hirdetés

Afganisztán

címke rss

Terroristákat lepleztek le Törökországban

Nagyvilág2004.04.07, 12:59

Amerikai katonákkal és izraeli turistákkal akart végezni az a két török terroristacsoport, amelynek tagjait a közelmúltban tartóztatták le a török hatóságok. Az egyik csoport tagjai afganisztáni, csecsenföldi és bosznia-hercegovinai fegyveres csoportok vezetőivel álltak kapcsolatban.

Erős földrengés az afgán-pakisztáni határnál

Nagyvilág2004.04.06, 03:38

Erőteljes földrengés rázta meg kedden hajnalban a pakisztáni-afganisztáni határ térségét, áldozatokról azonban nem érkezett jelentés. A Richter-skála szerint 6,8-es erősségű földmozgás epicentruma a Hindukus hegység láncai között terült el: a pakisztáni fővárostól, Iszlámábádtól számítva 450 kilométerre északra, az afgán fővárostól, Kabultól pedig 280 kilométerre északkeletre, 200 kilométeres mélységben.

Terroristák után razziáztak Párizsban

Nagyvilág2004.04.05, 12:07

15 iszlám szélsőségest fogtak el egy nagyarányú razzia során hétfő hajnalban Párizsban. A francia hatóságok alvó terrorista sejteket kerestek a tavalyi casablancai merényletekben elhunyt francia állampolgárok ügyében folyó nyomozás során.

Súlyosan megsebesült Omár molla

Nagyvilág2004.03.29, 14:29

Omár molla, az afganisztáni tálibok szellemi vezetője még egy március közepi amerikai légitámadás során sérült meg. Orvosa szerint állapota súlyos, de stabil.

Minden eddiginél nagyobb NATO-bővítés

Nagyvilág2004.03.29, 10:47

Hét volt szocialista állammal, Romániával, Bulgáriával, Szlovéniával, Szlovákiával, Lettországgal, Litvániával és Észtországgal bővül hétfőn a NATO. Ez lesz a katonai szövetség legnagyobb arányú bővítése 1949-es megalakulása óta.

Csúszik az afgán elnökválasztás

Nagyvilág2004.03.28, 09:21

Lassan halad a szavazók nyilvántartásba vétele, amit a rossz biztonsági helyzet is hátráltat, ezért később tartják meg az afganisztáni elnökválasztást. Az eredetileg júniusra tervezett eseményt szeptemberre halasztották.

Az ENSZ meghosszabbította afganisztáni misszióját

Nagyvilág2004.03.26, 20:52

Egy évvel meghosszabbította az ENSZ afganisztáni missziójának mandátumát pénteken a világszervezet Biztonsági Tanácsa. A Biztonsági Tanács 15 tagja egyhangúan fogadta el az erről szóló határozatot. A döntés értelmében a misszió alkalmazottai 2005. március 27-ig maradnak Afganisztánban.

Embercsempész diplomatát fogtak

Itthon2004.03.26, 07:35

A hatóságok szerint legalább ezer ember kicsempészésében működött közre az az afgán diplomata, akit szerdán fogtak el a határőrség munkatársai. Az 1982 óta Magyarországon élő férfi egy kiterjedt bűnszövetkezet tagja volt.

Kivonják Németországból az amerikai katonák felét

Nagyvilág2004.03.25, 17:01

Átcsoportosítja külföldi támaszpontjait az Egyesült Államok, hogy hadserege könnyebben bevethető legyen a világ válságövezeteiben. Az amerikai hadsereg németországi létszámát felére csökkentik, sok bázist bezárnak, melyek helyett Kelet-Európában, Közép-Ázsiában nyitnak újabbakat. Dél-Ázsiával is igyekszik szorosabb katonai együttműködést kialakítani az USA.

Az al-Kaida Musarraf megdöntésére szólít fel

Nagyvilág2004.03.25, 20:24

Egy arab nyelvű műholdas televízióban sugárzott magnószalagon az al-Kaida terrorszervezet alvezére a pakisztáni elnök megbuktatására hívta fel a dél-ázsiai ország népét.

Alagúton menekülhetett bin Laden helyettese

Nagyvilág2004.03.23, 08:38

Alagutakat fedezett fel a pakisztáni hadsereg abban a térségben, ahol feltételezések szerint Oszama bin Laden helyettesét és több száz harcosát tartják ostromgyűrűben. A hadsereg szóvivője szerint a Wana városa körül folyó harcokban a katonáknak az al-Kaida fegyveresei mellett a helyi törzsi harcosok is egyre több gondot okoznak. Ugyanakkor a szomszédos törzsi vezetők felajánlották, hogy közvetítenének a helyiek és a hadsereg között. Az ostrom egy hete kezdődött, amikor egy őrjárat al-Kaida harcosokkal keveredett tűzharcba, akik tizenöt katonát megöltek.

Busht a terrorellenes háborúért támadják

Nagyvilág2004.03.22, 20:18

Egy volt fehér házi biztonsági szakértő szerint Bush "rettenetes" munkát végzett a terrorellenes háborúval.  Richard Clarke azt is az elnök szemére hányta, hogy nem törődött a 2001 szeptember 11-i terrortámadások előtti figyelmeztetésekkel. Ugyanakkor Jimmy Carter volt elnök is azzal vádolja Busht, hogy "hazugságok és félreértelmezések" miatt támadta meg Irakot. A Fehér Ház tagadja a vádakat.

