Afganisztán

címke rss

Irán futni hagyta bin Ladent

Nagyvilág2003.07.03, 20:25

Az idén legalább egyszer Iránban tartózkodott Oszama bin Laden, a 2001. szeptember 11-i, New York és Washington elleni terrortámadások feltételezett értelmi szerzője, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője.

Hekmatjar CD-n toboroz ellenállókat

Nagyvilág2003.07.01, 20:58

Az egyik legjelentősebb afgán hadúr az Afganisztánban állomásozó külföldi csapatok elleni fellépésre biztatott kedden közzétett videóüzenetében. A CD-re írt üzenetben Gulbuddin Hekmatjar arra biztatja az afgánokat: gyűljenek össze, és űzzék ki az amerikaiakat és a többi külföldi katonát az országból.

Afganisztán: pokolgép robbant egy mecsetben

Nagyvilág2003.06.30, 22:06

Pokolgép rombolt le egy mecsetet hétfőn az Afganisztán déli részén lévő Kandahárban, 16 hívőt megsebesítve.

A NOB visszaveszi Lazutyina olimpiai érmeit

Sport2003.06.29, 20:50

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a tavalyi, Salt Lake City-i téli játékokon elért valamennyi eredményét megsemmisítette Larissza Lazutyinának, így visszaveszi a sífutónő összes érmét is. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kedden utasította el a 30 km-en arany-, a 15 km-es tömegrajtos versenyben és az 5 km-es üldözéses számban pedig ezüstérmet szerzett Lazutyina fellebbezését.

Őrizetben a rijádi merényletek tervezője

Nagyvilág2003.06.27, 00:36

A szaúdi hatóságok őrizetbe vették a májusi rijádi merényletek feltételezett értelmi szerzőjét. Az még nem tisztázódott, hogy a terrorista önként adta-e fel magát, vagy nyomozás alapján fogták el.

Bin Ladent dicsőítő könyvet írt a Sakál

Nagyvilág2003.06.26, 16:55

Oszama bin Ladent dicsőítő könyvet írt Carlos, az 1970-80-as évek egyik legismertebb terroristája. A Sakál néven is ismert terrorista - aki Párizsban tölti életfogytiglan tartó börtönbüntetését - maga is áttért a mohamedán vallásra. Carlos szerint a terroristák megdöntik "a rothadó demokráciákat és felszabadítják az elnyomott népeket".

Az afgán újságírók szabadon bocsátását követeli az ENSZ

Nagyvilág2003.06.22, 15:35

Lakdhar Brahimi, az ENSZ afganisztáni képviselője felszólította az afgán hatóságokat, hogy azonnal bocsássák szabadon azt a két újságírót, akit iszlám rágalmazása miatt tartanak őrizetben. Afganisztánban 18 hónappal a tálib rezsim megdöntése után sincs még szólásszabadság.

Megússzák a saját szövetségest bombázó pilóták

Nagyvilág2003.06.19, 21:52

Nem kell súlyos ítélettől tartania annak a két amerikai pilótának, akik tavaly április 18-án Afganisztánban egy bombatámadásban tévedésből megöltek négy kanadai katonát.

Felrobbantottak egy katonákat szállító buszt Afganisztánban

Nagyvilág2003.06.08, 00:03

Négy német katona meghalt és legkevesebb huszonkilencen megsebesültek szombat reggel az afgán fővárosban, miután öngyilkos merényslők felrobbant egy, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) katonáit szállító autóbusz. A német katonákat a történtek ellenére sem vonják ki az országból.

Nem maradnak magyar orvosok Afganisztánban

Itthon2003.06.04, 18:29

Az ENSZ azt kérte Magyarországtól, hogy egy évvel hosszabbítsa meg az Afganisztánban állomásozó orvoscsapat kiküldetésének idejét. A kormány azonban a világszervezet kérését nem teljesíti. 

Amerikai-francia békülés a G8-csúcson

Nagyvilág2003.06.02, 16:15

Békülékeny hangú megbeszélést folytatott hétfőn George W. Bush amerikai és Jacques Chirac francia elnök hétfőn, a világ nyolc vezető hatalmának a franciaországi Evianban tartott csúcstalálkozóján. Bush és Chirac megegyeztek arról, hogy együttműködnek a közel-keleti rendezésben, Afganisztánban pedig francia alakulatok segítik majd az amerikai katonákat.

Afganisztán: tálib gerillavezért lőttek le

Nagyvilág2003.05.27, 19:07

Életét vesztette kedden egy tálib gerillavezér és társa az afganisztáni Zábul tartomány Mizán körzetében - közölte a tartományi kormányzó egyik munkatársa.

Békefenntartók zuhantak le Törökországban

Nagyvilág2003.05.26, 13:57

Összesen 74 ember vesztette életét, amikor gépük leszállás közben lezuhant Törökország északi partvidékén. A gépen Afganisztánból hazatérő spanyol békefenntartók utaztak. Az első vizsgálatok szerint a gép a rossz időjárási viszonyok miatt zuhant le.

