Afganisztán

címke rss

Elítélték a ricines merénylőt Nagy-Britanniában

Nagyvilág2005.04.13, 19:10

A világ egyik legerősebb méreganyagával akart merényletet végrehajtani Nagy-Britanniában az al-Kaida terrorhálózat egy feltételezett algériai tagja az ellene folyó, titkosított eljárás szerdán nyilvánosságra került részletei szerint. Az illetőt szerdán este hosszú fegyházbüntetésre ítélték.

Máktermesztőkkel háborúznak Afganisztánban

Nagyvilág2005.04.12, 21:40

Egy ember meghalt és kilencen megsebesültek, közöttük egy amerikai katona, amikor falusiak összecsaptak egy mákültetvény megsemmisítésére készülő kormánykatonákkal kedden a dél-afganisztáni Kandahár tartományban - közölték hivatalos személyek.

A német hírszerzés kritizálja Bush afganisztáni hadviselését

Nagyvilág2005.04.11, 21:05

August Hanning, a német hírszerzés (Bundesnachrichtendienst - BND) vezetője szerint az amerikaiak alapvető hibákat követtek el az iszlám terrorizmus elleni harcukban. A kritika szerint Bush elnök fő hibája az afganisztáni hadviselésben az volt, hogy Oszama bin Laden elfogását olyan afgán hadurakra bízta, akik szimpatizáltak az al-Kaida vezérrel.

Álbombát csempésztek a windsori kastélyba

Nagyvilág2005.04.07, 18:52

Azonnali vizsgálatot rendelt el csütörtökön a Scotland Yard főparancsnoka, miután a legnagyobb brit bulvárlap, a The Sun egyik riportere nehézségek nélkül be tudott csempészni egy álbombát a windsori királyi kastélyba, ahol a brit trónörökös tartja nagyszabású fogadását szombati esküvője után.

Megkezdte az új kormány megalakítását a kirgiz ellenzék

Nagyvilág2005.03.25, 16:44

Péntek délután eves lövöldözés tört ki a kirgiz főváros központi áruháza közelében rendőrök és fosztogatók között. Ideiglenes kormányfőnek és államfőnek az ellenzék vezérét, Kurmanbek Bakijevet választotta meg a parlament, választásokat három hónap múlva tartanak.

Elsöpörte a kormányt a kirgiz felkelés

Nagyvilág2005.03.25, 09:31

Öten meghaltak és közel 400-an megsebesültek, amikor ellenzéki tüntetők csütörtökön Biskekben elfoglalták a kirgiz kormány és az állami televízió épületét. Aszkar Akajev elnök lemondott és Kazahsztánba menekült. A hétvégi választást érvénytelenítette a legfelsőbb bíróság. Az ideiglenes kormányfői és az államfői posztot Kurmanbek Bakijev ellenzéki vezető veszi át.

Titkok és találgatások a Vatikán környékéről

Tévé2005.03.22, 12:49

Zöldhegyi Kati ismét tűzközelben. Most nem Irakban vagy Afganisztánban - hanem a Vatikánban. A harmincperces Tények és tanúk kedden este fél 11-kor azzal is foglalkozik, hogy a gyógyíthatatlan betegséggel küszködő pápa orvosi ápolása idején ki irányítja valójában a Vatikánt és azzal is, hogy miért épp most indított nyomozást az olasz rendőrség annak kiderítésére, hogy ki akarta megöletni az egyházfőt még 1981-ben.

Felkelés tört ki Kirgíziában

Nagyvilág2005.03.21, 00:50

Ellenzéki tüntetők elfoglaltak egy várost Kirgízia déli részén, a parlamenti választások második fordulója után. Az ellenzék szerint elcsalták a választást. A volt szovjet köztársaságban tizenöt éve ugyanaz az elit van hatalmon.

Több mint kétszáz halottja van az afgán esőzésnek

Nagyvilág2005.03.20, 10:48

Az Afganisztánban a napokban lehulló özönvízszerű esőnek eddig több mint kétszáz halálos áldozata van. Többszáz ház romba dőlt. A legrosszabb a helyzet a nyugati tartományokban.

Két olimpiai kvóta a műkorcsolya-vb-ről

Sport2005.03.19, 17:24

Sebestyén Júlia a 12., Pavuk Viktória a 18. helyen végzett a moszkvai műkorcsolya és jégtánc világbajnokságon, ami azt jelenti, hogy a jövő évi torinói olimpián a női versenyben két indulónk lehet. Jégtáncban a Hoffmann Nóra, Elek Attila kettős (amely a vb 15. lett), illetve Tóth Zoltán (27.) az év végi bécsi kvalifikációs versenyen szerezheti meg a kvótát.

Sebestyén nem tudott javítani Moszkvában

Sport2005.03.19, 17:24

A Moszkvában zajló műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon a női rövid program után Sebestyén Júlia nem tudott előrelépni, maradt a 12. helyen. Pavuk Viktória a 20. helyen áll. Jégtáncban a Hoffmann Nóra, Elek Attila kettős a 15. helyen végzett.

Elhalasztják az afgán választásokat

Nagyvilág2005.03.17, 13:55

Technikai okokból szeptemberre halasztják a tavaszra tervezett afganisztáni választásokat. Ez már a harmadik csúszás, a választást eredetileg 2004 júniusban akarták megtartani. Erről Condoleeza Rice amerikai külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján számolt be Hamid Karzai afgán elnök.