Megtalálták bin Laden egyik rejtekhelyét

Nagyvilág2004.03.22, 20:38

Nemzetközi erők nemrégiben valószínűleg megtalálták az al-Kaida terrorhálózat bujkáló vezérének, Oszama bin Laddennek egyik rejtekhelyét.

Kábítószerezi iraki robbantóit az al-Kaida

Nagyvilág2004.03.22, 13:15

Kábítószerrel és bin Laden prédikációival tüzeli fel az al-Kaida az iraki öngyilkos robbantókat. A merénylők újabban egyre inkább iraki fiatalok közül kerülnek ki. A terrorszervezet emellett Iránon és Irakon keresztül csempész afganisztáni kábítószert Szaúd-Arábiába. A drogkereskedelem bevételéből pedig saját működését fedezi.

Súlyos harcok az afgán minszter meggyilkolása miatt

Nagyvilág2004.03.21, 18:47

Lesből támadó fegyveresek megölték az afgán légiforgalmi minisztert és az őt kísérő rendőröket. Feltételezések szerint a támadók személyes bosszúból ölték meg a minisztert. A miniszter meggyilkolása nyomán kirobbant harcok eddig több, mint száz halálos áldozatot követeltek. A helyi hadurak és vezetők egymást vádolják az összecsapások kiprovokálásával. Előzőleg arról érkezett hír, hogy Kabulban bombagyárat találtak a békefenntartók és afgán rendőrök.

De Hoop: Koszovóban nincs helye az erőszaknak

Nagyvilág2004.03.21, 21:42

A koszovói albánoknak sem szabad azt hinniük, hogy erőszakkal bármit is elérnek jelentette ki Budapesti bemutatkozó látogatásán Jaap de Hoop, a NATO főtitkára. Kovács László külügyminiszter a főtitkárral közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy telefonon kérte szerb kollégáját, hogy ne legyen szerb visszavágás a Koszovóban történtekért. Ugyanakkor de Hoop kiemelte: nem volna szerencsés, ha a spanyol csapatok elhagynák Irakot.

Amerikai katonákra támadtak Afganisztánban

Nagyvilág2004.03.19, 00:27

Tűzharcba keveredtek amerikai katonák muzulmán fegyveresekkel csütörtökön Afganisztán középső részében, két katona és öt támadó meghalt.

Megduplázták bin Laden vérdíját

Nagyvilág2004.03.19, 16:25

Az amerikai védelmi miniszterhelyettes szerint Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorhálózat fejének elfogása "rettentően" jó lenne, de nem szüntetné meg rendkívül szerteágazó terrorhálózatát. A védelmi miniszter helyettese ezt azt követően mondta, hogy a képviselőház 50 millió dollárra megduplázta a bin Laden fejére kitűzött vérdíjat.

Bekerítették bin Laden alvezérét

Nagyvilág2004.03.19, 16:45

Feltehetően az al-Kaida terrorszervezet fő ideológusa is azok között van, akiket pakisztáni csapatok kerítettek be az ország Dél-Vazirisztán nevű tartományában. A bekerített 400 terroristával a pakisztáni hadsereg pénteken heves tűzharcban állt. A hadsereg a heves ellenállás miatt több ezer fős erősítést vezényelt a harcok színhelyére. Az USA védelmi minisztériumában arra figyelmeztettek, hogy az al-Kaida egyik vezető személyének esetleges elfogása, bár nagy győzelem lenne, de nem szüntetné meg a terrorfenyegetést. A tálibok ugyanakkor azt közölték, hogy Zavahiri bin Ladennel együtt Afganisztánban van.

Szorul a hurok az-Zavahiri körül

Nagyvilág2004.03.18, 20:22

Az afganisztáni határvidéken pakisztáni katonák által állítólag bekerített Ajman az-Zavahiri Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezérének személyi orvosa.

Az amerikai és afgán erők új támaszpontot létesítenek

Nagyvilág2004.03.17, 22:18

Az amerikai hadsereg és az afgán kormányerők új támaszpontot létesítettek a délkelet-afganisztáni Paktika tartományban, a Pakisztánnal közös határ vonalán, ahol hamarosan újabb hadművelet indul - közölték szerdán helyi katonai források.

Pakisztán tagadja bin Laden jelenlétét

Nagyvilág2004.03.16, 20:15

Oszam bin Laden, a világ legkeresettebb embere, biztosan nincs Pakisztánban, sokkal valószínűbb, hogy Afganisztánban tartózkodik - mondta a BBC világrádiónak a pakisztáni belügyminiszter.

26 foglyot engedtek el Guantanamóról

Nagyvilág2004.03.16, 01:14

23 afgán és három pakisztáni foglyot engedtek szabadon az amerikaiak a guantanamói támaszpontról, ahol a hivatalos szóhasználat szerint "ellenséges harcosokat" tartanak őriznek, akiket másfél éve Afganisztánban fogtak el a tálib rezsim megdöntése után.

Tavasszal amerikai hadjárat indul Afganisztánban

Nagyvilág2004.03.13, 08:25

Hegyi Vihar néven új amerikai hadműveletet indítanak tavasszal Afganisztánban, a pakisztáni határ mentén a tálibok és az al-Kaida terrorszervezet ellen. Az amerikai védelmi minisztériumtól származó pénteki értesülések szerint az amerikai hadsereg megerősítette ellenőrzési és hírszerzési műveleteit a pakisztáni határ mentén, egyebek között kémrepülőgépek bevetésével.

