hirdetés

Afganisztán

címke rss

Németországban elítélték bin Laden testőrét

Nagyvilág2003.11.26, 17:04

Négy év börtönre ítéltek Németországban egy jemeni állampolgárt, akit azzal vádoltak, hogy az al-Kaida tagjaként zsidó célpontok ellen szervezett merényleteket. Szadi Abdellah a bíróságon elmondta, Afganisztánban Oszama bin Laden testőre volt.

Előre figyelmeztették a törököket robbantásokra

Nagyvilág2003.11.24, 11:01

Egy ankarai lap értesülései szerint már októberben tudtak a török hatóságok arról, hogy teherautóba rejtett robbanószerrel merényletet terveznek török célpontok ellen. A hatóságok mégsem tudták megakadályozni a támadást: csütörtökön és múlt hétvégén is véres merényleteket követtek el Isztambulban.

Lezuhant egy amerikai helikopter Afganisztánban

Nagyvilág2003.11.24, 00:22

Eddig ismeretlen okból lezuhant vasárnap Afganisztánban egy amerikai katonai helikopter, és a rajta utazók közül öten meghaltak, heten pedig megsebesültek.

Isztambuli robbantás: afgán szál, török tettesek

Nagyvilág2003.11.18, 15:26

Egymásnak némileg ellentmondó információkat közöltek a hétvégi véres isztambuli robbantásokkal kapcsolatos nyomozásról. A török belügyminiszter "afganisztáni szálról" beszélt, a hírügynökségek viszont arról számoltak be, hogy azonosították a feltételezett török merénylők földi maradványait.

Lelőttek egy ENSZ-nek dolgozó nőt Afganisztánban

Nagyvilág2003.11.16, 13:16

Megöltek egy ENSZ-alkalmazottat Afganisztánban. A nőt motorkerékpáron érkező férfiak lőtték le egy piacon.

Vegyi fegyvereket vethet be az al-Kaida

Nagyvilág2003.11.15, 14:11

Vegyi és biológiai fegyvereket kíván bevetni az al-Kaida terrorhálózat a jövőben terrorcselekményei során - figyelmeztettek ENSZ-szakértők egy bizalmas jelentésben.

Amerika felülvizsgálja Irak-politikáját

Nagyvilág2003.11.12, 13:19

Sürgősen berendelték a Fehér Házba Paul Bremert, Irak amerikai kormányzóját. Bremer washingtoni vezető tisztviselőkkel folytat tárgyalásokat. A Fehér Ház valószínűleg újragondolja az iraki politikát, és feltehetően átalakítja az ideiglenes kormányzótanácsot is. Egyes jelentések szerint - Afganisztánhoz hasonlóan - ideiglenes államfőt neveznek ki.

Afgán hadurakkal tárgyal az ENSZ küldöttsége

Nagyvilág2003.11.05, 18:35

Az ellenségeskedés beszüntetésére és Hamid Karzai államfő együttes támogatására szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) küldöttsége szerdán Afganisztán északi részének két legbefolyásosabb parancsnokát.

Robertson osztrák katonákat kért Afganisztánba

Nagyvilág2003.11.05, 23:21

Osztrák katonai alakulat Afganisztánba küldését kérte szerdán Bécsben a NATO főtitkára. George Robertson a kérést azon a vacsorán terjesztette elő, amelyet Günter Platter osztrák védelmi miniszter adott a kétnapos ausztriai búcsúlátogatásra érkezett NATO-főtitkár tiszteletére.

Elkészült az afgán alkotmány

Nagyvilág2003.11.03, 15:04

Elkészült Afganisztán alkotmányának első tervezete. Ha az országot irányító Nagytanács elfogadja az alkotmánytervezetet, az országban akár még ebben az évben választásokat tarthatnak. Az új alkotmány garantálná az egyenlő jogokat, de Afganisztánt iszlám köztársaságként szervezné újjá.

Súlyos összecsapások Afganisztánban, 19 halott

Nagyvilág2003.11.01, 13:42

Két súlyos összecsapás alakult ki Afganisztán északi, illetve déli részén a hatalmon lévő erők között. A dél-afganisztáni Hilmend tartományban a katonák és rendőrök közötti heves összetűzésben két katonai parancsnok, legkevesebb öt rendőr, valamint kilenc polgári személy is életét vesztette.

Fogságban marad a terroristagyanús Mzudi

Nagyvilág2003.10.29, 19:25

A New York-i és washingtoni merényleteket elkövető terroristák bűnsegédjének tartott Abdel-Gani Mzudi vizsgálati fogságban marad - közölte szerdán a Mzudi ügyében eljáró hamburgi bírói testület elnöke.

Két CIA-ügynök vesztette életét Afganisztánban

Nagyvilág2003.10.28, 21:20

Terroristák üldözése közben életét vesztette az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) két munkatársa Afganisztán keleti részén, a pakisztáni határ közelében - közölte kedden a CIA.

