hirdetés

Afganisztán

címke rss

Géppel nyilvánított részvétet Rumsfeld

Nagyvilág2004.12.20, 08:34

Nem személyesen írta alá részvétnyilvánító leveleit Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. Az Irakban és Afganisztánban elesett katonák családjai géppel aláírt leveleket kaptak. A katonákat elvesztő családok szerint a lépéssel Rumsfeld semmi tiszteletet nem mutatott gyászuk iránt. Az újabb, Pentagon körüli botránnyal erősödni kezdtek azok a hangok, amelyek Rumsfeld elmozdítását követelik a védelmi minisztériumból.

Újabb afgánok haltak meg amerikai fogságban

Nagyvilág2004.12.13, 20:57

Újabb halálesetekre derült fény az amerikaiak afganisztáni fogolytáboraiban. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet azt állítja, hogy bizonyítékai vannak: az eddig ismertté vált esetek mellett még két afgán fogoly halt meg amerikai fogságban. A szervezet nyílt levelet intézett Donald Rumsfeld védelmi miniszterhez, amelyben felszólították, hogy állítsák bíróság elé a vétkes személyeket.

Bin Laden az afgán-pakisztáni határnál rejtőzhet

Nagyvilág2004.12.12, 16:21

Minden bizonnyal az afgán-pakisztáni határ térségében tartózkodik az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat vezetőjének tartott Oszama bin Laden - jelentette ki Hamid Karzai afgán elnök. A terrorista vezető három évvel ezelőtt tűnt el az afgán-pakisztáni határvidéken kézre kerítésére hajszát indító amerikai és afgán erők elől, s azóta folynak találgatások a hollétéről.

Alexander Lebegy

Nagyvilág2004.12.10, 17:44

"Ha száz évig háborúznánk a csecsenekkel, akkor sem győzhetnénk le őket" - mondta Lebegy tábornok, amikor 1996-ban rábízták a béketárgyalások vezetését. Lebegynek három fontos katonai döntése volt: egy tűzparancs megtagadása Moszkvában, egy visszavonulás Moldáviában, és egy kivonulás Csecsenföldről. Úgy lett a legnépszerűbb orosz katona, hogy mindig a békét választotta a harc helyett.

A háború története

Nagyvilág2004.12.10, 17:59

"Voltam Boszniában a legborzalmasabb helyeken is. Az meg sem közelítette ennek a háborúnak a borzalmait" - mondta 2000-ben Csecsenföldről hazatérve egy brit haditudósító. A csecsen háborúban mindkét fél rengeteg civilt ölt meg és a béke továbbra is nagyon messze van.

Beiktatták az afgán elnököt

Nagyvilág2004.12.07, 09:28

Kedden beiktatták hivatalába az októberben elnökké választott Hamid Karzait Kabulban. Az eseményre rendkívül szigorú biztonsági intézkedések közepette került sor. A ceremónián megjelent Dick Cheney amerikai alelnök és Donald Rumsfeld védelmi miniszter is.

ENSZ-alkalmazottak szabadultak ki

Nagyvilág2004.11.23, 06:36

Kiszabadult három ENSZ-alkalmazott, akiket októberben raboltak el Afganisztánban. Az első jelentések szerint nem sérültek meg a több hétig tartó fogságban.

Keresi a kapcsolatot bin Laden és Zarkávi

Nagyvilág2004.11.20, 10:52

Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezére és Abu Muszab az-Zarkávi, a hálózat iraki szövetségese megpróbál érintkezésbe lépni egymással - közölte egy amerikai tábornok. Az amerikai tiszt szerint valószínűtlen, hogy az iraki lázadokat az al-Kaida irányítaná,

Virágzik az afgán herointermelés

Nagyvilág2004.11.20, 13:52

Virágzik az ópiumtermelés és a heroin-kereskedelem Afganisztánban: tavaly az ország GDP-jének 60 százaléka származott az iparágból. Az ENSZ szerint az al-Kaida elleni harcnak nincs sok értelme az afgán kábítószer-termelés visszaszorítása nélkül, ugyanis a drogok termelte profitból elsősorban a terroristák részesülnek.

Afganisztán drogköztársasággá válhat

Nagyvilág2004.11.18, 18:39

Véglegesen az ópiumtermelés válhat az afgán gazdaság legerősebb ágazatává. Az ENSZ éves drogjelentésében arra figyelmeztetett, hogy idén az afgán ópiumtermelés kétharmadával nőtt 2003-hoz képest. A világszervezet közölte, hogy jelenleg minden tizedik afgán csak a máktermesztésből és feldolgozásból tartja el magát. A vilégszervezet illetékesei arra kérték az Egyesült Államokat és a NATO-t, hogy indítsanak hadműveletet a további kábítószer-termelés és feldolgozás megakadályozására Afganisztánban.

Újra jelentkezett Omár molla

Nagyvilág2004.11.12, 20:34

Újra hallatott magáról az afganisztáni tálibok fundamentalista vallási vezetője, Omár molla. A vallási vezető közleményében "hamis demokráciának" nevezte az Afganisztánban az amerikaiak vezetésével létre hozott új intézményrendszert. Omár molla néhány alkalommal tűnt fel a tálib rezsim bukása után. Szakértők szerint a molla Délkelet-Afganisztán hegyei közt rejtőzik.