Öngyilkos merénylőjelöltek nyomában a brit rendőrség

Nagyvilág2003.05.25, 08:59

Brit lapértesülés szerint a belső elhárítás (MI5) és a Scotland Yard két olyan öngyilkos merénylőjelöltet üldöz, akiket a 2001. szeptember 11-ei merényletekért is felelősnek tartott al-Kaida terrorhálózat képzett ki ilyen támadásra. A belső elhárítás ügynökei állítólag már arcképvázlatot is kaptak a szigetországban lecsapni készülő terroristákról. Eközben Londonban az esetleges terrorcselekmények kivédésére betonbarikádokkal vették körbe a parlamentet és más turistalátványosságokat.

Folyamatos kudarcok az amerikai hírszerzésnél

Nagyvilág2003.05.22, 15:30

Komoly tekintélyvesztést jelent az amerikai titkosszolgálatoknak a legújabb amerikai kémbotrány: a figyelmeztetések ellenére több mint tíz éven át nem lepleztek le egy ügynököt, aki az FBI mellett jelentett a kínai titkosszolgálatoknak. Több kérdésben kudarcot vallott az amerikai hírszerzés a terrorizmus elleni harcban is. Semmi biztosat nem lehet tudni Oszama bin Ladenről és Szaddám Huszeinről, nem tudták felszámolni az al-Kaidát és nem találták meg a feltételezett iraki tömegpusztító fegyvereket sem. A mostani kémbotrány várhatóan még tovább növeli majd az amerikai titkosszolgálatokat bírálók táborát.

Az al-Kaidának hamisítanak Pakisztánban

Nagyvilág2003.05.16, 20:10

Hamis útiokmányokkal látta el az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjait egy pesavari utazási iroda - jelentették be pénteken a pakisztáni hatóságok, miután razziát tartottak az irodában, és őrizetbe vettek egy gyanúsítottat.

Szabadon engedtek öt szaúdit Guantánamóról

Nagyvilág2003.05.15, 22:50

Az amerikai hatóságok szabadon engedtek öt szaúdi foglyot a kubai Guantánamo amerikai katonai támaszpontjáról, és átadták őket csütörtökön a szaúdi illetékeseknek.

Az al-Kaida bevitte a dzsihádot az arab félszigetre

Nagyvilág2003.05.15, 12:15

Az al-Kaida terrorhálózatnak tulajdonított hétfő esti rijádi hármas merénylettel ismét megjelent a színen Oszama bin Laden terroristavezér, aki ezzel egyben bevitte a dzsihádot, a szent háborút az Arab-félszigetre - állapítják meg londoni elemzők.

Ha Irakba nem, Afganisztánba kell katonát küldeni

Itthon2003.05.13, 17:17

A honvédelmi miniszter szerint ha Magyarország nem vesz részt az iraki békefenntartásban, akkor afganisztáni jelenlétét kell erősítenie, és ebben az esetben nem úszhatja meg fegyveres katonák kiküldését.

Bal kezének amputálásába halhatott bele bin Laden

Nagyvilág2003.05.09, 14:58

Egy francia szakértő szerint Oszama bin Laden bal kezét amputálni kellett, és a terrorista vezér belehalt a műtétbe. Ghislaine Alleaume ezért úgy véli, hogy a 2001 decembere után bin Laden nevében megjelent minden video- és hangfelvétel hamisítvány. A kutatónő feltételezéseivel egyetért a francia titkosszolgálat is.

Aknamentesítőkre támadtak Afganisztánban

Nagyvilág2003.05.04, 09:58

Ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak az ENSZ egyik aknamentesítő csoportjának gépkocsijára és megölték a sofőrt Afganisztán középső részén. Afganisztánban rendszeresen érik támadások az ENSZ békemissziójának tagjait.

Rekord fegyverfogás Afganisztánban

Nagyvilág2003.04.18, 20:05

Az afganisztáni nemzetközi erők másfél éve tartó bevetésük kezdete óta a legnagyobb fegyverrejtekhelyre bukkantak a délnyugat-ázsiai országban.

Első kézből a háborúról - a Társalgóban az [origo] afganisztáni tudósítója

Vendégszoba2003.04.15, 16:32

Makai Józsefet, az [origo] afganisztáni tudósítóját lehetett faggatni a Társalgóban, a frontvonalon szerzett tapasztalatairól. A magyar sajtótörténet első online haditudósítója - a veszélyes helyzetek és sok nélkülözés ellenére is - visszamenne Afganisztánba.

Robbanás a Kabuli amerikai követségnél

Nagyvilág2003.04.13, 22:30

Feltehetően rakéta csapódott a kabuli amerikai nagykövetség közelében a város azon városnegyedébe, ahol sok külföldi él. Sebesülésekről nem érkezett jelentés.

Tíz óriásbombát vittek a Perzsa-öbölbe

Irak2003.04.10, 11:11

Irakban is bevetheti az amerikai hadsereg azt a nemrég tökéletesített óriási hatású szuperbombát, amelynek az elődjét Afganisztánban használták, amikor a tálib harcosokat füstölték ki barlangrendszerükből. A védelmi minisztériumból kiszivárgott hírek szerint a térségbe szállítottak tíz darab tíztonnás bombát, melyek rombolóereje egy kisebb nukleáris töltetével egyenlő.

Az IMF sem juthat szóhoz Irakban

Gazdaság2003.04.09, 10:56

Afganisztánnal ellentétben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) várhatóan nem vesz részt az új iraki pénzügyi rendszer kialakításában, és a jelentős tagországok közötti politikai nézetkülönbségek hátráltathatják a szervezet reformját is.