Al-Kaida-gyanús marokkóiakat tartóztattak le Olaszországban

Nagyvilág2003.10.20, 11:24

Három marokkói iszlám szélsőségest tartóztattak le az olasz hatóságok. A férfiakat a marokkói kormány kérésére vették őrizetbe. Az olasz ügyészség szerint a letartóztatott moszlimok marokkói terroristasejteknek gyűjtöttek pénzt, és közük lehetett a negyvenöt halálos áldozatot követelő tavaszi casablancai merénylethez. Olaszországot Oszama bin Laden mint lehetséges terrorcélpontot említette legutóbbi, a hét végén nyilvánosságra került hangüzenetében.

Újabb hangfelvételen fenyegetőzik bin Laden

Nagyvilág2003.10.18, 19:17

További öngyilkos merényletekkel fenyegette meg az Egyesült Államokat Oszama bin Laden azon a hangfelvételen, amelyet szombaton sugárzott az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

Több tucat tálib fegyenc szökött meg

Nagyvilág2003.10.11, 15:02

Több mint negyven tálib fegyenc szökött meg a kandahári börtönből. A régióban így is szabályos gerrillaháború zajlik, több százan haltak meg az összecsapásokban az elmúlt egy-két hónapban.

Vöröskereszt: Embertelenül bánnak a tálibokkal

Nagyvilág2003.10.10, 15:07

A Guantánamón fogva tartott tálibokért és terroristákért emelt szót a Nemzetközi Vöröskereszt egyik vezetője. Emberjogi szervezetek jelentése szerint az amerikai bázison fogva tartottak állapota aggasztó: a foglyok depresszióban szenvednek, többen kíséreltek meg öngyilkosságot. Ugyanakkor volt amerikai bírók és katonatisztek arra figyelmeztettek, hogy a Bush-kormányzat törvénytelenséget követ el azzal, hogy a bázison fogva tartott tálibokat nem kezeli hadifoglyokként.

Ötven magyar katona mehet Afganisztánba

Itthon2003.10.06, 20:14

Az Országgyűlés hétfői döntése szerint legfeljebb 50 magyar katona egyéni beosztás alapján tevékenykedhet az afganisztáni NATO-parancsnokságon mindaddig, amíg a NATO vezeti az afganisztáni műveleteket.

Beerősít a NATO Afganisztánban

Nagyvilág2003.10.06, 17:07

Már csak az ENSZ jóváhagyására vár a NATO, hogy kiterjessze afganisztáni békefenntartó tevékenységét. A szövetség tagjai már jóváhagyták az erre vonatkozó irányelveket, és a katonai tervezők is megkezdték a szárazföldi hadmozdulatok előkészítését. A tervek szerint először 400 német katonát küldenek az ország északi részére, ha meglesz az ENSZ-felhatalmazás.

Afganisztán: meghalt két kanadai katona

Nagyvilág2003.10.02, 19:13

Két kanadai ISAF-katona meghalt, három további megsérült Kabulban, ahol egy akna robbant fel a katonák útvonalán.

Merénylet hiúsítottak meg Kabulban

Nagyvilág2003.09.27, 20:04

Az afgán rendőrség szombaton felfedezett és hatástalanított két robbanószerkezetet a fővárosi bazár szívében.

Kibontakozó kémbotrány Guantánamón

Nagyvilág2003.09.25, 18:10

Kémkedéssel vádolják az amerikai hadsereg egyik Guantánamón szolgált arab tolmácsát, egy szintén a táborban szolgáló muszlim lelkészt pedig emellett hazaárulással gyanúsítanak az amerikai katonai hatóságok. Két másik személyt "gyanús tevékenység" miatt helyeztek megfigyelés alá, de még bizonytalan, hogy összefüggenek-e az esetek. A guantánamói támaszponton több száz, többségében Afganisztánban elfogott feltételezett al-Kaidást és tálibot őriznek.

USA: kémkedéssel vádolják a légierő katonáját

Nagyvilág2003.09.23, 23:51

Az Egyesült Államokban kémkedés és az ellenséggel való összejátszás címén vádat emeltek a légierő egyik tagja ellen, aki arab nyelvű tolmácsként a guantánamói támaszponton szolgált, ahol a terrorizmussal gyanúsított külföldieket tartják fogva.

Tíz géppel támadt volna az al-Kaida szeptember 11-én

Nagyvilág2003.09.23, 11:34

Tíz repülőgéppel számos amerikai és ázsiai célpontot támadtak volna meg 2001. szeptember 11-én az al-Kaida terroristái - eredeti terveik szerint. A támadásokat 1996 óta tervezték Oszama bin Laden és társai. Ezekről Halid Sejk Mohamed, a terrorszervezet márciusban, Pakisztánban elfogott kulcsfigurája számolt be amerikai vallatóinak.

A német titkosszolgálat szerint újjászerveződött az al-Kaida

Nagyvilág2003.09.21, 17:07

Újjászerveződött és kiképzőtáborokat létesített az al-Kaida - állítja a Welt am Sonntag című német lap egy titkosszolgálati jelentésre hivatkozva. A lap úgy tudja, hogy Oszama bin Laden él, és Nyugat-Pakisztánban bujkál.