Felfüggesztették bin Laden sofőrje perét

Nagyvilág2004.11.08, 22:26

Egy amerikai szövetségi bíróság hétfőn felfüggesztette Oszama bin Laden sofőrjének és három, terrorizmussal vádolt társának perét mindaddig, amíg a testület eljárási szabályait hozzáigazítják a katonai büntető törvénykönyvhöz, egy arra illetékes törvényszék pedig felülvizsgálja az ellenséges harcosnak nyilvánított vádlott státusát. Ez az első alkalom, hogy egy szövetségi hatáskörű bíróság felfüggeszt egy katonai törvényszék előtt folyó eljárást.

Bush sikere miatt fenyegeti az al-Kaida Amerikát

Nagyvilág2004.11.05, 09:26

Az al-Kaida európai szervezete internetes nyilatkozatban fenyegette meg az amerikaiakat, amiért újraválasztották George Busht.

Videó készült az afganisztáni ENSZ-túszokról

Nagyvilág2004.10.31, 14:50

Három túszul ejtett ENSZ alkalmazottról készült videofelvételt sugárzott az al-Dzsazíra arab hírtelevízió Afganisztánból. A filippínó, északír és koszovói ENSZ alkalmazottat csütörtökön ejtették túszul a Moszlimok Hadseregéhez tartozó fegyveresek egy ellenőrzőpontnál. A videón a túszejtők azt követelték, hogy az Egyesült Államok engedje szabadon a Guantánamón fogva tartott tálibokat, és terrorizmussal gyanúsított foglyokat.

Zavart keltett Amerikában bin Laden üzenete

Nagyvilág2004.10.30, 20:10

A két elnökjelölt számolt azzal, hogy az utolsó pillanatban beüthet az amerikai választások közmondásos októberi meglepetése, talán egy újabb terrortámadás formájában, de mindkét tábort összezavarta, hogy Oszama Bin Laden közvetlenül az amerikaiakhoz intézett üzenetet az éleződő kampány sűrűjében.

Petőfiről nevezhetnek el iskolát Afganisztánban

Nagyvilág2004.10.27, 14:50

"A helyiek elsősorban iskolákat akarnak, így iskolákat építettünk az afgánoknak" - számolt be az [origo]-nak afganisztáni tapasztalatairól a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat programvezetője. A legutóbb átadott oktatási létesítményt az afgánok egy híres magyarról szeretnék elnevezni, valószínűleg a Petőfi Sándor nevet fogja kapni az új intézmény.

Volt guantánamói brit foglyok beperelték Rumsfeldet

Nagyvilág2004.10.27, 22:38

Perbe fogta a kubai Guantánamón létrehozott amerikai börtöntábor négy egykori brit állampolgárságú foglya szerdán Donald Rumsfeld amerikai védelmi minisztert, kérve a bíróságtól, hogy állapítsa meg a politikus felelősségét az őket fogva tartásuk alatt ért jogtalanságokért.

Merénylettel fenyegetnek egy tévésorozat miatt

Tévé2004.10.26, 17:34

Bosszút esküdött a Mudzsahed-brigádok egy Afganisztánban játszódó szappanopera készítői ellen, ha úgy látják, a műsor rossz színben tünteti fel a tálibokat. A sorozatot több arab országban forgalmazó katari tévé azonban még a fenyegetés előtt két nappal leállította a széria vetítését. A külföldi megrendelők perelni akarnak a visszakozás miatt.

Karzai áll nyerésre az afgán választáson

Nagyvilág2004.10.24, 14:54

A szavazatok 89 százalékának összeszámlálása után Hamid Karzai államfő vezet az afgán elnökválasztáson. Az előzetes adatok szerint Karzai eléri majd a választás érvényességéhez szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot is. Hivatalos végeredmény csak az összes szavazat és a választási csalásokról szóló panaszok kivizsgálása után várható.

A NATO együttműködik az elnyomó Üzbegisztánnal

Nagyvilág2004.10.20, 18:30

Az emberi jogok terén tapasztalható üzbegisztáni hiányosságok semmiképpen nem fogják akadályozni a NATO és a közép-ázsiai szovjet utódköztársaság együttműködését - jelentette ki szerdán Taskentben a  szövetség főtitkára.

Karzai nagy fölénnyel vezet az elnökválasztáson

Nagyvilág2004.10.14, 20:43

Az első részeredmények szerint a jelenlegi államfő, Hamid Karzai nagy fölénnyel nyerheti meg az Afganisztán történetében első alkalommal tartott elnökválasztást.

Behódolt, de vizsgálatot követel Karzai utolsó ellenfele

Nagyvilág2004.10.13, 16:48

Elfogadja az afganisztáni választások eredményét az utolsó ellenálló "erős ember", Dosztum tábornok. Az üzbég hadúr ugyanakkor ENSZ- vizsgálatot követel az állítólagos választási csalások ügyében. Eközben úgy tűnik, hogy a választási hatóságok már szerdán megkezdhetik a szavazatok összeszámlálását. Az exit poll felmérések szerint a jelenleg hivatalban lévő elnök, Hamid Karzai elnök elsöprő győzelmet aratott a választáson.

Rakéták csapódtak be Kabulban

Nagyvilág2004.10.11, 21:14

Több rakéta csapódott be hétfőn az afgán fővárosban, kevéssel azután, hogy a rövid látogatáson ott tartózkodó Schröder német kancellár elhagyta Kabult - közölték rendőrségi források és szemtanúk.