Hadurak és rakéták fenyegetik a kabuli magyarokat

Nagyvilág2003.04.04, 14:36

Továbbra sem veszélytelen az afganisztáni küldetés, az ENSZ békemissziójának résztvevőit, így a magyar orvoscsoportot is, hadurak támadásai, rakéták, aknák, különböző robbanószerkezetek veszélyeztetik - közölte pénteken Budapesten a magyar misszió hadműveleti főtisztje. A magyar egészségügyi kontingens második csoportja május elején indul Afganisztánba.

Elindult az EU-katonák első vállakozása

Nagyvilág2003.03.31, 12:02

Történetének első katonai vállalkozásába kezdett március 31-én az Európai Unió, amikor a NATO-tól átvett a macedóniai békefenntartó misszió irányítását. A szövetség védelmi-tervezési rendszerére és eszközeire támaszkodó akcióval az EU demonstrálni kívánja, hogy közös kül- és biztonságpolitikájának, bár Irak esetében csődöt mondott, nem csak jövője, de már jelene is van.

Rakétatámadás érte a kabuli ENSZ-bázist

Nagyvilág2003.03.31, 04:28

Rakéta csapódott a Kabulban állomásozó ISAF-erők táborába. A támadásban senki nem sérült meg, de megrongálódott egy szálláshely. Ez volt az első olyan támadás, amely közvetlenül az ISAF-tábort érte. A  táborban magyar orvosok is dolgoznak.

Afganisztáni árvíz: ezrek maradtak otthon nélkül

Nagyvilág2003.03.27, 12:22

Legalább 14 ember meghalt, több száz ház pedig tönkrement az Afganisztánban pusztító heves árvizek következtében. Kunduz térségében 2 ezer ember vált hajléktalanná.

Hadművelet kezdődött Afganisztán déli részén is

Nagyvilág2003.03.20, 05:37

Az Irak elleni támadással egy időben hadművelet kezdődött Afganisztánban is. Amerikai katonai források szerint az ország déli részén lévő falvakat vizsgálják át az al-Kaida rejtekhelyei után kutatva.

Lengyelország 200 katonát küld Irakba

Nagyvilág2003.03.18, 11:23

A lengyel hadsereg terrorelhárító és vegyvédelmi alakulatokat, valamint egy hadihajót küld a válságövezetbe. A GROM nevű külenleges alakulat tagjait már Afganisztánban is bevetették. Lengyelország légterét és úthálózatát is megnyitotta az Irak elleni koalíció számára.

Popénekesnő lesz bin-Laden unokahúga

Nagyvilág2003.03.16, 16:43

Popénekesi karrierre tör Nagy-Britanniában Oszama bin Laden egyenes ági unokahúga, aki vasárnapi londoni sajtójelentések szerint már be is vette magát a londoni elit társasági életébe.

Brazil kapcsolatai is vannak bin Ladennek

Nagyvilág2003.03.16, 12:42

Az elmúlt években Brazíliába is ellátogatott Oszama bin Laden terrorista vezér - közölte titkosszolgálati forrásokra hivatkozva egy brazil hetilap. Az újság közlése szerint az al-Kaida terrorhálózat vezetője 1995-ben meglátogatott egy népes brazíliai arab közösséget.

Albánia csapatot küld Irak ellen

Nagyvilág2003.03.13, 20:29

Az albán parlament csütörtökön egyhangúlag törvényt fogadott el arról, hogy a hadsereg egy hetvenfős egysége csatlakozhat az Irak elleni koalícióhoz.

Guantánamó: a foglyok törvényen kívüliek

Nagyvilág2003.03.12, 22:01

Egy amerikai fellebbviteli bíróság döntése szerint nem állnak az amerikai alkotmány védelme alatt a Kuba szigetén, a guantánamói támaszponton őrzött foglyok, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az afganisztáni tálib milícia vagy az al-Kaida terrorhálózat harcosai voltak.

Cáfolják, hogy elfogták Oszama bin Ladent

Nagyvilág2003.03.12, 15:07

Amerikai és brit források tagadták a londoni rádió szerda délutáni értesülését, amely szerint Pakisztánban elfogták volna Oszama bin Laden terrorista vezért. A BBC biztonságpolitikai szakértője szerint az ilyen értesülések ugyanakkor arra utalnak, hogy az amerikaiak ma sokkal közelebb vannak bin Laden elfogásához, mint az utóbbi másfél évben bármikor.

Bin Laden miatt hajsza egy karaván után

Nagyvilág2003.03.10, 12:14

A CIA és a pakisztáni hadsereg az Oszama bin Laden al-Kaida vezér utáni hajszában egy karavánt tart szemmel Pakisztán elhagyatott délnyugati körzeteiben. A The Daily Telegraph idézi a volt afganisztáni tálib rezsim egy egykori tisztviselőjét, aki szerint az amerikaiak "most jó helyen keresik" a 2001. szeptember 11-ei terrormerényletekért felelősnek tartott Oszama bin Ladent.

Robbanás Kabulban - egy holland katona megsérült

Nagyvilág2003.03.08, 12:29

Egy helyi tolmács életét vesztette, egy holland katona pedig könnyebben megsérült abban a robbanásban, amely Kabul közelében történt. Mindkettőjüket légi úton szállították el a helyszínről. Az afgán főváros rendjére felügyelő nemzetközi erők bázisára a tervek szerint ma érkezik meg a magyar egészségügyi kontingens első szakasza.