Sebestyén csak a 12. helyen a vb-n

Sport2005.03.17, 12:58

A Moszkvában zajló műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság szerdai napján a nők selejtezője sajnos nem a reményeink szerint alakult: Sebestyén Júlia a 12., Pavuk Viktória a 22. helyen áll a versenyben. A legmagasabb pontszámot az orosz Szluckaja kapta, hatalmas meglepetésre az ötszörös világbajnok amerikai Kwan csak a hetedik.

Több száz terrorista sétálhat a brit utcákon

Nagyvilág2005.03.06, 09:35

Legalább száz, Oszama bin Laden al-Kaida-vezér által kiképzett terrorista sétál a brit utcákon, de valós számuk jó eséllyel közelebb jár a kétszázhoz a Scotland Yard leköszönő főparancsnoka szerint. A brit rendőrtiszt szerint létfontosságú a kormány által beterjesztett terrorizmus-megelőző törvénytervezet minél gyorsabb elfogadása, mely szerint gyorsított eljárással lehetne például házi őrizet alá helyezni vagy elektronikus mozgáskövetővel figyelni a gyanúsnak tartott személyeket.

A drogbárók országa lehet Afganisztán

Nagyvilág2005.03.06, 14:23

Egy, az amerikai elnöknek készített jelentés szerint Afganisztánban annak ellenére, hogy három éve amerikabarát kormány vezeti, nem csökkent az ópiumtermesztés mértéke. A jelentés szerint ha a helyzet nem változik, Afganisztán felett a drogbárók vehetik át az uralmat.

Külföldit terroristát vettek őrizetbe Kabulban

Nagyvilág2005.03.04, 19:53

Terrorista összeesküvés vádjával őrizetbe vettek egy külföldi állampolgárt az afgán fővárosban, Kabulban - közölte pénteken a védelmi minisztérium szóvivője.

Ügyészségi vizsgálat az afganisztáni misszió miatt

Itthon2005.03.03, 13:50

Feljentést tesz az ügyészségen Havril András vezérkari főnök az afganisztáni ügy kivizsgálása miatt. Egy tiszt ugyanis korábban nyílt levelében azt állította, hogy a honvédség felső vezetése nem tett meg mident az Afganisztánban szolgáló katonákért, volt olyan probléma, amely veszélyeztette a katonák biztonságát. A honvédség hivatalos belső vizsgálata még nem zárult le, ennek ellenére már most azt állítják a hadsereg vezetői, nem voltak veszélyben a magyarok Afganisztánban, nem megalapozottak az időközben leszerelését bejelentő Farkas Roland százados panaszai.

Újra kísért az elháríthatatlan orosz atomrakéta

Nagyvilág2005.03.01, 22:05

Az orosz védelmi miniszter kedden megismételte, hogy hazája a jövőben olyan hadászati rakétarendszerekkel vértezi fel magát, amelyekkel szemben nincs védelem. Az atomfegyvert Putyin elnök hozta szóba egy éve, azt persze nem árulva el, melyik országok ellen fordítanák azt.

Emberi jogi szervezetek perlik Donald Rumsfeldet

Nagyvilág2005.03.01, 19:35

Pert indított Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter ellen Irakban és Afganisztánban megkínzott nyolc fogoly nevében két amerikai emberi jogi szervezet. A védelmi minisztert szűkebb pátriájában, Illinois államban perelte be kedden az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) és  a Emberi Jogok Mindenekelőtt (HRF) jogvédő  szervezet.

Bin Laden Amerika elleni támadásra buzdítja Zarkávit

Nagyvilág2005.03.01, 08:48

Az Egyesült Államok területén lévő célpontok elleni támadásra buzdította Abu Muszab az-Zarkávit Oszama bin Laden. Erről egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes számolt be hétfőn. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a két terrorista vezér milyen módon üzent egymásnak.

Félezer áldozata van a hidegnek Afganisztánban

Nagyvilág2005.02.25, 22:03

Közel ötszázan haltak fagyhalált vagy estek a lehűlésből eredő betegségek áldozatául az utóbbi napokban Afganisztánban, ahol évtizedek óta nem tapasztalt hideg van másfél hónapja.

A kabuli katonák életével játszanak egy tiszt szerint

Itthon2005.02.24, 12:59

A felszerelések hiánya, elavultsága, a Kabulban szolgáló katonák nem megfelelő védelme - többek között ezeket a bírálatokat fogalmazta meg egy Afganisztánban szolgáló százados. Nyílt levelét a Honvédelmi Minisztérium honlapjának fórumában tette közzé. A minisztérium vizsgálja a levélben álló észrevételeket.

Tévéhirdetésben keresi az USA bin Ladent

Nagyvilág2005.02.24, 11:50

A sikertelennek bizonyult titkosszolgálati eszközökkel folytatott kutatás, és fegyveres akciók után az Egyesült Államok kulturális fegyverhez nyúlt, hogy kézre kerítse Oszama bin Ladent: tévéhirdetésekben keresi a terrorista vezért - írja a Guardian. A lépést kritizálók ugyanakkor attól tartanak, nem éri el a célközönséget - a pakisztáni-afgán határvidék törzseit - a hirdetés, mivel nem nagyon tévéznek.

Nyílt levélben bírálja egy százados a honvédséget

Itthon2005.02.24, 08:29

A minisztérium honlapjának fórumában tette közzé bíráló nyílt levelét egy Kabulban szolgáló százados - értesült a Népszabadság. A hét hónapja Afganisztánban szolgáló katona szerint több döntéssel vagy éppen az intézkedések elmaradásával katonák biztonságát kockáztatták.

Állítólag merénylet készült Bush ellen

Nagyvilág2005.02.23, 14:25

Az elnök megölésére irányuló összeesküvéssel vádolnak egy amerikai férfit. A vád szerint a 2003-ban Szaúd-Arábiában letartóztatott Ahmed Omar Abu Ali több társával tervezgette George Bush megölését, emellett pedig az al-Kaidához akart csatlakozni, és támogatta is anyagilag a terrorszervezetet. Családja koholmánynak minősítette a vádakat.