Karzait választotta Afganisztán

Nagyvilág2004.10.11, 17:28

Hamid Karzai hivatalban lévő elnök elsöprő többséggel  nyerte meg az afganisztáni elnökválasztást. Az első exit poll eredményeket hétfőn tették közzé, es zerint Karzai 43 százalékkal több szavazatot kapott, mint legesélyesebbnek tartott vetélytársa. Ugyanakkor a választásokon vereséget szenvedett politikusok kijelentették: mégsem indítanak bojkottmozgalmat a szerintük a választásokon előfordult visszásságok miatt.

A világ jelentős részén fogy a népesség

Nagyvilág2004.10.10, 20:21

A francai demográfiai intézet kutatója szerint a világ lakosságának nagy része olyan térségben él, ahol az egy nőre jutó gyerekszám 2,1 alá esett, azaz a népesség fogyásnak indult. A fejlett országok mellett jelenleg ez igaz a legtöbb ázsiai térségre is. A legtermékenyebb vidéknek jelenleg az Afganisztán és Észak-India között elterülő térség, illetve az arab világ jelentős része számít.

Választási csalástól tart az afgán ellenzék

Nagyvilág2004.10.09, 23:53

Afganisztánban helyi idő szerint szombaton 18 órakor hivatalosan befejeződött az elnökválasztás. Az ellenzéki elnökjelöltek azonban csalástól tartanak, ezért nem ismerik el az eredményt. Többek között feltételezik, hogy a hüvelykujjra festendő, ledörzsölhetetlen tinta helyett olyat is használtak, amely könnyedén eltávolítható volt, s így a választók akár többször is az urnákhoz járulhattak.

Afganisztán: első szavazás a káosz közepén

Nagyvilág2004.10.09, 14:16

Kilenc hónapja 1200 ember tanította szavazni az afgánokat. A képregényes oktatóanyagokat Kanadában nyomtatták, a szavazóurnákat Dániából hozták, a biztonságra amerikai, német és sok más nemzet katonái figyelnek. Afganisztánban először tartanak választásokat, szombaton az ország elnökéről döntenek. Azt senki sem tudja, hogy a győztes kik fölött gyakorolhatja majd hatalmát.

Hatalmas robbanás Kabulban

Nagyvilág2004.10.07, 23:54

Nagy erejű robbanás rázta meg az afgán fővárost, pontos adatok még nincsenek, többen azt állítják az amerikai követség közelében következett be a detonáció.

A német felderítés szerint Oszama bin Laden él

Nagyvilág2004.10.07, 20:54

August Hanning, a német hírszerzés (BND) vezetője szerint minden jel arra mutat, hogy Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorista szervezet vezetője él.

Per indul az amerikai koporsók bemutatásáért

Nagyvilág2004.10.05, 09:23

Az Afganisztánban és Irakban elhunyt amerikai katonák tiszteletére tartott szertartásról készült képek nyilvánosságra hozatalát szeretné elérni egy amerikai professzor. Ennek érdekében pert indított egy, még az Öböl-háború idején hozott utasítás ellen, amely tiltja a harcban elesettek hazahozataláról készült képek leközlését. Ralph Begleiter szerint az amerikai népnek tudnia kell, mi az ára a háborúnak.

Az al-Kaida a keresztesek elleni harcra buzdít

Nagyvilág2004.10.01, 15:34

Az inváziós "keresztesek" elleni szervezett ellenállásra szólította fel az muzulmán világot Ajman az-Zavahri, az al-Kaida terrorszervezet második embere. Az Oszama bin Laden jobbkezének tartott férfi kijelentette, hogy minden muzulmánnak kötelessége "Palesztina felszabadítása".

Tizenkilenc katonát öltek meg tálibok Afganisztánban

Nagyvilág2004.09.30, 21:21

Legkevesebb tizenkét katonát öltek meg tálib fegyveresek Afganisztán déli részén csütörtökön a választások közeledtével erősödő erőszakhullám közepette. Más összecsapások során további legkevesebb hét katona vesztette életét szerdán és csütörtökön a dél-afganisztáni Zábul tartományban, több tálib harcost is megöltek - közölték helyi illetékesek.

Külföldi katonák sebesültek meg Afganisztánban

Nagyvilág2004.09.29, 23:54

Két német és egy svájci katonai sebesült meg Afganisztán északi részén szerdán a katonák támaszpontját ért aknatámadásban.

18 évet kapott a Szovjetunió hőse

Nagyvilág2004.09.27, 20:41

Terrorizmus vádjával 18 évi börtönre ítélte egy taskenti bíróság az egykori szovjet hadsereg Afganisztánban harcolt egyik katonáját, aki annak idején a Szovjetunió hőse kitüntetést is megkapta.

Lőszert ajándékoznak Afganisztánnak a csehek

Nagyvilág2004.09.27, 09:43

Többek között 15 millió géppisztolytöltényt és félmillió kézigránátot kíván Afganisztánba küldeni a cseh kormány. A fölöslegessé vált hadianyagot ugyanis túl drága lenne megsemmisíteni, és a tárolása is sokba kerül. Az ügyletnek csak egy feltétele van: az afgánok biztosítsák, hogy nem kerül illetéktelen kezekbe a lőszer.

Afgán katonákat fejeztek le a tálibok

Nagyvilág2004.09.20, 10:47

Három afgán katonát fejezett le egy tálib fegyveresekből álló csoport Afganisztán déli részén. A gyilkosságokat a Tálibok Muzulmán Hadserege vállalta magára. A szervezet korábban már közölte, mindent megtesz, hogy akadályokat gördítsen az októberre tervezett elnökválasztás elé.