Cáfolják a bin Laden-fiúk elfogását

Nagyvilág2003.03.07, 17:55

Egy magán megnevezni nem kívánó washingtoni tisztviselő, és a pakisztáni belügyminiszter is cáfolta azopkat az értesüléseket, hogy elfogták volna a Oszama bin Laden két fiát. Korábban egy pakisztáni tartományi miniszter azt állította, hogy amerikai-afgán erők foglyul ejtették bin Laden két fiát az afgán-pakisztáni határvidéken.

Az USA cáfolja Bin Laden elfogását

Nagyvilág2003.03.06, 23:00

George Bush amerikai elnök, magyar idő szerint péntek éjjel két órakor sajtótájékoztatót tart, amelynek tartalmáról eddig csak találgatások élnek. Egyik ilyen találgatás az Irak ellen várható hadjárat mellett az, hogy bejelenti Oszama bin Laden őrizetbe vételét.

Bántalmazás miatt halt meg két afgán egy amerikai bázison

Nagyvilág2003.03.06, 17:36

Nyers erőszak is szerepet játszott annak a két afgán fogolynak a halálában, akik tavaly decemberben haltak meg egy amerikai katonai bázison - derül ki a katonai halottkém jelentéséből. A hadsereg új vizsgálatot rendelt el az ügyben, azt pedig tagadja, hogy az őrök bántalmaznák a foglyokat.

Elvezethet bin Ladenhez az elfogott al-Kaidá-s

Nagyvilág2003.03.05, 12:13

A közelmúltban elfogott al-Kaida-vezető, Hálid Sejk Mohamed leveleinek utalásai alapján Oszama bin Laden nyomára juthatnak a pakisztáni biztonsági szervek és a CIA. Bin Laden a feltételezések szerint Pakisztán északi részén bujkál, de Hálid Sejk elfogása kiugraszthatja rejtekhelyéről.

Pearl Harbor megtámadására készült az al-Kaida

Nagyvilág2003.03.03, 08:46

Az Egyesült Államok Pearl Harbor-i haditengerészeti támaszpontja ellen tervezett támadást eltérített repülőjáratokkal az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorhálózat. A The Washington Times információi szerint a lehetséges célpontok között nukleáris meghajtású tengeralattjárók és hajók is szerepeltek.

Amerikai gépek megsértették az ország szuverenitását

Itthon2003.03.01, 19:26

Megsértették Magyarország szuverenitását azok az amerikai helikopterek, amelyek február 20-án átrepültek az ország felett, és tankoltak a Ferihegyi repülőtéren - közölte Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a parlament honvédelmi bizottságának szombati rendkívüli ülésén. A hat helikopter és a tankergép ugyanis nem Afganisztánba tartott, hanem egy romániai támaszpontra, erre pedig Magyarország nem adott engedélyt. Az Egyesült Államok pénteken sajnálatát fejezte ki a történtekért.

Újabb tárgyalás a WTC-támadás ügyében

Nagyvilág2003.02.23, 00:29

Ismét bíróság elé állítanak egy férfit a szeptember 11-i merényletekkel kapcsolatban Németországban. Az ügyészség gyanúja szerint a marokkói származású férfi segítette azt a hamburgi csoportot, amely a World Trade Center és a Pentagon elleni támadásokat szervezte. Emellett részt vett az al-Kaida kiképző táborában folytatott megbeszéléseken, amelyeken a merényletek előkészítéséről esett szó.

Újra üzent Oszama bin Laden

Nagyvilág2003.02.16, 13:36

Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője folytatni akarja Amerika-ellenes harcát, és azt hangoztatja, hogy Irak után további arab országok lesznek az Egyesült Államok célpontjai. A terroristavezérnek tulajdonított újabb hangfelvételen, amelynek szövege az interneten jelent meg - és az al-Hajat című arab lap ismerteti, közölve, hogy Kairóban jutott a hangszalaghoz -, bin Laden "idiótának" és "korunk fáraójának" nevezi George Bush amerikai elnököt.

Terroristának minősítettek 15 szervezetet Oroszországban

Nagyvilág2003.02.14, 14:14

Az orosz legfelsőbb bíróság pénteken, eleget téve a főügyész keresetének, terrorista szervezetnek nyilvánított 15 szervezetet, és betiltotta működésüket az Oroszországi Föderáció területén. A feketelistán van az al-Kaida és számos csecsen csoport is.

A CIA szerint a hétvégén támadhatnak a terroristák

Nagyvilág2003.02.13, 14:24

Fokozódik a terrortámadásoktól való félelem az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, miután a katari al-Dzsazíra hírtelevízió kedden nyilvánosságra hozta azt az Oszama bin Ladennek tulajdonított hangfelvételt, amely amerikaellenes terrortámadásokra szólít fel. George Tenet, a CIA igazgatója szerint a terrorakciókra akár már a napokban sor kerülhet. Nagy-Britanniában pedig attól tartanak, hogy az al-Kaida rakétákat csempészett az országba.