Kabul: robbanás az amerikai főhadiszállásnál

Nagyvilág2003.09.19, 18:45

Öt ember halt meg a kabuli amerikai főhadiszállás közelében történt robbanás következtében. Az áldozatok mind afgán civilek voltak.

Elkapták az al-Kaida marokkói toborzóját

Nagyvilág2003.09.19, 11:59

Spanyolországban elfogtak egy, a helyi hatóságok által régóta keresett marokkói terroristát, aki a rendőrség szerint kapcsolatban állt az al-Kaidával. A gyanú szerint a férfi tagokat toborzott az al-Kaida soraiba, és segítette a terrorszervezet pénzügyi műveleteit. Emellett gerillaműveleteket és robbanóanyag-szállításokat is szervezett.

Spanyolországban vádat emeltek bin Laden ellen

Nagyvilág2003.09.17, 17:20

Egy spanyol vizsgálóbíró hivatalosan vádat emelt Oszama bin Laden terroristavezér és a 2001. szeptember 11-i terrortámadás további 34 gyanúsítottja ellen. A vizsgálóbíró szerint azért illetékesek a tettesek elítélésében, mert a merényleteket részben Spanyolországban készítették elő.

Droggal üzletel Észak-Korea Bush szerint

Nagyvilág2003.09.16, 18:11

Bush elnök a Kongresszus előtt kijelentette, tudomása van arról, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) kábítószereket gyárt és forgalmaz világszerte. Bush Észak-Koreán kívül huszonhárom országot sorolt fel, melyekben kábítószert termelnek, vagy területükön át szállítanak kábítószert az Egyesült Államokba.

Rakétákat lőttek ki a kabuli nemzetközi erőkre

Nagyvilág2003.09.12, 08:16

Csak kisebb anyagi kárt okoztak azok a rakéták, amelyeket a kabuli nemzetközi biztonsági erők két táborára lőttek ki csütörtök éjjel. Személyi sérülés nem történt.

Szaddám palotájában emlékeznek Irakban

Nagyvilág2003.09.11, 18:15

Az Egyesült Államok elleni támadás második évfordulóján világszerte az áldozatokra emlékeztek. Az Irakot megszállva tartó amerikai csapatok Szaddám Huszein egyik palotájában rendeztek emlékünnepséget. Londonban emlékparkkal tisztelegtek az áldozatok előtt. Ez Európai UNió brüsszeli központjában egy perces csenddel adóztak az áldozatok emlékének. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió ugyanakkor pont csütörtökön hozott nyilvánosságra egy felvételt, melyen Oszama bin Laden, a támadásokat végrehajtó al-Kaida terrorszervezet vezetője beszél.

Újabb bin Laden-felvétel az al-Dzsazírán

Nagyvilág2003.09.11, 06:52

Újabb filmfelvételt sugárzott szerdán Oszama bin Laden terroristavezérről és helyetteséről, Ajman az-Zavahriról az al-Dzsazíra katari hírtelevízió. Az-Zavahri egy hozzákapcsolt hangfelvételen arra buzdítja az irakiakat, hogy "temessék el" az amerikai csapatokat.

Afganisztán: már nem háború, még nem béke

Nagyvilág2003.09.10, 16:53

Bár gyorsan szétzúzták a tálib rezsimet az amerikaik és az Északi Szövetség csapatai, még mindig folynak a harcok a megmaradt tálibok és al-kaidások ellen. Noha a terroristatáborokat sikerült felszámolni, a tálibok vezérét, Omar mollát továbbra sem sikerült elfogni, csakúgy mint Amerika legnagyobb ellenségét, Oszama bin Ladent. 

Tiszavirág-életű az LTU kabuli járata

Nagyvilág2003.09.04, 11:49

A német LTU légitársaság a külügyminisztérium tanácsára egyelőre felfüggeszti a nemrég beindított, Afganisztán fővárosába közlekedő járatát.

Afganisztán: összecsapások délen

Nagyvilág2003.08.28, 20:06

Amerikai harci gépek bombázták csütörtökön a dél-afganisztáni hegyekben harcoló tálib csoportok búvóhelyeit.

Afganisztán: 84 tálib halott az összecsapásokban

Nagyvilág2003.08.26, 21:43

Nyolcvannégy tálib vesztette életét az Afganisztán déli részén folyó heves harcokban. A szövetséges erőknek nem voltak veszteségei.

Afganisztán: tálibokat bombázott az USA

Nagyvilág2003.08.25, 18:56

Ötven tálib gerillát öltek meg amerikai repülőgépekről ledobott bombák hétfőn Afganisztánban - közölte Zábul tartomány szóvivője.

Amerikai kéminvázió vár a Közel-Keletre

Nagyvilág2003.08.22, 14:03

Az amerikai hírszerző ügynökség, a CIA még sohasem bocsátott ki annyi végzőst a szervezet kémiskolájából, mint az idén. Most végzett ugyanis az első olyan évfolyam, amelyet a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után iskoláztak be. A frissen végzett kémek most hamis személyazonosságot kapnak és külföldön telepednek le, hogy államtitkokat fürkésszenek ki. Hosszabb távon a CIA megkétszerezi külföldön dolgozó ügynökei létszámát.

