bírság

címke rss

Uzsorást fogott a PSZÁF

Gazdaság2010.05.17, 17:18

Engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység miatt 20 millió forint bírságra ítélt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egy magánszemélyt, Fock Lajost.

Újabb milliós PSZÁF-bírság jogosulatlan hitelnyújtás miatt

Üzletrész2010.05.11, 10:27

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység - pénzkölcsönnyújtás és pénzügyi lízing végzése - miatt 50 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a Credit Bonus a.s. társaságot ma közzétett határozatában. A Felügyelet egyúttal azonnal hatállyal megtiltotta, hogy a társaság a továbbiakban folytassa tevékenységeit.

Pénzgyűjtésért 20 millióra büntettek egy magánszemélyt

Gazdaság2010.05.06, 12:54

Egy magánszemélyt bírságolt meg 20 millió forintra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Id. Bíró Zsolt más emberek hitelein keresztül szerzett forrásokat, ami jogosulatlan betétgyűjtésnek minősül.

Magánszemélyt bírságolt 2 millióra a PSZÁF

Gazdaság2010.04.27, 18:38

Kétmillió forint felügyeleti bírságot rótt ki engedély nélkül végzett pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt egy magánszemélyre a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

Kilencvenmillióra büntette a PSZÁF a forint ellen spekuláló londoni bankot

Gazdaság2010.04.22, 10:45

A pénzügyi felügyelet 90 millió forintra büntette a Deutsche Bank AG Londont, amiért a pénzintézet 2008 októberében, vagyis egy érzékeny időszakban az ügyféltájkoztatóból adódónál jelentősebb forinteladást hajtott végre, és ezzel lejtőre küldte a magyar pénzt.

Tízmilliós büntetés a Gastroyal fogyókúrás ételei miatt

Gazdaság2010.04.20, 12:34

Tízmillió forintra büntette a Gastroyalt a versenyhivatal, a vállalkozás ugyanis olyan állításokat tett fogyókúrás ételeiről, amelyeket nem tudott hitelt érdemlően igazolni.

Hárommillióra büntetett a GVH egy betelefonálós műsor miatt

Gazdaság2010.04.15, 13:19

A GVH 3 millió forintra büntette a Telemédiát, amiért a a cég által jegyzett, az ATV-n sugárzott játékba betelefonálók nem tudták igénybe venni a megígét törökországi utazást.

Fogyasztói csoportokat szervező céget bírságolt milliókra a GVH

Gazdaság2010.04.13, 13:44

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fogyasztók megtévesztése miatt 41,6 millió forintra bírságolta a fogyasztói csoportokat szervező Euro Correct Consulting Kft.-t (ECC Kft.-t) - közölte a versenyhivatal.

Bírósághoz fordult az OTP a GVH-bírság miatt

Gazdaság2010.04.12, 18:38

A GVH a fogyasztók megtévesztése miatt bírságot szabott ki a Magyar Posta Életbiztosítóra és az OTP Bankra. Az előbbit a PostaHozamŐr Plusz termék hírdetése miatt büntették meg, az utóbbit pedig azért, mert egyes számlacsomagjainál a bankkártyás fizetés a hirdetésekből adódóval ellentétben nem volt díjmentes.

Nagyobb büntetéseket ígér a felügyelet

Gazdaság2010.04.09, 09:19

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megújította intézkedési- és bírságpolitikáját, szélesítette az intézkedési lehetőségek skáláját, ugyanakkor megemelte a jogsértések, szabálytalanságok esetén kiszabható bírságok összegét - áll a felügyelet közleményében.

Húsvéti razzia: 219 üzletet záratott be az APEH

Üzletrész2010.04.11, 16:59

Több mint kétszáz üzletet záratott be hosszabb-rövidebb időre az APEH a tavaszi ellenőrzéssorozat alatt, a kivetett bírságok 130 millió forintra rúgnak.

Egymilliós bírságot kapott a Random Capital Broker

Gazdaság2010.03.19, 15:34

Felügyeleti intézkedéssel és egymillió forintos bírsággal zárult a Random Capital Broker Zrt.-nél a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) vizsgálata.

Százezer forintot kockáztat a kötelező nélküli autós

Gazdaság2010.03.16, 12:21

Összességében akár százezer forintra is rúghat a kötelező biztosítás nélkül autózók utólagos befizetési kötelezettsége, a bírságon túl ugyanis a díj visszamenőleges költségét is állni kell. A kötelezőkre idén meghosszabbított türelmi idő március elsején járt le.

Milliós felügyeleti bírság a Budapest nyugdíjkasszáknak

Gazdaság2010.03.16, 19:38

Működési szabálytalanságok miatt 2-2 millió forintra bírságolta a PSZÁF a két Budapest nyugdíjpénztárat.