Moussaoui perét tovább halasztják

Nagyvilág2003.02.08, 01:26

Az eljárás felfüggesztését kérte a vádhatóság feladatait ellátó amerikai igazságügyi tárca a szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrorcselekmények eddigi egyetlen vádlottja, Zacarias Moussaoui perében, amelyet kétszer is halasztottak, s legutóbb júniusra 30-ra tűzték ki.

Afgán laktanyát támadtak a tálibok

Nagyvilág2003.02.08, 10:45

Több katonát megöltek, néhányat pedig magukkal hurcoltak a kormányellenes erők Afganisztánban egy katonai körletből. A támadókról azt gyanítják, hogy a  tálibokkal is összefüggésbe lehet őket hozni.

Március elején indul az első orvoscsoport Afganisztánba

Itthon2003.02.05, 16:52

Rendben zajlik az első 14 fős, Afganisztánba menő egészségügyi csapat felkészítése. Jelenleg katonai, majd vegyvédelmi kiképzést kapnak, majd ezután Németországban folytatódik a felkészítésük.

Afganisztán: első dán bombatámadás

Nagyvilág2003.02.04, 18:37

A dán légierőkét F-16-os vadászgépe kedden első ízben bombázott afganisztáni célpontokat, az amerikai vezetésű koalíciós erőket támogatva.

18 halott egy kandahári robbantásban

Nagyvilág2003.01.31, 11:22

Pokolgép döntött romba egy hidat a dél-afganisztáni Kandahár közelében, miközben a hídon egy busz haladt át. A busz utasai közül 18-an életüket vesztették a robbantásban.

Lezuhant egy amerikai helikopter Afganisztánban

Nagyvilág2003.01.30, 17:50

Több amerikai katona meghalt, amikor egy harci helikopter rutinrepülés közben lezuhant Afganisztánban.

Kormányellenes felkelőket keresnek Afganisztánban

Nagyvilág2003.01.29, 15:25

Feltehetően Hekmatyar hadúr fegyveresei támadták meg az amerikaiakat és a kabuli kormány alakulatait. Az elmúlt kilenc hónapban ez volt a legnagyobb ütközet Afganisztánban.

Afgán nők újra a volán mögött

Nagyvilág2003.01.26, 16:08

Január 25-én szombaton tette le gyakorlati vizsgáját az a tíz afgán nő, akik elsőként vehettek részt autóvezetési tanfolyamon és kaphatnak jogosítványt Afganisztánban a tálibok 1992-es hatalomra kerülése óta.

ENSZ-konvojra támadtak ismét Afganisztánban

Nagyvilág2003.01.26, 19:55

Hat ember életét vesztett egy tűzpárbajban Afganisztánban, amikor támadás ért egy ENSZ gépjárműveket kísérő rendőrautót. A konvojban az ENSZ Menekültügyi Igazgatóságának munkatársai utaztak. A mostani nem az első támadás volt a világszervezet Afganisztánban tartózkodó munkatársai ellen.

Al-Kaida-tagokat fogtak el Spanyolországban

Nagyvilág2003.01.24, 19:06

Az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezet 19 feltételezett tagját vette őrizetbe pénteken a spanyol rendőrség Barcelonában és környékén. A belügyminisztérium szóvivője szerint az akció - amelyet a francia hatóságokkal együttműködve készítettek elő - mintegy 150 rendőr részvételével zajlott 15 helyszínen.

Hollandia

Nagyvilág2003.01.24, 14:34

Hollandia az Európai Unió egyik legelkötelezettebb tagja: kezdetektől, az 1953-ban létrejött Montánunió megalakulásától részt vesz az európai integrációban, bevezette az eurót, és az Európai Unió mostani formáját jelentő Maastrichti Szerződést is területén írták alá. Ugyanakkor az unió nettó befizetőjeként a bővítést csak óvatosan támogatja, a holland politikusok tartanak az új tagországok felvételétől.

Afganisztán: hétfőn utaznak a törzstisztek

Itthon2003.01.23, 20:20

Agyhártyagyulladás ellen is beoltják az Afganisztánba induló magyar katonákat; a misszió két törzstisztje hétfőn utazik a helyszínre.

Magyarok a kabuli VIP-kórházban

Itthon2003.01.17, 17:53

A tervek szerint március 8-án elfoglalja szolgálati helyét a magyar egészségügyi kontingens első csoportja Kabulban. A jelentkezők kiválasztása már a héten, kiképzésük január 27-én kezdődik. Feladatuk lesz a nemzetközi csapatok orvosi ellátásán kívül az afgán ideiglenes vezetés gyógyítása, beleértve a királyi családot is. A magyar katonák a kabuli német katonai kórházban - Afganisztán legmodernebb kórházában - teljesítenek majd szolgálatot.

CIA: az al-Kaida támadásra készül

Nagyvilág2003.01.14, 20:17

Az amerikai titkosszolgálatok név nélkül nyilatkozó tisztjei állítják: az al-Kaida terrorszervezet a szeptember 11-i támadáshoz hasonló méretű akcióra készül. Részleteket nem tudnak, de több információ egy hatalmas pusztítás előkészítésére utal.

Magyarok Afganisztánban: a legveszélyesebb küldetés

Itthon2003.01.10, 16:43

Összesen 31 magyar katona utazik január vége és március között Afganisztánba, ahol az elmúlt napokban helyszíni szemlét tartott a hadsereg több tisztje. A kiutazó katonáknak az országot jellemző veszélyes politikai helyzet mellett extrém időjárásra is készülni kell: napi 30-40 fokos hőmérsékletingadozás is előfordulhat. A magyar hadsereg az afganisztáni küldetést tartja a legveszélyesebbnek azok közül, amelyekben magyar katonák is részt vesznek.