Szabályosan bombázta az afgán gyerekeket az USA

Nagyvilág2004.03.10, 18:24

Az amerikai légierő nem sértette meg a harcban érvényes szabályokat egy kilenc afgán gyerek halálát okozó tavalyi afganisztáni bombázásban - mondta ki egy most lezárult vizsgálat.

Britek szabadulnak Guantánamóról

Nagyvilág2004.03.09, 13:08

Öt brit állampolgárt engednek szabadon kedden az amerikaiak a guantánamói fogolytáborból. A terrorizmussal gyanúsított rabok az USA két évvel ezelőtti afganisztáni hadjáratában estek fogságba, de időközben kiderült róluk, hogy nem jelentenek veszélyt. Korábban a brit foglyok családjai Washingtonban tiltakoztak az ellen, hogy az amerikai hadsereg két éve vádemelés és jogi védelem nélkül tart Guantánamón több mint hatszáz Afganisztánban fogságba esett embert.

Afganisztáni önkényeskedésekkel vádolják az amerikaiakat

Nagyvilág2004.03.08, 18:07

Egyebek mellett túlzott erőszakkal és önkényeskedésekkel vádolja az Afganisztánban szolgáló amerikai katonákat a Human Rights Watch emberi jogvédő szervezet. A jogvédők szerint az amerikaiak sokakat törvénytelenül vesznek őrizetbe, és kínozzák őket a kihallgatásokon. A hadsereg szerint azonban a jogvédők nem tanúsítanak megértést a háború törvényei iránt.

Leányiskolákat gyújtanak fel a fanatikusok Afganisztánban

Nagyvilág2004.03.07, 11:07

Leányiskolákat gyújtanak fel Afganisztánban a fanatikusok. A tálib rezsim alatt ugyanis a lányok számára tilos volt iskolába járni, és nők nem mehettek dolgozni.

Kis híján elfogták Oszama bin Ladent

Nagyvilág2004.03.05, 16:38

Kicsúszott üldözői kezéből Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője - jelentette a BBC News. A lap úgy tudja, hogy múlt héten egy pakisztáni csapat kis híján elfogta a terroristavezért, akinek azonban végül sikerült elmenekülni.

Elfogták az al-Kaida egyik vezetőjét

Nagyvilág2004.03.04, 15:39

Jemeni biztonsági erők elfogták az al-Kaida terrorszervezet egyik helyi vezetőjét - közölte csütörtökön a BBC News. Az akció során több olyan terroristát is elfogtak, akik az 1980-as években Oszama bin Laden harcostársai voltak.

Három napig gyászol Irak

Nagyvilág2004.03.03, 11:14

Három napig gyászolják Irakban a keddi bagdadi és kerbelai merényletek 182 áldozatát. Az Egyesült Államok és az iraki vezetés Oszama bin Laden terrorhálózatát vádolja a síiták legnagyobb ünnepén elkövetett merényletekkel. Al-Szisztani ajatollah, az iraki síiták vezetője viszont az USA-t bírálta, amiért nem képes rendet és biztonságot teremteni Irakban. Eközben az iraki rendőrség és a szövetséges haderő tizenöt embert őrizetbe vett, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők követték el a kerbelai merényleteket. 

Rekordmennyiségű heroin jön Afganisztánból

Nagyvilág2004.03.03, 13:40

Az ENSZ kábítószer-ellenörző szerve által most nyilvánosságra hozott jelentés szerint az Afganisztánban termelt és előállított keménydrogok, így az ópium és a heroin mennyisége idén rekordot dönthet. Az ázsai kábítószert főleg Kelet-Európába szállítják - az ENSZ szakértői szerint. A dokumentum szerint egyre nagyobb probléma az is, hogy interneten keresztül adnak el drogként is használható készítményeket.

Oroszok szabadultak Guantánamóról

Nagyvilág2004.03.01, 20:40

Hét orosz nemzetiségű guantánamói foglyot adtak át az orosz hatóságoknak az amerikaiak. A fogolyátadásról egyik fél sem közölt részleteket. A hét orosszal százra növekedett azok száma, akik létrehozása óta kiszabadultak a guantánamói fogolytáborból. Az amerikai haditengerészet bázisán hatszáz embert tartanak fogva, akik az USA afganisztáni hadjárata idején estek fogságba, és azzal gyanúsítják őket, hogy a tálib rezsim, vagy az al-Kaida tagjai voltak.

Halálos lövöldözés Kabulban

Nagyvilág2004.03.01, 21:11

Egy ember meghalt és legkevesebb tizenheten megsebesültek egy hétfőn Kabulban kitört lövöldözésben. Az afgán főváros zömében síita hazarák lakta negyedében helybeli fiatalok egy csoportja és a szomszédos katonai akadémia diákjai csaptak össze.

A Pentagon cáfolta bin Laden elfogását

Nagyvilág2004.02.28, 22:28

Az amerikai hadsereg nem tud Oszama bin Laden állítólagos letartóztatásáról. A Pentagonnál közölték: nem igaz a teheráni rádió híre, miszerint bin Laden amerikaiak kezére került.