Vesztegetéssel gyanúsítanak egy fővárosi parkolóőrt

Itthon2010.03.11, 14:59

A rendőrség azzal gyanúsít egy parkolóőrt, hogy 40 ezer forintot kért egy mozgássérült-helyen parkoló nőtől azért, hogy elengedje neki a 120 ezres bírságot. Az összeg másnapi átvételekor elfogták a rendőrök, és vesztegetés gyanújával őrizetbe vették.

Nem gyógyított a fényterápia - 10 milliós bírságot kapott a cég

Gazdaság2010.03.09, 11:47

Az általa kínált fényterápiás eszköznek gyógyhatást tulajdonított, állítását azonban nem tudta igazolni a Meditens Kft. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezért tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 10 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra és eltiltotta a jogsértés folytatásától. A cégnek honlapján fél éven át hozzáférhetővé kell tennie a versenyhatóság döntését.

Kétmilliós közbeszerzési bírság a MÁV Zrt.-nek

Gazdaság2010.03.08, 16:04

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette a MÁV Zrt. "Távközlési üzemeltetés támogató rendszer kialakítása" című tenderének lezáró döntését, és 2 millió forintra bírságolta az ajánlatkérőt (a MÁV Zrt.-t) - az eredmény a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

100 milliós vitaminháború

Life Network2010.03.03, 17:59

100 millió forintos bírságot kapott Gazdasági Versenyhivataltól dr. Lenkei Gábor vitaminkészítményeket forgalmazó Free Choice Kft.-je. Az indoklás szerint a cég a fogyasztókkal szemben tisztességtelen gyakorlatot folytat, amellyel felelőtlen magatartásra késztethet súlyosan beteg embereket, illetve olyan termékek vásárlására ösztönzi a fogyasztókat, amelyek hatása mögött nincsen valós tudományos kutatás. A cég ügyvédje a LifeNetworkhöz eljuttatott hivatalos levélben azt közölte, hogy jogorvoslattal kívánnak élni.  

Hetven Capital Partners ügynököt törölt a PSZÁF, házkutatás a cégnél

Gazdaság2010.02.23, 12:22

Több hónapos vizsgálódás után döntött a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és törölte a Capital Partners közel 70 ügynökét a felügyeleti nyilvántartásból. Az indoklás szerint az ügyfelekkel szemben tisztességtelenül jártak el. A Híradó tudomása szerint házkutatást tartanak a rendőrök a Capital Partners budapesti székházában, az információk szerint öt embert elvittek a rendőrök. Az [origo] egyik olvasója a Nyugati téren látta, hogy a cég székházát rendőrök veszik körül és az autókhoz megbilincselt embereket kísérnek.

Milliós PSZÁF-bírságot kapott négy bank

Gazdaság2010.02.15, 18:28

Az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó jogszabályok megsértése miatt négy bankot is megbírságolt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A bírságok összesen 10 millió forintot tesznek ki.

Schobert Norbert szerint nem a termékeivel, hanem a törvényekkel van baj

Itthon2010.02.10, 17:13

Áprilisig leállítja az Update-termékek kereskedelmi kommunikációját Schobert Norbert, akinek a cégét kedden büntette hárommillió forintra a Gazdasági Versenyhivatal tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt. A hivatal szerint Schobert cége valótlanságokat állított több termékéről. Schobert elismerte, hogy a hatályos szabályoknak megfelel a GVH döntése, szerinte a baj az, hogy rosszak a jogszabályok.

OTP: Ajánlások a tízmilliós bírság után

Gazdaság2010.02.01, 13:15

Az OTP Bank tudomásul veszi a PSZÁF piacfelügyeleti eljárásban hozott határozatát, mely szerint 10 millió forintos bírságot kell fizetnie a banknak. Annak érdekében pedig, hogy az ilyen típusú emberi mulasztások a jövőben megelőzhetőek legyenek, az OTP ajánlásokat fogalmazott meg a BÉT kereskedési rendszerébe épített kontrollok továbbfejlesztéséről, ezzel egyidejűleg megvizsgálja saját rendszerének továbbfejlesztési lehetőségeit is

Tízmilliós felügyeleti bírság az OTP Banknak

Gazdaság2010.01.29, 19:40

A tiltott piacbefolyásolásra vonatkozó jogszabályok megsértése miatt tízmillió forint bírságot rótt ki az OTP Bankra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A határozat ellen fellebbezésnek nincs helye. A bank Mol törzsrészvényekre tett, a kereskedés záró szakaszában, az árfolyamnál jóval alacsonyabb értéken, eladási ajánlatot, amit néhány percen belül visszavont. A bank munkatársa véletlen elütésre hivatkozott.

Négymilliós bírság a néhány napos hitelekért

Gazdaság2010.01.20, 11:42

Pár napos hitelfolyósítást és egyedülálló szolgáltatásokat ígért reklámjaiban a PBB Credit Kft., ám ezek az ígéretei nem voltak valósak. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezért a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt 4 millió forintra bírságolta a vállalkozást.