Buszrobbantás Afganisztánban - 15 halott

Nagyvilág2003.08.13, 13:57

Felrobbantottak egy minibuszt Afganisztánban, a merényletnek legalább 15 áldozata van, sokan gyermekek. A tettért még senki nem vállalta a felelősséget, a hatóságok a tálibokat és az al-Kaidát gyanúsítják. Közben kormányerők tálib harcosokkal csaptak össze az ország déli részén, a többórás harcban 13-an vesztették életüket.

Először kezd Európán túli hadműveletbe a NATO

Nagyvilág2003.08.11, 14:26

Fennállása óta első alkalommal vesz részt Európán kívüli hadműveletben a NATO. A szervezet hétfőn vette át az afganisztáni nemzetközi békefenntartó erők parancsnokságát Kabulban. A szövetség határozatlan ideig vezeti a missziót, melynek magyar résztvevői is vannak. A békefenntartók tevékenységének kiterjesztése - jelenleg csak Kabult és környékét ellenőrzik - egyelőre nincs napirenden.

Rakétatámadás egy amerikai bázis ellen

Nagyvilág2003.08.09, 15:57

Hat rakéta csapódott be szombat hajnalban az Afganisztánban szolgáló amerikai erők egyik támaszpontja közelében. A támadásban nem sebesült meg senki.

Afganisztán: váltás az ISAF élén

Nagyvilág2003.08.08, 18:31

A NATO veszi át hétfőn a németektől és a hollandoktól az afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) parancsnokságát, ám a parancsnok, Götz Gliemeroth altábornagy személyében továbbra is német lesz.

Afganisztán: határozatlan ideig marad a NATO

Nagyvilág2003.08.03, 18:15

Az afganisztáni stabilizációs erők (ISAF) szóvivője szerint a NATO, amely augusztus 11-én veszi át az egységek parancsnokságát, addig marad Afganisztánban, ameddig az szükséges.

Muzulmán terroristák merényleteket terveztek Németországban

Nagyvilág2003.08.02, 22:25

Muzulmán szélsőségesek merényleteket terveztek Berlinben és Düsseldorfban - vallotta a düsseldorfi bíróságon folyó perében a palesztin al-Tavid  szervezet egyik feltételezett tagja.

300 afgán család éhségsztrájkol Belgiumban

Nagyvilág2003.07.31, 16:43

Éhségsztrájkot tart egy hete háromszáz afgán család egy brüsszeli templomban. Az afgánok menedékjogért szeretnének folyamodni Belgiumban, de a hatóságok indokolatlannak tartják ezt a kérésüket. A brüsszeli szociális hivatal igazgatója szerint a sztrájkot erőszakos szervezők irányítják, akik órákra eltűnnek a templomból, hogy teliegyék magukat.

Egy időben keresik Szaddámot és bin Ladent

Nagyvilág2003.07.31, 19:35

Miközben ezekben a napokban szinte minden figyelem a megbuktatott iraki diktátor, Szaddám Huszein elfogására irányul, valójában nem csökken a hajsza az Afganisztánban bujkáló hírhedt terroristavezér, Oszama bin Laden után sem - közölte csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium egyik magas rangú képviselője.

Irán: vezető al-Kaida-tagokat fogtak el

Nagyvilág2003.07.23, 18:46

Iráni fogságban van az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat több fontos tagja - jelentette be szerdán Ali Juneszi hírszerzési miniszter. Irán cáfolja Bush amerikai elnök vádjait, miszerint az ország támogatja a terrorizmust.

Al-kaidás összeesküvőket lepleztek le Szaúd-Arábiában

Nagyvilág2003.07.22, 13:42

Három helyszínen számos terrorizmussal gyanúsított személyt tartóztattak le a napokban a szaúdi hatóságok, amelyek szerint az elfogottak mind az al-Kaida terrorszervezet tagjai. A letartóztatások mellett fegyvereket és teherautókat is találtak, utóbbiakkal a gyanú szerint a májusihoz hasonló öngyilkos robbantásos merényletekre készültek a terroristák.

A nyugati katonákból élnek az afgán orvadászok

Nagyvilág2003.07.21, 16:12

A hópárduc kipuszutulásával fenyeget a virágzó szőrmekereskedelem Afganisztánban. A háború óta a szőrmeüzlet az egyik legjövedelmezőbb ágazat az országban. A kihalófélben lévő állat bundáját az országban állomásozó amerikai és brit katonák vásárolják leginkább.

Guantánamói foglyokat engedetek szabadon

Nagyvilág2003.07.19, 00:08

Az Egyesült Államok harminc foglyot engedett szabadon a Kuba szigetén lévő guantánamói katonai börtönből.

Emberrablásért kell felelnie a lányszöktető veteránnak

Nagyvilág2003.07.17, 13:25

A 12 éves brit tinit megszöktető egykori tengerészgyalogost Frankfurtban állítják bíróság elé kedden. A férfit azzal vádolják, hogy erőszakkal szöktette meg a 12 éves lányt. A brit rendőrség kérte az amerikai férfi kiadatását. A brit tinilány hazatért családjához.