Megtalálták a lezuhant afgán gép első áldozatait

Nagyvilág2005.02.07, 08:24

Három holttestet találtak meg hétfőn a múlt héten lezuhant afgán repülőgép szerencsétlenséégenk helyszínén, Kabultól délkeletre. Az áldozatok nemzetiségét még nem tudták megállapítani. A gépen 104 ember tartózkodott, legalább 24-en külföldiek voltak.

Nincs túlélője az afgán repülőgép-balesetnek

Nagyvilág2005.02.05, 15:38

Senki se maradt életben annak az afgán utasszállító repülőgépnek az utasai közül, illetve személyzetéből, amely két nappal ezelőtt eltűnt, majd - mint szombaton kiderült - a főváros közelében lezuhant 104 emberrel a fedélzetén.

Eltűnt egy afgán utasszállító

Nagyvilág2005.02.04, 12:04

Eltűnt a Kam Air afganisztáni légitársaság egyik repülőgépe. A gépen 96 utas - többségben afgán állampolgár - tartózkodott, de legalább 13 külföldi is volt rajta. A térségben nagyon rosszak az időjárási viszonyok, Kabulban hóvihar tombol, a repülőtér nem fogad járatokat.

Kabul mellett zuhant le az afgán utasszállító

Nagyvilág2005.02.04, 13:23

Kabultól 30 kilométerre zuhanhatott le a radarernyőkről csütörtök este eltűnt afgán utasszállító. A roncsok keresése - a nemzetközi békefenntartó erők segítségével - jelenleg is folyik. A gépen összesen 104 ember tartózkodott.

Alkotmányellenesnek minősítették Guantánamót

Nagyvilág2005.01.31, 19:54

Alkotmányellenesnek minősítette a guantánamói fogolytábort egy amerikai bírói döntés. Joyce Hens Green bírónő szerint a terrorellenes harc sem indokolja, hogy megvonják az alapvető alkotmányos jogokat a bázison fogva tartott, több mint ötszáz embertől. Az amerikai kormányzat álláspontja szerint a Guantánamón fogva tartottakra semmilyen jog nem vonatkozik mert külföldön fogták el őket, és a fogolytábor nem amerikai területen van. Eközben Szarajevóban tüntettek több, Guantánamón fogva tartott bosnyák állampolgár szabadon bocsátásáért.

Tálib vezetőket fogtak el állítólag Pakisztánban

Nagyvilág2005.01.28, 16:18

Letartóztattak 17 feltételezett tálibot Pakisztánban. Az elfogottak között egykori afgán tartományi kormányzó és egy volt kabuli rendőrfőnök is van - közölte pénteken a helyi rendőrség.

Elengedték a Guantánamóról hazatért briteket

Nagyvilág2005.01.26, 23:33

Vádemelés nélkül szabadon engedte szerda éjjel a Scotland Yard azt a négy brit állampolgárt, akik előző este tértek haza több évi fogva tartás után az amerikai hadsereg hírhedt guantánamói börtöntáborából.

Guantánamói foglyok perlik az USA-t

Nagyvilág2005.01.26, 18:35

Pert indít az USA kormánya ellen az a négy brit állampolgár, akiket Guantánamón tartott fogva az amerikai hadsereg majdnem három évig. A briteket azzal gyanúsították, hogy terrorista tevékenységet folytattak Afganisztánban. A britek szándékuk szerint nem anyagi kártérítést követelnek a jogtalan fogva tartásért és a kínzásért, csak Amerika bocsánatkérésére tartanak igényt.

Egyetlen zsidó maradt Afganisztánban

Nagyvilág2005.01.26, 12:51

A múlt héten elhunyt az utolsó két afganisztáni zsidó egyike. A 80 éves férfi halálával egy küzdelmes életre és egy keserű vitára tett pontot. A két férfi ugyanis évek óta civakodott azon, ki legyen az egyetlen kabuli zsinagóga gondnoka.

Tömeges öncsonkítással tiltakoztak Guantánamón

Nagyvilág2005.01.25, 12:42

Tömeges öngyilkossági kísérletekkel tiltakoztak helyzetük ellen a guantánamói rabok 2003 nyarán. Az amerikai hatóságok most hozták nyilvánosságra az eseményekkel kapcsolatos jelentést, miszerint összesen huszonhárom rab próbálta felakasztani vagy összeszurkálni magát. Az amerikaiak szerint nem valódi öngyilkossági kísérletről volt szó, a rabok egyszerűen magukra akarták vonni a figyelmet. Guiantánamón 550 embert tartanak fogva az amerikai hatóságok ítélet nélkül.

Bush 80 milliárdot kér Irakra és Afganisztánra

Nagyvilág2005.01.25, 20:40

Az iraki és afganisztáni kiadások fedezésére további 80 milliárd dollárt fog kérni George Bush elnök a kongresszustól a folyó pénzügyi évre az USA Today keddi beszámolója szerint. A pótköltségvetési kérelem hírével egy időben számolt be a sajtó arról, hogy a kormány az Irakban állomásozó 150 ezer amerikai katonából 120 ezret még legalább két éven át a közel-keleti országban akar tartani.

Tömeges öngyilkosságra készültek Guantánamón

Nagyvilág2005.01.24, 22:13

Önakasztással, illetve önmaga megfojtásával próbált véget vetni az életének 2003 nyarán a guantánamói amerikai támaszpont 23, terrorizmussal gyanúsított foglya - ismerte el hétfőn az amerikai hadsereg.

