hirdetés

Afganisztán

címke rss

Három napig gyászol Irak

Nagyvilág2004.03.03, 11:14

Három napig gyászolják Irakban a keddi bagdadi és kerbelai merényletek 182 áldozatát. Az Egyesült Államok és az iraki vezetés Oszama bin Laden terrorhálózatát vádolja a síiták legnagyobb ünnepén elkövetett merényletekkel. Al-Szisztani ajatollah, az iraki síiták vezetője viszont az USA-t bírálta, amiért nem képes rendet és biztonságot teremteni Irakban. Eközben az iraki rendőrség és a szövetséges haderő tizenöt embert őrizetbe vett, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők követték el a kerbelai merényleteket. 

Rekordmennyiségű heroin jön Afganisztánból

Nagyvilág2004.03.03, 13:40

Az ENSZ kábítószer-ellenörző szerve által most nyilvánosságra hozott jelentés szerint az Afganisztánban termelt és előállított keménydrogok, így az ópium és a heroin mennyisége idén rekordot dönthet. Az ázsai kábítószert főleg Kelet-Európába szállítják - az ENSZ szakértői szerint. A dokumentum szerint egyre nagyobb probléma az is, hogy interneten keresztül adnak el drogként is használható készítményeket.

Oroszok szabadultak Guantánamóról

Nagyvilág2004.03.01, 20:40

Hét orosz nemzetiségű guantánamói foglyot adtak át az orosz hatóságoknak az amerikaiak. A fogolyátadásról egyik fél sem közölt részleteket. A hét orosszal százra növekedett azok száma, akik létrehozása óta kiszabadultak a guantánamói fogolytáborból. Az amerikai haditengerészet bázisán hatszáz embert tartanak fogva, akik az USA afganisztáni hadjárata idején estek fogságba, és azzal gyanúsítják őket, hogy a tálib rezsim, vagy az al-Kaida tagjai voltak.

Halálos lövöldözés Kabulban

Nagyvilág2004.03.01, 21:11

Egy ember meghalt és legkevesebb tizenheten megsebesültek egy hétfőn Kabulban kitört lövöldözésben. Az afgán főváros zömében síita hazarák lakta negyedében helybeli fiatalok egy csoportja és a szomszédos katonai akadémia diákjai csaptak össze.

A Pentagon cáfolta bin Laden elfogását

Nagyvilág2004.02.28, 22:28

Az amerikai hadsereg nem tud Oszama bin Laden állítólagos letartóztatásáról. A Pentagonnál közölték: nem igaz a teheráni rádió híre, miszerint bin Laden amerikaiak kezére került.

Iráni rádió: bin Laden már rég az USA foglya

Nagyvilág2004.02.28, 14:09

Az amerikaiak már régen elfogták az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjét, Oszama bin Ladent - jelentette szombaton az iráni állami rádió, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Mind az amerikai, mind a pakisztáni hatóságok cáfolják a hírt. A pakisztáni belügyminiszter szerint bin Laden az afgán-pakisztáni határövezetben tartózkodik.

A CIA ismerte az egyik WTC-terrorista telefonszámát

Nagyvilág2004.02.26, 15:13

Az amerikai hírszerzés két és fél évvel a 2001. szeptember 11-i merényletek előtt megkapta az egyik gépeltérítő nevét és telefonszámát. Az USA Kongresszusának független vizsgálata kiderítette, hogy az adatokat a német titkosszolgálat adta át a CIA-nak, ám az amerikaiak nem nyomoztak a terrorista után. A Világkereskedelmi Központot ért támadás óta igen sok bírálat érte a különböző amerikai titkosszolgálatokat, mert nem osztották meg egymással a rendelkezésre álló információkat, és így nem tudták előre jelezni a készülő terrortámadást.  

Élőben akarják nézni az amerikaiak bin Laden kivégzését

Nagyvilág2004.02.24, 12:55

Minden harmadik amerikai megnézné a tévében Oszama bin Laden esetleges kivégzését, ha erre lehetősége lenne, a megkérdezettek kétharmada pedig helyesnek tartaná, ha a csatornák rendszeresen mutatnák a halálos ítéletek végrehajtását. Ennél kevesebben, a nyilatkozó személyek tizennyolc százaléka akarja, hogy Szaddám Huszein általuk remélt kivégzését leadja a televízió, és minden tizedik ember áldozna pénzt az iraki diktátor utolsó perceit bemutató képekért.

Afganisztánban van bin Laden

Nagyvilág2004.02.23, 17:50

Afganisztánban tartózkodik, és "amerikaiak elleni támadások tervezésével van elfoglalva" az al-Kaida szervezet vezetője, Oszama bin Laden és egyiptomi helyettese, Ajman az-Zavahiri - állította hétfői közleményében egy "tálib tájékoztatási központ". A tálibok szerint Bush csak választási kampányát akarja fokozni azzal, hogy azt hangoztatja: elfogja bin Ladent. Ugyanakkor a pakisztánban állomásozó amerikai csapatok szóvivője kijelentette, nem tudják, hol tartózkodik bin Laden, de ha tudnák, hogy Afganisztánban van, elfognák őt.