Rakétával lőttek rá Hamid Karzaira

Nagyvilág2004.09.16, 13:30

Célt tévesztett az a rakéta, amelyet Hamid Karzai afgán elnök helikopterére lőttek ki csütörtökön a dél-afganisztáni Gardézben. A városba érkező elnökkel a merénylet miatt le sem szállt a gép, hanem visszavitték Kabulba. Karzai egy iskolamegnyitón mondott volna beszédet.

Egyre levertebbek a brit fiatalok

Nagyvilág2004.09.13, 18:19

Hetven százalékkal több brit fiatal küzd valamilyen lelki problémával napjainkban, mint huszonöt évvel ezelőtt. A különböző lelki bajok: érzelmi és viselkedésbeli problémák vagy a depresszió hatására a huszonöt évvel korábbi adatokhoz képest megduplázódtak a lopások, a hazudozás vagy az agresszív viselkedés esetei - derítették ki a londoni King's College kutatói. Annak ellenére, hogy a mai brit fiatalok a korábbi generációkhoz képest jóval agresszívabbak, háromnegyedük elutasítja, hogy fegyvert fogjon a hazájáért, ha a szükség úgy hozza.

Több száz tálibot bocsátottak szabadon Afganisztánban

Nagyvilág2004.09.12, 13:55

Az afgán kormány elnöki rendelet alapján hétszáz egykori tálib harcost bocsátott szabadon vasárnap - jelentette be az afgán alkotmánybíróság.

Zavahiri: Szorult helyzetben az amerikaiak

Nagyvilág2004.09.09, 23:53

Az amerikaiak Irakban és Afganisztánban egyaránt közel állnak a vereséghez - hangoztatta Ajman az-Zavahiri, az al-Kaida második számú vezetője az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban csütörtökön levetített videofelvételen.

Vályog pékségben indult Afganisztánban a kampány

Nagyvilág2004.09.09, 10:48

Afganisztánban kedden tizennyolc államfőjelölt, köztük egy nő kezdte meg az első demokratikus elnökválasztás egy hónapos kampányát. A választások legfőbb esélyese az Egyesült Államok által támogatott Hamid Karzai, Afganisztán jelenlegi ideiglenes elnöke. Több emberjogi szervezet szerint a választásokat a kormányzati hivatalok és szavazóhelyiségek elleni fegyveres támadások, valamint az országban még "gyerekcipőben járó" demokrácia fogja beárnyékolni.

Autóbomba robbant Kabulban

Nagyvilág2004.08.29, 20:28

Tizenhatan haltak meg Kabulban, amikor egy autóba rejtett bomba robbant fel a belvárosban. A detonációnak amerikai és afgán áldozatai vannak. Előző nap tízen haltak meg robbantásos merényletben Afganisztán déli részén.

Magyar segítséggel épülnek iskolák Afganisztánban

Itthon2004.08.25, 14:53

Tanévkezdésre elkészül az észak-afganisztáni Szamarkandjanban egy magyar segítséggel épülő iskola. Ez már a harmadik olyan afganisztáni oktatási intézmény, amelynek felépülése teljes egészében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet nevéhez kötődik.

Megkezdődött bin Laden testőrének meghallgatása

Nagyvilág2004.08.24, 21:16

Megkezdte Oszama bin Laden terrorista vezér egykori testőrének tárgyalás előtti meghallgatását kedden a második világháború óta első amerikai katonai törvényszék.

Pakisztán biztosítja az afgán választásokat

Nagyvilág2004.08.23, 21:53

Pakisztán megakadályozza, hogy területéről iszlám szélsőségesek szivárogjanak át az afganisztáni választások megzavarására. Musaraf pakisztáni elnök hétfőn tárgyalt afgán kollegájával a két ország közti terrorellenes együttműködésről.

Pokolgépes merényletek egy ENSZ-iroda ellen Afganisztánban

Nagyvilág2004.08.20, 11:07

Időzített pokolgépek robbantak egy nyugat-afganisztáni ENSZ-irodánál. A merényleteket az afganisztáni elnökválasztások szétzilálására törő tálib fegyveresek követték el - közölték afgán rendőrségi illetékesek. 

Túszszedés és kínzás a vád amerikaiak ellen Kabulban

Nagyvilág2004.08.16, 13:42

Három amerikai ellen folyik per Kabulban. A férfiakat többek között magánbörtön üzemeltetésével, túszszedéssel és kínzással vádolják. Egyikük azt állítja, igazából egy titkos terrorizmusellenes akciót hajtottak végre a Pentagon beleegyezésével. Az amerikai hadvezetés azonban tagadja, hogy kapcsolatban állnának a férfiakkal. Ha bűnösségük bebizonyosodik, 16-20 év börtönt kaphatnak  az amerikaiak az afgán bíróságtól.

Váratlanul Kabulba látogatott Rumsfeld

Nagyvilág2004.08.11, 14:26

Váratlanul Afganisztán fővárosába látogatott szerdán Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. A politikus az október 9-i elnökválasztás előtt az afgán kormány tagjaival és amerikai katonai vezetőkkel tanácskozik a további stratégiáról és a drogkereskedelem visszaszorításáról.

További támadásokat ígérnek az isztambuli merénylők

Nagyvilág2004.08.10, 19:08

Egy mohamedán terrorista csoport az interneten jelentette be, hogy az emberei követték el a keddi robbantásos merényleteket Isztambulban. A szervezet további támadásokkal fenyegette meg az európai városokat. Szakértők megkérdőjelezik a szervezet szavahihetőségét. Négy robbantás történt Isztambulban kedd hajnalban. Két pokolgép két olcsóbb belvárosi szállodában lépett működésbe, a detonációban két ember halt meg, heten megsérültek.