Megdupláznák bin Laden vérdíját

Nagyvilág2005.01.24, 11:52

Várhatóan megkettőzik az Oszama bin Laden fejére kitűzött vérdíjat az amerikaiak. 25 millió helyett így 50 millió dollár ütné a kezét annak a fiatal pastunak, aki az amerikaiak reményei szerint felfedi a terroristavezér rejtekhelyének hollétét. A legújabb feltételezések szerint bin Laden valamelyik pakisztáni nagyvárosban bujkálhat.

Tovább maradnak a magyarok Afganisztánban

Nagyvilág2005.01.20, 07:31

Majdnem hét hónapig lesznek Afganisztánban azok a magyar békefenntartók, akik tavaly július végén féléves mandátummal érkeztek Kabulba. A katonák ráadásul a vártnál kevesebb szabadságot kaptak - írja a Népszabadság.

Lefoglaltak közel 150 millió dollárnyi al-Kaida-vagyont

Gazdaság2005.01.11, 13:24

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal vagy az Afganisztánban hatalmuktól megfosztott tálibokkal kapcsolatban álló 435 személy, illetve csoport mintegy 147 millió dolláros vagyonát foglalták le vagy zárolták világszerte - közölte az amerikai pénzügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője.

Az USA életfogytig őrizné a terrorgyanús külföldieket

Nagyvilág2005.01.02, 18:04

Az amerikai kormány fontolóra vette, hogy életfogytiglan őrizetben tartja azokat a terrorizmussal gyanúsított külföldieket, akiket nem akar se szabadon engedni, se amerikai vagy más országbeli bíróság elé állítani. Így elegendő terhelő bizonyíték nélkül tetszőleges ideig rabságban tarthatnák a gyanús külföldieket.

Huszonöt éve robbant ki az afgán háború

Nagyvilág2004.12.29, 16:16

Huszonöt évvel ezelőtt kezdődött Afganisztánban az a háború, amelynek hatását mára az egész világ érzi. A szovjet csapatok, amelyek annak idején "rendet teremteni" vonultak be a sokadik puccsot megért országba, tíz évig maradtak. A megnyerhetetlen gerillaháború hozzájárult a Szovjetunió meggyengüléséhez.  A rommá lőtt Afganisztánban tűntek föl először azok a fanatikus muzulmán harcosok, akik ellen jelenleg George Bush elnök vívja globális terrorellenes háborúját. Az [origo] az afganisztáni szovjet bevonulásról készített összeállítást.

Ázsia

Nagyvilág2004.12.28, 11:40

Iraki merényletekről, lefejezésekről és kínzásokról szóló képek rémisztgették a világot. Délkelet-Ázsiában tízezreket ölt meg a szökőár. Afganisztánban és Indonéziában először tartottak elnökválasztást, míg Indiában visszatért a hatalomba Gandhi pártja. Arafat meghalt, a Szaúd családnak pedig az al-Kaidával gyűlt meg a baja.

Terrorral akarják megakadályozni az iraki választást

Nagyvilág2004.12.28, 13:09

Minden eddiginél nagyobb támadást intéztek a terroristák az iraki rendfenntartók ellen: kedden több tucat rendőrt öltek meg az ország különböző pontjain. A lázadók mostani célja a január végi iraki választás ellehetetlenítése, amit Oszama bin Laden is támogat. Üzenete szerint hitetlenné válik, aki elmegy szavazni, a hatalom ugyanis az Istentől ered. Egy jelentősebb párt már visszalépett a részvételtől.

2004: A vérfürdők éve

Nagyvilág2004.12.28, 11:28

2004-ben véres merényletek sorozatát követték el, szerte a világban. Irakban naponta robbantottak fel embereket, Beszlánban több száz gyereket öltek meg túszejtők, Madridban kétszázan haltak meg egy robbantás-sorozatban, levegőbe repítettek szállodákat Isztambulban és Kairóban, az ausztrál nagykövetséget Dzsakartában, pravoszláv templomok égtek porig Koszovóban és mecsetek gyújtottak fel Szerbiában. A szudáni Darfúrban tízezreket mészároltak le lovas gépfegyveresek. Közben Európa keleti fele formálisan megszabadult a hidegháború örökségétől: a Varsói Szerződés és a KGST volt tagjai közül sok idén csatlakozott a NATO-hoz és az EU-hozz. ...

Újabb bin Laden-kazetta került elő

Nagyvilág2004.12.27, 20:17

Abu Muszab az-Zarkávit az iraki iszlám ellenállási hálózat vezetőjének, egyben iraki helyettesének nevezte Oszama bin Laden azon a magnókazettán, amelyről az al-Dzsazíra hírtelevízió számolt be. Az Oszama bin Ladennek tulajdonított hang elismerően szólt az Irakban állomásozó amerikai, illetve koalíciós erők elleni támadásokról. A kazettán az al-Kaida vezetője arra szólította fel az irakiakat, hogy bojkottálják a január végi választásokat.  

Letette az esküt az új afgán kormány

Nagyvilág2004.12.24, 17:02

Letette az esküt pénteken az új afgán reformista kormány. A kulcstárcákból Hamid Karzai elnök eltávolította a közép-ázsiai ország egykori hadurait, és azok élére megbízhatónak vélt munkatársait nevezte ki.

Elkapták az al-Kaida hat tagját Pakisztánban

Nagyvilág2004.12.20, 21:17

Nagyszabású terrortámadást előztek meg azzal, hogy elfogták az al-Kaida terrorszervezet hat feltételezett tagját - állítja a pakisztáni rendőrség. Az egyik elfogott férfire korábban összesen 25 millió dolláros vérdíjat tűztek ki az amerikai és a pakisztáni hatóságok.