Bírságot fizet, de megnyithatja nyugdíjpénztárát az Erste

Gazdaság2010.01.15, 19:14

Feloldotta az Erste Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár magán- és önkéntes ágazatára vonatkozóan is a tavaly július 16-i határozattal elrendelt tagfelvételi zárlatot január 15-ével a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A pénztár két ágazatát 15 millió forintra bírságolta a felügyelet. Az Erste örömmel fogadta a zárlat feloldását és kitart álláspontja mellett, miszerint felelősséggel kezelte az új nyilvántartási rendszer bevezetésének időszakát.

A Soros Fund nem törődik bele a rekordbírságba

Gazdaság2010.01.13, 18:15

A Soros Fund Management megfellebbezte azt a bírósági döntést, amely alapján jogerőre emelkedett a PSZÁF 489 millió forintos bírsága. Az alap befizette ugyan a bírságot, de a felügyelet elmarasztaló határozatának felülvizsgálatát kérte - közölte az alapkezelő jogi képviseletét ellátó Nemescsói András, a Horváth & Partners DLA Piper partnere. A PSZÁF szerint "megnyugtató, és a törvényes rendnek megfelelő ítélet született".

Farsangi jelmez miatt büntették egymillióra az Aldit

Gazdaság2010.01.05, 11:45

A nindzsa jelmezből a kard, a királylányéból a varázspálca, az indiánlányéból pedig a balta hiányzott, ezért a GVH egymillió forintos bírságot szabott ki az Aldira.

28 milliós bírságot kapott a K&H Bank

Gazdaság2009.12.15, 12:38

A fogyasztók megtévesztése miatt két ügyben összesen 28 millió forint bírságot szabott ki a K&H Bank Zrt.-re a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A bank lakáscélú és ingatlanfedezetű személyi hitelekhez ígért számos ingyenes szolgáltatást, majd azokat utólag megszüntette. A másik ügyben kötelező biztosítási terméke után nagy arányú visszatérítést ígért ügyfeleinek, de azt feltételei miatt csak kevesek tudták igénybe venni - derül ki a GVH közleményéből.

Ötmillióra bírságolta az Uniont a PSZÁF

Gazdaság2009.11.09, 17:15

Az Union Biztosítót a 2010. évre meghirdetett önrészes kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) miatt 5 millió forintra bírságolta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - a határozat hétfő délután került fel a felügyelet honlapjára.

Se homokvár, se csók - szívatják a turistákat az olaszok

[origo] utazás2009.11.03, 11:04

Az olasz kormány a jövőben is korlátlan döntési joggal ruházná fel a nagyvárosok és üdülőhelyek polgármestereit, hogy azok olyan "biztonsági" intézkedéseket vezessenek be, amelyek az adott városban megítélésük szerint sürgetőek lennének. A legtöbben a jó hírnév, a biztonság, a tisztaság és nyugalom megőrzésére hivatkozva a turistákat is érintő, igen kemény szabályozást léptetnének életbe. Nincs több homokvárépítés, nincs több csókolózás, nincs több kagylógyűjtés, és padon sörözés. Érvényben lévő és bevezetésre váró szabályok, amikre érdemes odafigyelni.

Négyszázezres bírság az Aegonnak

Archívum2009.10.28, 17:39

Négyszázezer forintra bírságolta az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mert a kassza késedelmesen utalta át átlépő tagja követeléseit a fogadó pénztárnak.

Félmilliós bírság az MKB Nyugdíjpénztárnak

Archívum2009.10.26, 18:12

Félmillió forint bírságot szabott ki az MKB Nyugdíjpénztárra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), és felszólította arra, hogy az adóhatóságtól érkező tagdíjbevallási és befizetési adatokat folyamatosan dolgozza fel, és a tagdíjakat folyamatosan könyvelje le az egyéni számlákra.

GVH-győzelem a biztosítókartell ügyben

Archívum2009.10.02, 12:52

A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a biztosítókartellben érintett valamennyi vállalkozás keresetét. A másodfokon eljáró bíróság döntése azt jelenti, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogszerűen marasztalta el versenykorlátozó megállapodásért a cégeket és jogosan rótt ki rájuk összesen 6,8 milliárd forint bírságot.

Magánnyugdíjpénztárakat bírságolt a PSZÁF

Archívum2009.09.25, 14:24

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) ma nyilvánosságra hozott határozataiban 17 esetben szabott ki bírságot, illetve írt elő kötelezettségeket magánnyugdíjpénztárak számára. A kirótt bírságok együttes összege 12,6 millió forintra rúg.