USA: szabadon engedtek 11 pakisztáni foglyot

Nagyvilág2003.07.17, 19:33

Az amerikai hatóságok csütörtökön szabadon engedtek tizenegy pakisztánit, akiket Guantánamo támaszponton tartottak fogságban.

Hazatelefonált a szökött tinilány

Nagyvilág2003.07.16, 12:08

Felhívta anyját az az angol tinilány, aki négy napja megszökött egy veterán amerikai tengerészgyalogossal. Közölte, hogy biztonságban van, és nem szándékozik hazatérni.

Szivacstartót ajándékozott Blair az amerikai elnöknek

Nagyvilág2003.07.15, 12:24

A szaúdiaktól több millió dolláros festményt kapott ajándékba George W. Bush amerikai elnök, Olaszországtól 7 millió forintot érő szobrot, Tony Blair brit kormányfő azonban csak egy fürdőszobai szivacstartóval ajándékozta meg. A 2001 óta kapott ajándékokat Bush hivatala tette közzé. A több ezer ajándékot soha nem használja senki, a nemzeti gyűjteményt gazdagítják.

Gyereklányt szöktetett a veterán tengerészgyalogos

Nagyvilág2003.07.15, 12:23

Egy chat fórumon megismert 12 éves lányt Párizsba szöktetett 31 éves szerelme, aki nemrég még Afganisztánban szolgált. A rendőrség egész Európában keresi a párt.

Kabul: amerikai katonai járművet robbantottak fel

Nagyvilág2003.07.14, 23:47

Az amerikai hadsereg szóvivője szerint egy amerikai katonai járműbe rejtett bomba robbant az afgán fővárosban. A detonációban senki sem sérült meg.

Hatalmas fegyverraktár a tálibok rejtekhelyén

Nagyvilág2003.07.13, 18:02

Az afgán kormányerők hatalmas fegyverraktárra bukkantak, miután rajtaütöttek a tálib ellenállók egyik rejtekhelyén. A közelmúltban elszaporodtak a kormánykatonák és szövetségesek elleni támadások, amelyek mögött vélhetően tálib fegyveresek állnak.

Fegyveres határvillongás Pakisztán és Afganisztán között

Nagyvilág2003.07.12, 16:03

Szombaton negyvenöt percen keresztül lőtték egymást pakisztáni és afganisztáni katonák. Az incidens oka, hogy a pakisztáni csapatok Afganisztán beleegyezése nélkül rendszeresen átlépik a határt és afgán területen portyáznak, tálib csapatok után kutatva. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Fegyveresek őrzik a betiltott afgán énekesnőket

Nagyvilág2003.07.04, 12:41

Továbbra is embertelen körülmények között él a legtöbb afgán nő. Kabulban, az afgán fővárosban ma is burkát kell viselniük, nyilvánosan pedig nem énekelhetnek. Az ország távolabbi részein azonban ennél is rosszabb a helyzet: úgy adják-veszik őket férjeik és fivéreik, mint a vagyontárgyakat. Ha pedig nem engedelmeskednek a férfiak akaratának, akkor brutális büntetés, rosszabb esetben halál vár rájuk.

Százharminckilenc magyar költözhet Amerikába

Itthon2003.07.04, 07:27

Százharminckilenc magyar állampolgár nyert az idén amerikai letelepedési engedélyt az évenként megrendezett zöldkártyalottón. Az évi ötvenezer zöldkártyából a világ legtöbb országának polgárai részesülhetnek, letelepedési engedélyt nyertek irakiak, afgánok és észak-koreaiak is.

Irán futni hagyta bin Ladent

Nagyvilág2003.07.03, 20:25

Az idén legalább egyszer Iránban tartózkodott Oszama bin Laden, a 2001. szeptember 11-i, New York és Washington elleni terrortámadások feltételezett értelmi szerzője, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője.

Hekmatjar CD-n toboroz ellenállókat

Nagyvilág2003.07.01, 20:58

Az egyik legjelentősebb afgán hadúr az Afganisztánban állomásozó külföldi csapatok elleni fellépésre biztatott kedden közzétett videóüzenetében. A CD-re írt üzenetben Gulbuddin Hekmatjar arra biztatja az afgánokat: gyűljenek össze, és űzzék ki az amerikaiakat és a többi külföldi katonát az országból.

Afganisztán: pokolgép robbant egy mecsetben

Nagyvilág2003.06.30, 22:06

Pokolgép rombolt le egy mecsetet hétfőn az Afganisztán déli részén lévő Kandahárban, 16 hívőt megsebesítve.

A NOB visszaveszi Lazutyina olimpiai érmeit

Sport2003.06.29, 20:50

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a tavalyi, Salt Lake City-i téli játékokon elért valamennyi eredményét megsemmisítette Larissza Lazutyinának, így visszaveszi a sífutónő összes érmét is. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kedden utasította el a 30 km-en arany-, a 15 km-es tömegrajtos versenyben és az 5 km-es üldözéses számban pedig ezüstérmet szerzett Lazutyina fellebbezését.