Al-Kaida-vezetőket fogtak el Németországban

Nagyvilág2003.01.10, 19:00

Német rendőrök elfogták és őrizetbe vették pénteken az al-Kaida pénzügyi főnökét és az Oszama bin Laden arab milliomos vezette nemzetközi terrorszervezet egy másik vezetőjét a majna-frankfurti repülőtéren. Mindkét őrizetbe vett feltételezett terrorista jemeni.

Vegyi fegyverekkel rendelkeznek a tálibok

Nagyvilág2003.01.04, 16:13

Vegyi fegyverekkel rendelkeznek az afganisztáni rendszer ellen harcoló radikális iszlám erők - közölte szombaton egy korábbi tálib diplomata.

Kötelező az amfetamin az amerikai pilótáknak

Nagyvilág2003.01.03, 14:21

Egy tévesen ledobott bomba vizsgálata közben kiderült, hogy az amerikai hadseregben nem engedik felszállni a pilótákat a "gyerünk tablettának" nevezett dexamfetamin beszedése nélkül. Legalábbis erre hivatkozik annak a két pilótának az ügyvédje, akik tavaly áprilisban tévedésből F-16-os vadászgépükkel lebombáztak egy gyakorlatozó kanadai alakulatot és ezzel megöltek négy szövetséges katonát.

Palesztinokat mozgósít az al-Kaida

Nagyvilág2003.01.02, 11:13

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik vezetője a Közel-Keletre utazott, hogy a palesztin területeken csapásmérő csoportokat hozzon létre - jelentették csütörtökön izraeli tömegtájékoztatási eszközök a vezérkar egyik magas rangú tisztjére hivatkozva.

Meglőttek egy amerikai katonát Afganisztánban

Nagyvilág2002.12.30, 10:04

Egy amerikai katona tűzharcban megsérült vasárnap Afganisztán keleti részén, a pakisztáni határ közelében. Ugyanebben a térségben december 21-én ismeretlen támadók megöltek egy amerikai katonát, egy másikat pedig megsebesítettek. 

Szlovénia katonákat küld Afganisztánba

Nagyvilág2002.12.28, 10:34

Lapértesülés szerint Szlovénia 15-20 katonát küld Afganisztánba. Politikai döntés még nincs az alakulat küldéséről, de nem hivatalosan már megkapta a felkérést a hadsereg. Szlovénia eddig fegyvereket, lőszert és segélyt küldött Afganisztánba.

Szent háborúval fenyeget a volt afgán elnök

Nagyvilág2002.12.25, 13:44

Szent háborút helyezett kilátásba az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők ellen Gulburdduin Hekmatjar afgán  hadúr, az ország egykori miniszterelnöke. Hekmatjar szerdán pastu nyelvű üzenetében tette közzé szándékát.

Német békefenntartók haltak meg Kabulban

Nagyvilág2002.12.22, 12:44

Repülési szakemberek vizsgálják, mi okozhatta azt a szombati afganisztáni helikopter-balesetet, melyben hét német békefenntartó katona vesztette életét. A korábbi hírekkel ellentétben a balesetnek nem volt civil áldozata. A német hadsereg helikoptere szombaton zuhant le a kabuli reptér közelében.

Rakétatámadás végzett egy afgán katonával

Nagyvilág2002.12.22, 11:50

Legalább egy katona életét vesztette az afganisztáni Kandahárban, amikor támadás ért egy katonai járművet. Szombaton egy amerikai katonával végeztek ismeretlen fegyveresek az afgán-pakisztán határ közelében.

Robbanás a békefentartók kabuli bázisánál

Nagyvilág2002.12.19, 16:54

Afganisztánban állomásozó békefenntartók bázisánálál történt robbanás csütörtökön. Többen megsérültek. Az afgán hatóságok szerint merényletről van szó, amely mögött az al-Kaida terrorszervezetet feltételezik.

Megtámadták az ENSZ-konvojt Afganisztánban

Nagyvilág2002.12.19, 10:21

Támadás ért Afganisztánban egy ENSZ-konvojt: az ismeretlen támadók egy gépjárművet elraboltak, az incidensben azonban senki sem sebesült meg.

Sorban állnak Afganisztánért a magyar orvosok

Itthon2002.12.18, 16:38

Már közel száz orvos és egészségügyi szakember jelentkezett az afganisztáni küldetésre. Az érdeklődés egyik oka a legalább félmillió forintos havi fizetés. A körülmények azonban nem mindennapiak, az orvosok ugyanis önvédelmi fegyver visznek magukkal és a kiképzés része a lövészet is. Bázisuk a kabuli reptéren lesz és sebesült katonák mellett helyi civileket is gyógyítanak majd.

Mégsem az Országgyűlés dönt a taszári kiképzésről

Itthon2002.12.17, 12:09

A kormány saját hatáskörében dönt arról, hogy Taszáron irakiakat képezzenek ki. Nem került napirendre az Afganisztánba küldendő őrző-védő kontingens ügye sem, az egészségügyi alakulatról ugyanakkor kedden dönteni fognak a képviselők.