Iráni rádió: bin Laden már rég az USA foglya

Nagyvilág2004.02.28, 14:09

Az amerikaiak már régen elfogták az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjét, Oszama bin Ladent - jelentette szombaton az iráni állami rádió, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Mind az amerikai, mind a pakisztáni hatóságok cáfolják a hírt. A pakisztáni belügyminiszter szerint bin Laden az afgán-pakisztáni határövezetben tartózkodik.

A CIA ismerte az egyik WTC-terrorista telefonszámát

Nagyvilág2004.02.26, 15:13

Az amerikai hírszerzés két és fél évvel a 2001. szeptember 11-i merényletek előtt megkapta az egyik gépeltérítő nevét és telefonszámát. Az USA Kongresszusának független vizsgálata kiderítette, hogy az adatokat a német titkosszolgálat adta át a CIA-nak, ám az amerikaiak nem nyomoztak a terrorista után. A Világkereskedelmi Központot ért támadás óta igen sok bírálat érte a különböző amerikai titkosszolgálatokat, mert nem osztották meg egymással a rendelkezésre álló információkat, és így nem tudták előre jelezni a készülő terrortámadást.  

Élőben akarják nézni az amerikaiak bin Laden kivégzését

Nagyvilág2004.02.24, 12:55

Minden harmadik amerikai megnézné a tévében Oszama bin Laden esetleges kivégzését, ha erre lehetősége lenne, a megkérdezettek kétharmada pedig helyesnek tartaná, ha a csatornák rendszeresen mutatnák a halálos ítéletek végrehajtását. Ennél kevesebben, a nyilatkozó személyek tizennyolc százaléka akarja, hogy Szaddám Huszein általuk remélt kivégzését leadja a televízió, és minden tizedik ember áldozna pénzt az iraki diktátor utolsó perceit bemutató képekért.

Afganisztánban van bin Laden

Nagyvilág2004.02.23, 17:50

Afganisztánban tartózkodik, és "amerikaiak elleni támadások tervezésével van elfoglalva" az al-Kaida szervezet vezetője, Oszama bin Laden és egyiptomi helyettese, Ajman az-Zavahiri - állította hétfői közleményében egy "tálib tájékoztatási központ". A tálibok szerint Bush csak választási kampányát akarja fokozni azzal, hogy azt hangoztatja: elfogja bin Ladent. Ugyanakkor a pakisztánban állomásozó amerikai csapatok szóvivője kijelentette, nem tudják, hol tartózkodik bin Laden, de ha tudnák, hogy Afganisztánban van, elfognák őt.

Lezuhant egy helikopter Afganisztánban

Nagyvilág2004.02.22, 12:25

Legalább egy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült, amikor lezuhant egy amerikai építési vállalat munkatársait szállító helikopter. A helikopter azután zuhant le, hogy kézifegyverekből tüzet nyitottak rá.

Menekültek tízezreit készül kiutasítani Hollandia

Nagyvilág2004.02.17, 13:52

Kedden szavaz a holland törvényhozás arról a törvényről, amelynek alapján 26 ezer menekült státusért sikertelenül pályázó bevándorlót utasítanának ki az országból 3 év alatt. A tervezett intézkedést számos kritika érte, többek között a Human Rights Watch emberi jogi szervezet és az ENSZ menekültügyi főbiztosa is felemelte a szavát ellene. Az érintett bevándorlók repülőjegyet, némi pénzt és nyolc hónapot kapnának arra, hogy visszatérjenek oda, ahonnan jöttek.

Nők is lehetnek rendőrök Afganisztánban

Nagyvilág2004.02.16, 22:59

Hamarosan női járőrökkel is találkozhat a járókelő Kabul utcáin; az első hét nő hétfőn jelentkezett rendőri kiképzésre.

Spanyol fogoly szabadul Guantánamóról

Nagyvilág2004.02.12, 16:01

Spanyolországba szállítanak egy, a guantánamói támaszponton fogva tartott férfit. A fogoly spanyol állampolgárságú. Országa azért kérte a kiadatását az Egyesült Államoktól, mert kiderült, hogy a férfi tagja volt egy spanyol al-Kaida sejtnek. Guantánamón hatszáz, az afganisztáni háborúban fogságba esett "ellenséges harcost" tartanak fogva, akik semmifajta jogszolgáltatásban sem részesülnek.

Kis terrorcsoportok veszik át az Al-Kaida helyét

Nagyvilág2004.02.08, 21:22

Eddig ismeretlen terrorszervezetek veszik át az al-Kaida helyét - állapították meg nemzetközi terrorszakértők. Az utóbbi hónapok eseményeiből arra lehet következtetni, hogy a kisebb, helyi csoportok egyre távolabb tevékenykednek bázisterületeiktől. A csoportok egy része korábban kapcsolatot tartott Oszama bin-Laden szervezetével, azonban mindeddig teljesen ismeretlen terrorszervezetek is egyre aktívabbak.

Állítólag atomfegyvert vásárolt az al-Kaida

Nagyvilág2004.02.08, 20:31

Atomfegyvert vásárolt Ukrajnától évekkel ezelőtt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet - adta hírül vasárnap az al-Hajat című arab lap. A veszedelmes eszközt csak az USA területén, és csak végszükség esetén vetnék be.

