlő pedig aludni tér, álmodni a borról. 

Már tudjuk, ki a legjobb magyar borász

Archívum2016.12.02, 19:51

Kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2016" cím nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

Mit igyunk az első randin? - Avagy a nagy pia horoszkóp

Archívum2016.11.26, 09:26

Ahhoz képest, hogy a hölgyek milyen aprólékossággal készítik el a smiküket, az urak milyen gondossággal lövik be a sérójukat, hogy a lehető legjobb benyomást tegyék randipartnerükre, egy dologról sokszor megfeledkeznek! Az ital, amit választunk, legalább annyira hozzájárul a rólunk kialakuló képhez, mint a megjelenésünk, a fellépésünk és a szövegünk.

Legendás bordói borok Magyarországon

Archívum2016.11.24, 11:30

Bordeaux három híres kékszőlőfajtát adott a világnak: cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot. Ezek – különösen a cabernet sauvignon – a világ szinte minden jelentősebb bortermelő vidékén elterjedtek. Magyarországon is sok borász foglalkozik bordói szőlőfajták termesztésével, és a világversenyeken is egyre nagyobb sikereket érnek el boraikkal. Most szombaton a borszerető nagyközönség is megítélheti, mennyire jók a magyar bordóik a Bordói November Nagykóstolón.

Egyedül voltam az álomszép morva kisvárosban

Archívum2016.11.05, 17:19

Znojmo neve hallatán a legtöbben még azok közül is tanácstalan arcot vágnak, akik amúgy kedvelik Csehországot. Pedig az Ausztriától csupán 12 kilométerre lévő morva kisváros fekvése lenyűgöző, utcái több száz évről mesélnek, borai pedig simán hozzák az osztrák színvonalat. Mindezt ráadásul olcsón kínálja a látogatóknak. A legutóbbi hosszú hétvégén buszra szálltam hát, és megnéztem magamnak.

Előző
Következő
Most
Top 12 óra