Géppel nyilvánított részvétet Rumsfeld

Nagyvilág2004.12.20, 08:34

Nem személyesen írta alá részvétnyilvánító leveleit Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. Az Irakban és Afganisztánban elesett katonák családjai géppel aláírt leveleket kaptak. A katonákat elvesztő családok szerint a lépéssel Rumsfeld semmi tiszteletet nem mutatott gyászuk iránt. Az újabb, Pentagon körüli botránnyal erősödni kezdtek azok a hangok, amelyek Rumsfeld elmozdítását követelik a védelmi minisztériumból.

Újabb afgánok haltak meg amerikai fogságban

Nagyvilág2004.12.13, 20:57

Újabb halálesetekre derült fény az amerikaiak afganisztáni fogolytáboraiban. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet azt állítja, hogy bizonyítékai vannak: az eddig ismertté vált esetek mellett még két afgán fogoly halt meg amerikai fogságban. A szervezet nyílt levelet intézett Donald Rumsfeld védelmi miniszterhez, amelyben felszólították, hogy állítsák bíróság elé a vétkes személyeket.

Bin Laden az afgán-pakisztáni határnál rejtőzhet

Nagyvilág2004.12.12, 16:21

Minden bizonnyal az afgán-pakisztáni határ térségében tartózkodik az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat vezetőjének tartott Oszama bin Laden - jelentette ki Hamid Karzai afgán elnök. A terrorista vezető három évvel ezelőtt tűnt el az afgán-pakisztáni határvidéken kézre kerítésére hajszát indító amerikai és afgán erők elől, s azóta folynak találgatások a hollétéről.

Alexander Lebegy

Nagyvilág2004.12.10, 17:44

"Ha száz évig háborúznánk a csecsenekkel, akkor sem győzhetnénk le őket" - mondta Lebegy tábornok, amikor 1996-ban rábízták a béketárgyalások vezetését. Lebegynek három fontos katonai döntése volt: egy tűzparancs megtagadása Moszkvában, egy visszavonulás Moldáviában, és egy kivonulás Csecsenföldről. Úgy lett a legnépszerűbb orosz katona, hogy mindig a békét választotta a harc helyett.

A háború története

Nagyvilág2004.12.10, 17:59

"Voltam Boszniában a legborzalmasabb helyeken is. Az meg sem közelítette ennek a háborúnak a borzalmait" - mondta 2000-ben Csecsenföldről hazatérve egy brit haditudósító. A csecsen háborúban mindkét fél rengeteg civilt ölt meg és a béke továbbra is nagyon messze van.

Beiktatták az afgán elnököt

Nagyvilág2004.12.07, 09:28

Kedden beiktatták hivatalába az októberben elnökké választott Hamid Karzait Kabulban. Az eseményre rendkívül szigorú biztonsági intézkedések közepette került sor. A ceremónián megjelent Dick Cheney amerikai alelnök és Donald Rumsfeld védelmi miniszter is.

ENSZ-alkalmazottak szabadultak ki

Nagyvilág2004.11.23, 06:36

Kiszabadult három ENSZ-alkalmazott, akiket októberben raboltak el Afganisztánban. Az első jelentések szerint nem sérültek meg a több hétig tartó fogságban.

Keresi a kapcsolatot bin Laden és Zarkávi

Nagyvilág2004.11.20, 10:52

Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezére és Abu Muszab az-Zarkávi, a hálózat iraki szövetségese megpróbál érintkezésbe lépni egymással - közölte egy amerikai tábornok. Az amerikai tiszt szerint valószínűtlen, hogy az iraki lázadokat az al-Kaida irányítaná,

Virágzik az afgán herointermelés

Nagyvilág2004.11.20, 13:52

Virágzik az ópiumtermelés és a heroin-kereskedelem Afganisztánban: tavaly az ország GDP-jének 60 százaléka származott az iparágból. Az ENSZ szerint az al-Kaida elleni harcnak nincs sok értelme az afgán kábítószer-termelés visszaszorítása nélkül, ugyanis a drogok termelte profitból elsősorban a terroristák részesülnek.

Afganisztán drogköztársasággá válhat

Nagyvilág2004.11.18, 18:39

Véglegesen az ópiumtermelés válhat az afgán gazdaság legerősebb ágazatává. Az ENSZ éves drogjelentésében arra figyelmeztetett, hogy idén az afgán ópiumtermelés kétharmadával nőtt 2003-hoz képest. A világszervezet közölte, hogy jelenleg minden tizedik afgán csak a máktermesztésből és feldolgozásból tartja el magát. A vilégszervezet illetékesei arra kérték az Egyesült Államokat és a NATO-t, hogy indítsanak hadműveletet a további kábítószer-termelés és feldolgozás megakadályozására Afganisztánban.

Újra jelentkezett Omár molla

Nagyvilág2004.11.12, 20:34

Újra hallatott magáról az afganisztáni tálibok fundamentalista vallási vezetője, Omár molla. A vallási vezető közleményében "hamis demokráciának" nevezte az Afganisztánban az amerikaiak vezetésével létre hozott új intézményrendszert. Omár molla néhány alkalommal tűnt fel a tálib rezsim bukása után. Szakértők szerint a molla Délkelet-Afganisztán hegyei közt rejtőzik.