Afgán ellenállók nyolc katonát sebesítettek meg

Nagyvilág2004.08.06, 21:16

Vallási fanatikusok az amerikai vezetésű koalíciós erők nyolc katonáját sebesítették meg két különböző támadásban pénteken Afganisztán déli részén - közölte az amerikai hadsereg. A közleményből nem derült ki egyértelműen, hogy a sérültek amerikaiak vagy más nemzetiségűek.

Washington által keresett brittet vettek őrizetbe

Nagyvilág2004.08.05, 23:40

Egy olyan terroristagyanús brit állampolgárt tartóztatott le a londoni rendőrség, akinek kiadatását Washington kéri - jelentette be csütörtök este a Scotland Yard.

Kerry amerikai bíróság elé állíttatná Oszama bin Ladent

Nagyvilág2004.07.31, 08:51

Oszama bin Laden terroristavezért amerikai bíróság elé állíttatná John Kerry, a Demokrata Párt elnökjelöltje, mert szerinte ez a leggyorsabb és legbiztosabb módja annak, hogy halálra ítéljék. Az elnökjelölt elkésett és kétségbeesett kísérletnek nevezte azt, hogy George Bush elnök kormánya muzulmán országok haderejéből összeálló biztonsági erőt akar létrehozni Irakban.

Megérkezett Afganisztánba a magyar békefenntartók utolsó csoportja

Nagyvilág2004.07.31, 10:59

Megérkezett Kabulba a magyar békefenntartó alegység utolsó csoportja szombaton reggel, így már a teljes 125 tagú kontingens Afganisztánban tartózkodik - közölte a Magyar Honvédség szárazföldi parancsnokságának felderítő főnöke. A magyar alegység korábban kiérkezett tagjai már feladatot látnak el.

Szervkereskedők gyermekeket rabolnak el Afganisztánban

Nagyvilág2004.07.30, 20:31

Elrabolt gyermekek szerveinek kereskedelmével foglalkozó bűnszövetkezet nyomára bukkantak Afganisztánban. Az afgán elnök halálbüntetéssel sújtja az effajta illegális szervkereskedőket.

Vérzuhataggal fenyegeti Európát egy iszlám csoport

Nagyvilág2004.07.29, 09:28

"Vérzuhatagokkal" és "véres háborúval" fenyegette meg Európát egy iszlám csoport, amiért az európai államok nem válaszoltak Oszama bin Laden tűzszüneti ajánlatára, és továbbra is Irakban vannak a katonáik. A csoport a madridi merényletek után jelentkezett először, de azt állítja, hogy az utóbbi idők nagy amerikai és európai áramszüneteihez is köze van. A szervezet néhány napja külön megfenyegette Olaszországot, hogy a 2001. szeptember 11-i támadásokhoz hasonló vérfürdőben lesz része, ha továbbra is Berlusconi marad hatalmon.

Elindultak Afganisztánba a magyar békefenntartók

Nagyvilág2004.07.27, 00:11

Hétfőn éjszaka elindult Afganisztán fővárosába, Kabulba a magyar békefenntartó alegység első, 74 tagú csoportja - jelentette be a Magyar Honvédség szárazföldi parancsnokságának felderítő főnöke.

Kabulban van a magyar békefenntartók első csoportja

Nagyvilág2004.07.24, 20:55

Szombaton megérkezett az afgán fővárosba a magyar békfenntartók 12 fős előkészítő csoportja. A 125 katonából álló egység többi tagja augusztus elsejéig utazik Afganisztánba. A magyar katonák feladatai között járőrözés, különböző objektumok őrzése, védelme és konvojok biztosítása szerepel.

A NATO döntött az afganisztáni csapaterősítésről

Nagyvilág2004.07.23, 23:29

A NATO legkésőbb szeptemberre újabb egységeket, köztük két teljes zászlóaljat küld erősítésként Afganisztánba - döntöttek pénteken Brüsszelben a katonai szövetség tagállamainak illetékesei.

Állítólag újabb öngyilkos merénylet készül az USA ellen

Nagyvilág2004.07.23, 15:57

A WTC és a Pentagon elleni 2001-es támadásokhoz hasonló csapásra készül az al-Kaida az Egyesült Államok ellen, amerikai hírszerzési források szerint. A terrorszervezet elfogott tagjaitól származó információk szerint a merényletet maga Oszama bin Laden szervezi. Egyelőre nem sikerült megtudni, hogy mi a támadás célpontja. A CIA szerint az al-Kaida nagyon meggyengült az ellene indított hajtóvadászat során, de továbbra sem szabad leírni a terrorszervezetet.

Közel száz esetben kegyetlenkedtek az amerikaiak Irakban és Afganisztánban

Nagyvilág2004.07.22, 18:54

Az amerikai katonák 94 esetben kegyetlenkedtek 2001 ősze óta az Afganisztánban és Irakban őrzött foglyokkal - állapította meg az amerikai hadsereg főfelügyelője. A főfelügyelő jelentéséből csütörtökön tettek közzé részleteket, amikor a péntekkel kezdődő nyári szünetet megelőző napra nagy sietve összehívták meghallgatásra az amerikai szenátus védelmi bizottságát. A vizsgálatot idén február 10-én rendelték el, miután fényképek kerültek napvilágra arról, hogy milyen kegyetlenkedéseket követtek el egyes amerikai őrök az iraki Abu Graib börtönben fogva tartott rabokkal szemben.