Megabírság bankoknak, hullámzó forint - válsághíradó

Archívum2009.09.24, 22:30

Megabírságot szabott ki a GVH a bankokra, Székely szerint alig esik vissza a kórházak teljesítménye, gyengült a BUX, hullámzóan alakult a forint árfolyama, Bajnai szerint stabil lesz Magyarország, a K&H szerint túl vagyunk a nehezén. Albániában devizapánik tört ki, felfüggesztették a kereskedést, abbahagyták a sztrájkot az uniós tejtermelők csütörtökön - válsághíradó.

Bekeményít a PSZÁF: betiltott kgfb-termék és személyi bírság

Archívum2009.09.24, 14:37

Felfüggesztette a Wabard Biztosító egyes biztosítási termékeinek forgalmazását a PSZÁF, a cég vezérigazgatójára pedig félmillió forintos személyi bírságot szabott ki. A forgalmazás betiltását a szeptemberben kapott fogyasztóvédelmi jogkör tette lehetővé.

Megbüntették a Budapest Magánnyugdíjpénztár elnökét

Archívum2009.09.08, 17:21

Kétszázezer forintra bírságolta a Budapest Magánnyugdíjpénztár igazgatóságának elnökét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mert a kassza tagját nem engedték be a küldöttgyűlésre.

Hatalmas bírság a gyógyszergyárnak, dollármillliók a lebuktatóknak

Gazdaság2009.09.03, 19:14

Rekord összegű, 2,3 milliárd dolláros bírságot róttak ki a világ legnagyobb gyógyszercégére, az amerikai Pfizerre törvénytelen marketingtevékenység miatt - közölte a VOA rádió csütörtökön. A cég törvénysértő gyakorlatát kiszivárogtató hat bennfentes személy 102 millió dollár jutalmat kap.

Harmincmilliós bírságot kapott a Hild

Gazdaság2009.09.02, 13:01

Az élet- és örökjáradékot biztosító konstrukciókat kínáló Hild Zrt. egyes termékeit a Hild Kft.-n keresztül 2008-ban intenzíven széles körben - prospektus, tv- és rádióreklám, sajtóreklám - népszerűsítette. A GVH vizsgálata feltárta, hogy a kommunikációs anyagokban közölt megállapítások nem pontosak, ezért a hatóság 30 millió forintra büntette a társaságot.

Banki termékeket is be lehet majd tiltani

Archívum2009.08.07, 13:45

Szeptembertől teljesen átalakul a banki és biztosítói világban a fogyasztók védelme, a pénzügyi felügyelet ugyanis eddig soha nem látott jogosítványokat kap. Az új szabályok értelmében a PSZÁF kétmilliárd forintra is büntetheti az ügyfeleket jogellenesen megrövidítő pénzügyi cégeket, sőt a jogszerű állapot helyreállításáig akár meg is tilthatja egy-egy termék forgalmazását. A pénzügyi ombudsmanra azonban egyelőre még várni kell.

A PSZÁF 15 millió forintra büntette a K&H-t

Archívum2009.08.04, 16:40

A K&H Bankra 15 millió forintos bírságot rótt ki a PSZÁF, mert a pénzintézet egyik ügyfelének kérés nélkül nyitott folyószámlát.

Szombattól emelkednek a közlekedési bírságok

Auto2009.07.31, 12:14

Biztonsági öv, mobiltelefonálás, gyermekülés, motorosoknál a bukósisak - az ezzel kapcsolatos szabályok megszegői ezentúl nem úszhatják meg egy figyelmeztetéssel, ráadásul a bírságok is nőnek augusztus 1-jétől. A korrupt rendőröknek is nehezebb dolguk lesz.

Újabb GVH-bírság az étrend-kiegészítők miatt

Gazdaság2009.07.23, 12:24

Akadályozta a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) a tények feltárására irányuló tevékenységét három korábban már elmarasztalt vállalkozás, amelyeknek így összesen 12,83 millió forint eljárási bírságot kell fizetniük.

Kétmillióra bírságolták az APEH-et

Gazdaság2009.07.16, 19:10

A Közbeszerzési Döntőbizottság 2 millió forintra bírságolta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt (APEH), mert az adóhatóság az általa telefonos ügyfélközpont létesítésére kiírt közbeszerzés során kizárt két, közösen induló céget a hirdetmény nélkül indult tárgyalásos eljárásból, mivel azok nem megfelelően indokolták az ajánlatuk módosítását.

Bírság a K&H-nak és az Athlonnak

Archívum2009.07.13, 18:52

Bírságot kapott hétfőn a K&H Bank - idén immár másodszor - a PSZÁF-tól, és megbírságolták a csődbe ment Athlon gyorskölcsönzőt is. A Providenttel szemben, amely szintén gyorskölcsönöket folyósít, felügyeleti intézkedést hoztak.   