Felfüggesztették bin Laden sofőrje perét

Nagyvilág2004.11.08, 22:26

Egy amerikai szövetségi bíróság hétfőn felfüggesztette Oszama bin Laden sofőrjének és három, terrorizmussal vádolt társának perét mindaddig, amíg a testület eljárási szabályait hozzáigazítják a katonai büntető törvénykönyvhöz, egy arra illetékes törvényszék pedig felülvizsgálja az ellenséges harcosnak nyilvánított vádlott státusát. Ez az első alkalom, hogy egy szövetségi hatáskörű bíróság felfüggeszt egy katonai törvényszék előtt folyó eljárást.

Bush sikere miatt fenyegeti az al-Kaida Amerikát

Nagyvilág2004.11.05, 09:26

Az al-Kaida európai szervezete internetes nyilatkozatban fenyegette meg az amerikaiakat, amiért újraválasztották George Busht.

Videó készült az afganisztáni ENSZ-túszokról

Nagyvilág2004.10.31, 14:50

Három túszul ejtett ENSZ alkalmazottról készült videofelvételt sugárzott az al-Dzsazíra arab hírtelevízió Afganisztánból. A filippínó, északír és koszovói ENSZ alkalmazottat csütörtökön ejtették túszul a Moszlimok Hadseregéhez tartozó fegyveresek egy ellenőrzőpontnál. A videón a túszejtők azt követelték, hogy az Egyesült Államok engedje szabadon a Guantánamón fogva tartott tálibokat, és terrorizmussal gyanúsított foglyokat.

Zavart keltett Amerikában bin Laden üzenete

Nagyvilág2004.10.30, 20:10

A két elnökjelölt számolt azzal, hogy az utolsó pillanatban beüthet az amerikai választások közmondásos októberi meglepetése, talán egy újabb terrortámadás formájában, de mindkét tábort összezavarta, hogy Oszama Bin Laden közvetlenül az amerikaiakhoz intézett üzenetet az éleződő kampány sűrűjében.

Petőfiről nevezhetnek el iskolát Afganisztánban

Nagyvilág2004.10.27, 14:50

"A helyiek elsősorban iskolákat akarnak, így iskolákat építettünk az afgánoknak" - számolt be az [origo]-nak afganisztáni tapasztalatairól a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat programvezetője. A legutóbb átadott oktatási létesítményt az afgánok egy híres magyarról szeretnék elnevezni, valószínűleg a Petőfi Sándor nevet fogja kapni az új intézmény.

Volt guantánamói brit foglyok beperelték Rumsfeldet

Nagyvilág2004.10.27, 22:38

Perbe fogta a kubai Guantánamón létrehozott amerikai börtöntábor négy egykori brit állampolgárságú foglya szerdán Donald Rumsfeld amerikai védelmi minisztert, kérve a bíróságtól, hogy állapítsa meg a politikus felelősségét az őket fogva tartásuk alatt ért jogtalanságokért.

Merénylettel fenyegetnek egy tévésorozat miatt

Tévé2004.10.26, 17:34

Bosszút esküdött a Mudzsahed-brigádok egy Afganisztánban játszódó szappanopera készítői ellen, ha úgy látják, a műsor rossz színben tünteti fel a tálibokat. A sorozatot több arab országban forgalmazó katari tévé azonban még a fenyegetés előtt két nappal leállította a széria vetítését. A külföldi megrendelők perelni akarnak a visszakozás miatt.

Karzai áll nyerésre az afgán választáson

Nagyvilág2004.10.24, 14:54

A szavazatok 89 százalékának összeszámlálása után Hamid Karzai államfő vezet az afgán elnökválasztáson. Az előzetes adatok szerint Karzai eléri majd a választás érvényességéhez szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot is. Hivatalos végeredmény csak az összes szavazat és a választási csalásokról szóló panaszok kivizsgálása után várható.

A NATO együttműködik az elnyomó Üzbegisztánnal

Nagyvilág2004.10.20, 18:30

Az emberi jogok terén tapasztalható üzbegisztáni hiányosságok semmiképpen nem fogják akadályozni a NATO és a közép-ázsiai szovjet utódköztársaság együttműködését - jelentette ki szerdán Taskentben a  szövetség főtitkára.

Karzai nagy fölénnyel vezet az elnökválasztáson

Nagyvilág2004.10.14, 20:43

Az első részeredmények szerint a jelenlegi államfő, Hamid Karzai nagy fölénnyel nyerheti meg az Afganisztán történetében első alkalommal tartott elnökválasztást.

Behódolt, de vizsgálatot követel Karzai utolsó ellenfele

Nagyvilág2004.10.13, 16:48

Elfogadja az afganisztáni választások eredményét az utolsó ellenálló "erős ember", Dosztum tábornok. Az üzbég hadúr ugyanakkor ENSZ- vizsgálatot követel az állítólagos választási csalások ügyében. Eközben úgy tűnik, hogy a választási hatóságok már szerdán megkezdhetik a szavazatok összeszámlálását. Az exit poll felmérések szerint a jelenleg hivatalban lévő elnök, Hamid Karzai elnök elsöprő győzelmet aratott a választáson.

Rakéták csapódtak be Kabulban

Nagyvilág2004.10.11, 21:14

Több rakéta csapódott be hétfőn az afgán fővárosban, kevéssel azután, hogy a rövid látogatáson ott tartózkodó Schröder német kancellár elhagyta Kabult - közölték rendőrségi források és szemtanúk.

Karzait választotta Afganisztán

Nagyvilág2004.10.11, 17:28

Hamid Karzai hivatalban lévő elnök elsöprő többséggel  nyerte meg az afganisztáni elnökválasztást. Az első exit poll eredményeket hétfőn tették közzé, es zerint Karzai 43 százalékkal több szavazatot kapott, mint legesélyesebbnek tartott vetélytársa. Ugyanakkor a választásokon vereséget szenvedett politikusok kijelentették: mégsem indítanak bojkottmozgalmat a szerintük a választásokon előfordult visszásságok miatt.