Őrizetben a rijádi merényletek tervezője

Nagyvilág2003.06.27, 00:36

A szaúdi hatóságok őrizetbe vették a májusi rijádi merényletek feltételezett értelmi szerzőjét. Az még nem tisztázódott, hogy a terrorista önként adta-e fel magát, vagy nyomozás alapján fogták el.

Bin Ladent dicsőítő könyvet írt a Sakál

Nagyvilág2003.06.26, 16:55

Oszama bin Ladent dicsőítő könyvet írt Carlos, az 1970-80-as évek egyik legismertebb terroristája. A Sakál néven is ismert terrorista - aki Párizsban tölti életfogytiglan tartó börtönbüntetését - maga is áttért a mohamedán vallásra. Carlos szerint a terroristák megdöntik "a rothadó demokráciákat és felszabadítják az elnyomott népeket".

Az afgán újságírók szabadon bocsátását követeli az ENSZ

Nagyvilág2003.06.22, 15:35

Lakdhar Brahimi, az ENSZ afganisztáni képviselője felszólította az afgán hatóságokat, hogy azonnal bocsássák szabadon azt a két újságírót, akit iszlám rágalmazása miatt tartanak őrizetben. Afganisztánban 18 hónappal a tálib rezsim megdöntése után sincs még szólásszabadság.

Megússzák a saját szövetségest bombázó pilóták

Nagyvilág2003.06.19, 21:52

Nem kell súlyos ítélettől tartania annak a két amerikai pilótának, akik tavaly április 18-án Afganisztánban egy bombatámadásban tévedésből megöltek négy kanadai katonát.

Felrobbantottak egy katonákat szállító buszt Afganisztánban

Nagyvilág2003.06.08, 00:03

Négy német katona meghalt és legkevesebb huszonkilencen megsebesültek szombat reggel az afgán fővárosban, miután öngyilkos merényslők felrobbant egy, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) katonáit szállító autóbusz. A német katonákat a történtek ellenére sem vonják ki az országból.

Nem maradnak magyar orvosok Afganisztánban

Itthon2003.06.04, 18:29

Az ENSZ azt kérte Magyarországtól, hogy egy évvel hosszabbítsa meg az Afganisztánban állomásozó orvoscsapat kiküldetésének idejét. A kormány azonban a világszervezet kérését nem teljesíti. 

Amerikai-francia békülés a G8-csúcson

Nagyvilág2003.06.02, 16:15

Békülékeny hangú megbeszélést folytatott hétfőn George W. Bush amerikai és Jacques Chirac francia elnök hétfőn, a világ nyolc vezető hatalmának a franciaországi Evianban tartott csúcstalálkozóján. Bush és Chirac megegyeztek arról, hogy együttműködnek a közel-keleti rendezésben, Afganisztánban pedig francia alakulatok segítik majd az amerikai katonákat.

Afganisztán: tálib gerillavezért lőttek le

Nagyvilág2003.05.27, 19:07

Életét vesztette kedden egy tálib gerillavezér és társa az afganisztáni Zábul tartomány Mizán körzetében - közölte a tartományi kormányzó egyik munkatársa.

Békefenntartók zuhantak le Törökországban

Nagyvilág2003.05.26, 13:57

Összesen 74 ember vesztette életét, amikor gépük leszállás közben lezuhant Törökország északi partvidékén. A gépen Afganisztánból hazatérő spanyol békefenntartók utaztak. Az első vizsgálatok szerint a gép a rossz időjárási viszonyok miatt zuhant le.

Öngyilkos merénylőjelöltek nyomában a brit rendőrség

Nagyvilág2003.05.25, 08:59

Brit lapértesülés szerint a belső elhárítás (MI5) és a Scotland Yard két olyan öngyilkos merénylőjelöltet üldöz, akiket a 2001. szeptember 11-ei merényletekért is felelősnek tartott al-Kaida terrorhálózat képzett ki ilyen támadásra. A belső elhárítás ügynökei állítólag már arcképvázlatot is kaptak a szigetországban lecsapni készülő terroristákról. Eközben Londonban az esetleges terrorcselekmények kivédésére betonbarikádokkal vették körbe a parlamentet és más turistalátványosságokat.

Folyamatos kudarcok az amerikai hírszerzésnél

Nagyvilág2003.05.22, 15:30

Komoly tekintélyvesztést jelent az amerikai titkosszolgálatoknak a legújabb amerikai kémbotrány: a figyelmeztetések ellenére több mint tíz éven át nem lepleztek le egy ügynököt, aki az FBI mellett jelentett a kínai titkosszolgálatoknak. Több kérdésben kudarcot vallott az amerikai hírszerzés a terrorizmus elleni harcban is. Semmi biztosat nem lehet tudni Oszama bin Ladenről és Szaddám Huszeinről, nem tudták felszámolni az al-Kaidát és nem találták meg a feltételezett iraki tömegpusztító fegyvereket sem. A mostani kémbotrány várhatóan még tovább növeli majd az amerikai titkosszolgálatokat bírálók táborát.