Vádat emeltek bin Laden testőre ellen

Nagyvilág2004.07.15, 03:27

Vádat emeltek az amerikai hatóságok a kubai Guantánamo támaszpontján fogva tartott személyek közül egy negyedik ellen is: Oszama bin Laden terroristavezér egykori testőre és egyben sofőrje felett katonai törvényszék ítélkezik majd.

Feladta magát egy újabb szaúdi terrorista

Nagyvilág2004.07.15, 21:23

Feladta magát Szaúd-Arábia damaszkuszi nagykövetségén egy újabb, körözött szaúdi terrorista, aki négy éve tűnt el egy rövid ideig tartó bebörtönzés után.

Újabb szaúdi al-Kaida-vezető adta fel magát

Nagyvilág2004.07.13, 20:07

Feladta magát az al-Kaida egyik magas rangú szaúdi származású vezetője. Az iráni-afgán határon bujkáló férfi a királyi amnesztiát használta ki.

Öt halott egy afganisztáni robbantásban

Nagyvilág2004.07.11, 10:11

Legalább öten meghalt, amikor pokolgép robbant az afganisztáni Herátban. A robbanószerkezetet egy kukába rejtették.

Elfogtak két feltételezett al-Kaida tagot Brüsszelben

Nagyvilág2004.07.10, 20:07

Az al-Kaida terrorista szervezet két feltételezett tagját vette őrizetbe a belga rendőrség Brüsszel nemzetközi repülőterén. Csomagjaikban öngyilkos terroristák fényképeit, valamint az Oszama bin Laden terrorista vezér szervezetéhez kapcsolható mobiltelefon-számokat találtak.

Terrortámadás veszélyezteti az amerikai elnökválasztást

Nagyvilág2004.07.09, 12:01

Al-Kaida-támadástól tartanak az Egyesült Államokban. A feltételezések szerint bin Laden merényletre utasította terrorszervezetét: az elnökválasztást akarják megzavarni. A Demokrata Pártban többen kampányfogásnak vélik a kormányzati bejelentést. Közben az afgán hírszerzésnek sikerült telefonon beszélnie Omar mollával, ám a tálibok szellemi vezére lecsapta a kagylót, amikor kiderült, hogy nem harcostársa hívta.

Újabb afganisztáni fogolybántalmazás ügyében nyomoznak

Nagyvilág2004.07.03, 12:57

Újabb afganisztáni fogolybántalmazás ügyében indított vizsgálatot az amerikai hadsereg - jelentette be szombaton egy amerikai katonai szóvivő. Jon Siepmann őrnagy a folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva semmilyen részletet nem hozott nyilvánosságra a vádról, mindössze annyit közölt, hogy az eljárást a haditengerészet bűnügyi nyomozó szolgálata folytatja le, amelynek a tengerészgyalogosok, így az Afganisztánban szolgáló mintegy 2000 katona felett is joghatósága van.

Európát fenyegeti az al-Kaida

Nagyvilág2004.07.02, 13:47

Terrortámadásokkal fenyegeti Európát az al-Kaida, mivel lejárt az Oszama bin Laden által Európának áprilisban felajánlott három hónapos tűzszünet. A terroristavezér akkori ultimátuma szerint ez idő alatt az európai katonákat ki kellett volna vonni a muzulmán országokból.

Guantánamói foglyok elengedésével védekezik az USA

Nagyvilág2004.07.02, 09:57

A guantánamói foglyok szabadon engedésével akarja megelőzni az USA azt, hogy egy legfelsőbb bírósági döntés értelmében perek százai induljanak a vitatott jogosságú fogva tartás miatt. Az amerikaiak bejelentették, hogy egy bizottságot állítanak fel, amelynek feladata az lesz, hogy miden fogoly esetében megvizsgálja: jelent-e még veszélyt Amerikára. Amennyiben a vizsgálat során kiderül, hogy a fogoly már nem veszélyes, szabadon engedik - ez több száz, a haditengerészeti bázison fogva tartott embert érinthet.

Lezuhant egy amerikai helikopter Afganisztánban

Nagyvilág2004.06.28, 21:54

Lezuhant és lángba borult egy amerikai katonai helikopter hétfőn Afganisztán délkeleti részén, személyzetének tagjai csak könnyebben sérültek meg.

Amerikai bíróságokhoz fordulhatnak a guantánamói foglyok

Nagyvilág2004.06.28, 22:24

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága hétfőn úgy döntött, hogy a terrorizmus gyanújával a guantánamói haditengerészeti bázison őrzött külföldiek amerikai bíróságokon megtámadhatják fogva tartásuk törvényességét.

ENSZ-megbízottakat öltek meg Afganisztánban

Nagyvilág2004.06.26, 12:38

Afgán tálibok által elkövetett pokolgépes merényletben szombaton életét vesztette az ENSZ három megbízottja, akik részt vettek az afganisztáni választások szervezésében. További tizenhét személy is megsérült, amikor felrobbant a választási szervezőbizottság által bérelt busz.

A NATO szerint bin Laden Afganisztánban van

Nagyvilág2004.06.22, 17:02

Oszama bin Laden terrorista vezér továbbra is Afganisztánban van, és a Vazirisztánnak nevezett országrészben rejtőzködik - jelentette ki Hikmet Cetin, a NATO afganisztáni polgári főképviselője.