Lezuhant egy helikopter Afganisztánban

Nagyvilág2004.02.22, 12:25

Legalább egy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült, amikor lezuhant egy amerikai építési vállalat munkatársait szállító helikopter. A helikopter azután zuhant le, hogy kézifegyverekből tüzet nyitottak rá.

Menekültek tízezreit készül kiutasítani Hollandia

Nagyvilág2004.02.17, 13:52

Kedden szavaz a holland törvényhozás arról a törvényről, amelynek alapján 26 ezer menekült státusért sikertelenül pályázó bevándorlót utasítanának ki az országból 3 év alatt. A tervezett intézkedést számos kritika érte, többek között a Human Rights Watch emberi jogi szervezet és az ENSZ menekültügyi főbiztosa is felemelte a szavát ellene. Az érintett bevándorlók repülőjegyet, némi pénzt és nyolc hónapot kapnának arra, hogy visszatérjenek oda, ahonnan jöttek.

Nők is lehetnek rendőrök Afganisztánban

Nagyvilág2004.02.16, 22:59

Hamarosan női járőrökkel is találkozhat a járókelő Kabul utcáin; az első hét nő hétfőn jelentkezett rendőri kiképzésre.

Spanyol fogoly szabadul Guantánamóról

Nagyvilág2004.02.12, 16:01

Spanyolországba szállítanak egy, a guantánamói támaszponton fogva tartott férfit. A fogoly spanyol állampolgárságú. Országa azért kérte a kiadatását az Egyesült Államoktól, mert kiderült, hogy a férfi tagja volt egy spanyol al-Kaida sejtnek. Guantánamón hatszáz, az afganisztáni háborúban fogságba esett "ellenséges harcost" tartanak fogva, akik semmifajta jogszolgáltatásban sem részesülnek.

Kis terrorcsoportok veszik át az Al-Kaida helyét

Nagyvilág2004.02.08, 21:22

Eddig ismeretlen terrorszervezetek veszik át az al-Kaida helyét - állapították meg nemzetközi terrorszakértők. Az utóbbi hónapok eseményeiből arra lehet következtetni, hogy a kisebb, helyi csoportok egyre távolabb tevékenykednek bázisterületeiktől. A csoportok egy része korábban kapcsolatot tartott Oszama bin-Laden szervezetével, azonban mindeddig teljesen ismeretlen terrorszervezetek is egyre aktívabbak.

Állítólag atomfegyvert vásárolt az al-Kaida

Nagyvilág2004.02.08, 20:31

Atomfegyvert vásárolt Ukrajnától évekkel ezelőtt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet - adta hírül vasárnap az al-Hajat című arab lap. A veszedelmes eszközt csak az USA területén, és csak végszükség esetén vetnék be.

Putyin a csecseneket gyanúsítja a robbantással

Nagyvilág2004.02.06, 16:57

Putyin orosz elnök - anélkül, hogy bármilyen bizonyítékra hivatkozott volna - Aszlan Maszhadov volt csecsen kormányfőnek és szervezetének tulajdonította a péntek reggeli moszkvai metrórobbantást. Maszhadov azonban tagadta, hogy a lázadó egységeknek bármi közük lenne a merénylethez. A tragédiában 39 ember meghalt, 122-en megsérültek. A metrókocsiban távirányítású pokolgép lépett működésbe, a robbanóanyagot bőröndbe rejtették.

Videót mutattak be a rijádi merényletről

Nagyvilág2004.02.05, 21:06

Egy feltehetően az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorhálózattól származó és a világhálón látható videófelvételen csütörtökön szaúdi harcosokat mutattak be, amint kiképzik őket, majd végrehajtják a tavaly november 8-i rijádi merényletet.

Bush 1,2 milliárdot kér Afganisztán megsegítésére

Nagyvilág2004.02.02, 21:55

George Bush amerikai elnök hétfőn 1,2 milliárd dollárt kért a kongresszustól az afganisztáni újjáépítés céljaira a jövő évi költségvetés tervezetének előterjesztésekor.

Vádat emeltek az egyik isztambuli gyanúsított ellen

Nagyvilág2004.02.02, 20:54

Illegális szervezethez tartozás miatt vádat emelt a 2003. novemberi isztambuli robbantásos merényletek egyik őrizetbe vett gyanúsítottja ellen a török metropolis állambiztonsági bírósága.

Folytatja akcióit az al-Kaida

Nagyvilág2004.01.30, 21:44

Az al-Kaida folytatja a harcot a szaúd-arábiai kormány és nyugati támogatói ellen - hangsúlyozza az a pénteken Dubajban terjesztett nyilatkozat, amelyet vélekedések szerint az Oszama bin Laden vezette nemzetközi terrorista szervezet tett közzé.

Guantánamo: szabadon engedtek három kiskorút

Nagyvilág2004.01.30, 01:25

Az Egyesült Államok szabadon engedett három, a kubai Guantánamo támaszponton raboskodó kiskorú afgán személyt, akiket országukban razziák során vettek őrizetbe.

Felrobbant egy amerikai fegyverraktár Afganisztánban

Nagyvilág2004.01.29, 21:24

Hét amerikai katona életét vesztette, egy eltűnt és hárman megsebesültek a délkelet-afganisztáni Gazni településen, amikor robbanás történt egy fegyverraktárban - jelentette be csütörtökön az amerikai Középső Parancsnokság.