Putyin a csecseneket gyanúsítja a robbantással

Nagyvilág2004.02.06, 16:57

Putyin orosz elnök - anélkül, hogy bármilyen bizonyítékra hivatkozott volna - Aszlan Maszhadov volt csecsen kormányfőnek és szervezetének tulajdonította a péntek reggeli moszkvai metrórobbantást. Maszhadov azonban tagadta, hogy a lázadó egységeknek bármi közük lenne a merénylethez. A tragédiában 39 ember meghalt, 122-en megsérültek. A metrókocsiban távirányítású pokolgép lépett működésbe, a robbanóanyagot bőröndbe rejtették.

Videót mutattak be a rijádi merényletről

Nagyvilág2004.02.05, 21:06

Egy feltehetően az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorhálózattól származó és a világhálón látható videófelvételen csütörtökön szaúdi harcosokat mutattak be, amint kiképzik őket, majd végrehajtják a tavaly november 8-i rijádi merényletet.

Bush 1,2 milliárdot kér Afganisztán megsegítésére

Nagyvilág2004.02.02, 21:55

George Bush amerikai elnök hétfőn 1,2 milliárd dollárt kért a kongresszustól az afganisztáni újjáépítés céljaira a jövő évi költségvetés tervezetének előterjesztésekor.

Vádat emeltek az egyik isztambuli gyanúsított ellen

Nagyvilág2004.02.02, 20:54

Illegális szervezethez tartozás miatt vádat emelt a 2003. novemberi isztambuli robbantásos merényletek egyik őrizetbe vett gyanúsítottja ellen a török metropolis állambiztonsági bírósága.

Folytatja akcióit az al-Kaida

Nagyvilág2004.01.30, 21:44

Az al-Kaida folytatja a harcot a szaúd-arábiai kormány és nyugati támogatói ellen - hangsúlyozza az a pénteken Dubajban terjesztett nyilatkozat, amelyet vélekedések szerint az Oszama bin Laden vezette nemzetközi terrorista szervezet tett közzé.

Guantánamo: szabadon engedtek három kiskorút

Nagyvilág2004.01.30, 01:25

Az Egyesült Államok szabadon engedett három, a kubai Guantánamo támaszponton raboskodó kiskorú afgán személyt, akiket országukban razziák során vettek őrizetbe.

Felrobbant egy amerikai fegyverraktár Afganisztánban

Nagyvilág2004.01.29, 21:24

Hét amerikai katona életét vesztette, egy eltűnt és hárman megsebesültek a délkelet-afganisztáni Gazni településen, amikor robbanás történt egy fegyverraktárban - jelentette be csütörtökön az amerikai Középső Parancsnokság.

Tálib vezetőt fogtak el Pakisztánban

Nagyvilág2004.01.25, 11:36

Letartóztatták az Afganisztánban 2001 ősze előtt hatalmon lévő tálibok egyik vezéralakját. A férfi szoros kapcsolatban állt az amerikaiak által világszerte keresett Omar mollával, a tálib rezsim vallási vezetőjével.

Jennifer Lopez túlzásba esett Afganisztánban

Szórakozás2004.01.23, 11:48

Az amerikai énekesnő Kid Rock és Ja Rule társaságában érkezett a háború dúlta ázsiai országba, ahol kisebb kellemetlenségük akadt.

Egyházi képviselők sem mehetnek Guantánamóra

Nagyvilág2004.01.22, 02:05

Az amerikai hatóságok az amerikai egyházak képviselőinek sem engedélyezik, hogy felkeressék a kubai Guantánamóban fogva tartott "ellenséges harcosokat".

Vélt al-Kaida terroristákat fogtak el a pakisztániak

Nagyvilág2004.01.18, 15:01

A pakisztáni titkosszolgálat emberei letartóztattak hét személyt, akit azzal gyanúsítanak, hogy az al-Kaida terroristái. A házkutatás során több fegyvert is lefoglaltak.

Tálib rajtaütés Afganisztánban

Nagyvilág2004.01.17, 17:56

Öten meghaltak, tizenhárman megsebesültek szombaton Afganisztán déli tartományában, Kandahárban a tálib fegyveresek támadását követő összecsapás során. A térségben mintegy hetvenen haltak meg az elmúlt két hétben.

Egy békefenntartót küld Afganisztánba Kína

Nagyvilág2004.01.15, 17:28

Egy emberrel képviselteti magát az ENSZ afganisztáni békefenntartó missziójában Kína. A Kabulba irányított rendőrtiszt feladata az lesz, hogy megakadályozza a kábítószercsempészetet az afgán-kínai határon. Kína általában távol tartja magát a világszervezet békefenntartó misszióitól.

Repülőszerencsétlenség Üzbegisztánban

Nagyvilág2004.01.14, 11:55

A fedélzeten tartózkodó összes ember - 37 fő - meghalt  azon a repülőgépen, amely kedd este zuhant le az üzbég fővárosban. A JAK-40-és feltehetően a rossz látási viszonyok miatt csapódott földbe Taskent egyik sűrűn lakott kerületében, lakóházak közelében. A zuhanás után kigyulladt és teljesen kiégett gépen négy külföldi utas is volt.

Vegyi támadást hiúsítottak meg Franciaországban

Nagyvilág2004.01.12, 19:28

A francia terroristaelhátítás párizsi központjába szállították hétfőn a belbiztonsági szolgálat által múlt héten őrizetbe vett hat személyt, köztük egy radikális iszlamista imámot és családtagjait, akikről bebizonyosodott, hogy közvetlen kapcsolatban álltak a 2002 végén Párizs közelében elfogott "csecsen bűnszövetkezettel".