SZDSZ: Sumákolás orvosokat küldeni Afganisztánba

Itthon2002.12.17, 15:42

Az MDF továbbra is ellenzi, hogy Magyarország egészségügyi alakulatot küldjön Afganisztánba - hangzott el a határozatról szóló vita végén. Az ellenzéki párt szerint ez a küldetés ugyanannyiba kerül és ugyanolyan veszélyes, mintha őrző-védő alakulatot küldenénk. Az SZDSZ szerint az eredeti, őrző-védő alakulatokról szóló javaslatnál kellett volna maradni. A Fidesz és az MSZP azonban támogatja a javaslatot, így a parlament várhatóan megszavazza a határozatot.

Mehetnek Afganisztánba az orvosok

Itthon2002.12.17, 16:28

Az Országgyűlés kedden délután több napos vita után elfogadta az afganisztáni magyar katonai misszióról szóló határozatot. Az ellenzéki Fidesz nem járult volna hozzá a fegyveres részvételhez, ezért csak orvoscsoport képviseli a magyar hadsereget a nemzetközi békefenntartó műveletben. A döntést az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz támogatta, az MDF ellene szavazott.

A pártok Afganisztánról és Taszárról egyeztetnek

Itthon2002.12.16, 20:18

A parlamenti pártok - az MDF kivételével - egyetértenek egy magyar egészségügyi kontingens Afganisztánba küldésével, így az Országgyűlés kedden a házszabálytól való eltéréssel tárgyalhatja az erről szóló határozati javaslatot, illetve várhatóan szavaz is róla.

A Parlament előtt a taszári és az afganisztáni javaslat

Itthon2002.12.16, 16:32

A parlament külügyi bizottsága elfogadta az arab származású személyek taszári kiképzéséről és az egészségügyi kontingens Afganisztánba küldéséről szóló határozati javaslatokat. A két javaslatot a honvédelmi bizottság is támogatta, így azok az Országgyűlés elé kerülnek általános vitára.

Bush-engedély a terroristák megölésére

Nagyvilág2002.12.15, 09:44

Bush amerikai elnök írásos engedélyt adott a CIA-nak arra, hogy végezzen a legveszélyesebb terroristákkal, akiknek nevét egy az amerikai kormányzat által összeállított lista tartalmazza - írja a The New York Times. A listán közel két tucat terrorista szerepel, köztük Oszama bin Laden és az al-Kaida terrorszervezet más vezetői.

Visszatérnének a tálib módszerekhez Afganisztánban

Nagyvilág2002.12.15, 15:14

Az egyik afganisztáni tartomány vezetői azzal a kéréssel fordultak a kabuli központi kormányhoz, hogy engedélyezze a visszatérést a tálib rendszer keményebb iszlám büntetésformáihoz. A térségben elharapózó bűnözés miatt újra olyan büntetéseket szeretnének bevezetni, mint a kéz- és láblevágás.

Arafat: bin Laden kihasználja a palesztinok harcát

Nagyvilág2002.12.15, 14:48

Jasszer Arafat egy vasárnapi interjújában azzal vádolta meg Oszama bin Ladent, hogy kihasználja a palesztinok önálló állam alapítására irányuló harcát. Arafat szerint bin Laden a palesztinok ügye mögé bújva próbálja önös érdekei szerint irányítani a dolgokat.

Öngyilkos merénylőket fogtak Pakisztánban

Nagyvilág2002.12.15, 15:54

A pakisztán hatóságok letartóztattak három férfit, akik öngyilkos merényletre készültek. A gyanú szerint a férfiak két amerikai diplomatát akartak megtámadni.

Félszáz törvény vár a parlamentre jövő tavasszal

Itthon2002.12.13, 18:18

Több mint ötven törvényről szavazhat a tavaszi ülésszakban az Országgyűlés. Erről Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter számolt be a kormány pénteki ülését követően. Ezen kívül döntöttek az afganisztáni katonai misszióról is: egy 60 orvosból álló csapat küldéséről szóló javaslatot nyújtanak be az országgyűlés elé.

Orvosok is mehetnek Afganisztánba

Itthon2002.12.12, 15:50

Elfogadták egy 40 tagú magyar egészségügyi alakulat Afganisztánba küldését a csütörtöki németországi haderőtervezési értekezleten. A kormány így két javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé. Fenntartja azt az álláspontját, hogy az afganisztáni béketámogató misszióhoz Magyarországnak hozzá kellene járulnia egy 40 tagú megerősített őrszakasszal. Mivel ezt azonban az ellenzék nem támogatja, egy hasonló létszámú egészségügyi alegység kiküldését is javasolják.

Bin Laden hírnöke ifjúsági szervezetnek dolgozott

Nagyvilág2002.12.09, 14:29

Kihallgatták azt a szaúdi férfit, aki eljuttatta Oszama bin Laden terroristavezér hangüzenetét az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak. A férfi egy muszlim ifjúsági szervezetnek dolgozott, a hatóságok azonban egyelőre nem találtak kapcsolatot a szervezet és a bin Laden által vezetett al-Kaida terrorhálózat között. A terroristavezér az üzenetben újabb akciókkal fenyegette az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és más nyugati országokat.