A világ jelentős részén fogy a népesség

Nagyvilág2004.10.10, 20:21

A francai demográfiai intézet kutatója szerint a világ lakosságának nagy része olyan térségben él, ahol az egy nőre jutó gyerekszám 2,1 alá esett, azaz a népesség fogyásnak indult. A fejlett országok mellett jelenleg ez igaz a legtöbb ázsiai térségre is. A legtermékenyebb vidéknek jelenleg az Afganisztán és Észak-India között elterülő térség, illetve az arab világ jelentős része számít.

Választási csalástól tart az afgán ellenzék

Nagyvilág2004.10.09, 23:53

Afganisztánban helyi idő szerint szombaton 18 órakor hivatalosan befejeződött az elnökválasztás. Az ellenzéki elnökjelöltek azonban csalástól tartanak, ezért nem ismerik el az eredményt. Többek között feltételezik, hogy a hüvelykujjra festendő, ledörzsölhetetlen tinta helyett olyat is használtak, amely könnyedén eltávolítható volt, s így a választók akár többször is az urnákhoz járulhattak.

Afganisztán: első szavazás a káosz közepén

Nagyvilág2004.10.09, 14:16

Kilenc hónapja 1200 ember tanította szavazni az afgánokat. A képregényes oktatóanyagokat Kanadában nyomtatták, a szavazóurnákat Dániából hozták, a biztonságra amerikai, német és sok más nemzet katonái figyelnek. Afganisztánban először tartanak választásokat, szombaton az ország elnökéről döntenek. Azt senki sem tudja, hogy a győztes kik fölött gyakorolhatja majd hatalmát.

Hatalmas robbanás Kabulban

Nagyvilág2004.10.07, 23:54

Nagy erejű robbanás rázta meg az afgán fővárost, pontos adatok még nincsenek, többen azt állítják az amerikai követség közelében következett be a detonáció.

A német felderítés szerint Oszama bin Laden él

Nagyvilág2004.10.07, 20:54

August Hanning, a német hírszerzés (BND) vezetője szerint minden jel arra mutat, hogy Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorista szervezet vezetője él.

Per indul az amerikai koporsók bemutatásáért

Nagyvilág2004.10.05, 09:23

Az Afganisztánban és Irakban elhunyt amerikai katonák tiszteletére tartott szertartásról készült képek nyilvánosságra hozatalát szeretné elérni egy amerikai professzor. Ennek érdekében pert indított egy, még az Öböl-háború idején hozott utasítás ellen, amely tiltja a harcban elesettek hazahozataláról készült képek leközlését. Ralph Begleiter szerint az amerikai népnek tudnia kell, mi az ára a háborúnak.

Az al-Kaida a keresztesek elleni harcra buzdít

Nagyvilág2004.10.01, 15:34

Az inváziós "keresztesek" elleni szervezett ellenállásra szólította fel az muzulmán világot Ajman az-Zavahri, az al-Kaida terrorszervezet második embere. Az Oszama bin Laden jobbkezének tartott férfi kijelentette, hogy minden muzulmánnak kötelessége "Palesztina felszabadítása".

Tizenkilenc katonát öltek meg tálibok Afganisztánban

Nagyvilág2004.09.30, 21:21

Legkevesebb tizenkét katonát öltek meg tálib fegyveresek Afganisztán déli részén csütörtökön a választások közeledtével erősödő erőszakhullám közepette. Más összecsapások során további legkevesebb hét katona vesztette életét szerdán és csütörtökön a dél-afganisztáni Zábul tartományban, több tálib harcost is megöltek - közölték helyi illetékesek.

Külföldi katonák sebesültek meg Afganisztánban

Nagyvilág2004.09.29, 23:54

Két német és egy svájci katonai sebesült meg Afganisztán északi részén szerdán a katonák támaszpontját ért aknatámadásban.

18 évet kapott a Szovjetunió hőse

Nagyvilág2004.09.27, 20:41

Terrorizmus vádjával 18 évi börtönre ítélte egy taskenti bíróság az egykori szovjet hadsereg Afganisztánban harcolt egyik katonáját, aki annak idején a Szovjetunió hőse kitüntetést is megkapta.

Lőszert ajándékoznak Afganisztánnak a csehek

Nagyvilág2004.09.27, 09:43

Többek között 15 millió géppisztolytöltényt és félmillió kézigránátot kíván Afganisztánba küldeni a cseh kormány. A fölöslegessé vált hadianyagot ugyanis túl drága lenne megsemmisíteni, és a tárolása is sokba kerül. Az ügyletnek csak egy feltétele van: az afgánok biztosítsák, hogy nem kerül illetéktelen kezekbe a lőszer.

Afgán katonákat fejeztek le a tálibok

Nagyvilág2004.09.20, 10:47

Három afgán katonát fejezett le egy tálib fegyveresekből álló csoport Afganisztán déli részén. A gyilkosságokat a Tálibok Muzulmán Hadserege vállalta magára. A szervezet korábban már közölte, mindent megtesz, hogy akadályokat gördítsen az októberre tervezett elnökválasztás elé.

Rakétával lőttek rá Hamid Karzaira

Nagyvilág2004.09.16, 13:30

Célt tévesztett az a rakéta, amelyet Hamid Karzai afgán elnök helikopterére lőttek ki csütörtökön a dél-afganisztáni Gardézben. A városba érkező elnökkel a merénylet miatt le sem szállt a gép, hanem visszavitték Kabulba. Karzai egy iskolamegnyitón mondott volna beszédet.