Nem engedik el az Irakban szolgáló amerikaiakat

Nagyvilág2004.01.06, 13:34

Az amerikai hadsereg Irakban, Kuvaitban és Afganisztánban szolgáló tagjai nem szerelhetnek le, amíg egységüket nem vezénylik vissza az USA-ba. Az új szabály azokra is érvényes, akiknek már lejárt a szerződésük. A hadsereg vezetői attól tartanak, hogy nem győzik elég emberrel a nemzetközi feladatokat.

Kabulon kívül is tevékeny az ISAF

Nagyvilág2004.01.06, 19:18

Az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) kedden kiterjesztette tevékenységi körét Kabulon kívülre azzal, hogy átvette a parancsnokságot az Afganisztán északi részén fekvő Kunduzban az amerikai hadsereg által tavaly létrehozott hét civil-katonai újjáépítő csapat egyike fölött.

Robbantás Kandahárban - tizenöt halott

Nagyvilág2004.01.06, 13:23

Legalább tizenöt ember - főleg gyerek - vesztette életét abban a robbanásban, amely az afganisztáni Kandahár egyik utcáján történt. A teherautóra szerelt pokolgép egy katonai bázis előtt lépett működésbe, akkor, amikor a rendőrség éppen egy másik robbanószerkezetet hatástalanított a helyszínen. A hatóságok egy embert elfogtak a merénylettel kapcsolatban.

Bin Laden ismét üzent egy hangfelvételen

Nagyvilág2004.01.05, 00:25

Oszama bin Laden szaúdi terroristavezérnek, az al-Kaida vezetőjének tulajdonított hangfelvételt közvetített vasárnap este az al-Dzsazíra arab televízió. A felvételen az állítólagos bin Laden a szent háború, a dzsihád folytatására buzdította a muzulmánokat, és elítélte azokat az arab vezetőket, akik támogatták az Egyesült Államok iraki beavatkozását.

Eredeti a bin Laden-hangfelvétel

Nagyvilág2004.01.05, 19:02

A CIA és a brit titkosszolgálat szerint is eredeti az az Oszama bin Laden-hangszalag, amelyet az al-Dzsazíra arab hírtelevízió játszott le a hét végén. Jack Straw brit külügyminiszter a hangfelvétel kapcsán kijelentette, hogy az al-Kaida terrorhálózat vezetője még mindig életben van. Bin Laden október eleje óta nem hallatott magáról. A szombaton adásba került hangfelvételen az Irakot megszállva tartó szövetségesek elleni harcra szólította fel híveit.

Megegyeztek Afganisztán új alkotmányáról

Nagyvilág2004.01.04, 15:34

Három héten át tartó heves vita után sikerült megállapodniuk az afgán vezetőknek Afganisztán új alkotmányáról. A legtöbb vita a hivatalos nyelvekről és a miniszterek állampolgárságáról folyt. Elemzők szerint az új alkotmány nyitva hagyja az iszlám alapú igazságszolgáltatás újbóli alkalmazásának lehetőségét.

Hitelesek Oszama bin Laden videofelvételei

Nagyvilág2004.01.03, 12:42

Oszama bin Laden életben van - ezt tanúsítják német szakértők szerint mindazok a video- és hangfelvételek, amelyeket az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezére terjesztett magáról. A szakértők kizárták, hogy a 2001. szeptember 11. óta napvilágot látott videofelvételeket korábban vették volna fel.

Szudán bezáratta az al-Dzsazíra irodáját

Nagyvilág2003.12.19, 19:07

Álhírek közvetítésének vádjával a szudáni hatóságok bezáratták az al-Dzsazíra arab hírtévé kartúmi irodáját, és őrizetbe vették tudósítóját.

Hazatért az egészségügyi kontingens Afganisztánból

Itthon2003.12.19, 17:02

Pénteken ünnepélyes keretek között fogadták a missziójukból hazatérő magyar katonai egészségügyi kontingens tagjait. Néhány katona azonban továbbra is Afganisztánban szolgál.

Származás miatti megkülönböztetés Guantánamón

Nagyvilág2003.12.18, 15:11

Nem kezelik egyenlően a Guantánamó-öbölben lévő amerikai támaszponton fogva tartott rabokat - egy ügyvéd szerint. Az afganisztáni háborúban letartóztatott körülbelül 660 őrizetes közé a múlt héten első alkalommal engedtek be egy civil ügyvédet, aki ausztráliai származású védencével beszélhetett. Stephen Kenny ügyvéd szerint azt, hogy hogyan bánjanak a támaszponton a foglyokkal, származásuk alapján döntik el őrzőik. A legkedvezőbb az amerikai születésűek helyzete.

Myers bin Ladent elfogását ígéri

Nagyvilág2003.12.18, 19:11

Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjét ugyanúgy elfogják majd, mint Szaddám Huszein volt iraki elnököt - jelentette ki csütörtökön Richard Myers tábornok, amikor felkereste az Afganisztánban állomásozó amerikai katonákat.

Megkezdődött az afgán törzsi nagytanács alkotmányozó ülése

Nagyvilág2003.12.14, 14:30

Mohammed Záhir Sah volt afgán király és Hamid Karzai államfő megnyitó beszédével vasárnap megkezdődött a hagyományos afgán törzsi nagytanács, a loja dzsirga előreláthatólag legalább tíz napig tartó alkotmányozó ülése. Az alaptörvény-tervezet olyan erős államfői hatalom létrehozását irányozza elő, amely az Egyesült Államok elnökének jogköréhez hasonlítható.