Tálib vezetőt fogtak el Pakisztánban

Nagyvilág2004.01.25, 11:36

Letartóztatták az Afganisztánban 2001 ősze előtt hatalmon lévő tálibok egyik vezéralakját. A férfi szoros kapcsolatban állt az amerikaiak által világszerte keresett Omar mollával, a tálib rezsim vallási vezetőjével.

Jennifer Lopez túlzásba esett Afganisztánban

Szórakozás2004.01.23, 11:48

Az amerikai énekesnő Kid Rock és Ja Rule társaságában érkezett a háború dúlta ázsiai országba, ahol kisebb kellemetlenségük akadt.

Egyházi képviselők sem mehetnek Guantánamóra

Nagyvilág2004.01.22, 02:05

Az amerikai hatóságok az amerikai egyházak képviselőinek sem engedélyezik, hogy felkeressék a kubai Guantánamóban fogva tartott "ellenséges harcosokat".

Vélt al-Kaida terroristákat fogtak el a pakisztániak

Nagyvilág2004.01.18, 15:01

A pakisztáni titkosszolgálat emberei letartóztattak hét személyt, akit azzal gyanúsítanak, hogy az al-Kaida terroristái. A házkutatás során több fegyvert is lefoglaltak.

Tálib rajtaütés Afganisztánban

Nagyvilág2004.01.17, 17:56

Öten meghaltak, tizenhárman megsebesültek szombaton Afganisztán déli tartományában, Kandahárban a tálib fegyveresek támadását követő összecsapás során. A térségben mintegy hetvenen haltak meg az elmúlt két hétben.

Egy békefenntartót küld Afganisztánba Kína

Nagyvilág2004.01.15, 17:28

Egy emberrel képviselteti magát az ENSZ afganisztáni békefenntartó missziójában Kína. A Kabulba irányított rendőrtiszt feladata az lesz, hogy megakadályozza a kábítószercsempészetet az afgán-kínai határon. Kína általában távol tartja magát a világszervezet békefenntartó misszióitól.

Repülőszerencsétlenség Üzbegisztánban

Nagyvilág2004.01.14, 11:55

A fedélzeten tartózkodó összes ember - 37 fő - meghalt  azon a repülőgépen, amely kedd este zuhant le az üzbég fővárosban. A JAK-40-és feltehetően a rossz látási viszonyok miatt csapódott földbe Taskent egyik sűrűn lakott kerületében, lakóházak közelében. A zuhanás után kigyulladt és teljesen kiégett gépen négy külföldi utas is volt.

Vegyi támadást hiúsítottak meg Franciaországban

Nagyvilág2004.01.12, 19:28

A francia terroristaelhátítás párizsi központjába szállították hétfőn a belbiztonsági szolgálat által múlt héten őrizetbe vett hat személyt, köztük egy radikális iszlamista imámot és családtagjait, akikről bebizonyosodott, hogy közvetlen kapcsolatban álltak a 2002 végén Párizs közelében elfogott "csecsen bűnszövetkezettel".

Nem engedik el az Irakban szolgáló amerikaiakat

Nagyvilág2004.01.06, 13:34

Az amerikai hadsereg Irakban, Kuvaitban és Afganisztánban szolgáló tagjai nem szerelhetnek le, amíg egységüket nem vezénylik vissza az USA-ba. Az új szabály azokra is érvényes, akiknek már lejárt a szerződésük. A hadsereg vezetői attól tartanak, hogy nem győzik elég emberrel a nemzetközi feladatokat.

Kabulon kívül is tevékeny az ISAF

Nagyvilág2004.01.06, 19:18

Az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) kedden kiterjesztette tevékenységi körét Kabulon kívülre azzal, hogy átvette a parancsnokságot az Afganisztán északi részén fekvő Kunduzban az amerikai hadsereg által tavaly létrehozott hét civil-katonai újjáépítő csapat egyike fölött.

Robbantás Kandahárban - tizenöt halott

Nagyvilág2004.01.06, 13:23

Legalább tizenöt ember - főleg gyerek - vesztette életét abban a robbanásban, amely az afganisztáni Kandahár egyik utcáján történt. A teherautóra szerelt pokolgép egy katonai bázis előtt lépett működésbe, akkor, amikor a rendőrség éppen egy másik robbanószerkezetet hatástalanított a helyszínen. A hatóságok egy embert elfogtak a merénylettel kapcsolatban.

Bin Laden ismét üzent egy hangfelvételen

Nagyvilág2004.01.05, 00:25

Oszama bin Laden szaúdi terroristavezérnek, az al-Kaida vezetőjének tulajdonított hangfelvételt közvetített vasárnap este az al-Dzsazíra arab televízió. A felvételen az állítólagos bin Laden a szent háború, a dzsihád folytatására buzdította a muzulmánokat, és elítélte azokat az arab vezetőket, akik támogatták az Egyesült Államok iraki beavatkozását.

Eredeti a bin Laden-hangfelvétel

Nagyvilág2004.01.05, 19:02

A CIA és a brit titkosszolgálat szerint is eredeti az az Oszama bin Laden-hangszalag, amelyet az al-Dzsazíra arab hírtelevízió játszott le a hét végén. Jack Straw brit külügyminiszter a hangfelvétel kapcsán kijelentette, hogy az al-Kaida terrorhálózat vezetője még mindig életben van. Bin Laden október eleje óta nem hallatott magáról. A szombaton adásba került hangfelvételen az Irakot megszállva tartó szövetségesek elleni harcra szólította fel híveit.