Hatalmas bírságot kapott az E.On és a GDF Suez

Gazdaság2009.07.08, 12:50

Összesen több mint 1 milliárd eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság (EB) az E.On és a Gaz De France Suez energetikai óriáscégekre.

Az NHH megbüntette a Magyar Telekomot

Gazdaság2009.06.29, 13:20

A Nemzeti Hírközlési Hatóság a 100 millió forintos bírságott vetett ki a Magyar Telekomra. Az indoklás szerint a határozott idejű szerződéssel rendelkező ügyfelek esetében helytelen kötbérszámítási módszert alkalmazott a vállalat.

Bankokat vizsgált és büntetett a PSZÁF

Archívum2009.06.29, 18:01

A PSZÁF 6,5 millió forintra bírságolta a CIB Bankot, mivel a hitelintézet a felügyelet szerint jogszabálysértően járt el egy alkalommal, jelzálogalapú hitele egyoldalú szerződésmódosításakor - tájékoztatta a felügyelet az MTI-t hétfőn.

GVH-bírság szextermékek miatt

Gazdaság2009.06.19, 13:37

Három vállalkozásra összesen 8 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert azok az általuk forgalmazott termékeknek a fogyasztókat megtévesztő módon gyógyhatást tulajdonítottak. A bírság kiszabása mellett a versenyhatóság helyreigazításra is kötelezte a vállalkozásokat mindazokon a felületeken, ahol megtévesztő hirdetéseiket közzétették.

Ötvenmilliós bírságot fizet a Tesco

Gazdaság2009.06.16, 10:41

A Pest Megyei Bíróság június 15-i jogerős ítéletével jóváhagyta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak (NFH) azt a határozatát, amely tömeges jogellenes promóciók miatt 50 millió forintos fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a Tescót.

Ötmilliós bírságot kapott az Intersport

Gazdaság2009.06.03, 11:28

A valóságban elérhetőnél jóval nagyobb kedvezményt ígértek a fogyasztóknak az Intersport áruházak által megjelentetett reklámok, amivel megtévesztették a fogyasztókat - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Emiatt a sportszer kiskereskedelmi lánc 5 millió forint bírságot kapott.

Kirótták a rekordbüntetést Brüsszelben

Gazdaság2009.05.13, 15:38

Az egyesült államokbeli Intel Corp. társaságnak 1,06 milliárd eurós bírságot kell fizetnie az Európai Bizottság (EB) döntése értelmében az uniós trösztellenes szabályok megszegése miatt.

Ötmilliós bírság a Budapest Banknak

Archívum2009.04.21, 20:14

Ötmillió forint bírságot rótt ki a Budapest Bankra (BB) a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény (Fttv.) passzusainak megsértése miatt.

Bírságot kaphat Csányi egyik cége

Gazdaság2009.04.14, 08:24

Versenyhatósági bírság elé nézhet a Csányi-birodalom. A Világgazdaság úgy tudja, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója tulajdonában lévő Bonitás 2002 Kft.-re egy takarmánypiaci cég felvásárlása miatt róhat ki büntetést a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Megtévesztő reklámokért 180 millió forintos bírság

Gazdaság2009.04.09, 14:55

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen 180 millió forint bírságot szabott ki a Johnson&Johnsonra és a Beiersdorfra, mert kozmetikai reklámjukban a fogyasztóknak biztos hatást ígértek. Mivel állításukat saját kutatásaik sem támasztották alá, a versenyhivatal ezt a fogyasztók megtévesztésének minősítette.

Változnak a közúti bírságolás szabályai

Itthon2009.04.02, 18:22

Nem engedhető el és nem csökkenthető a szabálytalankodó autósokra kiszabott bírság, a gyorshajtásért pedig az eddigitől eltérő rendszerben kell majd fizetni. Egyebek mellett ezek változnak május másodikától a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet-módosítás szerint.

Ötmilliós GVH-bírság a HYD Kft.-nek

Gazdaság2009.03.26, 13:10

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 5 millió forintos bírságot szabott ki az igazolatlanul gyógyhatásúként bemutatott Preventa nevű ivóvízcsaládot forgalmazó HYD Kft.-re - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Félmilliárdra büntették Soros cégét az OTP-ügylet miatt

Archívum2009.03.27, 17:10

Tavaly októberben drasztikusan zuhant az OTP árfolyama, amikor Magyarországot elérte a globális pénzügyi válság. A PSZÁF most Soros György cégét hozta összefüggésbe a 2008. október kilencedikén lebonyolított néhány nagyszabású ügylettel, és félmilliárd forintra büntette a magyar származású üzletembert. Ez a felügyelet történetének legnagyobb ilyen jellegű bírsága. A tavaly 1,1 milliárd dollárt kereső Soros cége a magyar bankpapírt shortolta, vagyis arra játszott, hogy esni fog a részvény árfolyama. Soros sajnálja az ügyet, és reméli, hogy cégének alkalmazottja nem sértett törvényt, mindenesetre a Soros LLC-nél vizsgálatot rendelt el.