Megint afgán gyerekeket öltek meg az amerikaiak

Nagyvilág2003.12.10, 11:50

Amerikai katonák megöltek hat afgán gyermeket egy al-kaidások és tálibok elleni akcióban Az akciót a kelet-afganisztáni Gardez közelében hajtották végre.

Az amerikaiak tévedésből afgán gyerekeket bombáztak

Nagyvilág2003.12.07, 00:33

Kilenc gyerek vesztette életét szombaton Afganisztánban egy amerikai légitámadás következtében. Az amerikaiak egy afgán terroristát vettek célba, de vele együtt a gyerekeket is lebombázták.

Vizsgálatot követel az ENSZ a lebombázott gyerekek ügyében

Nagyvilág2003.12.07, 14:27

Sürgős vizsgálatot követel az ENSZ azzal kapcsolatban, hogy szombaton Afganisztánban az amerikaiak lebombáztak kilenc gyereket. Az amerikaiak egy afgán terroristát vettek célba, de vele együtt a gyerekeket is lebombázták.

Pokolgép robbant Afganisztánban - sok sérült

Nagyvilág2003.12.06, 14:42

A helyi rendőrség illetékesei szerint valószínűleg egy kerékpárra erősített bomba robbant a dél-afganisztáni Kandahár városközpontjában szombaton. A merényletnek több sérültje van. A detonáció közelében álló épületek ablakai betörtek, több üzlet rombadőlt. A rendőrség szerint az akciót a tálibok támogatói követték el.

A kabuli repülőtéren dolgozhatnak magyar katonák

Itthon2003.12.05, 16:57

Magyar katonák csak egyéni beosztásokat látnának el Afganisztánban a jövőben - a Honvédelmi Minisztérium tervei szerint. Így például elképzelhető, hogy a kabuli  repülőtér üzemeltetésében venne részt tíz magyar katona.

Magyarok is szolgálhatnak Afganisztánban

Nagyvilág2003.12.05, 19:17

Németország hamarosan belső tervezői megbeszélést tart nemzetközi partnerekkel, akik esetleg részt vennének az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) Kabulon kívüli munkájában, így a németek kunduzi missziójában - közölte a német külügyminisztérium szóvivője. Berlini diplomáciai forrás szerint Magyarország is felkérést kapott.

Bin Laden-bankszámlát találtak Svájcban

Nagyvilág2003.12.04, 18:33

Oszama bin Laden és Ajman az-Zavahiri, az al-Kaida terrorszervezet vezetői az 1990-es években bankszámlákat tartottak fenn svájci bankokban - közölte a svájci főügyészség. Svájc eddig 34 millió frankot foglalt le az al-Kaida pénzeiből.

Rakéta robbant a kabuli amerikai követségnél

Nagyvilág2003.12.04, 16:51

Rakéta robbant a kabuli amerikai követség közelében. Sérültekről egyelőre nem érkezett hír. Eközben épp Kabulban tartózkodik az amerikai védelmi miniszter, aki az afganisztáni hadurakat próbálja meggyőzni arról, hogy számolják fel magánhadseregeiket, és ismerjék el a kabuli központi hatalmat.

Hadurakat győzköd Afganisztánban Rumsfeld

Nagyvilág2003.12.04, 12:08

Afganisztáni hadurakat próbál meggyőzni Donald Rumsfeld arról, hogy számolják fel magánhadseregeiket, és ismerjék el a kabuli központi hatalmat. Az amerikai védelmi miniszter ez ügyben már egyeztetett a két legerősebb északi parancsnokkal, és további hadurakkal is tárgyal majd, valamint találkozik az ideiglenes elnökkel. A látogatás célja, hogy elősegítse az ország stabilizálását.

Pakisztánban látták Omár mollát

Nagyvilág2003.11.30, 13:09

Pakisztán Kwetta városában látták Omár mollát, az Afganisztánban két éve legyőzött tálibok vallási vezetőjét. Afganisztán elnöke a pakisztáni hatóságok segítségét kérte a molla kézre kerítéséhez. Pakisztán segítségét kérte az újra erősödő tálibokkal szemben.

Bush után Hillary Clinton is Bagdadba ment

Nagyvilág2003.11.28, 14:57

Egymásnak adják a kilincset Bagdadban az amerikai politikai élet kiválóságai. Csütörtök este George W. Bush elnök jelent meg meglepetésszerűen az iraki fővárosban, pénteken pedig Hillary Clinton demokrata párti szenátor érkezett, egyenesen Kabulból.

Elhagyják a katonák az afgán hadsereget

Nagyvilág2003.11.27, 18:42

Alig kezdték szervezni, máris fogyóban az afgán hadsereg. A katonák az alacsony fizetés miatt inkább az otthoni alkalmi munkákat választják az ország túlsó felén vívott strapás harcok helyett.

Guantánamóért támadja az amerikaiakat a brit főbíró

Nagyvilág2003.11.27, 18:55

Nagy-Britannia legfőbb bírája szerint az USA törvénytelenül működteti a guantánamói fogolytábort. Az Egyesült Államok haditengerészeti bázisán tartják fogva az afganisztáni háború során fogságba esett, terrorizmussal gyanúsított embereket. A főbíró szerint a táborban uralkodó körülményeket csak kevés választja el attól, hogy kínzásnak minősüljenek. A bíró szerint a brit kormánynak fel kellene lépnie a Guantánamón fogva tartottak érdekében.