Megegyeztek Afganisztán új alkotmányáról

Nagyvilág2004.01.04, 15:34

Három héten át tartó heves vita után sikerült megállapodniuk az afgán vezetőknek Afganisztán új alkotmányáról. A legtöbb vita a hivatalos nyelvekről és a miniszterek állampolgárságáról folyt. Elemzők szerint az új alkotmány nyitva hagyja az iszlám alapú igazságszolgáltatás újbóli alkalmazásának lehetőségét.

Hitelesek Oszama bin Laden videofelvételei

Nagyvilág2004.01.03, 12:42

Oszama bin Laden életben van - ezt tanúsítják német szakértők szerint mindazok a video- és hangfelvételek, amelyeket az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezére terjesztett magáról. A szakértők kizárták, hogy a 2001. szeptember 11. óta napvilágot látott videofelvételeket korábban vették volna fel.

Szudán bezáratta az al-Dzsazíra irodáját

Nagyvilág2003.12.19, 19:07

Álhírek közvetítésének vádjával a szudáni hatóságok bezáratták az al-Dzsazíra arab hírtévé kartúmi irodáját, és őrizetbe vették tudósítóját.

Hazatért az egészségügyi kontingens Afganisztánból

Itthon2003.12.19, 17:02

Pénteken ünnepélyes keretek között fogadták a missziójukból hazatérő magyar katonai egészségügyi kontingens tagjait. Néhány katona azonban továbbra is Afganisztánban szolgál.

Származás miatti megkülönböztetés Guantánamón

Nagyvilág2003.12.18, 15:11

Nem kezelik egyenlően a Guantánamó-öbölben lévő amerikai támaszponton fogva tartott rabokat - egy ügyvéd szerint. Az afganisztáni háborúban letartóztatott körülbelül 660 őrizetes közé a múlt héten első alkalommal engedtek be egy civil ügyvédet, aki ausztráliai származású védencével beszélhetett. Stephen Kenny ügyvéd szerint azt, hogy hogyan bánjanak a támaszponton a foglyokkal, származásuk alapján döntik el őrzőik. A legkedvezőbb az amerikai születésűek helyzete.

Myers bin Ladent elfogását ígéri

Nagyvilág2003.12.18, 19:11

Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjét ugyanúgy elfogják majd, mint Szaddám Huszein volt iraki elnököt - jelentette ki csütörtökön Richard Myers tábornok, amikor felkereste az Afganisztánban állomásozó amerikai katonákat.

Megkezdődött az afgán törzsi nagytanács alkotmányozó ülése

Nagyvilág2003.12.14, 14:30

Mohammed Záhir Sah volt afgán király és Hamid Karzai államfő megnyitó beszédével vasárnap megkezdődött a hagyományos afgán törzsi nagytanács, a loja dzsirga előreláthatólag legalább tíz napig tartó alkotmányozó ülése. Az alaptörvény-tervezet olyan erős államfői hatalom létrehozását irányozza elő, amely az Egyesült Államok elnökének jogköréhez hasonlítható.

Megint afgán gyerekeket öltek meg az amerikaiak

Nagyvilág2003.12.10, 11:50

Amerikai katonák megöltek hat afgán gyermeket egy al-kaidások és tálibok elleni akcióban Az akciót a kelet-afganisztáni Gardez közelében hajtották végre.

Az amerikaiak tévedésből afgán gyerekeket bombáztak

Nagyvilág2003.12.07, 00:33

Kilenc gyerek vesztette életét szombaton Afganisztánban egy amerikai légitámadás következtében. Az amerikaiak egy afgán terroristát vettek célba, de vele együtt a gyerekeket is lebombázták.

Vizsgálatot követel az ENSZ a lebombázott gyerekek ügyében

Nagyvilág2003.12.07, 14:27

Sürgős vizsgálatot követel az ENSZ azzal kapcsolatban, hogy szombaton Afganisztánban az amerikaiak lebombáztak kilenc gyereket. Az amerikaiak egy afgán terroristát vettek célba, de vele együtt a gyerekeket is lebombázták.

Pokolgép robbant Afganisztánban - sok sérült

Nagyvilág2003.12.06, 14:42

A helyi rendőrség illetékesei szerint valószínűleg egy kerékpárra erősített bomba robbant a dél-afganisztáni Kandahár városközpontjában szombaton. A merényletnek több sérültje van. A detonáció közelében álló épületek ablakai betörtek, több üzlet rombadőlt. A rendőrség szerint az akciót a tálibok támogatói követték el.

A kabuli repülőtéren dolgozhatnak magyar katonák

Itthon2003.12.05, 16:57

Magyar katonák csak egyéni beosztásokat látnának el Afganisztánban a jövőben - a Honvédelmi Minisztérium tervei szerint. Így például elképzelhető, hogy a kabuli  repülőtér üzemeltetésében venne részt tíz magyar katona.