Százötven milliós bírság a L'Oréalnak

Gazdaság2009.03.16, 17:49

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 150 millió forint bírságot szabott ki a L'Oréal Magyarország Kozmetikai Kft-re. A kozmetikai világcég ugyanis egyes termékeiről, azok hatásáról megtévesztésre alkalmas állításokat tett közzé.

Tájékoztatatót adott ki a bírságolásról az APEH

Gazdaság2009.02.05, 07:35

Az APEH közel félszáz oldalas tájékoztatót tett közzé bírságolási gyakorlatáról, hogy az adózók megismerjék a bírságok megállapítása és kiszabása során alkalmazott elveket.

Korrupcióellenes hivatalt hozna létre a kormány

Itthon2009.02.05, 07:45

Új hivatalt hoz létre a kormány a korrupció ellen - írja a Népszabadság. A Közérdekvédelmi Hivatal független intézményként lépne fel a hivatali vesztegetések és más jogsértések ellen, a bejelentők pedig akár részesedhetnének is a feltárt szabálytalanság miatti bírságból.

Hogyan bírságol az APEH?

Gazdaság2009.02.04, 17:23

Az adóhivatal közzétett a honlapján egy bírságolási kézikönyvet, amelyből az adózók megtudhatják, hogy a revizorok milyen elvek alapján szabják ki a bírságokat, kire pikkelnek és mit tekintenek enyhítő körülménynek.  

327 ezer forintos bírság be nem szedett vizitdíj miatt

Itthon2009.02.04, 20:44

Egy egészségügyi szolgáltató 2007 nyarán 1090 alkalommal nem szedte be a vizitdíjat betegeitől, ezért pert indított ellene a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egészségbiztosítási Pénztár. A céget 327 ezer forintra büntették.

Újabb útépítőkartellt számolt fel a GVH

Gazdaság2009.01.30, 12:31

Csaknem 3 milliárd forint bírságot szabott ki kartellezés miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három útépítő vállalkozásra. A Strabag Zrt. valamint az Egút Zrt. a Heves és Nógrád megyei útépítésekre kiírt közbeszerzési pályázatok elnyerése érdekében kötött versenykorlátozó megállapodást, a Colas Dunántúli Zrt. pedig egy Heves város által útépítésre kiírt tenderen játszott össze a He-Do Kft-vel. Mindkét ügyben érintett volt tehát a He-Do Kft., ám a vállalkozás mégsem kapott bírságot, mert az engedékenységi politika keretében segített a GVH-nak feltárni a kartellt - tájékoztatta a versenyhivatal az [origo]-t.

Gagyirádió a Tescótól - jött is a tockos

Gazdaság2009.01.29, 15:01

Hatósági tiltás ellenére olyan típusú rádióberendezést hozott forgalomba a Tesco-Global Zrt., amely nem felelt meg a követelményeknek. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) piacfelügyeleti eljárásában 15 millió forintos bírsággal "díjazta" az engedetlenséget.

Álellenőrök járják Budapestet

Itthon2009.01.27, 15:57

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrének adja ki magát egy férfi, aki felbukkant már a IX. és a XVIII. kerületben is. Készpénzben fizetendő bírságot kér, pedig ilyen elvileg nincs is.

Ab: Behajthatók a régi parkolási bírságok

Itthon2009.01.20, 18:58

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság azt a törvényt, amely tiltotta az egy évnél régebbi parkolási bírságok behajtását. A testület utólagos normakontroll-indítványok, 870 bírói kezdeményezés, valamint csaknem kétszáz alkotmányjogi panasz alapján vizsgálta a kifogásolt rendelkezést.

Megbüntették a Tescót, a Spart és a Corát

Gazdaság2009.01.19, 12:36

Három kiskereskedelmi láncra összesen 14 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A Tesco és a Spar reklámújságjaiban a fogyasztók megtévesztésére alkalmas információk jelentek meg, a Cora pedig nem tartotta be korábban a GVH előtt vállalt kötelezettségeit.

Rágalmaztás miatt indít eljárást az Airport Security

Itthon2009.01.15, 14:31

Rágalmazás és becsületsértés miatt tesz büntető feljelentést a két, korábban sztrájkoló szakszervezet ellen az Airport Security Kft. A földi kiszolgálást végző cég vezetője, Szita János azt mondta, a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezetének állításával szemben cége sosem kapott munkaügyi bírságot, az pedig becsületsértés, hogy a sajtóban többször "rovott múltúnak" nevezték cégét a szakszervezetek.