Németországban elítélték bin Laden testőrét

Nagyvilág2003.11.26, 17:04

Négy év börtönre ítéltek Németországban egy jemeni állampolgárt, akit azzal vádoltak, hogy az al-Kaida tagjaként zsidó célpontok ellen szervezett merényleteket. Szadi Abdellah a bíróságon elmondta, Afganisztánban Oszama bin Laden testőre volt.

Szaddám- és bin Laden-babákat foglaltak le Izraelben

Nagyvilág2003.11.26, 19:25

Izraeli vámosok szerdán Haifa kikötőjében lefoglaltak 400 Oszama bin Laden-babát és 50 Szaddám Huszein-figurát.

Előre figyelmeztették a törököket robbantásokra

Nagyvilág2003.11.24, 11:01

Egy ankarai lap értesülései szerint már októberben tudtak a török hatóságok arról, hogy teherautóba rejtett robbanószerrel merényletet terveznek török célpontok ellen. A hatóságok mégsem tudták megakadályozni a támadást: csütörtökön és múlt hétvégén is véres merényleteket követtek el Isztambulban.

Lezuhant egy amerikai helikopter Afganisztánban

Nagyvilág2003.11.24, 00:22

Eddig ismeretlen okból lezuhant vasárnap Afganisztánban egy amerikai katonai helikopter, és a rajta utazók közül öten meghaltak, heten pedig megsebesültek.

Isztambuli robbantás: afgán szál, török tettesek

Nagyvilág2003.11.18, 15:26

Egymásnak némileg ellentmondó információkat közöltek a hétvégi véres isztambuli robbantásokkal kapcsolatos nyomozásról. A török belügyminiszter "afganisztáni szálról" beszélt, a hírügynökségek viszont arról számoltak be, hogy azonosították a feltételezett török merénylők földi maradványait.

Lelőttek egy ENSZ-nek dolgozó nőt Afganisztánban

Nagyvilág2003.11.16, 13:16

Megöltek egy ENSZ-alkalmazottat Afganisztánban. A nőt motorkerékpáron érkező férfiak lőtték le egy piacon.

Vegyi fegyvereket vethet be az al-Kaida

Nagyvilág2003.11.15, 14:11

Vegyi és biológiai fegyvereket kíván bevetni az al-Kaida terrorhálózat a jövőben terrorcselekményei során - figyelmeztettek ENSZ-szakértők egy bizalmas jelentésben.

Amerika felülvizsgálja Irak-politikáját

Nagyvilág2003.11.12, 13:19

Sürgősen berendelték a Fehér Házba Paul Bremert, Irak amerikai kormányzóját. Bremer washingtoni vezető tisztviselőkkel folytat tárgyalásokat. A Fehér Ház valószínűleg újragondolja az iraki politikát, és feltehetően átalakítja az ideiglenes kormányzótanácsot is. Egyes jelentések szerint - Afganisztánhoz hasonlóan - ideiglenes államfőt neveznek ki.

Robertson osztrák katonákat kért Afganisztánba

Nagyvilág2003.11.05, 23:21

Osztrák katonai alakulat Afganisztánba küldését kérte szerdán Bécsben a NATO főtitkára. George Robertson a kérést azon a vacsorán terjesztette elő, amelyet Günter Platter osztrák védelmi miniszter adott a kétnapos ausztriai búcsúlátogatásra érkezett NATO-főtitkár tiszteletére.

Afgán hadurakkal tárgyal az ENSZ küldöttsége

Nagyvilág2003.11.05, 18:35

Az ellenségeskedés beszüntetésére és Hamid Karzai államfő együttes támogatására szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) küldöttsége szerdán Afganisztán északi részének két legbefolyásosabb parancsnokát.

Elkészült az afgán alkotmány

Nagyvilág2003.11.03, 15:04

Elkészült Afganisztán alkotmányának első tervezete. Ha az országot irányító Nagytanács elfogadja az alkotmánytervezetet, az országban akár még ebben az évben választásokat tarthatnak. Az új alkotmány garantálná az egyenlő jogokat, de Afganisztánt iszlám köztársaságként szervezné újjá.

Súlyos összecsapások Afganisztánban, 19 halott

Nagyvilág2003.11.01, 13:42

Két súlyos összecsapás alakult ki Afganisztán északi, illetve déli részén a hatalmon lévő erők között. A dél-afganisztáni Hilmend tartományban a katonák és rendőrök közötti heves összetűzésben két katonai parancsnok, legkevesebb öt rendőr, valamint kilenc polgári személy is életét vesztette.

Fogságban marad a terroristagyanús Mzudi

Nagyvilág2003.10.29, 19:25

A New York-i és washingtoni merényleteket elkövető terroristák bűnsegédjének tartott Abdel-Gani Mzudi vizsgálati fogságban marad - közölte szerdán a Mzudi ügyében eljáró hamburgi bírói testület elnöke.

Két CIA-ügynök vesztette életét Afganisztánban

Nagyvilág2003.10.28, 21:20

Terroristák üldözése közben életét vesztette az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) két munkatársa Afganisztán keleti részén, a pakisztáni határ közelében - közölte kedden a CIA.

Most
Top 12 óra