Magyarok is szolgálhatnak Afganisztánban

Nagyvilág2003.12.05, 19:17

Németország hamarosan belső tervezői megbeszélést tart nemzetközi partnerekkel, akik esetleg részt vennének az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) Kabulon kívüli munkájában, így a németek kunduzi missziójában - közölte a német külügyminisztérium szóvivője. Berlini diplomáciai forrás szerint Magyarország is felkérést kapott.

Bin Laden-bankszámlát találtak Svájcban

Nagyvilág2003.12.04, 18:33

Oszama bin Laden és Ajman az-Zavahiri, az al-Kaida terrorszervezet vezetői az 1990-es években bankszámlákat tartottak fenn svájci bankokban - közölte a svájci főügyészség. Svájc eddig 34 millió frankot foglalt le az al-Kaida pénzeiből.

Rakéta robbant a kabuli amerikai követségnél

Nagyvilág2003.12.04, 16:51

Rakéta robbant a kabuli amerikai követség közelében. Sérültekről egyelőre nem érkezett hír. Eközben épp Kabulban tartózkodik az amerikai védelmi miniszter, aki az afganisztáni hadurakat próbálja meggyőzni arról, hogy számolják fel magánhadseregeiket, és ismerjék el a kabuli központi hatalmat.

Hadurakat győzköd Afganisztánban Rumsfeld

Nagyvilág2003.12.04, 12:08

Afganisztáni hadurakat próbál meggyőzni Donald Rumsfeld arról, hogy számolják fel magánhadseregeiket, és ismerjék el a kabuli központi hatalmat. Az amerikai védelmi miniszter ez ügyben már egyeztetett a két legerősebb északi parancsnokkal, és további hadurakkal is tárgyal majd, valamint találkozik az ideiglenes elnökkel. A látogatás célja, hogy elősegítse az ország stabilizálását.

Pakisztánban látták Omár mollát

Nagyvilág2003.11.30, 13:09

Pakisztán Kwetta városában látták Omár mollát, az Afganisztánban két éve legyőzött tálibok vallási vezetőjét. Afganisztán elnöke a pakisztáni hatóságok segítségét kérte a molla kézre kerítéséhez. Pakisztán segítségét kérte az újra erősödő tálibokkal szemben.

Bush után Hillary Clinton is Bagdadba ment

Nagyvilág2003.11.28, 14:57

Egymásnak adják a kilincset Bagdadban az amerikai politikai élet kiválóságai. Csütörtök este George W. Bush elnök jelent meg meglepetésszerűen az iraki fővárosban, pénteken pedig Hillary Clinton demokrata párti szenátor érkezett, egyenesen Kabulból.

Elhagyják a katonák az afgán hadsereget

Nagyvilág2003.11.27, 18:42

Alig kezdték szervezni, máris fogyóban az afgán hadsereg. A katonák az alacsony fizetés miatt inkább az otthoni alkalmi munkákat választják az ország túlsó felén vívott strapás harcok helyett.

Guantánamóért támadja az amerikaiakat a brit főbíró

Nagyvilág2003.11.27, 18:55

Nagy-Britannia legfőbb bírája szerint az USA törvénytelenül működteti a guantánamói fogolytábort. Az Egyesült Államok haditengerészeti bázisán tartják fogva az afganisztáni háború során fogságba esett, terrorizmussal gyanúsított embereket. A főbíró szerint a táborban uralkodó körülményeket csak kevés választja el attól, hogy kínzásnak minősüljenek. A bíró szerint a brit kormánynak fel kellene lépnie a Guantánamón fogva tartottak érdekében.

Németországban elítélték bin Laden testőrét

Nagyvilág2003.11.26, 17:04

Négy év börtönre ítéltek Németországban egy jemeni állampolgárt, akit azzal vádoltak, hogy az al-Kaida tagjaként zsidó célpontok ellen szervezett merényleteket. Szadi Abdellah a bíróságon elmondta, Afganisztánban Oszama bin Laden testőre volt.

Szaddám- és bin Laden-babákat foglaltak le Izraelben

Nagyvilág2003.11.26, 19:25

Izraeli vámosok szerdán Haifa kikötőjében lefoglaltak 400 Oszama bin Laden-babát és 50 Szaddám Huszein-figurát.

Előre figyelmeztették a törököket robbantásokra

Nagyvilág2003.11.24, 11:01

Egy ankarai lap értesülései szerint már októberben tudtak a török hatóságok arról, hogy teherautóba rejtett robbanószerrel merényletet terveznek török célpontok ellen. A hatóságok mégsem tudták megakadályozni a támadást: csütörtökön és múlt hétvégén is véres merényleteket követtek el Isztambulban.

Lezuhant egy amerikai helikopter Afganisztánban

Nagyvilág2003.11.24, 00:22

Eddig ismeretlen okból lezuhant vasárnap Afganisztánban egy amerikai katonai helikopter, és a rajta utazók közül öten meghaltak, heten pedig megsebesültek.

Isztambuli robbantás: afgán szál, török tettesek

Nagyvilág2003.11.18, 15:26

Egymásnak némileg ellentmondó információkat közöltek a hétvégi véres isztambuli robbantásokkal kapcsolatos nyomozásról. A török belügyminiszter "afganisztáni szálról" beszélt, a hírügynökségek viszont arról számoltak be, hogy azonosították a feltételezett török merénylők földi maradványait.