Kezdettől fájt a fővárosnak a szmogriadó

Itthon2009.01.12, 18:11

Az első igazi szmogriadó alatt kiderült, végrehajthatatlan a főváros rendelete, mert a rendőrség nem büntetheti meg a korlátozást semmibe vevő autósokat. A Levegő Munkacsoport szerint az önkormányzatok akár 100 ezer forintos bírságot is kiszabhatnának, de a főváros szóvivője szerint ez nem életszerű. A fővárosi közgyűlés már a rendelet megalkotásakor arra játszott, hogy a kormány visszavonja szigorú határértékeket.

Tavaly sem kartell, sem erőfölény nem volt

Gazdaság2009.01.06, 18:32

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2008-ban 165 versenyfelügyeleti eljárást folytatott le, valamivel kevesebbet, mint az előző években, a határozatok 61 esetben állapították meg a versenytörvény megsértését, s a hivatal összesen 716,7 millió forint összegű bírságot szabott ki.

Felügyeleti bírság a Cashline-nak

Gazdaság2009.01.06, 14:09

Kétmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Cashline Értékpapír Zrt.-re a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - a brókercég az OTP részvény kereskedését befolyásolta a hatóság szerint.

Hétfő után már büntetnek a tűzijátékokért

Itthon2009.01.04, 09:58

Több tízezer forintos bírságot is kaphatnak azok, akik nem viszik vissza időben a szilveszterre vásárolt, de fel nem használt tűzijátékokat. Január 5-én, vagyis hétfőn jár le ugyanis a határidő, amíg még büntetlenül vissza lehet vinni az eladóknak ezeket a termékeket.

Beindult a Csillagszóró II., kaszált a fogyasztóvédelem

Gazdaság2008.12.11, 16:49

November 20. és december 6. között a hatóságok szakemberei több mint 11 ezer ellenőrzést hajtottak végre a Csillagszóró II. nevű fogyasztóvédelmi ellenőrzési program keretében, amelyek során 2275 esetben mintegy 420 millió forint bírságot szabtak ki a jogsértő vállalkozásokra - mondta a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Kondorosi Ferenc. Az akciósorozat január 4-ig tart.

Fiktív Hervis-akciók - 26 millió a bírság

Gazdaság2008.12.09, 12:14

Nem valóságos kedvezménnyel voltak megvásárolhatók egyes akciós termékek a Hervis sportáruház-lánc üzleteiben, mert a vállalkozás a kedvezmény alapjául feltüntetett áron sohasem forgalmazta azokat. A fogyasztók megtévesztése miatt a Hervis 26 millió forintos bírságot kapott.

Megbírságolták az Uniqa Biztosítót

Gazdaság2008.12.04, 08:54

Tizenegymillió forint bírságot rótt ki a felügyelet az Uniqa Biztosítóra, mert a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány során a cég megszegte az előírásokat.    

Nyert a GVH autópálya-építő kartell ügyben

Gazdaság2008.12.03, 16:47

A Legfelsőbb Bíróság december 3-án kihirdetett ítéletében jogerősen is a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) adott igazat az autópálya-építő kartellügyben, amelyben a GVH öt vállalkozásra összesen 7 milliárd 43 millió forint bírságot szabott ki, az összeget a jogsértő vállalkozások 2005 végén, 2006 elején befizették - áll a GVH közleményében.

Harminc napot adott a tévéelnök-választásra a bíróság

Itthon2008.12.01, 15:44

Felszólította a Fővárosi Bíróság az MTV-t felügyelő kuratóriumot, hogy harminc napon belül válasszon elnököt a tévé élére. Amennyiben ezt nem teszi meg, akár tízmilliós bírságot is kiróhat az MTV-re a bíróság, vagy megszűntnek nyilváníthatja a céget. A kuratóriumi elnök közölte: fellebbeznek az ügyben.

Nem akar szennyvízbírságot fizetni Boba

Itthon2008.11.25, 00:09

Mintegy nyolcvan bobai demonstrált Szombathelyen hétfőn, mert túlzottnak érzik a negyvenmillió forintos bírságot, amit azért róttak ki a községre, mert éveken át egy tóba engedte szennyvízének nagy részét. A polgármester szerint csődbe megy az önkormányzat, ha fizetnek, ezért a  falu a jogszabályok megváltoztatását követeli. A bíróság jövő év februárjára halasztotta a tárgyalást.

Észak-Magyarországon tarolt az APEH

Gazdaság2008.11.18, 14:53

Mintegy 9 millió forintnyi bírságot szabott ki, 6 üzletet zárt be, illetve egy adózó tevékenységét is felfüggesztette az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága, elsősorban a virág és koszorúárusokra, illetve a színesfém-kereskedőkre kiterjedő vizsgálata alapján.

Megtévesztett a Metro, 5 millió a bírság

Gazdaság2008.11.18, 11:42

A fogyasztók megtévesztésére alkalmas volt a Metro Kft. egyik, idén januári akcióját népszerűsítő reklámújság - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Emiatt a nagykereskedelmi társaságnak 5 millió forint bírságot kell fizetnie.