Az al-Kaidának hamisítanak Pakisztánban

Nagyvilág2003.05.16, 20:10

Hamis útiokmányokkal látta el az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjait egy pesavari utazási iroda - jelentették be pénteken a pakisztáni hatóságok, miután razziát tartottak az irodában, és őrizetbe vettek egy gyanúsítottat.

Szabadon engedtek öt szaúdit Guantánamóról

Nagyvilág2003.05.15, 22:50

Az amerikai hatóságok szabadon engedtek öt szaúdi foglyot a kubai Guantánamo amerikai katonai támaszpontjáról, és átadták őket csütörtökön a szaúdi illetékeseknek.

Az al-Kaida bevitte a dzsihádot az arab félszigetre

Nagyvilág2003.05.15, 12:15

Az al-Kaida terrorhálózatnak tulajdonított hétfő esti rijádi hármas merénylettel ismét megjelent a színen Oszama bin Laden terroristavezér, aki ezzel egyben bevitte a dzsihádot, a szent háborút az Arab-félszigetre - állapítják meg londoni elemzők.

Ha Irakba nem, Afganisztánba kell katonát küldeni

Itthon2003.05.13, 17:17

A honvédelmi miniszter szerint ha Magyarország nem vesz részt az iraki békefenntartásban, akkor afganisztáni jelenlétét kell erősítenie, és ebben az esetben nem úszhatja meg fegyveres katonák kiküldését.

Bal kezének amputálásába halhatott bele bin Laden

Nagyvilág2003.05.09, 14:58

Egy francia szakértő szerint Oszama bin Laden bal kezét amputálni kellett, és a terrorista vezér belehalt a műtétbe. Ghislaine Alleaume ezért úgy véli, hogy a 2001 decembere után bin Laden nevében megjelent minden video- és hangfelvétel hamisítvány. A kutatónő feltételezéseivel egyetért a francia titkosszolgálat is.

Aknamentesítőkre támadtak Afganisztánban

Nagyvilág2003.05.04, 09:58

Ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak az ENSZ egyik aknamentesítő csoportjának gépkocsijára és megölték a sofőrt Afganisztán középső részén. Afganisztánban rendszeresen érik támadások az ENSZ békemissziójának tagjait.

Rekord fegyverfogás Afganisztánban

Nagyvilág2003.04.18, 20:05

Az afganisztáni nemzetközi erők másfél éve tartó bevetésük kezdete óta a legnagyobb fegyverrejtekhelyre bukkantak a délnyugat-ázsiai országban.

Első kézből a háborúról - a Társalgóban az [origo] afganisztáni tudósítója

Vendégszoba2003.04.15, 16:32

Makai Józsefet, az [origo] afganisztáni tudósítóját lehetett faggatni a Társalgóban, a frontvonalon szerzett tapasztalatairól. A magyar sajtótörténet első online haditudósítója - a veszélyes helyzetek és sok nélkülözés ellenére is - visszamenne Afganisztánba.

Robbanás a Kabuli amerikai követségnél

Nagyvilág2003.04.13, 22:30

Feltehetően rakéta csapódott a kabuli amerikai nagykövetség közelében a város azon városnegyedébe, ahol sok külföldi él. Sebesülésekről nem érkezett jelentés.

Tíz óriásbombát vittek a Perzsa-öbölbe

Irak2003.04.10, 11:11

Irakban is bevetheti az amerikai hadsereg azt a nemrég tökéletesített óriási hatású szuperbombát, amelynek az elődjét Afganisztánban használták, amikor a tálib harcosokat füstölték ki barlangrendszerükből. A védelmi minisztériumból kiszivárgott hírek szerint a térségbe szállítottak tíz darab tíztonnás bombát, melyek rombolóereje egy kisebb nukleáris töltetével egyenlő.

Az IMF sem juthat szóhoz Irakban

Gazdaság2003.04.09, 10:56

Afganisztánnal ellentétben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) várhatóan nem vesz részt az új iraki pénzügyi rendszer kialakításában, és a jelentős tagországok közötti politikai nézetkülönbségek hátráltathatják a szervezet reformját is.

Hadurak és rakéták fenyegetik a kabuli magyarokat

Nagyvilág2003.04.04, 14:36

Továbbra sem veszélytelen az afganisztáni küldetés, az ENSZ békemissziójának résztvevőit, így a magyar orvoscsoportot is, hadurak támadásai, rakéták, aknák, különböző robbanószerkezetek veszélyeztetik - közölte pénteken Budapesten a magyar misszió hadműveleti főtisztje. A magyar egészségügyi kontingens második csoportja május elején indul Afganisztánba.

Rakétatámadás érte a kabuli ENSZ-bázist

Nagyvilág2003.03.31, 04:28

Rakéta csapódott a Kabulban állomásozó ISAF-erők táborába. A támadásban senki nem sérült meg, de megrongálódott egy szálláshely. Ez volt az első olyan támadás, amely közvetlenül az ISAF-tábort érte. A  táborban magyar orvosok is dolgoznak.