Lelőttek egy ENSZ-nek dolgozó nőt Afganisztánban

Nagyvilág2003.11.16, 13:16

Megöltek egy ENSZ-alkalmazottat Afganisztánban. A nőt motorkerékpáron érkező férfiak lőtték le egy piacon.

Vegyi fegyvereket vethet be az al-Kaida

Nagyvilág2003.11.15, 14:11

Vegyi és biológiai fegyvereket kíván bevetni az al-Kaida terrorhálózat a jövőben terrorcselekményei során - figyelmeztettek ENSZ-szakértők egy bizalmas jelentésben.

Amerika felülvizsgálja Irak-politikáját

Nagyvilág2003.11.12, 13:19

Sürgősen berendelték a Fehér Házba Paul Bremert, Irak amerikai kormányzóját. Bremer washingtoni vezető tisztviselőkkel folytat tárgyalásokat. A Fehér Ház valószínűleg újragondolja az iraki politikát, és feltehetően átalakítja az ideiglenes kormányzótanácsot is. Egyes jelentések szerint - Afganisztánhoz hasonlóan - ideiglenes államfőt neveznek ki.

Robertson osztrák katonákat kért Afganisztánba

Nagyvilág2003.11.05, 23:21

Osztrák katonai alakulat Afganisztánba küldését kérte szerdán Bécsben a NATO főtitkára. George Robertson a kérést azon a vacsorán terjesztette elő, amelyet Günter Platter osztrák védelmi miniszter adott a kétnapos ausztriai búcsúlátogatásra érkezett NATO-főtitkár tiszteletére.

Afgán hadurakkal tárgyal az ENSZ küldöttsége

Nagyvilág2003.11.05, 18:35

Az ellenségeskedés beszüntetésére és Hamid Karzai államfő együttes támogatására szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) küldöttsége szerdán Afganisztán északi részének két legbefolyásosabb parancsnokát.

Elkészült az afgán alkotmány

Nagyvilág2003.11.03, 15:04

Elkészült Afganisztán alkotmányának első tervezete. Ha az országot irányító Nagytanács elfogadja az alkotmánytervezetet, az országban akár még ebben az évben választásokat tarthatnak. Az új alkotmány garantálná az egyenlő jogokat, de Afganisztánt iszlám köztársaságként szervezné újjá.

Súlyos összecsapások Afganisztánban, 19 halott

Nagyvilág2003.11.01, 13:42

Két súlyos összecsapás alakult ki Afganisztán északi, illetve déli részén a hatalmon lévő erők között. A dél-afganisztáni Hilmend tartományban a katonák és rendőrök közötti heves összetűzésben két katonai parancsnok, legkevesebb öt rendőr, valamint kilenc polgári személy is életét vesztette.

Fogságban marad a terroristagyanús Mzudi

Nagyvilág2003.10.29, 19:25

A New York-i és washingtoni merényleteket elkövető terroristák bűnsegédjének tartott Abdel-Gani Mzudi vizsgálati fogságban marad - közölte szerdán a Mzudi ügyében eljáró hamburgi bírói testület elnöke.

Két CIA-ügynök vesztette életét Afganisztánban

Nagyvilág2003.10.28, 21:20

Terroristák üldözése közben életét vesztette az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) két munkatársa Afganisztán keleti részén, a pakisztáni határ közelében - közölte kedden a CIA.

Al-Kaida-gyanús marokkóiakat tartóztattak le Olaszországban

Nagyvilág2003.10.20, 11:24

Három marokkói iszlám szélsőségest tartóztattak le az olasz hatóságok. A férfiakat a marokkói kormány kérésére vették őrizetbe. Az olasz ügyészség szerint a letartóztatott moszlimok marokkói terroristasejteknek gyűjtöttek pénzt, és közük lehetett a negyvenöt halálos áldozatot követelő tavaszi casablancai merénylethez. Olaszországot Oszama bin Laden mint lehetséges terrorcélpontot említette legutóbbi, a hét végén nyilvánosságra került hangüzenetében.

Újabb hangfelvételen fenyegetőzik bin Laden

Nagyvilág2003.10.18, 19:17

További öngyilkos merényletekkel fenyegette meg az Egyesült Államokat Oszama bin Laden azon a hangfelvételen, amelyet szombaton sugárzott az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

Több tucat tálib fegyenc szökött meg

Nagyvilág2003.10.11, 15:02

Több mint negyven tálib fegyenc szökött meg a kandahári börtönből. A régióban így is szabályos gerrillaháború zajlik, több százan haltak meg az összecsapásokban az elmúlt egy-két hónapban.

Vöröskereszt: Embertelenül bánnak a tálibokkal

Nagyvilág2003.10.10, 15:07

A Guantánamón fogva tartott tálibokért és terroristákért emelt szót a Nemzetközi Vöröskereszt egyik vezetője. Emberjogi szervezetek jelentése szerint az amerikai bázison fogva tartottak állapota aggasztó: a foglyok depresszióban szenvednek, többen kíséreltek meg öngyilkosságot. Ugyanakkor volt amerikai bírók és katonatisztek arra figyelmeztettek, hogy a Bush-kormányzat törvénytelenséget követ el azzal, hogy a bázison fogva tartott tálibokat nem kezeli hadifoglyokként.