Várhatóan nem támogatja az ellenzék az afganisztáni küldetést

Itthon2002.12.09, 16:21

A honvédelmi bizottság ülésén sem változott a Fidesz álláspontja. Hivatalosan csak kedden dönt a frakció arról, hogy támogatja-e a magyar katonák Afganisztánba küldéséről szóló javaslatot. Simicskó István azonban már a honvédelmi bizottság ülésén jelezte, hogy a jelenlegi formájában elfogadhatatlan számára a javaslat. Az elfogadáshoz kétharmados támogatásra van szükség, vagyis a Fidesz beleegyezése is kell. Az Országgyűlés várhatóan jövő héten tárgyalja a kérdést.

40 magyar katonát küldenének fél évre Afganisztánba

Itthon2002.12.05, 13:48

Jövő februártól Kabulban látna el őrfeladatot fél éven keresztül 40 magyar katona, ha a kormány előterjeszti, és az Országgyűlés elfogadja az erről szóló - kétharmados támogatást igénylő - javaslatot. A honvédelmi miniszter erről, és a taszári bázissal illetve az esetleges iraki háborúval kapcsolatos amerikai kérésekről csütörtökön tájékoztatta a pártokat.

Omar molla-nyilatkozat az al-Dzsazírán

Nagyvilág2002.12.04, 21:38

Omar mollának tulajdonított nyilatkozatot tett közzé szerdán a katari al-Dzsazíra hírtelevízió. A televízió - saját közlése szerint - telefaxon kapta meg a nyilatkozatot. Egyéb részletet nem közölt.

A héten dől el, küldünk-e katonát Afganisztánba

Itthon2002.12.03, 16:27

Csütörtökön négypárti megbeszélésen döntenek arról, hogy Magyarország küldjön-e katonákat Afganisztánba. A honvédség két tisztje eddig román katonákat figyelt meg Afganisztánban, ők hogy bírják az országra jellemző szélsőséges időjárási és terepviszonyokat.

Hamis lehet a legutóbbi bin Laden-felvétel

Nagyvilág2002.11.29, 14:52

Svájci kutatók szerint hamis a legutóbbi bin Laden-szalag. A terroristavezérnek tulajdonított felvételt húsz korábbi hangmintával hasonlították össze és nem találtak egyezést. A hangszalagot november elején mutatta be az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

EU: visszatelepítik az afgán menekülteket

Nagyvilág2002.11.28, 19:48

Az EU-tagállamok belügyminiszterei megállapodásra jutottak az unió területén tartózkodó afgán menekültek visszatelepítésének programjáról, amelynek megvalósítására 17 millió eurót szán az unió.

Bin Laden állhat a kenyai támadások mögött

Nagyvilág2002.11.28, 12:26

Az izraeli hatóságok szerint Oszama bin Laden terrorszervezete, vagy más, de vele kapcsolatban álló szélsőséges iszlám szervezet áll a kenyai támadások mögött. Izraeli biztonsági források szerint az egy időben végrehajtott két támadás arra utal, hogy jól felkészült, kiképzett merénylők robbantottak Kenyában.

Beismerte tettét a bali merénylet fő szervezője

Nagyvilág2002.11.22, 08:37

A indonéziai bali szigetén elkövetett merénylet fő szervezője beismerő vallomást tett. A közel 200 halálos áldozatot követelő robbantás kitervelője és végrehajtója Afganisztánban harci kiképzést kapott, és köze lehet az al-Kaidához.

30 milliárdos reformtervvel érkezett Medgyessy a NATO-csúcsra

Nagyvilág2002.11.20, 17:14

A prágai NATO-csúcson Kovács László külügyminiszter az [origo] kiküldött tudósítójának elmondta: Magyarország nem küld harcoló alakulatokat Afganisztánba és egy esetleges katonai akció esetén Irakba se. Medgyessy Péter miniszterelnök közölte: 30 milliárdos reformtervvel érkezett Prágába.

Újabb Afganisztán- konferencia Bonnban

Nagyvilág2002.11.20, 01:20

Németország december elején újabb Afganisztán-konferenciát kíván rendezni Bonnban - erősítette meg kedden este a német külügyminisztérium szóvivője. A tanácskozás célja, hogy mérleget vonjanak az eddigi teljesítményről és kijelöljék az újjáépítés következő szakaszait.

Szaúd-Arábia: al-Kaida-gyanúsítottak őrizetben

Nagyvilág2002.11.20, 19:41

Szaúd-Arábiában a hatóságok az elmúlt hónapokban több mint száz olyan gyanúsítottat vettek őrizetbe, akiről feltételezik, hogy kapcsolatban áll Oszama bin Laden terroristavezér al-Kaida hálózatával.

Muhammad Ali békekövetként Afganisztánban járt

Sport2002.11.18, 16:43

Muhammad Ali, az egykori nehézsúlyú ökölvívó világbajnok, aki az ENSZ békeköveteként utazott kétnapos látogatásra Afganisztánba, hétfőn Kabulban egy lányiskolát látogatott meg. Ali szóvivője az AFP-nek elmondta, miután "a boksz királyát" Kofi Annan ENSZ-főtitkár békekövetnek választotta, az egykori bajnok úgy érezte: Afganisztánba kell utaznia, hogy segítse a gyerekeket, különösen a fiatal nőket, akiknek "immár van lehetőségük a tanulásra és életkörülményeik javítására".

Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Olvasnivaló