Afganisztánba küldené a romákat egy szlovák képviselő

Nagyvilág2004.06.22, 12:43

A szlovákiai NATO-delegáció vezetője egy nemzetközi fórumon azt mondta, úgy lehetne megoldani a romák problémáját, ha egy 200 ezer romából álló alakulatot küldenének Afganisztánba. Szlovákiai roma szervezetek feljelentették a politikust, aki utóbb azt mondta, hogy viccnek szánta megjegyzését.

Óriási razziák a szaúdi fővárosban

Nagyvilág2004.06.19, 11:47

Az amerikai túsz lefejezése után egy nappal Rijádban több mint 1200 lakóházat kutattak át, 15 ezer katonát vontak össze, és a helyi hatóságok munkáját az FBI emberei is segítik. Washington óvatosságra inti a Perzsa-öböl egész térségében, illetve a Közel-Keleten és Észak-Afrikában tartózkodó külföldieket is.

Titkos fogolytáborokat tart fenn állítólag az USA

Nagyvilág2004.06.18, 10:03

Tizenhárom teljes titokban működő fogolytábort tart fenn az Egyesült Államok - állítja a Human Rights First nevű jogvédő szervezet. A jogvédők szerint azért titokban működtetik a táborokat, hogy ne ellenőrízhesse senki, hogyan bánnak az ott őrzött foglyokkal. Ilyen táborok állítólag Afganisztán és Jordánia mellett például amerikai hadihajókon is működnek.

Nyár végére Afganisztánban lehet a magyar felderítő század

Nagyvilág2004.06.17, 13:23

Már a nyár végére Afganisztánban lehet az a magyar felderítő század, amelyet a budapesti kormány az ázsiai országban folytatott NATO-művelet támogatására ajánl fel - állítják brüsszeli NATO-források.

Csökkent a menekültek száma a világban

Nagyvilág2004.06.17, 14:36

Tízéves mélyponton van a menekültek száma a világban. Ez sem jelent kevés embert, mivel a 2003-as adatok szerint több mint 17 millióan vannak, ez a szám viszont 18 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kedvező fejleményeket a növekvő nemzetközi erőfeszítéseknek tulajdonítja az ENSZ menekültügyi főbiztossága. A legtöbben afgánok tértek vissza hazájukba, igaz, továbbra is ők alkotják a világ menekültjeinek legnagyobb csoportját.

Magyar felderítők mehetnek Afganisztánba

Itthon2004.06.16, 19:09

120 magyar felderítőt ajánl fel a magyar kormány a NATO afganisztáni hadműveletéhez. Erről a szerdai kormányülésen született döntés, ahogy arról is, hogy takarékossági okokból ezer főben korlátozták a külföldön szolgálatot teljesítő katonák számát. Jelenleg 1057 magyar katona szolgál a magyar határon kívül, azt azonban még nem tudni, hogy mely missziókban csökkentik a magyarok számát.

Amerika búcsút vett Ronald Reagantől

Nagyvilág2004.06.12, 08:29

A washingtoni Nemzeti Katedrálisban állami tiszteletadással vettek búcsút Ronald Reagantől, Amerika negyvenedik elnökétől. A szertartáson gyászbeszédet mondott idősebb George Bush volt elnök és videofelvételről Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök. A szertartáson mind a négy életben lévő volt amerikai elnök részt vett. Reagan emlékére negyvenszer húzták meg a harangokat minden amerikai templomban. A volt elnököt Kaliforniában, az általa alapított könyvtár kertjében temetik el.  

Vádat emeltek az ausztrál tálib ellen

Nagyvilág2004.06.10, 21:47

Háborús bűnök elkövetésére való összeesküvés, gyilkossági kísérlet és az ellenség támogatása címén vádat emeltek az amerikai hatóságok a guantánamói börtöntáborban fogva tartott egyik ausztrál állampolgár ellen.

Tíz kínai civilt öltek meg Afganisztánban

Nagyvilág2004.06.10, 03:48

Terrortámadásban megöltek tíz kínai építőipari munkást Afganisztánban csütörtökön - jelentette az Új Kína hírügynökség.

Tálib fegyvereseket öltek meg Afganisztán déli részén

Nagyvilág2004.06.08, 21:59

Az amerikai és az afgán hadsereg katonái harci repülőgépek, valamint helikopterek támogatása mellett megöltek 21 tálib fegyverest kedden Afganisztán déli, hegyvidéki részében, miután a szélsőségesek megtámadtak egy járműoszlopot.

Őrizetben egy al-Kaida-kapcsolattal gyanúsított orosz

Nagyvilág2004.06.06, 20:48

Őrizetbe vettek a pakisztáni hatóságok egy orosz állampolgárt vasárnap a dél-ázsiai ország Afganisztánnal határos térségében, a férfi a gyanú szerint kapcsolatban állt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal.

Légi támogatást kértek Afganisztánban az amerikai erők

Nagyvilág2004.06.05, 11:44

Afganisztánban két helyen is légi támogatást kértek a tálib fegyveresekkel harcoló amerikai alakulatok - közölte szombaton az amerikai hadsereg egyik szóvivője.

Titkos tárgyalásokat folytattak bin Laden kiadásáról a tálibok

Nagyvilág2004.06.04, 16:35

Titkos tárgyalásokat folytattak amerikai és tálib vezetők egy évvel a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt Oszama bin Laden terrorvezér kiadásáról -állítja egy német hírtelevízió. A csatorna értesülései szerint a tálibok az országuk ellen irányuló büntetőintézkedések feloldását követelték bin Ladenért cserébe, azonban nem sikerült megegyezniük az USA képviselőivel. A terrortámadások után néhány nappal az amerikaiak megpróbálták felújítani a tárgyalásokat, de nem jártak sikerrel.