Álrevizorok csapták be az adózókat

Gazdaság2008.11.12, 12:11

Szolnokon, Kaposváron és Szekszárdon is álrevizorok tévesztették meg a vállalkozókat az elmúlt hónapokban. A csalók jutányosabb bírság fejében pénzt kértek a cégvezetőktől - közölte az adóhivatal, amely felhívta a figyelmet arra, nem kizárt, hogy országos csalássorozatról van szó.

Egészségügyi eszközök miatt bírságolt a GVH

Gazdaság2008.11.07, 15:54

Összesen 4,5 millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) betegség diagnosztizáló, méregtelenítő készülékekre vonatkozó valótlan, vagy nem bizonyított, a fogyasztókat megtévesztő tájékoztatás miatt négy társaságra - közölte a hivatal az MTI-vel pénteken.

Bírósági áldás a GVH büntetéseire

Gazdaság2008.11.04, 12:50

A bíróság első fokon a Gazdaság Versenyhivatalnak adott igazat két kartell és három, a fogyasztók megtévesztése miatt indított, jelentős bírság kiszabásával zárult ügyben. Az öt ügyben kirótt versenyhatósági bírság összege 1,2 milliárd forintra rúg.

Elkerülte a bírságot a Tesco

Gazdaság2008.11.03, 12:06

Jogsértés megállapítása nélkül zárul a Tesco ellen, a kereskedelmi törvény előírásainak megsértésének gyanújával indult eljárás - döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A kiskereskedelmi lánc vállalta, hogy beszállítói szerződéseinek visszáruzásra és kötbérezésre vonatkozó előírásait átalakítja.

Túlzott bírságokért panaszolta be Románia Magyarországot

Nagyvilág2008.11.02, 20:41

Bepanaszolta Magyarországot az Európai Bizottságnál Románia és Bulgária, mivel szerintük a magyar hatóságok diszkriminatív módon bírságolják a fuvarozókat. A román szállítási miniszter szerint a magyarok "vadásznak" a román kamionosokra, és aránytalanul nagy bírságokat szabnak ki rájuk. Ha ez nem változik, a miniszter szerint Románia a magyar kamionosokon vesz majd elégtételt.

Nem örülhetnek a cégek az új adópakknak

Gazdaság2008.10.31, 01:33

Az új adócsomag szerint a cégeknek jövőre is fizetni kell a különadót, a társasági adó viszont nem emelkedik és az alapja sem változik, a járulékcsökkentés pedig elmarad. A cégautóadót mégsem a gépjármű kora, hanem a teljesítménye alapján kellene fizetni. Maradnak a brutális mértékű bírságok, viszont az APEH revizorainak mégsem adnak nagyobb teret az adó becslésére.

Egymilliós bírság fenyegeti az oltást megtagadó háziorvost

Itthon2008.10.24, 09:35

A tisztiorvosi szolgálat egymillió forintos bírsággal fenyegeti azt a tardi háziorvost, aki nem hajlandó beadni az influenza elleni védőoltást a betegeknek - olvasható a pénteki Népszabadságban. Az orvos azért döntött így, mert szerinte nem tisztázott, ki viseli a felelősséget az esetleges szövődményekért.

Hátrányos álláshirdetések, diszkriminatív elbocsátások

Gazdaság2008.10.14, 14:31

Az álláshirdetések, az állásinterjúk, a munkavégzés, illetve a munkaviszony megszüntetése kapcsán tavaly is számos sérelem és hátrány érte a munkát keresőket, illetve a munkavállalókat. Több esetben milliós bírságot is kiszabtak a foglalkoztatókkal szemben.

Kétéves kisfiút fenyeget bírsággal az APEH

Itthon2008.10.10, 07:25

Kétszázezer forintos bírsággal fenyegetett meg az APEH egy kétéves gyereket, amiért nem nyújtotta be időben az adóbevallását - számolt  be az RTL Klub Híradója. Az adóhatóság szerint ők nem hibáztak, a bevallást a szülőknek kellett volna elkészítenie a kisfiú nevében is.

Az adómódosítás szürkítené a feketegazdaságot

Gazdaság2008.10.10, 00:12

Félmillió forint büntetést szabhat ki az APEH a legsúlyosabb mulasztást elkövető dolgozók közvetlen feletteseire a jövő évi adómódosítások parlamenti elfogadása esetén. A bevételt eltitkolásához kapcsolódó adóbírságot 75 százalékra emelnék, és mulasztási bírsággal sújthatnák a házipénztárral és a készpénzfizetéssel kapcsolatban bevezetendő korlátozások megsértőit.

Videó ajánlat

Katasztrófavédelem a gangon
Még több videó »
Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Olvasnivaló