Ötven magyar katona mehet Afganisztánba

Itthon2003.10.06, 20:14

Az Országgyűlés hétfői döntése szerint legfeljebb 50 magyar katona egyéni beosztás alapján tevékenykedhet az afganisztáni NATO-parancsnokságon mindaddig, amíg a NATO vezeti az afganisztáni műveleteket.

Beerősít a NATO Afganisztánban

Nagyvilág2003.10.06, 17:07

Már csak az ENSZ jóváhagyására vár a NATO, hogy kiterjessze afganisztáni békefenntartó tevékenységét. A szövetség tagjai már jóváhagyták az erre vonatkozó irányelveket, és a katonai tervezők is megkezdték a szárazföldi hadmozdulatok előkészítését. A tervek szerint először 400 német katonát küldenek az ország északi részére, ha meglesz az ENSZ-felhatalmazás.

Afganisztán: meghalt két kanadai katona

Nagyvilág2003.10.02, 19:13

Két kanadai ISAF-katona meghalt, három további megsérült Kabulban, ahol egy akna robbant fel a katonák útvonalán.

Merénylet hiúsítottak meg Kabulban

Nagyvilág2003.09.27, 20:04

Az afgán rendőrség szombaton felfedezett és hatástalanított két robbanószerkezetet a fővárosi bazár szívében.

Kibontakozó kémbotrány Guantánamón

Nagyvilág2003.09.25, 18:10

Kémkedéssel vádolják az amerikai hadsereg egyik Guantánamón szolgált arab tolmácsát, egy szintén a táborban szolgáló muszlim lelkészt pedig emellett hazaárulással gyanúsítanak az amerikai katonai hatóságok. Két másik személyt "gyanús tevékenység" miatt helyeztek megfigyelés alá, de még bizonytalan, hogy összefüggenek-e az esetek. A guantánamói támaszponton több száz, többségében Afganisztánban elfogott feltételezett al-Kaidást és tálibot őriznek.

Tíz géppel támadt volna az al-Kaida szeptember 11-én

Nagyvilág2003.09.23, 11:34

Tíz repülőgéppel számos amerikai és ázsiai célpontot támadtak volna meg 2001. szeptember 11-én az al-Kaida terroristái - eredeti terveik szerint. A támadásokat 1996 óta tervezték Oszama bin Laden és társai. Ezekről Halid Sejk Mohamed, a terrorszervezet márciusban, Pakisztánban elfogott kulcsfigurája számolt be amerikai vallatóinak.

USA: kémkedéssel vádolják a légierő katonáját

Nagyvilág2003.09.23, 23:51

Az Egyesült Államokban kémkedés és az ellenséggel való összejátszás címén vádat emeltek a légierő egyik tagja ellen, aki arab nyelvű tolmácsként a guantánamói támaszponton szolgált, ahol a terrorizmussal gyanúsított külföldieket tartják fogva.

A német titkosszolgálat szerint újjászerveződött az al-Kaida

Nagyvilág2003.09.21, 17:07

Újjászerveződött és kiképzőtáborokat létesített az al-Kaida - állítja a Welt am Sonntag című német lap egy titkosszolgálati jelentésre hivatkozva. A lap úgy tudja, hogy Oszama bin Laden él, és Nyugat-Pakisztánban bujkál.

Kabul: robbanás az amerikai főhadiszállásnál

Nagyvilág2003.09.19, 18:45

Öt ember halt meg a kabuli amerikai főhadiszállás közelében történt robbanás következtében. Az áldozatok mind afgán civilek voltak.

Elkapták az al-Kaida marokkói toborzóját

Nagyvilág2003.09.19, 11:59

Spanyolországban elfogtak egy, a helyi hatóságok által régóta keresett marokkói terroristát, aki a rendőrség szerint kapcsolatban állt az al-Kaidával. A gyanú szerint a férfi tagokat toborzott az al-Kaida soraiba, és segítette a terrorszervezet pénzügyi műveleteit. Emellett gerillaműveleteket és robbanóanyag-szállításokat is szervezett.

Spanyolországban vádat emeltek bin Laden ellen

Nagyvilág2003.09.17, 17:20

Egy spanyol vizsgálóbíró hivatalosan vádat emelt Oszama bin Laden terroristavezér és a 2001. szeptember 11-i terrortámadás további 34 gyanúsítottja ellen. A vizsgálóbíró szerint azért illetékesek a tettesek elítélésében, mert a merényleteket részben Spanyolországban készítették elő.

Droggal üzletel Észak-Korea Bush szerint

Nagyvilág2003.09.16, 18:11

Bush elnök a Kongresszus előtt kijelentette, tudomása van arról, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) kábítószereket gyárt és forgalmaz világszerte. Bush Észak-Koreán kívül huszonhárom országot sorolt fel, melyekben kábítószert termelnek, vagy területükön át szállítanak kábítószert az Egyesült Államokba.

Rakétákat lőttek ki a kabuli nemzetközi erőkre

Nagyvilág2003.09.12, 08:16

Csak kisebb anyagi kárt okoztak azok a rakéták, amelyeket a kabuli nemzetközi biztonsági erők két táborára lőttek ki csütörtök éjjel. Személyi sérülés nem történt.