Állítólag Boszniában járt tavaly bin Laden

Nagyvilág2004.06.04, 13:01

Egy szarajevói hetilap szerint Oszama bin Laden saját nevén, boszniai állampolgárként lépett be az országba hat testőr kíséretével tavaly augusztusban. A látogatásra véletlenül derült fény, de az esetet igyekeztek eltussolni a határőrök.

Ismét bin Laden volt az ügyesebb

Nagyvilág2004.06.03, 00:53

Ismét kisiklott az amerikai vezetésű Afganisztánban állomásozó speciális egységek hálójából bin-Laden, az al-Kaida vezére.

Lakóépületek felrobbantására is készült a volt maffiózó

Nagyvilág2004.06.01, 22:15

A terrorizmus gyanújával "törvénytelen harcosként" két éve vádemelés nélkül fogva tartott Joseph Padilla volt chicagói maffiózó lakóépületek egyidejű felrobbantására készült az amerikai igazságügyi tárca szerint.

Bajtársai ölték meg az amerikaifutball-sztárt Afganisztánban

Nagyvilág2004.05.29, 19:43

Minden valószínűség szerint baráti tűz végzett az Afganisztánban elesett amerikaifutball-sztár Pat Tillmannal. Az amerikában a hazafiasság példaképének tartott Tillman egy többmillió dolláros szerződést utasított vissza, hogy a 2001. szeptember 11-I terrortámadások után bevonulhasson.

Afganisztánban is hódít a kereskedelmi televíziózás

Tévé2004.05.28, 10:07

Indul az első afganisztáni szórakoztató televízió, három évvel azután, hogy összeomlott a szélsőséges tálib rezsim, amely betiltotta a mozit, a zenét és a kikapcsolódást szolgáló televíziózást.

Washington Ankarától remél segítséget

Nagyvilág2004.05.27, 00:05

Törökországot is meghívta George Bush amerikai elnök a nyolcak júniusi csúcsértekezletére - közölte Scott McClellan fehér házi szóvivő szerdán. Az Arab Liga elutasította a közel-keleti térség kívülről jövő reformját.

Eddig ismeretlen tálib tábort bombáztak Afganisztánban

Nagyvilág2004.05.26, 02:17

Egy újonnan felfedezett tálib tábort bombáztak amerikai harci repülőgépek Afganisztán déli részében kedden, a támadásban húsz fegyverest megöltek.

Eltemették az esküvőbombázás áldozatait

Nagyvilág2004.05.20, 18:53

Irakban eltemették azokat az áldozatokat, akik akkor haltak meg, amikor az országot megszállva tartó amerikai csapatok tévedésből egy esküvőre támadtak. Az amerikai hadsereg állítása szerint külföldi harcosok rejtekhelyét támadták meg a szír határ közelében. Iraki jelentések és a helyszínen készült felvételek tanúsága szerint az áldozatok a lakodalmat ünneplők közül kerültek ki, a halottak között sok a gyerek és életét vesztette a zenekar két tagja is.  

Az USA a lefejezők elfogását ígéri

Nagyvilág2004.05.13, 08:56

Az Egyesült Államok azt ígéri, elfogják és felelősségre vonják azokat, akik lefejeztek egy amerikai állampolgárt Irakban, és a kegyetlenséget videón rögzítették. Az inerneten közzétett brutális képsorokat még az arab hírcsatornák sem mutatták be. A lefejezés híre sokkolta az amerikaiakat. Az áldozat családja részben az amerikai vezetésű koalíció felelősségét hangoztatja. Eközben Tony Blair brit miniszterelnök bejelentette, a brit katonáknak nincs köze az irakban elkövetett kínzásokhoz.

Törzsi hadsereget vetne be Pakisztán az al-Kaida ellen

Nagyvilág2004.05.11, 14:03

1800 fős törzsi hadsereget állítanak fel Pakisztánban, amelynek feladata az Afganisztánnal határos törzsi területeken tartózkodó külföldiek ellenőrzése lenne. A térségben ugyanis feltehetően sok al-Kaida-tag talált menedéket, az ellenük kivezényelt pakisztáni kormányerőket viszont nem szívesen látják a viszonylagos függetlenséget élvező helyi törzsek.

A szegények szenvednek a terror elleni harc miatt

Nagyvilág2004.05.10, 17:29

Leginkább a legnyomorúságosabb körülmények között élőket sújtja a terrorizmus elleni háború. A gazdag nagyhatalmak ugyanis humanitárius célra szánt segélyeikről is a terrorizmus elleni harc jegyében döntenek. Erre a Christian Aid nevű brit jótékonysági szervezet figyelmeztetett. A szervezet jelentése szerint kevesebb pénz jut a biztonsági szempontból kevésbé fontos országoknak. Ugyanakkor a jelentős segélyekhez juttatott országokban inkább katonai, mint civil fejlesztésekre költik az adományokat.

Halálra köveztek két külföldit Kabulban

Nagyvilág2004.05.09, 14:23

Holtan találtak két külföldi állampolgárt vasárnap az afgán főváros egyik parkjában, az áldozatokat minden jel szerint megkövezték. Az egyik áldozatnál svájci útlevelet találtak.

Tálib parancsnokot fogtak el Afganisztánban

Nagyvilág2004.05.09, 18:23

Harmincöt tálib milicistát, köztük egy parancsnokot fogtak el az amerikaiak Afganisztán dél-keleti részén - jelentette be egy magas rangú afgán tisztségviselő.

Most
Top 12 óra