Elindult az EU-katonák első vállakozása

Nagyvilág2003.03.31, 12:02

Történetének első katonai vállalkozásába kezdett március 31-én az Európai Unió, amikor a NATO-tól átvett a macedóniai békefenntartó misszió irányítását. A szövetség védelmi-tervezési rendszerére és eszközeire támaszkodó akcióval az EU demonstrálni kívánja, hogy közös kül- és biztonságpolitikájának, bár Irak esetében csődöt mondott, nem csak jövője, de már jelene is van.

Afganisztáni árvíz: ezrek maradtak otthon nélkül

Nagyvilág2003.03.27, 12:22

Legalább 14 ember meghalt, több száz ház pedig tönkrement az Afganisztánban pusztító heves árvizek következtében. Kunduz térségében 2 ezer ember vált hajléktalanná.

Hadművelet kezdődött Afganisztán déli részén is

Nagyvilág2003.03.20, 05:37

Az Irak elleni támadással egy időben hadművelet kezdődött Afganisztánban is. Amerikai katonai források szerint az ország déli részén lévő falvakat vizsgálják át az al-Kaida rejtekhelyei után kutatva.

Lengyelország 200 katonát küld Irakba

Nagyvilág2003.03.18, 11:23

A lengyel hadsereg terrorelhárító és vegyvédelmi alakulatokat, valamint egy hadihajót küld a válságövezetbe. A GROM nevű külenleges alakulat tagjait már Afganisztánban is bevetették. Lengyelország légterét és úthálózatát is megnyitotta az Irak elleni koalíció számára.

Brazil kapcsolatai is vannak bin Ladennek

Nagyvilág2003.03.16, 12:42

Az elmúlt években Brazíliába is ellátogatott Oszama bin Laden terrorista vezér - közölte titkosszolgálati forrásokra hivatkozva egy brazil hetilap. Az újság közlése szerint az al-Kaida terrorhálózat vezetője 1995-ben meglátogatott egy népes brazíliai arab közösséget.

Popénekesnő lesz bin-Laden unokahúga

Nagyvilág2003.03.16, 16:43

Popénekesi karrierre tör Nagy-Britanniában Oszama bin Laden egyenes ági unokahúga, aki vasárnapi londoni sajtójelentések szerint már be is vette magát a londoni elit társasági életébe.

Albánia csapatot küld Irak ellen

Nagyvilág2003.03.13, 20:29

Az albán parlament csütörtökön egyhangúlag törvényt fogadott el arról, hogy a hadsereg egy hetvenfős egysége csatlakozhat az Irak elleni koalícióhoz.

Guantánamó: a foglyok törvényen kívüliek

Nagyvilág2003.03.12, 22:01

Egy amerikai fellebbviteli bíróság döntése szerint nem állnak az amerikai alkotmány védelme alatt a Kuba szigetén, a guantánamói támaszponton őrzött foglyok, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az afganisztáni tálib milícia vagy az al-Kaida terrorhálózat harcosai voltak.

Cáfolják, hogy elfogták Oszama bin Ladent

Nagyvilág2003.03.12, 15:07

Amerikai és brit források tagadták a londoni rádió szerda délutáni értesülését, amely szerint Pakisztánban elfogták volna Oszama bin Laden terrorista vezért. A BBC biztonságpolitikai szakértője szerint az ilyen értesülések ugyanakkor arra utalnak, hogy az amerikaiak ma sokkal közelebb vannak bin Laden elfogásához, mint az utóbbi másfél évben bármikor.

Bin Laden miatt hajsza egy karaván után

Nagyvilág2003.03.10, 12:14

A CIA és a pakisztáni hadsereg az Oszama bin Laden al-Kaida vezér utáni hajszában egy karavánt tart szemmel Pakisztán elhagyatott délnyugati körzeteiben. A The Daily Telegraph idézi a volt afganisztáni tálib rezsim egy egykori tisztviselőjét, aki szerint az amerikaiak "most jó helyen keresik" a 2001. szeptember 11-ei terrormerényletekért felelősnek tartott Oszama bin Ladent.

Robbanás Kabulban - egy holland katona megsérült

Nagyvilág2003.03.08, 12:29

Egy helyi tolmács életét vesztette, egy holland katona pedig könnyebben megsérült abban a robbanásban, amely Kabul közelében történt. Mindkettőjüket légi úton szállították el a helyszínről. Az afgán főváros rendjére felügyelő nemzetközi erők bázisára a tervek szerint ma érkezik meg a magyar egészségügyi kontingens első szakasza.

Cáfolják a bin Laden-fiúk elfogását

Nagyvilág2003.03.07, 17:55

Egy magán megnevezni nem kívánó washingtoni tisztviselő, és a pakisztáni belügyminiszter is cáfolta azopkat az értesüléseket, hogy elfogták volna a Oszama bin Laden két fiát. Korábban egy pakisztáni tartományi miniszter azt állította, hogy amerikai-afgán erők foglyul ejtették bin Laden két fiát az afgán-pakisztáni határvidéken.

Most
Top 12 óra
Ajánlat
Ajánlat