Újabb bin Laden-felvétel az al-Dzsazírán

Nagyvilág2003.09.11, 06:52

Újabb filmfelvételt sugárzott szerdán Oszama bin Laden terroristavezérről és helyetteséről, Ajman az-Zavahriról az al-Dzsazíra katari hírtelevízió. Az-Zavahri egy hozzákapcsolt hangfelvételen arra buzdítja az irakiakat, hogy "temessék el" az amerikai csapatokat.

Szaddám palotájában emlékeznek Irakban

Nagyvilág2003.09.11, 18:15

Az Egyesült Államok elleni támadás második évfordulóján világszerte az áldozatokra emlékeztek. Az Irakot megszállva tartó amerikai csapatok Szaddám Huszein egyik palotájában rendeztek emlékünnepséget. Londonban emlékparkkal tisztelegtek az áldozatok előtt. Ez Európai UNió brüsszeli központjában egy perces csenddel adóztak az áldozatok emlékének. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió ugyanakkor pont csütörtökön hozott nyilvánosságra egy felvételt, melyen Oszama bin Laden, a támadásokat végrehajtó al-Kaida terrorszervezet vezetője beszél.

Afganisztán: már nem háború, még nem béke

Nagyvilág2003.09.10, 16:53

Bár gyorsan szétzúzták a tálib rezsimet az amerikaik és az Északi Szövetség csapatai, még mindig folynak a harcok a megmaradt tálibok és al-kaidások ellen. Noha a terroristatáborokat sikerült felszámolni, a tálibok vezérét, Omar mollát továbbra sem sikerült elfogni, csakúgy mint Amerika legnagyobb ellenségét, Oszama bin Ladent. 

Tiszavirág-életű az LTU kabuli járata

Nagyvilág2003.09.04, 11:49

A német LTU légitársaság a külügyminisztérium tanácsára egyelőre felfüggeszti a nemrég beindított, Afganisztán fővárosába közlekedő járatát.

Afganisztán: összecsapások délen

Nagyvilág2003.08.28, 20:06

Amerikai harci gépek bombázták csütörtökön a dél-afganisztáni hegyekben harcoló tálib csoportok búvóhelyeit.

Afganisztán: 84 tálib halott az összecsapásokban

Nagyvilág2003.08.26, 21:43

Nyolcvannégy tálib vesztette életét az Afganisztán déli részén folyó heves harcokban. A szövetséges erőknek nem voltak veszteségei.

Afganisztán: tálibokat bombázott az USA

Nagyvilág2003.08.25, 18:56

Ötven tálib gerillát öltek meg amerikai repülőgépekről ledobott bombák hétfőn Afganisztánban - közölte Zábul tartomány szóvivője.

Amerikai kéminvázió vár a Közel-Keletre

Nagyvilág2003.08.22, 14:03

Az amerikai hírszerző ügynökség, a CIA még sohasem bocsátott ki annyi végzőst a szervezet kémiskolájából, mint az idén. Most végzett ugyanis az első olyan évfolyam, amelyet a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után iskoláztak be. A frissen végzett kémek most hamis személyazonosságot kapnak és külföldön telepednek le, hogy államtitkokat fürkésszenek ki. Hosszabb távon a CIA megkétszerezi külföldön dolgozó ügynökei létszámát.

Buszrobbantás Afganisztánban - 15 halott

Nagyvilág2003.08.13, 13:57

Felrobbantottak egy minibuszt Afganisztánban, a merényletnek legalább 15 áldozata van, sokan gyermekek. A tettért még senki nem vállalta a felelősséget, a hatóságok a tálibokat és az al-Kaidát gyanúsítják. Közben kormányerők tálib harcosokkal csaptak össze az ország déli részén, a többórás harcban 13-an vesztették életüket.

Először kezd Európán túli hadműveletbe a NATO

Nagyvilág2003.08.11, 14:26

Fennállása óta első alkalommal vesz részt Európán kívüli hadműveletben a NATO. A szervezet hétfőn vette át az afganisztáni nemzetközi békefenntartó erők parancsnokságát Kabulban. A szövetség határozatlan ideig vezeti a missziót, melynek magyar résztvevői is vannak. A békefenntartók tevékenységének kiterjesztése - jelenleg csak Kabult és környékét ellenőrzik - egyelőre nincs napirenden.

Rakétatámadás egy amerikai bázis ellen

Nagyvilág2003.08.09, 15:57

Hat rakéta csapódott be szombat hajnalban az Afganisztánban szolgáló amerikai erők egyik támaszpontja közelében. A támadásban nem sebesült meg senki.

Afganisztán: váltás az ISAF élén

Nagyvilág2003.08.08, 18:31

A NATO veszi át hétfőn a németektől és a hollandoktól az afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) parancsnokságát, ám a parancsnok, Götz Gliemeroth altábornagy személyében továbbra is német lesz.

Afganisztán: határozatlan ideig marad a NATO

Nagyvilág2003.08.03, 18:15

Az afganisztáni stabilizációs erők (ISAF) szóvivője szerint a NATO, amely augusztus 11-én veszi át az egységek parancsnokságát, addig marad Afganisztánban, ameddig az szükséges.

Most
Top 12 óra