Egyre levertebbek a brit fiatalok

Nagyvilág2004.09.13, 18:19

Hetven százalékkal több brit fiatal küzd valamilyen lelki problémával napjainkban, mint huszonöt évvel ezelőtt. A különböző lelki bajok: érzelmi és viselkedésbeli problémák vagy a depresszió hatására a huszonöt évvel korábbi adatokhoz képest megduplázódtak a lopások, a hazudozás vagy az agresszív viselkedés esetei - derítették ki a londoni King's College kutatói. Annak ellenére, hogy a mai brit fiatalok a korábbi generációkhoz képest jóval agresszívabbak, háromnegyedük elutasítja, hogy fegyvert fogjon a hazájáért, ha a szükség úgy hozza.

Több száz tálibot bocsátottak szabadon Afganisztánban

Nagyvilág2004.09.12, 13:55

Az afgán kormány elnöki rendelet alapján hétszáz egykori tálib harcost bocsátott szabadon vasárnap - jelentette be az afgán alkotmánybíróság.

Zavahiri: Szorult helyzetben az amerikaiak

Nagyvilág2004.09.09, 23:53

Az amerikaiak Irakban és Afganisztánban egyaránt közel állnak a vereséghez - hangoztatta Ajman az-Zavahiri, az al-Kaida második számú vezetője az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban csütörtökön levetített videofelvételen.

Vályog pékségben indult Afganisztánban a kampány

Nagyvilág2004.09.09, 10:48

Afganisztánban kedden tizennyolc államfőjelölt, köztük egy nő kezdte meg az első demokratikus elnökválasztás egy hónapos kampányát. A választások legfőbb esélyese az Egyesült Államok által támogatott Hamid Karzai, Afganisztán jelenlegi ideiglenes elnöke. Több emberjogi szervezet szerint a választásokat a kormányzati hivatalok és szavazóhelyiségek elleni fegyveres támadások, valamint az országban még "gyerekcipőben járó" demokrácia fogja beárnyékolni.

Autóbomba robbant Kabulban

Nagyvilág2004.08.29, 20:28

Tizenhatan haltak meg Kabulban, amikor egy autóba rejtett bomba robbant fel a belvárosban. A detonációnak amerikai és afgán áldozatai vannak. Előző nap tízen haltak meg robbantásos merényletben Afganisztán déli részén.

Magyar segítséggel épülnek iskolák Afganisztánban

Itthon2004.08.25, 14:53

Tanévkezdésre elkészül az észak-afganisztáni Szamarkandjanban egy magyar segítséggel épülő iskola. Ez már a harmadik olyan afganisztáni oktatási intézmény, amelynek felépülése teljes egészében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet nevéhez kötődik.

Megkezdődött bin Laden testőrének meghallgatása

Nagyvilág2004.08.24, 21:16

Megkezdte Oszama bin Laden terrorista vezér egykori testőrének tárgyalás előtti meghallgatását kedden a második világháború óta első amerikai katonai törvényszék.

Pakisztán biztosítja az afgán választásokat

Nagyvilág2004.08.23, 21:53

Pakisztán megakadályozza, hogy területéről iszlám szélsőségesek szivárogjanak át az afganisztáni választások megzavarására. Musaraf pakisztáni elnök hétfőn tárgyalt afgán kollegájával a két ország közti terrorellenes együttműködésről.

Pokolgépes merényletek egy ENSZ-iroda ellen Afganisztánban

Nagyvilág2004.08.20, 11:07

Időzített pokolgépek robbantak egy nyugat-afganisztáni ENSZ-irodánál. A merényleteket az afganisztáni elnökválasztások szétzilálására törő tálib fegyveresek követték el - közölték afgán rendőrségi illetékesek. 

Túszszedés és kínzás a vád amerikaiak ellen Kabulban

Nagyvilág2004.08.16, 13:42

Három amerikai ellen folyik per Kabulban. A férfiakat többek között magánbörtön üzemeltetésével, túszszedéssel és kínzással vádolják. Egyikük azt állítja, igazából egy titkos terrorizmusellenes akciót hajtottak végre a Pentagon beleegyezésével. Az amerikai hadvezetés azonban tagadja, hogy kapcsolatban állnának a férfiakkal. Ha bűnösségük bebizonyosodik, 16-20 év börtönt kaphatnak  az amerikaiak az afgán bíróságtól.

Váratlanul Kabulba látogatott Rumsfeld

Nagyvilág2004.08.11, 14:26

Váratlanul Afganisztán fővárosába látogatott szerdán Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. A politikus az október 9-i elnökválasztás előtt az afgán kormány tagjaival és amerikai katonai vezetőkkel tanácskozik a további stratégiáról és a drogkereskedelem visszaszorításáról.

További támadásokat ígérnek az isztambuli merénylők

Nagyvilág2004.08.10, 19:08

Egy mohamedán terrorista csoport az interneten jelentette be, hogy az emberei követték el a keddi robbantásos merényleteket Isztambulban. A szervezet további támadásokkal fenyegette meg az európai városokat. Szakértők megkérdőjelezik a szervezet szavahihetőségét. Négy robbantás történt Isztambulban kedd hajnalban. Két pokolgép két olcsóbb belvárosi szállodában lépett működésbe, a detonációban két ember halt meg, heten megsérültek.

Afgán ellenállók nyolc katonát sebesítettek meg

Nagyvilág2004.08.06, 21:16

Vallási fanatikusok az amerikai vezetésű koalíciós erők nyolc katonáját sebesítették meg két különböző támadásban pénteken Afganisztán déli részén - közölte az amerikai hadsereg. A közleményből nem derült ki egyértelműen, hogy a sérültek amerikaiak vagy más nemzetiségűek.